Apabila Juan Guaido secara unilateral mengisytiharkan dirinya sebagai presiden interim Venezuela - satu tindakan yang disokong oleh AS - sambutan daripada Presiden Maduro untuk menukar beralih internet. Dalam usaha untuk melepaskan mereka yang menentang pemerintahan kerajaannya, Maduro menyekat perkhidmatan dan aplikasi internet termasuk Google, Instagram, Twitter, Wikipedia dan YouTube. Langkah ini datang terus dari buku play rezim yang menindas abad ke-21 dan mengikuti penutupan dan gangguan internet serupa di China, Republik Demokratik Congo (DRC), Sudan dan Zimbabwe.

Walau bagaimanapun, penutupan internet separa Maduro telah kurang mengenai menyensor populasi umum Venezuela dan semua tentang menyenyapkan suara pengkritiknya. "Gangguan Internet di Venezuela melalui minggu-minggu kebelakangan ini menyasarkan pembangkang politik dengan ketepatan pembedahan," kata Alp Toker, Pengarah Eksekutif di kumpulan masyarakat sivil NetBlocks, yang memaparkan kebebasan internet secara real time.

Beliau memberitahu Top10VPN bahawa "data teknikal menunjukkan bahawa rangkaian Venezuela adalah terhad semasa protes dan ucapan kritikal, hanya untuk kembali apabila jawatan presiden yang menggunakan Twitter untuk memanggil penyokong untuk perhimpunan sendiri." Ini berbeza dengan penutupan yang dikesan NetBlocks di DRC, Sudan dan Zimbabwe dalam tempoh yang sama dan yang, Toker memberitahu kami, berusaha untuk membungkam orang awam. "Langkah-langkah [di Venezuela] kelihatan mengenai menyusun geladak untuk mengalihkan pendapat orang ramai sambil memberikan kesan perniagaan seperti biasa," katanya menyimpulkan.

Sejarah penapisan internet Venezuela

Tak satu pun dari ini sepatutnya datang sebagai kejutan besar. Lagipun, pada 2014 berikutan kemenangan pilihan rayanya sebagai pengganti kepada Hugo Chavez, Maduro mula menyekat akses kepada kedua-dua Twitter dan aplikasi komunikasi yang dipanggil Zello dalam usaha untuk membungkam protes. Kemudian, pada tahun 2017, sesuatu yang dipanggil Dekri Presiden 2489 dikeluarkan oleh kerajaan Venezuela yang memberikan kuasa untuk mencegah "kempen ketidakstabilan dan penyelewengan" menggunakan "teknologi maklumat dan ruang siber." Dalam tempoh sebulan, Facebook, Instagram, Periscope, Twitter dan YouTube semuanya disekat oleh penyedia perkhidmatan internet negeri CANTV.

Pada Januari 2018, Maduro mengetatkan cengkamannya di internet kerana CANTV mula menghalang akses kepada Wikipedia selepas Juan Guaido disenaraikan sebagai presiden ke-51 Venezuela.

Pada bulan Jun 2018, CANTV kemudian berjaya menyekat akses kepada rangkaian Tor yang telah digunakan untuk memberikan nama pengguna kepada pengguna internet. Akses Sekarang, yang melawan hak asasi manusia dalam era digital, mencadangkan bahawa "peningkatan penggunaan Tor untuk mengakses kandungan yang disekat" kemungkinan besar adalah pencetus untuk langkah ini.

Percubaan terbaru untuk mengawal internet, dengan cara pengisytiharan kedaulatan siber maya Venezuela, telah melihat satu rang undang-undang yang dipanggil Undang-undang Perlembagaan Siber dari Republik Bolivarian Venezuela, yang akan menyaksikan pembentukan kuasa yang ditaja Maduro yang baru untuk polis dunia dalam talian. Sebenarnya kudeta cyberspace berlaku.

"Rang undang-undang yang dicadangkan ini untuk memberikan kawalan total rejim Maduro terhadap Internet Venezuela adalah penyalahgunaan kuasa dan melanggar semua hak-hak Venezuela," kata Dr. Andy Yen, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama ProtonVPN dan ProtonMail kepada Top10VPN, sambil menambah bahawa sebuah syarikat Switzerland, bidang kuasa Venezuela tidak terpakai kepada ProtonVPN.

