VPN-routers kunnen een geweldige oplossing zijn om veel verschillende apparaten tegelijk te verbinden. Leer hoe u een VPN-router instelt om permanente VPN-bescherming te krijgen in deze uitgebreide gids voor VPN-routers.

Twee tekens die een VPN-router met meerdere apparaten gebruiken.

Wat is een VPN-router?

Een VPN-router is een WiFi-router waarop VPN-clientsoftware is geïnstalleerd. De router codeert al het verkeer dat via uw WiFi-netwerk wordt verzonden of ontvangen. Dit betekent dat u al uw apparaten tegelijk kunt beschermen, zonder VPN-software op elk afzonderlijk apparaat te installeren.

Als u een VPN op uw computer of smartphone gebruikt, wordt het verkeer vanaf dat afzonderlijke apparaat gecodeerd. Een VPN-router daarentegen versleutelt het verkeer over uw hele wifi-netwerk, waardoor uw kansen om ooit te worden betrapt worden verkleind.

Dit betekent dat alle apparaten die zijn verbonden met uw wifi - computers, tablets, smartphones en smart tv's - gelijktijdig toegang kunnen krijgen tot de servers van uw VPN en een veilige en privéverbinding kunnen onderhouden.

Wat is een VPN-router en hoe werken ze?

Een VPN-router versleutelt het verkeer van elk apparaat op uw wifi-netwerk.

Routers kunnen worden gekocht met vooraf geïnstalleerde VPN-software of u kunt de software zelf installeren. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle routers VPN-software kunnen ondersteunen en dat niet alle VPN-providers op een router kunnen draaien. Ga voor meer informatie hierover naar het gedeelte van deze handleiding over het instellen van een VPN-router.

Deze handleiding behandelt de voor- en nadelen van het gebruik van een VPN-router. We leggen uit waar we op moeten letten en precies waarom een ​​VPN-router de juiste oplossing voor u is.

Als je al hebt besloten om een ​​VPN-router te kopen en alleen hulp nodig hebt bij het instellen, lees dan onze complete gids voor het installeren van een VPN op je router.

Wat zijn de voordelen van een VPN-router?

Investeren in een VPN-router lijkt misschien een grote stap, maar het kan verschillende voordelen bieden op het gebied van beveiliging, privacy en gemak.

Afbeelding van de voordelen van een VPN-router.

1 Vermijd meerdere apparaatlimieten

De meeste VPN-providers hebben een limiet op het aantal apparaten dat u tegelijkertijd kunt verbinden.

Wanneer een VPN op uw router is geïnstalleerd, wordt elk apparaat dat is verbonden met uw WiFi-netwerk beschermd door uw VPN en telt het slechts als één verbinding.

Deze functie is vooral handig voor gameconsoles, mediaspelers en Internet of Things (IoT) -apparaten, waarvan vele geen native ondersteuning voor VPN-clientsoftware hebben.

2 Permanente VPN-bescherming

Op browser gebaseerde VPN-services vereisen dat u uw verbinding activeert telkens wanneer u een nieuwe sessie wilt starten. Als u een VPN-router gebruikt, hoeft u zich nooit zorgen te maken dat uw VPN weer wordt ingeschakeld.

Nadat uw router is ingesteld, wordt uw VPN permanent uitgevoerd, ongeacht welk apparaat u gebruikt. Dit vermindert het risico dat u ooit zonder bescherming wordt betrapt aanzienlijk.

In de afgelopen jaren hebben bepaalde landen nieuwe wetgeving aangenomen die ISP's dwingt om uw browsegeschiedenis te controleren en op te slaan. Dit is nu verplicht in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië en in bepaalde delen van Europa.

Het beveiligen van uw hele netwerk met een VPN-router is een van de beste oplossingen voor dit probleem. Al het verkeer op uw netwerk wordt beveiligd en gecodeerd tussen de router en de VPN-server, waardoor uw ISP absoluut geen informatie over uw browsegeschiedenis achterlaat..

