De juiste VPN codeert uw internetverkeer, verbergt uw IP-adres en helpt uw ​​privacy online te beschermen. Vind alles wat u moet weten over VPN’s in deze complete gids voor Virtual Private Networks.

Speel

De wereld wordt steeds vijandiger voor online privacy. Elke keer dat u internet bezoekt, loopt u het risico slachtoffer te worden toezicht, censuur, data diefstal, en tal van andere problemen.

Tot overmaat van ramp censureren regeringen over de hele wereld het internet in een alarmerend tempo en belemmeren ze ons vermogen om toegang te krijgen tot informatie en vrij met elkaar te communiceren.

Dat is waar een VPN binnenkomt.

Een VPN (Virtual Private Network) is een eenvoudig stukje software dat u op vrijwel elk apparaat kunt installeren. Het beschermt uw privacy, helpt u veilig online te blijven en geeft u onbeperkte toegang tot internet.

Het belangrijkste is dat een VPN dat doet codeer uw gegevens en verberg uw IP-adres door een privétunnel te maken via internet.

Met een VPN kunt u:

 • Verberg uw IP-adres voor de websites die u bezoekt
 • Versleutel uw browseverkeer
 • Toegang tot geografisch beperkte inhoud
 • Stream of torrent inhoud uit andere landen
 • Kies tussen meerdere private serverlocaties
 • Bescherm uw gegevens op openbare wifi-netwerken

Maar hoe werken VPN’s precies? Zijn ze veilig? En hoe vindt u de juiste VPN-provider?

Deze uitgebreide gids behandelt alles wat u moet weten over VPN’s. We breken het technische jargon af, zodat u vol vertrouwen en veilig een VPN kunt gebruiken.

Je leert hoe VPN’s werken, hoe je een VPN installeert, hoe je een veilige VPN kiest en nog veel meer.

Contents

Wat is een VPN?

Een Virtual Private Network (VPN) is een stuk software dat wordt gebruikt om uw internetactiviteit te behouden privaat en beveiligen.

De VPN maakt een veilige tunnel tussen uw apparaat en een privé VPN-server voordat uw verkeer wordt doorgestuurd naar de website of applicatie die u bezoekt.

Dit voorkomt dat internetproviders en internetautoriteiten bijhouden wat u online doet. Het beschermt u ook tegen hackers die uw verkeer willen onderscheppen.

Een VPN houdt uw browse-activiteit privé door versleutelen uw internetverkeer, routing door een beveiligde tunnel, en masking uw ware IP-adres.

VPN’s creëren een veilige tunnel, coderen uw webverkeer en verbergen dit voor snoopers en hackers.

Afhankelijk van de VPN-provider die u gebruikt, kunt u kiezen uit tientallen of zelfs honderden VPN-serverlocaties over de hele wereld.

Dit betekent dat je websites kunt misleiden door te denken dat je aan het browsen, streamen of torrenting bent vanuit een specifieke stad of land.

Door uw verbinding te coderen en uw verkeer om te leiden via een externe server, kunnen noch uw internetprovider (ISP), noch iemand anders in het netwerk uw internetactiviteit volgen. Als iemand uw verbinding bewaakt, zien ze alleen nutteloze letters en cijfers.

Dit beschermt u tegen overheidstoezicht, websitetracking en kwaadaardige derden die proberen uw verkeer te onderscheppen.

Uw IP-adres zal veranderen en uw browsegegevens worden niet gekoppeld aan uw echte locatie, waardoor alles wat u online doet veel privéer is.

U hoeft uw internetprovider niet te schakelen om een ​​VPN te gebruiken en u hoeft geen nieuwe apparatuur te kopen, zoals een modem of een router. Uw VPN installeren en gebruiken gebeurt allemaal online in een kwestie van minuten.

Voor meer informatie over hoe een VPN werkt, kunt u direct naar het volgende hoofdstuk van deze handleiding gaan. U kunt ook direct doorgaan naar Hoe een VPN te installeren.

Waarom heb ik een VPN nodig?

U kunt vertrouwen op een VPN om anoniem online te blijven, uw privacy te behouden, toegang te krijgen tot geblokkeerde inhoud of uw activiteit te verbergen. Hier zijn de meest voorkomende redenen voor het gebruik van een VPN:

1Verberg uw online activiteiten voor uw overheid of ISP.

Illustratie die een vage man toont die achter een vergrootglas wordt verborgen.

Uw internetprovider kan zien alle websites die u bezoekt en zal vrijwel zeker die informatie opnemen.

In sommige landen zijn ISP’s verplicht om gebruikersgegevens voor een lange periode te verzamelen en op te slaan en de overheid is in staat die informatie te openen, op te slaan en te doorzoeken.

Dit is het geval in de VS, het VK, Australië en een groot deel van Europa – om er maar een paar te noemen. U kunt meer lezen over deze wetten in onze Gids voor VPN-rechtsgebieden.

Omdat VPN’s het internetverkeer van uw apparaat naar de VPN-server coderen, kunnen uw internetprovider of een andere derde partij uw online activiteiten niet bespioneren.

Bezoek EFF en Privacy International voor meer informatie over bewakingstechnologieën en de kwestie van wereldwijde massabewaking. U kunt hier ook een bijgewerkte lijst van wereldwijde surveillance-informatie vinden.

2Verberg uw IP-adres voor de websites die u bezoekt.

Illustratie van een deur die wordt gesloten.

Een van de meest voorkomende redenen om een ​​VPN te gebruiken, is maskeer je ware IP-adres.

Uw IP-adres is een uniek numeriek adres toegewezen door uw ISP. Alles wat u online doet, is gekoppeld aan uw IP-adres, zodat het kan worden gebruikt om u aan uw online activiteiten te koppelen. De meeste websites registreren het IP-adres van hun bezoekers.

Adverteerders kunnen uw IP-adres ook gebruiken om u van dienst te zijn gerichte advertenties op basis van uw identiteit en browsegeschiedenis.

Wanneer u verbinding maakt met een VPN-server, neemt u het IP-adres van die VPN-server over. Alle websites die u bezoekt, zien het IP-adres van de VPN-server in plaats van uw eigen.

U kunt IP-adresblokken omzeilen en door websites bladeren zonder dat uw activiteit naar u als individu wordt herleid.

3 Blokkeer websites en omzeil geografische beperkingen.

Illustratie van een vrouw die over de wereld doorbladert.

Uw IP-adres verbindt u met uw fysieke locatie. Het kan worden gebruikt om gebruikers in bepaalde landen de toegang tot bepaalde websites te ontzeggen.

Bepaalde services – zoals Netflix of BBC iPlayer – wijzig hun bibliotheken afhankelijk van het land van waaruit u bezoekt. Het gebruik van een VPN is de enige betrouwbare manier om deze geografische beperkingen te omzeilen en de ‘verborgen’ inhoud te ontgrendelen. U kunt onze aanbevolen VPN’s voor Netflix bezoeken voor meer informatie.

Wat nog belangrijker is, VPN’s kunnen u helpen ontwijk censuur door uw verkeer te coderen en uw ware IP-adres te maskeren. Als u inhoud wilt bekijken die is vergrendeld in een ander land of gecensureerd in uw regio, kunt u een VPN gebruiken om deze beperkingen te omzeilen.

Met behulp van een VPN kunnen burgers websiteblokken omzeilen voor toegang tot wereldwijde media en vrij communiceren. In landen die de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid beperken, kan een VPN individuen helpen zich veilig en privé tegen de overheid uit te spreken.

Voor meer informatie over overheidscensuur heeft de Commissie voor de bescherming van journalisten (CPJ) een veiligheidskit voor journalisten die richtlijnen biedt over kwesties als risicobeoordeling en digitale beveiliging.

EFF heeft ook een reeks digitale beveiligingsgidsen voor activisten, mensenrechtenactivisten en internationale journalisten.

U vindt meer informatie over het deblokkeren van websites in onze speciale gids: Websites deblokkeren.

4Bescherm uw gegevens op openbare wifi-netwerken.

Illustratie van een man verbonden met openbare wifi tijdens het reizen.

Wanneer u de openbare wifi-verbinding in een café, hotel of vliegveld gebruikt, plaatst u uw gevoelige gegevens in gevaar.

Het gebruik van openbare wifi-netwerken om gegevens te verzamelen is eenvoudig en ongelooflijk goedkoop. Criminelen kunnen profiteren van open en niet-gecodeerde netwerken om belangrijke gegevens te stelen, zoals uw bankgegevens, creditcards, foto’s en andere persoonlijke informatie.

Hackers mikken steeds meer op hotels en winkelcentra om hoogwaardige doelen na te streven. Een recent Bloomberg-rapport legt uit hoe sommige criminelen inchecken bij hotels met het expliciete doel waardevolle gegevens te stelen.

Moederbord biedt ook een goede samenvatting van het probleem met openbare wifi-netwerken. Dit omvat de populaire ‘WiFi-ananas’ die bijna iedereen de mogelijkheid geeft om voor minder dan $ 99 te profiteren van openbare netwerken.

