Kami hidup di dunia di mana kerajaan dan pengiklan ingin melihat maklumat terperinci dalam hidup anda, dari kebimbangan kesihatan anda kepada kewangan anda dan segala yang ada di antara anda. Lebih buruk lagi, mereka berhasrat untuk mendapatkan bantuan daripada Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) untuk berbuat demikian.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Kongres A.S. mengundi untuk menggulingkan peraturan yang memerlukan ISP untuk mendapatkan persetujuan pengguna sebelum mengumpul data atau berkongsi dengan pihak ketiga. Kerajaan UK juga menolak pengawasan secara besar-besaran melalui Akta Kuasa Penyelidikan yang dinamakan Piagam Snoopers. Perundangan itu menghendaki ISP untuk, antara lain, menyimpan sejarah pelayaran bernilai satu tahun untuk setiap pengguna dan menyerahkannya kepada agensi kerajaan sekiranya diperlukan.

Betapa buruknya ini? Sangat.

Sebagai pintu masuk anda ke dunia yang disambungkan, ISP anda dapat melihat semua trafik internet anda, termasuk laman web yang anda lawati dan perkhidmatan yang anda gunakan. Sekiranya perkhidmatan tersebut tidak disulitkan, maka ISP anda juga akan dapat melihat kandungan lalu lintas anda. Walaupun mereka disulitkan, pembalakan lalu lintas anda menjana banyak metadata, bit maklumat yang boleh dihubungkan untuk mencipta jejak digital kenalan, tabiat, keadaan kesihatan, kepercayaan politik, orientasi seksual, dan lain-lain..

Memburukkan keadaan adalah hakikat bahawa banyak peranti "tidak begitu pintar" sedang mencari cara mereka ke rumah. Alat yang disambungkan sering digerakkan dengan bug keselamatan dan pengkodan yang buruk, mendedahkan maklumat sensitif kepada ISP-atau orang lain yang mungkin mendengarkan sambungan anda.

ISP anda sudah mempunyai kepentingan dalam mengumpul data anda, dan untuk bersikap adil, ada peluang yang mungkin terdapat peluang kemungkinan bahawa ia telah melakukannya sepanjang masa. ISP menggunakan data pengguna untuk menyampaikan iklan yang disasarkan atau menjualnya kepada pengiklan pihak ketiga. Langkah-langkah baru hanya akan membiarkan mereka berbuat demikian tanpa rasa takut melintasi halangan undang-undang di masa depan dan dipertimbangkan.

Oleh kerana ISP mengumpulkan lebih banyak data peribadi anda, bukan sahaja mereka berdiri untuk membuat banyak wang tetapi mereka juga menjadi semakin berisiko untuk cyberattack.

Walau bagaimanapun, sebagai ISP menjadi pusat maklumat yang sangat sensitif, mereka akan menarik perhatian pihak lain, iaitu penggodam bermotivasi kewangan dan pelakon negara negara. Cyberattacks terhadap ISP boleh meletakkan data anda ke tangan beberapa pelakon yang paling bermusuhan di internet.

Contoh terbaru ialah kebocoran 14 juta pelanggan Verizon data, termasuk nama, nombor telefon bimbit dan PIN akaun. Sebelum ini, ISP British TalkTalk adalah sasaran pelanggaran data besar-besaran, yang mendedahkan maklumat peribadi lebih daripada 157,000 pengguna. Syarikat itu kemudiannya didenda £ 400,000 kerana gagal melindungi maklumat pelanggan.

Semua tidak hilang walaupun. Nasib baik, orang ramai tidak begitu menyukai pengumpulan data secara besar-besaran. Baru-baru ini, kumpulan hak asasi manusia Liberty British mendapat kebenaran daripada Mahkamah Tinggi untuk mencabar undang-undang kuasa kuasa penyelidikan. Dalam kumpulan hak digital A.S. seperti Yayasan Frontier Elektronik (EFF) dan Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika (ACLU) mengetuai kempen yang meluas untuk mencegah pemansuhan peraturan privasi.

Tetapi undang-undang itu akhirnya disahkan di kedua-dua dewan Kongres dan ditandatangani oleh presiden. Dan ada peluang bahawa Piagam Snoopers akan melihat pelaksanaan penuhnya, dan negara-negara lain mungkin mengikuti petunjuk.

Walaupun beberapa perjuangan dari kumpulan hak digital, pengguna perlu mengambil langkah mereka sendiri untuk melindungi privasi mereka.

Tetapi itu tidak bermakna anda akan meletak jawatan untuk memberi pengawasan besar-besaran. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk melindungi privasi anda terhadap ISP yang mengintip dan menghalang maklumat peribadi anda dari jatuh ke tangan yang salah.

  1. HTTPS: Cuba hadkan lalu lintas anda ke tapak web yang alamatnya bermula dengan HTTPS. Laman web ini menyulitkan lalu lintas mereka. ISP anda masih dapat melihat laman web yang anda lawati, yang masih cukup untuk menyimpulkan banyak maklumat tentang anda. Tetapi ia tidak akan mengetahui halaman mana di laman web yang anda layari, dan ia tidak akan melihat kandungan yang anda hantar ke laman web tersebut, seperti maklumat peribadi yang anda isi dalam bentuk. Sebagai contoh, Wikipedia bergerak ke HTTPS yang membolehkan pengguna untuk melayari laman web tanpa takut pengawasan kerajaan.
  2. VPN: Rangkaian Peribadi Maya adalah salah satu alat terbaik untuk mengelakkan pengintipan ISP. Apabila anda menggunakan VPN, semua trafik internet anda disulitkan dan terowong melalui pelayan VPN. Semua ISP anda boleh melihat adalah sekumpulan data yang disulitkan. Ia tidak akan mengetahui laman web yang anda lawati. Walau bagaimanapun, pertimbangan untuk mengetahui tentang VPN adalah bahawa mereka akan berada dalam kedudukan untuk mengumpul maklumat yang sama yang anda sembunyikan dari ISP anda, jadi anda harus melihat latar belakang dan kredibiliti perkhidmatan sebelum mendaftar. Perkhidmatan seperti Top10VPN (pendedahan penuh: ya, itulah kami)
  3. Tor: Router Bawang (Tor) adalah rangkaian komputer sukarela, yang dikenali sebagai nod, yang dikaitkan dengan membuat rangkaian tanpa nama. Apabila anda menggunakan penyemak imbas Tor, seluruh lalu lintas anda disulitkan dan dibelokkan melalui beberapa nod Tor sebelum mencapai destinasinya. Tor adalah yang paling selamat dari tiga pilihan, tetapi ia melambatkan sambungan internet anda dengan ketara, dan terdapat banyak laman web yang menghalang akses dari nod Tor kerana sering dikaitkan dengan aktiviti haram.

Ketika kita bergerak ke arah era di mana segala sesuatu dan segala sesuatu menghasilkan data, privasi telah menjadi komoditi yang harus dihargai dan dilindungi. Jadikan keutamaan untuk mendidik diri anda tentang ancaman terhadap privasi anda dan melindungi maklumat anda daripada sesiapa yang cuba mendapatkannya tanpa notis atau persetujuan anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me