U kunt een VPN of een proxy gebruiken om websites te deblokkeren, maar u kunt niet op een proxy vertrouwen om uw privacy te beschermen. In deze handleiding kijken we naar het verschil tussen een VPN en een proxyserver en leggen we de voor- en nadelen van beide uit.

Illustratie van twee mensen die kiezen tussen een VPN en een proxy.

VPN's en proxyservers zijn beide geweldige hulpmiddelen om uw IP-adres te verbergen en toegang te krijgen tot geblokkeerde inhoud. Veel mensen verwijzen naar hen door elkaar, omdat ze vergelijkbare doelen helpen bereiken. De manier waarop ze deze doelen bereiken, is echter compleet anders.

Proxy's en VPN's gebruiken beide een externe server om uw IP-adres te verbergen en het te laten lijken alsof u vanaf een andere locatie browst.

Hoewel beide tools uw locatie, het niveau van kunnen verbergen privacy, veiligheid, en anonimiteit ze bieden varieert enorm.

Als u een website wilt deblokkeren of uw IP-adres wilt verbergen en u om uw online privacy en veiligheid geeft, moet u er zeker van zijn dat u de juiste tool voor de taak gebruikt.

In deze handleiding kijken we naar het verschil tussen een proxyserver en een VPN. We zullen de potentiële risico's dekken en precies uitleggen wanneer u elke optie moet gebruiken.

Voor een directe vergelijking kunt u direct naar onze VPN versus proxy-vergelijkingstabel gaan.

Wat is een proxy en hoe werkt het??

Een proxy-server fungeert als een tussenpersoon tussen u en de website die u bezoekt.

Als u een proxy gebruikt, stroomt uw internetverkeer via de proxyserver op weg naar het door u gevraagde webadres. De proxy-server zal maak namens u verbinding met de website, haal de inhoud van de webpagina op en stuur deze informatie naar u door.

Diagram van hoe een proxyserver werkt

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een proxy is dat u maak geen directe verbinding met de websites die u bezoekt. Als dit correct is geconfigureerd, betekent dit dat websites uw persoonlijke IP-adres niet kunnen zien. In plaats daarvan zien ze het IP-adres en de locatie van de proxyserver, waardoor uw echte locatie geheim blijft.

Dit betekent dat u een proxyserver in een ander land kunt gebruiken om toegang te krijgen tot websites die geografisch beperkt zijn. Met sommige proxy's kunt u zelfs de locatie kiezen waarmee u verbinding wilt maken.

Dit maakt proxy's geweldig voor eenvoudige taken zoals regiobeperkingen bekijken of blokken omzeilen op een specifieke website.

De meeste mensen gebruiken webproxy's in hun internetbrowser. U voert eenvoudig de URL in die u wilt bezoeken en u komt daar in hetzelfde browservenster.

Een webproxy zal:

 • Fungeren als tussenpersoon tussen u en de website die u bezoekt
 • Verberg uw IP-adres van de website die u bezoekt
 • Omzeil geografische beperkingen op een specifieke website
 • Omzeil IP-adresblokken op een specifieke website

Goede proxyservers kunnen de prestaties ook verbeteren door exemplaren van een website lokaal op te slaan. Dit betekent dat als honderd mensen tegelijkertijd om dezelfde website vragen, de proxyserver slechts één verzoek naar die website hoeft te sturen. Dit proces wordt proxy-caching genoemd.

Proxy's werken alleen op applicatieniveau, wat betekent dat ze alleen het verkeer omleiden dat afkomstig is van de browser waarmee u de proxy gebruikt. Wat nog belangrijker is, de meerderheid van de volmachten codeer uw verkeer niet.

Geen codering betekent dat u uw verzoeken als tekst zonder opmaak verzendt. Iedereen die kijkt, kan uw gebruikersnamen, wachtwoorden en browse-activiteit verzamelen.

Wat is het verschil tussen een proxy en een VPN?

