Rätt VPN kommer att kryptera din internettrafik, dölja din IP-adress och skydda din integritet online. Hitta allt du behöver veta om VPN i denna kompletta guide till virtuella privata nätverk.

Spela

Världen växer alltmer fientligt mot online-integritet. Varje gång du går in på internet riskerar du att bli offer för övervakning, censur, datastöld, och en mängd andra frågor.

För att göra saken värre, censurerar regeringar över hela världen i en oroväckande takt, vilket hindrar vår förmåga att få tillgång till information och kommunicera fritt med varandra.

Det är där en VPN kommer in.

Ett VPN (Virtual Private Network) är en enkel programvara som du kan installera på nästan alla enheter. Det kommer att skydda din integritet, hjälpa dig att vara säker online och ge dig obegränsad tillgång till internet.

Viktigast av allt är en VPN kryptera dina data och dölj din IP-adress genom att skapa en privat tunnel via internet.

Med en VPN kan du:

 • Dölj din IP-adress från webbplatserna du besöker
 • Kryptera din surfningstrafik
 • Få åtkomst till geografiskt begränsat innehåll
 • Strömma eller torrent innehåll från andra länder
 • Välj mellan flera privata serverplatser
 • Skydda dina data i offentliga WiFi-nätverk

Men hur exakt fungerar VPN: er? Är de säkra? Och hur hittar du rätt VPN-leverantör?

Den här omfattande guiden kommer att täcka allt du behöver veta om VPN: er. Vi kommer att dela upp den tekniska jargongen så att du kan använda en VPN med säkerhet och säkert.

Du får reda på hur VPN fungerar, hur man installerar ett VPN, hur man väljer ett säkert VPN och mycket mer.

Contents

Vad är en VPN?

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) är en mjukvara som används för att hålla din internetaktivitet privat och säkra.

VPN skapar en säker tunnel mellan din enhet och en privat VPN-server innan du vidarebefordrar din trafik till webbplatsen eller applikationen du besöker.

Detta hindrar internetleverantörer och myndigheter från att spåra vad du gör online. Det skyddar dig också från hackare som vill fånga din trafik.

En VPN håller din surfaktivitet privat av krypterings din internettrafik, routing den genom en säker tunnel, och maskering din sanna IP-adress.

VPN skapar en säker tunnel som krypterar din webbtrafik och döljer den från snoopers och hackare.

Beroende på vilken VPN-leverantör du använder kan du välja mellan dussintals eller till och med hundratals VPN-serverplatser runt om i världen.

Det här betyder att du kan lura webbplatser att tro att du surfar, strömmar eller strömmar från en specifik stad eller land.

Genom att kryptera din anslutning och omdirigera din trafik via en fjärrserver kan varken din Internetleverantör (ISP) eller någon annan i nätverket övervaka din internetaktivitet. Om någon övervakar din anslutning, är allt de ser värdelösa bokstäver och siffror.

Detta skyddar dig från myndighetsövervakning, spårning av webbplatser och alla skadliga tredje parter som kan försöka avlyssna din trafik.

Din IP-adressen kommer att ändras och dina surfdata kommer inte att kopplas till din verkliga plats, vilket gör allt du gör online mycket mer privat.

Du behöver inte byta din Internetleverantör för att använda ett VPN, och du behöver inte köpa ny utrustning som ett modem eller en router. Installera och använda ditt VPN görs allt online i några minuter.

För mer information om hur en VPN fungerar kan du hoppa direkt till nästa kapitel i den här guiden. Du kan också hoppa direkt till Hur man installerar ett VPN.

Varför behöver jag ett VPN??

Du kan lita på ett VPN för att hålla anonym online, behålla din integritet, få åtkomst till blockerat innehåll eller dölja din aktivitet. Här är de vanligaste orsakerna till att använda ett VPN:

1 Dölj din online-aktivitet från din regering eller ISP.

Illustration som visar en suddig man gömd bakom ett förstoringsglas.

Din Internetleverantör (ISP) kan se alla webbplatser du besöker och kommer nästan säkert att spela in den informationen.

I vissa länder krävs ISP: er för att samla in och lagra användardata under lång tid och regeringen kan komma åt, lagra och söka informationen.

Detta är fallet i USA, Storbritannien, Australien och stora delar av Europa - för att bara nämna några. Du kan läsa mer om dessa lagar i vår guide till VPN-jurisdiktioner.

Eftersom VPN: er krypterar internettrafiken från din enhet till VPN-servern kommer din ISP eller någon annan tredje part inte att kunna spionera på din onlineaktivitet.

Besök EFF och Privacy International för att lära dig mer om övervakningsteknologier och frågan om global massövervakning. Du kan också hitta en uppdaterad lista över globala övervakningsuppgifter här.

2 Dölj din IP-adress från webbplatserna du besöker.

Illustration av en dörr som stängs.

En av de vanligaste orsakerna till att använda ett VPN är att maskera din riktiga IP-adress.

Din IP-adress är en unik numerisk adress tilldelad av din Internetleverantör. Allt du gör online är länkat till din IP-adress, så den kan användas för att matcha dig till dina online-aktiviteter. De flesta webbplatser registrerar sina besökares IP-adress.

Annonsörer kan också använda din IP-adress för att tjäna dig riktade annonser baserat på din identitet och surfhistorik.

När du ansluter till en VPN-server tar du på IP-adressen för den VPN-servern. Alla webbplatser du besöker ser IPN-adressen till VPN-servern snarare än din egen.

Du kommer att kunna kringgå IP-adressblock och surfa på webbplatser utan att din aktivitet spåras tillbaka till dig som en individ.

3 Avblockera webbplatser och kringgå geografiska begränsningar.

Illustration av en kvinna som surfar över hela världen.

Din IP-adress länkar dig till din fysisk plats. Det kan användas för att blockera användare i specifika länder från att komma åt vissa webbplatser.

Vissa tjänster - som Netflix eller BBC iPlayer - ändra deras bibliotek beroende på vilket land du besöker från. Att använda en VPN är det enda pålitliga sättet att kringgå dessa geografiska begränsningar och låsa upp det "dolda" innehållet. Du kan besöka våra rekommenderade VPN för Netflix för mer information.

Ännu viktigare är att VPN kan hjälpa dig undvika censur genom att kryptera din trafik och maskera din riktiga IP-adress. Om du vill se innehåll som är låst i ett annat land eller censurerat i din region kan du använda ett VPN för att kringgå dessa begränsningar.

Att använda en VPN kan hjälpa medborgare att kringgå webbplatsblock för att komma åt globala medier och kommunicera fritt. I länder som begränsar yttrandefriheten och pressfriheten kan en VPN hjälpa individer att tala ut mot regeringen säkert och privat.

För mer information om regeringscensur har Committee to Protect Journalists (CPJ) ett säkerhetspaket för journalister som ger vägledning i frågor som riskbedömning och digital säkerhet.

EFF har också en rad digitala säkerhetsguider för aktivister, människorättsförsvarare och internationella journalister.

Du kan ta reda på mer om avblockering av webbplatser i vår dedikerade guide: Hur du avmarkerar webbplatser.

4 Skydda dina data i offentliga WiFi-nätverk.

Illustration av en man som är ansluten till allmän wifi när man reser.

När du använder den offentliga WiFi-anslutningen på ett kafé, hotell eller flygplats placerar du din känsliga uppgifter i riskzonen.

Att utnyttja offentliga WiFi-nätverk för att samla in data är enkelt och otroligt billigt. Brottslingar kan dra nytta av öppna och okrypterade nätverk för att stjäla viktig information som dina bankuppgifter, kreditkort, foton och annan personlig information.

Hackare riktar sig alltmer mot hotell och köpcentra i strävan efter högvärdesmål. En ny rapport från Bloomberg förklarar hur vissa brottslingar checkar in på hotell med det uttryckliga målet att stjäla värdefull data.

Moderkort ger också en bra sammanfattning av problemet med offentliga WiFi-nätverk. Detta inkluderar den populära "WiFi ananas" som ger nästan vem som helst möjlighet att dra nytta av offentliga nätverk för under $ 99.

Du kan skydda din enhet genom att använda ett VPN, som krypterar din internettrafik och gör det mycket, mycket svårare för hackare att fånga upp och stjäla dina data.