U kunt uw apparaat beschermen met een VPN, dat uw internetverkeer codeert en het voor hackers veel, veel moeilijker maakt om uw gegevens te onderscheppen en te stelen.

Helaas blijven de meeste gebruikers zich niet bewust van de echte gevaren van open wifi-netwerken. Als u vaak reist en online moet blijven, is een betrouwbare VPN een onschatbare privacytool.

Bekijk onze uitgebreide gids voor het beveiligen van openbare WiFi voor meer informatie over het beschermen van uw openbare WiFi-verbinding.

Stop de ISP-beperking en torrent veilig.

Illustratie van een man die zijn verbinding versnelt

Uw ISP bewaakt vrijwel zeker uw online activiteit. Als u in een land woont zonder sterke netneutraliteitswetten, kan uw ISP dat zelfs opzettelijk vertragen uw verbinding wanneer u bandbreedte-zware activiteiten uitvoert, zoals het downloaden van een groot bestand of torrenting. Dit heet bandbreedtebeperking.

VPN-codering kan helpen ISP-beperking te voorkomen, wat betekent dat je kunt genieten van de beste snelheden voor downloaden, torrenting, gaming en streaming – terwijl je tegelijkertijd content van over de hele wereld ontgrendelt.

Torrenting zonder een VPN is ook behoorlijk riskant. Niet alleen is uw IP-adres zichtbaar voor collega’s, uw internetprovider kan ook zien dat u ook toegang hebt tot torrentingsites en -apps.

We kunnen het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal niet goedkeuren, maar het gebruik van een VPN is essentieel als u wilt dat uw P2P-activiteiten privé blijven. Lees onze gids Beste VPN’s voor torrenting om erachter te komen welke VPN’s we aanbevelen voor torrenting.

Wanneer moet u een VPN gebruiken??

We raden aan om altijd een VPN te gebruiken om te profiteren van voortdurende bescherming, maar er zijn een aantal gelegenheden waarbij het bijzonder belangrijk is om een ​​VPN te gebruiken.

U moet een VPN gebruiken als:

 • U maakt zich zorgen over uw online privacy
 • U bevindt zich in een land dat internet censureert
 • Je bent geïnteresseerd in het streamen van content vanuit het buitenland
 • U gebruikt een openbaar wifi-netwerk
 • U moet een IP-gebaseerd websiteblok omzeilen
 • U bent een journalist, activist of klokkenluider die met gevoelige informatie omgaat

Grafiek met de redenen waarom mensen een VPN gebruiken.

De meest voorkomende redenen voor het gebruik van een VPN. Gegevens afkomstig uit het VPN-gebruiksrapport van Global Web Index.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN creëert een privaat en versleutelde internetverbinding tussen uw apparaat en een prive server. Dit betekent dat uw gegevens niet kunnen worden gelezen of begrepen door uw ISP of andere derde partijen. De privéserver stuurt uw verkeer vervolgens naar de website of service waartoe u toegang wilt.

Als u al weet hoe een VPN werkt, kunt u direct naar het volgende gedeelte van deze handleiding gaan: zijn VPN’s veilig?

Diagram dat laat zien hoe een VPN werkt.

Zo werkt een VPN::

 1. U meldt zich aan bij uw gekozen VPN-service. Voor advies over welke VPN-provider u moet kiezen, gaat u naar onze sectie over hoe u de beste VPN kunt kiezen.
 2. Installeer de VPN-software op uw apparaat. Deze software wordt een genoemd VPN-client. Het kan een applicatie zijn die wordt geleverd door een VPN-provider (zoals ExpressVPN of NordVPN) of software van derden zoals OpenVPN of Tunnelblick.
 3. Meld u aan bij uw VPN-client met uw accountgegevens en kies de locatie van een VPN-server waarmee u verbinding wilt maken.
 4. Wanneer u in de VPN-app op ‘verbinden’ klikt, zoekt de VPN-client het IP-adres van de door u gekozen VPN-server op.
 5. De VPN-client brengt een verbinding tot stand met de VPN-server. Ze wisselen vervolgens gegevens uit, inclusief uw inloggegevens om een gecodeerde VPN-tunnel.

  De VPN-tunnel is een veilige koppeling tussen uw apparaat en de VPN-server. Het coderen van uw gegevens betekent dat deze niet kunnen worden gelezen of begrepen als deze worden onderschept tussen uw apparaat en de server.

  Externe waarnemers zoals uw ISP kunnen zien dat gegevens worden overgedragen, maar niet wat die gegevens zijn. U kunt meer lezen over VPN-codering in het volgende gedeelte van deze handleiding.

 6. Het internetverkeer van uw apparaat wordt via de gecodeerde VPN-tunnel naar de VPN-server verzonden.
 7. De VPN-server decodeert het internetverkeer van uw apparaat en stuurt dit door naar de website of service waartoe u toegang probeert te krijgen. Als de VPN naar behoren werkt, ziet de website alleen de IP-adres van de VPN-server, niet uw oorspronkelijke IP-adres.

Elke VPN-service wordt geleverd met een lijst met serverlocaties en met de beste VPN’s kunt u kiezen uit verschillende landen en steden over de hele wereld.

Schermafbeelding van de serverlocaties van Cyberghost VPN.

Schermafbeelding van CyberGhost VPN-serverlocaties in de Windows-app.

VPN-codering uitgelegd

Versleuteling is het proces van codering gegevens zodat alleen een computer met de juiste ‘sleutel’ deze kan lezen.

Een VPN is alleen zo veilig als de codering die het gebruikt om uw gegevens te beschermen.

Met een VPN coderen de computers aan elk uiteinde van de VPN-tunnel de gegevens die de tunnel binnenkomen en decoderen ze aan het andere uiteinde. Een VPN heeft echter meer nodig dan alleen een paar sleutels om codering toe te passen.

Dat is waar VPN-protocollen kom binnen.

VPN-protocollen

VPN-protocollen verwijzen naar de set regels en processen die een VPN-client volgt om een ​​veilige verbinding tussen uw apparaat en de VPN-server tot stand te brengen. Het VPN-protocol dat u gebruikt, bepaalt hoe uw beveiligde tunnel daadwerkelijk wordt gevormd.

Afhankelijk van het gebruikte protocol kan een VPN verschillende snelheden, mogelijkheden of zelfs kwetsbaarheden hebben. De meeste VPN-providers geven u een optie van welk protocol u wilt gebruiken.

Er zijn verschillende VPN-protocollen beschikbaar, maar ze zijn niet allemaal veilig om te gebruiken. Hier is een tabel met de meest voorkomende VPN-protocollen:

Tabel met VPN-coderingsprotocollen en hun beveiligingsrisico's.

 • OpenVPN. Dit is ons voorkeur VPN-protocol. Het is open-source, zeer veilig en operationeel op bijna alle VPN-compatibele apparaten. OpenVPN is goed getest en blijft de industriële gouden standaard. Gebruik indien mogelijk OpenVPN.
 • IKEv2 / IPSec. IKEv2 wordt samen met IPSec gebruikt en is een nieuwer, closed-source VPN-protocol. Het is erg veilig, behoorlijk snel en kan gemakkelijk met netwerkwijzigingen omgaan. Dit maakt het het ideale protocol voor mobiele apparaten die constant schakelen tussen wifi en mobiele data.
 • L2TP / IPSec. Dit protocol is redelijk verouderd en wordt geleverd met een paar beveiligingsfouten. Als het wordt gebruikt met de AES-code, wordt het over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn enkele suggesties dat het protocol door de NSA is aangetast.
 • SSTP. SSTP is een ander closed-source VPN-protocol. Het is eigendom van Microsoft en gebaseerd op SSL 3.0, dat kwetsbaar is voor een specifieke MITM-aanval genaamd Poodle. Hoewel het niet is bevestigd als SSTP door deze aanval wordt getroffen, denken we niet dat het het risico waard is.
 • PPTP. Je zou moeten vermijd PPTP als je kunt. Dit verouderde protocol is niet veilig in gebruik en kan binnen enkele minuten worden gehackt.
 • Wireguard. Het nieuwste VPN-protocol tot nu toe, WireGuard is veelbelovend maar nog in ontwikkeling. Het doel is snel, veilig en eenvoudiger te implementeren dan andere VPN-protocollen door veel minder regels code te gebruiken. Tot nu toe was er geen stabiele 1.0-release, dus tot die tijd moet WireGuard als experimenteel worden beschouwd.

Versleutelingscijfers

Cijfers verwijzen naar de algoritmen die worden gebruikt om gegevens te coderen en te decoderen. Terwijl het VPN-protocol de VPN-tunnel maakt, wordt een codering gebruikt om de gegevens die door de tunnel stromen te coderen.

De werking van een cijfer hangt meestal af van een stukje informatie dat een sleutel wordt genoemd. Zonder kennis van de sleutel is het uiterst moeilijk – zo niet onmogelijk – om de resulterende gegevens te decoderen.

Wanneer we het over codering hebben, verwijzen we meestal naar een combinatie van cijfer type en sleutellengte, die het aantal ‘bits’ in een gegeven sleutel aangeeft.

