VPN-rutere kan være en flott løsning for å koble til mange forskjellige enheter samtidig. Lær hvordan du konfigurerer en VPN-ruter for å få permanent VPN-beskyttelse i denne omfattende guiden til VPN-rutere.

To tegn som bruker en VPN-ruter med flere enheter.

Hva er en VPN-ruter?

En VPN-ruter er en WiFi-ruter med VPN-klientprogramvare installert på den. Ruteren krypterer all trafikk som er sendt eller mottatt via WiFi-nettverket. Dette betyr at du kan beskytte alle enhetene dine samtidig, uten å installere VPN-programvare på hver enkelt enhet.

Bruke en VPN på datamaskinen eller smarttelefonen din vil kryptere trafikken fra den enkelte enheten. En VPN-ruter, derimot, vil kryptere trafikken over hele WiFi-nettverket, og redusere sjansene dine for å bli fanget uten beskyttelse.

Dette betyr at alle enhetene som er koblet til WiFi-maskinen - datamaskiner, nettbrett, smarttelefoner og smarte TV-er - kan få tilgang til VPN-serverne samtidig og opprettholde en sikker og privat forbindelse.

Hva er en VPN-ruter, og hvordan fungerer de?

En VPN-ruter krypterer trafikken til alle enheter på WiFi-nettverket.

Rutere kan kjøpes med VPN-programvare forhåndsinstallert, eller du kan installere programvaren selv. Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle rutere kan støtte VPN-programvare, og ikke alle VPN-leverandører kan kjøre på en ruter. For mer informasjon om dette, hopp til delen av denne guiden om hvordan du konfigurerer en VPN-ruter.

Denne guiden vil dekke fordeler og ulemper ved bruk av en VPN-ruter. Vi forklarer hva du skal se etter og nøyaktig hvorfor en VPN-ruter kan være den riktige løsningen for deg.

Hvis du allerede har bestemt deg for å kjøpe en VPN-ruter og bare trenger hjelp til å sette den opp, må du lese den komplette guiden vår for å installere en VPN på ruteren.

Hva er fordelene med en VPN-ruter??

Å investere i en VPN-ruter kan virke som et stort skritt, men det kan gi flere fordeler når det gjelder sikkerhet, personvern og bekvemmelighet.

Illustrasjon som viser fordelene med en VPN-ruter.

1Andre grense for flere enheter

De fleste VPN-leverandører har en begrensning på antall enheter du kan koble til samtidig.

Når en VPN er installert på ruteren din, vil hver enhet som er koblet til ditt WiFi-nettverk beskyttes av VPN, og den teller bare som en tilkobling.

Denne funksjonen er spesielt nyttig for spillkonsoller, mediaspillere og Internet of Things (IoT) -enheter, hvorav mange ikke har støtte for VPN-klientprogramvare..

2Permanent VPN-beskyttelse

Nettleserbaserte VPN-tjenester krever at du aktiverer tilkoblingen hver gang du vil starte en ny økt. Hvis du bruker en VPN-ruter, trenger du aldri å bekymre deg for å slå på VPN-en igjen.

Når ruteren er konfigurert, kjører VPN-enheten permanent uavhengig av hvilken enhet du bruker. Dette reduserer risikoen for å bli fanget uten beskyttelse alvorlig.

I løpet av de siste årene har visse land vedtatt ny lovgivning som tvinger ISP-er til å overvåke og lagre nettleserloggen din. Dette er nå obligatorisk i Storbritannia, USA, Australia og i visse deler av Europa.

Å sikre seg hele nettverket med en VPN-ruter er en av de beste løsningene på dette problemet. All trafikken i nettverket ditt vil være sikret og kryptert mellom ruteren og VPN-serveren, og ISP-en din har absolutt ingen informasjon om nettleserhistorikken..

3 Forbedret generell sikkerhet

Det er lurt å oppgradere ruteren fra et sikkerhetsperspektiv. Det har vært flere tilfeller der myndigheter og kriminelle har utnyttet sårbarheter i rutere for å spionere på mennesker eller samle inn sensitive data.

