Att ansluta till ett offentligt WiFi-nätverk utan att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder riskerar att ge angripare tillgång till din surfaktivitet, kontouppgifter och mycket mer. Ta reda på hur du kan vara säker med dessa fyra viktiga säkerhetstips.

illustration av människor i en offentlig miljö med wifi

Offentlig WiFi har förändrat vårt sätt att arbeta, hur vi reser och till och med hur vi kommunicerar. Med ett växande globalt nätverk med över 350 miljoner hotspots har gratis offentlig WiFi blivit ett nödvändigt verktyg för miljontals internetanvändare varje dag.

Företag ofta överdriva riskerna med offentlig WiFi för att generera klick och sälja säkerhetsprodukter. I själva verket är offentlig WiFi inte så farligt som det har gjorts. Tack vare ökningen av HTTPS kommer du att vara säkrare i ett öppet nätverk än någonsin tidigare.

Men offentlig WiFi är inte riskfri. När du går in på ett osäkert nätverk utan att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder riskerar du fortfarande att ge en angripare tillgång till dina:

 • Bläddringsaktivitet
 • Känsliga personuppgifter
 • Kontouppgifter & lösenord
 • E-postkonversationer & meddelanden

All denna information kan exponeras om du inte vidtar åtgärder för att ändra ditt surfbeteende eller skydda din anslutning. Enligt en rapport från Norton, 87% av konsumenterna har satt sina uppgifter i fara vid användning av ett offentligt WiFi-nätverk.

Oavsett om du är ansluten till ett riktigt offentligt WiFi-nätverk eller en falsk hotspot, så använder du ett offentligt nätverk hackare mer utrymme för genskjuta och samla din data.

Tänk på din internettrafik som en konversation: precis som i det verkliga livet är det att prata offentligt mycket mer mottagligt för avlyssning än att prata privat.

Vi överdriver inte de potentiella farorna eller säger att du aldrig ska använda offentlig WiFi.

Istället ger vi dig en ärlig nedgång av riskerna med att använda offentliga WiFi-nätverk.

Vi täcker de verkliga integritets- och säkerhetsfrågorna och förklarar fyra enkla steg för att minska dina chanser att bli hackade eller få dina data stulna.

Vad är offentlig WiFi?

Offentlig WiFi är en punkt av gratis trådlös internetuppkoppling tillgängligt för alla i ett visst område. Offentliga nätverk har vanligtvis ett lättillgängligt lösenord eller inget lösenord alls - vilket betyder vem som helst kan ansluta till dem.

Gratis WiFi-hotspots finns vanligtvis på livliga offentliga platser som butiker, restauranger, flygplatser och hotell. De flesta användare förväntar sig nu att hitta ett gratis nätverk nästan överallt de går - något cyberbrottslingar använder till deras fördel.

Är offentlig WiFi säkert?

Farorna med offentlig WiFi är ofta överdrivna i ett försök att sälja säkerhetsprodukter. Sanningen är att tack vare ökningen av HTTPS har offentliga WiFi-nät aldrig varit säkrare.

Skärmdump av allmänna wifi-rubriker

Farorna med offentlig WiFi övervägs ofta.

Ett offentligt Wi-Fi-nätverk är fortfarande i sig mindre säker än ett personligt, privat nätverk eftersom du inte vet det vem ställde upp det eller vem annars ansluter till det.

Trafikupplyssnings- och avlyssningsverktyg är lätt tillgängliga att köpa online och marknaden för personuppgifter växer varje dag. Det är fortfarande oroande lätt för en angripare att ställa in en falsk WiFi-hotspot för att stjäla din information.

Enligt en nyligen genomförd Bloomberg-utredning kontrollerar cyberbrottslingar till och med hotell bara för att samla in värdefulla nätverksdata:

"Ledaren hade använt sin telefons hotspot för att skapa ett nytt Wi-Fi-nätverk och namngivit det efter hotellet. Inom några minuter hade sex enheter anslutit sig till hans falska nätverk och avslöjat deras internetaktivitet för hackarna. ”

Om ett nätverk inte har något lösenord är all HTTP-trafik som flyter till och från den hotspot okrypterad. Det betyder att all data som skickas från din dator överförs som vanlig text.