3Verbeterde algehele beveiliging

Een upgrade van uw router is een goed idee vanuit een beveiligingsperspectief. Er zijn verschillende gevallen geweest waarin autoriteiten en criminelen kwetsbaarheden in routers hebben misbruikt om mensen te bespioneren of hun gevoelige gegevens te verzamelen.

Als u een VPN-router gebruikt, ontvangen alle apparaten die zijn verbonden met de wifi van uw router de voordelen van uw VPN. Dat betekent dat als u gasten hebt of meerdere apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken, al uw verkeer standaard wordt beschermd.

4 gelaagde VPN-services

Het is veel eenvoudiger om twee VPN-services tegelijkertijd uit te voeren als u een VPN-router gebruikt. U kunt een VPN op uw router installeren en een andere op uw bureaublad. Hoewel dit zeker uw verbindingssnelheid zal beïnvloeden, is het een geweldige manier om uw bescherming te maximaliseren in het geval dat een VPN-provider wordt aangetast door lekken of crashes.

Wat zijn de nadelen van een VPN-router?

VPN-routers lijken misschien een uitstekende oplossing voor internetprivacy, en dat zijn ze tot op zekere hoogte ook. Maar ze brengen wel kosten met zich mee, en niet alleen de financiële.

Afbeelding met de nadelen van een VPN-router.

1Gebrek aan flexibiliteit

VPN-routers zijn bedoeld voor privacy. Zodra ze zijn ingesteld, is het niet zo eenvoudig om de instellingen te wijzigen als wanneer de VPN-software op apparaatniveau wordt geïnstalleerd. Het is veel moeilijker om uw VPN snel in en uit te schakelen of uw serverlocatie te wijzigen.

Om deze reden zijn VPN-routers niet ideaal voor zaken als geospoofing, anti-censuur of deblokkering van inhoud. Deze situaties hebben veel meer flexibiliteit nodig in termen van wanneer u uw VPN wilt inschakelen en waarmee u verbinding wilt maken.

Evenzo, als u inhoud wilt streamen, is het misschien eenvoudiger om de VPN-software rechtstreeks op uw voorkeursapparaat te installeren.

Veel services blokkeren VPN's zonder aandacht te besteden aan waar het verkeer vandaan komt. Dit kan problemen veroorzaken als uw VPN constant wordt geactiveerd.

U kunt zelfs moeite hebben om toegang te krijgen tot inhoud die normaal beschikbaar is in uw regio. Als u bijvoorbeeld in de VS bent en uw VPN-router verbindt met een Britse server, hebt u mogelijk geen toegang tot US Netflix of andere lokale platforms.

2 Ingewikkelde installatie

Het installeren van een VPN op uw thuisrouter kan moeilijk en tijdrovend zijn, vooral voor beginners.

De meeste VPN-bedrijven hebben tutorials om hun klanten door het installatieproces te helpen, en velen van hen hebben ook live chat-ondersteuning. Als je problemen ondervindt, bekijk dan onze gids voor het installeren van een VPN op je router.

De andere optie is om eenvoudig een vooraf geconfigureerde router te kopen. Dit is veel eenvoudiger en zorgt ervoor dat je veel sneller privé kunt browsen, maar het kost je een paar honderd dollar. U kunt meer te weten komen over deze optie in het volgende hoofdstuk van deze handleiding.

3 Verminderde verbindingssnelheden

Als u al uw verkeer via een VPN uitvoert, zullen uw snelheden permanent lager zijn.

Zelfs als u een high-end router koopt die is uitgerust met een van de snelste VPN's op de markt, is er natuurlijk een vertraging ten opzichte van een onbelemmerde (en onbeschermde) verbinding. Dit geldt met name als u meerdere apparaten op dezelfde VPN-router aansluit.

4Beveiligde zwakke plekken

Een nadeel van het gebruik van een VPN op routerniveau is dat het verkeer tussen uw apparaten en de router niet is gecodeerd.

Dit is niet zo'n probleem als je iedereen kent en vertrouwt die je thuisnetwerk gebruikt. Het vormt echter wel een beveiligingsrisico als een vreemdeling of een derde toegang krijgt.

