VPN-routrar kan vara en utmärkt lösning för att ansluta många olika enheter på en gång. Lär dig hur du ställer in en VPN-router för att få permanent VPN-skydd i denna omfattande guide till VPN-routrar.

Två tecken som använder en VPN-router med flera enheter.

Vad är en VPN-router?

En VPN-router är en WiFi-router med VPN-klientprogramvara installerad på den. Routern krypterar all trafik som skickas eller mottas via ditt WiFi-nätverk. Detta betyder att du kan skydda alla dina enheter på en gång utan att installera VPN-programvara på varje enskild enhet.

Om du använder ett VPN på din dator eller smartphone krypterar trafiken från den enskilda enheten. En VPN-router, å andra sidan, kommer att kryptera trafiken över hela WiFi-nätverket, vilket minskar dina chanser att någonsin fångas utan skydd.

Detta betyder att alla enheter som är anslutna till din WiFi - datorer, surfplattor, smartphones och smarta TV-apparater kommer att kunna komma åt dina VPN: s servrar samtidigt och upprätthålla en säker och privat anslutning.

Vad är en VPN-router och hur fungerar de?

En VPN-router krypterar trafiken för alla enheter i ditt WiFi-nätverk.

Routrar kan köpas med VPN-programvara förinstallerad eller så kan du installera programvaran själv. Det är dock viktigt att notera att inte alla routrar kan stödja VPN-programvara och inte alla VPN-leverantörer kan köra på en router. För mer information om detta, hoppa till avsnittet i den här guiden om hur du ställer in en VPN-router.

Den här guiden täcker fördelar och nackdelar med att använda en VPN-router. Vi förklarar vad du ska leta efter och exakt varför en VPN-router kan vara rätt lösning för dig.

Om du redan har bestämt dig för att köpa en VPN-router och bara behöver hjälp med att konfigurera den, se till att du läser vår kompletta guide för att installera ett VPN på din router.

Vilka är fördelarna med en VPN-router??

Att investera i en VPN-router kan verka som ett stort steg, men det kan ge flera fördelar när det gäller säkerhet, integritet och bekvämlighet.

Illustration som visar fördelarna med en VPN-router.

1Avoid Multiple Device Limits

De flesta VPN-leverantörer har en gräns för antalet enheter du kan ansluta på en gång.

Med en VPN installerad på din router kommer alla enheter som är anslutna till ditt WiFi-nätverk skyddas av din VPN och den räknas bara som en anslutning.

Den här funktionen är särskilt användbar för spelkonsoler, mediaspelare och Internet of Things (IoT) -enheter, av vilka många inte har ursprungligt stöd för VPN-klientprogramvara.

2Permanent VPN-skydd

Webbläsarbaserade VPN-tjänster kräver att du aktiverar din anslutning varje gång du vill starta en ny session. Om du använder en VPN-router behöver du aldrig oroa dig för att slå på ditt VPN igen.

När din router har konfigurerats kommer ditt VPN att köra permanent oavsett vilken enhet du använder. Detta minskar allvarligt din risk att någonsin fångas utan skydd.

Under de senaste åren har vissa länder antagit ny lagstiftning som tvingar internetleverantörer att övervaka och lagra din surfhistorik. Detta är nu obligatoriskt i Storbritannien, USA, Australien och i vissa delar av Europa.

Att säkra hela nätverket med en VPN-router är en av de bästa lösningarna på det här problemet. All trafik i ditt nätverk kommer att säkerställas och krypteras mellan routern och VPN-servern, vilket gör att din Internetleverantör absolut inte har information om din surfhistorik.

3 Förbättrad övergripande säkerhet

Att uppgradera din router är en bra idé ur ett säkerhetsperspektiv. Det har förekommit flera fall där myndigheter och brottslingar har utnyttjat sårbarheter i routrar för att spionera på människor eller samla in sina känsliga uppgifter.

Om du använder en VPN-router får alla enheter som är anslutna till din routers Wi-Fi fördelarna med din VPN. Det betyder att om du har gäster eller vill använda flera enheter samtidigt kommer all trafik att skyddas som standard.

4Layered VPN Services

Det är mycket lättare att köra två VPN-tjänster samtidigt om du använder en VPN-router. Du kan installera ett VPN på din router och en annan på skrivbordet. Även om detta definitivt kommer att påverka din anslutningshastighet, är det ett bra sätt att maximera ditt skydd i fall en VPN-leverantör äventyras av läckor eller kraschar.