Att ansluta till ett oskyddat offentligt WiFi-nätverk gör dig sårbar för:

 • Man-in-the-Middle-attacker (MitM)
 • DNS-förfalskning
 • Falska hotspots
 • Session kapning

Det bästa sättet att undvika dessa faror är att förstå dem. I nästa avsnitt kommer vi att täcka de fem vanligaste riskerna med offentlig WiFi.

Om du vill lära dig att skydda dig kan du hoppa direkt till våra fyra viktiga säkerhetstips.

Vilka är farorna med allmän WiFi??

1http & HTTPS

Många VPN-företag kommer att försöka övertyga dig om att offentliga WiFi-nätverk alltid är farliga. Tack vare något som heter HTTPS är det inte exakt sant.

HTTPS står för Hypertext Transfer Protocol Secure. Det är en krypterad förlängning av HTTP-protokollet, en grundläggande internetstandard som gör att webbsidor kan begäras och laddas.

Utöver de grundläggande funktionerna i HTTP är HTTPS utformad för att skydda Integritet och säkerhet av data i transit.

HTTPS tillhandahåller kryptering via TLS (Transport Layer Security), som säkrar anslutningen mellan en klient (t.ex. en webbläsare) och en server (t.ex. exempel.org). Detta betyder att alla anslutningar till en HTTPS-webbplats är krypterade, autentiserad, och kontrolleras regelbundet efter integritet.

HTTPS gör det mycket svårare för en angripare att fånga kommunikation mellan din webbläsare och webbplatsen du besöker eftersom uppgifterna är inte längre i vanlig text.

För att kontrollera om webbplatsen du besöker är krypterad med HTTPS, kontrollerar du bara webbadressen i adressfältet. Om det är HTTPS-aktiverat ser du ett hänglås i det övre vänstra hörnet.

Skärmdump av en HTTPS-adressfält.

Om du ansluter till en webbplats på offentlig WiFi som inte skyddar sig med HTTPS lämnar du dig öppen för attack. Varje tredje part kan övervaka din surfaktivitet, se vilka webbadresser du laddar och fånga uppgifterna du skickar in.

Lyckligtvis är upp till 94% av trafiken över Google Services nu krypterat med HTTPS. Det betyder att de flesta webbplatser du besöker kommer att skyddas.

Här hittar du en lista över webbplatser som inte överensstämmer med HTTPS, av vilka många är bekanta med.

2Man-in-the-Middle-attacker (MitM)

Förekomsten av HTTPS gör inte offentlig WiFi helt säker. Det viktigaste är att det inte skyddar dina DNS-frågor.

Om du ansluter till ett osäkra WiFi-nätverk är det möjligt för en angripare att avlyssna dina DNS-förfrågningar och skickar dig till en alternativ server under deras kontroll. Detta är känt som en Man-in-the-Middle-attack (MitM).

Tekniskt hänvisar en Man-in-the-Middle-attack (MitM) till varje scenario där en tredje part avbryter eller ändrar kommunikationen mellan två system.

När en MitM-attack inträffar på offentlig WiFi avbryter angriparen anslutningen mellan din dator och den webbserver du försöker ansluta till. Enligt en hotintelligensrapport från IBM börjar 35% av all skadlig onlineaktivitet med en MitM-attack.

Man-i-mitten-attacker kan komma i många former, inklusive:

 • DNS-förfalskning
 • HTTPS-förfalskning
 • Man-i-webbläsaren attack (MitB)
 • Falska hotspots
 • Phishing-mejl

I ett osäkert nätverk kan angripare göra det ändra nyckeldelar av nätverkstrafiken, dirigera om denna trafik, eller injicera skadligt innehåll i ett befintligt datapaket.

En angripare kan visa en falsk webbplats eller inloggningsformulär, ersätta länkar med skadliga alternativ, lägga till bilder och mycket mer.

