În acest ghid, ne uităm la 10 țări în care VPN-urile sunt ilegale sau restricționate, precum și alte 17 țări cu legi care afectează semnificativ libertățile digitale ale utilizatorilor.

ilustrarea unei hărți a lumii.

DISCLAIMER: Deși acest ghid a fost aprofundat cercetat, nu suntem profesioniști din domeniul juridic și nu putem garanta că aceste informații sunt corecte. Dacă doriți să clarificați legalitatea VPN sau legile specifice ale oricărei țări, solicitați sfaturi juridice profesionale.

VPN-urile sunt legale?

Rețelele private virtuale (VPN) sunt legale pentru a fi utilizate aproape peste tot în lume. Pe lângă faptul că protejează utilizatorii de supravegherea guvernului, aceștia ajută la evitarea cenzurii, ocolind restricțiile geo-restricționale și rămân în siguranță pe rețelele publice publice.

Legalitatea utilizării unui VPN va depinde de țara în care vă aflați.

Chiar și atunci, legile și restricțiile legate de activitatea online pot fi adesea vagi sau înșelătoare.

În acest ghid, acoperim cele mai multe 27 de țări cu restricții digitale și legile lor relevante privind utilizarea VPN, cenzură și supraveghere.

Am investigat legile și restricțiile VPN la nivel mondial și am constatat că VPN-urile sunt legale peste tot în lume, cu excepția celor din 10 țări mai complicate.

Dacă țara dvs. nu este menționată mai jos, VPN-urile sunt perfect legale acolo.


De asemenea, am găsit legi care restricționează în mod semnificativ libertățile digitale Alte 17 țări.

Aceste țări sunt prezentate mai jos în tabelele noastre despre restricțiile VPN și drepturile digitale, fiecare nume de țară fiind conectat la o analiză mai aprofundată a legilor și evenimentelor specifice privind drepturile digitale.

Pe lângă citirea acestui ghid, este de asemenea sensibil să vă familiarizați cu legile locale ale țării dvs. și cu alianțele Cinci Ochi, Nouă Ochi și 14 Ochi..

Acestea sunt acorduri internaționale de partajare a datelor care văd că cele mai puternice națiuni din lume trec datele personale și activitatea online între ele, ajutând chiar și în urmărirea utilizatorilor de internet peste granițe.

Dacă sunteți în Marea Britanie, SUA, Australia, Canada sau Noua Zeelandă, VPN-urile sunt perfect legale.

Acestea fiind spuse, aceste țări au adesea legi de supraveghere intruzive și de păstrare a datelor, care ar putea fi demn de luat în considerare. Puteți afla mai multe despre acest lucru în ghidul nostru pentru jurisdicțiile VPN.

Indiferent de locația dvs., utilizarea unei VPN în scopuri ilegale este ilegală peste tot, deși ceea ce este considerat ilegal într-o țară poate fi legal în alta.

Unde sunt VPN-urile ilegale sau restricționate?

Harta care arată unde VPN-urile sunt ilegale sau restricționate

Top 10 cele mai restrânse țări

Țară
Stare VPN
Blocurile social media
Cenzură
Supraveghere
Bielorusia Ilegal Moderat Extensiv Extensiv
China restricționat Extensiv Extensiv Extensiv
Iran restricționat Moderat Extensiv Extensiv
Irak Ilegal Moderat Moderat Minor
Coreea de Nord Ilegal Extensiv Extensiv Extensiv
Oman restricționat Minor Extensiv Moderat
Rusia restricționat Moderat Extensiv Moderat
Curcan restricționat Moderat Extensiv Extensiv
Turkmenistan Ilegal Extensiv Extensiv Extensiv
EAU restricționat Moderat Extensiv Moderat

Un tabel care rezumă legalitatea VPN și încălcările drepturilor digitale în cele 10 țări cele mai restrânse

Cheie: Țările din aceste tabele sunt etichetate în consecință pentru fiecare categorie, „extinsa” fiind cea mai puternică, urmată de „moderat” și „minor”.

De exemplu, o țară etichetată drept „extinsă” în coloana de cenzură are un număr mare de legi și practici conexe în vigoare, în timp ce o țară etichetată „moderată” va avea doar unele. O țară etichetată „minor” va avea un număr scăzut, dar totuși suficient pentru a afecta negativ drepturile utilizatorilor.

1Belarus

VPN-urile sunt ilegale în Belarus.

Belarusul a blocat VPN-urile, deoarece le consideră o metodă de a submina legea. Tor, care permite comunicații anonime și acces la Dark Web, a fost blocat și în Belarus din 2016.

În februarie 2015, Ministerul Comunicărilor din țară a decretat în mod special împotriva serviciilor anonimizate precum VPN-urile. Cu toate acestea, nu este clar câtă capacitate are guvernul de a conține piața VPN în expansiune.

Există o amendă nespecificată pentru oricine este prins folosind un VPN în Belarus.

Legile conexe & practici:

 • Actul din 2007 privind Regulamentul privind funcționarea cluburilor de calculatoare și a internet-cafenelor înseamnă că, pentru a se conforma serviciilor de securitate, proprietarii de cafenele de internet din Belarus trebuie să țină evidența identităților clienților și a istoricului de căutare pe web..
 • Legea privind mass-media din 2009 blochează toate site-urile interne și internaționale care nu se înregistrează la Ministerul Informațiilor din Belarus.
 • În 2012, guvernul a introdus o lege care restricționează accesul la site-urile web străine. Cei care accesează site-urile blocate din Belarus se confruntă cu o amendă potențială de 120 de dolari. Este posibil să nu sune extrem, dar pentru mulți belarusieni 120 de dolari reprezintă salariul de aproape jumătate de an.

Această aceeași lege impune tuturor furnizorilor de internet din Belarus să înregistreze utilizatorii și site-urile de cenzură pe lista neagră națională, care include site-uri cu conținut pornografic și „extremist”..

 • Cu toate acestea, oficialii din Belarus blochează frecvent alte site-uri, precum agențiile de știri independente, precum Nasha Niva.
 • Modificările din 2018 la Legea privind mass-media au oferit Ministerului Informațiilor din Belarus un control complet asupra tuturor resurselor online și au instruit toți proprietarii de conținut să îl verifice pentru defăimare sau informații false.
 • Modificările aduse legii privind mass-media interzic, de asemenea, utilizatorilor să contribuie la mass-media străine fără acreditare specială din partea Ministerului Afacerilor Foriegn din Belarus..

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

2China

O femeie pune flori pe semnul birourilor Google din China

China, 2010. Google își închide site-ul în țară în urma disputelor privind cenzura cu guvernul. Credit: Wenn Rights / Alamy

Doar VPN-urile aprobate de guvern sunt legale în China.

Furnizorii VPN trebuie să obțină aprobarea strictă din partea Partidului Comunist Chinez înainte de a putea opera în țară. Aceasta implică adesea acordul în condiții care subminează scopul unei VPN, cum ar fi logarea, ceea ce o face inutilă când vine vorba de confidențialitate.

Utilizarea unei VPN „fără autorizație” în China poate duce la amenzi de până la 15.000 de yuani (aproximativ 2.200 USD).

Multe persoane doresc să folosească VPN-uri în China, în ciuda acestui lucru. Dacă acest lucru este valabil pentru dumneavoastră, vă recomandăm să vizitați ghidul nostru pentru cel mai bun VPN pentru China .

Legile conexe & practici:

 • Potrivit Freedom House, modificările din 2015 ale Codului Penal au introdus o închisoare de până la șapte ani pentru cei găsiți vinovați de răspândirea „dezinformării” pe social media. Nu este clar ce înseamnă „dezinformare”, ceea ce înseamnă că autoritățile pot justifica arestările nedrepte.
 • Legea antiterorismului din 2015 interzice utilizatorilor chinezi să răspândească informații sau imagini despre acte teroriste prin intermediul social media. Acesta afirmă că angajații companiei trebuie să șteargă conținutul teroristului pentru a evita detenția și exercită presiuni asupra companiilor private pentru a transmite datele utilizatorilor autorităților chineze.
 • Legea privind securitatea cibernetică din 2017 consolidează obligația companiilor de internet de a se asigura că utilizatorii sunt înregistrați sub numele lor reale și că datele utilizatorilor sunt stocate în țară.
 • Legea privind securitatea cibernetică impune companiilor chineze de internet să asiste autoritățile cu investigații sau să riște să își piardă licența.
 • Legea privind securitatea cibernetică a confirmat, de asemenea, rolul Administrației Cibernetice din China (CAC) ca responsabil pentru aplicarea legilor referitoare la telecomunicații și activitatea online.
 • Administrația Cyberspace din China (CAC) sunt responsabile pentru monitorizarea conținutului și comportamentului online și introduc continuu noi legi care afectează activitatea online a utilizatorilor..

