In deze gids kijken we naar 10 landen waar VPN's illegaal of beperkt zijn, evenals 17 andere landen met wetten die de digitale vrijheden van gebruikers aanzienlijk beïnvloeden.

illustratie van een wereldkaart.

DISCLAIMER: Hoewel deze handleiding grondig is onderzocht, zijn we geen juridische professionals en kunnen we niet garanderen dat deze informatie juist is. Als u de legaliteit van VPN of de specifieke wetten van een land wilt verduidelijken, vraag dan professioneel juridisch advies.

Zijn VPN's legaal?

Virtual Private Networks (VPN's) zijn legaal om bijna overal ter wereld te gebruiken. Ze beschermen gebruikers niet alleen tegen overheidstoezicht, maar helpen ook om censuur te omzeilen, geografische beperkingen te omzeilen en veilig te blijven op openbare wifi-netwerken.

De wettigheid van het gebruik van een VPN is afhankelijk van het land waar u zich fysiek bevindt.

Zelfs dan kunnen wetten en beperkingen rond online activiteiten vaak vaag of misleidend zijn.

In deze gids behandelen we de 27 meest digitaal beperkte landen en hun relevante wetten over VPN-gebruik, censuur en bewaking.

We hebben VPN-wetten en -beperkingen wereldwijd onderzocht en hebben vastgesteld dat VPN's overal ter wereld legaal zijn, behalve in 10 meer gecompliceerde landen.

Als uw land hieronder niet wordt vermeld, zijn VPN's daar volkomen legaal.

We hebben ook wetten gevonden die de digitale vrijheden aanzienlijk beperken 17 andere landen.

Deze landen worden hieronder weergegeven in onze tabellen over VPN en beperkingen op digitale rechten, waarbij elke landnaam wordt gekoppeld aan een meer diepgaande analyse van specifieke wetten en evenementen met betrekking tot digitale rechten.

Naast het lezen van deze handleiding is het ook verstandig om vertrouwd te raken met de lokale wetgeving van uw land en de allianties Five-Eyes, Nine-Eyes en 14-Eyes.

Dit zijn internationale overeenkomsten voor het delen van gegevens waarmee de machtigste landen ter wereld uw persoonlijke gegevens en online activiteiten onderling doorgeven, en zelfs helpen bij de vervolging van internetgebruikers over de grenzen heen.

Als u zich in het VK, de VS, Australië, Canada of Nieuw-Zeeland bevindt, zijn VPN's volkomen legaal.

Dat gezegd hebbende, deze landen hebben vaak opdringerige wetten voor bewaking en gegevensbewaring die het overwegen waard zijn. Meer informatie hierover vindt u in onze gids voor VPN-rechtsgebieden.

Ongeacht uw locatie, het gebruik van een VPN voor illegale doeleinden is overal illegaal, hoewel wat in het ene land als illegaal wordt beschouwd, in een ander land legaal kan zijn.

Waar zijn VPN's illegaal of beperkt?

Kaart die laat zien waar VPN's illegaal of beperkt zijn

Top 10 meest beperkte landen

land
VPN-status
Blokken sociale media
Censuur
Toezicht
Wit-Rusland Onwettig Matig Uitgebreid Uitgebreid
China Beperkt Uitgebreid Uitgebreid Uitgebreid
Ik rende Beperkt Matig Uitgebreid Uitgebreid
Irak Onwettig Matig Matig mineur
Noord Korea Onwettig Uitgebreid Uitgebreid Uitgebreid
Oman Beperkt mineur Uitgebreid Matig
Rusland Beperkt Matig Uitgebreid Matig
kalkoen Beperkt Matig Uitgebreid Uitgebreid
Turkmenistan Onwettig Uitgebreid Uitgebreid Uitgebreid
VAE Beperkt Matig Uitgebreid Matig

Een tabel met een samenvatting van de VPN-legaliteit en inbreuken op digitale rechten in de 10 meest beperkte landen

Sleutel: De landen in deze tabellen zijn voor elke categorie dienovereenkomstig gelabeld, waarbij ‘uitgebreid’ de sterkste is, gevolgd door ‘gematigd’ en ‘klein’.

Een land met de naam ‘uitgebreid’ in de censuurkolom heeft bijvoorbeeld een groot aantal gerelateerde wetten en praktijken, terwijl een land met de naam ‘gematigd’ er maar een paar heeft. Een land met het label 'minor' zal een laag aantal hebben, maar nog steeds genoeg om de rechten van gebruikers negatief te beïnvloeden.

1Belarus

VPN's zijn illegaal in Wit-Rusland.

Wit-Rusland heeft VPN's geblokkeerd omdat het deze als een methode ziet om de wet te ondermijnen. Tor, die anonieme communicatie en toegang tot het Dark Web mogelijk maakt, is sinds 2016 ook geblokkeerd in Wit-Rusland.

In februari 2015 heeft het ministerie van Communicatie specifiek besloten tegen geanonimiseerde diensten zoals VPN's. Het is echter onduidelijk hoeveel mogelijkheden de overheid heeft om de groeiende VPN-markt te beheersen.

Er is een niet-gespecificeerde boete voor iedereen die betrapt wordt op het gebruik van een VPN in Wit-Rusland.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De wet van 2007 betreffende de voorschriften voor de werking van computerclubs en internetcafés houdt in dat eigenaars van internetcafés in Wit-Rusland, om te voldoen aan beveiligingsdiensten, de identiteit van hun klanten en hun webzoekgeschiedenis moeten bijhouden.
 • De Mass Media Law 2009 blokkeert alle binnenlandse en internationale sites die zich niet registreren bij het ministerie van Informatie van Wit-Rusland.
 • In 2012 heeft de overheid een wet ingevoerd die de toegang tot buitenlandse websites beperkt. Degenen die toegang hebben tot geblokkeerde sites in Wit-Rusland, krijgen een potentiële boete van $ 120. Het klinkt misschien niet extreem, maar voor veel Wit-Russen is $ 120 bijna een half jaarloon.

Volgens dezelfde wet moeten alle internetproviders in Wit-Rusland gebruikers en censorsites registreren op de nationale zwarte lijst, inclusief sites met pornografische en "extremistische" inhoud.

 • Ambtenaren in Wit-Rusland blokkeren nu echter vaak andere sites, zoals onafhankelijke persbureaus zoals Nasha Niva.
 • De wijzigingen van 2018 in de wet op de massamedia gaven het ministerie van Informatie in Wit-Rusland volledige controle over alle online bronnen en instrueerden alle eigenaren van inhoud om het te controleren op laster of valse informatie.
 • De wijzigingen in de massamediawet verbieden ook gebruikers die bijdragen aan buitenlandse media zonder speciale accreditatie van het Wit-Russische ministerie van buitenlandse zaken.

Terug naar meest beperkte tabel

2China

Een vrouw legt bloemen op het bord voor Google's kantoren in China

China, 2010. Google sluit zijn site in het land na geschillen over censuur met de overheid. Credit: Wenn Rights / Alamy

Alleen door de overheid goedgekeurde VPN's zijn legaal in China.

VPN-providers moeten strikte goedkeuring krijgen van de Chinese Communistische Partij voordat ze in het land kunnen opereren. Dit houdt vaak in dat je akkoord gaat met voorwaarden die het doel van een VPN ondermijnen, zoals loggen, waardoor het zinloos is als het gaat om privacy.

Het gebruik van een VPN "zonder toestemming" in China kan leiden tot boetes tot 15.000 yuan (ruwweg $ 2.200).

Veel mensen willen desondanks nog steeds VPN's in China gebruiken. Als dit op u van toepassing is, raden we u aan onze gids voor de beste VPN voor China te bezoeken .

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • Volgens Freedom House introduceerden de wijzigingen van 2015 in het wetboek van strafrecht gevangenisstraf van maximaal zeven jaar voor degenen die schuldig zijn bevonden aan het verspreiden van ‘verkeerde informatie’ op sociale media. Het is onduidelijk wat geldt als 'verkeerde informatie', wat betekent dat autoriteiten oneerlijke arrestaties kunnen rechtvaardigen.
 • De Antiterrorismewet 2015 verbiedt Chinese gebruikers om informatie of afbeeldingen over terroristische acties via sociale media te verspreiden. Het stelt dat werknemers van het bedrijf terroristische inhoud moeten verwijderen om detentie te voorkomen, en oefent druk uit op particuliere bedrijven om gebruikersgegevens over te dragen aan de Chinese autoriteiten.
 • De Cybersecurity Law 2017 versterkt de verplichting van internetbedrijven om ervoor te zorgen dat gebruikers onder hun echte namen worden geregistreerd en dat gebruikersgegevens in het land worden opgeslagen.
 • De Cybersecurity-wet vereist dat Chinese internetbedrijven autoriteiten helpen bij onderzoeken of het risico lopen hun licentie te verliezen.
 • De Cybersecurity-wet bevestigde ook de rol van de Cyberspace Administration of China (CAC) als verantwoordelijk voor de handhaving van wetten met betrekking tot telecommunicatie en online activiteiten.
 • De Cyberspace Administration of China (CAC) is verantwoordelijk voor het bewaken van online inhoud en gedrag en introduceert voortdurend nieuwe wetten die de online activiteiten van gebruikers beïnvloeden.

