De beste manier om een ​​VPN op uw tv te installeren, verschilt van apparaat tot apparaat. We hebben eenvoudige, stapsgewijze handleidingen samengesteld voor elke belangrijke Smart TV.

Illustratie van een VPN verbonden met een Smart TV

Er zijn veel redenen waarom u een VPN op uw smart-tv nodig hebt. Het belangrijkste is dat het helpt om de verbinding van uw tv met het wereldwijde internet te beveiligen – zodat u dat ook kunt inhoud streamen in veiligheid en privacy.

Smart TV’s zijn slechts één van een groeiend netwerk van apparaten met internetverbinding in onze huizen die mogelijk kwetsbaar zijn voor hackers en criminelen. Smart-tv’s zijn bijzonder gevaarlijk omdat ze zich in privéruimtes zoals uw woonkamer en slaapkamer bevinden en apparatuur zoals camera’s en microfoons bevatten die kunnen worden gebruikt om af te luisteren door kwaadwillende partijen – en zelfs inlichtingendiensten.

Een VPN is de beste manier om te voorkomen dat uw tv op deze manier wordt misbruikt.

Maar het gebruik van een VPN heeft ook andere voordelen, zoals censuur overwinnen en geo-beperkte inhoud ontgrendelen.

Vrijwel elke smart tv kan worden aangesloten op een VPN. De beste en meest eenvoudige manier om dit te doen, varieert echter enigszins door de smart-tv die u gebruikt.

We hebben hieronder de eenvoudigste methoden uiteengezet voor het gebruik van een VPN met uw smart-tv, evenals richtlijnen voor welke het beste werkt met uw tv.

Contents

Wat je nodig hebt

Het absolute minimum dat u nodig hebt om een ​​VPN op uw tv te installeren, is:

 • Een slimme tv. Het belangrijkste stuk natuurlijk. Als u een Android TV heeft, zal het proces eenvoudiger zijn, maar het is mogelijk met vrijwel elke Smart TV op de markt.
 • Een VPN-abonnement. Maar zorg ervoor dat het afkomstig is van een vertrouwde VPN-provider – afhankelijk van de methode die u gebruikt, moet het mogelijk ook router-compatibel zijn.
 • Een internetverbinding. Een wifi- of ethernetverbinding is voldoende, maar hiervoor zijn iets andere methoden vereist.

Tenzij uw smart TV een Android TV is – die over het algemeen native VPN’s ondersteunt – hebt u ook het volgende nodig:

 • Een pc met wifi, of
 • Een Mac met een vrije ethernet-poort (en kabel), of
 • Een router die een VPN-verbinding ondersteunt

Vergeet niet om de verbindingsopties van uw tv en apparaten te controleren voordat u begint, het kan zijn dat uw smart-tv of Mac een adapter nodig heeft om verbinding te maken met een ethernetkabel of alleen een wifi-verbinding kan gebruiken.

Methode 1: Installeer een VPN op uw tv

Schermafbeelding van de IPVanish VPN-app in de Google Play Store

Het wordt niet veel eenvoudiger dan dit.

Als u een Android TV heeft met toegang tot de Google Play Store:

 1. Open de Google Play Store op uw tv
 2. Zoek naar de app van uw VPN-provider en installeer deze
 3. Log in op de VPN-app
 4. Maak verbinding met uw VPN

Je bent klaar! Zo eenvoudig als dat.

Methode 2: Een .APK sideloaden

Deze methode is waarschijnlijk op u van toepassing als u een smart-tv heeft die op Android is gebouwd maar geen toegang heeft tot de volledige Google Play Store. Het meest voorkomende voorbeeld hiervan is de Amazon Fire TV.

Belangrijk: doe dit niet tenzij je weet dat je een Android Smart TV hebt.

Als uw tv niet op Android draait, is het beste scenario dat uw VPN niet werkt en het bestand opslagruimte in beslag neemt. Het worst case scenario is ‘bricking’ (onomkeerbaar kapot maken) van je tv.

Je gaat een .APK-bestand (Android Application Package) met de VPN naar je tv downloaden in plaats van het programma uit een app store te halen.