Hackare kan lura människor att avslöja eller ändra sina lösenord och avslöja mycket personlig information.

MitM-attacker är populära eftersom de är det billig, lätt, och effektiv. Allt som en hacker behöver är en enhet som $ 99 WiFi ananas - en enhet i fickstorlek som ser ut som en korsning mellan en USB-flashenhet och en WiFi-router.

foto av en WiFi ananasapparat, som används av hackare för Man in the Middle attacker

WiFi ananas på $ 99 tillåter nästan alla att utnyttja offentliga nätverk för att samla in personuppgifter.

Dessa enkla enheter gör att nästan vem som helst kan skapa en falsk WiFi-åtkomstpunkt och utföra en MitM-attack. De är kommersiellt tillgängliga och säljs som standard i de flesta datorvaruhusbutiker.

Ananas utvecklades först av Hak5 som ett verktyg för penetrationstestare. Pentesters anlitas av företag för att testa eller attackera sitt eget nätverk för att belysa eventuella sårbarheter.

WiFi Ananas kan gränssnittet med hundratals enheter i taget. Säkerhetsforskare kan använda den för att utföra flera attacker på offentliga WiFi-nätverk för att se hur de fungerar och hur de kan skyddas mot dem.

Utvecklarna tillhandahåller till och med omfattande guider för att utföra sådana attacker och forum för att hjälpa om du fastnar.

Även om detta gör det till ett värdefullt verktyg för forskare, är det också ett farligt verktyg i fel händer. Angripare kan enkelt använda ananas för att samla in känslig personlig information från okända allmänna Wi-Fi-användare.

Hackernoon genomförde ett experiment med en WiFi ananas och fann att 49 enheter anslutits på en enda eftermiddag.

Du kan lära dig mer om att skydda mot MitM-attacker i nästa kapitel i den här guiden.

3DNS Spoofing

DNS Spoofing eller "DNS-cache-förgiftning" är en specifik typ av Man-in-the-Middle-attack som är utformad för avleda trafiken från legitima servrar och omdirigera den till falska. Denna typ av attack är särskilt populär över oskyddade offentliga WiFi-nätverk.

DNS-frågor skickas från din enhet varje gång du ansluter till en webbplats. När du anger en URL i din webbläsares adressfält kontaktar du först a DNS-namnserver som hittar den matchande IP-adressen (t.ex. 192.168.1.1) för den domän (t.ex. exempel.com) du letar efter.

DNS-förfalskning är när en tredje part ändrar uppgifterna i en DNS-namnservers upplösningscache. Det här är som att ändra telefonnummer i en katalog - om någon ändrade posten för "exempel.com", skulle alla användare som försöker komma åt den webbplatsen skickas till en annan IP-adress som har angivits av hackaren.

Det finns två huvudskäl till varför en angripare kan göra detta:

 • För att starta en "denial of service" (DDoS) attack. En angripare kan ändra IP-adressen som anges för en gemensam domän som Google.com för att vidarebefordra en enorm mängd trafik till en annan server. Om den alternativa servern inte kan hantera så höga volymer kan den ofta sakta ner eller till och med stoppa. Denna typ av DDoS-attack kan ta bort hela webbplatser.

 • Omdirigering. Skadade DNS-poster kan användas för att avleda offren till bedrägliga webbplatser. Angripare använder detta för att skicka användare till phishing-webbplatser som ser nästan identiska ut som den avsedda destinationen. Dessa webbplatser är utformade för att lura användare att ange känslig information som deras Användarnamn och Lösenord.

De flesta angripare kommer att välja att konfigurera sin egen skadlig DNS-namnserver. De kan sedan använda flera strategier för att distribuera skadlig programvara för DNS-växlare till en användares dator, smartphone eller WiFi-router.

DNS-växlare malware ändrar enhetens inställningar för att peka DNS-frågor till hackarens skadliga server. Attackeren kan sedan vidarebefordra trafik för legitima webbplatser mot skadlig programvara och nätfiskewebbplatser.