Blowfish-128 is bijvoorbeeld het Blowfish-cijfer met een sleutellengte van 128 bits. Over het algemeen betekent een korte sleutellengte een slechte beveiliging omdat deze gevoeliger is voor overtreding door brute-force aanvallen.

Een sleutellengte van 256 bits is de huidige ‘gouden standaard’. Dit kan niet bruut worden geforceerd, omdat het miljarden jaren zou duren om alle mogelijke combinaties te doorlopen.

Zoals het geval is met VPN-protocollen, kan VPN-software verschillende codes gebruiken. Hier zijn de meest populaire cijfers die tegenwoordig in VPN-software worden gebruikt:

 • AES. Net zoals OpenVPN voor protocollen is, is AES de gouden standaard voor cijfers. Het wordt door de Amerikaanse overheid gebruikt voor vertrouwelijke gegevens en wordt als uiterst veilig beschouwd. U zult meestal twee sleutellengten vinden: AES-128 en AES-256. Beide worden als veilig beschouwd.
 • Blowfish. Blowfish was het standaardcijfer dat in OpenVPN wordt gebruikt, maar is nu grotendeels vervangen door AES. Blowfish wordt niet als veilig beschouwd als AES en is kwetsbaar voor ‘verjaardagaanvallen’.
 • Camelia. Hoewel Camellia qua veiligheid en snelheid erg lijkt op AES, is het in tegenstelling tot AES niet gecertificeerd door het National Institute of Standards and Technology (NIST). Het is niet zo grondig getest als AES en wordt zelden gebruikt in VPN-software.

VPN’s gebruiken ook handshakes en hash-authenticaties om uw verbinding verder te beveiligen. U kunt hier alles over lezen – en nog veel meer details over VPN-protocollen en cijfers – in onze complete gids voor VPN-codering.

Zijn VPN’s veilig?

Een betrouwbare VPN is een waardevolle eerste stap om uw privacy te beschermen en online veilig te blijven.

helaas, niet alle VPN’s zijn veilig om te gebruiken.

Veel populaire VPN-services zijn slecht gemaakt, onbetrouwbaar en zelfs gevaarlijk.

De verkeerde VPN kan:

 • Registreer uw browse-activiteit
 • Kan uw gegevens niet coderen
 • Deel uw gegevens met autoriteiten
 • Lek uw identificerende informatie
 • Infecteer uw apparaat met malware
 • Er zijn bepaalde belangrijke vragen die u moet stellen om te bepalen of een VPN veilig is of niet.

  In dit gedeelte wordt de potentiële gevaren van VPN-software en leg uit hoe u veilig kunt blijven. Je kunt ook meteen naar het volgende hoofdstuk springen om te zien of VPN’s legaal zijn of dat je kunt worden gevolgd bij het gebruik van een VPN.

  1Houdt de VPN-logboeken bij?

  Een illustratie van een hand die bestanden van een laptop steelt

  Een van de belangrijkste aspecten van een VPN-service is de logbeleid.

  Wanneer u een VPN gebruikt, vertrouwt u de VPN-provider met al uw internetverkeer – inclusief uw IP adres, alle websites die u bezoekt, de berichten die u verzendt, en al jouw persoonlijke gegevens.

  We hebben 90 van het logboekbeleid van de meest populaire VPN-services onderzocht en vonden dat 26% van de populaire VPN’s registreren uw oorspronkelijke IP-adres. Voor meer informatie over welke VPN’s logboeken bijhouden, raadpleegt u onze speciale gids voor VPN-loggingbeleid.

  Lees het privacybeleid van uw VPN-provider voordat u het bedrijf vertrouwt met uw persoonlijke gegevens. Als u merkt dat de VPN uw persoonlijke IP-adres of activiteitsgegevens registreert, vermijd die VPN koste wat het kost.

  De beste VPN’s niet doen log:

  1. DNS-aanvragen of bezochte websites
  2. Uw oorspronkelijke IP-adres
  3. IP-adres van VPN-server
  4. Tijdstempels voor verbinding
  5. Individueel bandbreedtegebruik

  Kortom, een veilige VPN beschermt uw privacy door geen gegevens te registreren die u als gebruiker aan uw online activiteiten kunnen koppelen. Helaas doen sommige VPN’s dat nog steeds.

  Deze schermafbeelding uit het privacybeleid van Hola VPN biedt een goed voorbeeld van wat u kunt vermijden:

  Schermafbeelding van het privacybeleid van Hola VPN

  Schermafbeelding van het privacybeleid van Hola VPN.

  Helaas is het logbeleid van VPN-providers vaak vaag en misleidend.

  Sommige providers ten onrechte beweren om een ​​minimale hoeveelheid gegevens te verzamelen, terwijl anderen opzettelijk vaag zijn over het soort gegevens waarnaar hun beleid verwijst.

  De beste VPN-providers zullen volledig transparant zijn over welk type gegevens ze verzamelen en waarom deze gegevens nodig zijn.

  Ze zullen u ook vertellen of de VPN uw gegevens deelt met derden, waaronder adverteerders, overheidsinstanties en holdings.

  Zorg ervoor dat eventuele ‘no-logs’-claims die u in advertenties ziet, worden opgeslagen in het privacybeleid van de VPN. Als u geen informatie kunt vinden over welke gegevens worden verzameld op de website van uw VPN-provider, moet u uw geld elders meenemen.

  2Waar is de VPN gebaseerd?

  Waar een VPN-bedrijf is gevestigd – ook wel bekend als zijn ‘jurisdictie‘- kan een enorme impact hebben op de privacy van uw persoonlijke gegevens.

  Bepaalde landen zijn betrokken bij internationale allianties voor het delen van inlichtingen, de zogenaamde Vijf-Eyes, Negen-Eyes, en Veertien-Eyes. Qua privacy zijn deze landen de slechtst plaatsen om een ​​VPN-bedrijf te baseren.

  De Five-Eyes-landen zijn de ONS, UK, Canada, Australië, en Nieuw-Zeeland.

  Inlichtingendiensten in deze landen hebben de macht om organisaties te dwingen log privé-informatie en deel het onderling. Deze logboekaanvragen kunnen vergezeld gaan van een gag-bestelling waardoor het bedrijf illegaal is om openbaar te maken wat ze worden gedwongen.

  Kaart van inlichtingenallianties en VPN-rechtsgebieden.

  Het is ook niet veilig om een ​​VPN op te nemen in een zwaar gecensureerd land als China, Rusland, of kalkoen. Deze landen zullen VPN-bedrijven vaker dwingen om inhoud te loggen of te censureren waartoe toegang is verkregen via de VPN.

  Idealiter zou een VPN moeten worden opgenomen in een land met een sterke privacy en netneutraliteit wetten. Het rechtsgebied mag geen internationale banden hebben met meer indringende landen en geen geschiedenis van vervolging van burgers op basis van de inhoud van hun browsegeschiedenis.

  Enkele van de beste VPN-rechtsgebieden zijn de Britse Maagdeneilanden, Kaaiman Eilanden, Panama, Seychellen, en
  Zwitserland.

  Als u op zoek bent naar een betrouwbare VPN in een van deze landen, bekijk dan onze beoordelingen van ExpressVPN, NordVPN, PrivateVPN en Trust.Zone.

  Als u meer wilt weten over Five-Eyes-landen, VPN-rechtsgebieden en waar uw VPN is gevestigd, kunt u onze speciale gids voor VPN-rechtsgebieden lezen.

  3Hoe sterk is de technische beveiliging van de VPN?

  De veiligste VPN-services zullen open zijn over de technische maatregelen die ze hebben getroffen om hun klanten en hun bedrijf te beschermen.

  Elke waardevolle VPN-service biedt de nieuwste en veiligste niveaus van encryptie, een brede selectie van protocollen, en een bereik van geavanceerde beveiligingsfuncties inclusief kill-schakelaars, split-tunneling en obfuscation.

  Je moet er altijd op letten OpenVPN en IKEv2, omdat dit de veiligste protocollen zijn om te gebruiken. Als een VPN dan alleen PPTP biedt gebruik het niet.

  Je moet ook zoeken naar sterke codering zoals AES-256. Als een VPN-provider niet bereid is om bekend te maken welke codering de software gebruikt, is het geen veilige VPN.

  Lees voor meer informatie over VPN-codering het vorige gedeelte van deze handleiding of raadpleeg onze speciale gids voor VPN-codering.

  4Laat de VPN uw gegevens lekken?

  VPN-services van lage kwaliteit kunnen uw persoonlijke informatie naar derden lekken zonder dat u het weet. Dit kan uw locatie, uw IP-adres, de websites die u hebt bezocht en meer omvatten.

  Vanzelfsprekend heeft het geen zin om een ​​VPN te gebruiken die uw persoonlijke gegevens lekt. Zelfs als de VPN een nul-logboekbeleid heeft, kan iedereen die uw verbinding bekijkt – uw ISP inbegrepen – uw identiteit of activiteit bekijken.