De belangrijkste verschillen tussen een proxy en een VPN zijn:

 1. Encryption. Een VPN codeert uw verkeer om u te beschermen tegen ISP-tracking, overheidstoezicht en spionage op open netwerken. De meeste proxy's coderen uw verkeer niet, dus u moet ze niet gebruiken om gevoelige gegevens te verwerken.
 2. Dekking. VPN's worden op uw apparaat geïnstalleerd en leiden al uw verkeer om, inclusief achtergrondapplicaties. Proxy's leiden meestal alleen het verkeer van een specifiek venster om.
 3. Prijs. Het is duur om een ​​betrouwbaar VPN-netwerk te onderhouden, dus een goede VPN-service brengt meestal kosten met zich mee. Hoewel gratis VPN-services bestaan, worden ze vaak geleverd met datacaps, lage snelheden of opdringerig loggingbeleid. Webproxy's zijn daarentegen meestal gratis.
 4. Veiligheid. Zowel VPN's als proxy's kunnen gevaarlijk zijn. Een proxy of VPN van slechte kwaliteit kan u blootstellen aan kwaadaardige scripts, malware en agressieve advertenties. Sommige proxy's en VPN's bestaan ​​zelfs met als enig doel uw online activiteiten bij te houden. Meer informatie over de gevaren van gratis VPN-services vindt u in onze gratis VPN-risico-index.
 5. Ondersteuning. VPN-services worden meestal beheerd door grote bedrijven met een financiële prikkel om de best mogelijke service te bieden. Om deze reden zijn ze meestal betrouwbaarder dan proxy's en hebben ze vaak een sterk klantenondersteuningssysteem. Proxy's zijn doorgaans veel kleinere operaties zonder echt ondersteuningsnetwerk.
 6. Snelheid. Het versleutelen van uw gegevens en het omleiden van uw verkeer met een VPN kan uw verbindingssnelheid enigszins verminderen. Dat gezegd hebbende, zouden de snelste VPN's op de markt een verwaarloosbare impact moeten hebben. Goede proxy's bieden soms betere algemene prestaties dankzij webcaching.

VPN's en proxy-servers verschillen meestal als het gaat om privacy, veiligheid, en ondersteuning. Een VPN codeert al het verkeer dat vanaf uw apparaat wordt verzonden, terwijl een proxy alleen het verkeer omleidt dat vanuit uw browservenster wordt verzonden.

Een VPN creëert een privé en beveiligde tunnel tussen uw apparaat en de website of applicatie die u bezoekt.

Een VPN zal uw verkeer omleiden via een privéserver naar keuze en vervolgens naar de website die u wilt bezoeken. Uw IP-adres zal veranderen en uw browsegegevens worden niet gekoppeld aan uw echte locatie, waardoor alles wat u online doet veel privéer is.

Afhankelijk van uw VPN-provider kunt u kiezen uit tientallen of zelfs honderden VPN-serverlocaties rond de wereld. Dit betekent dat je websites kunt misleiden door te denken dat je aan het browsen bent vanuit een specifieke stad of land.

In tegenstelling tot proxyservers werkt een VPN echter op de apparaatniveau. Dit betekent dat het zal beschermen en omleiden al het verkeer afkomstig van uw apparaat, niet alleen het verkeer vanuit uw browservenster.

Wat nog belangrijker is, een VPN codeert ook uw internetverkeer en voorkomt dat derden, zoals uw internetprovider, uw browseactiviteit volgen. Het is om deze reden dat VPN's in de eerste plaats als privacytools worden beschouwd.

Proxy-servers daarentegen zijn dat wel niet beschouwd als privacy-tools. Hoewel ze uw IP-adres kunnen verbergen, coderen ze uw verkeer niet. Iedereen die uw gegevens bekijkt voordat deze de proxyserver bereiken, bijvoorbeeld uw internetprovider, kan precies zien wat u doet.

Het is belangrijk op te merken dat zowel VPN- als proxy-providers gebruikersgegevens kunnen registreren, zoals IP-adressen, DNS-aanvragen en verbindingstempels. Deze informatie kan vervolgens worden doorgegeven aan wetshandhavingsinstanties, adverteerders of andere derde partijen. Om uw online activiteit echt privé te houden, zoekt u een VPN-provider met een strikt beleid zonder logboeken.

Wat is beter: VPN of proxy?