Presiden Maduro


Penutupan internet Maduro telah membongkar suara pengkritiknya
Foto kredit: Hugoshi https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Suara rakyat

Walaupun rejim ilmuan di seluruh dunia melakukan yang terbaik untuk menghalang kebebasan bersuara, mereka yang haknya dipijak atas terus mencari cara untuk suara mereka didengar. Kumpulan WhatsApp yang dipanggil Servicio De Informacion Publica telah mengedarkan buletin audio rendah-fi dari wartawan Venezuela yang juga mendapat diedarkan melalui Facebook dan Twitter sebagai contohnya. Google menguji aplikasi yang dipanggil Intra di Venezuela sebelum melepaskannya secara global pada akhir tahun lepas. Apl ini menghubungkan telefon pintar terus ke pelayan nama domain Google untuk memintas penapisan. Dan, tentu saja, orang menggunakan VPN untuk menghindari blok.

Akses Sekarang laporan bahawa aktivis tempatan menunjukkan VPN yang paling berkesan di Venezuela pada masa ini adalah Psiphon, Lantern, dan TunnelBear. Dr. Andy Yen menasihatkan bahawa untuk pengetahuan yang terbaik, perkhidmatan ProtonVPN juga berfungsi. Dr Yen bagaimanapun, memberi amaran bahawa "tiada VPN boleh menghalang penutupan internet" dan menyimpulkan "internet sentiasa menjadi tempat untuk menyebarkan idea dan menyuarakan pendapat seseorang, dan ia harus tetap demikian."

Malah dalam senario yang mempunyai sambungan yang lebih terhad - dan Venezuela pantas menuju ke arah itu - semuanya tidak semestinya hilang untuk warganegara siber yang ditentukan. "Akan ada sambungan CDMA, 3G dan 4G di seberang sempadan," kata Ian Thornton-Trump, Ketua Keselamatan Siber EMEA, AmTrust International, memberitahu kami, "jika anda boleh mengambil isyarat anda kembali dalam talian." Thornton- Trump menyimpulkan perbualan kami dengan menegaskan bahawa "kebenaran menunggang di bahu internet, dan akses internet adalah binatang keras untuk mengawal sepenuhnya." Di mana ada isyarat, dengan kata lain, mungkin ada cara untuk mendapatkan talian.

Orang yang menggunakan telefon

Venezuelan berpaling kepada VPN dan WhatsApp untuk mengakses maklumat

Penapisan sebagai kerosakan

John Gilmore, pengasas bersama Electronic Frontier Foundation, dipetik oleh majalah Time pada 1993 sebagai berkata "internet menginterpretasikan penapisan sebagai kerosakan dan laluan di sekitarnya." Kami meminta Kevin Curran, Profesor Cyber ​​Security di Ulster University, sama ada kenyataan itu tetap bersikap terbuka hari ini.

"Internet adalah rangkaian rangkaian global yang terdesentralisasi, tetapi terdapat satu aspek teras terpusat dan itu adalah pelayan root Service Domain (DNS)," kata Prof. Curran.

Untuk serangan ke atas bahagian infrastruktur teras internet untuk berfungsi, penyerang perlu menyerang semua pelayan DNS yang terletak di seluruh dunia serentak, dan sebarang serangan perlu dikekalkan sehingga cache semua pelayan DNS dan Domain Top Level Global (GTLDs) 'terkuras' yang boleh mengambil masa beberapa hari atau minggu.

"Untuk mencapai penutupan Internet maka perlu mengharuskan penyebaran serangan jalur lebar yang disebar secara global ke atas serangan servis pada sdcale yang tidak pernah dilihat dan kemungkinan besar tidak mungkin," kata Prof. Curran. "Sekurang-kurangnya buat masa ini."

The techno-morality of this whole distasteful take is that while governments can, will and make life online difficult for citizens, they can not, and have not, managed to prevent those who determined to hear and hear. Malah negara-negara yang mempunyai teknologi ketat yang paling matang, seperti China, tidak dapat menyekat ucapan bebas sepenuhnya. Dan sekiranya negara penyangak mempertimbangkan untuk mengambil alih seluruh Internet untuk membungkam perbezaan pendapat atau bahkan sebagai tindakan cyberwar, kebenaran diberitahu mereka tidak akan menjadi lebih berjaya dalam usaha itu. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me