In 2017 introduceerde het CAC 176 nieuwe regels met betrekking tot online gedrag in China.

 • Elke online activiteit die in strijd is met het belang van de CCP zal waarschijnlijk illegaal zijn in China. Censuurrichtlijnen opgesteld door de Chinese CCP zijn zeer geheim, terwijl het strafrecht vaak wordt gebruikt om het sturen van personen naar de gevangenis te rechtvaardigen.
 • China wordt algemeen beschouwd als de leider in bewakings- en censuurtechnologie en velen maken zich zorgen over de export van deze technologie naar andere landen.

Terug naar meest beperkte tabel

3Iran

Alleen die door de staat gesanctioneerde VPN's zijn legaal in Iran.

Iran blokkeert sinds 2013 niet-gesanctioneerde VPN's, terwijl gesanctioneerde VPN's zwaar worden gecontroleerd. De straf voor het gebruik van een niet-gesanctioneerde VPN in Iran is maximaal een jaar in de gevangenis.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De Computer Computer Crimes Law straft gebruikers voor spionage, hacking, piraterij en phishing en criminaliseert de verspreiding van "obscene inhoud" in Iran.
 • Het beleid en de acties van 2017 met betrekking tot de organisatie van Social Media Messaging-toepassingen stellen dat buitenlandse berichten-apps hun datacenters binnen Iran moeten verplaatsen en zich moeten houden aan de nationale wetgeving.
 • Freedom House meldde in 2017 dat tienduizenden sites momenteel worden geblokkeerd door de autoriteiten in Iran, waardoor burgers geen andere keuze hebben dan hulpmiddelen zoals een VPN te gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde inhoud.

Onder de beperkte sites in Iran bevinden zich sites die behoren tot mensenrechtengroepen, buitenlandse nieuwsuitzendingen en politieke oppositiegroeperingen.

 • Binnenlandse en buitenlandse sites zijn zelfs anders geprijsd om gebruikers aan te moedigen alleen toegang te krijgen tot door de staat gesanctioneerde, lokale inhoud. Wie toegang krijgt tot goedgekeurde sites in Iran ontvangt 50% korting.
 • Autoriteiten vergroten nu hun eigen betrokkenheid bij censuuromleidingshulpmiddelen zoals MTProto, die gebruik maakt van de technische infrastructuur van het Iraanse ministerie van Informatiecommunicatietechnologie.
 • Vanwege de betrokkenheid van de overheid bij deze censuurontduikingstools, kunnen gebruikers nu niet weten of gegevens die via deze apps worden verzonden veilig zijn, of worden bekeken en opgeslagen door de Iraanse overheid.
 • Iran heeft binnenlandse internetbedrijven geblokkeerd voor het hosten van verboden websites op 8 oktober 2019. Dit betekent dat verboden websites naar buitenlandse hostingbedrijven moeten verhuizen om toegankelijk te blijven.

Terug naar meest beperkte tabel

4Iraq

VPN's zijn illegaal in Irak.

VPN's zijn sinds 2014 verboden in Irak. De regering beweert dat dit verbod is om te voorkomen dat terroristische organisaties, voornamelijk ISIS, het publiek via sociale media beïnvloeden.

ISIS is niet langer actief in Irak, maar de strenge censuurwetten van het land blijven bestaan.

Overheidsfunctionarissen in Irak gebruiken ook VPN's, hoewel 'geen uitzonderingen' de officiële regel zijn.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De 2019 wet op informatietechnologiecriminaliteit [ontwerp] straft online regeringscritici in Irak met harde gevangenisstraffen zoals levenslange gevangenisstraf.
 • Amnesty International heeft de brede formulering van deze nieuwe wetgeving bekritiseerd.

  De wet verbiedt handelingen die de "onafhankelijkheid, vrede en politieke, militaire veiligheid en economische belangen van Irak" ondermijnen, die gemakkelijk elke vorm van online-expressie-autoriteiten kunnen omvatten die het niet eens zijn met.

 • Hoewel Irak weinig wetten heeft die rechtstreeks verwijzen naar censuur, voert het land regelmatig internetafsluitingen uit. Een reden die de overheid hier vaak voor gebruikt, is om te voorkomen dat studenten tijdens het examenseizoen vals spelen, hoewel dit onwaarschijnlijk lijkt.
 • In 2018 meldde Amnesty International dat de autoriteiten het internet in Irak sloten om het delen van video's of afbeeldingen met staatsgeweld tegen demonstranten op sociale media te voorkomen.
 • Sociale media in Irak hebben vaak te maken gehad met blokkering, zoals in 2014, en het meest recent tijdens anti-regeringsprotesten op 2 oktober 2019.
 • Vanaf 3 oktober 2019 hebben de Iraakse autoriteiten een volledige sluiting van internet doorgevoerd die gevolgen heeft voor 75% van de bevolking van het land. Dit is het gevolg van anti-regeringsprotesten.

Terug naar meest beperkte tabel

5 Noord-Korea

VPN's zijn illegaal in Noord-Korea.

In Noord-Korea zijn helemaal geen buitenlandse media toegestaan, dus het is niet verwonderlijk dat VPN's illegaal zijn. De straf voor VPN-gebruik is onbekend omdat Noord-Korea zo geheimzinnig is.

Het internet van het land wordt ook zwaar gecensureerd, en buitenlandse diplomaten mogen het niet gebruiken.

Terug naar meest beperkte tabel

6Oman

Alleen VPN's toegestaan ​​door het Sultanaat zijn legaal in Oman.

Sinds 2010 heeft Oman alle VPN's verboden, behalve die toegestaan ​​door het Sultanaat. Deze uitzonderingen zijn alleen van toepassing op zakelijk gebruik in Oman - plus, ze moeten worden aangevraagd en de logboeken worden bewaard.

Persoonlijk VPN-gebruik is illegaal in Oman om pogingen om censuur te omzeilen te voorkomen. Proberen deze wetten te omzeilen is strafbaar met een boete van $ 1.300.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De Telecommunicatiewet van 2002 verbiedt het toezicht op telecommunicatie in Oman, tenzij er sprake is van een schending van "openbare orde of moraal of inbreuken op de rechten van anderen."
 • De formulering van de telecommunicatiewetten is breed, wat betekent dat deze kan worden gebruikt om oneerlijke arrestaties door autoriteiten te rechtvaardigen.
 • Dezelfde wet heeft de telecommunicatieregelgevende instantie in Oman opgericht. De TRA zet zich in voor "regulering en onderhoud van de telecomdiensten" van Oman en handhaving van de Telecommunicatiewet.
 • Kritiek op Sultan Qaboos is ten strengste verboden in Oman en verhindert de ontwikkeling van echt onafhankelijke media.

Media die niet door de staat worden beheerd, staan ​​erom bekend dat ze geld van de Omani regering accepteren en zelfcensuur uitoefenen.

 • Als verkooppunten niet zelfcensureren, lopen ze het risico te worden geblokkeerd, gesloten of hun licenties door autoriteiten te laten intrekken, terwijl journalisten kunnen worden vervolgd.

Terug naar meest beperkte tabel

7Russia

Een protesteerder marcheert tegen toenemende internetcensuur, met een bordje met de tekst: je schakelt het internet niet uit.

Moskou, Rusland. 10 maart 2019. Een protesteerder marcheert tegen toenemende internetcensuur, met een bordje met de tekst: "U zult het internet niet uitschakelen". Credit: Elena Rostunova

Alleen door de overheid goedgekeurde VPN's zijn legaal in Rusland.

Dit verbod op niet-goedgekeurde VPN's in Rusland zou de toegang tot "onwettige inhoud" moeten voorkomen. Russische ISP's handhaven het VPN-verbod en blokkeren websites die hun diensten aanbieden.

De straf voor het gebruik van een niet-goedgekeurde VPN in Rusland is 300.000 RUB ($ 5.100) voor de gebruiker en 700.000 RUB ($ 12.000) voor de serviceprovider.