În 2017, CAC a introdus 176 de reguli noi privind comportamentul online în China.

 • Orice activitate online care se va îndrepta împotriva interesului PCC va fi probabil ilegală în China. Liniile directoare de cenzură stabilite de PCC din China sunt foarte secrete, în timp ce codul penal este adesea folosit pentru a justifica trimiterea persoanelor în închisoare.
 • China este considerată ca lider în domeniul tehnologiei de supraveghere și cenzură și mulți sunt preocupați de exportul acestei tehnologii în alte țări.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

3Iran

Numai acele VPN sancționate de stat sunt legale în Iran.

Iranul blochează VPN-urile nesanționate din 2013, în timp ce VPN-urile sancționate sunt puternic monitorizate. Pedeapsa pentru utilizarea unui VPN ne sancționat în Iran este de până la un an de închisoare.

Legile conexe & practici:

 • Legea privind crimele informatice din 2009 pedepsește utilizatorii pentru spionaj, hacking, piraterie și phishing și incriminează răspândirea „conținutului obscen” în Iran.
 • Politicile și acțiunile din 2017 în ceea ce privește organizarea aplicațiilor de mesagerie pentru rețelele de socializare precizează că aplicațiile de mesagerie străină trebuie să își mute centrele de date în Iran și să respecte legislația internă.
 • Freedom House a raportat în 2017 că zeci de mii de site-uri sunt blocate în prezent de autoritățile din Iran, lăsând cetățenilor fără altă opțiune decât să utilizeze instrumente precum VPN pentru a accesa conținut blocat.

Printre site-urile restrânse din Iran se numără cele aparținând grupurilor pentru drepturile omului, magazinelor de știri străine și grupurilor politice de opoziție.

 • Site-urile interne și străine au chiar prețuri diferite pentru a încuraja utilizatorii să acceseze doar conținut local sancționat de stat. Cei care accesează site-uri aprobate din Iran primesc o reducere de 50%.
 • Autoritățile își măresc acum propria implicare cu instrumente de evitare a cenzurii, cum ar fi MTProto, care utilizează infrastructura tehnică a Ministerului Iranului pentru Tehnologia Comunicațiilor Informaționale.
 • Din cauza implicării guvernului cu aceste instrumente de eludare a cenzurii, utilizatorii nu au cum să știe dacă datele trimise prin aceste aplicații sunt sigure sau sunt vizualizate și stocate de guvernul iranian.
 • Iranul a blocat companiile interne de internet să găzduiască site-uri web interzise la 8 octombrie 2019. Aceasta înseamnă că site-urile web interzise trebuie să se deplaseze către companii de găzduire străine pentru a rămâne accesibile.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

4Iraq

VPN-urile sunt ilegale în Irak.

VPN-urile au fost interzise în Irak din 2014. Guvernul susține că această interdicție este de a împiedica organizațiile teroriste, în principal ISIS, să influențeze publicul prin intermediul social media.

ISIS nu mai operează în Irak, dar rămân legile dure de cenzură ale țării.

Oficialii guvernamentali din Irak folosesc și VPN-uri, în ciuda „fără excepții” fiind regula oficială.

Legile conexe & practici:

 • Legea din 2019 privind crimele tehnologiei informației [Proiectul] pedepsește criticii guvernului online din Irak cu pedepse dure de închisoare, cum ar fi închisoarea pe viață.
 • Amnesty International a criticat formularea largă a noilor legi.

  Legea interzice actele care subminează „independența, pacea și interesele politice, militare și economice” ale Irakului, care ar putea cuprinde cu ușurință orice formă de autorități de exprimare online care nu sunt de acord cu.

 • În timp ce Irakul are câteva legi care fac referire directă la cenzură, țara efectuează frecvent opriri pe internet. Unul dintre motivele menționate în mod obișnuit de către guvern pentru acest lucru este să împiedice înșelătorii studenților în timpul sezonului examenelor, deși acest lucru pare puțin probabil.
 • În 2018, Amnesty International a raportat că autoritățile închid internetul în Irak pentru a împiedica distribuirea de videoclipuri sau imagini care arătau violență de stat împotriva protestatarilor pe social media.
 • Social media din Irak s-a confruntat cu blocaje dese, precum în 2014 și, cel mai recent, în timpul protestelor antiguvernamentale din 2 octombrie 2019.
 • Începând cu 3 octombrie 2019, autoritățile irakiene au pus în aplicare o oprire completă de internet care afectează 75% din populația țării. Acest lucru este rezultatul protestelor anti-guvernamentale.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

5 Coreea de Nord

VPN-urile sunt ilegale în Coreea de Nord.

În Coreea de Nord nu este permis deloc mass media, așa că nu este surprinzător faptul că VPN-urile sunt ilegale. Pedeapsa pentru utilizarea VPN nu este cunoscută, deoarece Coreea de Nord este atât de secretă.

De asemenea, internetul țării este puternic cenzurat, diplomatilor străini fiind interzise să-l folosească.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

6Oman

Doar VPN-urile permise de sultanat sunt legale în Oman.

Începând cu 2010, Oman a interzis toate VPN-urile, cu excepția celor permise de Sultanat. Aceste excepții se aplică numai pentru utilizarea corporativă în Oman - plus, trebuie să fie solicitate și să fie păstrate jurnalele.

Utilizarea VPN personală este ilegală în Oman pentru a împiedica eforturile de a ocoli cenzura. Încercarea de a eluda aceste legi este pedepsită cu o amendă de 1.300 de dolari.

Legile conexe & practici:

 • Legea telecomunicațiilor din 2002 interzice monitorizarea telecomunicațiilor din Oman, cu excepția cazului în care a existat o încălcare a „ordinii publice sau a moravurilor sau a încălcărilor drepturilor altora”.
 • Formularea actelor privind telecomunicațiile este largă, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosită pentru a justifica arestările nedrepte de către autorități.
 • Aceeași lege a înființat Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor în Oman. TRA este angajat să „regleze și să întrețină serviciile de telecomunicații” din Oman și să aplice Legea telecomunicațiilor.
 • Critica Sultanului Qaboos este strict interzisă în Oman, împiedicând dezvoltarea unor mass-media cu adevărat independente.

Se știe că mijloacele de comunicare care nu sunt conduse de stat acceptă bani de la guvernul oman și practică autocenzura.

 • Dacă magazinele nu se auto-cenzurează, riscă să fie blocate, închise sau anulate licențele de către autorități, în timp ce jurnaliștii pot face obiectul urmăririi penale.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

7Russia

Un protestatar marchează împotriva creșterii cenzurii pe internet, ținând un semn care scrie: nu veți opri internetul.

Moscova, Rusia. 10 martie 2019. Un protestatar marchează împotriva creșterii cenzurii pe internet, ținând un semn care scrie „nu veți opri internetul”. Credit: Elena Rostunova

Doar VPN-urile aprobate de guvern sunt legale în Rusia.

Această interdicție a VPN-urilor neaprobate în Rusia presupune să împiedice accesul la „conținut ilegal”. ISP-urile rusești aplică interdicția VPN, blocând site-urile web care oferă serviciile lor..

Pedeapsa pentru utilizarea unei VPN neaprobate în Rusia este de 300.000 RUB (5.100 USD) pentru utilizator și 700.000 RUB (12.000 USD) pentru furnizorul de servicii..

Dacă călătoriți în Rusia și doriți să utilizați un VPN, vă recomandăm să vizitați ghidul nostru pentru cel mai bun VPN pentru Rusia.

Legile conexe & practici:

 • Modificările din 2016 ale Legii Yarovaya au introdus pedepse dure de închisoare de până la șapte ani pentru avizarea sau avocarea „terorismului” online. Această formulare largă lasă legea deschisă abuzurilor de către oficialii ruși, care pot determina ceea ce contează drept „terorism”.
 • Conform Legii Yarovaya, incitarea apelurilor la extremism online vă poate deține până la cinci ani în închisoare, în timp ce incitarea la ură vă poate aduce până la 6 ani.

  În Rusia, „extremismul” include umilirea demnității naționale, propaganda excepționalismului și justificarea publică a terorismului. Acești termeni sunt largi și deschiși de către autoritățile ruse pentru utilizare greșită.