Hvis du bruker en VPN-ruter, vil alle enhetene som er koblet til ruteren sin Wi-Fi motta fordelene med VPN-en. Det betyr at hvis du har gjester eller vil bruke flere enheter samtidig, vil all trafikken din være beskyttet som standard.

4Layered VPN Services

Det er mye lettere å kjøre to VPN-tjenester samtidig hvis du bruker en VPN-ruter. Du kan installere en VPN på ruteren din, og en annen på skrivebordet ditt. Selv om dette definitivt vil påvirke tilkoblingshastigheten din, er det en flott måte å maksimere beskyttelsen din i tilfelle en VPN-leverandør blir kompromittert av lekkasjer eller krasjer.

Hva er ulempene med en VPN-ruter?

VPN-rutere kan virke som en flott løsning for Internett-personvern, og det er de til en viss grad. Men de kommer til en pris, og ikke bare den økonomiske.

Illustrasjon som viser ulempene med en VPN-ruter.

1 Mangel på fleksibilitet

VPN-rutere er for personverninnstilte. Når de først er konfigurert, er det ikke så lett å endre innstillingene som når VPN-programvaren er installert på enhetsnivå. Det er mye vanskeligere å raskt slå av og på VPN eller endre serverens plassering.

Av denne grunn er ikke VPN-rutere ideelle for ting som geo-spoofing, antisensur eller blokkering av innhold. Disse situasjonene trenger mye mer fleksibilitet når det gjelder når du vil slå VPN på og hvor du ønsker å koble til.

På samme måte, hvis du ønsker å streame innhold, kan det være lettere å installere VPN-programvaren direkte på din foretrukne enhet.

Mange tjenester blokkerer VPN-er uten å ta hensyn til hvor trafikken stammer fra. Dette kan forårsake problemer hvis VPN-en din konstant blir aktivert.

Du kan til og med kjempe for å få tilgang til innhold som normalt er tilgjengelig i regionen din. Hvis du for eksempel er i USA og kobler VPN-ruteren til en britisk server, kan det hende at du ikke har tilgang til amerikanske Netflix eller andre lokale plattformer.

2 Komplisert oppsett

Det kan være vanskelig og tidkrevende å installere en VPN på hjemmeruteren, spesielt for nybegynnere.

De fleste VPN-selskaper har veiledninger for å hjelpe kundene sine gjennom installasjonsprosessen, og mange av dem har support for live chat. Hvis du har problemer, må du huske å sjekke guiden vår for å installere en VPN på ruteren din.

Det andre alternativet er å ganske enkelt kjøpe en forhåndskonfigurert ruter. Dette er mye enklere og vil få deg til å surfe privat mye raskere, men det gir deg noen hundre dollar tilbake. Du kan finne ut mer om dette alternativet i neste kapittel i denne guiden.

3 Reduserte tilkoblingshastigheter

Å kjøre all trafikken din gjennom en VPN betyr at hastighetene dine blir permanent lavere.

Selv om du kjøper en avansert ruter utstyrt med en av de raskeste VPN-ene på markedet, vil det naturlig nok være noe nedgang kontra en uhindret (og ubeskyttet) forbindelse. Dette vil være spesielt sant hvis du kobler flere enheter til den samme VPN-ruteren.

4Security svake flekker

En ulempe med å bruke en VPN på ruternivå er at trafikken mellom enhetene dine og ruteren ikke er kryptert.

Dette er ikke for mye av saken hvis du kjenner og stoler på alle som bruker hjemmenettverket ditt. Imidlertid utgjør det en sikkerhetsrisiko dersom en fremmed eller tredjepart får tilgang.

Slik konfigurerer du en VPN-ruter: Forhåndsblinket vs. Uflettet

Hvis du bestemmer deg for å investere i en VPN-ruter, er en av de største beslutningene du må ta om du skal kjøpe en pre-flashet, VPN-aktivert, eller ikke-trykkavlastet router.