Proxyservers zijn een geweldige optie als u een tijdelijke oplossing nodig hebt, terwijl VPN's een breder scala aan privacy- en beveiligingstoepassingen op lange termijn hebben.

Als je Netflix bijvoorbeeld wilt deblokkeren, kun je beter een VPN gebruiken.

Hier is een snelle vergelijkingstabel met de voor- en nadelen van elke optie:

VPN versus proxy-vergelijkingstabel

In dit gedeelte gaan we uitgebreid in op de voor- en nadelen van proxyservers en VPN's. Om deze voor- en nadelen over te slaan, kunt u direct naar onze samenvatting gaan van welke tool u moet gebruiken.

Voordelen van proxyserver

Afbeelding van de voordelen van een proxyserver.

 1. Eenvoudige installatie. De meeste proxy's vereisen zeer weinig configuratie. Met een webproxy voert u eenvoudig de URL in die u wilt bezoeken en die brengt u daar in hetzelfde browservenster.
 2. Snelheid. Proxy's hebben doorgaans zeer weinig invloed op de prestaties omdat ze uw gegevens niet coderen. Om deze reden zijn ze een zeer snelle manier om beperkingen op specifieke websites te omzeilen.
 3. Verbergt uw IP-adres. Als deze correct is geconfigureerd, verbergt een goede proxyserver uw IP-adres voor de website die u bezoekt.
 4. Vrij. De meeste proxy-servers zijn gratis te gebruiken. Er zijn geen bandbreedtekosten en slechts een beetje extra latentie.

Nadelen van proxyserver

illustratie met de nadelen van een proxy-server.

 1. logging & malware. Sommige proxy's registreren gebruikersactiviteit en IP-adressen, terwijl anderen geld verdienen door advertenties of malware in webpagina's te injecteren. Op dezelfde manier stuurt een transparante proxy de server uw IP-adres en locatie. U kunt hier meer over leren in het laatste hoofdstuk van deze handleiding.
 2. Geen codering. De meeste proxy's coderen uw gegevens niet. Dit betekent dat uw internetprovider, overheid of iemand die op uw netwerk rondsnuffelt, uw browse-activiteit kan zien.
 3. Application-Specific. Proxy's zijn applicatiespecifiek: ze zullen alleen het verkeer omleiden dat is verzonden vanuit het browservenster dat u gebruikt.
 4. Geen steun. Omdat de meeste gratis te gebruiken zijn, missen proxy's over het algemeen de geavanceerde functies en het klantenondersteuningsnetwerk van een hoogwaardige VPN.
 5. VPN voordelen

  illustratie met de voordelen van een VPN versus een proxy

  1. Encryption. VPN's beschermen uw privacy door uw gegevens te coderen, waardoor deze onleesbaar worden voor uw ISP of iemand die uw netwerk bespioneert.
  2. Verbergt uw IP-adres. Een VPN wijst u een nieuw IP-adres toe op de door u gekozen locatie. Hiermee kunt u censuur of geografische beperkingen voor bepaalde inhoud omzeilen.
  3. Geavanceerde functies. Veel VPN's worden geleverd met geavanceerde functies, waaronder ad-blockers, kill-switches en obfuscation. Deze kunnen vaak helpen om uw privacy verder te beschermen.
  4. Netwerkbrede bescherming. VPN's coderen en routeren al het verkeer dat van en naar uw apparaat wordt verzonden, inclusief alle applicaties die op de achtergrond worden uitgevoerd.
  5. Verantwoordelijke providers. De meeste VPN's worden geleverd met een speciaal klantenondersteuningssysteem voor het geval u problemen ondervindt.