  Er zijn vier soorten lekken waar u op moet letten:

  • IP-lekken. Dit gebeurt wanneer je VPN je niet kan maskeren IP adres met een eigen. Dit is een aanzienlijk privacyrisico; uw internetprovider en alle websites die u bezoekt, kunnen uw online activiteiten koppelen aan uw ware identiteit.
  • DNS-lekken. Een VPN wordt verondersteld uw DNS-aanvragen naar zijn eigen DNS-servers te routeren. Als uw VPN in plaats daarvan DNS-aanvragen buiten de gecodeerde VPN-tunnel naar de DNS-servers van uw internetprovider stuurt, wordt dit een DNS-lek genoemd. Dit onthult uw browseactiviteit En elk websites die u heeft bezocht aan uw internetprovider of andere afluisteraars.
  • WebRTC lekt. WebRTC is een browsergebaseerde technologie waarmee audio- en videocommunicatie binnen webpagina’s kan werken. WebRTC heeft slimme manieren om uw te ontdekken echt IP-adres zelfs als een VPN is ingeschakeld. De beste VPN’s blokkeren WebRTC-aanvragen. Als alternatief kunt u WebRTC volledig uitschakelen op browserniveau.
  • IPv6 lekt. IPv6 is een nieuw formaat van IP-adressen, maar momenteel ondersteunen niet veel VPN’s dit. Tenzij VPN’s IPv6 ondersteunen of actief blokkeren, uw persoonlijk IPv6-adres kan worden blootgesteld. Dit wordt een IPv6-lek genoemd.

  We testen elke VPN die we beoordelen nauwgezet om te zien of deze uw gegevens lekt. Voor meer informatie over de soorten VPN-lekken, hoe een VPN op lekken te testen en welke VPN’s lekken, bezoek onze uitgebreide gids voor VPN-lekken.

  Hoe een VPN-lektest uit te voeren

  De volgende stappen laten u zien hoe u uw eigen VPN-lektest thuis kunt uitvoeren. Er is bijna geen technische kennis voor nodig en u bent binnen enkele minuten klaar.

  Een VPN-lektest uitvoeren:

  1. Ga naar browserleaks.com en voer een lektest uit wanneer uw VPN is verbinding verbroken. Noteer uw IP adres en de adressen van uw ISP’s DNS-servers.
  2. Schakel voordat u verbinding maakt met een VPN-server in VPN kill-schakelaar. Dit voorkomt lekken tijdens plotselinge VPN-verbroken verbindingen. Schakel indien mogelijk DNS-, WebRTC- en IPv6-lekbescherming in uw VPN-toepassing in.
  3. Maak verbinding met een VPN-server en vernieuw de lektestpagina in uw browser.
  4. Als de VPN werkt zoals het zou moeten, zal het een ander cijfer voor uw tonen echt IP-adres en ISP’s DNS-servers.

  De volgende schermafbeelding toont een lektest van een PrivateVPN US-server. De rode pijlen markeren de velden waar u op moet letten:

  Schermafbeelding van een lektest van browserleaks.com.

  Schermafbeelding van browserleaks.com wanneer verbonden met een Amerikaanse PrivateVPN-server. Er zijn geen lekken geconstateerd.

  Als je je kunt zien oorspronkelijk IP-adres of DNS-servers, de VPN lekt.

  Er zijn enkele manieren om deze lekken te verhelpen – kijk in onze gids voor lekken om erachter te komen hoe – maar soms is het aan uw kant niet te verhelpen. Als dat het geval is, is het tijd om een ​​veiliger VPN te vinden.

  5 Bevat de VPN malware of trackingtools?

  Sommige van de meest populaire VPN-services op de markt zijn slecht gemaakt en soms zelfs gevaarlijk.

  Terwijl sommige uw gevoelige informatie delen of uw gegevens lekken, zijn anderen geïnfecteerd met malware die uw apparaat onomkeerbaar kan schaden.

  Gratis VPN’s van obscure bedrijven zijn veelvoorkomende daders voor het hosten van dit soort malware.

  We hebben de 150 populairste gratis VPN Android-apps getest op basis van een reeks criteria, waaronder lekken, virussen en malware, overmatige machtigingen en nog veel meer. Gecombineerd hebben deze apps meer dan 260 miljoen downloads.

  We hebben geconstateerd dat 18% van de geteste gratis VPN-toepassingen is teruggekeerd positieve overeenkomsten wanneer gescand op virussen en malware.

  Uit een academisch rapport uit 2016 bleek ook dat 38% van de 283 geteste Android-apps enige vorm van malware bevatte en 16% niet-transparante proxy’s implementeerde om HTTP-verkeer te manipuleren.

  Kortom, de populariteit van een gratis VPN-toepassing in de Apple of Google Play Store kan de veiligheid of legitimiteit ervan niet garanderen. Meer informatie over de gevaren van gratis VPNS vindt u verderop in deze handleiding.

  Kijk voor de zekerheid uit naar bekende VPN-apps die er zijn geweest onafhankelijk gecontroleerd voor beveiligingsproblemen zoals ExpressVPN, Surfshark en TunnelBear. Vertrouw nooit een VPN met uw gegevens zonder eerst de reputatie te onderzoeken.

  Download altijd uw VPN-software van de officiële VPN-website of app store-pagina van uw gekozen provider om copycat-toepassingen te voorkomen.

  Zijn VPN’s legaal?

  illustratie van een wereldkaart.

  Het is volkomen legaal om een ​​VPN te gebruiken in de meeste landen, waaronder de VS, het VK, Canada en het grootste deel van Europa. Het is echter belangrijk op te merken dat alles wat illegaal is zonder een VPN stoffelijk overschot illegaal bij gebruik.

  Zelfs op plaatsen waar VPN’s legaal zijn, hebben sommige landen opdringerige toezichts- en gegevensbewaarwetten die het overwegen waard zijn. Meer informatie hierover vindt u in onze gids voor VPN-rechtsgebieden.

  Waar zijn VPN’s illegaal?

  We hebben de wetten van 195 landen bekeken en alleen gevonden vier landen waar VPN’s zijn volledig illegaal:

  • Wit-Rusland. VPN’s zijn sinds februari 2015 verboden, en degenen die betrapt worden op het gebruik van één kunnen een niet-gespecificeerde boete krijgen.
  • Irak. De regering van Irak verbood VPN’s in 2014 om te voorkomen dat terroristische organisaties het publiek via sociale media beïnvloeden.
  • Noord Korea. Vanwege het geheime karakter van Noord-Korea is het onduidelijk wanneer VPN’s illegaal werden of wat de straf voor het gebruik ervan is.
  • Turkmenistan. VPN’s zijn in 2015 illegaal gemaakt en worden actief geblokkeerd door de overheid. Als u een VPN gebruikt in Turkmenistan, riskeert u een boete en een ‘dagvaarding’ van het ministerie van Nationale Veiligheid.

  Waar zijn VPN’s beperkt?

  Er zijn ook zes landen waar VPN’s sterk zijn gereglementeerde of beperkt. U vindt een volledige lijst met landen waar VPN’s illegaal of beperkt zijn in de onderstaande tabel.

  land
  VPN-status
  Blokken sociale media
  Censuur
  Toezicht
  Wit-Rusland Onwettig Matig Uitgebreid Uitgebreid
  China Beperkt Uitgebreid Uitgebreid Uitgebreid
  Ik rende Beperkt Matig Uitgebreid Uitgebreid
  Irak Onwettig Matig Matig mineur
  Noord Korea Onwettig Uitgebreid Uitgebreid Uitgebreid
  Oman Beperkt mineur Uitgebreid Matig
  Rusland Beperkt Matig Uitgebreid Matig
  kalkoen Beperkt Matig Uitgebreid Uitgebreid
  Turkmenistan Onwettig Uitgebreid Uitgebreid Uitgebreid
  VAE Beperkt Matig Uitgebreid Matig

  Landen waar VPN’s illegaal of beperkt zijn.

  Als uw land niet in een van de bovenstaande lijsten wordt vermeld, zijn VPN’s dat wel volledig legaal om daar te gebruiken.

  Als u ervoor kiest om een ​​VPN te gebruiken in een van de hierboven genoemde landen, is het essentieel dat u kiest voor een betrouwbare, betrouwbare en privé VPN-service.

  Voor meer informatie over de weinige landen waar VPN’s zijn gereguleerd of verboden, kunt u onze speciale gids lezen: Zijn VPN’s legaal?

  Kun je worden gevolgd als je een VPN gebruikt?

  Uw online activiteit zal zijn veel meer privé met een VPN in vergelijking met zonder internet surfen. Een VPN zal je echter niet dwingen volledig niet te identificeren.

  Als iemand serieus probeerde u te traceren via internet, zou uw IP-adres slechts één aspect zijn dat hij zou onderzoeken om u te identificeren.

  Afbeelding die laat zien hoe u online kunt worden gevolgd.

  Zelfs met een VPN kun je worden gevolgd via:

  1. Cookies en Trackers. Websites gebruiken cookies om hun diensten aan te passen op basis van specifieke gebruikers. Cookies slaan informatie op die u vrijwillig hebt verstrekt, zoals uw naam, geslacht of locatie. Dit kan worden gebruikt om u te identificeren, zelfs als uw IP-adres verborgen is.