Als u naar Rusland reist en een VPN moet gebruiken, raden we u aan onze gids voor de beste VPN voor Rusland te bezoeken.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De wijzigingen van 2016 in de Yarovaya-wet introduceerden zware gevangenisstraffen van maximaal zeven jaar voor het onderschrijven of bepleiten van "terrorisme" online. De brede formulering laat de wet openstaan ​​voor misbruik door Russische functionarissen die kunnen bepalen wat als "terrorisme" geldt.
 • Volgens de Yarovaya-wet kan online oproepen tot extremisme je tot vijf jaar in de gevangenis belanden, terwijl het aanzetten tot haat je tot 6 jaar kan brengen.

  In Rusland omvat "extremisme" vernedering van nationale waardigheid, propaganda van exceptionaliteit en openbare rechtvaardiging van terrorisme. Deze voorwaarden zijn ruim en staan ​​open voor misbruik door Russische autoriteiten.

 • De Fake News Bill 2019 is in maart van kracht geworden en verbiedt het online plaatsen van ‘fake news’ door digitale media en andere websites. Degenen die schuldig zijn bevonden, kunnen een boete krijgen van maximaal 400.000 roebel ($ 6.000).
 • Roskomnadzor (Russische telecommunicatiewaakhond) geeft verwijderingsverzoeken uit aan degenen die nepnieuws online plaatsen. Deze moeten worden gevolgd door ‘direct’, meestal binnen 24 uur.
 • De 2019 Internet Insults Bill verbiedt het beledigen van Poetin en Russische autoriteiten, evenals het online plaatsen van inhoud die aantoont dat “respect voor de samenleving, de staat en de overheidsorganen van de Russische federatie”.
 • Straf voor het overtreden van de wet op internetbeledigingen is een boete van maximaal 100.000 roebel ($ 1.570) of een gevangenisstraf van maximaal 15 dagen.
 • De Sovereign Internet Bill 2019 formaliseerde het Russische plan om een ​​binnenlands internet te creëren. Dit is afgeschilderd als een noodzakelijke veiligheidsmaatregel in het geval dat landen zoals de VS ze van internet afsnijden.
 • Velen vermoeden dat de Sovereign Internet Bill is aangenomen om het vermogen van de overheid om dissidentie te onderdrukken te vergroten.
 • De Russische regering streeft ernaar om al het internetverkeer de komende jaren in eigen land te routeren. Als dit volgens plan verloopt, lopen gebruikers een verhoogd risico op monitoring, bewaking en censuur vanwege het gebruik door de overheid van Deep Packet Inspection (DPI). DPI wordt momenteel door China gebruikt als een effectief blokkeerinstrument en om massacensuur uit te voeren.
 • Rusland blokkeert een groot aantal sites, waaronder de berichten-app Telegram. Telegram is geblokkeerd in Rusland omdat het bedrijf weigerde coderingssleutels aan autoriteiten te overhandigen. Veel gebruikers in Rusland zijn toegang blijven houden tot Telegram via het gebruik van een VPN.
 • Sites voor politieke oppositie, LGBTQ-inhoud en sites die het Russische conflict met Oekraïne behandelen, zijn andere voorbeelden van geblokkeerde sites in Rusland.

Terug naar meest beperkte tabel

8Turkey

Een vrouw schreeuwt in een megafoon als onderdeel van een persbericht tijdens een protest tegen Tukey's introductie van contentfiltering

Istanbul, Turkije. 15 mei 2011. Persbericht tijdens protest tegen het besluit van de regering om filtering van inhoud in te voeren. Credit: Evren Kalinbacak

VPN's zijn legaal in Turkije, maar het gebruik ervan is beperkt.

De Turkse regering beperkt sinds 2016 het VPN-gebruik en rechtvaardigt het harde optreden als noodzakelijk om de nationale veiligheid te beschermen en "terrorisme te bestrijden". Tor werd in 2016 ook geblokkeerd in Turkije, samen met 10 VPN-providers.

Zoals waakhonden in Turkije hebben opgemerkt, zijn het vaak mensen die kritisch staan ​​tegenover de overheid die uiteindelijk worden gestraft en gecensureerd door de autoriteiten.

Als je een VPN nodig hebt voordat je het land bezoekt, kun je onze gids lezen over de beste VPN voor Turkije.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • In november 2011 heeft de Turkse informatie- en communicatietechnologie-autoriteit (BTK) een nieuw internetfiltersysteem geïntroduceerd, het project 'Veilig gebruik van internet'. Dit geeft internetabonnees een keuze aan profielen om toegang tot internet te krijgen.
 • Aanvankelijk waren deze profielen ‘familie’, ‘standaard’, ‘kinderen’ of ‘huishoudelijk’. Na massale protesten na de eerste aankondiging van de plannen werden deze plannen gewijzigd in optionele ‘familie’ en ‘kinder’ profielen. Indien gekozen, passen deze automatisch een door BTK bepaalde witte lijst toe, waardoor inhoud wordt geblokkeerd die de overheid niet goedkeurt.
 • De wijzigingen van 2014 in de wet inzake staatsinlichtingendiensten en de nationale inlichtingenorganisatie verlenen de Turkse nationale inlichtingendienst het recht om zonder gerechtelijk bevel toegang te krijgen tot alle persoonlijke en zakelijke communicatiegegevens..
 • De wet op de inlichtingendiensten verleent Turkse agenten ook immuniteit tegen vervolging als zij onwettig gedrag plegen tijdens hun werk.
 • Rapportage over de acties van de Turkse nationale inlichtingenorganisatie is ook verboden en journalisten kunnen tot negen jaar gevangenisstraf krijgen als ze materiaal publiceren dat uit inlichtingenbronnen is gelekt.
 • De wet op de regulering van op internet gepubliceerde inhoud van 2016 (ook bekend als de internetwet) verbiedt laster van de oprichter van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Ataturk.
 • De internetwet leidde ook tot het blokkeren van Wikipedia in 2017 om te voorkomen dat gebruikers pagina's openen die Turkije's betrokkenheid bij het Syrische conflict noemen.
 • Sites en inhoud kunnen in Turkije worden geblokkeerd onder de internetwet als ze worden beschouwd als een 'bedreiging voor de nationale veiligheid'. Dit kan naar believen door de overheid worden geïnterpreteerd en is gebruikt om onafhankelijke nieuwssites te censureren.
 • De internetwet vereist ook dat hosting- en toegangsproviders in Turkije al het gegevensverkeer maximaal een jaar bijhouden.
 • De anti-terrorismewet van 2018 criminaliseert 'legitimeren, verheerlijken of aanzetten tot gewelddadige methoden of bedreigingen' in Turkije voor de 'propaganda van een terroristische organisatie'..

  De brede formulering van de anti-terrorismewet is in Turkije gebruikt om journalisten en academici te straffen voor het beledigen van de regering. Degenen die schuldig zijn bevonden aan kritiek op autoriteiten kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

 • De 2019-wijzigingen van internetregelgeving vereisen dat alle online contentproviders in Turkije, van Netflix tot onafhankelijke nieuwssites, een licentie krijgen van de Turkse Radio en Televisie Supreme Council (RTÜK).
 • Inhoudsproviders die geen licentie van het RTÜK-gezicht verkrijgen, worden geblokkeerd. Aanbieders met een licentie worden gecontroleerd en geblokkeerd als ze iets posten dat de overheid niet goedkeurt.
 • Sociale mediasites zoals Facebook, Twitter en YouTube hebben ook te maken gehad met blokkering in Turkije. Facebook en Twitter ontvangen regelmatig verzoeken om inhoud te verwijderen.
 • Twitter-rapporten tonen aan dat het meer verwijderingsverzoeken uit Turkije heeft ontvangen dan enig ander land ter wereld.
 • Turkije blokkeert regelmatig LGBTQ-sites en inhoud op grond van obsceniteit.

Terug naar meest beperkte tabel

9Turkmenistan

VPN's zijn illegaal in Turkmenistan.

Turkmenistan verbood VPN's in 2015 om buitenlandse media te censureren. Elk gebruik van proxy's of VPN's wordt gedetecteerd en geblokkeerd door de enige, door de staat gerunde ISP van Turkmenistan, Turkmenet.

Het internet van Turkmenistan is opzettelijk geprijsd om mensen te ontmoedigen het te gebruiken, met een maandelijks abonnement van $ 213 voor 8 Kbps, meer dan het gemiddelde maandelijkse salaris van het land.

Het gebruik van een VPN in Turkmenistan kan leiden tot een niet-gespecificeerde boete en een intimiderende oproep van het ministerie van Nationale Veiligheid om een ​​"preventief gesprek" te voeren .

Gerelateerde wetten & praktijken:

Onafhankelijke nieuws- en sociale mediasites zoals Facebook, Twitter en YouTube zijn geblokkeerd in Turkmenistan.

 • Berichtenapps WeChat, Viber en WhatsApp zijn geblokkeerd sinds november 2013.
 • Alle internetactiviteiten en correspondentie in Turkmenistan worden gecontroleerd door de autoriteiten.