"Blinkende" betyr å installere ny firmware, som er ruterenes operativsystem som bestemmer hva den kan og ikke kan gjøre.

Illustrasjon som viser forskjellige typer VPN Router.

Her er alle tre alternativene oppsummert:

 1. Kjøp en forhåndsblinket VPN-ruter. Disse ruterne har en VPN forhåndsinstallert. Dette alternativet er raskt og enkelt, men er vanligvis dyrere.
 2. Kjøp en VPN-aktivert ruter. Disse ruterne støtter opprinnelig VPN-evner, slik at du ikke trenger å installere ny, VPN-aktivert firmware. Imidlertid vil du fremdeles måtte installere ditt valgte VPN.
 3. Flash en eksisterende ruter med VPN-firmware. Dette er det mest kompliserte alternativet. Du kan spare penger på ny maskinvare, men du må installere VPN-firmware manuelt.

Forskjellen mellom disse alternativene er enkel: forhåndsblinkede rutere har allerede VPN installert på seg. Uflaskede rutere krever at du installerer VPN manuelt. Det første alternativet vil vanligvis koste deg litt mer, men det tar all jobben ut av hendene dine - bare koble det til og gå.

Hvis du har ruteren som en del av internettpakken, er det lite sannsynlig at du kan installere en VPN på den nøyaktige enheten. De fleste Internett-leverandører gir nå kundene sine kombinerte enheter som fungerer som både et modem og en ruter. I dette tilfellet må du kjøpe en ny VPN-aktivert ruter og koble den til din nåværende enhet.

Vi vil nå dekke hvert av disse alternativene i detalj.

1 Forhåndsblinkede rutere

Forhåndsblinkede rutere er det enkleste alternativet i nesten alle situasjoner. De kommer med en VPN forhåndsinstallert, slik at du kan unngå den kompliserte prosessen med å installere ny programvare eller firmware.

Å kjøpe en forhåndsblinket VPN-ruter vil vanligvis koste litt mer, men det tar alt arbeidet ut av hendene dine - bare koble den til, skriv inn påloggingsdetaljene dine og gå.

Tjenester som FlashRouters vil håndtere installasjonsprosessen for deg og tilby en enhet som er komplett med den valgte firmware- og VPN-tjenesten. Du kan også finne rutere som er spesielt konfigurert for visse VPN-leverandører, noe som er bra hvis du har et eksisterende VPN-abonnement.

Et skjermbilde av VPN-rutere som er konfigurert for spesifikke VPN-leverandører.

Et utvalg av rutere som er forhåndskonfigurert for ExpressVPN.

Både FlashRouters og noen VPN-leverandører tilbyr også dedikerte apper for å forenkle prosessen med å koble hjemmenettverket ditt til en VPN. Disse appene lager et tilpasset grensesnitt som effektiviserer konfigurasjonsprosessen og lar deg enkelt skifte mellom servere, VPN-leverandører og konfigurasjonsalternativer.

Disse appene vil fungere med ledende rutermodeller inkludert Linksys WRT32X, Netgear R6400 og Asus RT-AC5300.

2VPN-aktiverte rutere

Det andre alternativet ditt er å kjøpe en ny ruter som allerede er kompatibel med VPN-programvare. Disse enhetene kommer med VPN-aktivert firmware forhåndsinstallert, slik at du kan konfigurere et VPN etter eget valg og koble til serverne deres med en gang.

Dette er alternativet for deg hvis:

  • Du kjøpte en Flashrouter som ikke ble forhåndskonfigurert med en VPN-server.
  • Du vil konfigurere VPN-ruteren med en annen VPN-server.

For å finne ut om den nåværende ruteren din vil fungere med VPN-programvare, kan du lese ruterhåndboken eller søke etter modellnummeret online.