  Hoe een VPN op Chrome te installeren

Dit klinkt vrij technisch, maar is vrij eenvoudig om te doen bij het volgen van stapsgewijze begeleiding:

 1. Zoek in de App Store van uw Smart TV naar het FX File Installer-app en installeer hetSchermafbeelding van de FX-bestandsverkenner
 2. Navigeren naar instellingen > Beveiliging en beperkingen > Onbekende bronnen. De exacte navigatie verschilt enigszins per apparaat. Op dit punt kunt u schakelen Onbekende bronnen, of schakel specifieke apps in. In het laatste geval moet u schakelen FX Bestand Installer naar de ‘Aan’ positie nu.Schermafbeelding van een smart tv-instellingenmenuSchermafbeelding van de schakelaar Onbekende bronnen op een Android Smart TV
 3. Download het .APK-bestand van uw VPN-provider op een Mac of pc
 4. Verplaats die .APK naar een flashstation of USB-stickSchermafbeelding waarin wordt getoond hoe u een APK-bestand naar uw USB-schijf kunt verplaatsen
 5. Plaats de USB-stick in uw smart-tv
 6. Open uw USB in FX File InstallerEen screenshot met de locatie van uw USB-schijf in FX File Explorer
 7. Selecteer de .APK en druk op InstallerenSchermafbeelding van uw VPN .apk in FX File Explorer
 8. Wanneer de installatie is voltooid, drukt u op OpenSchermafbeelding van een met succes geïnstalleerde VPN .apk op een Android TV

Uw VPN is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Methode 3: Een VPN-verbinding delen vanaf uw pc

Om dit te doen, moet u uw pc instellen als een virtuele router of mobiele hotspot en vervolgens uw smart-tv ermee verbinden zoals u een normaal wifi-netwerk zou doen.

Een gids voor hoe virtuele routers werken

Voordat u begint, moet u ervoor zorgen dat uw computer het uitvoeren van een virtuele router ondersteunt:

 1. Type cmd in de Windows-zoekbalk
 2. Klik met de rechtermuisknop Opdrachtprompt en selecteer Als administrator uitvoeren
 3. Voer het volgende in: netsh wlan show drivers
  Schermafbeelding van opdrachtprompt
 4. druk op invoeren

Als u “Gehost netwerk ondersteund: Ja” ziet, dan kan uw computer een virtuele router hosten. Als er ‘Nee’ staat, moet u een andere methode proberen – waarschijnlijk de VPN op een router installeren (methode 5).

Als u Windows 10 gebruikt, kunt u een mobiele hotspot instellen, maar oudere Windows-besturingssystemen moeten handmatig een virtuele router instellen.

Eerst gaan we over het instellen van een mobiele hotspot – u kunt naar beneden scrollen voor instructies voor een virtuele router.

Installatie van Windows 10 Mobile Hotspot

 1. Installeer uw gekozen VPN op uw pc (als u vastloopt, kunt u onze gids voor het installeren van een VPN op Windows raadplegen)
 2. Navigeren naar instellingen > Netwerk & internet > Mobiele hotspot, schakel dan in Mobiele hotspot naar AanSchermafbeelding van mobiele hotspot-schakelaar op Windows 10
 3. Navigeer naar Instellingen > Netwerk & internet > Wijzig adapteropties. Klik met de rechtermuisknop [Naam VPN-serviceprovider] Tik op Adapter > Eigendommen
 4. Selecteer de sharing tab en vink het vakje met het label aan Sta andere netwerkgebruikers toe verbinding te maken via de internetverbinding van deze computerSchermafbeelding van het paneel voor het delen van netwerken op Windows
 5. Open het vervolgkeuzemenu en selecteer de hotspot die u zojuist hebt gemaakt en druk op OK
 6. Maak via uw smart-tv verbinding met uw nieuwe netwerk zoals elk wifi-netwerk

Als u ooit de mobiele hotspot wilt beëindigen, navigeert u gewoon naar instellingen > Netwerk & internet > Mobiele hotspot en draai de Mobiele hotspot schakelen naar Uit

Windows Virtual Router Setup

Als uw computer om welke reden dan ook geen hotspot ondersteunt, raden we u aan een virtuele router in te stellen. Dit is een beetje ingewikkelder dan alleen het opzetten van een mobiele hotspot.