Koden för skadlig programvara för DNS-växlare finns ofta i webbadresser som skickas via skräppostmeddelanden. Dessa e-postmeddelanden försöker skrämma användare att klicka på den medföljande URL: en som infekterar sin dator. Bannerannonser och bilder - både i e-postmeddelanden och pålitliga webbplatser - kan också rikta användare till denna kod.

Förutom själva enheten kan angripare också mål routrar med samma DNS-skiftande skadlig programvara. Routrar kan åsidosätta en enhets DNS-inställningar, vilket är ett särskilt hot för användare som är anslutna till offentliga WiFi-nätverk.

4Fake Hotspots & Onda tvillingattacker

foto av misstänkta allmänna wifi-namn

Falska hotspots eller "Evil Twin attacker" är bland de vanligaste och farligaste hoten på offentliga WiFi-anslutningar.

En angripare imiterar helt enkelt ett offentligt WiFi-nätverk med ett till synes legitimt namn som "Free_Cafe_WiFi" och väntar på att deras offer ska ansluta.

Mindre sofistikerade hackare kan till och med välja namn som ”GRATIS INTERNET” i ett försök att locka människor. En ond tvillingattack är mycket lätt att dra av - du kan se den här sjuåringen göra det på 11 minuter.

WiFi ananas inkluderar även den ursprungliga kapaciteten att aktivt söka efter SSID-signaler. Dessa signaler används av telefoner för att hitta och ansluta till kända WiFi-nätverk, och kan enkelt kopieras av skadliga tredje parter.

Detta betyder att alla med en WiFi ananas kan lura din telefon eller laptop att ansluta till ett farligt WiFi-nätverk bara genom att vara i närheten. Det verkar för användaren som om de är anslutna till ett känt nätverk som de tidigare har anslutit till.

Det är otroligt lätt att falla för en falsk WiFi-hotspot. Vid den amerikanska republikanska konventionen 2016 anslöt mer än 1200 personer till farliga gratis WiFi-nätverk eftersom de hade riktade namn som ”I Vote Trump! Gratis internet. ”Detta kostade dem deras känsliga data, e-postmeddelanden och meddelanden.

I själva verket utsatte 68% av användare på konferensen sina identiteter genom offentlig WiFi på något sätt. Dessa var falska nätverk som inrättades i ett test av Avast för att göra en poäng om offentlig WiFi - men konsekvenserna kunde ha varit allvarliga.

Var alltid försiktig med att automatiskt ansluta till ett nätverk, särskilt om dess namn eller plats verkar misstänkt.

5Session kapning

Session kapning är en typ av Man-in-the-Middle attack som gör det möjligt för en skadlig tredje part att vinna full kontroll över dina onlinekonton.

Angripare kan använda den här tekniken för att ta över anslutningen mellan din enhet och en annan maskin. Det kan vara en webbserver, en applikation eller en webbplats med ett inloggningsformulär.

"Sessioner" är tillfälliga tillstånd som upprättas mellan två kommunikationsenheter. Sessionen tjänar till att autentisera de båda parterna och tillåter information om deras kommunikation spåras och lagrad.

Möten inrättas med olika autentiseringsprotokoll som säkerställer att de två parterna vet vem varandra är. Detta inkluderar en HTTP "session cookie" - en fil som innehåller information om din interaktion med webbservern.

När du loggar in på en webbplats tilldelas du en sessionskaka. När du surfar på webbplatsen fortsätter servern att be din maskin att autentisera sig själv genom att skicka den här cookien igen.

Session kapning utnyttjar dessa cookies. Webbservern som du interagerar med förlitar sig på sessionskakan för att identifiera och autentisera din enhet - om den är stulen kan tjuven också stjäla din identitet.

De mest värdefulla sessionskakorna är de som skickas till användare som loggar in på mycket säker webbplatser.