 • Proiectul de lege Fake News din 2019 a fost adoptat în lege în martie și interzice publicarea online a unor „fake news” de către mijloacele de informare digitale și alte site-uri web. Cei găsiți vinovați pot fi amendați până la 400.000 de ruble (6.000 USD).
 • Roskomnadzor (agentul de supraveghere al telecomunicațiilor din Rusia) emite cereri de retragere pentru cei prinși care postează știri false ”online. Acestea trebuie respectate „instantaneu”, de obicei, în termen de 24 de ore.
 • Proiectul de lege pentru Internet Insults din 2019 interzice insultarea autorităților putine și rusești, precum și publicarea de conținut online care arată „lipsa de respect față de societate, de stat și de organele guvernamentale ale federației ruse”.
 • Pedeapsa pentru încălcarea Legii Insultelor pe Internet este o amendă de până la 100.000 de ruble (1.570 USD) sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 zile.
 • Proiectul de lege pentru Internetul suveran din 2019 a oficializat planul Rusiei de a crea un internet intern. Aceasta a fost prezentată ca o măsură de securitate necesară în cazul în care țări precum SUA le-au tăiat de pe internet.
 • Mulți cred că Sovereign Internet Bill a fost adoptat pentru a crește capacitatea guvernului de a suprima disidența.
 • Guvernul rus își propune să direcționeze tot traficul de internet pe piața internă în următorii câțiva ani. Dacă acest lucru merge conform planificării, utilizatorii vor avea un risc crescut de monitorizare, supraveghere și cenzură din cauza utilizării de către guvern a Deep Packet Inspection (DPI). În prezent DPI este utilizat de China ca instrument eficient de blocare și pentru a efectua cenzura în masă.
 • Rusia blochează un număr mare de site-uri, inclusiv aplicația de mesagerie Telegram. Telegram este blocată în Rusia, deoarece compania a refuzat să predea autorităților chei de criptare. Mulți utilizatori din Rusia au continuat să acceseze Telegram prin utilizarea unei VPN.
 • Site-urile de opoziție politică, conținutul LGBTQ și site-urile care acoperă conflictul Rusiei cu Ucraina sunt alte exemple de site-uri blocate din Rusia.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

8Turkey

O femeie strigă într-un megafon ca parte a unui comunicat de presă în timpul unui protest împotriva introducerii lui Tukey de filtrare a conținutului

Istanbul, Turcia. 15 mai 2011. Comunicat de presă în timpul protestului împotriva deciziei guvernului de a introduce filtrarea conținutului. Credit: Evren Kalinbacak

VPN-urile sunt legale în Turcia, dar utilizarea lor este restricționată.

Guvernul turc a restricționat utilizarea VPN din 2016, justificând represiunea ca fiind necesară pentru protejarea securității naționale și pentru „combaterea terorismului”. Tor a fost blocat și în Turcia în 2016, împreună cu 10 furnizori VPN.

Așa cum au observat paznicii din Turcia, deseori oamenii sunt critici pentru guvern care ajung să fie penalizați și cenzurați de autorități.

Dacă aveți nevoie de un VPN înainte de a vizita țara, puteți citi ghidul nostru pentru cel mai bun VPN pentru Turcia.

Legile conexe & practici:

 • În noiembrie 2011, autoritatea turcă a tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (BTK) a introdus un nou sistem de filtrare a internetului, proiectul „Secure Usage of Internet”. Acest lucru oferă abonaților de internet o gamă de profiluri cu care să acceseze internetul.
 • Inițial, aceste profiluri erau „familiale”, „standard”, „copii” sau „casnice”. Cu toate acestea, în urma protestelor în masă după anunțul inițial al planurilor, aceste planuri au fost schimbate în profiluri opționale „familie” și „copil”. Dacă sunt alese, acestea aplică automat o listă de alb determinată de BTK, blocând conținutul pe care guvernul nu îl aprobă.
 • Modificările din 2014 la Legea privind serviciile de informații de stat și Organizația Națională de Informații acordă Agenției Naționale de Informații din Turcia dreptul de a accesa toate datele de comunicații personale și de afaceri fără o hotărâre judecătorească.
 • Legea privind serviciile de informații acordă, de asemenea, agenților turci imunitate de urmărire penală în cazul în care comit orice comportament ilegal în timpul muncii lor.
 • Raportarea cu privire la acțiunile Organizației Naționale de Informații din Turcia este de asemenea interzisă, iar jurnaliștii pot merge la închisoare până la nouă ani dacă publică materiale scurse din surse de informații.
 • Legea privind reglementarea conținutului din 2016, publicată pe internet (a.k.a Actul de internet) interzice defăimarea fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.
 • Legea pe internet a determinat, de asemenea, blocarea Wikipedia în 2017 pentru a împiedica utilizatorii să acceseze pagini care menționează implicarea Turciei în conflictul sirian.
 • Site-urile și conținutul pot fi blocate în Turcia în temeiul Legii internetului, dacă sunt considerate o „amenințare la adresa securității naționale”. Acest lucru poate fi interpretat în voie de către guvern și a fost folosit pentru a cenzura site-urile de știri independente..
 • Legea pe internet prevede, de asemenea, furnizorii de găzduire și acces în Turcia pentru a menține tot traficul de date până la un an.
 • Legea antiteroristă din 2018 incriminează „legitimarea, glorificarea sau incitarea metodelor sau amenințărilor violente” în Turcia pentru „propaganda unei organizații teroriste”. Această lege aprobă, de asemenea, starea permanentă a puterilor de urgență, cum ar fi reținerea suspecților fără taxare.

  Formula largă a Legii antiterorism a fost folosită în Turcia pentru a pedepsi jurnaliștii și academicienii pentru că au insultat guvernul. Cei găsiți vinovați de criticarea autorităților se pot confrunta cu cinci ani de închisoare.

 • Modificările din 2019 ale regulamentelor de internet au făcut ca cerința ca toți furnizorii de conținut online din Turcia, de la Netflix la site-uri de știri independente, să obțină o licență de la Consiliul Suprem de Radio și Televiziune din Turcia (RTÜK).
 • Furnizorii de conținut care nu obțin o licență de la fața RTÜK sunt blocate. Furnizorii cu licență vor fi monitorizați și blocați dacă postează ceva pe care guvernul nu îl aprobă.
 • Site-urile de socializare precum Facebook, Twitter și YouTube s-au confruntat și cu blocarea în Turcia. Facebook și Twitter primesc frecvent cereri de conținut preluat.
 • Rapoartele Twitter arată că a fost emis mai multe cereri de retragere din Turcia decât oricare altă țară din lume.
 • Turcia blochează în mod regulat site-urile LGBTQ și conținutul din motive de obscenitate.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

9Turkmenistan

VPN-urile sunt ilegale în Turkmenistan.

Turkmenistanul a interzis VPN-urilor în 2015 să cenzureze mass-media străine. Orice utilizare a proxy-urilor sau VPN-urilor este detectată și blocată de singurul ISP administrat de stat, Turkmenet.

Internetul Turkmenistanului are un preț intenționat pentru a descuraja oamenii să-l folosească, cu un abonament lunar care costă 213 USD pentru 8 Kbpsd, mai mult decât salariul mediu lunar al țării..

Utilizarea unei VPN în Turkmenistan poate aduce o amendă nespecificată și o invocare intimidantă din partea Ministerului Securității Naționale pentru a avea o „conversație preventivă” .

Legile conexe & practici:

Știri independente și site-uri de socializare, cum ar fi Facebook, Twitter și YouTube sunt blocate în Turkmenistan.

 • Aplicațiile de mesagerie WeChat, Viber și WhatsApp sunt blocate din noiembrie 2013.
 • Toată activitatea de internet și corespondența din Turkmenistan este monitorizată de autorități.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

10UAE

Numai VPN-urile aprobate de guvern sunt legale în Emiratele Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite au permis numai VPN-urile aprobate de guvern încă din 2012, în timpul primăverii arabe. Acest lucru a fost pentru a descuraja utilizarea serviciilor VoIP precum Skype, WhatsApp și Facebook.

Blocarea serviciilor VoIP în Emiratele Arabe Unite a fost atât din motive economice, cât și politice. Acesta își propune să încurajeze rezidenții locali să plătească taxa (destul de costisitoare) de abonament pentru serviciile de telecomunicații locale, Etislat și Du.

Cu toate acestea, entitățile corporative din Emiratele Arabe Unite pot folosi VPN-uri fără restricții.

