Att ställa in din egen VPN-server är ett gratis alternativ till att köpa en kommersiell VPN-prenumeration, men det kan vara en knepig process. Läs vidare för att ta reda på de tre sätten du kan skapa din egen VPN-server hemma.

Olika enheter anslutna till WiFi

Det är möjligt att bygga din egen VPN-server hemma, och processen fungerar på samma sätt som en affärs-VPN som gör att anställda kan komma åt sina kontorsnätverk på distans och säkert sätt.

Din hemmagjorda VPN-server låter dig säkert komma åt ditt hemnätverk när du är hemifrån, men det kräver viss teknisk kunskap för att kunna konfigurera.

Det kan vara en knepig process, och det är avgörande att du håller dig uppdaterad om säkerhetsuppdateringar eller riskerar att sätta dina personuppgifter och säkerhet på linjen.

Om du är en VPN-nybörjare (eller söker integritet från din ISP) rekommenderar vi att du använder en betrodd VPN-tjänst från tredje part med specialanpassade VPN-appar för varje enhet som du vill skydda.

Du kan se vår lista över de bästa VPN: erna här.

Dynamic Domain Name Server (DDNS)

Det finns tre huvudsakliga sätt att konfigurera din egen VPN-server hemma, men innan du väljer rätt för dig bör du kontrollera om ditt hemnätverk har tilldelats en statisk eller dynamisk offentlig IP-adress av din ISP.

Statiska IP: er förblir desamma, medan dynamiska IP: er ändras från tid till annan.

Om du har en dynamisk IP-adress är det en bra idé att ställa in DDNS (Dynamic Domain Name System). DDNS är en tjänst som kartlägger internetdomännamn till IP-adresser.

Enkelt uttryckt ger den din ständigt föränderliga IP-adress ett minnesvärt domännamn.

DDNS är till hjälp när du ställer in din egen VPN-server hemma eftersom det sparar dig från att behöva konfigurera VPN igen varje gång din offentliga IP-adress ändras.

För att ta reda på hur du ställer in DDNS på din router, leta efter instruktioner på din routerleverantörs webbplats.

Låt oss nu titta på de tre sätten du kan ställa in ditt eget VPN hemma:

1. Köp en router med en inbyggd VPN-server.

En VPN-router

Det enklaste och säkraste sättet att skapa ditt eget VPN hemma är att köpa en router som har inbyggda VPN-serverfunktioner.

Den största nackdelen med att köpa denna typ av router är priset - de kan kosta upp till 100 $ (en ganska enorm summa jämfört med standardmodeller som kan köpas för så lite som $ 25).

Det är ungefär samma pris som en treårig prenumeration på ett av marknadens bästa VPN.

Innan du köper en router, se till att den stöder ditt VPN-protokoll. Vi rekommenderar att du använder OpenVPN-protokollet för att balansera mellan integritet och prestanda.

Till skillnad från många VPN från tredje part, som ExpressVPN, kan du inte enkelt växla mellan olika VPN-protokoll på en router.

 1. Öppna din önskade webbläsare.
 2. Ange din routers LAN (interna) IP-adress i sökfältet. Generellt ger tillverkare routrar någon av följande IP-adresser: 192.168.0.1 eller 192.168.1.1. Om ingen av dessa är din routers IP-adress, följ dessa instruktioner för att ta reda på vad det är.
 3. Ange routerns användarnamn och lösenord. Om du inte redan har ändrat detta kommer båda delarna förmodligen att vara "admin".
 4. Gå till Inställningar (eller Avancerade inställningar) > VPN-tjänst.
 5. Aktivera VPN-tjänsten.
 6. Se till att du tillåter kunder som använder VPN-anslutningen att komma åt alla webbplatser på internet och hemnätverket.
 7. Bekräfta dessa inställningar genom att klicka på "Använd".

Ställ nu in din VPN-klient - det är den enhet du kommer att använda för att ansluta till VPN.

 1. Ladda ner konfigurationsfilerna för dina VPN-klienter (enheter som Windows, MacOS och smartphones) från routerns kontrollpanel.
 2. Packa upp filerna och kopiera dem över (trådlöst eller med en USB-kabel) till VPN-klientmappen på enheten du vill ansluta till VPN.
 3. Anslut till VPN (bort från ditt hemnätverk) och testa för eventuella läckor.
 4. Felsöka eventuella problem med VPN - dessa kan vara server- eller klientrelaterade.