Hoe een VPN-router in te stellen: vooraf geflitst versus niet-geflasht

Als u besluit om in een VPN-router te investeren, is een van de grootste beslissingen die u moet nemen, of u een wilt kopen pre-flitste, VPN-enabled, of unflashed router.

"Knipperen" betekent het installeren van nieuwe firmware, het besturingssysteem van de router dat bepaalt wat het wel en niet kan doen.

Afbeelding van de verschillende soorten VPN-router.

Hier zijn alle drie de opties samengevat:

 1. Koop een vooraf geflashte VPN-router. Deze routers worden geleverd met vooraf geïnstalleerde VPN. Deze optie is snel en gemakkelijk, maar is meestal duurder.
 2. Koop een VPN-compatibele router. Deze routers ondersteunen native VPN-mogelijkheden, zodat u geen nieuwe, voor VPN geschikte firmware hoeft te installeren. U moet echter nog steeds uw gewenste VPN installeren.
 3. Flash een bestaande router met VPN-firmware. Dit is de meest gecompliceerde optie. U kunt geld besparen op nieuwe hardware, maar u moet de VPN-firmware handmatig installeren.

Het verschil tussen deze opties is eenvoudig: op vooraf geflitste routers is al de VPN geïnstalleerd. Voor niet-geflashte routers moet u de VPN handmatig installeren. De eerste optie kost u meestal een beetje meer, maar het neemt u al het werk uit handen - sluit het gewoon aan en ga.

Als u uw router als onderdeel van uw internetpakket hebt, is het onwaarschijnlijk dat u een VPN op dat exacte apparaat kunt installeren. De meeste ISP's bieden hun klanten nu gecombineerde apparaten die zowel als modem als router werken. In dit geval moet u een nieuwe, voor VPN geschikte router kopen en deze verbinden met uw huidige apparaat.

We zullen nu elk van deze opties in detail bespreken.

1Pre-flashed routers

Voorgeflashte routers zijn in bijna elke situatie de eenvoudigste optie. Ze komen met een VPN vooraf geïnstalleerd, zodat u het complexe proces van het installeren van nieuwe software of firmware kunt vermijden.

Het kopen van een vooraf geflashte VPN-router kost meestal iets meer, maar het neemt al het werk uit handen - sluit het gewoon aan, voer uw inloggegevens in en ga.

Services zoals FlashRouters zorgen voor het installatieproces voor u en bieden een apparaat dat compleet is met de door u gekozen firmware en VPN-service. Je kunt ook routers vinden die specifiek zijn geconfigureerd voor bepaalde VPN-providers, wat geweldig is als je een bestaand VPN-abonnement hebt.

Een screenshot van VPN-routers die zijn geconfigureerd voor specifieke VPN-providers.

Een selectie van routers die vooraf zijn geconfigureerd voor ExpressVPN.

Zowel FlashRouters als sommige VPN-providers bieden ook speciale apps om het verbinden van uw thuisnetwerk met een VPN te vereenvoudigen. Deze apps creëren een aangepaste interface die het configuratieproces stroomlijnt en waarmee u eenvoudig kunt schakelen tussen servers, VPN-providers en configuratie-opties.

Deze apps werken met toonaangevende routermodellen, waaronder de Linksys WRT32X, Netgear R6400 en Asus RT-AC5300.

2VPN-ingeschakelde routers

Uw tweede optie is om een ​​nieuwe router te kopen die al compatibel is met VPN-software. Deze apparaten worden geleverd met Voorgeïnstalleerde firmware met VPN, zodat u een VPN naar keuze kunt configureren en direct verbinding kunt maken met hun servers.

Dit is de optie voor u als:

  • U hebt een Flashrouter gekocht die niet vooraf is geconfigureerd met een VPN-server.
  • U wilt uw VPN-router configureren met een andere VPN-server.

Als u wilt weten of uw huidige router met VPN-software werkt, leest u de handleiding van de router of zoekt u online naar het modelnummer.