Tyvärr förblir de flesta användare omedvetna om de verkliga farorna med öppna WiFi-nätverk. Om du reser ofta och behöver stanna online är en pålitlig VPN ett ovärderligt integritetsverktyg.

För mer information om hur du skyddar din offentliga WiFi-anslutning, kolla in vår omfattande guide för att säkra allmän WiFi.

5Stopp ISP-strypning och torrent säkert.

Illustration av en man som påskyndar hans anslutning

Din internetleverantör övervakar nästan säkert din onlineaktivitet. Om du bor i ett land utan starka lagar om nätneutralitet kan din ISP till och med sakta medvetet din anslutning när du utför bandbreddstunga aktiviteter som att ladda ner en stor fil eller torrentera. Det här kallas bandbreddstrottling.

VPN-kryptering kan hjälpa till att förhindra ISP-throttling, vilket innebär att du kan njuta av de bästa hastigheterna för nedladdning, strömning, spel och strömmning - samtidigt som du låser upp innehåll från hela världen.

Att spåra utan VPN är också ganska riskabelt. Inte bara är din IP-adress synlig för kamrater, din internetleverantör kan också se att du också går åt torrentersidor och appar.

Vi accepterar inte nedladdning av upphovsrättsskyddat material, men att använda ett VPN är viktigt om du vill att dina P2P-aktiviteter ska hållas privata. För att ta reda på vilka VPN-skivor vi rekommenderar för torrenting, läs vår Bästa VPN-guide för Torrenting.

När ska du använda ett VPN?

Vi rekommenderar att du använder ett VPN hela tiden för att dra nytta av ständigt skydd, men det finns en handfull tillfällen då det är särskilt viktigt att använda ett VPN.

Du bör använda ett VPN om:

 • Du är orolig för din integritet online
 • Du är i ett land som censurerar internet
 • Du är intresserad av att strömma innehåll från utlandet
 • Du använder ett offentligt WiFi-nätverk
 • Du måste kringgå ett IP-baserat webbplatsblock
 • Du är journalist, aktivist eller visselpipa som hanterar känslig information

Diagram som visar orsakerna till att människor använder ett VPN.

De vanligaste orsakerna till att använda ett VPN. Data hämtade från Global Web Index: s VPN-användningsrapport.

Hur fungerar en VPN?

En VPN skapar en privat och krypterade internetanslutning mellan din enhet och en privat server. Detta innebär att dina uppgifter inte kan läsas eller förstås av din Internetleverantör eller någon annan tredje part. Den privata servern skickar sedan din trafik till webbplatsen eller tjänsten du vill ha åtkomst till.

Om du redan vet hur ett VPN fungerar kan du hoppa direkt till nästa avsnitt i den här guiden: Är VPN: er säkra?

Diagram som visar hur en VPN fungerar.

Så här fungerar ett VPN::

 1. Du registrerar dig för din valda VPN-tjänst. För råd om vilken VPN-leverantör du ska välja, hoppa till vårt avsnitt om hur du väljer det bästa VPN-nätverket.
 2. Installera VPN-programvaran på din enhet. Denna programvara kallas a VPN-klient. Det kan vara en applikation som tillhandahålls av en VPN-leverantör (som ExpressVPN eller NordVPN) eller tredjepartsprogramvara som OpenVPN eller Tunnelblick.
 3. Logga in på din VPN-klient med dina kontouppgifter och välj platsen för en VPN-server du vill ansluta till.
 4. När du klickar på "anslut" i VPN-appen kommer VPN-klienten att leta upp IP-adressen för din valda VPN-server.
 5. VPN-klienten initierar en anslutning till VPN-servern. De utbyter sedan data inklusive dina inloggningsuppgifter för att upprätta en krypterad VPN-tunnel.

  VPN-tunneln är en säker länk mellan din enhet och VPN-servern. Kryptering av dina data innebär att den inte kan läsas eller förstås om den avlyssnas mellan din enhet och servern.

  Utanför observatörer som din Internet-leverantör kan se att data överförs, men inte vad den är. Du kan läsa mer om VPN-kryptering i nästa avsnitt i den här guiden.

 6. Enhetens internettrafik skickas via den krypterade VPN-tunneln till VPN-servern.
 7. VPN-servern dekrypterar enhetens internettrafik och vidarebefordrar den till webbplatsen eller tjänsten du försöker få åtkomst till. Om VPN fungerar som det ska ser webbplatsen bara VPN-serverns IP-adress, inte din ursprungliga IP-adress.

Varje VPN-tjänst kommer med en lista över serverplatser, och de bästa VPN: erna låter dig välja mellan en rad länder och städer runt om i världen.

Skärmdump av Cyberghost VPN: s serverplatser.

Skärmdump av CyberGhost VPN-serverplatser i Windows-appen.

VPN-kryptering förklaras

Kryptering är processen för kodning data så att bara en dator med rätt "nyckel" kan läsa den.

En VPN är bara lika säker som den kryptering den använder för att skydda dina data.

Med en VPN krypterar datorerna i varje ände av VPN-tunneln data som kommer in i tunneln och dekrypterar den i andra änden. En VPN behöver dock mer än bara ett par nycklar för att tillämpa kryptering.

Det är där VPN-protokoll kom in.

VPN-protokoll

VPN-protokoll hänvisar till uppsättningen regler och processer som en VPN-klient följer för att upprätta en säker anslutning mellan din enhet och VPN-servern. VPN-protokollet du använder bestämmer hur din säkra tunnel verkligen bildas.

Beroende på vilket protokoll som används kan ett VPN ha olika hastigheter, kapaciteter eller till och med sårbarheter. De flesta VPN-leverantörer ger dig ett alternativ för vilket protokoll du vill använda.

Det finns flera VPN-protokoll tillgängliga, men inte alla är säkra att använda. Här är en tabell över de vanligaste VPN-protokollen:

Tabell över VPN-krypteringsprotokoll och deras säkerhetsrisker.

 • OpenVPN. Detta är vårt föredragna VPN-protokoll. Den är öppen källkod, mycket säker och operationell på nästan alla VPN-kapabla enheter. OpenVPN har testats väl och är fortfarande industrins guldstandard. Du bör använda OpenVPN där det finns tillgängligt.
 • IKEv2 / IPSec. IKEv2 används tillsammans med IPSec och är ett nyare VPN-protokoll med sluten källa. Det är mycket säkert, ganska snabbt och hanterar nätverksändringar enkelt. Detta gör det till det perfekta protokollet för mobila enheter som ständigt växlar mellan WiFi och mobildata.
 • L2TP / IPSec. Detta protokoll är ganska föråldrat och kommer med ett par säkerhetsbrister. Om det används med AES-chifferet anses det generellt som säkert, men det har funnits några förslag på att protokollet har äventyrats av NSA.
 • SSTP. SSTP är ett annat VPN-protokoll med sluten källa. Det är Microsoft-ägt och baserat på SSL 3.0, som är sårbart för en specifik MITM-attack som heter Poodle. Även om det inte har bekräftats om SSTP påverkas av denna attack, tror vi inte att det är värt risken.
 • PPTP. Du borde undvika PPTP om du kan. Det här föråldrade protokollet är inte säkert att använda och kan hackas inom några minuter.
 • Wireguard. Det senaste VPN-protokollet hittills, WireGuard är lovande men är fortfarande under utveckling. Det syftar till att vara snabbt, säkert och lättare implementerat än andra VPN-protokoll genom att använda mycket färre kodrader. Hittills har det inte skett någon stabil 1.0-frisättning, så WireGuard bör anses vara experimentellt fram till dess.

Krypteringscifrar

Chiffer refererar till algoritmerna som används för att kryptera och dekryptera data. Medan VPN-protokollet skapar VPN-tunneln, används ett chiffer för att kryptera data som flyter genom tunneln.

Användningen av ett chiffer beror vanligtvis på en information som kallas en nyckel. Utan kunskap om nyckeln är det extremt svårt - om inte omöjligt - att dekryptera de resulterande uppgifterna.

När vi talar om kryptering hänvisar vi generellt till en blandning av chiffer typ och nyckel-längd, som anger antalet "bitar" i en given nyckel.