Dacă un VPN este folosit pentru comiterea unei infracțiuni în Emiratele Arabe Unite, utilizatorul s-ar putea confrunta cu închisoare sau cu o amendă cuprinsă între 150.000 AED (aproximativ 41.000 USD) și 500.000 AED (aproximativ 136.000 USD).

Pentru cei care au nevoie de VPN înainte de a călători în Emiratele Arabe Unite, am pus laolaltă ghidul nostru pentru cel mai bun VPN pentru EAU.

Legile conexe & practici:

 • Modificările din 2017 la Legea criminalității informatice din 2012 interzic limbajul care jigneste religia, statul, conducătorii și simbolurile, precum și jocurile de noroc online sau pornografia. De asemenea, legea incriminează utilizarea internetului din Emiratele Unite pentru a solicita proteste.
 • Modificarea din 2017 a Legii privind criminalitatea informatică a incriminat exprimarea „simpatiei pentru Qatar” cu închisoare de până la 15 ani pentru cei care fac.
 • ISP-urile din Emiratele Arabe Unite trebuie să blocheze și să cenzureze conținutul considerat pornografic sau o amenințare la puterea statului, precum și conținutul legat de jocurile de noroc sau terorismul.

Postarea online a opiniilor sociale, politice sau religioase în Emiratele Unite este suficientă pentru a trimite utilizatorii în închisoare.

 • Serviciile VoIP precum Skype și WhatsApp sunt, de asemenea, interzise în Emiratele Arabe Unite.

Înapoi la tabelul cel mai restrâns

Țări cu restricții privind drepturile digitale

Următoarele țări au legi de supraveghere și cenzură online, care merită luate în considerare dacă sunteți preocupat de confidențialitatea și securitatea online.

17 țări cu restricții notabile privind drepturile digitale

Țară
Stare VPN
Blocurile social media
Cenzură
Supraveghere
Cambogia legal Moderat Extensiv Extensiv
Cuba legal Minor Extensiv Extensiv
Egipt legal Moderat Moderat Moderat
Eritreea legal Moderat Moderat Moderat
Etiopia legal Moderat Extensiv Moderat
Indonezia legal Moderat Extensiv Extensiv
Kazahstan legal Moderat Extensiv Moderat
Malaezia legal Moderat Extensiv Extensiv
Myanmar legal Minor Extensiv Moderat
Arabia Saudită legal Moderat Extensiv Extensiv
Sudan legal Moderat Extensiv Moderat
Siria legal Minor Extensiv Extensiv
Tailanda legal Moderat Extensiv Extensiv
Uganda legal Extensiv Extensiv Moderat
Uzbekistan legal Moderat Extensiv Extensiv
Venezuela legal Moderat Moderat Moderat
Vietnam legal Moderat Moderat Moderat

Un tabel care rezumă legalitatea VPN și încălcările drepturilor digitale în alte 17 țări notabile

Cheie: Țările din aceste tabele sunt etichetate în consecință pentru fiecare categorie, „extinsa” fiind cea mai puternică, urmată de „moderat” și „minor”.

De exemplu, o țară etichetată drept „extinsă” în coloana de cenzură are un număr mare de legi și practici conexe în vigoare, în timp ce o țară etichetată „moderată” va avea doar unele. O țară etichetată „minor” va avea un număr scăzut, dar totuși suficient pentru a afecta negativ drepturile utilizatorilor.

1Cambodia

VPN-urile sunt legale în Cambodgia.

Legile conexe & practici:

 • Legea pentru telecomunicații din 2015 incriminează planificarea unei activități infracționale sau daunarea proprietăților, pedepsind pe cele care se aplică cu amenzi de până la 40 de milioane KHR (8.800 USD) și până la șase luni de închisoare.
 • Această lege pedepsește, de asemenea, utilizarea, instalarea sau construirea echipamentelor de telecomunicații care duc la „nesiguranța națională”.
 • Legea nu oferă nicio clarificare a ceea ce contează drept „securitate națională” și, în consecință, poate fi utilizată greșit pentru a penaliza criticii guvernamentali, jurnaliștii sau activiștii.
 • Proclamația site-ului web și controlul social media din 2018 ordonează tuturor ISP-urilor din Cambodgia să instaleze tehnologie de supraveghere.

Această tehnologie de supraveghere permite autorităților să blocheze cu ușurință conturile de social media sau paginile considerate discriminatorii sau o amenințare la adresa securității naționale.

 • Legea Fake News din 2018 incriminează postarea dezinformării online și pedepsește infractorii cu până la doi ani de închisoare și o amendă de 1.000 USD. Această lege prevede, de asemenea, ca site-urile web să se înregistreze la Ministerul informațiilor din Cambodgia.
 • Modificările din 2018 ale Codului Penal au introdus pedepse pentru insultarea regelui în temeiul legii lèse-majesté. Orice persoană sau o presă vinovată de producerea sau schimbul de conținut care „afectează demnitatea (regelui)” poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare și o amendă de până la 10 milioane de riels (2.500 USD).

Înapoi la tabelul altor țări notabile

2Cuba

Turiștii și localnicii cubani care așteaptă în linie la intrarea în ușă a guvernului cubanez, au controlat biroul companiei de telecomunicații ETECSA.

Trinidad, Cuba. 10 februarie 2019. Turiștii și localnicii cubani care așteaptă în linie la intrarea în ușă a guvernului cubanez controlau biroul companiei de telecomunicații ETECSA Credit: Toamna Sky Photography

VPN-urile sunt legale în Cuba.

Legile conexe & practici:

 • Însăși constituția din Cuba afirmă că libertatea de exprimare este secundară promovării idealurilor socialiste. Este interzisă exprimarea unor opinii care contravin „revoluției”.
 • Codul Penal din Cuba poate pune persoane în închisoare până la 20 de ani pentru activități care amenință ordinea publică. Poate fi folosit și pentru reținerea, reeducarea sau supravegherea celor care merg împotriva normelor socialiste.
 • Decretul-lege 209 din 1996 interzice utilizarea internetului pentru a încălca „principiile morale ale societății cubaneze sau legile țării”. Legile interzic, de asemenea, e-mailurile care „pun în pericol securitatea națională”.
 • Legea din 1999 pentru a proteja independența și independența națională a Cubei Legea interzice distribuirea conținutului sau a materialelor care se împotrivesc guvernului sau arată sprijinul embargoului american pentru tranzacțiile de afaceri, cu o pedeapsă de trei până la opt ani de închisoare pentru cei care fac.
 • În 2007, Cuba a introdus Rezoluția 127. Aceasta interzice răspândirea informațiilor care amenință securitatea națională, normele sociale sau integritatea persoanelor. De asemenea, acordă furnizorilor de internet și de date dreptul de a monitoriza internetul și de a raporta autorităților orice comportament infracțional.
 • Rezoluția 179, a fost introdusă în 2008. Aceasta consolidează rolul ISP-urilor care cenzurează internetul, afirmând că acestea trebuie „să ia măsurile necesare pentru a împiedica accesul pe site-uri ale căror conținut contrare interesului social, moralității și comportamentului bun; precum și utilizarea aplicațiilor care afectează integritatea sau securitatea statului. ”

  Cuba a acordat acces internet la domiciliu cetățenilor săi în 2017 și a derulat planuri de date mobile în 2018. De asemenea, aceste servicii fiind costisitoare, singurul furnizor de servicii din Cuba, ETECSA, de stat, exercită controale de cenzură semnificative. La cererea Partidului Comunist din Cuba, ETECSA este obligată legal să blocheze și să restricționeze accesul la conținutul critic al guvernului.

 • Monitorizarea și supravegherea în Cuba este omniprezentă, ETECSA fiind făcută pentru a întrerupe accesul la internet al utilizatorilor dacă participă la vreo activitate care încalcă normele sociale promovate de guvern.
 • În timpul referendumului organizat la începutul acestui an, site-urile de știri critice atât din interior cât și din afara țării au fost blocate în Cuba. Aceasta a redus capacitatea cetățenilor de a accesa informații nepărtinitoare și a ajutat Partidul Comunist din Cuba să își aplice propaganda „da” a votului.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

3Egypt

VPN-urile sunt legale în Egipt.

Este surprinzător faptul că VPN-urile sunt legale în Egipt, având în vedere gradul de monitorizare, supraveghere și cenzură pe internet în țară.