Terug naar meest beperkte tabel

10UAE

Alleen door de overheid goedgekeurde VPN's zijn legaal in de VAE.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben alleen door de overheid goedgekeurde VPN's toegestaan ​​sinds 2012, tijdens de Arabische lente. Dit was om het gebruik van VoIP-diensten zoals Skype, WhatsApp en Facebook te ontmoedigen.

Het blokkeren van VoIP-diensten in de VAE was om zowel economische als politieke redenen. Het beoogt de lokale bewoners aan te moedigen de (vrij dure) abonnementskosten te betalen voor lokale telecomdiensten, Etislat en Du.

Bedrijfsentiteiten in de VAE kunnen VPN's echter onbeperkt gebruiken.

Als een VPN wordt gebruikt om een ​​misdrijf in de VAE te plegen, kan de gebruiker worden geconfronteerd met een gevangenisstraf of een boete tussen AED 150.000 (ongeveer $ 41.000) en AED 500.000 (ongeveer $ 136.000).

Voor degenen die een VPN nodig hebben voordat ze naar de VAE reizen, hebben we onze gids samengesteld voor de beste VPN voor de VAE.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De wijzigingen van 2017 aan de Cybercrime Law 2012 verbieden taal die religie, de staat, de heersers en symbolen, evenals online gokken of pornografie beledigt. De wet criminaliseert ook het gebruik van internet in de VAE om te protesteren.
 • De wijziging van 2017 in de Cybercriminaliteitswet strafbaar gesteld door het uiten van "sympathie voor Qatar" met gevangenisstraffen tot 15 jaar voor degenen.
 • ISP's in de VAE moeten inhoud die als pornografisch of als een bedreiging voor de staat wordt beschouwd, blokkeren en censureren, evenals inhoud met betrekking tot gokken of terrorisme.

Het online plaatsen van sociale, politieke of religieuze meningen in de VAE is voldoende om gebruikers naar de gevangenis te sturen.

 • VoIP-services zoals Skype en WhatsApp zijn ook verboden in de VAE.

Terug naar meest beperkte tabel

Landen met digitale rechtenbeperkingen

De volgende landen hebben online bewakings- en censuurwetten die het overwegen waard zijn als u zich zorgen maakt over uw online privacy en veiligheid.

17 landen met opmerkelijke beperkingen op digitale rechten

land
VPN-status
Blokken sociale media
Censuur
Toezicht
Cambodja wettelijk Matig Uitgebreid Uitgebreid
Cuba wettelijk mineur Uitgebreid Uitgebreid
Egypte wettelijk Matig Matig Matig
Eritrea wettelijk Matig Matig Matig
Ethiopië wettelijk Matig Uitgebreid Matig
Indonesië wettelijk Matig Uitgebreid Uitgebreid
Kazachstan wettelijk Matig Uitgebreid Matig
Maleisië wettelijk Matig Uitgebreid Uitgebreid
Myanmar wettelijk mineur Uitgebreid Matig
Saoedi-Arabië wettelijk Matig Uitgebreid Uitgebreid
Soedan wettelijk Matig Uitgebreid Matig
Syrië wettelijk mineur Uitgebreid Uitgebreid
Thailand wettelijk Matig Uitgebreid Uitgebreid
Oeganda wettelijk Uitgebreid Uitgebreid Matig
Oezbekistan wettelijk Matig Uitgebreid Uitgebreid
Venezuela wettelijk Matig Matig Matig
Vietnam wettelijk Matig Matig Matig

Een tabel met een samenvatting van de VPN-legaliteit en inbreuken op digitale rechten in 17 andere opmerkelijke landen

Sleutel: De landen in deze tabellen zijn voor elke categorie dienovereenkomstig gelabeld, waarbij ‘uitgebreid’ de sterkste is, gevolgd door ‘gematigd’ en ‘klein’.

Een land met de naam ‘uitgebreid’ in de censuurkolom heeft bijvoorbeeld een groot aantal gerelateerde wetten en praktijken, terwijl een land met de naam ‘gematigd’ er maar een paar heeft. Een land met het label 'minor' zal een laag aantal hebben, maar nog steeds genoeg om de rechten van gebruikers negatief te beïnvloeden.

1Cambodia

VPN's zijn legaal in Cambodja.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De wet op de telecommunicatie van 2015 criminaliseert het plannen van een criminele activiteit of het beschadigen van eigendommen, waarbij straffen worden gestraft met boetes tot KHR 40 miljoen (US $ 8.800) en tot zes maanden gevangenisstraf.
 • Deze wet straft ook het gebruik, de installatie of de bouw van telecommunicatieapparatuur die leidt tot "nationale onveiligheid".
 • De wet biedt geen verduidelijking van wat als "nationale veiligheid" geldt en kan bijgevolg worden misbruikt om critici van de overheid, journalisten of activisten te bestraffen.
 • De Proclamatie van Website en Social Media Control 2018 beveelt alle ISP's in Cambodja om bewakingstechnologie te installeren.

Met deze bewakingstechnologie kunnen autoriteiten eenvoudig sociale media-accounts blokkeren of pagina's die als discriminerend of als een bedreiging voor de nationale veiligheid worden beschouwd.

 • De Fake News Law 2018 criminaliseert het plaatsen van verkeerde informatie online en straft overtreders met maximaal twee jaar gevangenisstraf en een boete van US $ 1.000. Deze wet vereist ook dat websites zich registreren bij het ministerie van Informatie van Cambodja.
 • De wijzigingen van 2018 in het wetboek van strafrecht introduceerden straffen voor het beledigen van de koning onder de wet majesteit. Elke persoon of mediakanaal die zich schuldig maakt aan het produceren of delen van inhoud die "de waardigheid van (de koning) aantast" kan worden gestraft met maximaal vijf jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 10 miljoen riels ($ 2500).

Terug naar andere belangrijke landen tabel

2Cuba

Toeristen en lokale Cubanen wachten in de rij bij de ingang van de deur van het door de overheid gecontroleerde kantoor van de ETECSA-telecommunicatieonderneming.

Trinidad, Cuba. 10 februari 2019. Toeristen en lokale Cubanen wachten in de rij bij de ingang van de deur van het Cubaanse door de overheid gecontroleerde ETECSA-telecommunicatiebedrijf. Credit: Autumn Sky Photography

VPN's zijn legaal in Cuba.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De grondwet van Cuba beweert dat vrijheid van meningsuiting ondergeschikt is aan het promoten van socialistische idealen. Het uiten van opvattingen die ingaan tegen "de revolutie" is verboden.
 • Het Wetboek van Strafrecht in Cuba kan personen tot 20 jaar gevangenisstraf geven voor activiteiten die de openbare orde bedreigen. Het kan ook worden gebruikt om degenen die tegen socialistische normen ingaan, vast te houden, te heropvoeden of te onderzoeken.
 • Het decreet-wet 209 van 1996 verbiedt het gebruik van internet voor het overtreden van de 'morele principes van de Cubaanse samenleving of de wetten van het land'. De wetgeving verbiedt ook e-mails die 'de nationale veiligheid in gevaar brengen'
 • De wet van 1999 ter bescherming van de nationale onafhankelijkheids- en economiewet van Cuba verbiedt de distributie van inhoud of materiaal dat tegen de regering ingaat of steun van het Amerikaanse embargo op zakelijke deals toont, met een gevangenisstraf van drie tot acht jaar voor degenen die dat wel doen.
 • In 2007 heeft Cuba Resolutie 127 geïntroduceerd. Dit verbiedt de verspreiding van informatie die de nationale veiligheid, sociale normen of de integriteit van individuen bedreigt. Het verleent internet- en dataproviders ook het recht om internet te monitoren en crimineel gedrag aan de autoriteiten te melden.
 • Resolutie 179 werd in 2008 geïntroduceerd. Dit consolideert de rol van internetproviders die het internet censureren en stelt dat ze “de nodige maatregelen moeten nemen om toegang tot sites te voorkomen waarvan de inhoud in strijd is met sociaal belang, moraal en goed gedrag; evenals het gebruik van applicaties die de integriteit of veiligheid van de staat beïnvloeden. ”

  Cuba heeft zijn burgers pas in 2017 internettoegang thuis verleend en in 2018 mobiele dataplannen uitgerold. Naast dat deze diensten duur zijn, oefent de enige serviceprovider van Cuba, de staatseigen ETECSA, aanzienlijke censuurcontroles uit. Op verzoek van de Communistische Partij van Cuba is de ETECSA wettelijk verplicht om de toegang tot kritieke inhoud van de overheid te blokkeren en te beperken.