  VPN Nadelen

  illustratie met de nadelen van een VPN versus een proxy

  1. Kwaliteitsvariatie. Het gebruik van een gratis VPN kan soms gevaarlijker zijn dan helemaal geen VPN. Enkele van de gevaarlijkste gratis services kunnen uw browsegegevens verzamelen en delen of uw apparaat met malware injecteren.
  2. Loggingbeleid. De privacy die wordt geboden door een VPN-service is afhankelijk van hun logboekbeleid. Sommige VPN's kunnen identificerende informatie verzamelen, zoals IP-adressen of tijdstempels van de verbinding, die kunnen worden gebruikt om gebruikers te identificeren.
  3. Langzamere snelheden. Een VPN kan uw verbindingssnelheden vertragen vanwege de overhead die wordt geïntroduceerd door de coderingsprotocollen. Dit is te verwaarlozen bij hoogwaardige providers: hoe beter het VPN-protocol en externe hardware, hoe minder overhead er is.
  4. Duurder. Een goede VPN kost je een klein maandelijks abonnement.

  Wanneer moet ik een VPN of proxy gebruiken??

  Illustratie van een beslissing tussen een VPN versus een proxy.

  U moet een proxy gebruiken als u uw IP-adres wilt verbergen of een website snel wilt deblokkeren. Als het gaat om gevoelige gegevens en serieuze privacy, kunt u beter een VPN gebruiken.

  Wanneer een proxy gebruiken

  Gebruik een proxy als u snel een geblokkeerde website wilt omzeilen en u uw gegevens voor niemand probeert te verbergen. U kunt de URL in een HTTPS-proxy plakken en toegang krijgen tot die pagina als een eenmalige. De meesten van ons kunnen op basis daarvan advertenties en lage snelheden verdragen.

  Dat gezegd hebbende, proxy's zijn vaak onbetrouwbaar, missen geavanceerde functies en kunnen zelfs uw privacy schaden. Het zou dwaas zijn om een ​​gratis proxy te gebruiken en aan te nemen dat niemand kijkt wat je doet.

  Gebruik een proxy als:

   • U moet een geografische beperking snel omzeilen.
   • U maakt zich geen zorgen over uw privacy of anonimiteit.
   • U draagt ​​geen gevoelige persoonlijke gegevens over.
   • U moet snel een IP-gebaseerd websiteblok vermijden.

   Hoewel proxyservers niet de beste zijn voor privacy, zijn ze geweldig als u niet te maken hebt met gevoelige gegevens. Populaire webproxy's zijn Hide.me, HideMyAss, kproxy en Whoer.

   Wanneer een VPN gebruiken?

   Als u websites regelmatig wilt deblokkeren of als u privé wilt browsen, is een VPN de juiste keuze. VPN's bieden een veilige, privéverbinding met extra beveiligingslagen om uw gegevens veilig te houden, ongeacht de beveiliging van het netwerk dat u gebruikt.

   Het gebruik van een VPN betekent dat u websites kunt deblokkeren, streamingdiensten kunt gebruiken en uw IP-adres kunt verbergen zonder dat u wordt blootgesteld aan vreemde code, inhoudinjecties of advertenties. U profiteert ook van de bescherming van een gecodeerde tunnel voor al uw internetverkeer.

   De VPN-services die het waard zijn om te gebruiken, zijn duur, maar als u uw privacy serieus wilt nemen, is het een waardevolle investering.

   Gebruik een VPN als:

    • U maakt verbinding met een openbaar wifi-netwerk.
    • U hebt een langetermijnoplossing nodig voor geografische beperkingen.
    • U wilt uw activiteit beschermen tegen ISP of overheidstoezicht.
    • U wilt een oplossing voor de lange termijn om uw IP-adres te verbergen.

    Het kiezen van een VPN van hoge kwaliteit is iets ingewikkelder dan het kiezen van een gratis proxy. Als u precies wilt weten naar welke functies u moet zoeken, kunt u kiezen uit onze aanbevolen VPN-services of het speciale gedeelte lezen in Wat is een VPN?

    Wat zijn de typen proxyserver?

    Proxyservers kunnen op veel verschillende manieren worden ingesteld. Het is belangrijk om precies te begrijpen hoe uw proxy werkt om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan uw privacy- en beveiligingsbehoeften.

    Proxy-verbindingsprotocollen

    Om te beginnen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende verbindingsprotocollen die een proxyserver kan gebruiken. Dit verwijst naar de set opdrachten die tussen uw browser en de proxyserver wordt gegeven.