Legile conexe & practici:

 • Modificările din 2013 ale Constituției afirmă că cenzura este ilegală „în vreun fel”.
 • Cu toate acestea, există excepții semnificative de la această regulă. Aceste excepții includ în „perioade de război sau mobilizare generală” sau când conținutul este „destinat” să incite la violență sau este discriminatoriu. Formularea largă a acestor excepții poate fi manipulată pentru a pedepsi criticii guvernamentali, restrângând libertatea de exprimare.
 • Legea antiteroristă din 2015 extinde definiția „terorismului” din Egipt pentru a include amenințarea ordinii publice. De asemenea, permite autorităților să monitorizeze internetul și media socială pentru conținutul teroristului.

Legea antiteroristă pedepsește grupurile care pledează pentru „obstrucționarea” legilor cu închisoare pe viață sau cu pedeapsa cu moartea. Acest lucru afectează în mod direct activitatea grupurilor și activiștilor pentru drepturile omului din țară. Legea pedepsește, de asemenea, crearea de site-uri web care promovează sau susțin terorismul cu o pedeapsă minimă de cinci ani de închisoare.

 • Nu numai că, legea a introdus pedeapsa cu moartea pentru cei văzuți să înființeze sau să conducă un grup terorist. De asemenea, protejează ofițerii sau membrii militari care folosesc forța asupra civililor.
 • Modificările din 2018 la Legea mass-media și a presei au incriminat împărtășirea publicațiilor din Egipt și din afara ei atunci când acestea conțin materiale considerate a promova violența, rasismul, ura sau intoleranța sau care perturbă pacea publică.
 • În conformitate cu această lege, conturile de social media cu 5.000 de adepți sau mai mulți pot fi suspendate pentru răspândirea unor vești false sau pentru promovarea violenței. De asemenea, proprietarii acestor conturi sunt obligați să intre în închisoare.
 • Legea privind criminalitatea criminală din 2018 permite autorităților să blocheze în mod legal site-urile considerate o amenințare la adresa „securității naționale”, iar egiptenii care vizitează site-uri interzise pot fi trimiși în închisoare până la un an. Creatorii site-urilor interzise pot fi trimiși în închisoare până la doi ani.
 • În mod îngrijorător, Legea privind criminalitatea informatică din Egipt impune, de asemenea, ISP-urilor să dețină datele utilizatorilor și să le transmită autorităților atunci când este necesar.
 • În timpul referendumului constituțional al Egiptului din aprilie, autoritățile au blocat pagina unei petiții opoziționale numită Batel („nul”). Acest lucru demonstrează întinderea autorităților egiptene și ignorarea lor pentru drepturile și libertățile digitale.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

4Eritrea

VPN-urile sunt în prezent legale în Eritrea.

Etichetată de CPJ ca țara cea mai cenzurată din lume, datorită restricțiilor de presă și vorbire, regula autoritară a Eritreei a afectat și accesul și utilizarea utilizatorului de internet.

Legile conexe & practici:

 • Doar 1% din populație are acces la internet în Eritrea. Cei care doresc să acceseze internetul trebuie să viziteze cafenele pe internet unde riscă să fie monitorizate. De asemenea, internetul nu poate fi accesat prin intermediul telefoanelor mobile din țară.

CPJ citează un raport al colaborării privind politica internațională TIC pentru Africa de Est și de sud, menționând că regimul autoritar din Eritrea este atât de „brutal sau comandant” încât perturbarea suplimentară a internetului țării este aproape inutilă..

 • În ciuda acestui fapt, Eritrea a luat unele măsuri pentru a limita accesul la perspective care ar putea picta guvernul într-o lumină proastă. Legea presei din 1996 prevede că mass-media trebuie să promoveze „obiective naționale”, în timp ce toate mass-media independente au fost interzise în 2001.
 • Guvernul a blocat accesul la rețelele de socializare pe 15 mai 2019. Acest lucru ar trebui să împiedice organizarea unui protest în perioada următoare de Ziua Independenței din țară, pe 26 mai.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

5Ethiopia

VPN-urile sunt legale în Etiopia.

Legile conexe & practici:

 • Proclamația privind mass-media și libertatea informațiilor din 2008 confirmă libertatea de exprimare și de presă. Cu toate acestea, slăbește acest lucru prin înmânarea unor amenzi dure pentru defăimare.
 • De asemenea, procesul de înregistrare și licențiere a mijloacelor de comunicare media este inutil de complex.
 • Organizații precum CPJ au scris anterior Primului Ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed, pledând pentru reconsiderarea legii privind mass-media.
 • Proclamația antiteroristă din 2009 a fost extinsă prin Legea din 2012 privind infracțiunile de fraudă din telecomunicații pentru a se aplica comunicațiilor electronice.
 • Aceste legi incriminează orice comunicare sau declarație făcută online care încurajează terorismul. Legea privind infracțiunile de fraudă Telecom interzice și serviciile VoIP precum Skype și a făcut obligatorie ca utilizatorii să își înregistreze dispozitivele la guvern..
 • Proclamația privind criminalitatea computerizată din 2016 incriminează acțiunile online precum distribuirea de conținut care „incită frică, violență, haos sau conflict între oameni”.
 • Legea privind criminalitatea computerizată pedepsește împărțirea „conținutului inflamator” cu până la trei ani de închisoare. Acesta restricționează în mod semnificativ libertatea de exprimare, deoarece poate fi folosit pentru a tăcea criticii guvernului.

Proclamația pe criminalitate computerizată din Etiopia permite guvernului să monitorizeze și să intercepteze comunicațiile digitale. De asemenea, a făcut ca cerințele ISP-urilor și ale altor furnizori de servicii de telecomunicații să stocheze datele utilizatorilor pentru cel puțin un an.

 • Legea discursului de ură și dezinformarea, elaborată în aprilie 2019, incriminează „discursul de ură” și „fake news”, cu pedepse de până la cinci ani și respectiv trei ani..
 • Formularea largă a legislației are în vedere ramificările pentru libera exprimare, deoarece poate fi folosită pentru a pedepsi pe cei critici ai guvernului, precum și pentru mass-media independente.
 • În trecut, Etiopia a efectuat frecvent opriri de internet și blocuri de socializare. Cu toate acestea, de când a venit la putere primul ministru Abiy Ahmed, țara a cunoscut mai multă libertate de presă și internet.
 • În aprilie 2018, CPJ nu a înregistrat niciun jurnalist care să fie în spatele gratiilor pentru prima dată în 14 ani și peste 260 de site-uri web au fost deblocate. Interzicerea anterioară a Etiopiei asupra preselor a fost ridicată, ceea ce înseamnă că jurnaliștii ar putea reveni din exil.
 • În timp ce premierul Abiy Ahmed a adus mai multă libertate Etiopiei, rămân legile represive introduse de guvernele anterioare.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

6Indonesia

Un protestatar ține un semn care solicită încetarea discriminării LGBT în cadrul Martiei Femeilor din 2019.

Yogyakarta, Indonezia. 8 martie 2019. Un protestatar susține un semn care solicită încetarea discriminării LGBT în cadrul Martiei Femeilor din 2019. Credit: Billy Hanggara

VPN-urile sunt legale în Indonezia.

Legile conexe & practici:

 • Legea privind informațiile de stat din 2011 incriminează în mod conștient sau neglijabil scurgerea informațiilor confidențiale referitoare la activitățile de informații ale țării. Persoanele găsite vinovate de acest lucru pot merge la închisoare până la 10 ani.

Legea privind informațiile de stat din Indonezia acordă, de asemenea, autorităților autorizația „de a preveni și / sau de a lupta” cu orice activitate sau individ care dăunează „intereselor naționale sau securității naționale”. Aceasta este deschisă la utilizarea necorespunzătoare de către autorități, deoarece formularea sa largă legalizează utilizarea violenței împotriva cei condamnați.

 • Modificările din 2016 la Legea tranzacțiilor electronice permit agențiilor guvernamentale să blocheze conținutul considerat „negativ” și / sau o amenințare la ordinea publică. Legea pedepsește discursul de ură, defăimarea și instigarea la violență online cu până la patru ani de închisoare și o amendă de 750 de milioane IDR (54.000 USD).
 • Ca urmare a acestei formulări generale a legilor, aceasta poate fi folosită pentru a penaliza utilizatorii pentru etichetarea pe cineva într-o postare pe Facebook cu care guvernul nu este de acord.
 • Modificările din 2016 ale ETL din Indonezia au crescut, de asemenea, restricțiile de conținut, fără a oferi nicio transparență sau modalități de apelare a site-urilor web.
 • Modificări 2018 la Eradicarea Legii Terorismului din 2003 privind fapte penale. Această lege dă autorităților dreptul de a intercepta comunicațiile online și mobile trimise de către sau către oricine este suspectat de implicare cu un act terorist.

