Di negara seperti A.S. dan UK, rangkaian peribadi maya (VPN) adalah alat pakar keselamatan siber, aktivis, pemberi maklumat, wartawan penyiasat dan pengguna yang mengetahui privasi.

Tetapi bagi kebanyakan di China, VPN adalah sebahagian daripada kehidupan seharian. Berjuta-juta pengguna bergantung pada mereka setiap hari untuk menghalang blok kerajaan yang dikenakan di Facebook, YouTube, Twitter, Gmail, Carian Google dan beratus-ratus perkhidmatan dan penerbitan dalam talian yang popular seperti New York Times.

Walau bagaimanapun, masa-masa itu mungkin akan berakhir. Menurut pihak berkuasa China, pada akhir bulan Mac 2018, kerajaan akan menutup atau melarang semua perkhidmatan VPN yang tidak diberi kuasa, yang bermaksud semua perkhidmatan itu tidak mempunyai penglihatan ke dalam.

Walaupun ini bukan serangan pertama pada perkhidmatan VPN oleh kerajaan China, ia adalah yang paling teruk, dan ia menimbulkan kebimbangan baru untuk privasi rakyat negara ini.

Rejens penapisan ketat China

Dikenali sebagai Great Firewall, rujukan kepada struktur sejarah yang dibina untuk melindungi sempadan negara, penapisan internet dan pengawasan internet China bermula pada tahun 2000 dan akhirnya berkembang menjadi sistem penapisan yang paling canggih dan komprehensif di dunia.

Kerajaan China berhati-hati mengawal dan memantau akses rakyatnya ke maklumat laut yang tidak berkesudahan yang terdapat di internet melalui kerjasama erat dengan syarikat teknologi dan telekomunikasi terbesar di negara ini.

China bukan satu-satunya negara untuk menetapkan blok dan sekatan di internet, tetapi ia adalah yang paling mampu.

China adalah penyensor yang paling kuat dan berkesan dan pengintipan internet di dunia

Sebahagiannya adalah kerana ia menempatkan firma teknologi besar seperti Baidu, Alibaba dan Tencent. Syarikat-syarikat ini menyediakan perkhidmatan alternatif untuk menggantikan yang disediakan oleh syarikat seperti Google dan Facebook. Tetapi apa yang membuat mereka berbeza adalah kesediaan mereka untuk berkongsi data pengguna mereka secara terbuka dengan kerajaan.


Sebagai tindak balas terhadap pengharaman kerajaan, pengguna China telah berbondong-bondong untuk perkhidmatan VPN, yang membantu mengelakkan penentang dan monitor kerajaan dengan menyulitkan lalu lintas internet dan menyalurkannya melalui pelayan perantaraan.

Pengikatan pada perkhidmatan VPN

China secara berkala mengetatkan langkah penapisan semasa peristiwa dan situasi yang sensitif secara politik.

Sebagai contoh, Julai lalu, selepas kematian pembangkang dan pemenang Hadiah Nobel Keamanan Nobel Liu Xiabao, kerajaan China terlibat dalam usaha meluas untuk menyensor berita kematiannya dan memadamkan jawatan media sosial China yang bersimpati dengan Xiabao dan menyokong aktivismenya.

Kemudian pada bulan Oktober, sebelum perhimpunan Parti Komunis, China mula menyekat WhatsApp, salah satu daripada beberapa perkhidmatan mesej asing yang terdapat di negara ini.

Walaupun China telah secara rasmi mengharamkan penggunaan VPN, ia telah, sedikit sebanyak, membenarkan pembekal VPN untuk beroperasi di tanahnya sebahagiannya kerana ia tidak dapat menutup perniagaan dan institusi sepenuhnya dari dunia luar.

Individu dan perniagaan yang diluluskan boleh mendapatkan akses ke internet global melalui perkhidmatan telekomunikasi yang dikendalikan oleh kerajaan seperti China Mobile dan China Unicom.

Bagaimanapun, pembekal tersebut berkongsi data mereka dengan kerajaan China dan hanya akan memberikan akses kepada entiti yang mendapat kebenaran daripada kerajaan.

Itulah sebabnya ramai pengguna menggunakan perkhidmatan VPN tanpa izin yang tidak dikawal oleh kerajaan.