2. Skaffa en router som stöder DD-WRT, OpenWRT eller tomat Firmware, eller köp en förblixt.

Firmware som DD-WRT ersätter operativsystemet i din routers flashminne - en process som kallas 'blinkande'. Firmakvarorna som anges ovan stöder skapandet av VPN-servrar på routern.

Var medveten om att den här metoden för att ställa in en VPN-server hem är riskabelare, eftersom den har större utrymme för fel och säkerhetsbrister jämfört med att köpa en router med inbyggt VPN-serverstöd.

För att skapa ett VPN på detta sätt måste du först blinka din nuvarande router för att arbeta med en tredje parts firmware.

Efter det måste du mata in en serie kommandon på den blinkade routern för att skapa en VPN-server och sedan konfigurera den enhet du vill använda som VPN-klient.

Det finns mycket utrymme för fel, vilket i slutändan kan äventyra din online säkerhet och integritet.

Det är viktigt att undersöka innan du blinkar din router eftersom du gör det på en enhet som inte stöder firmware kan bryta (eller "tegel") din router.

Du kan kontrollera om din nuvarande router stöder DD-WRT-firmware i den DD-WRT-stödda routerdatabasen.

Så här ställer du in din router:

 1. Kontrollera om din router stöder DD-WRT-, OpenWRT- eller Tomato-firmware. Alternativt kan du köpa routrar som kommer förblixt med firmware.
 2. Ladda ner den kompatibla firmwarefilen till din dator.
 3. Anslut din router till ett eluttag och anslut sedan den ena änden av en Ethernet-kabel till en av LAN-portarna och den andra änden till LAN-porten på din dator.
 4. Öppna din valda webbläsare på din dator och ange routerns interna IP-adress. De flesta routrar är inställda på 192.168.1.1 eller 192.168.0.1.
 5. Logga in på routerns kontrollpanel och hitta routeruppdateringen eller uppgraderingsavsnittet i inställningsmenyn.
 6. Flash din router med firmware genom att följa de enhetsspecifika instruktionerna som du hittar på leverantörens webbplats. Varje router är annorlunda och att det blinkande processen blir fel kan bryta den.
 7. Starta om den nyligen blinkade routern och logga in på kontrollpanelen en gång till.

Nu när routern är inställd med rätt firmware kan du skapa VPN-servern:

 1. Klicka på den trådlösa fliken i routerns webbgränssnitt.
 2. Hitta fliken VPN eller inställningsmenyn och aktivera OpenVPN.
 3. Nu är det dags att konfigurera din VPN-server och VPN-klienter. Det här steget innebär att köra många kommandon för att ställa in VPN korrekt - det är inte för nybörjare. Du bör följa de detaljerade anvisningarna för din valda firmware noggrant: DD-WRT, OpenWRT eller tomat. Till och med ett enda misstag kan bygga din router.

Här är en sammanfattning av hur du konfigurerar din VPN-server och VPN-klienter:

 1. Ändra brandväggsinställningarna så att din router tillåter inkommande VPN-anslutning.
 2. Skapa en certifikatutfärdare. Detta gör det möjligt för servern och klienten att kommunicera med varandra säkert och kryptera internettrafik.
 3. Generera serverns privata nyckel och certifikatpar.
 4. Installera och konfigurera OpenVPN.
 5. Generera VPN-klientprofiler (privata nycklar och certifikatpar) för varje enhet du vill ansluta till VPN.
 6. Extrahera klientprofilerna och importera dem till dina klienter (enheter).
 7. Konfigurera varje klient med hjälp av de genererade konfigurationsfilerna.
 8. Anslut till VPN från din klient.
 9. Testa VPN för att kontrollera att allt fungerar som det ska vara. Följ instruktionerna i vår läckagetestguide.
 10. Felsöka eventuella problem och läckor.

Om du vill ställa in din router så att den fungerar som en VPN-klient - snarare än en VPN-server som visas ovan - läs vår guide 'Hur man installerar ett VPN på en router'.

3. Ställ in en annan enhet som VPN-server.

Grafik av personmaskinskrivning på datortangentbordet

Om du inte har en OpenVPN-kompatibel router och du inte vill köpa en kan du vara värd för en VPN-server på en annan enhet som din Windows-dator eller MacOS-enhet, men som att blinka en router är det en komplex process.

Kom ihåg att den enhet som används som VPN-server alltid måste vara påslagen.

Om enheten är avstängd (eller kraschar) kan du inte ansluta via VPN, vilket är ett stort problem om du är långt borta från hemmet och inte kan slå på den igen.

Innan du skapar VPN-servern måste du ställa in port vidarebefordran på din router så att servern är tillgänglig från internet.