Till exempel är Blowfish-128 Blowfish-chifferet med en nyckellängd på 128 bitar. Generellt sett betyder en kort nyckellängd dålig säkerhet eftersom den är mer mottaglig för kränkningar av våldsamma attacker.

En nyckellängd på 256 bitar är den nuvarande 'guldstandarden'. Detta kan inte tvingas tappat eftersom det tar miljarder år att köra igenom alla möjliga kombinationer.

Som är fallet med VPN-protokoll kan VPN-programvara använda flera olika cifrar. Här är de mest populära cifrarna som används i VPN-programvara idag:

 • AES. Som OpenVPN är för protokoll, är AES guldstandarden för chiffer. Den används av den amerikanska regeringen för konfidentiell information och anses vara extremt säker. Vanligtvis hittar du två nyckellängder: AES-128 och AES-256. Båda anses vara säkra.
 • blåsfisk. Blowfish var tidigare standardciffret som används i OpenVPN, men det har till stor del ersatts av AES nu. Blowfish anses inte vara lika säker som AES och är sårbar för "födelsedagsattacker".
 • Kamelia. Även om Camellia är mycket lik AES när det gäller säkerhet och hastighet, till skillnad från AES, har den inte certifierats av National Institute of Standards and Technology (NIST). Det har inte testats så noggrant som AES och används sällan i VPN-programvara.

VPN använder också handskakningar och hash-autentiseringar för att ytterligare säkra din anslutning. Du kan läsa allt om dessa - och många fler detaljer om VPN-protokoll och chiffer - i vår kompletta guide till VPN-kryptering.

Är VPN: er säkra?

En pålitlig VPN är ett ovärderligt första steg för att skydda din integritet och hålla dig säker online.

Tyvärr, inte alla VPN är säkra att använda.

Många populära VPN-tjänster är dåligt tillverkade, opålitliga och till och med farliga.

Fel VPN kan:

 • Logga din surfaktivitet
 • Det går inte att kryptera dina data
 • Dela dina uppgifter med myndigheterna
 • Läcka din identifierande information
 • Infektera din enhet med skadlig kod
 • Det finns vissa viktiga frågor du behöver ställa för att avgöra om en VPN är säker eller inte.

  Det här avsnittet kommer att behandla potentiella faror med VPN-programvara och förklara hur du kan vara säker. Du kan också hoppa rakt nästa kapitel för att ta reda på om VPN: er är lagliga eller om du kan spåras när du använder ett VPN.

  1 Gör VPN-behållsloggarna?

  En illustration av en hand som stjäler filer från en bärbar dator

  En av de viktigaste aspekterna av en VPN-tjänst är dess loggningspolicy.

  När du använder ett VPN litar du på VPN-leverantören med all din internettrafik - det inkluderar din IP-adress, alla webbplatser du besöker, de meddelanden du skickar, och alla dina personlig information.

  Vi undersökte 90 av de populäraste VPN-tjänsternas loggningspolicy och fann det 26% av populära VPN: er loggar din ursprungliga IP-adress. För mer information om vilka VPN-filer som håller loggar, kolla in vår dedikerade guide till VPN-loggningspolicy.

  Se till att du läser din VPN-leverantörs integritetspolicy innan du litar på företaget med dina personuppgifter. Om du upptäcker att VPN registrerar din personliga IP-adress eller aktivitetsdata, undvika att VPN till varje pris.

  De bästa VPN: erna inte logga:

  1. DNS-förfrågningar eller besökta webbplatser
  2. Din ursprungliga IP-adress
  3. VPN-server IP-adress
  4. Anslutningsstämplar
  5. Individuell bandbreddanvändning

  Kort sagt, a säker VPN skyddar din integritet genom att inte logga in någon information som kan länka dig som användare till dina onlineaktiviteter. Tyvärr gör fortfarande vissa VPN: n.

  Den här skärmdumpen från Hola VPN: s sekretesspolicy ger ett bra exempel på vad man ska undvika:

  Skärmdump från Hola VPN: s sekretesspolicy

  Skärmdump från Hola VPN: s sekretesspolicy.

  Tyvärr är loggpolicyn för VPN-leverantörer ofta vaga och vilseledande.

  Vissa leverantörer oriktigt påstå för att samla in en minimal mängd data, medan andra medvetet är vaga om den typ av data som deras policy hänvisar till.

  De bästa VPN-leverantörerna kommer att vara helt öppna om vilken typ av data de samlar in och varför dessa data är nödvändiga.

  De kommer också att berätta om VPN delar dina data med tredje part, inklusive annonsörer, myndigheter och holdingbolag.

  Se till att eventuella ”no-logs” påståenden som du ser i annonser säkerhetskopieras i VPN: s sekretesspolicy. Om du inte hittar information om vilken information som samlas in på din VPN-leverantörs webbplats bör du ta dina pengar någon annanstans.

  2 Var är VPN-baserat??

  Där ett VPN-företag är baserat - annars känt som sittjurisdiktion'- kan ha en enorm inverkan på sekretessen för dina personuppgifter.

  Vissa länder är inblandade i internationella allianser för delning av underrättelser som kallas Fem-Eyes, Nio-Eyes, och Fjorton-Eyes. När det gäller integritet är dessa länder värst platser att basera ett VPN-företag.

  Femögonländerna är USA, Storbritannien, kanada, Australien, och Nya Zeeland.

  Underrättelsebyråer i dessa länder har makt att tvinga organisationer till logga privat information och dela det med varandra. Dessa loggningsförfrågningar kan åtföljas av en gagorder som gör det olagligt för företaget att offentliggöra vad de tvingas göra.

  Karta över intelligensallianser och VPN-jurisdiktioner.

  Det är inte heller säkert att införliva en VPN i ett starkt censurerat land som Kina, ryssland, eller Kalkon. Dessa länder är mer benägna att tvinga VPN-företag att logga eller censurera innehåll som åtkomst via VPN.

  Helst bör en VPN införlivas i ett land med starka Integritet och netneutralitet lagar. Jurisdiktionen bör inte ha några internationella band till mer påträngande nationer och ingen historia om åtal för medborgare baserat på innehållet i deras surfhistorik.

  Några av de bästa VPN-jurisdiktionerna inkluderar Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Panama, Seychellerna, och
  schweiz.

  Om du letar efter en pålitlig VPN-baserad i något av dessa länder kan du kolla in våra recensioner av ExpressVPN, NordVPN, PrivateVPN och Trust.Zone.

  Om du vill veta mer om Five-Eyes-länder, VPN-jurisdiktioner och var ditt VPN är baserat kan du läsa vår dedikerade guide till VPN-jurisdiktioner.

  3How Strong är VPN: s tekniska säkerhet?

  De säkraste VPN-tjänsterna kommer att vara öppna om de tekniska åtgärder som de har vidtagit för att skydda sina kunder och deras verksamhet.

  Alla värdefulla VPN-tjänster kommer att erbjuda de senaste och säkraste nivåerna på kryptering, en bred urval av protokoll, och en rad av avancerade säkerhetsfunktioner inklusive dödsbrytare, split-tunneling och obfuscation.

  Du bör alltid leta efter OpenVPN och IKEv2, eftersom det här är de säkraste protokollen att använda. Om en VPN bara erbjuder PPTP då använd det inte.

  Du bör också leta efter stark kryptering som AES-256. Om en VPN-leverantör inte är villig att avslöja vilken kryptering programvaran använder, är det inte en säker VPN.

  För mer information om VPN-kryptering, läs det föregående avsnittet i den här guiden eller besök vår dedikerade guide till VPN-kryptering.

  4 Lägger VPN till dina data?

  VPN-tjänster av låg kvalitet kan läcka din personliga information till tredje part utan att du ens vet. Detta kan inkludera din plats, din IP-adress, webbplatserna du har besökt och mer.

  Det är onödigt att säga, det är ingen mening med att använda ett VPN som läcker dina personuppgifter. Även om VPN har en noll-loggar-policy kan alla som ser din anslutning - din Internet-leverantör ingår - kunna se din identitet eller aktivitet.