Vilka är nackdelarna med en VPN-router?

VPN-routrar kan verka som en bra fångstlösning för integritet på internet, och de är i viss mån. Men de kommer till en kostnad, och inte bara den ekonomiska.

Illustration som visar nackdelarna med en VPN-router.

1 Brist på flexibilitet

VPN-routrar är avsedda för integritet. När de väl har konfigurerats är det inte så lätt att ändra inställningarna som när VPN-programvaran är installerad på enhetsnivå. Det är mycket svårare att snabbt slå på och stänga av ditt VPN eller ändra din serverplats.

Av den anledningen är VPN-routrar inte idealiska för saker som geo-spoofing, anticensur eller blockering av innehåll. Dessa situationer behöver mycket mer flexibilitet när det gäller när du vill aktivera ditt VPN och var du vill ansluta till.

På samma sätt, om du vill strömma innehåll kan det vara lättare att installera VPN-programvaran direkt på din föredragna enhet.

Många tjänster blockerar direkt VPN utan att uppmärksamma var trafiken kommer från. Det kan orsaka problem om ditt VPN ständigt aktiveras.

Du kanske till och med kämpar för att få åtkomst till innehåll som normalt finns i din region. Om du till exempel är i USA och ansluter din VPN-router till en brittisk server kanske du inte kan komma åt US Netflix eller andra lokala plattformar.

2 Komplicerad installation

Det kan vara svårt och tidskrävande att installera ett VPN på din hem router, särskilt för nybörjare.

De flesta VPN-företag har handledning för att hjälpa sina kunder genom installationsprocessen, och många av dem har support för livechatt också. Om du har problem kan du se till vår guide för att installera ett VPN på din router.

Det andra alternativet är att helt enkelt köpa en förkonfigurerad router. Detta är mycket lättare och kommer att få dig att surfa privat mycket snabbare, men det kommer att få dig tillbaka några hundra dollar. Du kan läsa mer om det här alternativet i nästa kapitel i den här guiden.

3 Reducerade anslutningshastigheter

Att köra all din trafik genom ett VPN innebär att dina hastigheter blir permanent lägre.

Även om du köper en avancerad router utrustad med en av de snabbaste VPN: erna på marknaden, kommer det naturligtvis att bli en viss avmattning jämfört med en obehindrad (och oskyddad) anslutning. Detta gäller särskilt om du ansluter flera enheter till samma VPN-router.

4Security svaga fläckar

En nackdel med att använda ett VPN på routernivå är att trafiken mellan dina enheter och routern inte är krypterad.

Det här är inte för mycket om du känner till och litar på alla som använder ditt hemnätverk. Det utgör dock en säkerhetsrisk om en främling eller tredje part får tillgång.

Så här ställer du in en VPN-router: Pre-Flashed vs. Unflashed

Om du bestämmer dig för att investera i en VPN-router är ett av de största besluten du måste fatta om du ska köpa en pre-snabbavdrivet, VPN-aktiverad, eller ostrippad router.

"Blinkande" betyder att installera ny firmware, som är routerns operativsystem som bestämmer vad den kan och inte kan göra.

Illustration som visar olika typer av VPN Router.

Här är alla tre alternativ sammanfattade:

 1. Köp en pre-flashed VPN-router. Dessa routrar levereras med ett VPN-förinstallerat. Det här alternativet är snabbt och enkelt, men är vanligtvis dyrare.
 2. Köp en VPN-aktiverad router. Dessa routrar stöder naturligtvis VPN-kapacitet, så du behöver inte installera ny VPN-aktiverad firmware. Men du måste fortfarande installera ditt valda VPN.
 3. Blixta en befintlig router med VPN-firmware. Detta är det mest komplicerade alternativet. Du kan spara pengar på ny hårdvara, men du måste installera VPN-firmware manuellt.

Skillnaden mellan dessa alternativ är enkel: förinställda routrar har redan VPN installerat på dem. Oflaskade routrar kräver att du installerar VPN manuellt. Det första alternativet kommer vanligtvis att kosta dig lite mer, men det tar allt arbete ur dina händer - bara koppla in det och gå.

Om du har din router som en del av ditt internetpaket är det osannolikt att du kommer att kunna installera ett VPN på den exakta enheten. De flesta internetleverantörer ger nu sina kunder kombinerade enheter som fungerar både som modem och router. I det här fallet måste du köpa en ny, VPN-aktiverad router och ansluta den till din nuvarande enhet.