Vi lär dig hur du ställer in en Windows-enhet, samt MacOS och Raspberry Pi.

Hur du förvandlar din Windows 10-dator till en VPN-server

Microsoft Windows har en inbyggd funktion för värd för VPN-servrar, men den använder det föråldrade och osäkra VPN-protokollet PPTP.

Istället rekommenderar vi att du ställer in en OpenVPN-server med hjälp av OpenVPNs programvara.

Du kan hitta detaljerade instruktioner för hur du ställer in en OpenVPN-server på din Windows-enhet, inklusive kommandon, på OpenVPN: s webbplats.

Här är grunderna för att ställa in en VPN-server på Windows:

 1. Ändra brandväggsinställningar för att tillåta inkommande anslutningar och konfigurera portåterföring.
 2. Ladda ner OpenVPN för Windows till din dator.
 3. Installera OpenVPN och se till att rutan 'EasyRSA' är markerad i avsnittet 'Välj komponenter' i installationen.
 4. Installera TAP-drivrutinerna när du uppmanas.
 5. Konfigurera EasyRSA - detta är ett verktyg som används för att skapa certifikatmyndigheter och begära och underteckna certifikat.
 6. Generera certifikatutfärdare och VPN-servercertifikat.
 7. Bygg klientcertifikat - klienten är den enhet du kommer att använda för att ansluta till VPN-servern (t.ex. din smartphone).
 8. Skapa konfigurationsfiler för VPN-servern och VPN-klienter.
 9. Konfigurera varje VPN-klient med de genererade filerna.
 10. Anslut till VPN-servern från klientenheten.
 11. Testa som alltid ditt VPN för läckor för att säkerställa att din anslutning är säker.

Nu kan du ansluta till din Windows VPN-server när du är ute.

Hur du förvandlar din MacOS eller Raspberry Pi-dator till en VPN-server

Eftersom MacOS inte ursprungligen stöder OpenVPN, måste du använda tredjepartsprogramvara som Tunnelblick eller Homebrew för att kunna konfigurera en VPN-server på din enhet.

När du har konfigurerat antingen Tunnelblick eller Homebrew med OpenVPN är det ungefär samma sak som att ställa in en VPN-server på Windows.

Om du letar efter en mindre besvärlig enhet att använda som VPN-server kan du ställa in en på en Raspberry Pi.

Läs PiMyLifeUps steg-för-steg-guide för att ställa in en VPN-server på en Raspberry Pi med ett installationsskript som heter PiVPN.

Använd en Cloud Computing Provider för att ställa in en VPN-server

Grafik över en VPN-app på en mobiltelefon

Det finns ytterligare ett sätt att ställa in en VPN-server som faller mellan att konfigurera din hemmarruter och använda en kommersiell VPN-tjänst.

Om du vill skapa ett VPN på detta sätt måste du hyra en server från en molnberäkningsleverantör.

Du kan hyra en virtuell privat server (VPS) från företag som DigitalOcean, Scaleway eller Amazon Web Services.

Till skillnad från att hålla en VPN-server i ditt hem, kostar hyra en VPS pengar - ungefär samma månatliga pris som en kvalitet VPN-tjänst.

Du måste också anförträda all din internettrafik till värdföretaget, som kanske eller inte kan lagra din personliga information. Är det verkligen bättre än att lämna den till din Internetleverantör?

Så vad är fördelen med att använda en molnbaserad VPN-server?

Medan den här metoden inte tillåter dig åtkomst till ditt lokala nätverk när du är hemifrån, kan du hyra en server i nästan vilket land du vill, vilket innebär att du kommer att kunna få åtkomst till geospecifikt innehåll från det landet.

Att ställa in VPN-servern liknar konfigurera din router hemma, så se till att följa anvisningarna från ditt webbhotells webbplats noggrant.

Här är DigitalOceans instruktioner för att ställa in en OpenVPN-server.

Ska jag ställa in min egen VPN-server?

Det finns några orsaker till att du kanske vill ställa in en VPN-server hemma.

För det första, om du behöver komma åt ditt lokala nätverk när du är ute och går, är det en bra idé att installera din egen VPN-server hemma.

Att vara värd för en VPN-server i ditt hem innebär att du kan komma åt filer från ditt lokala nätverk och strömma Netflix eller få åtkomst till andra geobegränsade tjänster medan du är utomlands.

Om du konfigurerar rätt, om du ansluter till din egen VPN när du använder offentlig WiFi kommer du att skydda dig från hackare som vill stjäla din personliga information. VPN krypterar internettrafik mellan klienten och servern.