  Det finns fyra typer av läckage att vara medveten om:

  • IP läcker. Detta händer när din VPN misslyckas med att maskera din IP-adress med en av sina egna. Detta är en betydande integritetsrisk. din internetleverantör och alla webbplatser du besöker kan koppla din online-aktivitet till din sanna identitet.
  • DNS läcker. En VPN är tänkt att dirigera dina DNS-förfrågningar till sina egna DNS-servrar. Om din VPN dirigerar DNS-förfrågningar utanför den krypterade VPN-tunneln till din ISP: s DNS-servrar istället kallas det en DNS-läcka. Detta avslöjar din surfaktivitet och vilken som helst webbplatser du har besökt till din Internetleverantör eller någon annan avlyssning.
  • WebRTC läcker. WebRTC är en webbläsarbaserad teknik som gör att ljud- och videokommunikation kan fungera på webbsidor. WebRTC har smarta sätt att upptäcka dina sann IP-adress även om en VPN är på. De bästa VPN: erna blockerar WebRTC-förfrågningar. Alternativt kan du inaktivera WebRTC helt på webbläsarnivå.
  • IPv6 läcker. IPv6 är ett nytt format av IP-adresser, men för närvarande stöder inte många VPN: n. Om inte VPN stöder eller aktivt blockerar IPv6, din personlig IPv6-adress kan utsättas. Detta kallas en IPv6-läcka.

  Vi testar noggrant varje VPN som vi granskar för att ta reda på om det läcker dina data. För mer information om typer av VPN-läckor, hur man testar en VPN för läckor och vilka VPN-läckor, besök vår omfattande guide till VPN-läckor.

  Hur man kör ett VPN-läckagetest

  Följande steg visar hur du kör ditt eget VPN-läckagetest hemma. Det tar nästan ingen teknisk kunskap och du kommer att bli klar om några minuter.

  Så här kör du ett VPN-läckagetest:

  1. Besök browserleaks.com och kör ett läcktest när ditt VPN är osammanhängande. Notera din IP-adress och adresserna på din ISP: s DNS-servrar.
  2. Innan du ansluter till en VPN-server måste du se till att aktivera VPN-dödsbrytare. Detta förhindrar läckage vid plötsliga kopplingar från VPN. Aktivera DNS-, WebRTC- och IPv6-läckeskydd i din VPN-applikation om möjligt.
  3. Anslut till en VPN-server och uppdatera läcktestsidan i din webbläsare.
  4. Om VPN fungerar som det ska, kommer det att visa en annan siffra för din sann IP-adress och ISP: s DNS-servrar.

  Följande skärmdump visar ett läcktest av en PrivateVPN US-server. De röda pilarna markerar fälten du bör vara uppmärksam på:

  Skärmdump av ett läckertest för browserleaks.com.

  Skärmdump av browserleaks.com när den är ansluten till en PrivateVPN US-server. Inga läckor upptäcktes.

  Om du kan se din ursprung IP-adress eller DNS-servrar, VPN läcker.

  Det finns några sätt att fixa dessa läckor - kolla in vår läckageguide för att ta reda på hur - men ibland kan det vara oavslutbart i slutet. Om så är fallet är det dags att hitta ett säkrare VPN.

  5Innehåller VPN Malware eller Tracking Tools?

  Några av de mest populära VPN-tjänsterna på marknaden är dåligt tillverkade och ibland till och med farliga.

  Medan vissa delar din känsliga information eller läcker dina data, är andra smittade med skadlig programvara som kan göra irreversibel skada på din enhet.

  Gratis VPN från dunkla företag är vanliga syndare för att vara värd för den här typen av skadlig programvara.

  Vi testade de 150 mest populära gratis VPN Android-apparna baserat på en rad kriterier inklusive läckor, virus och skadlig kod, överdrivna behörigheter och mycket mer. Sammantaget har dessa appar över 260 miljoner nedladdningar.

  Vi fann att 18% av de testade gratis VPN-applikationerna returnerade positiva matchningar när skannas efter virus och skadlig kod.

  En akademisk rapport 2016 fann också att 38% av 283 testade Android-appar innehöll någon form av skadlig programvara och att 16% använde icke-transparenta proxyer för att manipulera HTTP-trafik.

  Kort sagt, populariteten för en gratis VPN-applikation i Apple eller Google Play Store garanterar inte dess säkerhet eller legitimitet. Du kan lära dig mer om farorna med gratis VPNS senare i den här guiden.

  För att vara säker, leta efter kända VPN-appar som har varit oberoende granskas för säkerhetsproblem som ExpressVPN, Surfshark och TunnelBear. Lita aldrig på ett VPN med dina data utan att undersöka sitt rykte först.

  För att undvika copycat-applikationer, ladda alltid ner din VPN-programvara från den valda leverantörens officiella VPN-webbplats eller app store-sida.

  Är VPN: er lagliga?

  illustration av en karta över världen.

  Det är helt lagligt att använda ett VPN i de flesta länder, inklusive USA, Storbritannien, Kanada och större delen av Europa. Det är dock viktigt att notera att allt som är olagligt utan VPN resterna olagligt när du använder en.

  Även på platser där VPN: er är lagliga, har vissa länder intrångande lagar om övervakning och lagring av data som kan vara värda att överväga. Du kan lära dig mer om detta i vår guide till VPN-jurisdiktioner.

  Var är VPN: s olagliga?

  Vi tittade på lagarna i 195 länder och hittade bara fyra länder där VPN är helt olagligt:

  • Vitryssland. VPN: er har förbjudits sedan februari 2015, och de som fångats med en kan få en ospecificerad böter.
  • irak. Irak-regeringen förbjöd VPN under 2014 att hindra terroristorganisationer från att påverka allmänheten via sociala medier.
  • Nordkorea. På grund av Nordkoreas hemliga karaktär är det oklart när VPN: er blev olagliga eller vad straffen för att använda en är.
  • Turkmenistan. VPN: n blev olagliga 2015 och blockeras aktivt av regeringen. Om du använder en VPN i Turkmenistan riskerar du att bli böter och "stämma" från ministeriet för nationell säkerhet.

  Var är VPN: s begränsade?

  Det finns också sex länder där VPN är mycket reglerad eller begränsad. Du kan hitta en fullständig lista över länder där VPN är olagliga eller begränsade i tabellen nedan.

  Land
  VPN-status
  Sociala medier blockerar
  Censur
  Övervakning
  Vitryssland Olaglig Måttlig Omfattande Omfattande
  Kina Restricted Omfattande Omfattande Omfattande
  iran Restricted Måttlig Omfattande Omfattande
  irak Olaglig Måttlig Måttlig Mindre
  Nordkorea Olaglig Omfattande Omfattande Omfattande
  oman Restricted Mindre Omfattande Måttlig
  ryssland Restricted Måttlig Omfattande Måttlig
  Kalkon Restricted Måttlig Omfattande Omfattande
  Turkmenistan Olaglig Omfattande Omfattande Omfattande
  UAE Restricted Måttlig Omfattande Måttlig

  Länder där VPN: er är olagliga eller begränsade.

  Om ditt land inte nämns i någon av listorna ovan är VPN: er helt lagligt att använda där.

  Om du väljer att använda ett VPN i något av ovanstående länder är det viktigt att du väljer en pålitlig, pålitlig och privat VPN-tjänst.

  För mer information om de få länder där VPN är reglerade eller förbjudna, kan du läsa vår dedikerade guide: Är VPN: er lagliga?

  Kan du spåras om du använder ett VPN?

  Din onlineaktivitet kommer att vara mycket mer privat med en VPN jämfört med att surfa på nätet utan en. En VPN kommer dock inte att göra dig helt oidentifierbar.

  Om någon var allvarlig med att försöka spåra dig över Internet, skulle din IP-adress bara vara en aspekt som de skulle undersöka för att identifiera dig.

  Illustration som visar hur du kan spåras online.

  Även med VPN kan du spåra igenom:

  1. Cookies och trackers. Webbplatser använder cookies för att anpassa sina tjänster baserat på specifika användare. Cookies lagrar information som du frivilligt har angett, t.ex. ditt namn, kön eller plats. Detta kan användas för att identifiera dig, även om din IP-adress är dold.

   En annan oro är webbspårare som är inbäddade i annonser. Dessa gör det möjligt för webbplatser att tillhandahålla anpassade annonser enligt dina unika surfvanor.