   Een ander punt van zorg zijn webtrackers die zijn ingebed in advertenties. Hiermee kunnen websites aangepaste advertenties aanbieden op basis van uw unieke surfgewoonten.

  2. Browser vingerafdrukken. Uw apparaat geeft de websites die u bezoekt gedetailleerde informatie over uw besturingssysteem, browser en hardware. De som van deze informatie kan worden gebruikt om een ​​unieke ‘vingerafdruk’ te maken.

   Het gebruik van deze gegevens om gebruikers te identificeren en te volgen staat bekend als ‘vingerafdrukken van de browser”. Meer informatie over browserveiligheid vindt u in onze Gids voor privébrowsers.

  3. Uw VPN-provider. Hoewel het gebruik van een VPN uw verkeer voor uw ISP verbergt, heeft de VPN-provider zelf nog steeds de technische mogelijkheid om uw te bekijken identiteit en werkzaamheid. Als uw VPN identificerende logboeken verzamelt en deze informatie deelt, wordt uw identiteit aangetast.
  4. IP-, DNS- en WebRTC-lekken. Een VPN van slechte kwaliteit kan uw ware IP-adres of uw DNS-verzoeken blootleggen, waardoor uw identiteit of uw internetgeschiedenis mogelijk wordt blootgelegd.
  5. Verkeersvingerafdrukken. Uw ISP kan alle datapakketten zien die van uw computer naar de VPN-server zijn verzonden. Hoewel ze niet kunnen vertellen wat deze pakketten bevatten of waar ze naartoe gaan, is het toch mogelijk om het soort verkeer (d.w.z. webpagina’s, streaming, P2P, etc.) dat wordt verzonden te identificeren door de timing en dichtheid van elk pakket te analyseren.
  6. Browsegedrag. Hoewel uw verkeer gecodeerd is, kunnen webbedrijven zoals Facebook en Google uw online activiteiten nog steeds zien. Als u hierop bent aangemeld terwijl u op internet surft, weerhoudt een VPN hen er niet van u te volgen of u te associëren met uw VPN IP-adres.

  Hoe kan ik mijn activiteit privé houden?

  Om uw privacy en veiligheid te maximaliseren tijdens het gebruik van een VPN, moet u dat doen verander uw surfgedrag. Vermijd elk gedrag dat een toeschouwer kan gebruiken om uw identiteit af te leiden.

  Hier zijn de belangrijkste regels voor het handhaven van uw privacy:

  1. Kies een betrouwbare VPN-service die geen logboeken van uw activiteit bijhoudt en is getest op lekken. Zorg ervoor dat uw VPN een kill-schakelaar heeft om te voorkomen dat uw identiteit wordt blootgesteld als uw verbinding wegvalt.
  2. Schakel uw VPN in voordat u een programma start of een website bezoekt.
  3. Gebruik een afzonderlijke, privacygerichte webbrowser zoals Firefox of IceCat voor alle VPN-browsen. Wis de browsers koekjes en cache voor elke VPN-sessie.
  4. Overweeg het installeren van enkele privacybeschermende browserextensies om advertenties en trackingscripts te helpen blokkeren. Privacy Badger, uBlock, Decentraleyes en NoScript zijn allemaal goede opties.
  5. Vermijd browsen terwijl u bent aangemeld bij een sociale media-, Google-, Apple- of Microsoft-account. Gebruik Google Search niet (DuckDuckGo is een goed alternatief).
  6. Gebruik geen mobiele tweestapsverificatie terwijl u verbonden bent met uw VPN.
  7. Als u online aankopen doet, gebruik dan cryptocurrency waar beschikbaar. Uw bankpas of PayPal-account zal u identificeren.
  8. Schakel de GPS-locatiegegevensfunctionaliteit van uw smartphone uit.
  9. Overweeg het gebruik van de Tor Browser als u uiterst bezorgd bent over anonimiteit. U kunt later meer over Tor lezen in deze gids.

  Als je al het bovenstaande in gedachten houdt, zal een goede VPN met een privacyvriendelijk logbeleid je helpen aanzienlijk moeilijker te volgen versus uw online voetafdruk zonder. Vooral uw internetprovider zal het erg moeilijk vinden om erachter te komen welke websites u heeft bezocht.

  Hoe kies ik een VPN?

  Er is een wereld van verschil tussen VPN’s. Zoals we hebben vermeld, kunnen sommige VPN-providers zelfs de privacy en beveiliging in gevaar brengen die ze zijn ontworpen om te beschermen.

  Zonder de juiste informatie zijn veel gebruikers gedwongen om zonder veel duidelijkheid hun keuze voor VPN te maken. Als u uw provider al hebt gekozen, kunt u direct doorgaan naar het volgende gedeelte over het installeren van een VPN.

  Afbeelding van de kenmerken van een goede VPN.

  Bij het kiezen van een VPN is het belangrijk om te vragen:

  • Hoeveel kost het?
  • Hoe veilig is het??
  • Welke apparaten ondersteunt het?
  • Hoe snel is het?
  • Werkt het met streamingdiensten?
  • Kan het de censuur verslaan??

  Vergeet niet dat de juiste VPN voor één persoon misschien niet de juiste VPN voor u is. Als u bijvoorbeeld naar China wilt reizen, heeft u een VPN nodig met krachtige codering en geavanceerde functies zoals obfuscation. Als je je voornamelijk bezig houdt met streaming of torrenting, heb je echter een VPN met hoge snelheden nodig.

  Als u een betrouwbare allround VPN wilt, lees dan onze beste VPN-aanbevelingen voor 2020. Als u al een VPN-provider hebt gekozen, kunt u doorgaan naar ons volgende hoofdstuk over het installeren van een VPN.

  Hier zijn de belangrijkste factoren waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een VPN-serviceprovider:

  1Hoeveel kost de VPN?

  Je weet hoeveel je wilt uitgeven aan een VPN, dus het heeft geen zin om een ​​service te kiezen die veel verder gaat dan je middelen.

  Een VPN-service van hoge kwaliteit kost meestal ongeveer $ 10 per maand als u maandelijks betaalt. Dit kan oplopen tot slechts $ 50 per jaar als u bereid bent vooraf te betalen.

  Als je een gratis VPN moet gebruiken, lees dan de Kan ik een VPN gratis gebruiken? sectie verderop in deze handleiding. Er zijn zeker nadelen en gevaren waar je op moet letten in de gratis VPN-markt.

  2Hoe veilig is het?

  Als je eenmaal hebt besloten hoeveel je bereid bent te besteden aan een VPN-abonnement, is het essentieel dat je een veilige VPN vindt.

  Overweeg alle punten die worden genoemd in Zijn VPN’s veilig? hoofdstuk van deze handleiding. Kort samengevat, controleer of uw VPN het volgende heeft:

  • Een privacyvriendelijk logbeleid & jurisdictie.
  • Sterke VPN-protocollen & encryptie.
  • Geen IP-, DNS- of WebRTC-lekken.
  • Een VPN-kill-schakelaar.
  • Geen malware.
  • Geen opdringerige machtigingen of toegang van derden.

  3Welke apparaten ondersteunt de VPN?

  Nu je nog verschillende veilige VPN’s hebt, moet je de services vinden die werken op de apparaten die je wilt beschermen.

  Heb je een Windows- of Mac-computer? Een Android of iPhone? Wilt u streaming-apparaten en gameconsoles dekken? Hoeveel apparaten moet u dekken??

  Zorg ervoor dat u een VPN kiest die de apparaten ondersteunt die u moet beschermen.

  De eenvoudigste manier om een ​​VPN op uw computer, smartphone of tablet te gebruiken, is door een aangepaste app te installeren vanaf de website van de VPN. Sommige VPN’s bieden ook aangepaste apps voor de Amazon Fire TV Stick. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige services een limiet op het aantal apparaten u kunt tegelijkertijd verbinding maken met de VPN.

  Als u apparaten boven deze limiet wilt beschermen, moet u uw VPN op routerniveau installeren, wat op zijn beurt al het internetverkeer van de aangesloten apparaten codeert.

  4Hoe snel is de VPN?

  Zoals we al hebben vermeld, vertragen VPN’s internetsnelheden enigszins door codering en tunneling, maar sommige zijn langzamer dan andere.

  Als je een VPN gebruikt om te streamen, torrenten of gamen, heb je een snelle VPN nodig die je activiteiten bij kan houden. Voor meer advies over VPN-snelheden lees je onze aanbevelingen voor de snelste VPN’s van 2019.

  5Waar zijn de servers van de VPN??

  Als u censuur of geografische beperkingen wilt omzeilen, moet u ervoor zorgen dat uw VPN dat heeft servers in de landen die u nodig hebt. Als u bijvoorbeeld toegang wilt tot nieuwsinhoud die alleen voor de VS is, heeft u een VPN met servers in de VS nodig.

  Evenzo, als snelheid een prioriteit is, moet u ervoor zorgen dat uw VPN een server heeft in de buurt van uw fysieke locatie – hoe dichter de servers zijn, hoe beter uw snelheden zijn.

  Controleer de website van de door u gekozen VPN-provider of onze beoordelingen om erachter te komen waar de servers van uw VPN zich bevinden.