Organizații precum Human Rights Watch au identificat modul în care definiția generală a „terorismului” din Legea terorismului din Indonedia ar putea fi utilizată greșit pentru a cerceta în mod nedrept criticii guvernamentali, avocații de mediu sau grupurile religioase.

 • În 2017, în Indonezia a fost înființată o agenție națională de cibernetică și criptare care are misiunea de a cenzura internetul prin monitorizarea și filtrarea conținutului.
 • Ministerul Comunicării și Informației (MCI) a lansat „Cyber ​​Drone 9” în ianuarie 2018, un A.I. sistem conceput pentru a filtra și bloca automat conținutul interzis.
 • Blocarea depinde de software-ul fiecărui ISP, ceea ce înseamnă că ISP-urile pot adăuga site-uri suplimentare listelor negre după bunul plac. Acest lucru restricționează în continuare libertatea informațiilor în Indonezia.
 • Indonezia blochează frecvent conținutul LGBTQ, site-urile web și orice conținut considerat a fi ofensator pentru islam. Tumblr și alte site-uri de socializare s-au confruntat cu blocuri de conținut, cu un cont Instagram eliminat în februarie 2019 pentru înfățișarea luptelor musulmanilor gay..
 • Reddit, YouTube și Vimeo sunt complet blocate în Indonezia, iar unele VPN-uri au fost și ele supuse blocării.
 • În 28 octombrie 2019, Ministerul Indoneziei pentru Comunicare și Informații a anunțat că acum va restricționa rețelele de socializare în timpul „situațiilor de urgență care pun în pericol publicul.” Acest lucru este în ciuda faptului că ministrul Johnny G. Plate a recunoscut că încalcă drepturile omului.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

7Kazakhstan

VPN-urile sunt în prezent legale în Kazahstan, în ciuda unei întreruperi frecvente a internetului.

Legile conexe & practici:

 • Modificările din 2014 ale Codului penal au sporit pedepsele pentru calomnie în Kazahstan. De asemenea, au introdus pedepse mai dure pentru răspândirea unor vești false și insultarea oficialilor publici.
 • În urma acestor modificări, patru jurnaliști au fost interogați de autoritățile din Kazahstan, deoarece au lucrat pentru Forbes.kz, un site văzut de autorități răspândind dezinformări.

Legea a extins și definiția „incită la discordia socială”, care este criminalizată în Kazahstan și condamnă orice apel la schimbarea sau răsturnarea ordinii constituționale. Drept urmare, grupurile pentru drepturile omului, activiștii și organizațiile independente de mass-media pot fi pedepsite pentru comportamentul lor online.

 • Interzicerea materialelor din 2018 privind alegerea democratică a Kazahstanului face ilegală publicarea sau partajarea de conținut, inclusiv mesaje private, legate de „The Democratic Choice of Kazakhstan (DVK)”, care a devenit clasificat ca grup terorist în Kazahstan în 2018.
 • Decretul din 2018 privind blocarea internetului a legalizat blocarea site-urilor din Kazahstan, chiar dacă autoritățile o făceau de ani buni. Decretul permite autorităților să blocheze site-urile web în timpul „situațiilor de urgență.” Această terminologie largă poate fi utilizată pentru a bloca orice site web care nu este aliniat cu avizul guvernului..
 • Autoritățile din Kazahstan efectuează frecvent opriri pe internet și blocarea site-urilor în perioadele de tulburări politice.
 • Facebook, Instagram, Telegram, YouTube și site-urile mass-media independente au fost blocate în Kazahstan în timpul protestelor opoziționale organizate în mai 2019.
 • În iunie 2019, Kassym-Jomart Tokayev a devenit președinte. În timpul alegerilor, unele servicii VPN au fost blocate în Kazahstan. Prin urmare, este rezonabil să suspectăm viitorul blocaj VPN în Kazahstan sau o interdicție completă.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

8Malaysia

VPN-urile sunt legale în Malaezia.

Legile conexe & practici:

 • Legea din 1997 privind crimele computerizate incriminează hackingul sau „folosirea greșită” a calculatoarelor din Malaezia. De asemenea, autoritățile oferă dreptul de a obține și de a căuta prin dispozitivele oricui este suspectat că a comis oricare dintre aceste infracțiuni.
 • Legea privind comunicațiile și multimedia din 1998 face ilegală răspândirea sau producerea de conținut online, care este considerat a fi ofensator, amenințător, obscen, fals, indecent sau o amenințare la securitatea națională în Malaezia.
 • Legea comunicării și multimedia a Malaeziei permite, de asemenea, autorităților să intercepteze comunicările dacă se crede că acestea se referă la o infracțiune precum utilizarea necorespunzătoare a serviciilor (enumerate mai sus) sau frauda.
 • Legea privind infracțiunile de securitate din 2012 (măsuri speciale) acordă autorităților din Malaysia capacități de interceptare de anvergură pentru comunicații online și mobile. Acesta incriminează comportamentul care contravine statului sau incită la acte „teroriste”.
 • Această lege permite, de asemenea, polițiștilor să intercepteze comunicările, dacă se crede că acestea au legătură cu activitatea infracțională.
 • Modificările din 2015 la Legea sediției permit autorităților să blocheze tot conținutul electronic considerat a fi instigator la rebeliune împotriva statului. Perioada maximă de închisoare pentru cei vinovați de sediție în Malaezia este acum de la trei ani la șapte.

În 2018, predicatorul Wan Ji Wan Hussin a primit o pedeapsă de 12 luni de închisoare pentru că a postat comentarii „sedițioase” despre Sultanul Selangor pe Facebook în 2012.

 • Legea de sediție din Malaezia este problematică, deoarece poate fi folosită pentru a penaliza orice retorică antiguvernamentală și critică guvernamentală valabilă. Cu toate acestea, înlocuirea actului a fost discutată recent de guvern, iar acest lucru ar putea crește libertatea de exprimare în Malaezia.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

9Myanmar

VPN-urile sunt legale în Myanmar.

Deși VPN-urile sunt legale în Myanmar, țara are o înregistrare slabă a drepturilor digitale, încurajând auto-cenzurarea prin legi excesiv de ample și acțiuni penale.

De asemenea, în Myanmar nu există legi de protecție a datelor.

Legile conexe & practici:

 • Legea tranzacțiilor electronice din 2004 incriminează comportamentul online considerat o amenințare pentru securitatea națională, pacea publică, economia, cultura sau solidaritatea națională. Formularea generală a legilor înseamnă că poate fi folosită pentru pedepsirea utilizatorilor doar pentru partajarea conținutului pe care guvernul nu îl respinge.
 • Legea telecomunicațiilor din 2013 incriminează defăimarea și răspândirea intenționată a dezinformării.

  În perioada 2013 - decembrie 2017, peste 100 de cazuri au fost aduse autorităților în temeiul Legii telecomunicațiilor.

 • Marea majoritate a acuzaților lucrau în jurnalism sau activism. Un individ a fost trimis la închisoare pentru transmisia în direct a unui videoclip al fiului său într-o piesă satirică care critica militarii.
 • Legea presei din 2014 pedepsește jurnaliștii găsiți vinovați de exagerarea conflictelor politice, rasiale sau religioase din Myanmar.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

10 Arabia Saudită

VPN-urile sunt legale în Arabia Saudită, în ciuda legilor dure de cenzură ale țării.

Legile conexe & practici:

 • Legea împotriva criminalității anti-cyber din 2007 interzice trimiterea sau producerea de materiale care „dăunează ordinii publice, valorilor religioase, moralei publice [sau] sfințirii vieții private”. Cei care fac acest lucru pot fi amendați până la 3 milioane SAR (800,00 USD ) sau trimis la închisoare până la cinci ani.
 • Legea antiteroristă din 2017 interzice persoanelor să-și folosească „statutul social sau influența media pentru a promova terorismul”, cu cei care pot primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.
 • Această lege incriminează, de asemenea, descrierea regelui sau prințului coroanei într-un mod care rușinează religia sau dreptatea. Cei găsiți vinovați pot fi pedepsiți cu cinci până la 10 ani de închisoare.
 • În 2017, guvernul a cerut cetățenilor din Arabia Saudită să raporteze altora pentru postarea de conținut care a subminat statul. Li s-a spus să facă acest lucru prin intermediul aplicației Kolonna Amn („Toți suntem securitate”).
 • În urma legalizării serviciilor VOIP, autoritățile din Arabia Saudită au anunțat în 2017 că vor începe monitorizarea și cenzurarea tuturor apelurilor.