 • Monitoring en surveillance in Cuba is alomtegenwoordig, met de ETECSA gemaakt om de internettoegang van gebruikers af te sluiten als ze deelnemen aan een activiteit die de sociale normen schendt die door de overheid worden gepromoot.
 • Tijdens het referendum eerder dit jaar werden kritieke nieuwswebsites van binnen en buiten het land geblokkeerd in Cuba. Dit verminderde het vermogen van burgers om toegang te krijgen tot onbevooroordeelde informatie, en hielp de Communistische Partij van Cuba haar "ja" stempropaganda af te dwingen.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

3Egypt

VPN's zijn legaal in Egypte.

Het is verrassend dat VPN's legaal zijn in Egypte, gezien de omvang van internetbewaking, bewaking en censuur in het land.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • In de wijzigingen van de grondwet van 2013 staat dat censuur "op enigerlei wijze" illegaal is.
 • Er zijn echter belangrijke uitzonderingen op deze regel. Deze uitzonderingen zijn onder meer tijdens "tijden van oorlog of algemene mobilisatie", of wanneer de inhoud is "bedoeld" om geweld aan te zetten of discriminerend is. De brede formulering van deze uitzonderingen kan worden gemanipuleerd om critici van de overheid te straffen, waardoor de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt.
 • De anti-terrorismewet 2015 breidt de definitie van ‘terrorisme’ in Egypte uit met een dreigende openbare orde. Het stelt autoriteiten ook in staat om internet en sociale media te controleren op terroristische inhoud.

De anti-terrorismewet straft groepen die pleiten voor de "obstructie" van wetten met levenslange gevangenisstraf of de doodstraf. Dit heeft rechtstreeks invloed op het werk van mensenrechtenorganisaties en activisten in het land. De wet straft ook het maken van websites die worden gezien om terrorisme te promoten of te ondersteunen met een minimale gevangenisstraf van vijf jaar.

 • Niet alleen dat, de wet heeft de doodstraf ingevoerd voor diegenen die een terroristische groepering oprichten of leiden. Het beschermt ook officieren of militaire leden die geweld gebruiken tegen burgers.
 • De amendementen op media en perswetgeving van 2018 strafbaar gesteld met het delen van publicaties uit zowel binnen als buiten Egypte wanneer ze materiaal bevatten dat wordt gezien als bevordering van geweld, racisme, haat of intolerantie, of dat de openbare vrede verstoort.
 • Volgens deze wet kunnen sociale media-accounts met 5.000 volgers of meer worden opgeschort voor het verspreiden van nepnieuws of het bevorderen van geweld. De eigenaren van deze accounts kunnen ook naar de gevangenis gaan.
 • De Cybercrimes Law 2018 staat autoriteiten toe om sites die als een bedreiging voor ‘nationale veiligheid’ worden gezien, wettelijk te blokkeren. Egyptenaren die verboden websites bezoeken, kunnen maximaal een jaar naar de gevangenis worden gestuurd. De makers van verboden sites kunnen maximaal twee jaar naar de gevangenis worden gestuurd.
 • Zorgwekkend is dat de Egyptische cybercriminaliteitswet ook vereist dat internetproviders gebruikersgegevens bewaren en indien nodig doorgeven aan autoriteiten.
 • Tijdens het constitutionele referendum van Egypte in april blokkeerden de autoriteiten de pagina van een oppositiepetitie met de naam Batel ('leegte'). Dit toont het bereik van de Egyptische autoriteiten en hun minachting voor digitale rechten en vrijheden.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

4Eritrea

VPN's zijn momenteel nog steeds legaal in Eritrea.

Gelabeld door CPJ als 's werelds meest gecensureerde land vanwege de pers- en spraakbeperkingen, heeft de autoritaire regel van Eritrea ook invloed gehad op de toegang en het gebruik van internet door de gebruiker.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • Slechts 1% van de bevolking heeft toegang tot internet in Eritrea. Degenen die toegang tot internet willen, moeten internetcafés bezoeken waar ze het risico lopen te worden gevolgd. Internet is ook niet toegankelijk via mobiele telefoons in het land.

CPJ citeert een rapport van de Collaboration on International ICT Policy for East and Southern Africa, waarin wordt opgemerkt dat het autoritaire regime in Eritrea zo "brutaal of beveel" is dat verdere verstoring van het internet van het land bijna onnodig is.

 • Desondanks heeft Eritrea enkele stappen ondernomen om de toegang tot perspectieven te beperken die de regering in een slecht daglicht kunnen stellen. De perswet van 1996 bepaalt dat de media "nationale doelstellingen" moeten bevorderen, terwijl alle onafhankelijke media in 2001 verboden waren.
 • De regering heeft de toegang tot sociale media op 15 mei 2019 geblokkeerd. Dit was vermoedelijk om te voorkomen dat er een protest werd georganiseerd in de aanloop naar de Onafhankelijkheidsdag van het land, op 26 mei.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

5Ethiopia

VPN's zijn legaal in Ethiopië.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De Proclamatie Massamedia en Vrijheid van Informatie 2008 bevestigt de vrijheid van meningsuiting en de pers. Het verzwakt dit echter door harde boetes uit te delen voor laster.
 • Het maakt het registratie- en licentieproces voor media ook onnodig ingewikkeld.
 • Organisaties zoals CPJ hebben eerder een brief geschreven aan Abiy Ahmed, de premier van Ethiopië, voor een heroverweging van de wet op de massamedia.
 • De proclamatie voor de bestrijding van terrorisme 2009 is bij de wet op de telecommunicatie van 2012 uitgebreid tot elektronische communicatie.
 • Deze wetten criminaliseren alle mededelingen of verklaringen die online worden gedaan als aanmoedigend voor terrorisme. De Telecom Fraude Offences Law verbiedt ook VoIP-services zoals Skype en heeft gebruikers verplicht hun apparaten bij de overheid te registreren.
 • De Computer Crime Proclamation 2016 criminaliseert online acties zoals het delen van inhoud die "aanzet tot angst, geweld, chaos of conflict tussen mensen."
 • De computercriminaliteitswet bestraft het delen van 'inflammatoire inhoud' met maximaal drie jaar gevangenisstraf. Het beperkt de vrijheid van meningsuiting aanzienlijk, omdat het kan worden gebruikt om critici van de overheid het zwijgen op te leggen.

Met de Computer Crime Proclamation van Ethiopië kan de overheid digitale communicatie monitoren en onderscheppen. Het heeft het ook een vereiste gemaakt voor ISP's en andere telecomaanbieders om gebruikersgegevens minimaal een jaar op te slaan.

 • De Hate Speech and Misinformation Law, opgesteld in april 2019, criminaliseert ‘hate speech’ en ‘fake news’ met straffen tot respectievelijk vijf en drie jaar.
 • De brede formulering van de wetgeving heeft gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting, omdat het kan worden gebruikt om diegenen die kritiek hebben op de overheid en op onafhankelijke media te straffen.
 • In het verleden voerde Ethiopië regelmatig internetafsluitingen en blokkades van sociale media uit. Sinds premier Abiy Ahmed aan de macht is gekomen, heeft het land echter meer pers- en internetvrijheid ervaren.
 • In april 2018 registreerde CPJ voor het eerst in 14 jaar geen journalisten die achter de tralies zaten en meer dan 260 websites werden gedeblokkeerd. Het vorige verbod op media in Ethiopië werd opgeheven, wat betekent dat journalisten uit ballingschap konden terugkeren.
 • Terwijl premier Abiy Ahmed Ethiopië meer vrijheid heeft gebracht, blijven de repressieve wetten die onder eerdere regeringen zijn ingevoerd.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

6Indonesia

Een protesteerder houdt een bord omhoog met het verzoek om een ​​einde te maken aan LGBT-discriminatie als onderdeel van de Women's March van 2019.

Yogyakarta, Indonesië. 8 maart 2019. Een protesteerder houdt een bord omhoog met het verzoek om een ​​einde te maken aan LGBT-discriminatie als onderdeel van de Damesmaand van 2019. Credit: Billy Hanggara

VPN's zijn legaal in Indonesië.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De wet op de inlichtingendienst van 2011 criminaliseert het bewust of nalatig lekken van vertrouwelijke informatie over de inlichtingenactiviteiten van het land. Personen die hieraan schuldig zijn bevonden, kunnen tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

De Indonesische wet op de inlichtingendienst geeft autoriteiten ook toestemming om elke activiteit of persoon die schadelijk is voor "nationale belangen of nationale veiligheid" te voorkomen en / of te bestrijden. Dit staat open voor misbruik door autoriteiten, aangezien de brede formulering het gebruik van geweld tegen die veroordeeld.