  6 Werkt het met streaming- en torrentingservices?

  Als je van plan bent om services zoals Netflix te streamen of je VPN voor torrenting wilt gebruiken, heb je een VPN nodig die moeiteloos met elke service werkt.

  Kies een VPN voor uw specifieke behoeften. Niet elke VPN die met Netflix werkt, werkt bijvoorbeeld ook met Hulu of BBC iPlayer. Op dezelfde manier staan ​​streamingvriendelijke VPN’s niet altijd P2P-verkeer toe.

  Bekijk de secties voor streaming en torrenting in deze gids voor meer informatie.

  7 Werkt het in landen met een hoge censuur?

  Als je in een sterk gecensureerd land woont of reist dat actief VPN-verkeer blokkeert, moet je een VPN-service kiezen die speciale technieken gebruikt om de censoren te omzeilen.

  We noemen deze speciale technieken obfuscation tools. Soms worden ze ook ‘stealth’ protocollen genoemd.

  Obfuscation-tools vervormen meestal VPN-verkeer zodat het lijkt op HTTPS-verkeer, waardoor het moeilijker te detecteren is.

  Als de VPN niet met deze tools wordt geleverd, is het onwaarschijnlijk dat deze in China werkt en het zou ook niet uw eerste keuze moeten zijn voor andere landen met een hoge censuur, zoals Iran of de VAE.

  Als u op zoek bent naar een VPN die verduisteringstools gebruikt, zijn ExpressVPN, StrongVPN en VyprVPN allemaal goede opties.

  Uw beslissing nemen

  Een VPN van hoge kwaliteit biedt geweldige snelheden, geavanceerde functies en zal uw gegevens nooit opnemen, delen of verkopen zonder de juiste wettelijke basis. Zorg ervoor dat je je VPN’s onderzoekt technische beveiliging, bedrijfsmodel, jurisdictie, en privacybeleid. Als de VPN-provider niet in staat is om al deze vragen te beantwoorden, moet u deze niet vertrouwen.

  Onderzoek de reputatie van je provider en gebruik nooit een VPN waar je niet helemaal vertrouwd mee bent. Als u zich echt zorgen maakt over veiligheid, prestaties en privacy, moet u een op abonnement gebaseerde VPN gebruiken die onafhankelijk is getest en goed beoordeeld.

  Hoe installeer ik een VPN?

  Er zijn veel verschillende manieren om een ​​VPN op uw apparaat te installeren, en het proces verschilt afhankelijk van het type apparaat in kwestie. Veruit de eenvoudigste en meest gebruikelijke methode is om een ​​aangepaste app rechtstreeks van uw VPN-serviceprovider te downloaden.

  De meeste commerciële VPN’s waarop u zich kunt abonneren, komen met aangepaste apps voor ramen, MacOS, Android, en iOS, maar sommige bieden ook native apps voor routers en streaming-apparaten zoals Amazon Fire TV Stick ook.

  Een VPN installeren met een aangepaste app:

  1. Koop een VPN-abonnement op de website van uw provider en verifieer uw account per e-mail. We zullen NordVPN als voorbeeld gebruiken.
   Schermafbeelding van NordVPN-abonnementsopties.
  2. Download de VPN-software van de website van uw VPN-provider of klik door naar de Google Play Store of Apple App Store voor Android- en iOS-apparaten. Klik door de installatie-instructies en ga akkoord met de Servicevoorwaarden.
   Schermafbeelding van het downloadscherm van NordVPN.
  3. Meld u aan bij de VPN-app met uw accountgegevens.
   Schermafbeelding van het inlogscherm van NordVPN.
  4. Ga naar het menu VPN-instellingen en schakel de VPN-kill-schakelaar en lekblokkering in, indien beschikbaar. Selecteer het VPN-protocol van uw keuze. Wij geven de voorkeur aan OpenVPN.
   Schermafbeelding van het instellingenmenu van NordVPN.
  5. Ga terug naar het hoofdscherm van de app en selecteer een VPN-serverlocatie uit de locatielijst.
   Schermafbeelding van de serverlijst van NordVPN.
  6. Klik op de aansluiten knop. U wordt nu verbonden met een VPN-server op de door u gekozen locatie.
   Screenshot van NordVPN verbonden.

  Het is belangrijk op te merken dat niet alle VPN-services worden geleverd met aangepaste apps voor elk apparaat. Mogelijk kunt u uw VPN echter nog steeds op een ander apparaat gebruiken als uw VPN dit ondersteunt handmatige configuratie.

  Handmatige configuratie kan een ingewikkeld proces zijn, maar als u de instructies op de website van uw VPN-provider volgt, hoeft u geen problemen te hebben met het configureren van uw apparaat.

  De meeste apparaten hebben geïntegreerde VPN-ondersteuning, wat betekent dat u alleen de configuratiebestanden van de VPN-service hoeft te uploaden naar de ingebouwde client. U kunt de client meestal vinden in netwerkinstellingen.

  Als u OpenVPN wilt gebruiken, moet u een app van derden downloaden, zoals de clientsoftware van OpenVPN, en vervolgens de configuratiebestanden van de VPN-service uploaden.

  We hebben meer gedetailleerde instructies opgenomen in de volgende handleidingen:

  • Hoe een VPN op Windows te installeren
  • Hoe een VPN op Mac te installeren
  • Hoe een VPN op Android te installeren
  • Hoe een VPN op iPhone te installeren & iPad
  • Hoe een VPN op Fire TV Stick te installeren
  • Hoe een VPN op Apple TV te installeren

  Het is mogelijk om thuis je eigen VPN-server op te zetten, maar het is een ingewikkeld proces met veel ruimte voor fouten. Zelfgemaakte VPN-servers zijn niet ideaal voor toegang tot beperkte inhoud of voor uw online privacy omdat uw ISP nog steeds uw online activiteiten kan registreren.

  Als u wilt weten hoe u thuis uw eigen VPN-server kunt bouwen, bekijk dan onze gids voor het opzetten van uw eigen VPN-server.

  Kan ik een VPN gratis gebruiken?

  Er zijn veel gratis VPN’s op de markt, maar de meeste zijn dat wel beperkt op zijn best en gevaarlijk in het slechtste geval.

  Als u besluit een gratis VPN te gebruiken, let dan op:

  • Maandelijkse datacaps.
  • Beperkte serverkeuze.
  • Lage snelheden.
  • Misbruik van uw persoonlijke gegevens.
  • Geen technologie om censuur te omzeilen.
  • Geen servers om streamingdiensten te ontgrendelen.

  De echte kosten van gratis VPN’s

  VPN-services kunnen op onverwachte manieren inkomsten genereren met uw gegevens. Het is duur om een ​​betrouwbare VPN te ontwikkelen en te gebruiken, en veel goedkope of gratis services kiezen ervoor om de abonnementsprijs te subsidiëren met inkomsten uit andere kanalen.

  Als u helemaal niet voor uw VPN-service betaalt, is het waarschijnlijk dat er een vorm van is gegevensverzameling, sharing, of uitverkoop vindt plaats om de kosten van het product te dekken. Veel van deze gratis services zijn ook sterk afhankelijk van reclame, wat minder is dan ideaal voor privacy.

  We hebben veel onderzoek gedaan naar gratis VPN’s en hebben een aantal verontrustende privacyfouten ontdekt.

  Uit ons onderzoek is gebleken dat enkele van de populairste gratis VPN’s op de markt geheime links hebben naar het vasteland van China, terwijl 85% van de populairste gratis Android VPN-apps zijn voorzien overmatige machtigingen met het potentieel voor misbruik van privacy.

  Afbeelding van de gevaren van gratis VPN's.

  Bronnen: 1 wereldwijd mobiel VPN-rapport, 2 gratis VPN-app-onderzoek, 3 gratis VPN-risico-index: Android-apps

  Het lezen van het privacybeleid van de meeste gratis VPN’s biedt ook geen hoop. Sommige gratis VPN’s, zoals HolaVPN, log alles wat u online doet.

  Onnodig te zeggen dat geen van deze ontdekkingen zorgt voor een zeer positieve kijk op gratis VPN’s. Als u besluit een gratis VPN-service te gebruiken, ga voorzichtig verder.

  Voor meer informatie over de gevaren van gratis VPN’s, kunt u onze Free VPN App Investigation of Free VPN Risk Index lezen.

  Als u het zich niet kunt veroorloven of gewoon geen geld wilt uitgeven aan een VPN, hebben we ook een lijst samengesteld met de veiligste gratis VPN-services die momenteel beschikbaar zijn.

  ‘Freemium’ VPN’s

  Over het algemeen zijn ‘Freemium’ VPN’s veiliger dan volledig gratis services. Deze VPN-providers bieden een gratis proefversie of beperkte service evenals een veel duurdere betaalde versie.

  Freemium VPN’s verdienen hun geld via het betaalde product, waardoor ze een beperkte gratis service kunnen bieden. VPN-providers die ‘freemium’-producten aanbieden, zijn Windscribe, ProtonVPN en Tunnelbear.