 1. Verbind uw pc met internet via wifi of ethernet
 2. Installeer uw VPN naar keuze
 3. Open de Opdrachtprompt
 4. Type: netsh wlan set hosted netwerkmodus = ssid toestaan ​​= NETWORKNAME-toets = WACHTWOORD
  In plaats van ‘NETWORKNAME’ en ‘WACHTWOORD’ moet u de naam en het wachtwoord invoeren die u voor uw nieuwe netwerk wilt gebruikenSchermafbeelding van opdrachtprompt
 5. druk op invoeren
 6. Type: netsh wlan start hostednetwerk en druk op invoeren
 7. Druk vervolgens op Windows-toets + R om Run te openen
 8. Typ in ncpa.cpl druk dan op OKSchermafbeelding van Windows Run-vak
 9. Klik in het menu Netwerkverbindingen met de rechtermuisknop op de genoemde verbinding [Naam VPN-serviceprovider] Tik op Adapter en selecteer Eigendommen
 10. Navigeer naar de sharing tab en vink dan aan Sta andere netwerkgebruikers toe verbinding te maken via de internetverbinding van deze computerSchermafbeelding van het paneel voor het delen van netwerken op Windows
 11. Selecteer uw nieuwe virtuele router in het vervolgkeuzemenu en druk vervolgens op OK
 12. Zorg ervoor dat uw VPN is ingesteld om de te gebruiken OpenVPN-protocol, maak vervolgens verbinding
 13. Maak vanaf uw smart-tv verbinding met uw nieuwe virtuele router, net zoals bij een normaal wifi-netwerk
  Hoe u uw eigen VPN-server kunt instellen

Om de virtuele router uit te schakelen, moet u het volgende invoeren in de opdrachtprompt: netsh wlan stop hostednetwork

Methode 4: Verbinding maken via een Mac

Deze methode zou moeten werken voor alle Mac-gebruikers die de nieuwste versie van MacOS gebruiken, maar vereist ook een VPN-provider die een L2TP / IPSec-verbinding op Mac ondersteunt.

Je verbindt je Mac met internet via en deelt de verbinding met je tv via wifi.

Opmerking: mogelijk moet u ook een adapter aanschaffen om een ​​ethernetkabel rechtstreeks op uw Mac aan te sluiten, afhankelijk van het model.

Het proces is echter vrij eenvoudig. Volg gewoon deze stappen:

 1. Installeer de VPN op uw Mac met behulp van een handmatige configuratie. In het bijzonder moet u L2TP / IPSec gebruiken. (We hebben een handleiding voor het installeren van een VPN op Mac voor het geval je hier vastloopt).
 2. Maak verbinding met de VPN op uw Mac
 3. Navigeren naar Systeem voorkeuren en selecteer sharing
 4. kiezen Internet delen aan de linkerzijde
 5. Controleer de Wifi vak aan de rechterkant
 6. kiezen Wi-Fi-opties
 7. In de Veiligheid vervolgkeuzelijst, kies WPA2 Persoonlijk
 8. Stel het netwerk in met een netwerknaam en wachtwoord naar keuze (zorg ervoor dat het wachtwoord veilig is)
 9. Klik OK
 10. Terug in de sharing tab, vink het Internet delen checkbox
 11. Klik Begin

Dat is alles. Uw smart-tv kan nu verbinding maken met uw Mac alsof het een normaal wifi-netwerk zou zijn.

Uw VPN is al ingeschakeld, dus het verkeer wordt beschermd.

Als u delen via internet wilt uitschakelen, navigeert u terug naar de sharing tab en deselecteren Internet delen.

Methode 5: een VPN op uw router installeren

Dit is niet alleen een van de meest probleemloze manieren om lastige Smart TV’s op een VPN te laten werken, het stelt je ook in staat om alle apparaten in je huis tegelijkertijd te beschermen.

Helaas ondersteunen de basisrouters van ISP over het algemeen geen VPN-installaties.

Je hebt twee keuzes: koop een vooraf geconfigureerde router of installeer de software van je VPN op een op DD-WRT / Tomato gebaseerde router. We bespreken deze opties in meer detail in onze volledige installatiehandleiding voor de VPN-router.

Nadat u uw router hebt ingesteld, hoeft u niets buitengewoons meer te doen met uw smart-tv. Sluit hem gewoon aan op uw router en geniet van alle voordelen van een VPN.