Omdat deze routers al een VPN ondersteunen, hoeft u geen nieuwe firmware te installeren of de router te koppelen aan een extra apparaat. Koop eenvoudig een VPN-abonnement en VPN-compatibele router, volg de configuratie-instructies van uw gekozen VPN-provider en u kunt het apparaat vervolgens configureren op een VPN-server.

Populaire merken die routers met VPN bieden, zijn ASUS, Linksys en Netgear. De Linksys WRT3200ACM en Netgear R6400 zijn beide populaire modellen die veel waar voor uw geld bieden.

Als u deze optie kiest, moet u ook overwegen welke VPN-protocollen de router ondersteunt en of deze indien nodig met nieuwe firmware kan worden geflitst. De nieuwste VPN-routers ondersteunen doorgaans het OpenVPN-protocol, wat betekent dat u elke VPN-service kunt installeren die ook gebruik maakt van OpenVPN. Gelukkig wordt dit protocol standaard geleverd bij elke waardevolle VPN-service.

3Unflashed

Als uw router momenteel niet compatibel is met VPN-software, maar compatibel is met VPN-firmware, moet u deze flashen. Dit is een langer proces dat afhankelijk is van het type router in kwestie. U kunt erachter komen hoe u dit precies kunt doen in onze handleiding voor het installeren van een VPN op een router.

Door uw router handmatig te flashen met nieuwe firmware, kunt u de VPN-software van uw keuze installeren. Dit kan u geld besparen, maar vereist een beetje technische knowhow.

De twee meest populaire soorten VPN-routerfirmware zijn Tomato en DD-WRT. Dit zijn onafhankelijke, open-source systemen die u gratis online kunt downloaden.

Schermafbeelding van de Tomato-firmwarewebsite.

Tomato is een open-source, VPN-compatibele firmware voor routers.

Zowel DD-WRT als Tomato bieden u een interface om uw bandbreedte te regelen, het bereik van uw WiFi te vergroten, verschillende VPN-protocollen te gebruiken en nog veel meer. U vindt meer informatie over de verschillen tussen deze aangepaste firmware-opties in dit artikel.

Het is de moeite waard eraan te denken dat het zelf flashen van routerfirmware niet voor bangeriken is. Het kan een defecte router met ongeldige garantie tot gevolg hebben. Lees onze handleiding voor het handmatig installeren van een VPN op uw router voor meer informatie.

Specificaties VPN-router

Als u besluit een nieuwe router te kopen - vooraf geflitst, VPN-ingeschakeld of anderszins - is het belangrijk dat u precies begrijpt wat elk model te bieden heeft. Als u al een VPN-router hebt en een VPN moet kiezen, kunt u direct doorgaan naar Een VPN voor uw router kiezen.

Net als laptops en smartphones heeft elk routermodel verschillende mogelijkheden die de prestaties beïnvloeden. Overweeg de volgende specificaties:

WiFi-standaard

De ‘WiFi-standaard’ van elke router verschijnt als een code op het apparaat beginnend met 802.11 en gevolgd door een letter. Deze normen verwijzen naar een reeks protocollen die bepalen hoe uw wifi-netwerk zal werken en worden om de paar jaar bijgewerkt.

Wat hier echt belangrijk is, is de letter die na de ‘802.11’ komt. Oudere routers hebben een ‘b’ of ‘g’: deze moeten worden vermeden omdat hun leeftijd betekent dat ze niet in staat zijn om de nieuwste snelheden te halen.

Nieuwere modellen hebben een ‘n’, wat betekent dat ze een topsnelheid van 300 Mbps ondersteunen. Wat je echter echt wilt, is een apparaat dat 802.11ac ondersteunt. Dit is de nieuwste standaard voor consumenten, met overdrachtssnelheden van 1,3 Gbps.

Zelfs als uw internetprovider niet zo snel is, betekent een hogere topsnelheid op uw router dat al uw apparaten downloads leveren die zo snel zijn als uw verbinding toestaat.