Du vet också vem som äger servrarna du använder. Detta bör göra det mer öppet för vilken data och information som loggas och lagras.

Men att inte ställa in din egen VPN-server hemma rekommenderas inte alltid.

Nackdelar med att ställa in din egen VPN-server

De allra flesta människor borde inte ställa in sin egen VPN-server. Oddsen är att du ska bli bättre på att använda en pålitlig, säker VPN-tjänst, som ExpressVPN.

Varför?

Om din internetanslutning lider av långsam bandbredd är det inte värt att skapa din egen VPN-server - det kommer bara att bromsa din tjänst ännu mer, inklusive nedladdningar.

Självbyggda VPN-servrar kräver också noggrann installation och teknisk kunskap för att se till att de inte är sårbara för säkerhetsbrister.

Dessutom, en hemmabaserad VPN är inte ett online-sekretessverktyg - åtminstone inte helt.

Eftersom den bara krypterar internettrafik mellan VPN-klienten och VPN-servern (din hemmarruter eller dator), kan din ISP - och alla tredje parter som har tillgång till de uppgifter som din ISP samlar in - fortfarande se allt du gör online.

Däremot kommer toppnivå-VPN-tjänster att skydda din integritet online och kommer automatiskt att hålla dig uppdaterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna.

De bästa VPN: erna samlar inte in någon av dina personliga uppgifter.

VPN-leverantörer har ofta VPN-servrar på dussintals platser globalt, till skillnad från ett hem-VPN som endast tilldelar dig IP-adressen till ditt hemnätverk.

Med en kommersiell VPN-tjänst kan du ansluta till servrar över hela världen för att få åtkomst till geobegränsat innehåll.

Med hjälp av färdiga (kommersiella) VPN-servrar kan du strömma, torrent och bläddra i sekretess, med enkel installation.

Att använda en VPN-tjänst från tredje part kommer sannolikt att ge dig bättre hastigheter än en självgjord server.

Är det gratis att konfigurera din egen VPN-server?

Router på ett skrivbord

Ja och nej - det beror på hur du ställer in VPN-servern.

Om du vill konfigurera en hemmagjord VPN-server på en router kan du behöva köpa ny maskinvara om din nuvarande router inte stöder OpenVPN.

Routrar med inbyggd VPN-serverfunktion kan kosta upp till 100 $.

Det är en liknande historia för molnbaserade servrar. Du måste betala en månadskostnad för att hyra dem från en tredjepartsleverantör.

Men om du vill konfigurera en VPN-server på en router eller enhet som du redan äger, till exempel en Windows-dator, är det helt gratis.

Om du inte är bekväm att ställa in en VPN-server hemma - det är en ganska knepig process - och du inte vill spendera pengar på en kommersiell VPN, ta en titt på våra bästa gratis VPN-tjänster.

VPN Server vs VPN Client: Vad är skillnaden?

Illustration av internettrafik som går igenom en VPN-server

I den här guiden har vi pratat om att ställa in en VPN-server, men vi berör också VPN-klienter.

Så vad är skillnaden mellan de två?

Både en VPN-server och en VPN-klient krävs för att skapa en krypterad VPN-tunnel.

VPN-servern är i den ena änden av tunneln och VPN-klienten i den andra.

VPN-klienten initierar anslutningen till VPN-servern och autentiserar sig innan den ges åtkomst till det virtuella privata nätverket.

Medan VPN-servrar kan acceptera anslutningar från många klienter, kan en VPN-klient bara upprätta en anslutning med bara en server åt gången.

Du installerar VPN-klientprogramvara på enheten som du vill ansluta till VPN-servern.

Till exempel på din Android-smarttelefon som du vill använda säkert på offentlig WiFi när du är ute och går.

Internettrafik från VPN-klientenheten (t.ex. din Android-smarttelefon) dirigeras genom den krypterade VPN-tunneln till VPN-servern, oavsett om det är en server du har ställt in hemma eller tillhör en VPN-tjänsteleverantör.

VPN-servern möjliggör värd och leverans av VPN-tjänsten och maskerar också VPN-klientens IP-adress med en egen.

Så om du ansluter till en VPN-server i ditt hem kommer din webbaktivitet att kopplas till det offentliga IP-adressen för ditt hemnätverk, även om du inte är fysiskt belägen där själv.

I den här guiden visade vi dig hur du ställer in en VPN-server hemma, men om du behöver hjälp med att konfigurera din enhet som VPN-klient, kolla in följande installationsguider:

 • Microsoft Windows
 • Apple MacOS
 • Android
 • iOS
 • Amazon Fire TV Stick
 • Apple TV
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me