  2. Webbläsare fingeravtryck. Din enhet förser webbplatserna du besöker med detaljerad information om ditt operativsystem, webbläsare och hårdvara. Summan av denna information kan användas för att skapa ett unikt "fingeravtryck".

   Användningen av denna information för att identifiera och spåra användare kallas "webbläsarens fingeravtryck”. Du kan lära dig mer om webbläsarsäkerhet i vår guide till privata webbläsare.

  3. Din VPN-leverantör. Även om att använda ett VPN kommer att dölja din trafik från din ISP, har VPN-leverantören fortfarande teknisk kapacitet att se din identitet och aktivitet. Om din VPN samlar in identifierande loggar och delar denna information kommer din identitet att äventyras.
  4. IP-, DNS- och WebRTC-läckor. En VPN med dålig kvalitet kan avslöja din verkliga IP-adress eller dina DNS-förfrågningar, och eventuellt avslöja din identitet eller din internethistorik.
  5. Trafik fingeravtryck. Din Internetleverantör kan se alla datapaket som skickas från din dator till VPN-servern. Även om de inte kan berätta vad dessa paket innehåller eller vart de är på väg, är det fortfarande möjligt att identifiera vilken typ av trafik (dvs. webbsidor, streaming, P2P, etc.) som skickas genom att analysera tidpunkten och densiteten för varje paket.
  6. Bläddra beteende. Även om din trafik är krypterad kan webbföretag som Facebook och Google fortfarande se din online-aktivitet. Om du är inloggad på dessa medan du surfar på webben kommer en VPN inte att hindra dem från att övervaka dig eller associera dig med din VPN IP-adress.

  Hur kan jag hålla min aktivitet privat?

  För att maximera din integritet och din säkerhet när du använder ett VPN måste du göra det ändra dina surfvanor. Undvik alla beteenden som en åskådare kan använda för att dra slutsatsen om din identitet.

  Här är de viktigaste reglerna för att bibehålla din integritet:

  1. Välj en pålitlig VPN-tjänst som inte innehåller några loggar över din aktivitet och har testats för läckor. Se till att din VPN har en dödsbrytare för att förhindra att din identitet utsätts om din anslutning tappar.
  2. Slå på ditt VPN innan du startar ett program eller öppnar en webbplats.
  3. Använd en separat, integritetsfokuserad webbläsare som Firefox eller IceCat för all VPN-surfning. Rensa webbläsarens småkakor och cache före varje VPN-session.
  4. Överväg att installera vissa integritetsskyddande webbläsartillägg för att hjälpa till att blockera annonser och spårningsskript. Privacy Badger, uBlock, Decentraleyes och NoScript är alla bra alternativ.
  5. Undvik att surfa när du är inloggad på ett socialt medie-, Google-, Apple- eller Microsoft-konto. Använd inte Google-sökning (DuckDuckGo är ett bra alternativ).
  6. Undvik att använda mobil tvåstegsverifiering när du är ansluten till ditt VPN.
  7. Om du gör köp online, använd cryptocurrency där det är tillgängligt. Ditt betalkort eller PayPal-konto identifierar dig.
  8. Stäng av din smartphones GPS-funktionsdata.
  9. Överväg att använda Tor-webbläsaren om du är extremt orolig för anonymitet. Du kan läsa mer om Tor senare i den här guiden.

  Om du tänker på allt ovanstående kommer en bra VPN med en integritetsvänlig loggningspolicy att göra dig betydligt svårare att spåra kontra ditt onlineavtryck utan ett. Särskilt din Internetleverantör kommer att ha det mycket svårt att ta reda på vilka webbplatser du har besökt.

  Hur väljer jag ett VPN?

  Det finns en värld av skillnad mellan VPN: er. Som vi nämnt kan vissa VPN-leverantörer till och med äventyra den sekretess och säkerhet de är utformade för att skydda.

  Utan rätt information tvingas många användare att välja sitt VPN utan mycket tydlighet. Om du redan har valt din leverantör kan du hoppa direkt till nästa avsnitt om hur du installerar ett VPN.

  Illustration som visar funktionerna i ett bra VPN.

  När du väljer ett VPN är det viktigt att fråga:

  • Hur mycket kostar det?
  • Hur säkert är det?
  • Vilka enheter stöder den?
  • Hur snabbt är det?
  • Fungerar det med strömmningstjänster?
  • Kan det slå censur?

  Kom ihåg att rätt VPN för en person kanske inte är rätt VPN för dig. Om du till exempel vill resa till Kina behöver du en VPN med stark kryptering och avancerade funktioner som förmörkelse. Om du främst är intresserad av strömmande eller torrent, behöver du dock ett VPN med snabba hastigheter.

  Om du vill ha en pålitlig allround VPN, läs våra bästa VPN-rekommendationer för 2020. Om du redan har valt en VPN-leverantör kan du hoppa till vårt nästa kapitel om hur du installerar en VPN.

  Här är huvudfaktorer måste du tänka på när du väljer en VPN-tjänsteleverantör:

  1 Hur mycket kostar VPN?

  Du vet hur mycket du vill spendera på ett VPN, så det finns ingen mening med att välja en tjänst som är långt bortom dina medel.

  En högkvalitativ VPN-tjänst kostar vanligtvis cirka $ 10 per månad om du betalar på månadsbasis. Detta kan sjunka till så lite som $ 50 per år om du är villig att betala i förskott.

  Om du behöver använda ett gratis VPN, se till att läsa Kan jag använda ett VPN gratis? avsnitt senare i den här guiden. Det finns vissa nackdelar och faror som du måste vara medveten om på den fria VPN-marknaden.

  2 Hur säker är det?

  När du väl har bestämt dig för hur mycket du är villig att spendera på ett VPN-abonnemang är det viktigt att du hittar en säker VPN.

  Överväg alla punkter som nämns i Are VPNs Safe? kapitel i denna guide. Sammanfattningsvis, kontrollera att ditt VPN har:

  • En integritetsvänlig loggningspolicy & jurisdiktion.
  • Starka VPN-protokoll & kryptering.
  • Inga IP-, DNS- eller WebRTC-läckor.
  • En VPN-dödsbrytare.
  • Ingen skadlig programvara.
  • Inga påträngande behörigheter eller tredje parts åtkomst.

  3 Vilka enheter stöder VPN?

  Nu när du sitter kvar med flera säkra VPN måste du hitta de tjänster som fungerar på de enheter du vill skydda.

  Har du en Windows- eller Mac-dator? En Android eller iPhone? Vill du täcka strömningsenheter och spelkonsoler? Hur många enheter behöver du täcka?

  Se till att välja ett VPN som stöder de enheter du behöver skydda.

  Det enklaste sättet att använda ett VPN på din dator, smartphone eller surfplatta är att installera en anpassad app från VPN: s webbplats. Vissa VPN erbjuder också anpassade appar för Amazon Fire TV Stick. Det är dock viktigt att notera att vissa tjänster har en gräns för antalet enheter du kan ansluta till VPN samtidigt.

  Om du vill skydda enheter över denna gräns måste du installera din VPN på routernivå, vilket i sin tur kommer att kryptera all internettrafik från de enheter som är anslutna till den.

  4 Hur snabbt är VPN?

  Som vi redan har nämnt, saknar VPN: s hastigheter på internet något genom kryptering och tunneling, men vissa är långsammare än andra.

  Om du använder ett VPN för att strömma, torrent eller spel, behöver du ett snabbt VPN som kan hålla jämna steg med dina aktiviteter. För mer råd om VPN-hastigheter kan du läsa våra rekommendationer för de snabbaste VPN: erna 2019.

  5Var finns VPN: s servrar?

  Om du vill gå förbi censur eller geografiska begränsningar måste du se till att ditt VPN har servrar som finns i de länder du behöver. Om du till exempel vill komma åt nyhetsinnehåll i USA endast behöver du ett VPN med servrar i USA.

  På samma sätt, om hastighet är en prioritet måste du se till att din VPN har server nära din fysiska plats - ju närmare servrarna är, desto bättre kommer hastigheterna att vara.

  Kontrollera din valda VPN-leverantørs webbplats eller våra recensioner för att ta reda på var dina VPN-servrar finns.