Beväpnad med denna information kan en angripare:

 • Köp varor i ditt namn
 • Flytta pengar mellan konton
 • Ändra dina inloggningsuppgifter
 • Låser dig från dina konton

Hackare kan stjäla sessionskakor på olika sätt. Vanligtvis kommer de att infektera en användares enhet med skadlig programvara som registrerar sin sessioninformation och skickar relevanta cookies till angriparen.

I ett osäkrat nätverk kan angripare också använda specialiserad programvara som kallas 'session sniffers' för att identifiera och fånga din sessionstoken.

Programvara för att sniffa är otroligt lättillgänglig trots att det är det olagligt att använda det för avlyssning och snooping av data. Populärt sniffmjukvara från det förflutna inkluderar Ethereal, FaceNiff och Firesheep.

Det mest effektiva sättet att skydda dig mot kapning av sessioner är att undvika osäkra WiFi-nätverk. Du är mycket mer sårbar för kapning om du skickar alla dina sessionskakor okrypterade över ett gratis nätverk.

Generellt sett bör kapning av sessioner inte vara möjlig om du ansluter till en webbplats med en HTTPS-anslutning, eftersom dina cookies kommer att skyddas av ett krypteringslager.

Som sagt kan smarta hackare lura din webbläsare att besöka en HTTP-version av en webbplats i en process som kallas HTTP-spoofing och sedan starta en attack via konventionella metoder.

Hur du kan vara säker på offentlig WiFi: 4+ säkerhetstips

I det här kapitlet förklaras fyra enkla steg som du kan följa för att minska dina chanser att bli hackade eller få dina data stulna på en offentlig WiFi-anslutning.

Illustration av en man som är ansluten till allmän wifi när man reser.

1 Ändra ditt surfbeteende

De farligaste allmänna WiFi-nätverk är de som behöver inte ett lösenord för att gå med.

Vi tenderar att tvinga oss mot dessa nätverk eftersom de är vanliga och superhändiga, men de ökar din risk för ett allvarligt intrång dramatiskt.

Om du måste använda offentlig WiFi väljer du ett nätverk som är lösenordsskyddat.

Om du inte hittar ett öppet nätverk som du litar på, är det värt att överväga att använda ditt mobildataplan istället. Det här alternativet är mycket säkrare och kan hittas i menyn Inställningar på din enhet. Apple och Android har båda hjälpsamma guider som förklarar hur man gör detta.

Om det är absolut nödvändigt att ansluta till ett öppet nätverk, se till begränsa din aktivitet för att undvika alla slags beteenden som kan involvera dina personuppgifter.

Undvik nätbanker eller shopping på webbplatser som eBay eller Amazon. Om något innebär finansiella transaktioner eller skicka in dina personliga uppgifter, styr.

För att undvika falska hotspots är det också bra att fråga en anställd vad WiFi-namnet är om du är på en restaurang eller hotell - särskilt om det finns liknande namngivna nätverk i närheten.

2Byt dina enhetsinställningar

Det finns några enkla justeringar du kan göra på dina enheter som gör dem mycket mindre mottagliga för attacker.

Stäng av automatisk WiFi-anslutning

En av de första sakerna du kan göra är stäng av automatiska anslutningar. Detta hjälper dig att undvika att ansluta till slumpmässiga öppna hotspots.

Så här stänger du av automatiska WiFi-anslutningar på Windows:

 1. Navigera till menyn Inställningar.
 2. Klicka på Nätverk & Internet > Wi-Fi > Hantera kända nätverk.
 3. Högerklicka på vilket nätverk du inte vill ansluta till automatiskt.
 4. Välj "Egenskaper" och avmarkera alternativet "Anslut automatiskt när du är inom räckvidd".

skärmdump av hur du inaktiverar WiFi-anslutningar på Windows

Hur du avaktiverar automatiska WiFi-anslutningar i Windows.

Så här stänger du av automatiska WiFi-anslutningar på en Mac:

 1. Navigera till menyn Systeminställningar.
 2. Välj nätverk'.
 3. På vänster sida väljer du vilket nätverk du inte vill ansluta till automatiskt.
 4. Avmarkera rutan bredvid "gå automatiskt med i detta nätverk".
 5. Klicka på "Apply".