Siden disse ruterne allerede er i stand til å støtte en VPN, trenger du ikke å installere ny firmware eller koble ruteren til en ekstra enhet. Bare kjøp et VPN-abonnement og en VPN-aktivert ruter, følg konfigurasjonsinstruksjonene fra den valgte VPN-leverandøren, og du kan deretter konfigurere enheten til en VPN-server.

Populære merker som tilbyr VPN-aktiverte rutere inkluderer ASUS, Linksys og Netgear. Linksys WRT3200ACM og Netgear R6400 er begge populære modeller som gir god valuta for pengene.

Hvis du velger dette alternativet, bør du også vurdere hvilke VPN-protokoller ruteren støtter og om den kan bli blinket med ny firmware om nødvendig. De nyeste VPN-aktiverte ruterne støtter vanligvis OpenVPN-protokollen, noe som betyr at du kan installere hvilken som helst VPN-tjeneste som også bruker OpenVPN. Heldigvis kommer denne protokollen som standard med alle verdige VPN-tjenester.

3Unflashed

Hvis ruteren din ikke for øyeblikket er kompatibel med VPN-programvare, men er kompatibel med VPN-firmware, må du blinke den. Dette er en lengre prosess som vil avhenge av typen ruter. Du kan finne ut nøyaktig hvordan du gjør dette i vår guide for å installere en VPN på en ruter.

Å blinke ruteren manuelt med ny firmware vil gjøre det mulig for deg å installere VPN-programvaren du ønsker. Dette kan spare deg for penger, men krever litt teknisk kunnskap.

De to mest populære typene firmware for VPN-ruter er Tomato og DD-WRT. Dette er uavhengige open source-systemer som du kan laste ned gratis online.

Skjermbilde fra nettstedet Tomato firmware.

Tomato er en åpen kildekode, VPN-aktivert firmware for rutere.

Både DD-WRT og Tomato gir deg et grensesnitt for å kontrollere båndbredden, øke rekkevidden til WiFi, bruke forskjellige VPN-protokoller og mye mer. Du kan lære mer om forskjellene mellom disse egendefinerte firmwarealternativene i denne artikkelen.

Det er verdt å huske at den blinkende ruteren firmware ikke er for besvimelse av hjertet. Det kan føre til en ødelagt ruter med ugyldig garanti. Hvis du vil finne ut mer, kan du lese guiden vår for manuelt å installere et VPN på ruteren din.

VPN Router Spesifikasjoner

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe en ny ruter - forhåndsblinket, VPN-aktivert eller på annen måte - er det viktig at du forstår nøyaktig hva hver modell har å tilby. Hvis du allerede har en VPN-ruter og trenger å velge et VPN, kan du hoppe direkte til Hvordan velge et VPN for ruteren.

Akkurat som bærbare datamaskiner og smarttelefoner har alle rutermodeller forskjellige funksjoner som vil påvirke ytelsen. Tenk på følgende spesifikasjoner:

WiFi-standard

‘WiFi-standarden’ for hver ruter vil vises som en kode på enheten som begynner med 802.11 og etterfulgt av en bokstav. Disse standardene refererer til et sett med protokoller som bestemmer hvordan WiFi-nettverket ditt skal fungere, og oppdateres hvert par år.

Det som virkelig betyr noe her er brevet som kommer etter ‘802.11’. Eldre rutere har en ‘b’ eller ‘g’: disse bør unngås da alderen deres betyr at de ikke vil være i stand til de siste hastighetene.

Nyere modeller har en ‘n’, noe som betyr at de støtter en toppfart på 300 Mbps. Det du egentlig ønsker, er en enhet som støtter 802.11ac. Dette er den siste forbrukerstandarden som gir mulighet for overføringshastigheter på 1,3 Gbps.

Selv om internettleverandøren ikke tilbyr hastigheter så bra, betyr en høyere topphastighet på ruteren at alle enhetene dine vil levere nedlastinger som er så raske som tilkoblingen din tillater.