 • Met de 2016-wijzigingen van de wet op elektronische transacties kunnen overheidsinstanties inhoud blokkeren die als "negatief" en / of als een bedreiging voor de openbare orde wordt beschouwd. De wet straft haatzaaien, laster en aanzetten tot geweld online met maximaal vier jaar gevangenisstraf en een boete van IDR 750 miljoen ($ 54.000).
 • Als gevolg van deze brede bewoordingen, kan het worden gebruikt om gebruikers te straffen voor het taggen van iemand in een Facebook-bericht waar de overheid het niet mee eens is.
 • De wijzigingen van 2016 in de ETL van Indonesië hebben ook de inhoudsbeperkingen verhoogd zonder enige transparantie of manier voor websites om in beroep te gaan.
 • Wijzigingen 2018 van de uitroeiing van strafbare feiten van terrorisme van 2003. Deze wet geeft autoriteiten het recht om online en mobiele communicatie te onderscheppen die wordt verzonden door of naar iedereen die wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristische daad.

Organisaties zoals Human Rights Watch hebben vastgesteld hoe de brede definitie van ‘terrorisme’ in de terroristische wet van Indonedia zou kunnen worden misbruikt om oneerlijk de critici van de overheid, milieuactivisten of religieuze groeperingen te onderzoeken..

 • In 2017 is in Indonesië een National Cyber ​​and Encryption Agency opgericht dat tot taak heeft het internet te censureren door inhoud te controleren en filteren.
 • Het ministerie van Communicatie en Informatie (MCI) heeft in januari 2018 'Cyber ​​Drone 9' uitgebracht, een A.I. systeem ontworpen om automatisch verboden inhoud te filteren en blokkeren.
 • Blokkering is afhankelijk van de software van elke ISP, wat betekent dat ISP's naar believen extra sites aan zwarte lijsten kunnen toevoegen. Dit beperkt de vrijheid van informatie in Indonesië verder.
 • Indonesië blokkeert vaak LGBTQ-inhoud, websites en alle inhoud die als aanstootgevend voor de islam wordt beschouwd. Tumblr en andere sociale mediasites hebben te maken gehad met inhoudsblokken, met een Instagram-account verwijderd in februari 2019 voor het weergeven van de strijd van homoseksuele moslims.
 • Reddit, YouTube en Vimeo zijn volledig geblokkeerd in Indonesië en sommige VPN's zijn ook geblokkeerd.
 • Op 28 oktober 2019 heeft het Indonesische ministerie van Communicatie en Informatie aangekondigd dat ze sociale media nu zullen beperken tijdens "noodsituaties die het publiek in gevaar brengen". Dit ondanks het feit dat minister Johnny G. Plate toegeeft dat dit de mensenrechten schendt.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

7Kazakhstan

VPN's zijn momenteel nog steeds legaal in Kazachstan, ondanks frequente internetverstoring.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De wijzigingen van 2014 in het wetboek van strafrecht verhoogden de straffen voor smaad in Kazachstan. Ze introduceerden ook strengere straffen voor het verspreiden van nepnieuws en het beledigen van overheidsfunctionarissen.
 • Als gevolg van deze wijzigingen werden vier journalisten ondervraagd door de autoriteiten van Kazachstan omdat ze voor Forbes.kz werkten, een site die volgens autoriteiten verkeerde informatie verspreidde.

De wet breidde ook de definitie van "aanzetten tot sociale tweedracht" uit, die in Kazachstan strafbaar wordt gesteld en veroordeelt elke oproep om de constitutionele orde te veranderen of omver te werpen. Als gevolg hiervan kunnen mensenrechtenorganisaties, activisten en onafhankelijke mediaorganisaties worden gestraft voor hun online gedrag.

 • Het 2018-materiaalverbod met betrekking tot de Democratische Keuze van Kazachstan maakt het illegaal om inhoud, inclusief privéberichten, te publiceren of delen met betrekking tot De Democratische Keuze van Kazachstan (DVK), die in 2018 werd geclassificeerd als een terroristische groep in Kazachstan.
 • Het decreet betreffende internetblokkering van 2018, gelegaliseerde siteblokkering in Kazachstan, hoewel de autoriteiten dit al jaren doen. Het decreet staat autoriteiten toe om websites te blokkeren tijdens "noodsituaties". Deze brede terminologie kan worden gebruikt om elke website te blokkeren die niet in lijn is met de mening van de overheid.
 • De autoriteiten in Kazachstan voeren vaak afsluitingen van internet en het blokkeren van sites uit in tijden van politieke onrust.
 • Facebook, Instagram, Telegram, YouTube en onafhankelijke mediasites werden geblokkeerd in Kazachstan tijdens oppositieprotesten in mei 2019.
 • In juni 2019 werd Kassym-Jomart Tokayev president. Tijdens deze verkiezingen werden sommige VPN-diensten geblokkeerd in Kazachstan. Het is daarom redelijk om toekomstige VPN-blokkering in Kazachstan of een volledig verbod te vermoeden.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

8Malaysia

VPN's zijn legaal in Maleisië.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De Computer Crimes Act uit 1997 criminaliseert het hacken of 'misbruiken' van computers in Maleisië. Het geeft autoriteiten ook het recht om de apparaten van iedereen die ervan verdacht wordt een van deze misdaden te hebben begaan, te doorzoeken en te doorzoeken.
 • De Communications and Multimedia Act van 1998 maakt het illegaal om online inhoud te verspreiden of te produceren die als aanstootgevend, bedreigend, obsceen, vals, onfatsoenlijk of als een bedreiging voor de nationale veiligheid in Maleisië wordt beschouwd.
 • Met de communicatie- en multimediawet van Maleisië kunnen autoriteiten ook communicatie onderscheppen als wordt aangenomen dat ze verband houden met een misdrijf zoals het oneigenlijke gebruik van diensten (hierboven vermeld) of fraude.
 • De 2012 Security Offences (Special Measures) Act verleent autoriteiten in Maleisië verregaande interceptiemogelijkheden voor online en mobiele communicatie. Het criminaliseert gedrag dat tegen de staat ingaat of aanzet tot 'terroristische' daden.
 • Deze wet staat politieagenten ook toe om communicatie te onderscheppen als wordt aangenomen dat ze verband houden met criminele activiteiten.
 • Met de 2015 wijzigingen aan de Sedition Act kunnen autoriteiten alle elektronische inhoud blokkeren die wordt beschouwd als oproer tegen de staat. De maximale gevangenistijd voor degenen die zich schuldig maken aan opruiing in Maleisië is nu gestegen van drie jaar naar zeven.

In 2018 kreeg de prediker Wan Ji Wan Hussin een gevangenisstraf van 12 maanden voor het plaatsen van zogenaamd 'opruiende' opmerkingen over de Sultan van Selangor op Facebook in 2012.

 • De Sedition Act van Maleisië is problematisch omdat het kan worden gebruikt om elke retoriek tegen de overheid en geldige kritiek van de overheid te bestraffen. Het vervangen van de wet is echter onlangs door de regering besproken en dit kan de vrijheid van meningsuiting in Maleisië vergroten.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

9Myanmar

VPN's zijn legaal in Myanmar.

Hoewel VPN's legaal zijn in Myanmar, heeft het land een slechte reputatie op het gebied van digitale rechten, wat zelfcensuur aanmoedigt door te brede wetten en harde vervolgingen.

Er zijn ook geen gegevensbeschermingswetten in Myanmar.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De elektronische transactiewet van 2004 maakt online gedrag strafbaar als een bedreiging voor de nationale veiligheid, de openbare vrede, de economie, de cultuur of de nationale solidariteit. De brede formulering van de wetgeving betekent dat het kan worden gebruikt om gebruikers te straffen alleen voor het delen van inhoud die de overheid afkeurt.
 • De Telecommunicatiewet van 2013 criminaliseert laster en verspreidt opzettelijk verkeerde informatie.

  Tussen 2013 en december 2017 zijn meer dan 100 zaken aanhangig gemaakt bij de autoriteiten op grond van de telecommunicatiewet.

 • De overgrote meerderheid van de beschuldigden werkte in de journalistiek of activisme. Eén persoon werd naar de gevangenis gestuurd voor het live streamen van een video van zijn zoon in een satirisch stuk waarin het leger werd bekritiseerd.
 • De News Media Law straft journalisten die schuldig zijn bevonden aan overdreven politieke, raciale of religieuze conflicten in Myanmar.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

10 Saoedi-Arabië

VPN's zijn legaal in Saoedi-Arabië, ondanks de strenge censuurwetten van het land.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De anti-cybercriminaliteitswet van 2007 verbiedt het verzenden of produceren van materiaal dat "schade toebrengt aan de openbare orde, religieuze waarden, openbare zeden, [of] de heiligheid van het privé-leven." ) of tot vijf jaar gevangenisstraf.
 • De anti-terrorismewet van 2017 verbiedt personen hun "sociale status of media-invloed te gebruiken om terrorisme te bevorderen", samen met degenen die een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar kunnen krijgen.
 • Deze wet criminaliseert ook het beschrijven van de koning of kroonprins op een manier die religie of gerechtigheid beschaamt. Degenen die schuldig zijn bevonden, kunnen worden gestraft met vijf tot tien jaar gevangenisstraf.
 • In 2017 spoorde de regering de burgers van Saoedi-Arabië aan om anderen te melden voor het plaatsen van inhoud die de staat heeft ondermijnd. Hun werd verteld dit te doen via de Kolonna Amn-app ("We are all security").
 • Na de legalisatie van VOIP-diensten hebben de autoriteiten in Saoedi-Arabië in 2017 aangekondigd dat ze zouden beginnen met het monitoren en censureren van alle oproepen.