Vi kommer nu att täcka vart och ett av dessa alternativ i detalj.

1Pre-Flashed Routers

Förblixtade routrar är det enklaste alternativet i nästan alla situationer. De kommer med en VPN-förinstallerad, så att du kan undvika den komplexa processen att installera ny programvara eller firmware.

Att köpa en förblixt VPN-router kostar vanligtvis lite mer, men det tar allt arbete ur dina händer - anslut bara den, ange dina inloggningsuppgifter och gå.

Tjänster som FlashRouters kommer att ta itu med installationsprocessen för dig och tillhandahålla en enhet som är komplett med din valda firmware och VPN-tjänst. Du kan också hitta routrar som är specifikt konfigurerade för vissa VPN-leverantörer, vilket är bra om du har en befintlig VPN-prenumeration.

En skärmdump av VPN-routrar som är konfigurerade för specifika VPN-leverantörer.

Ett urval av routrar som är förkonfigurerade för ExpressVPN.

Både FlashRouters och vissa VPN-leverantörer erbjuder också dedikerade appar för att förenkla processen att ansluta ditt hemnätverk till ett VPN. Dessa appar skapar ett anpassat gränssnitt som effektiviserar konfigurationsprocessen och gör att du enkelt kan växla mellan servrar, VPN-leverantörer och konfigurationsalternativ.

Dessa appar fungerar med ledande routermodeller inklusive Linksys WRT32X, Netgear R6400 och Asus RT-AC5300.

2VPN-aktiverade routrar

Ditt andra alternativ är att köpa en ny router som redan är kompatibel med VPN-programvara. Dessa enheter levereras med VPN-aktiverad firmware förinstallerad, så att du kan konfigurera ett VPN som du väljer och ansluta direkt till deras servrar.

Detta är alternativet för dig om:

  • Du köpte en Flashrouter som inte förkonfigurerades med en VPN-server.
  • Du vill konfigurera din VPN-router med en annan VPN-server.

För att ta reda på om din nuvarande router fungerar med VPN-programvara, läs routermanualen eller sök efter modellnumret online.

Eftersom dessa routrar redan kan stödja ett VPN behöver du inte installera ny firmware eller länka routern till en ytterligare enhet. Köp bara ett VPN-abonnemang och en VPN-aktiverad router, följ konfigurationsinstruktionerna från din valda VPN-leverantör och du kan sedan konfigurera enheten till en VPN-server.

Populära märken som tillhandahåller VPN-aktiverade routrar inkluderar ASUS, Linksys och Netgear. Linksys WRT3200ACM och Netgear R6400 är båda populära modeller som erbjuder stort värde för pengarna.

Om du väljer det här alternativet bör du också överväga vilka VPN-protokoll routern stöder och om det kan blixt med ny firmware om det behövs. De senaste VPN-aktiverade routrarna stöder vanligtvis OpenVPN-protokollet, vilket innebär att du kan installera alla VPN-tjänster som också använder OpenVPN. Lyckligtvis kommer detta protokoll som standard med alla värdefulla VPN-tjänster.

3Unflashed

Om din router för närvarande inte är kompatibel med VPN-programvara, men är kompatibel med VPN-firmware, måste du blixta den. Detta är en längre process som beror på typen av router i fråga. Du kan ta reda på exakt hur du gör detta i vår guide för att installera en VPN på en router.

Att manuellt blinka din router med ny firmware gör att du kan installera den VPN-programvara du väljer. Detta kan spara pengar, men kräver lite teknisk kunskap.

De två mest populära typerna av firmware för VPN-router är Tomato och DD-WRT. Det här är oberoende system med öppen källkod som du kan ladda ner gratis online.

Skärmdump från webbplatsen Tomato firmware.

Tomato är en open source, VPN-aktiverad firmware för routrar.

Både DD-WRT och Tomato ger dig ett gränssnitt för att kontrollera din bandbredd, öka räckvidden för ditt WiFi, använda olika VPN-protokoll och mycket mer. Du kan lära dig mer om skillnaderna mellan dessa anpassade firmware-alternativ i den här artikeln.

Det är värt att komma ihåg att den blinkande routerns firmware inte är för svag hjärta. Det kan leda till en trasig router med ogiltig garanti. För mer information, läs vår guide för manuell installation av ett VPN på din router.