  6 Fungerar det med strömning och strömningstjänster?

  Om du planerar att strömma tjänster som Netflix eller använda ditt VPN för att strömma, behöver du ett VPN som fungerar enkelt med varje tjänst.

  Du bör välja ett VPN för dina specifika behov. Inte varje VPN som fungerar med Netflix fungerar också med Hulu eller BBC iPlayer, till exempel. På liknande sätt tillåter inte streamingvänliga VPN: er alltid P2P-trafik.

  Ta en titt på strömmarna och strömmarna i den här guiden för att få veta mer.

  7 Fungerar det i högcensurländer?

  Om du bor i eller reser till ett kraftigt censurerat land som aktivt blockerar VPN-trafik måste du välja en VPN-tjänst som använder speciella tekniker för att komma runt censurerna.

  Vi kallar dessa speciella tekniker nedsmutsningsverktyg. Ibland kallas de också för "stealth" -protokoll.

  Förslöjningsverktyg kryper vanligtvis VPN-trafik så att det ser ut som HTTPS-trafik, vilket gör det svårare att upptäcka.

  Om VPN inte kommer med dessa verktyg är det osannolikt att det fungerar i Kina, och det borde inte vara ditt första val för andra högcensurländer som Iran eller Förenade Arabemiraten heller.

  Om du letar efter ett VPN som använder dämpningsverktyg är ExpressVPN, StrongVPN och VyprVPN alla bra alternativ.

  Ta ditt beslut

  En högkvalitativ VPN kommer att erbjuda stora hastigheter, avancerade funktioner och kommer aldrig att spela in, dela eller sälja dina data utan lämplig rättslig grund. Se till att undersöka dina VPN: er teknisk säkerhet, affärsmodell, jurisdiktion, och integritetspolicy. Om VPN-leverantören inte kan svara på alla dessa frågor bör du inte lita på det.

  Undersök leverantörens rykte och använd aldrig ett VPN som du inte är helt bekväm med. Om du verkligen är orolig för säkerhet, prestanda och integritet bör du använda ett prenumerationsbaserat VPN som är oberoende testat och väl granskat.

  Hur installerar jag ett VPN?

  Det finns många olika sätt att installera ett VPN på din enhet, och processen kommer att variera beroende på typen av enhet i fråga. Den överlägset enklaste och vanligaste metoden är att ladda ner en anpassad app direkt från din VPN-tjänsteleverantör.

  De flesta kommersiella VPN: er som du kan prenumerera på kommer med anpassade appar för Windows, Mac OS, Android, och iOS, men vissa erbjuder också inbyggda appar för routrar och strömmande enheter som Amazon Fire TV Stick också.

  Så här installerar du ett VPN med en anpassad app:

  1. Köp ett VPN-abonnemang från din leverantørs webbplats och verifiera ditt konto via e-post. Vi kommer att använda NordVPN som ett exempel.
   Skärmdump av NordVPN-prenumerationsalternativ.
  2. Ladda ner VPN-programvaran från din VPN-leverantörs webbplats eller klicka igenom till Google Play Store eller Apple App Store för Android- och iOS-enheter. Klicka genom installationsanvisningarna och godkänn användarvillkoren.
   Skärmdump av NordVPNs nedladdningsskärm.
  3. Logga in på VPN-appen med dina kontouppgifter.
   Skärmdump av NordVPNs inloggningsskärm.
  4. Gå till VPN-inställningsmenyn och aktivera VPN-dödsomkopplaren och läckablockering om det finns tillgängligt. Välj VPN-protokollet du väljer. Vi föredrar OpenVPN.
   Skärmdump av NordVPNs inställningsmeny.
  5. Gå tillbaka till appens huvudskärm och välj en VPN-serverplats från platslistan.
   Skärmdump av NordVPNs serverlista.
  6. Klicka på ansluta knapp. Du kommer nu att vara ansluten till en VPN-server på den valda platsen.
   Skärmdump av NordVPN ansluten.

  Det är viktigt att notera att inte alla VPN-tjänster levereras med anpassade appar för varje enhet. Du kan dock fortfarande kunna använda ditt VPN på en skillnadsenhet om din VPN stöder manuell konfiguration.

  Manuell konfiguration kan vara en komplicerad process, men om du följer anvisningarna på din VPN-leverantörs webbplats bör du inte ha problem med att konfigurera din enhet.

  De flesta enheter har integrerat VPN-stöd, vilket betyder att allt du behöver göra är att ladda upp VPN-tjänstens konfigurationsfiler till den inbyggda klienten. Du kan vanligtvis hitta klienten inom nätverksinställningar.

  Om du vill använda OpenVPN, måste du ladda ner en tredjepartsapp - som OpenVPNs klientprogramvara - och sedan ladda upp VPN-tjänstens konfigurationsfiler.

  Vi har inkluderat mer detaljerade instruktioner i följande guider:

  • Hur man installerar ett VPN på Windows
  • Hur man installerar ett VPN på Mac
  • Hur man installerar ett VPN på Android
  • Hur man installerar ett VPN på iPhone & iPad
  • Hur man installerar en VPN på Fire TV Stick
  • Hur man installerar en VPN på Apple TV

  Det är möjligt att ställa in din egen VPN-server hemma, men det är en komplicerad process med mycket utrymme för fel. Hemlagade VPN-servrar är inte idealiska för åtkomst till begränsat innehåll eller för din integritet online eftersom din internetleverantör fortfarande kan logga in dina online-aktiviteter.

  Om du vill veta hur du bygger din egen VPN-server hemma, kolla in vår guide för att ställa in din egen VPN-server.

  Kan jag använda ett VPN gratis?

  Det finns massor av gratis VPN på marknaden, men de flesta är det begränsad i bästa fall farlig som värst.

  Om du bestämmer dig för att använda ett gratis VPN, leta efter:

  • Månadlig datakapacitet.
  • Begränsat serverval.
  • Långsamma hastigheter.
  • Missbruk av dina personuppgifter.
  • Ingen teknik för att kringgå censur.
  • Inga servrar för att låsa upp strömningstjänster.

  Den sanna kostnaden för gratis VPN: er

  VPN-tjänster kan tjäna pengar på dina data på oväntade sätt. Det är dyrt att utveckla och driva ett pålitligt VPN, och många lågkostnads- eller gratis tjänster väljer att subventionera prenumerationspriset med inkomst från andra kanaler..

  Om du inte betalar för din VPN-tjänst alls är det troligt att någon form av datainsamling, delning, eller försäljning inträffar för att täcka kostnaden för produkten. Många av dessa gratistjänster förlitar sig också starkt på reklam, vilket är mindre än perfekt för integritet.

  Vi har forskat mycket på gratis VPN och har upptäckt ett antal störande integritetsfel.

  Våra utredningar har avslöjat att några av de mest populära gratis VPN: erna på marknaden har hemliga länkar till fastlands-Kina, medan 85% av de mest populära gratis Android VPN-apparna har överdrivna behörigheter med potentialen för missbruk av sekretess.

  Illustration som visar farorna med gratis VPN: er.

  Källor: 1 global mobil VPN-rapport, 2 gratis VPN-appundersökningar, 3 gratis VPN-riskindex: Android-appar

  Att läsa sekretesspolicyn för de flesta gratis VPN erbjuder inte heller hopp. Några gratis VPN, som HolaVPN, logga allt du gör online.

  Inget av dessa upptäckter ger naturligtvis en mycket positiv syn på gratis VPN: er. Om du bestämmer dig för att använda en gratis VPN-tjänst, Fortsätt med försiktighet.

  För mer information om farorna med gratis VPN kan du läsa vår gratis VPN-appundersökning eller gratis VPN-riskindex.

  Om du inte har råd eller helt enkelt inte vill spendera pengar på ett VPN, har vi också satt upp en lista över de säkraste gratis VPN-tjänsterna som för närvarande finns.

  "Freemium" VPN: er

  Generellt sett är "Freemium" VPN säkrare än helt gratis tjänster. Dessa VPN-leverantörer kommer att erbjuda en kostnadsfri testversion eller begränsad service samt en mycket mer expansiv betald version.