Surveillance wordt op grote schaal uitgevoerd in Saoedi-Arabië, waarbij de regering beweert dat het noodzakelijk is om de ‘nationale veiligheid’ te beschermen..

 • Degenen die het meest waarschijnlijk monitoring zullen ervaren in Saoedi-Arabië zijn politieke, sociale en religieuze activisten.
 • Andere geblokkeerde sites in Saoedi-Arabië zijn sites die door de overheid als 'immoreel' worden beschouwd, die grotendeels gericht zijn op pornografie, gokwebsites en sites die Shia-ideologie promoten of LGBTQ-inhoud delen.
 • Het beruchte geval van journalist Jamal Kashoggi laat zien hoe ver autoriteiten in Saoedi-Arabië bereid zijn om de stemmen van de oppositie het zwijgen op te leggen. Zijn moord dient als een herinnering aan alle inwoners van Saoedi-Arabië van wat er zou kunnen gebeuren met degenen die zich uitspreken tegen het beleid van het land.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

11Sudan

Sudanees protest tegen de heersende Transitional Military Council (TMC) tijdens een totale internetstoring.

Khartoem, Soedan. 30 juni 2019. Soedanees protest tegen de heersende Transitional Military Council (TMC) tijdens een totale internetstoring. Credit: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live Nieuws

VPN's zijn legaal in Soedan.

Toegang tot internet in Soedan is beperkt vanwege de hoge dataprijs en de slechte economie van het land.

In 2018 werd gemeld dat internettoegang in Soedan bijna de helft van het gemiddelde maandsalaris van gebruikers kostte. Deze hoge prijzen vormen een obstakel voor internettoegang voor diegenen die in Sudan wonen.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De Informatic Offences Combating Act (I.T. Crime Act) van 2007 verbiedt websites die kritiek leveren op de overheid of inhoud plaatsen die lasterlijk of aanstootgevend is voor 'publieke moraal'.
 • Deze wet beperkt de vrijheid van meningsuiting, omdat het de Sudanese regering toestaat alles te censureren dat tegen de partijlijn ingaat.
 • De National Security Act 2010 geeft de National Intelligence and Security Service (NISS) de mogelijkheid om journalisten die kritiek hebben op de overheid te arresteren en te censureren. Het verleent de NISS ook immuniteit tegen vervolging, wat betekent dat het bij geweld kan wegkomen met arrestaties.

Amnesty International meldde eerder hoe de NISS marteling, detentie en intimidatie van gevangenen heeft gebruikt.

 • De wet van 2018 ter bestrijding van cybercriminaliteit maakt de verspreiding van ‘nepnieuws’ en het bekritiseren van buitenlanders strafbaar, en straft degenen die dat doen met maximaal twee jaar gevangenisstraf.
 • De wijzigingen van de pers- en publicatiewet 2018 (ook bekend als de mediawet) vereisen dat alle journalisten zich registreren bij de Journalistiekraad. Ze breiden ook de perswetten uit om digitale media te beïnvloeden. Dit betekent dat hoofdredacteuren aansprakelijk zijn voor alle inhoud die op hun site wordt geplaatst.
 • Soedan heeft in juli 2019 een internetstop gehad die het vermogen van gebruikers in het land om te communiceren aanzienlijk verminderde. De sluiting van internet werd tot stand gebracht door de regerende militaire raad van Sudan als een methode om protesten tegen democratie te onderdrukken.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

12Syria

VPN's zijn legaal in Syrië.

In 2011 werd Deep Packet Inspection (DPI) echter door autoriteiten in Syrië gebruikt om VPN-protocollen OpenVPN, L2TP en IPsec te blokkeren.

Hierdoor zijn VPN's die afhankelijk zijn van deze protocollen niet langer effectief voor gebruikers in het land.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De perswet van 2001 verbiedt het plaatsen of delen van nepnieuws, of nieuws dat de "nationale eenheid" of het nationale sentiment van Syrië bedreigt. Deze brede terminologie kan worden gebruikt om journalisten, politieke activisten of oppositiegroeperingen te straffen voor het louter online posten van hun standpunten.
 • De mediawet van Syrië, aangenomen in 2011, criminaliseert het plaatsen van inhoud die "nationale eenheid en nationale veiligheid bedreigt", aanzet tot "haatmisdaden" of gaat over het leger van het land. Het kan daarom worden gebruikt om journalisten of mensen die zich uitspreken tegen het regime te straffen.
 • De wijzigingen van 2018 in de anti-cybercriminaliteitswet van 2012, ook bekend als wet negen, hebben gespecialiseerde rechtbanken ingesteld voor zaken met betrekking tot misbruik van communicatie en technologie.

  Het amendement van 2018 bouwt voort op de oorspronkelijke anti-cybercriminaliteitswet, die "iedereen die misdaad oproept of bevordert via computernetwerken" kan bestraffen met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en een maximale boete van $ 600.

 • Het bedreigen van de stabiliteit van het publiek of de staat is ook strafbaar gesteld door de anti-cybercriminaliteitswet.
 • Deze wet kan worden gebruikt om iedereen te straffen die de Syrische regering online bekritiseert, van journalisten tot bloggers, en is veroordeeld voor het schenden van digitale rechten en vrijheden.
 • Afsluiten van internet komt veel voor in Syrië en een groot aantal sites blijft geblokkeerd, waaronder die van politieke oppositiepartijen, mensenrechtenorganisaties.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

13Thailand

Thai King Maha Vajiralongkorn, Queen Suthida, Princeses en Prince worden gezien op het balkon van het Grand Palace terwijl ze het publiek begroeten.

Bangkok, Thailand. 6 mei 2019. Thai King Maha Vajiralongkorn, Queen Suthida, Princeses en Prince worden gezien op het balkon van het Grand Palace terwijl ze het publiek begroeten.

VPN's zijn legaal in Thailand, maar ze zijn vaak geblokkeerd door de overheid.

Thailand is geen vriend van internetvrijheid, waarbij online censuur massaal wordt uitgevoerd. Tot overmaat van ramp bieden autoriteiten geen transparantie over welke websites worden geblokkeerd of waarom.

Platforms zoals Facebook en Google ontvangen vaak verzoeken om inhoud van de Thaise overheid te verwijderen. Pro-democratie activisten, campagnevoerders en leden van de oppositionele politieke partij worden ook voortdurend vervolgd voor het delen van hun meningen online.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De 2007 & Wijzigingen 2017 van de Computer Gerelateerde Crimes Act (ook bekend als de Cybercrime Act) geven autoriteiten de mogelijkheid om online content te blokkeren en te verwijderen en maakt het mogelijk om zonder garanties naar gebruikersgegevens te zoeken.
 • Deze wet beperkt ook de vrijheid van meningsuiting in Thailand door censuur aan te moedigen van materiaal dat "openbare zeden" beledigt.
 • Lèse-majesté van Thailand is een specifiek gedeelte van het strafrecht van Thailand dat laster van de monarchie strafbaar stelt. Lèse majesté wordt sinds de succesvolle militaire staatsgreep van 2014 steeds meer toegepast in Thailand. Velen zijn als gevolg hiervan naar de gevangenis gestuurd.
 • Een 18-jarige gevangenisstraf werd gegeven aan een 61-jarige man onder majesteit voor het posten van video's op Facebook die door de autoriteiten als beledigend voor de monarchie werden beschouwd.

 • Op 8 oktober 2019 heeft de minister van Digitale Economie aangekondigd dat winkels of cafés in Thailand die wifi-diensten aanbieden, een logboek van internetverkeer 90 dagen moeten bijhouden. Dit is zodat ambtenaren toegang hebben tot de informatie op grond van artikel 26 van de Computer Crimes Act.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

14Uganda

VPN's zijn legaal in Oeganda.

Hoewel VPN's technisch legaal zijn in Oeganda, heeft de overheid ISP's gevraagd om ze te blokkeren, omdat ze vaak worden gebruikt om de belasting op sociale media van het land te omzeilen.