Specifikationer för VPN Router

Om du väljer att köpa en ny router - förblixt, VPN-aktiverad eller annars - är det viktigt att du förstår exakt vad varje modell har att erbjuda. Om du redan har en VPN-router och behöver välja ett VPN kan du hoppa direkt till Hur man väljer ett VPN för din router.

Precis som bärbara datorer och smartphones har alla routermodeller olika funktioner som kommer att påverka dess prestanda. Tänk på följande specifikationer:

WiFi-standard

"WiFi-standarden" för varje router visas som en kod på enheten som börjar med 802.11 och följt av en bokstav. Dessa standarder hänvisar till en uppsättning protokoll som avgör hur ditt WiFi-nätverk ska fungera och uppdateras med några års mellanrum.

Det som verkligen betyder här är brevet som kommer efter '802.11'. Äldre routrar har en 'b' eller 'g': dessa bör undvikas eftersom deras ålder betyder att de inte kommer att kunna ha de senaste hastigheterna.

Nyare modeller har en 'n', vilket innebär att de stöder en topphastighet på 300 Mbps. Men vad du verkligen vill är en enhet som stöder 802.11ac. Detta är den senaste konsumentstandarden som möjliggör överföringshastigheter på 1,3 Gbps.

Även om din internetleverantör inte erbjuder hastigheter så bra, betyder en högre topphastighet på din router att alla dina enheter kommer att leverera nedladdningar som är så snabba som din anslutning tillåter.

Frekvensband

De flesta routrar erbjuder ett trådlöst frekvensband på antingen 2,4 GHz eller 5 GHz. Detta nummer representerar hastigheten med vilken data skickas och tas emot av de enheter som är anslutna till ditt nätverk.

Huvudskillnaden mellan dessa två frekvenser är anslutningsområdet och hastigheten som varje band ger. Enkelt uttryckt, 2,4 GHz erbjuder långsammare hastigheter över större avstånd, medan 5GHz erbjuder snabbare hastigheter över kortare avstånd.

Du kommer fortfarande att begränsas av din totala bredbandshastighet oavsett vilket band du använder. Som sagt kommer 5GHz troligen att leverera det bredbandet snabbare än 2,4 GHz.

Det är värt att notera att frekvensen av 2,4 GHz också kan drabbas av störningar om det finns många enheter i nätverket. Detta beror på att det finns färre enheter där ute som kan använda 5 GHz, vilket orsakar överbelastning på 2,4 GHz-bandet. Du kan lära dig mer om trådlösa frekvenser i den här artikeln.

Maxhastighet

WiFi-standarden och frekvensen är inte de enda faktorerna som avgör routerns hastighet.

Oftare än inte anger en router sin maximala hastighet direkt. Inget tekniskt att ta in här - leta efter högsta möjliga antal inom ditt prisintervall. Om du vill lära dig mer om hastigheter för trådlös router, läs den här användbara handboken.

Antal portar

Bara för att din router är trådlös betyder det inte att du fortfarande inte kan få online på det gammaldags sättet.

De flesta VPN-routrar kommer med Ethernet-portar för trådbundna anslutningar. Detta är det enklaste sättet att garantera hastighet och tillförlitlighet - om inte alltid det bekvämaste.

De har också vanligtvis en USB-port eller två. Du kan använda dessa för att förvandla en annan kabelansluten skrivare till en WiFi-skrivare eller ansluta en extern lagringsenhet för att skapa en delad nätverksenhet.

Hur mycket kostar en VPN-router?

Liksom alla apparater kan priset på VPN-routrar variera beroende på dina behov. Det finns alltid alternativ för avancerade användare och proffs, men vi rekommenderar att du går efter ett alternativ som matchar storleken och kraven på ditt nätverk.

Tänk på att VPN-routrar är dyrare än att få gå jämfört med vanliga WiFi-routrar som i sig avancerad utrustning. De billigaste alternativ kostar cirka 130 dollar, medan avancerade modeller kan kosta upp till $ 500.

När du har köpt en VPN-router är priset för ett månatligt VPN-prenumeration mycket rimligt, även om du använder en ledande leverantör som NordVPN eller Private Internet Access. Det är ett litet pris att betala för sinnesfrid.

Hur man väljer ett VPN för din router

Illustration av en VPN-router med olika VPN-leverantörer.

Även om du köper en förkonfigurerad router kommer du fortfarande att behöva köpa ett VPN-abonnemang.