Frekvensbånd

De fleste rutere vil tilby et trådløst frekvensbånd på enten 2,4 GHz eller 5 GHz. Dette nummeret representerer hastigheten som data sendes og mottas av enhetene som er koblet til nettverket ditt.

Hovedforskjellen mellom disse to frekvensene vil være tilkoblingsområdet og hastigheten som hvert bånd gir. Enkelt sagt, 2,4 GHz tilbyr lavere hastigheter over større avstander, samtidig som 5GHz tilbyr raskere hastigheter over kortere avstander.

Du vil fremdeles være begrenset av den generelle bredbåndshastigheten uansett hvilket bånd du bruker. Når det er sagt, vil 5GHz sannsynligvis levere det bredbåndet raskere enn 2,4 GHz.

Det er verdt å merke seg at 2,4 GHz-frekvensen også kan lide av forstyrrelser hvis det er mange enheter i nettverket. Dette er fordi det er færre enheter der ute som kan bruke 5GHz, noe som forårsaker overbefolkning på 2,4 GHz-båndet. Du kan lære mer om trådløse frekvenser i denne artikkelen.

Topphastighet

WiFi-standarden og frekvensen er ikke de eneste faktorene som avgjør ruters hastighet.

Oftere enn ikke vil en ruter oppgi sin maksimale hastighet direkte. Ikke noe teknisk å ta inn her - se etter høyest mulig antall innenfor din prisklasse. Hvis du vil lære mer om trådløs ruterhastighet, kan du lese denne nyttige guiden.

Antall porter

Bare fordi ruteren din er trådløs, betyr ikke det at du fremdeles ikke kan komme på nett på den gammeldagse måten.

De fleste VPN-rutere kommer med Ethernet-porter for kablede tilkoblinger. Dette er den enkleste måten å garantere hastighet og pålitelighet - om ikke alltid den mest praktiske.

De vil også vanligvis ha en USB-port eller to. Du kan bruke disse til å gjøre en ellers kablet skriver om til en WiFi-skriver, eller koble til en ekstern lagringsenhet for å opprette en delt nettverksstasjon.

Hvor mye koster en VPN-ruter?

Som enhver annen gadget, kan prisen på VPN-rutere variere avhengig av dine behov. Det er alltid alternativer for avanserte brukere og profesjonelle, men vi vil anbefale deg å gå etter et alternativ som samsvarer med størrelsen og kravene til nettverket ditt.

Husk at som iboende avanserte utstyrsutstyr sammenlignet med standard WiFi-rutere, er VPN-rutere dyrere fra start. De de billigste alternativene vil koste rundt 130 dollar, samtidig som high-end modeller kan koste oppover $ 500.

Når du har kjøpt en VPN-ruter, er prisen for et månedlig VPN-abonnement veldig rimelig, selv når du bruker en ledende leverandør som NordVPN eller Private Internet Access. Det er en liten pris å betale for trygghet.

Hvordan velge et VPN for ruteren din

Illustrasjon av en VPN-ruter med forskjellige VPN-leverandører.

Selv om du kjøper en forhåndskonfigurert ruter, vil du fortsatt måtte kjøpe et VPN-abonnement.

Når du har bestemt deg for hvordan du konfigurerer VPN-ruteren, må du bestemme hvilken VPN-leverandør du planlegger å bruke. Hvis du allerede betaler for et VPN-abonnement, er du noen få skritt foran. Hvis ikke, må du undersøke.

Populære VPN-er som ExpressVPN eller NordVPN kan enkelt installeres på Tomato- eller DD-WRT-rutere. Andre leverandører, som TunnelBear eller Hotspot Shield, er ikke så enkle. Sjekk alltid om en VPN-tjeneste støtter ruterforbindelser før du kjøper et abonnement.

Når du har sjekket at VPN-leverandøren din støtter ruterforbindelser, er det verdt å sørge for at resten av tjenesten er opp til grunn.