Oegandese ISP's moeten ook sites blokkeren die niet zijn geregistreerd door de UCC (Uganda Communications Commission.)

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De Antiterrorismewet van 2002 verbiedt de publicatie en verspreiding van inhoud die 'terrorisme' ondersteunt.
 • De brede terminologie van deze wet laat het open voor misbruik, omdat "terrorisme" kan worden geïnterpreteerd als iets dat tegen de regering ingaat. Degenen die de wet overtreden, worden gestraft met de dood.
 • De Regeling van de communicatiewet van 2010 stelt de Oegandese autoriteiten in staat om de persoonlijke communicatie van burgers en vermoedelijke terroristen te bespioneren.
 • De Computer Computuse Act 2011 maakt “offensieve communicatie” strafbaar, evenals het gebruik van elektronische apparaten om te proberen “de vrede, de rust of het recht op privacy van een andere persoon te verstoren.” Dit kan worden gebruikt om kritiek van de overheid op te leggen en straffen opleggen voor een boete of gevangenisstraf van maximaal een jaar.

De Social Media Tax 2018 werd van kracht in juli 2018 en introduceerde een belasting van 200 Oegandese shilling per dag (5 cent) voor het gebruik van sociale media. Meer dan 60 sociale mediasites worden door deze belasting beïnvloed, inclusief Twitter en Facebook.

 • De regering beweert dat de reden voor de belasting op sociale media is om geld in te zamelen voor openbare diensten. In een brief van president Museveni aan het ministerie van Financiën vorig jaar maart werd echter aangedrongen op de invoering van de belasting als middel om online "roddel" te stoppen.
 • Censuur in Oeganda neemt alleen maar toe, waarbij autoriteiten elke gelegenheid aangrijpen om politieke tegenstanders of critici van de overheid te straffen.
 • Een voorbeeld van toenemende repressie in Oeganda is het recente proces tegen oppositielid Bobi Wine. Bobi Wine werd op 6 augustus 2019 voor de rechter gedaagd onder beschuldiging van "irritante" president Museveni. Dit laat zien hoe wetten kunnen worden gebogen om politieke tegenstanders en critici in Oeganda te straffen.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

15Uzbekistan

VPN's zijn legaal in Oezbekistan.

Desondanks heeft het land nog steeds een manier om digitale rechten te beschermen.

Skype, WhatsApp en Viber hebben te maken gehad met frequente blokkering in Oezbekistan, hoewel de toegang in mei 2018 is hersteld.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • Het wetboek van strafrecht van Oezbekistan, gewijzigd in 2016, verbiedt het delen van inhoud die aanzet tot haat of wordt beschouwd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De vage formulering van het wetboek van strafrecht betekent dat het door autoriteiten kan worden gebruikt om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en willekeurige arrestaties uit te voeren.
 • De wijzigingen van 2016 in het wetboek van strafrecht hebben de gevangenisstraf verlengd van vijf tot acht jaar voor degenen die schuldig zijn bevonden aan het publiceren van inhoud die de nationale veiligheid bedreigt.
 • Uztelecom's eigen staatstelecommunicatie- en internetprovider, Uztelecom, heeft een monopolie op de markt. Dit maakt het voor de overheid gemakkelijk om een ​​internetstop te implementeren of censuur uit te voeren.

Uztelecom en alle andere ISP's moeten bewakingsapparatuur op netwerken installeren om een ​​licentie te verkrijgen. Hierdoor kan de overheid massabewaking uitvoeren.

 • Oezbekistan heeft een door de staat gerunde zoekmachine geïntroduceerd die automatisch inhoud filtert en verbergt die autoriteiten niet willen zien.
 • De overheid heeft de websites van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch geblokkeerd. Dit betekent dat ze alleen toegankelijk zijn met behulp van tools zoals een VPN.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

16Venezuela

Jeugd in Venezuela demonstreert tegen censuur in de media en de vervolging van journalisten.

Caracas, Venezuela. 9 juni 2017. Jeugd in Venezuela demonstreert tegen censuur in de media en de vervolging van journalisten. Credit: EFE News Agency / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

VPN's zijn momenteel legaal in Venezuela.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • De 2010-wijzigingen van de Resorte-ME-wet (wet op de mediaverantwoordelijkheid) criminaliseert het online verzenden van berichten die angst bevorderen, de openbare orde verstoren, de schending van wetten negeren of bevorderen.
 • Volgens deze wet kunnen websites zwaar worden beboet voor het niet beperken of verwijderen van verboden inhoud, en degenen die inhoud plaatsen die als een bedreiging voor de nationale veiligheid wordt beschouwd, kunnen naar de gevangenis worden gestuurd.
 • De wet van Venezuela inzake nationale veiligheid is vaag geformuleerd en verbiedt gedrag dat "de veiligheid en verdediging van de natie omvat." Deze wet is van toepassing op zowel online inhoud als berichten, en degenen die schuldig zijn bevonden, kunnen naar de gevangenis worden gestuurd.
 • De wet tegen haat 2017, voor tolerantie en vreedzame coëxistentie, verbiedt de promotie van "haat of intolerantie" door media en stelt autoriteiten in staat om licenties van overtreders te verwijderen en hun websites te blokkeren. Degenen die schuldig worden bevonden aan het aanzetten tot haat, kunnen 10 tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.
 • De vage formulering van de anti-haatwet van Venezuela laat het open voor misbruik door autoriteiten die het online gedrag van journalisten, activisten en critici van de overheid kunnen veroordelen.

In januari 2018 hebben de autoriteiten drie tieners vastgehouden op grond van de anti-haatwet voor het oproepen van overheidsprotesten via sociale media en berichten.

 • In 2019 werd een Cyberspace-wet opgesteld die de autoriteiten de controle over cyberspace beweert en een orgaan opricht om het internet van het land te beheren en te controleren. De wet zou autoriteiten toestaan ​​"preventieve maatregelen" te nemen om "haat tegen te gaan", wat het gebruik van geweld door autoriteiten zou kunnen legaliseren. Het vereist ook dat serviceproviders inhoud censureren die door autoriteiten wordt afgekeurd.
 • Tal van activisten in Venezuela hebben hun bezorgdheid geuit over de omvang van de surveillance en mogelijke hacking door de overheid.
 • In 2018 blokkeerde de Venezolaanse ISP CANTV Tor in het land, dat door veel burgers werd gebruikt als een manier om censuur te omzeilen. Dit betekent dat VPN's een populaire manier zijn om het blokkeren van sites in het land te omzeilen.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

17Vietnam

Politie staat op straat voor de vlag van Vietnam.

Ho Chi Minh, Vietnam. November 2018. Politie staat op straat voor de vlag van Vietnam. Credit: StreetVJ

VPN's zijn legaal in Vietnam.

Hoewel VPN's legaal zijn in Vietnam, beperken autoriteiten in het land af en toe de toegang tot internet of telefoonnetwerken in tijden van onrust.

Sociale media en netwerksites zoals Facebook en LinkedIn zijn ook periodiek geblokkeerd in Vietnam.

Gerelateerde wetten & praktijken:

 • Het decreet van 2013 betreffende het beheer, de levering, het gebruik van internetdiensten en internetinhoud online a.k.a De internetwet verbiedt het online delen van nieuws, literaire werken en politieke of sociale commentaren.

De internetwet is ook een reden tot bezorgdheid bij organisaties als Human Rights Group en Reporters Without Borders. Beide groepen hebben vastgesteld dat de wet selectief kan worden gebruikt om individuen aan te spreken die zich uitspreken tegen de overheid.

 • De 2015 & Wijzigingen van 2018 in het Wetboek van Strafrecht van Vietnam verbieden subversie en anti-staatspropaganda. Het strafrecht wordt bijgevolg door autoriteiten in Vietnam gebruikt om online activisten te vervolgen en naar de gevangenis te sturen.
 • De Cybersecurity-wet van 2019 heeft blockquote implicaties voor de vrijheid van meningsuiting in Vietnam omdat het verbiedt kritiek op de staat online.
 • De Cybersecurity-wet dwingt zowel buitenlandse als binnenlandse internetbedrijven om gebruikersgegevens in Vietnam op te slaan en indien nodig aan autoriteiten over te dragen. Sites moeten ook inhoud censureren die door de overheid als 'giftig' wordt beschouwd.

Terug naar andere belangrijke landen tabel

De landen in deze gids zijn allemaal belangrijk vanwege hun beperkingen op VPN-gebruik en andere digitale vrijheden. Als uw land niet wordt vermeld, zijn VPN's legaal om daar te gebruiken.

Als u op zoek bent naar meer informatie over VPN's en hun gebruik, kunt u onze andere bronnen bekijken in onze hub hub.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare VPN, kunt u onze aanbevelingen voor 2019 hier lezen.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me