  Freemium VPN’s hebben de neiging om:

  • Handhaaf maandelijkse datacaps.
  • Beperk de keuzes van de serverlocatie.
  • Gas snelheden.
  • Geen ondersteuning voor streamingdiensten zoals Netflix.
  • Verbied al het P2P-verkeer.

  Schermafbeelding van het 'freemium'-product van ProtonVPN.

  Screenshot van ProtonVPN’s ‘freemium’ VPN.

  Hoeveel kost een VPN?

  VPN-abonnementen variëren aanzienlijk in prijs, en de prijs van een VPN-service komt niet noodzakelijk overeen met het kwaliteitsniveau dat het biedt.

  VPN-bedrijven bieden meestal kortingen voor langere abonnementen. Een maanddienst kost misschien $ 10, maar als u zich aanmeldt voor een abonnement van een jaar, krijgt u mogelijk 60% korting op de maandelijkse prijs.

  Houd er rekening mee dat u meestal de volledige abonnementskosten vooraf moet betalen, waardoor het duur kan zijn en mogelijk niet voor alle budgetten geschikt is.

  Over het algemeen zijn er goedkopere VPN’s $ 6-8 per maand en duurdere in de buurt $ 12-15 per maand.

  Veelgestelde vragen over VPN: veelgestelde vragen

  Nu we de basis hebben besproken, zullen de volgende hoofdstukken de meest voorkomende vragen beantwoorden die we ontvangen over het gebruik van een VPN. Als je al een vraag in gedachten hebt, kun je naar het hoofdstuk gaan dat voor jou het meest relevant is:

  • Kan ik een VPN gebruiken voor torrenting?
  • Kan ik een VPN gebruiken om Netflix te bekijken?
  • Heb ik een VPN nodig op mijn telefoon?
  • Is een VPN beter dan een proxy?
  • Is Tor hetzelfde als een VPN?
  • Vertragen VPN’s het internet?

  Vertragen VPN’s het internet?

  Alle VPN’s zullen uw internetsnelheid enigszins vertragen. Met de allerbeste VPN’s zal deze impact echter te verwaarlozen zijn.

  Fundamenteel werkt een VPN door uw webverkeer om te leiden via zijn eigen servers. Net als elke reis vertragen afleidingen het – en dat is precies wat er gebeurt met uw internetsnelheden wanneer u een VPN gebruikt.

  Versleuteling kan ook bijdragen aan de tijd die nodig is om sites te laden of bestanden te downloaden. Hoe sterker de codering, hoe langer de vertraging.

  Om uw VPN-snelheden te maximaliseren:

  1. Kies een VPN-server dicht bij uw fysieke locatie.

   Hoe dichter de VPN-server waarmee u verbinding wilt maken, des te minder beïnvloedt dit uw internetsnelheid. Daarom is het belangrijk om de volledige lijst met serverlocaties van een VPN-provider te controleren voordat u zich aanmeldt.

  2. Kies een VPN-server met de laagste belasting.

   Sommige VPN-apps laten u zien hoe druk een server een percentage ‘load’ gebruikt. Hoe hoger de serverbelasting, hoe meer gebruikers met die server zijn verbonden. Een overbelaste server zorgt voor lagere snelheden.

  3. Wijzig het VPN-protocol.

   Soms kan het wijzigen van het gebruikte VPN-protocol de snelheid verhogen die u ervaart. Probeer te schakelen tussen OpenVPN TCP en UDP, of gebruik IKEv2, een bepaald snel protocol. Maar doe geen concessies aan de beveiliging. Hoewel zwakkere protocollen en cijfers sneller zijn, brengen ze uw online beveiliging en privacy in gevaar.

  Uiteindelijk, als je een trage VPN gebruikt, kun je niet veel dingen versnellen. Als snelheid een prioriteit is, bekijk dan zeker onze aanbevelingen voor de snelste VPN’s van 2020.

  Zakelijke versus persoonlijke VPN: wat is het verschil?

  Je hebt misschien gehoord over VPN’s in de context van de werkplek. Er zijn twee hoofdtypen VPN-services: bedrijf (of zakelijke) VPN’s en persoonlijk (of consumenten) VPN’s.

  Hoewel de technologie erg op elkaar lijkt, is de reden dat u een zakelijke VPN gebruikt heel anders dan hoe u een persoonlijke VPN buiten het werk zou gebruiken.

  Zakelijke VPN’s geven werknemers toegang tot het kantoornetwerk van een afstand en vast. Dit geeft werknemers toegang tot netwerkmappen, printers, intranetsites, servers en databases van buiten het kantoor.

  Uw internetverkeer wordt gecodeerd tussen het apparaat van de gebruiker en de VPN-server op kantoor, waardoor wordt voorkomen dat derden het verkeer onderscheppen.

  Uw internetverkeer is echter nog steeds onderworpen aan het beleid van uw bedrijf, wat betekent dat uw baas mogelijk nog steeds ziet wat u online doet, ook al bent u niet fysiek op kantoor.

  Aan de andere kant zijn persoonlijke VPN’s – die we testen en beoordelen – iets anders.

  Persoonlijke VPN’s worden meestal gebruikt door personen die geen externe toegang tot bestanden op een thuis- of werknetwerk nodig hebben. Ze worden meestal gebruikt voor persoonlijke privacy en veiligheidsredenen, en voor het omzeilen van online geoblokken.

  In tegenstelling tot zakelijke VPN’s, kunt u een persoonlijke VPN gebruiken om toegang te krijgen tot inhoud uit honderden verschillende landen met behulp van een pool van verschillende IP-adressen.

  Uw verkeer is nog steeds gecodeerd en – als u een vertrouwde VPN-service gebruikt – kan niemand uw internetverkeer lezen. U krijgt echter geen toegang tot netwerkspecifieke bestanden op afstand.

  U vindt op deze website geen zakelijke VPN-beoordelingen – we beoordelen alleen consumenten-VPN’s.

  Kan ik een VPN gebruiken voor torrenting?

  Ja jij kan en Moeten gebruik een VPN voor torrenting.

  Wanneer je torrent uw IP-adres is zichtbaar naar andere leeftijdsgenoten. Uw internetprovider kan ook bijhouden wat u online doet, torrenting- en bestandsuitwisselingswebsites blokkeren en zelfs uw snelheden vertragen.

  Het gebruik van een VPN houdt je torrentactiviteiten bij privaat en voorkomt ISP vertragingen en censuur.

  Niet alle VPN’s staan ​​echter P2P-verkeer toe. Sommige hebben een nultolerantie voor torrenting en anderen leggen beperkingen op aan bepaalde VPN-servers. Als u een VPN voor torrenting moet gebruiken, lees dan onze VPN-aanbevelingen voor torrenting.

  Het is vermeldenswaard dat sommige gebruikers torrent kunnen gebruiken via Kodi, een gratis en open-source mediaspeler-applicatie. Dezelfde VPN’s die we hebben aanbevolen voor torrenting zijn ook geweldige keuzes voor het beschermen van Kodi-verkeer.

  Je vindt alles wat je moet weten in onze gids voor het installeren van een VPN op Kodi.

  Kan ik een VPN gebruiken om Netflix te bekijken?

  foto van een telefoon op een tafel die Netflix laadt

  Naast al hun voordelen op het gebied van privacy en beveiliging, kunt u met VPN’s ook beperkte streaming-inhoud ontgrendelen. Dat omvat Netflix.

  Wanneer u een VPN gebruikt, gaat u uit van het IP-adres en de locatie van de VPN-server waarmee u bent verbonden. Hiermee kunt u inhoud uit dat land of die regio bekijken.

  Met name Netflix is ​​het niet altijd zo eenvoudig als verbinding maken met een andere VPN-server en direct toegang krijgen tot al je favoriete programma’s.

  Dat komt omdat Netflix VPN-IP-adressen actief blokkeert. Technisch gezien is het tegen de algemene voorwaarden van Netflix om inhoud te bekijken buiten het “land waar u uw account heeft ingesteld”.

  Gebruikers worden geacht toegang te hebben tot Netflix “alleen op geografische locaties waar we [de] service aanbieden en dergelijke inhoud in licentie hebben gegeven.”

  Schermafbeelding van de Servicevoorwaarden van Netflix
  Gelukkig zijn er verschillende kwaliteits-VPN’s die omzeil dit blok en deblokkeer Netflix, zodat u inhoud uit bibliotheken over de hele wereld kunt bekijken. Deze VPN-services werken hard om nieuwe IP-adressen naar buiten te brengen zodra Netflix eerdere IP-adressen blokkeert.

  Met een VPN kunt u Netflix echter niet gratis bekijken. U moet nog steeds betalen voor een abonnement om toegang te krijgen tot de streamingdienst. Het is dezelfde situatie voor andere populaire streamingdiensten zoals Hulu en BBC iPlayer.

  Kortom, met behulp van een VPN met Netflix kunt u:

  • Stream veilig en veilig.
  • Ontgrendel inhoud uit andere geografische regio’s.

  We testen regelmatig de VPN’s op onze website om te controleren of ze met de meest populaire streamingdiensten werken of niet.