    Er zijn drie soorten verbindingsprotocol achter de meest gebruikte proxyservers:

    1HTTP-proxy

    Een HTTP-proxy is een eenvoudige methode om een ​​externe server te gebruiken om een ​​webpagina op te halen via een niet-gecodeerde verbinding.

    Wanneer u een HTTP-proxy gebruikt, verzendt uw browser een GET-verzoek naar de proxyserver, die dit verzoek doorstuurt naar de server van de website die u probeert te openen..

    De webserver ziet alleen de proxy-verbinding en beantwoordt deze alsof het uw browser was. De proxy ontvangt dan dit antwoord en stuurt het terug naar u.

    Dit is een redelijk transparant proces dat niet ver verwijderd is van directe communicatie met de webserver. Het is echter mogelijk voor de proxy-eigenaar om inhoud toe te voegen of te wijzigen binnen de gegevensstroom. Dit betekent dat u mogelijk ongewenste advertenties of zelfs malware ontvangt.

    Hoewel dit soort proxy uw identiteit en IP-adres verbergt voor de website die u bezoekt, ziet de proxy zelf alles wat u doet omdat uw gegevens niet door HTTPS worden beschermd.

    2HTTPS / SSL-proxy

    HTTPS is de veilige uitbreiding van het HTTP-protocol. Zoals de naam al doet vermoeden, werken HTTPS-proxy's met het HTTPS-protocol om gegevens via internet te verzenden.

    Hetzelfde proces vindt plaats als bij de HTTP-proxy, maar de gegevens tussen uw computer en de proxyserver worden beschermd door TLS-codering.

    Iedereen met toegang tot uw netwerk - inclusief uw ISP - kan de domeinen zien waartoe u toegang hebt, maar niet de specifieke URL's die u bezoekt.

    Hoewel HTTPS-proxy's nuttig kunnen zijn, zijn ze alleen ontworpen om HTTP- en HTTPS-verbindingen te verwerken, waardoor ze minder functioneel zijn dan een SOCKS-proxy.

    3SOCKS / SOCKS5 Proxy

    SOCKS-proxy's zijn flexibeler dan HTTP- of HTTPS-proxy's. Ze kunnen omgaan met routeringsgegevens van verschillende bronnen, waaronder HTTP, HTTPS, SMTP (e-mail) en FTP (torrenting).

    SOCKS5 is de meest recente versie van SOCKS. In tegenstelling tot zijn voorgangers ondersteunt het codering en biedt het ook verificatiemethoden die een extra beveiligingslaag bieden.

    Gebruikersnaam- en wachtwoordauthenticatie is beschikbaar met SOCKS5, evenals GSS - API-authenticatie. Indien correct geconfigureerd, betekent dit dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot een bepaalde server.

    Hoewel SOCKS5 flexibeler en veiliger is dan andere typen proxyservers, kost het veel meer moeite om het in te stellen. Tenzij je een hardcore torrent-gebruiker bent, vind je de tijd en moeite die nodig is om SOCKS in te stellen en te gebruiken buitensporig in vergelijking met de eenvoud van een VPN.

    Dat gezegd hebbende, bieden sommige VPN-services, waaronder Private Internet Access, IPVanish en NordVPN, nu SOCKS5-proxyservers als een optie voor hun abonnees. Dit geeft u de luxe om eenvoudig te kunnen kiezen tussen een VPN-server of een SOCKS5-proxyserver.

    4Transparente volmachten

    Een transparante proxy zal de bestemmingswebsite laten weten dat het een proxyserver is. Het zal nog steeds uw echte IP-adres doorsturen, wat betekent dat de website die u bezoekt uw ware locatie zal kunnen identificeren.

    Om deze reden worden transparante proxy's doorgaans niet door consumenten gebruikt. Ze worden meestal opgezet door bibliotheken, bedrijven en scholen die de proxy gebruiken voor inhoudfiltering of activiteitenmonitoring. Ze kunnen ook worden gebruikt op openbare wifi om te voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot inhoud die te veel bandbreedte in beslag zou nemen.

    Proxy-serverconfiguraties

    Proxyservers kunnen deze protocollen op verschillende manieren configureren. Elk van deze configuraties biedt een aanzienlijk verschillende ervaring op het gebied van privacy en beveiliging.