Skärmdump av hur man inaktiverar automatiska WiFi-anslutningar på en Mac

Hur du avaktiverar automatiska WiFi-anslutningar på en Mac.

Så här stänger du av automatiska WiFi-anslutningar på en iPhone:

 1. Navigera till menyn Inställningar.
 2. Klicka på alternativet 'WiFi'.
 3. Välj vilket nätverk du inte vill ansluta till automatiskt.
 4. Växla på knappen "Auto-Join" för att förhindra automatisk anslutning.

Det är bra att gå in i vanan att ta bort offentliga WiFi-nätverk från din enhet. Att hålla en tunn WiFi-historik hjälper till att undvika möjligheten att du kommer att ansluta till en falsk åtkomstpunkt senare.

Det är också bäst att du stänger av fildelning, Bluetooth och AirDrop på din enhet om du inte tänker använda den specifikt. Att ha det hela tiden är onödigt och ökar risken för att malware-infekterade filer hittar sig in i ditt system.

Aktivera din brandvägg

En brandvägg är en nätverkssäkerhetsfunktion som övervakar trafiken som flyter till eller från ditt nätverk. Det tillåter eller blockerar trafik baserat på en uppsättning fördefinierade säkerhetsregler.

Brandväggen fungerar för att förhindra obehörig eller skadlig åtkomst till din enhet.

De flesta datorer har nu en inbyggd brandvägg.

Om du inte är säker på om din brandvägg är på eller av är det värt att kontrollera.

Så här aktiverar du brandväggen på en Mac:

 1. Öppna menyn Systeminställningar.
 2. Välj "Säkerhet & Integritet'.
 3. Välj fliken 'Firewall' högst upp på sidan.
 4. Lås upp fönstret genom att klicka på låset i det nedre vänstra hörnet.
 5. Klicka på "Slå på brandväggen" för att aktivera brandväggen.

Skärmdump av hur man aktiverar brandväggen på en Mac

Hur man aktiverar brandväggen på en Mac.

Så här aktiverar du brandväggen på Windows:

 1. Öppna Start-menyn och navigera till Inställningar.
 2. Välj "Säkerhet & Integritet'.
 3. Välj "Uppdatera" & Säkerhet'.
 4. Välj "Windows Security" och sedan "Firewall & Nätverksskydd '.
 5. Se till att brandväggen är på.

skärmdump av hur du aktiverar brandväggen på Windows

Hur du aktiverar brandväggen på Windows.

Mjukvaruuppdateringar

Det är viktigt att du kommer ihåg att hålla din dator, bärbar dator eller telefon så uppdaterad som möjligt. Lyckligtvis aktiveras de flesta programuppdateringar automatiskt.

Programuppdateringar innehåller vanligtvis säkerhetsuppdateringar. Att hålla dig uppdaterad skyddar dig mot kända sårbarheter som hackare lätt kan utnyttja.

Det är möjligt att utlösa en falsk programuppdatering på din dator om du är i ett offentligt nätverk. Av den anledningen bör du aldrig ladda ner mjukvaruuppdateringar via offentlig WiFi - särskilt om varningsrutan dyker upp medan du är på den hotspot.

Se till att koppla bort och leta efter uppdateringar när du har en säker och privat anslutning.

3Säkerhetsapplikationer & Extensions

Utöver dina enhetsinställningar finns det några extra applikationer, tillägg och tjänster som är värda att ladda ner för att förbättra din säkerhet på offentliga WiFi-nätverk.

HTTPS Everywhere är en stor gratis webbläsarförlängning utvecklad av Electronic Frontier Foundation i samarbete med The Tor Project. Det är tillgängligt på Chrome, Firefox och Opera och kommer att driva webbplatser att använda säkra HTTPS-anslutningar där så är möjligt.