Vurder følgende kriterier:

 • Tilkoblingshastighet
 • Online support
 • Innloggingspolicy
 • Serverlokasjoner

Start med å undersøke leverandørens tilkoblingshastigheter og støttenettverk. VPN-en din vil ta seg av alt fra streaming til spill - ofte på flere enheter samtidig - så det er viktig at du velger en leverandør som tilbyr ytelsen du trenger. På samme måte vil sterk online support hjelpe deg med å ta vare på eventuelle problemer du har med installasjonen.

Dernest er det verdt å ta seg tid til å forstå nøyaktig hvilke data VPN-leverandøren din logger og hvor lenge de er lagret. Noen VPN-loggingsregler kan være misvisende, så det er verdt å lese personvernreglene deres i sin helhet.

Til slutt, sjekk VPN-leverandørens liste over serverplasseringer. Det er viktig at du kan koble deg til stedene du trenger. Hvis du sliter med å finne denne informasjonen, eller hvis du ikke har tid til å gjøre denne undersøkelsen selv, kan du lese våre anmeldelser av de beste VPN-ene i 2020.

Velge en VPN for en forhåndsblinket ruter

Et overraskende antall store navneleverandører tilbyr VPN-er på forhåndsblinkede rutere. Populære alternativer inkluderer:

 • ExpressVPN
 • HideMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Privat internettilgang
 • PureVPN
 • SaferVPN
 • Windscribe
 • Cyberghost
 • Gjem meg
 • IVPN
 • Perfekt personvern
 • Privat VPN
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

Du finner grundige gjennomganger av alle disse VPN-tjenestene - inkludert informasjon om deres loggprinsipper, serverplasseringer og maksimale hastigheter - i vår VPN-evalueringsdel..

Hvis du har et eksisterende abonnement på en av disse tjenestene, har du allerede en fordel. Alt du trenger å gjøre når du kjøper og kobler til den forhåndsblinkede ruteren, er å logge inn på kontoen din.

Hvis du heller vil bruke en annen leverandør, er det ikke noe problem. DD-WRT-firmware lar deg konfigurere nesten hvilken som helst VPN som bruker OpenVPN- eller PPTP-protokoller. Det betyr at hvis du kjøper en ruter fra en tjeneste som FlashRouters, men ikke vil bruke en av VPN-ene som er oppført på appen din, kan du installere en annen i stedet.

Husk at i denne situasjonen må du konfigurere VPN manuelt, og du vil ikke kunne bruke noen av de ekstra appfunksjonene som å endre serverplassering eller slå VPN av og på. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan manuelt konfigurerer VPN-ruteren din, kan du lese installasjonsveiledningen for VPN-ruteren.

Velge en VPN for en VPN-aktivert ruter

Hvis din valgte VPN-leverandør ikke tilbyr en forhåndsblinket ruter, er det greit. Forsikre deg om at VPN støtter OpenVPN, og kjøp deretter en ruter med firmware som også støtter den samme protokollen. Du kan deretter sette det opp selv derfra.

Det er verdt å merke seg at visse VPN-tjenester bare fungerer med spesifikke rutermodeller. Besøk nettstedet til den valgte leverandøren din, eller kontakt støttetjenesten for mer informasjon.

Noen VPN-leverandører tilbyr en strømlinjeformet installasjonsprosess med enkle guider online. NordVPN har for eksempel detaljerte rutetutorials for alle rutere og firmware de støtter.

Hvis ruteren din allerede er kompatibel med VPN, er alt du trenger å gjøre å logge inn og konfigurere den til å koble til VPN-leverandørens servere. For mer detaljerte instruksjoner om dette, kan du lese VPN Router Installasjonsveiledning.

Er VPN-rutere verdt?

Å velge å installere en VPN-ruter kan føles som et stort skritt hvis du er vant til enkle applikasjoner eller nettleserbaserte VPN-er. Når det er sagt, hvis du har mange enheter og virkelig bryr deg om personvernet i hjemmenettverket ditt, kan det være det rette alternativet for deg.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me