Supravegherea se realizează la scară masivă în Arabia Saudită, guvernul afirmând că este necesară protejarea „securității naționale”.

 • Cei mai susceptibili de a experimenta monitorizarea în Arabia Saudită sunt activiști politici, sociali și religioși.
 • Alte site-uri blocate din Arabia Saudită includ cele considerate „imorale” de către guvern, care vizează în mare parte pornografia, site-urile de jocuri de noroc și cele care promovează ideologia șiață sau împărtășesc conținut LGBTQ.
 • Cazul infam al jurnalistului Jamal Kashoggi demonstrează în ce măsură autoritățile din Arabia Saudită sunt dispuse să meargă la tăcerea vocilor de opoziție. Crima sa servește ca o amintire pentru toți cetățenii din Arabia Saudită despre ce s-ar putea întâmpla cu cei care vorbesc împotriva politicilor țării.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

11Sudan

Protecția sudaneză împotriva Consiliului Militar de Tranziție (TMC) de la guvernare în timpul unei opriri totale a internetului.

Khartoum, Sudan. 30 iunie 2019. Protestatul sudanez împotriva împotriva Consiliului militar militar de tranziție (TMC), în timpul unei întreruperi totale a internetului. Credit: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live News

VPN-urile sunt legale în Sudan.

Accesul la internet în Sudan este limitat din cauza prețului ridicat al datelor și al economiei precare a țării.

În 2018 s-a raportat că accesul la internet în Sudan a costat aproape jumătate din salariul mediu pe utilizatori. Aceste prețuri ridicate reprezintă un obstacol în calea accesului la internet pentru cei care locuiesc în Sudan.

Legile conexe & practici:

 • Legea de combatere a infracțiunilor informatice din 2007 (I.T. Crime Act) interzice site-urile web care critică guvernul sau postează conținut care este defăimător sau ofensator pentru „moravurile publice”.
 • Această lege restricționează libera exprimare, întrucât permite guvernului sudanez să cenzureze tot ceea ce contravine liniei partidelor.
 • Legea privind securitatea națională din 2010 oferă Serviciului Național de Informații și Securitate (NISS) capacitatea de a aresta și cenzura jurnaliștii care critică guvernul. De asemenea, acordă imunitate NISS de sub urmărire penală, ceea ce înseamnă că poate scăpa de violență atunci când arestați.

Amnesty International a raportat anterior că NISS au folosit tortura, detenția și intimidarea asupra deținuților.

 • Legea de combatere a criminalității informatice din 2018 criminalizează răspândirea de „fake news” și critică străinii, pedepsind pe cei care fac până la doi ani de închisoare.
 • Modificările din 2018 la Legea presei și publicațiilor (a.k.a Legea mass-media) impun tuturor jurnaliștilor să se înregistreze la Consiliul Jurnalismului. De asemenea, acestea extind legile presei pentru a afecta media digitală. Aceasta înseamnă că editorii-șefi sunt responsabili pentru tot conținutul postat pe site-ul lor.
 • Sudanul a cunoscut o închidere a internetului în iulie 2019 care a redus semnificativ capacitatea utilizatorilor de a comunica în țară. Oprirea internetului a fost adusă de consiliul militar guvernant al Sudanului, ca metodă de reprimare a protestelor pro-democrație.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

12Syria

VPN-urile sunt legale în Siria.

Cu toate acestea, în 2011 Deep Packet Inspection (DPI) a fost utilizat de autoritățile din Siria pentru a bloca protocoalele VPN OpenVPN, L2TP și IPsec.

Acest lucru a făcut ca VPN-urile să se bazeze pe aceste protocoale să nu mai fie eficiente pentru utilizatorii din țară.

Legile conexe & practici:

 • Legea presei din 2001 interzice publicarea sau distribuirea de știri false sau știri care amenință „unitatea națională” sau sentimentul național al Siriei. Această terminologie largă poate fi folosită pentru a pedepsi jurnaliștii, activiștii politici sau grupurile de opoziție pentru că au postat doar opiniile online.
 • Legea mediatică din Siria, adoptată în 2011, incriminează publicarea de conținut care amenință „unitatea națională și securitatea națională”, incită la „infracțiuni de ură” sau se referă la armata țării. Prin urmare, poate fi folosit pentru pedepsirea jurnaliștilor sau a celor care vorbesc împotriva regimului.
 • Modificările din 2018 la Legea anti-criminalitate din 2012, cunoscută și sub denumirea de Legea Nouă, au înființat instanțe specializate pentru cazurile referitoare la utilizarea necorespunzătoare a comunicării și a tehnologiei.

  Modificarea din 2018 se bazează pe legea inițială anti-criminalitate criminală, care poate pedepsi „oricine incită sau promovează criminalitatea prin rețele de calculatoare” cu o pedeapsă de până la trei ani și o amendă maximă de 600 USD.

 • Amenințarea stabilității publice sau a statului a fost, de asemenea, incriminată prin Legea anti-criminalitate criminală.
 • Această lege poate fi folosită pentru a pedepsi pe oricine critică guvernul sirian online, de la jurnaliști până la bloggeri și a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor și libertăților digitale.
 • Oprirea internetului este frecventă în Siria și un număr mare de site-uri rămân blocate, inclusiv cele ale partidelor politice opoziționale, organizațiile pentru drepturile omului.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

13Thailand

Regele thailandez Maha Vajiralongkorn, regina Suthida, prințesele și prințul sunt văzuți la balconul Marelui Palat în timp ce salută publicul.

Bangkok, Tailanda. 6 mai 2019. Regele thailandez Maha Vajiralongkorn, regina Suthida, prințesele și prințul sunt văzuți la balconul Marelui Palat în timp ce salută publicul.

VPN-urile sunt legale în Thailanda, dar au fost deseori blocate de guvern.

Thailanda nu este prieten cu libertatea internetului, cenzura online fiind realizată în masă. Pentru a înrăutăți, autoritățile nu oferă transparență pe site-urile web blocate sau de ce.

Platforme precum Facebook și Google primesc deseori solicitări de preluare a conținutului de către guvernul thailandez. De asemenea, activiștii pro-democrație, militanți și membri ai partidului politic de opoziție se confruntă cu persecuții constante pentru că își împărtășesc opiniile online.

Legile conexe & practici:

 • 2007 & Modificările din 2017 la Legea privind infracțiunile legate de computer (de exemplu, Legea privind criminalitatea informatică) oferă autorităților puterea de a bloca și elimina conținutul online și permite căutări fără date de utilizator ale datelor.
 • Această lege restricționează, de asemenea, libera exprimare în Thailanda prin încurajarea cenzurii de materiale care jignesc „moravurile publice”.
 • Lase-majesté din Thailanda este o secțiune specifică a codului penal din Thailanda care incriminează defăimarea monarhiei. Lèse majesté a fost aplicat din ce în ce mai mult în Thailanda, de la lovitura de stat cu succes militară din 2014. Mulți au fost trimiși în închisoare ca urmare.
 • O pedeapsă de 18 ani de închisoare a fost acordată unui bărbat de 61 de ani, sub formă de moșie, pentru că a postat pe Facebook videoclipuri pe care autoritățile le-au considerat insultate monarhiei.

 • La 8 octombrie 2019, ministrul Economiei Digitale a anunțat că magazinele sau cafenelele din Thailanda care oferă servicii WiFi trebuie să țină un jurnal al traficului pe internet timp de 90 de zile. Acest lucru se face astfel încât funcționarii să poată accesa informațiile în conformitate cu articolul 26 din Legea infracțiunilor pe calculator.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

14Uganda

VPN-urile sunt legale în Uganda.

În timp ce VPN-urile sunt legale din punct de vedere tehnic în Uganda, guvernul a solicitat ISP-urilor să le blocheze, deoarece sunt folosite frecvent pentru a ocoli impozitul pe rețelele de socializare din țară..

ISP-urile din Uganda trebuie să blocheze și site-urile care nu sunt înregistrate de UCC (Comisia pentru comunicații din Uganda.)