  Freemium VPN tjänar sina pengar genom den betalda produkten, vilket gör att de kan tillhandahålla en begränsad gratis tjänst. VPN-leverantörer som erbjuder "freemium" -produkter inkluderar Windscribe, ProtonVPN och Tunnelbear.

  Freemium VPN tenderar att:

  • Tvinga fram månatliga datakapslar.
  • Begränsa val av serverplats.
  • Gasvarvtal.
  • Stödjer inte streamingtjänster som Netflix.
  • Förbjud all P2P-trafik.

  Skärmdump av ProtonVPNs

  Skärmdump av ProtonVPN: s 'freemium' VPN.

  Hur mycket kostar en VPN?

  VPN-abonnemang varierar i pris avsevärt, och priset för en VPN-tjänst motsvarar inte nödvändigtvis den kvalitetsnivå som den tillhandahåller.

  VPN-företag tenderar att erbjuda rabatter för längre prenumerationer. En månads tjänst kan kosta $ 10, men om du registrerar dig för ett års prenumeration kan du få 60% rabatt på månadspriset.

  Var medveten om att du vanligtvis måste betala hela abonnemangskostnaden i förväg, vilket kan få det att känna sig dyrt och kanske inte passar alla budgetar.

  Generellt sett brukar billigare VPN vara $ 6-8 per månad och dyrare i närheten 12-15 $ per månad.

  Vanliga frågor om VPN: vanliga frågor

  Nu när vi har behandlat grunderna kommer följande kapitel att besvara de vanligaste frågorna vi får om hur du använder ett VPN. Om du redan har en fråga i åtanke kan du hoppa till det kapitel som är mest relevant för dig:

  • Kan jag använda ett VPN för Torrenting?
  • Kan jag använda en VPN för att titta på Netflix?
  • Behöver jag ett VPN på min telefon?
  • Är en VPN bättre än en proxy?
  • Är Tor samma sak som en VPN?
  • Gör VPN-bromsar Internet?

  Gör VPN-bromsar Internet?

  Alla VPN kommer att bromsa dina internethastigheter i viss utsträckning. Med de allra bästa VPN: erna kommer emellertid denna inverkan vara försumbar.

  I grund och botten fungerar en VPN genom att dirigera din webbtrafik genom sina egna servrar. Precis som varje resa, avmattningar avväger det - och det är precis vad som händer med dina internethastigheter när du använder ett VPN.

  Kryptering kan också lägga till den tid det tar att ladda webbplatser eller ladda ner filer också. Ju starkare kryptering, desto längre är fördröjningen.

  För att maximera dina VPN-hastigheter:

  1. Välj en VPN-server nära din fysiska plats.

   Ju närmare VPN-servern du väljer att ansluta till, desto mindre kommer det att påverka din internethastighet. Det är därför det är viktigt att kontrollera hela listan över serverplatser som tillhandahålls av en VPN-leverantör innan du registrerar dig.

  2. Välj en VPN-server med den lägsta belastningen.

   Vissa VPN-appar visar hur upptagen en server använder en procentuell "belastning". Ju högre serverbelastning, desto fler användare anslutna till den servern. En överbelastad server ger långsammare hastigheter.

  3. Ändra VPN-protokollet.

   Ibland kan ändring av VPN-protokollet i användning öka hastigheterna du upplever. Prova att växla mellan OpenVPN TCP och UDP, eller använd IKEv2, ett särskilt snabbt protokoll. Men kompromissa inte med säkerhet. Medan svagare protokoll och chiffer oftast är snabbare, sätter de din online säkerhet och integritet i fara.

  I slutändan, om du använder en långsam VPN kan du inte göra mycket för att påskynda saker. Om hastighet är prioriterad, se till att vi tittar på våra rekommendationer för de snabbaste VPN: erna 2020.

  Business vs Personal VPN: What is Difference?

  Du kanske har hört talas om VPN i samband med arbetsplatsen. Det finns två huvudtyper av VPN-tjänster: företag (eller företags) VPN och personlig (eller konsument) VPN: er.

  Medan tekniken är mycket lik, är anledningen till att du använder en affärs-VPN helt annorlunda än hur du skulle använda en personlig VPN utanför arbetet.

  Business VPN: er ger anställda tillgång till kontorsnätverket avlägset och säkert. Detta gör att anställda kan komma åt nätverksmappar, skrivare, intranätwebbplatser, servrar och databaser utanför kontoret.

  Din internettrafik är krypterad mellan användarens enhet och VPN-servern på kontoret, vilket förhindrar tredje part från att fånga upp trafiken.

  Men din internettrafik är fortfarande underlagt företagets policy, vilket innebär att din chef fortfarande kan se vad du gör online, även om du inte är fysiskt på kontoret.

  Å andra sidan är personliga VPN: er - de vi testar och granskar - något annorlunda.

  Personliga VPN används vanligtvis av individer som inte behöver fjärråtkomst till filer i ett hem- eller arbetsnätverk. De används vanligtvis av personliga integritets- och säkerhetsskäl och för att kringgå geo-block online.

  Till skillnad från affärs-VPN kan du använda en personlig VPN för att få åtkomst till innehåll från hundratals olika länder med en pool med olika IP-adresser.

  Din trafik är fortfarande krypterad och - om du använder en betrodd VPN-tjänst - kan ingen läsa din internettrafik. Men du kommer inte att kunna komma åt nätverksspecifika filer på distans.

  Du hittar inga affärs-VPN-recensioner på denna webbplats - vi granskar endast konsument-VPN.

  Kan jag använda ett VPN för Torrenting?

  Ja du kan och skall använd ett VPN för att strömma.

  När du torrent din IP-adress är synlig till andra kamrater. Din Internetleverantör kan också spåra vad du gör på nätet, blockera torrent och fildelningswebbplatser och till och med stryka dina hastigheter.

  Att använda ett VPN behåller dina torrenting aktiviteter privat och förhindrar ISP avmattning och censur.

  Men inte alla VPN tillåter P2P-trafik. Vissa har nolltolerans för torrent, och andra sätter begränsningar för vissa VPN-servrar. Om du behöver använda ett VPN för torrenting, läs våra VPN-rekommendationer för torrenting.

  Det är värt att notera att vissa användare kan torrent via Kodi, en gratis och öppen källkod för mediaspelare. Samma VPN-skivor som vi har rekommenderat för strömning är också bra val för att skydda Kodi-trafik.

  Du hittar allt du behöver veta i vår guide för hur du installerar ett VPN på Kodi.

  Kan jag använda en VPN för att titta på Netflix?

  foto av en telefon på ett bord som laddar Netflix

  Förutom alla deras integritets- och säkerhetsfördelar ger VPN dig också möjlighet att låsa upp begränsat strömningsinnehåll. Det inkluderar Netflix.

  När du använder ett VPN antar du IP-adressen och platsen för VPN-servern du är ansluten till. Detta gör att du kan titta på innehåll från det landet eller den regionen.

  Med Netflix i synnerhet är det inte alltid så enkelt som att ansluta till en annan VPN-server och få omedelbar åtkomst till alla dina favoritprogram.

  Det beror på att Netflix aktivt blockerar VPN IP-adresser. Tekniskt är det mot Netflix: s villkor att se innehåll utanför ”landet där du har skapat ditt konto”.

  Användare är tänkta att få åtkomst till Netflix "endast på geografiska platser där vi erbjuder [tjänsten] och har licensierat sådant innehåll."

  Skärmdump av Netflix användarvillkor
  Lyckligtvis finns det flera VPN av hög kvalitet som kringgå detta block och avblockera Netflix, så att du kan titta på innehåll från bibliotek över hela världen. Dessa VPN-tjänster arbetar hårt för att ta fram nya IP-adresser så snart Netflix blockerar tidigare IP-adresser.

  En VPN tillåter dig dock inte se Netflix gratis - du måste fortfarande betala för ett prenumeration för att få tillgång till strömningstjänsten. Det är samma situation för andra populära streamingtjänster som Hulu och BBC iPlayer också.

  Kort sagt, genom att använda ett VPN med Netflix kan du:

  • Strömma säkert och säkert.
  • Lås upp innehåll från andra geografiska regioner.