    1Private en Dedicated Proxy

    EEN privé proxy-server kan slechts door één persoon tegelijk worden gebruikt. Een speciale proxy is gewoon een privé-proxy met een ingesteld IP-adres dat nooit verandert. Het belangrijkste doel van deze tools is om uw persoonlijke IP-adres te verbergen.

    Omdat ze slechts door één partij kunnen worden gebruikt, zijn voor zowel particuliere als speciale proxyservers meestal kosten verbonden.

    2Gedeelde en openbare proxy

    EEN gedeelde proxy is een verzameling privé-proxy-IP-adressen die meerdere personen tegelijk kunnen gebruiken. Dit is een goedkoper alternatief voor een particuliere proxy omdat de kosten meestal worden gedeeld door een aantal gebruikers.

    Openbare volmachten worden ook door meerdere mensen gebruikt, maar ze zijn gratis te gebruiken en veel minder veilig. Deze proxy's hebben een aantal grote beveiligingsrisico's. Ten eerste deelt u een service met een onbeperkt aantal vreemden, die de service mogelijk gebruiken om illegale activiteiten uit te voeren.

    De eigenaar van de openbare proxy kan ook gemakkelijk misbruik maken van de gegevens van de gebruikers die er verbinding mee maken. Ze kunnen het verkopen aan adverteerders, of het zelfs doorgeven aan autoriteiten.

    WebProxy

    Kortom, u hebt geen idee wat er met uw gegevens zou kunnen gebeuren zodra deze de proxyserver bereiken. Om deze reden is het het beste om openbare proxy's te vermijden.

    3Web-proxy

    Met webproxy's kunt u een browsergebaseerd formulier gebruiken om naar een geblokkeerde webpagina te navigeren of uw IP-adres voor een website te verbergen. Veel van deze diensten zijn ook openbare proxy's.

    Een voorbeeld van een webproxy is hieronder te zien. Dit specifieke voorbeeld wordt gehost door Hide.me en stelt gebruikers in staat om de locatie van hun proxyserver te kiezen voordat ze hun gegevens erdoorheen routeren.

    Proxy versus VPN: wat is het verschil?

    Schermafbeelding van de webproxy-service van Hide.me.

    Het nadeel van dit type proxy is bruikbaarheid. Pagina's die worden weergegeven via webproxy's lijken soms vervormd of missen hun oorspronkelijke functionaliteit. Omdat ze gratis zijn en worden gedeeld, zult u vrijwel zeker worden getroffen door lage snelheden en advertenties wanneer u webproxy-services gebruikt.

    Deze proxy's kunnen handig zijn voor het bezoeken van een geblokkeerde website zonder gevoelige gegevens. Ze bieden echter vergelijkbare risico's als een openbare proxy en hun algemene functionaliteit is slecht.

    4 Residentiële en datacenterproxy's

    Een residentiële proxy gebruikt een IP-adres dat wordt verstrekt door een internetprovider (ISP) en niet door een datacenter. Deze adressen zijn gekoppeld aan een fysiek apparaat zoals een mobiele telefoon of desktopcomputer.

    Wanneer u een residentiële proxy gebruikt, kan de website waarmee u verbinding maakt, u niet vertellen dat u een proxy gebruikt, omdat het lijkt alsof u verbinding maakt via een normaal IP-adres. Beveiligingssystemen zullen meestal meer vertrouwen in IP's van particulieren stellen omdat ze alleen aan echte adressen worden toegewezen.

    Data Center-proxy's bieden daarentegen privé-IP-adressen die afkomstig zijn van een derde bedrijf en niet zijn gelieerd aan een internetprovider (ISP).

    Datacenter IP's zijn vaak gemakkelijker te verkrijgen dan residentiële IP's. De IP-adressen in een datacenter lijken ook erg op elkaar (bijv. Elk IP-adres stijgt in oplopende volgorde). Om deze reden is het vaak duidelijker dat ze als proxy worden gebruikt, wat kan leiden tot blokkering.

    Brayan Jackson
    Brayan Jackson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me