  Als u op zoek bent naar een VPN voor streaming, zorg er dan voor dat u er een krijgt die werkt met uw favoriete services. Dit zijn onze aanbevelingen:

  • Beste algemene VPN voor streaming
  • Beste VPN voor Netflix
  • Beste VPN voor BBC iPlayer

  Heb ik een VPN nodig op mijn telefoon?

  Als u zich zorgen maakt over het beschermen van uw privacy, u heb een VPN nodig op uw smartphone. Het gebruik van een VPN op uw telefoon is net zo belangrijk als het beschermen van uw desktopcomputer, of u nu thuis of onderweg bent.

  De wereldwijde vraag naar mobiele VPN-toepassingen groeit zelfs snel. Het aantal wereldwijd gedownloade mobiele VPN’s is twee jaar op rij met meer dan 50% toegenomen. Tussen 2018 en 2019, voorbij 480 miljoen mobiele VPN-apps werden gedownload.

  Een VPN helpt voorkomen dat hackers uw privégegevens op openbare netwerken stelen. Het voorkomt ook dat uw ISP logboeken bijhoudt van de websites die u op uw smartphone bezoekt.

  Dat gezegd hebbende, pas op dat het zo is erg moeilijk om uw smartphone volledig anoniem te maken. U bent waarschijnlijk altijd aangemeld bij uw Apple- of Google-account terwijl u het gebruikt, wat een concrete verbinding met uw identiteit oplevert wanneer u andere apps en services gebruikt.

  Als u een VPN voor uw smartphone moet kiezen, bekijk dan de volgende handleidingen die we hebben samengesteld:

  • Beste VPN voor Android
  • Beste VPN voor iOS

  U kunt deze VPN-apps ook gebruiken op Android- en iOS-tablets.

  Kan ik een VPN gebruiken zonder wifi?

  Zolang uw apparaat is verbonden met internet, kunt u een VPN gebruiken. Dat betekent dat u verbinding kunt maken met een VPN wanneer u een 3G- of 4G-verbinding gebruikt.

  Vanuit een beveiligingsperspectief is de noodzaak om dit te doen niet zo groot, maar je kunt nooit te veilig zijn. Als u een VPN met mobiele gegevens gebruikt, kunt u uw locatie nog steeds vervalsen en uw online activiteiten verbergen voor uw mobiele provider.

  Is een VPN beter dan een proxy?

  VPN’s en proxyservers kunnen beide helpen om uw IP-adres te verbergen en toegang te krijgen tot beperkte inhoud.

  Terwijl beide tools u verbinden met een externe server en uw locatie verbergen, het niveau van privacy, veiligheid, en anonimiteit ze bieden varieert enorm.

  Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een proxy-server is dat u maak geen directe verbinding met de websites die u bezoekt. De proxyserver maakt namens u verbinding met de website, haalt de inhoud van de webpagina op en stuurt deze informatie naar u door.

  Indien correct geconfigureerd, betekent dit dat de websites uw persoonlijke IP-adres niet kunnen zien. In plaats daarvan zien ze het IP-adres en de locatie van de proxyserver, waardoor uw echte locatie geheim blijft.

  Proxy’s zijn vaak onbetrouwbaar, missen geavanceerde functies en kunnen zelfs uw privacy schaden.

  Proxy-servers zijn niet beschouwd als privacy-tools. Hoewel ze uw IP-adres kunnen verbergen, coderen de meeste van hen uw verkeer niet. Iedereen die uw gegevens bekijkt voordat deze de proxyserver bereiken, bijvoorbeeld uw internetprovider, kan precies zien wat u doet.

  U moet een proxy gebruiken als:

  • U moet een geografische beperking snel omzeilen.
  • U maakt zich geen zorgen over uw privacy of anonimiteit.
  • U draagt ​​geen gevoelige persoonlijke gegevens over.
  • U moet snel een IP-gebaseerd websiteblok vermijden.

  Virtual Private Networks (VPN’s) creëren daarentegen een gecodeerde en veilige tunnel tussen uw apparaat en de website of applicatie die u bezoekt. Uw webverkeer wordt doorgestuurd naar een privéserver naar keuze en vervolgens naar de website of app die u wilt bezoeken.

  Een VPN beschermt en stuurt al het verkeer dat van uw apparaat komt, niet alleen het verkeer dat uit uw browservenster komt.

  Wat nog belangrijker is, zal een VPN ook zijn codeert uw internetverkeer en voorkomen dat derden uw browse-activiteit bespioneren. Het is om deze reden dat VPN’s worden overwogen privacy tools in de eerste plaats.

  Als u snel een inhoudsblok moet omzeilen en u probeert uw gegevens voor niemand te verbergen, kunt u de URL in een HTTPS-proxy plakken en toegang krijgen tot die pagina als een eenmalige.

  Dat gezegd hebbende, proxy’s zijn vaak onbetrouwbaar, missen geavanceerde functies en kunnen zelfs uw privacy schaden. Het zou dwaas zijn om een ​​gratis proxy te gebruiken en aan te nemen dat niemand kijkt wat je doet.

  Hoewel ze niet de beste zijn voor privacy, zijn ze geweldig als u niet te maken hebt met gevoelige gegevens. Populaire webproxy’s zijn Hide.me, HideMyAss, kproxy en Whoer.

  Meer informatie over de voor- en nadelen van proxyservers vindt u in onze gids: Proxy versus VPN: wat is het verschil?

  Is Tor hetzelfde als een VPN?

  Tor en VPN’s bieden beide privé browsen, maar ze zijn niet hetzelfde.

  Het Tor-netwerk – vaak alleen ‘Tor’ genoemd – is een gratis, open-source systeem dat is ontworpen om anonieme communicatie op het web mogelijk te maken.

  Het Tor-netwerk anonimiseert uw online activiteit door uw communicatie te coderen en deze willekeurig te stuiteren via een wereldwijd netwerk van toegangspunten of ‘knooppunten’, die allemaal worden onderhouden door vrijwilligers.

  De meest gebruikelijke manier om Tor te gebruiken is via de Tor Browser. Dit is een gratis, op Firefox gebaseerde applicatie die kan worden gedownload en op uw computer kan worden geïnstalleerd.

  screenshot van de tor-browser.

  Schermafbeelding gemaakt van de Tor Browser.

  In tegenstelling tot de meeste VPN-services, waarvoor je moet betalen, is Tor dat wel vrij en open source, zonder centrale autoriteit.

  Tor wordt gebruikt door journalisten, activisten en campagnevoerders als een privacytool. Tor biedt gebruikers ook toegang tot delen van het web die niet worden geïndexeerd door zoekmachines – dit wordt het deep web genoemd. Het deep web staat bekend om zijn .onion-sites.

  Kortom, met het Tor-netwerk kunt u:

  • Verberg uw IP-adres voor de websites die u bezoekt.
  • Toegang tot ‘verborgen’ .iondomeinen.
  • Anonimiseer uw online activiteit.
  • Communiceer vertrouwelijk.

  Hoewel er nog steeds legitieme redenen zijn om Tor te gebruiken, wij raden het gebruik van een VPN aan in de meeste gevallen. Dit is waarom:

  1. Tor is langzaam. Gegevens in het Tor-netwerk worden via meerdere willekeurige knooppunten gerouteerd en meerdere keren gecodeerd en gedecodeerd. Dit betekent dat Tor heel, heel traag is. Tor is geen goede keuze voor het bekijken van streaming video’s van hoge kwaliteit, P2P-bestandsuitwisseling of iets anders waarvoor een snelle verbinding vereist is.
  2. Tor beschermt alleen webbrowserverkeer. Zonder handmatige configuratie beschermt Tor alleen het verkeer binnen de Tor-browser. Daardoor blijft verkeer van alle andere applicaties en services zichtbaar. VPN’s daarentegen verplaatsen en coderen al het verkeer van uw apparaat.
  3. ingewikkeldheid. Anders dan bij een VPN, kunt u de Tor-browser niet gewoon ‘inschakelen’ en uw IP-adres verbergen. Als u uw browser niet correct configureert en uw surfgedrag aanpast, is het ongelooflijk eenvoudig om uw ware IP-adres te onthullen.
  4. Ongewenste aandacht. Zoals je misschien al weet, heeft Tor de reputatie mensen aan te trekken die heel graag detectie willen vermijden. Dit omvat journalisten en klokkenluiders – maar ook criminelen. Uw internetprovider kan zien dat u Tor gebruikt, zelfs als ze niet weten wat u doet. Om deze reden kan frequent gebruik van Tor u mogelijk markeren voor bewaking.

  Als je meer wilt weten over hoe je veilig kunt blijven op Tor, lees dan onze gids over Tor versus VPN.

  Zijn VPN’s het waard?

  Een goede VPN moet worden gezien als een waardevolle investering in uw veiligheid, privacy en vrijheid – om kostbaar gegevensverlies te voorkomen, uw browsemogelijkheden te openen en uw recht op privacy te beschermen.

  We testen elke VPN die op onze website wordt beoordeeld grondig en houden onze aanbevelingen up-to-date zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Voor meer informatie over ons beoordelingsproces kunt u hier alles lezen over hoe we VPN’s beoordelen.

  Brayan Jackson
  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me