Legile conexe & practici:

 • Legea antiteroristă din 2002 interzice publicarea și răspândirea conținutului considerat pentru a sprijini „terorismul”.
 • Extinderea largă a acestei legi o lasă deschisă la utilizarea necorespunzătoare, întrucât „terorismul” poate fi interpretat în sensul a tot ceea ce contravine guvernului. Cei care încalcă legea sunt pedepsiți cu moartea.
 • Legea privind reglementările privind comunicațiile din 2010 permite autorităților din Uganda să spioneze comunicările personale ale civililor, precum și ale bănuitilor teroriști.
 • Legea privind abuzul de calculator din 2011 incriminează „comunicarea ofensivă”, precum și utilizarea dispozitivelor electronice pentru a încerca să „perturbe pacea, liniștea sau dreptul la confidențialitate al altei persoane”. Aceasta poate fi utilizată pentru a viza critici guvernamentale și impune pedepse cu amendă sau închisoare de până la un an.

Impozitul pe rețelele de socializare 2018 a intrat în vigoare în iulie 2018 și a introdus o taxă de 200 de șilingi ugandezi pe zi (5 cenți) pentru utilizarea social media. Peste 60 de site-uri de socializare sunt afectate de această taxă, inclusiv Twitter și Facebook.

 • Guvernul susține că motivul impozitului pe rețelele de socializare este acela de a strânge bani pentru serviciile publice. Cu toate acestea, o scrisoare trimisă de președintele Museveni Ministerului Finanțelor în martie anul trecut a solicitat introducerea impozitului ca mijloc de a opri „bârfa” online.
 • Cenzura în Uganda este în creștere, autoritățile folosind orice ocazie pentru a penaliza adversarii politici sau criticii guvernamentali.
 • Un exemplu de represiune în creștere în Uganda este procesul recent al instanței împotriva membrilor parlamentului de opoziție, Bobi Wine. Bobi Wine a fost dus în instanță pe 6 august 2019 sub acuzația președintelui „enervant” de Museveni. Acest lucru arată cum legile pot fi îndoite pentru a pedepsi adversarii și criticii politici din Uganda.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

15Uzbekistan

VPN-urile sunt legale în Uzbekistan.

Cu toate acestea, țara are încă o cale de a proteja drepturile digitale.

Skype, WhatsApp și Viber s-au confruntat cu blocaje dese în Uzbekistan, deși accesul a fost restaurat în mai 2018.

Legile conexe & practici:

 • Codul penal al Uzbekistanului, modificat în 2016, interzice schimbul de conținut care incită la ură sau este considerat o amenințare la adresa securității naționale. Formularea vagă a Codului penal înseamnă că poate fi folosită de autorități pentru a suprima libertatea de exprimare și pentru a efectua arestări arbitrare.
 • Modificările din 2016 ale Codului penal au prelungit pedeapsa cu închisoarea de la cinci la opt ani pentru cei găsiți vinovați de publicarea de conținut care amenință securitatea națională.
 • Furnizorul de telecomunicații și servicii de internet din Uzbekistan, Uztelecom, are un monopol pe piață. Acest lucru face ușor pentru guvern să implementeze o oprire de internet sau să efectueze cenzura.

Uztelecom și toate celelalte ISP-uri trebuie să instaleze echipamente de supraveghere în rețele pentru a obține o licență. Acest lucru permite guvernului să efectueze supravegherea în masă.

 • Uzbekistan a introdus un motor de căutare administrat de stat care filtrează și ascunde automat conținutul pe care autoritățile nu doresc să fie văzut.
 • Guvernul a blocat site-urile web ale organizațiilor pentru drepturile omului, precum Amnesty International și Human Rights Watch. Acest lucru înseamnă că pot fi accesate numai folosind instrumente precum VPN.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

16Venezuela

Tinerii din Venezuela se manifestă împotriva cenzurii în mass-media și persecuției jurnaliștilor.

Caracas, Venezuela. 9 iunie 2017. Tinerii din Venezuela se manifestă împotriva cenzurii în mass-media și persecuției jurnaliștilor. Credit: EFE News Agency / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

VPN-urile sunt în prezent legale în Venezuela.

Legile conexe & practici:

 • Modificările din 2010 la Legea Resorte-ME (Legea responsabilității mass-media) incriminează trimiterea online a mesajelor care promovează anxietatea, perturba ordinea publică, ignoră sau promovează încălcarea legilor.
 • În conformitate cu această lege, site-urile web pot fi amendați pentru că nu au restricționat sau eliminat conținutul interzis, iar cei care postează conținut văzut ca o amenințare la adresa securității naționale pot fi trimiși în închisoare.
 • Legea securității naționale din Venezuela este formulată vag și interzice un comportament care „cuprinde [securitatea și apărarea națiunii”. Această lege se aplică atât conținutului online cât și mesajelor, iar cei găsiți vinovați pot fi trimiși la închisoare..
 • Legea 2017 împotriva Urii, pentru toleranță și coexistență pașnică interzice promovarea „urii sau intoleranței” de către mass-media și permite autorităților să elimine licențele de la infractori și să le blocheze site-urile web. Cei găsiți vinovați de instigarea la ură se pot confrunta cu 10 până la 20 de ani de închisoare.
 • Formularea vagă a Legii anti-urare a Venezuelei lasă deschisă abuzurilor autorităților care o pot folosi pentru a condamna comportamentul online al jurnaliștilor, activiștilor și criticilor guvernamentali..

În ianuarie 2018, autoritățile au reținut trei adolescenți în temeiul Legii anti-ura pentru solicitarea protestelor guvernamentale prin rețelele de socializare și mesaje.

 • În 2019, a fost elaborată o lege a ciberspațiului, care afirmă că autoritățile controlează ciberspațiul și creează un organism care să gestioneze și să controleze internetul țării. Legea ar permite autorităților să întreprindă „acțiuni preventive” pentru „combaterea ura”, care ar putea legaliza utilizarea violenței de către autorități. De asemenea, este necesar ca furnizorii de servicii să cenzureze conținutul pe care autoritățile îl resping.
 • Numeroși activiști din Venezuela și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea supravegherii și a potențialului hacking din partea guvernului.
 • În 2018, ISP CANTV venezuelean a blocat Tor în țară, care a fost folosit de mulți cetățeni ca o cale de sustragere a cenzurii. Acest lucru înseamnă că VPN-urile sunt o modalitate populară de a vă ocoli blocarea site-ului în țară.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

17Vietnam

Poliția stă pe stradă în fața drapelului Vietnamului.

Ho Chi Minh, Vietnam. Noiembrie 2018. Poliția stă pe stradă în fața drapelului Vietnamului. Credit: StreetVJ

VPN-urile sunt legale în Vietnam.

Deși VPN-urile sunt legale în Vietnam, autoritățile din țară restricționează ocazional accesul la internet sau la rețelele de telefonie în perioadele de tulburări.

Media socială și site-urile de rețea, cum ar fi Facebook și LinkedIn, au fost, de asemenea, blocate periodic în Vietnam.

Legile conexe & practici:

 • Decretul din 2013 privind gestionarea, furnizarea, utilizarea serviciilor internet și a conținutului online online a.k.a Legea internetului interzice împărtășirea de știri, lucrări literare și comentarii politice sau sociale online.

Legea internetului a fost, de asemenea, un motiv de îngrijorare în rândul organizațiilor precum Grupul pentru drepturile omului și Reporterii fără frontiere. Ambele grupuri au identificat că legea poate fi utilizată selectiv pentru a viza persoanele care vorbesc împotriva guvernului.

 • 2015 & Modificările din 2018 la Codul Penal din Vietnam, subversiunea și interdicția propagandelor anti-stat. Prin urmare, codul penal este folosit de autoritățile din Vietnam pentru a-i urmări pe activiști online și pentru a-i trimite în închisoare.
 • Legea cibersecurității din 2019 are implicații blocante pentru libertatea de exprimare în Vietnam, deoarece interzice criticarea statului online.
 • Legea cibersecurității obligă companiile de internet străine, dar și interne, să stocheze datele utilizatorilor în Vietnam și să le transmită autorităților, dacă este necesar. Site-urile trebuie să cenzureze conținutul considerat „toxic” de către guvern.

Înapoi la tabelul altor țări notabile

Țările din acest ghid sunt semnificative pentru restricțiile lor privind utilizarea VPN și alte libertăți digitale. Dacă țara dvs. nu este menționată, VPN-urile sunt legale pentru a le folosi acolo.

Dacă căutați mai multe informații despre VPN-urile și utilizările acestora, puteți arunca o privire asupra celorlalte resurse din centrul nostru de ghiduri.

Dacă sunteți în căutarea unui VPN fiabil, puteți citi recomandările noastre pentru 2019 aici.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me