Frequentiebanden

De meeste routers bieden een draadloze frequentieband van 2,4 GHz of 5 GHz. Dit nummer staat voor de snelheid waarmee gegevens worden verzonden en ontvangen door de apparaten die op uw netwerk zijn aangesloten.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee frequenties is het verbindingsbereik en de snelheid die elke band biedt. Simpel gezegd, 2,4 GHz biedt lagere snelheden over grotere afstanden, terwijl 5 GHz biedt hogere snelheden over kortere afstanden.

Je wordt nog steeds beperkt door je algehele breedbandsnelheid, ongeacht welke band je gebruikt. Dat gezegd hebbende, 5 GHz zal die breedband waarschijnlijk sneller leveren dan 2,4 GHz.

Het is vermeldenswaard dat de 2,4 GHz-frequentie ook last kan hebben van interferentie als er veel apparaten op het netwerk zijn. Dit komt omdat er minder apparaten zijn die 5 GHz kunnen gebruiken, waardoor de 2,4 GHz-band overvol raakt. U kunt meer lezen over draadloze frequenties in dit artikel.

Maximum snelheid

De wifi-standaard en frequentie zijn niet de enige factoren die de snelheid van een router bepalen.

Vaker wel dan niet zal een router zijn maximale snelheid ronduit vermelden. Niets technischs om hier in te nemen - zoek de hoogst mogelijk aantal binnen uw prijsklasse. Lees deze handige handleiding als u meer wilt weten over de snelheid van draadloze routers.

Aantal poorten

Het feit dat uw router draadloos is, betekent niet dat u nog steeds niet op de ouderwetse manier online kunt komen.

De meeste VPN-routers worden geleverd met ethernet-poorten voor bekabelde verbindingen. Dit is de gemakkelijkste manier om snelheid en betrouwbaarheid te garanderen - zo niet altijd de meest handige.

Ze hebben meestal ook een USB-poort of twee. U kunt deze gebruiken om van een anders bedrade printer een WiFi-printer te maken of een extern opslagapparaat aansluiten om een ​​gedeeld netwerkstation te maken.

Hoeveel kost een VPN-router?

Zoals elke gadget, kan de prijs van VPN-routers variëren, afhankelijk van uw behoeften. Er zijn altijd opties voor gevorderde gebruikers en professionals, maar we raden aan om een ​​optie te kiezen die overeenkomt met de grootte en eisen van uw netwerk.

Houd er rekening mee dat VPN-routers als inherent geavanceerde apparaten in vergelijking met standaard WiFi-routers vanaf het begin duurder zijn. De goedkoopste opties kosten ongeveer $ 130, terwijl high-end modellen kunnen meer dan $ 500 kosten.

Nadat u een VPN-router heeft gekocht, is de prijs van een maandelijks VPN-abonnement zeer redelijk, zelfs wanneer u een toonaangevende provider zoals NordVPN of Private Internet Access gebruikt. Het is een kleine prijs om voor gemoedsrust te betalen.

Hoe een VPN voor uw router te kiezen

Illustratie van een VPN-router met verschillende VPN-providers.

Zelfs als u een vooraf geconfigureerde router koopt, moet u nog steeds een VPN-abonnement aanschaffen.

Zodra u hebt besloten hoe u uw VPN-router instelt, moet u beslissen welke VPN-provider u van plan bent te gebruiken. Als u al betaalt voor een VPN-abonnement, bent u een paar stappen verder. Als dit niet het geval is, moet u wat onderzoek doen.

Populaire VPN's zoals ExpressVPN of NordVPN kunnen eenvoudig worden geïnstalleerd op Tomato- of DD-WRT-routers. Andere providers, zoals TunnelBear of Hotspot Shield, zijn niet zo eenvoudig. Controleer altijd of een VPN-service routerverbindingen ondersteunt voordat u een abonnement koopt.

Nadat u hebt gecontroleerd of uw VPN-provider routerverbindingen ondersteunt, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat de rest van de service op orde is.