När du har bestämt dig för hur du ställer in din VPN-router måste du bestämma vilken VPN-leverantör du planerar att använda. Om du redan betalar för ett VPN-abonnemang är du några steg framåt. Om inte, måste du göra lite research.

Populära VPN: er som ExpressVPN eller NordVPN kan enkelt installeras på Tomato- eller DD-WRT-routrar. Andra leverantörer, som TunnelBear eller Hotspot Shield, är inte så enkla. Kontrollera alltid om en VPN-tjänst stöder routeranslutningar innan du köper ett prenumeration.

När du har kontrollerat att din VPN-leverantör stöder routeranslutningar är det värt att se till att resten av tjänsten är upp till början.

Tänk på följande kriterier:

 • Anslutningshastighet
 • Onlinesupport
 • Loggningspolicy
 • Serverplatser

Börja med att undersöka leverantörens anslutningshastigheter och supportnätverk. Din VPN kommer att ta hand om allt från streaming till spel - ofta på flera enheter på en gång - så det är viktigt att du väljer en leverantör som erbjuder den prestanda du behöver. På samma sätt kommer starkt onlinesupport att hjälpa dig att ta hand om alla problem du har med installationen.

Därefter är det värt att ta sig tid att förstå exakt vilka data din VPN-leverantör loggar och hur länge den lagras för. Vissa VPN-loggningspolicyer kan vara vilseledande, så det är värt att läsa deras sekretesspolicy i sin helhet.

Slutligen, kolla VPN-leverantörens lista över serverplatser. Det är viktigt att du kan ansluta till de platser du behöver. Om du kämpar för att hitta den här informationen eller om du inte har tid att göra den här undersökningen själv kan du läsa våra recensioner av de bästa VPN: erna 2020.

Att välja ett VPN för en förblixt router

Ett överraskande antal leverantörer av stora namn erbjuder sina VPN på pre-flashed routrar. Populära alternativ inkluderar:

 • ExpressVPN
 • HideMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Privat internetuppkoppling
 • PureVPN
 • SaferVPN
 • Windscribe
 • Cyberghost
 • Göm mig
 • IVPN
 • Perfekt integritet
 • Privat VPN
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

Du kan hitta fördjupade recensioner av alla dessa VPN-tjänster - inklusive information om deras loggningsprinciper, serverplatser och maximala hastigheter - i vårt VPN-granskningsavsnitt.

Om du har en befintlig prenumeration på en av dessa tjänster har du redan en fördel. Allt du behöver göra när du köper och ansluter din förblinkade router är att logga in på ditt konto.

Om du hellre vill använda en annan leverantör är det inte något problem. DD-WRT-firmware låter dig manuellt konfigurera nästan alla VPN som använder OpenVPN- eller PPTP-protokoll. Det betyder att om du köper en router från en tjänst som FlashRouters men inte vill använda ett av VPN: n som är listade på sin app kan du installera en annan i stället.

Kom ihåg att i den här situationen måste du manuellt konfigurera ditt VPN, och du kommer inte att kunna använda någon av de ytterligare appfunktionerna som att ändra din serverplats eller slå på och stänga av ditt VPN. För mer information om hur man manuellt konfigurerar din VPN-router, läs vår installationsguide för VPN-router.

Att välja ett VPN för en VPN-aktiverad router

Om din valda VPN-leverantör inte erbjuder en förblixt router, är det bra. Se till att VPN stöder OpenVPN och köpa sedan en router med firmware som också stöder samma protokoll. Du kan sedan ställa in det själv därifrån.

Det är värt att notera att vissa VPN-tjänster bara fungerar med specifika routermodeller. Besök den valda leverantörens webbplats eller kontakta dess supporttjänst för mer information.

Vissa VPN-leverantörer erbjuder en strömlinjeformad installationsprocess med enkla guider online. NordVPN har till exempel detaljerade routerhandledning för alla routrar och firmware som de stöder.

Om din router redan är kompatibel med ditt VPN, behöver du bara logga in och konfigurera den för att ansluta till VPN-leverantörens servrar. För mer detaljerade instruktioner om detta, läs installationsguiden för VPN Router.

Är VPN-routrar värda?

Att välja att installera en VPN-router kan kännas som ett stort steg om du är van vid enkla applikationer eller webbläsarbaserade VPN: er. Som sagt, om du har många enheter och verkligen bryr dig om ditt hemnätverk, kan det vara rätt alternativ för dig.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me