Welke methode is het beste voor mijn Smart TV?

Hoe installeer ik een VPN op Apple TV?

Het is niet mogelijk om een ​​VPN rechtstreeks op uw Apple TV te installeren. Dit komt omdat Apple zeer beperkend is wat het toestaat in de Apple TV App Store.

In plaats daarvan raden we aan om uw VPN op uw router te installeren (methode 5), waardoor uw Apple TV in de VPN ‘tunnel’ wordt geplaatst.

  Hoe een VPN op uw Mac te installeren

Kan ik een VPN downloaden naar een Samsung Smart TV?

Tizen (het besturingssysteem dat wordt gebruikt op Samsung Smart TV’s) heeft geen native VPN-apps. Het is gebaseerd op Linux, niet op Android, wat betekent dat Tizen geen .APK-bestanden ondersteunt.

Dit betekent dat de beste manier om een ​​VPN op uw Samsung Smart TV (of een andere Tizen Smart TV) te laten werken, op uw router is (methode 5).

U kunt ook een VPN-verbinding delen vanaf een Windows-pc (methode 3) of Mac-computer (methode 4).

Hoe kan ik een VPN op mijn LG Smart TV plaatsen?

LG Smart TV’s draaien op een Linux-gebaseerd besturingssysteem genaamd WebOS, dat geen toegang heeft tot de Google Play Store of alle native VPN-apps.

De beste oplossing is om uw VPN-verbinding te delen vanaf uw pc (methode 3) of Mac (methode 4), of om uw VPN op een router in te stellen (methode 5).

Hoe installeer ik een VPN op mijn Android TV?

De populairste populaire Android-tv’s zijn onder meer:

 • Nvidia Shield TV
 • Xiaomi Mi Box
 • Sony Bravia Smart TV
 • Scherpe Smart TV
 • Philips Smart TV

Zorg ervoor dat uw tv op Android draait voordat u doorgaat, omdat deze technieken niet werken met andere tv’s en zelfs schade aan uw apparaat kunnen veroorzaken.

Android-tv’s zijn over het algemeen heel eenvoudig om VPN’s op te installeren. U zou een app uit de Google Play Store moeten kunnen downloaden (methode 1).

Als dat niet lukt, kunt u een .APK sideloaden (methode 2) – dit duurt slechts enkele minuten.

Wat is de beste manier om een ​​VPN op een Amazon Fire TV te installeren?

De meeste VPN’s hebben eigenlijk Fire TV-apps, dus u hoeft ze alleen maar te zoeken in de Amazon App Store.

Voor sommige VPN’s moet u echter een oplossing vinden.

Fire TV en Fire TV Stick zijn beide gebouwd op Android, wat betekent dat u een .APK kunt sideloaden (methode 2). U kunt ook een VPN-verbinding delen vanaf uw Mac (methode 4), vanaf uw pc (methode 3) of vanaf een router (methode 5).

Als alternatief hebben we een speciale gids voor het installeren van een VPN op Amazon Fire TV Stick en Fire TV.

Kan ik een VPN op een Roku-tv installeren?

U kunt een VPN niet rechtstreeks op Roku installeren.

In plaats daarvan moet u uw VPN op een router installeren (methode 5) en uw Roku met die router verbinden.

(Als u geen compatibele router hebt, kunt u in plaats daarvan methode 3 of 4 proberen).

Om inhoud met geografische beperkingen te omzeilen, moet u ook uw Roku configureren met een regionaal account:

 1. Navigeer naar https://owner.roku.com
 2. Selecteer het land wiens inhoud u wilt openen
 3. Voer een geldige postcode / postcode in
 4. Houd de reset-knop aan de achterkant van je Roku 15 seconden ingedrukt om een ​​fabrieksreset uit te voeren

Kan ik een VPN gebruiken met Chromecast?

Terwijl u uw Chromecast bestuurt vanaf een telefoon of computer, maakt deze wel rechtstreeks verbinding met internet wanneer u inhoud streamt (daarom kunt u uw telefoon halverwege uitschakelen zonder deze te onderbreken).

Omdat er geen interne VPN-functionaliteit is op de daadwerkelijke Chromecast, is uw enige optie om de VPN op een router te installeren (methode 5), die alle aangesloten apparaten via de VPN zal leiden.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me