Overweeg de volgende criteria:

 • Snelheid van de verbinding
 • Online hulp
 • Logbeleid
 • Serverlocaties

Begin met het onderzoeken van de verbindingssnelheden en ondersteuningsnetwerk van de provider. Uw VPN zorgt voor alles, van streaming tot gaming - vaak op meerdere apparaten tegelijk - dus het is belangrijk dat u een provider kiest die de prestaties biedt die u nodig hebt. Evenzo helpt sterke online-ondersteuning bij het oplossen van problemen met de installatie.

Vervolgens is het de moeite waard om de tijd te nemen om precies te begrijpen voor welke gegevens uw VPN-provider registreert en hoelang deze wordt opgeslagen. Sommige VPN-loggingbeleid kan misleidend zijn, dus het is de moeite waard om hun privacybeleid volledig te lezen.

Controleer ten slotte de lijst met serverlocaties van de VPN-provider. Het is belangrijk dat u verbinding kunt maken met de locaties die u nodig hebt. Als je moeite hebt om deze informatie te vinden of je hebt geen tijd om dit onderzoek zelf te doen, lees dan onze beoordelingen van de beste VPN's van 2020.

Een VPN kiezen voor een vooraf geflashte router

Een verrassend aantal grote naamaanbieders bieden hun VPN's aan op vooraf geflitste routers. Populaire opties zijn onder meer:

 • ExpressVPN
 • HideMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Prive internettoegang
 • PureVPN
 • SaferVPN
 • Windscribe
 • Cyberghost
 • Verstop me
 • IVPN
 • Perfecte privacy
 • Privé VPN
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

U vindt diepgaande beoordelingen van al deze VPN-services - inclusief informatie over hun loggingbeleid, serverlocaties en maximale snelheden - in onze VPN-beoordelingensectie.

Als u een bestaand abonnement op een van deze services heeft, heeft u al een voordeel. Het enige dat u hoeft te doen nadat u uw vooraf geflashte router hebt gekocht en verbonden, is inloggen op uw account.

Als u liever een andere provider gebruikt, is dat geen probleem. Met de DD-WRT-firmware kunt u vrijwel elke VPN die OpenVPN- of PPTP-protocollen gebruikt handmatig configureren. Dat betekent dat als je een router koopt van een service zoals FlashRouters, maar geen van de VPN's wilt gebruiken die in de app worden vermeld, je in plaats daarvan een andere kunt installeren.

Houd er echter rekening mee dat u in deze situatie uw VPN handmatig moet configureren en dat u geen van de extra app-functies kunt gebruiken, zoals het wijzigen van uw serverlocatie of het in- en uitschakelen van uw VPN. Lees onze installatiehandleiding voor VPN-routers voor meer informatie over het handmatig configureren van uw VPN-router.

Een VPN kiezen voor een VPN-ingeschakelde router

Als uw gewenste VPN-provider geen vooraf geflashte router aanbiedt, is dat prima. Zorg ervoor dat de VPN OpenVPN ondersteunt en koop vervolgens een router met firmware die ook hetzelfde protocol ondersteunt. U kunt het vervolgens zelf instellen vanaf daar.

Het is vermeldenswaard dat bepaalde VPN-services alleen werken met specifieke routermodellen. Bezoek de website van uw gekozen provider of neem contact op met de ondersteuningsdienst voor meer informatie.

Sommige VPN-providers bieden een gestroomlijnd installatieproces met eenvoudige online handleidingen. NordVPN heeft bijvoorbeeld gedetailleerde router-zelfstudies voor elke router en firmware die ze ondersteunen.

Als uw router al compatibel is met uw VPN, hoeft u alleen maar in te loggen en deze te configureren om verbinding te maken met de servers van uw VPN-provider. Lees onze VPN Router Installatiehandleiding voor meer gedetailleerde instructies hierover.

Zijn VPN-routers de moeite waard?

Kiezen voor het installeren van een VPN-router kan een grote stap zijn als u gewend bent aan eenvoudige applicaties of browsergebaseerde VPN's. Dat gezegd hebbende, als je veel apparaten hebt en echt om de privacy van je thuisnetwerk geeft, is dit misschien de juiste optie voor jou.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me