Om du använder Firefox kommer DNS via HTTPS också att göra långt för att skydda dig. Vi har sett att DNS-förfrågningar fortfarande exponeras under HTTPS-anslutningar; DNS over HTTPS (DoH) försöker täcka dessa sprickor genom att kryptera dina DNS-frågor.

Du hittar DNS via HTTPS-inställningarna i "Nätverk" -inställningarna i din Firefox-webbläsare.

skärmdump av inställningen Aktivera DNS via HTTPS på Firefox

Inställningen 'Aktivera DNS via HTTPS' på Firefox

Medan DNS via HTTPS bara för närvarande är tillgängligt på Firefox, söker Microsoft att lägga till det i Windows också. Integritetsförespråkare världen över förespråkar också dess lansering över så många webbläsare och plattformar som möjligt.

Det är lika värt att investera i tillförlitlig säkerhetsprogramvara som MalwareBytes. Dessa produkter kommer att erbjuda skydd mot virus och ransomware tillsammans med förmågan att grundligt rensa ditt system för skadlig programvara eller spionprogram som du redan har plockat.

Att aktivera tvåfaktorsautentisering på dina konton kommer också att göra långt för att skydda dig mot datastöld. Det betyder att även om en angripare lyckas kompromissa med dina användarnamn och lösenord, kommer de inte att kunna logga in på ditt konto utan en extra verifieringskod.

Du kan lära dig mer om de bästa webbläsarförlängningarna för integritet och säkerhet i vår guide till privata webbläsare.

4Virtual Private Networks (VPN)

Skärmdump av Express VPN på skrivbordet med serverplatser

Skärmdump av ExpressVPN med lista över serverplatser.

Om du använder offentliga WiFi-nätverk regelbundet är ett Virtual Private Network (VPN) utan tvekan den bästa investeringen du kan göra för säkerhet och sinnesfrid.

VPN: er fungerar genom att skapa en säker tunnel mellan din enhet och en privat VPN-server. Denna server vidarebefordrar sedan din trafik till webbplatsen eller applikationen du besöker.

VPN hindrar Internet-tjänsteleverantörer från att spåra din surfaktivitet och förhindrar också hackare och tredje parter från att fånga din trafik. Om någon övervakar din anslutning, är allt de ser värdelösa bokstäver och siffror.

Kort sagt, en VPN kommer att hålla din surfning säker av krypterings din internettrafik, routing den genom en säker tunnel, och maskering din sanna IP-adress.

En pålitlig VPN kommer effektivt att hantera alla de potentiella hot vi har nämnt i den här guiden, oavsett vilket nätverk du är på.

Det är värt att notera det inte alla VPN skapas lika. Vissa tjänster erbjuder starkare skydd än andra, medan vissa gratis tjänster faktiskt kan utgöra en säkerhetsrisk i sig själva.

Generellt sett kommer en högkvalitativ VPN att erbjuda snabba hastigheter, avancerade säkerhetsfunktioner och en transparent utan loggningspolicy. Se till att undersöka din leverantörs teknisk säkerhet, jurisdiktion, och integritetspolicy innan du litar på det med dina personuppgifter.

Om du verkligen är bekymrad över din säkerhet och integritet bör du använda ett prenumerationsbaserat VPN som har testats oberoende och väl granskat.

Var inte rädd för allmän WiFi

I vår brådska att ansluta till applikationerna vi behöver är det naturligt att tvinga sig mot offentlig WiFi. Det är enkelt och gratis och det är tillgängligt nästan överallt.

HTTPS och TLS har gjort det mycket svårare för hackare att fånga upp och utnyttja dina data. Som sagt, med bara en bärbar dator, lite gratis programvara och en WiFi ananas, skulle du bli förvånad över hur mycket skada som kan göras.

De enklaste lösningarna är ofta de starkaste. Om du är ordentligt beredd, utgör offentlig WiFi inte någon stor risk för tillfälliga användare. Invester i en pålitlig VPN och öka din säkerhet genom att kontrollera dina inställningar och vara förnuftig om de data du exponerar i ett öppet nätverk.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me