China lama menjadi mata buta terhadap penggunaan VPN tidak rasmi tetapi kini hanya membenarkan akses kepada perkhidmatan yang dikendalikan oleh kerajaan dan dipantau

Seperti perkhidmatan internet lain, akses kepada VPN telah turun naik dari masa ke masa. Tahun lepas, laporan oleh Bloomberg mendedahkan bahawa pihak berkuasa China telah mengarahkan syarikat telekomunikasi yang dikendalikan oleh kerajaan untuk menyekat sepenuhnya pelanggan mereka menggunakan perkhidmatan VPN yang tidak berlesen menjelang Februari 2018.

Sekitar masa yang sama, beberapa perkhidmatan VPN diisytiharkan kepada pelanggan mereka yang mereka akan menghentikan perkhidmatan mereka, dan tidak lama selepas itu, China mengarahkan Apple untuk mengeluarkan aplikasi VPN dari versi App Store Cina mereka. Apple, yang telah menentang perintah FBI untuk membantu memintas kunci keselamatan iPhone, menghasilkan tuntutan China.

Pada bulan Disember, seorang lelaki di selatan China didenda 500,000 yuan dan dihukum lima tahun setengah dalam penjara kerana menjalankan perkhidmatan VPN yang tidak berlesen.

Permainan kucing dan tikus China dengan perkhidmatan VPN

Sebagai tambahan kepada tentera pakar yang bekerja untuk mengganggu penggunaan VPN, kerajaan China juga mempunyai kerjasama penyedia perkhidmatan internet (ISP) seperti China Mobile, China Unicom dan China Telecom.

Kerajaan China menggunakan beberapa kaedah untuk mengesan lalu lintas VPN. Yang pertama melibatkan mengenal pasti alamat protokol internet (IP) pelayan pelayan perkhidmatan VPN dan menghalang semua lalu lintas masuk dan keluar.

Kaedah ini berkesan terhadap VPN yang berfungsi pada satu set alamat IP yang terhad. Beberapa perkhidmatan VPN menyewa pelayan tambahan di Perkhidmatan Web Amazon dan penyedia awan awam lain untuk memintas blok.

Kaedah kedua untuk menyekat perkhidmatan VPN adalah dengan menganalisis trafik internet. Seperti yang berlaku, lalu lintas VPN kelihatan seperti obor di dalam kegelapan.

Mana-mana komputer yang ada adalah menukar aliran data yang disulitkan dengan alamat IP tunggal yang disyaki menggunakan perkhidmatan VPN. ISP berada dalam kedudukan yang baik untuk mengesan dan menyekat lalu lintas VPN kerana mereka adalah penjaga pintu ke internet.

Perkhidmatan VPN seperti VyprVPN, ExpressVPN dan NordVPN, yang masih boleh diakses - buat masa sekarang - di China, sedang menjalankan teknik baharu untuk menjadikan aktiviti pengguna mereka kelihatan seperti lalu lintas yang dibenarkan.

Ini termasuk menyewa alamat IP yang juga digunakan untuk perkhidmatan yang diluluskan kerajaan atau mencampurkan lalu lintas VPN dengan lalu lintas dummy untuk perkhidmatan unblocked.

Alternatif untuk segelintir VPN asing masih mengalahkan penapis jauh dari pilihan mesra pengguna

Pengguna yang berpengetahuan teknikal mengambil perkara ke dalam tangan mereka sendiri dan menubuhkan pelayan VPN peribadi mereka sendiri di awan. Mencari VPN peribadi jauh lebih sukar bagi kerajaan, tetapi proses persediaan juga lebih sukar dan lebih mahal.

Satu lagi penyelesaian popular terhadap penapisan kerajaan Tor, rangkaian komputer sukarela yang menyulitkan dan mengedarkan lalu lintas internet untuk memintas pengawasan dan penapisan.

Lalu lintas Tor umumnya disekat di China, tetapi terdapat penyelesaian yang rumit seperti mengalihkan lalu lintas melalui Amazon atau Microsoft Azure cloud.

Kaedah lain ialah terowong SSH, teknik yang mewujudkan saluran komunikasi yang disulitkan ad-hoc antara dua komputer jauh dan saluran semua lalu lintas internet menerusi.

Apa pandangan China?

Penyedia VPN sentiasa datang dengan kaedah baru untuk membantu memintas penapisan. Tetapi menentang blok kerajaan China terhadap VPN menjadi semakin sukar dan mahal.