  Vi testar regelbundet VPN: erna på vår webbplats för att kontrollera om de arbetar med de mest populära streamingtjänsterna eller inte.

  Om du letar efter ett VPN för strömning, se till att få en som fungerar med dina favorittjänster. Här är våra rekommendationer:

  • Bästa övergripande VPN för streaming
  • Bästa VPN för Netflix
  • Bästa VPN för BBC iPlayer

  Behöver jag ett VPN på min telefon?

  Om du är orolig för att skydda din integritet, du behöver ett VPN på din smartphone. Att använda ett VPN på din telefon är lika viktigt som att skydda din stationära dator, oavsett om du är hemma eller när du är på språng.

  Faktum är att den globala efterfrågan på mobila VPN-applikationer växer snabbt. Antalet mobila VPN: n som laddats ner över hela världen har ökat med över 50% två år i rad. Mellan 2018 och 2019, över 480 miljoner mobila VPN-appar laddades ner.

  En VPN hjälper till att förhindra hackare från att stjäla din privata information i offentliga nätverk. Det hindrar också din internetleverantör från att hålla loggar över de webbplatser du besöker på din smartphone.

  Som sagt, se upp för att det är det mycket svårt att göra din smartphone helt anonym. Du har antagligen alltid loggat in på ditt Apple- eller Google-konto när du använder det, vilket ger en konkret anslutning till din identitet när du använder andra appar och tjänster.

  Om du behöver välja ett VPN för din smartphone, kolla in följande guider som vi har satt ihop:

  • Bästa VPN för Android
  • Bästa VPN för iOS

  Du kan också använda dessa VPN-appar på Android- och iOS-surfplattor.

  Kan jag använda ett VPN utan WiFi?

  Så länge din enhet är ansluten till internet kan du använda ett VPN. Det betyder att du kan ansluta till ett VPN när du har en 3G- eller 4G-anslutning.

  Ur ett säkerhetsperspektiv är behovet av att göra det inte lika stort, men du kan aldrig vara för säker. Om du använder ett VPN med mobildata kan du fortfarande skada din plats och dölja din online-aktivitet från din mobiloperatör.

  Är en VPN bättre än en proxy?

  VPN och proxyservrar kan båda hjälpa till att dölja din IP-adress och åtkomstbegränsat innehåll.

  Medan båda verktygen ansluter dig till en fjärrserver och döljer din plats, är nivån på Integritet, säkerhet, och anonymitet de erbjuder varierar mycket.

  Den största fördelen med att använda en proxyserver är att du anslut inte direkt till de webbplatser du besöker. Proxy-servern kommer att ansluta till webbplatsen på din vägnar, hämta innehållet på webbsidan och sedan vidarebefordra denna information till dig.

  Om de är konfigurerade korrekt betyder det att webbplatserna inte kan se din personliga IP-adress. Istället kommer de att se IP-adressen och platsen för proxyservern och hålla din verkliga plats hemlig.

  Nackdelar är ofta opålitliga, saknar avancerade funktioner och kan till och med skada din integritet.

  Proxy-servrar är inte betraktas som sekretessverktyg. De kan dölja din IP-adress, men de flesta krypterar inte din trafik. Den som tittar på dina data innan den når proxyservern - din ISP, till exempel - kan se exakt vad du gör.

  Du bör använda en proxy om:

  • Du måste snabbt kringgå en geografisk begränsning.
  • Du är inte orolig för din integritet eller anonymitet.
  • Du överför inte känsliga personuppgifter.
  • Du måste snabbt undvika ett IP-baserat webbplatsblock.

  Virtuella privata nätverk (VPN) skapar å andra sidan en krypterad och säker tunnel mellan din enhet och webbplatsen eller applikationen du besöker. Din webbtrafik dirigeras till en privat server du väljer och sedan till den webbplats eller app du vill besöka.

  En VPN skyddar och omdirigerar all trafik som kommer från din enhet, inte bara trafiken från webbläsarfönstret.

  Ännu viktigare är att ett VPN också kommer krypterar din internettrafik och förhindra att tredje parter spionerar på din surfaktivitet. Det är av den anledningen som VPN: er beaktas sekretessverktyg först och främst.

  Om du behöver komma runt ett innehållsblock snabbt och du inte försöker dölja dina data för någon kan du klistra in webbadressen i en HTTPS-proxy och komma åt den sidan som en engång.

  Som sagt är ombud ofta opålitliga, saknar avancerade funktioner och kan till och med skada din integritet. Det skulle vara dumt att använda en gratis proxy och anta att ingen tittar på vad du gör.

  Även om de inte är bäst för sekretess, är de bra om du inte har att göra med någon känslig information. Populära webbproxyer inkluderar Hide.me, HideMyAss, kproxy och Whoer.

  Du kan lära dig mer om fördelar och nackdelar med proxyservrar i vår guide: Proxy kontra VPN: Vad är skillnaden?

  Är Tor samma sak som en VPN?

  Tor och VPN erbjuder båda privat surfning, men de är inte samma sak.

  Tor-nätverket - ofta kallat bara "Tor" - är ett gratis open-source-system som är utformat för att möjliggöra anonym kommunikation på webben.

  Tor Network anonymiserar din onlineaktivitet genom att kryptera din kommunikation och slumpmässigt studsa dem genom ett globalt nätverk av åtkomstpunkter, eller "noder", som alla underhålls av frivilliga.

  Det vanligaste sättet att använda Tor är via Tor Browser. Detta är ett gratis, Firefox-baserat program som kan laddas ner och installeras på din dator.

  skärmdump av tor-webbläsaren.

  Skärmdump från Tor Browser.

  Till skillnad från de flesta VPN-tjänster, som du måste betala för, är Tor det fri och öppen källa, utan central myndighet.

  Tor används av journalister, aktivister och kampanjer som ett integritetsverktyg. Tor tillåter också användare att komma åt delar av webben som inte är indexerade av sökmotorer - det kallas djupa webben. Den djupa webben är känd för sina .onionswebbplatser.

  Kort sagt, Tor Network låter dig:

  • Dölj din IP-adress från webbplatserna du besöker.
  • Gå till "dolda" .onion-domäner.
  • Anonyma din onlineaktivitet.
  • Kommunicera konfidentiellt.

  Det finns fortfarande legitima skäl för att använda Tor, Vi rekommenderar att du använder ett VPN i de flesta fall. Så här är:

  1. Tor är långsam. Data i Tor-nätverket dirigeras genom flera slumpmässiga noder och krypteras och dekrypteras flera gånger. Det betyder att Tor är väldigt, väldigt långsam. Tor är inte ett bra val för att titta på strömmande videoklipp av hög kvalitet, P2P-fildelning eller något annat som kräver en hög hastighet.
  2. Tor skyddar endast webbläsartrafik. Utan manuell konfiguration skyddar Tor endast trafiken i Tor-webbläsaren. Det gör att trafik från alla andra applikationer och tjänster är exponerade. Däremot omdirigerar och krypterar VPN: n all din enhets trafik.
  3. Komplexitet. Till skillnad från ett VPN kan du inte bara "sätta på" Tor-webbläsaren och dölja din IP-adress. Om du inte konfigurerar webbläsaren korrekt och ändrar dina surfvanor är det otroligt enkelt att avslöja din riktiga IP-adress.
  4. Oönskad uppmärksamhet. Som du kanske redan vet har Tor ett rykte för att locka till sig de som är mycket angelägna om att undvika upptäckt. Detta inkluderar journalister och visselpipare - men också brottslingar. Din internetleverantör kan se att du använder Tor även om de inte vet vad du gör. Av denna anledning kan ofta använda Tor potentiellt markera dig för övervakning.

  Om du vill ta reda på mer om hur du kan vara säker på Tor, läs vår guide till Tor kontra VPN.

  Är VPN värda det?

  En bra VPN bör ses som en värdig investering i din säkerhet, integritet och frihet - för att förhindra kostsam dataförlust, öppna dina surffunktioner och skydda din rätt till integritet.

  Vi testar varje VPN som granskas på vår webbplats noggrant och ser till att hålla våra rekommendationer uppdaterade så att du kan fatta ett informerat beslut. För mer information om vår granskningsprocess kan du läsa allt om hur vi granskar VPN här.

  Brayan Jackson
  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me