Walaupun Beijing tahu bahawa tidak ada yang benar-benar memotong internet akan membolehkan ia menghalang lalu lintas VPN sepenuhnya, ia tahu bahawa jika ia menimbulkan kos dan halangan yang mencukupi, kebanyakan pengguna akan berputus asa menggunakan perkhidmatan VPN, dan hanya sedikit yang marah yang keras kepala dan cukup cerdas akan terus memintas penapisannya.

Perang yang semakin meningkat di China terhadap perkhidmatan VPN berlaku di tengah-tengah program "kedaulatan siber" Presiden Xi Jinping, sebuah kempen yang mengikuti trend kawalan ketat pada ucapan dalam talian dan masyarakat sivil.

Menyekat perkhidmatan VPN juga akan membolehkan Beijing meneruskan program Sistem Kredit Sosial (SCS) yang bercita-cita tinggi dan menyeramkan.

Larangan VPN adalah bahagian kritikal dari sistem kredit sosial yang menyeramkan

Sasaran untuk dilancarkan pada tahun 2020, SCS, yang sedang dibangunkan dengan kerjasama firma teknologi terbesar di negara itu, akan menilai setiap warganegara berdasarkan semua aktiviti dalam talian mereka, termasuk laman web yang mereka lawati, interaksi mereka di platform media sosial, tabiat membeli-belah mereka , perbualan peribadi dan koresponden mereka dan banyak lagi.

Penilaian akan menentukan perkara-perkara seperti sama ada warganegara layak untuk pinjaman, pekerjaan kerajaan dan melancong ke luar negara. Program ini akan bergantung kepada pihak berkuasa China yang mempunyai keterlihatan penuh ke dalam aktiviti dalam talian rakyat negara ini, terutama yang mereka cuba sembunyikan dari kerajaan.

Ini menjadikan larangan VPN menghalang elemen penting SCS.

Kesan pengetatan China terhadap perkhidmatan VPN akan menjadi sangat teruk bagi aktivis dan pembangkang, yang akan mendapati diri mereka dengan cara yang semakin terhad untuk mengakses maklumat dan menyatakan pendapat dan pandangan mereka.

Tetapi kesannya juga akan berkembang kepada warganegara biasa yang telah menggunakan VPN untuk tujuan apolitik, seperti mengakses Netflix dan YouTube.

Tanpa perlindungan VPN dan bayang-bayang pengawasan kerajaan dan program penarafan warganegara yang menjulang, pengguna China akan didorong ke arah penapisan sendiri, takut bahawa apa-apa yang mereka lakukan akan memberi kesan negatif terhadap akses mereka kepada perkhidmatan sosial dan kerajaan.

Ini boleh menjejaskan orang yang mempunyai saudara di negara asing, atau perniagaannya bergantung kepada komunikasi dengan organisasi dan firma asing.

Dengan semua yang disalurkan secara eksklusif melalui kerajaan China, pengguna mungkin melepaskan banyak kegiatan mereka demi privasi atau ketakutan terhadap tindak balas kerajaan masa depan.

Bagaimana ini menjejaskan akses kepada VPN di tempat lain di dunia?

Penganalisis takut bahawa pertempuran China terhadap perkhidmatan VPN akan menetapkan preseden yang berbahaya di seluruh dunia.

Untuk menjadi adil, beberapa negara mempunyai sumber dan syarat China untuk melawan VPN.

Sebagai contoh, kerajaan A.S. dan UK kedua-duanya mempunyai program pengawasan yang komprehensif, tetapi perlembagaan menghalang mereka daripada mengamalkan langkah seperti yang dilakukan oleh kerajaan China.

Bagaimanapun, perang di Beijing mengenai VPN dan teknologi yang menjejakkan trafik internet mungkin memberikan ide-ide negara dan negara lain untuk program pengawasan dan pengawasan mereka sendiri..

Rusia, yang juga melaksanakan sekatan sendiri mengenai perkhidmatan VPN dan proksi, akan melihat bagaimana larangan China meletus.

Masyarakat privasi dan kebebasan digital tidak akan duduk dengan baik.

Penasihat dan pakar privasi, dan organisasi seperti Yayasan Frontier Elektronik akan mengikuti situasi ini dan akan membangunkan alat dan panduan untuk membantu rakyat China mengekalkan akses percuma mereka ke internet.

Walaupun pertempuran ini sedang berjuang di China, impak dan hasilnya mungkin menjejaskan lebih ramai pengguna internet di seluruh dunia.

Gambar oleh Diego Jimenez di Unsplash

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me