Riktig VPN vil kryptere internettrafikken din, skjule IP-adressen din og bidra til å beskytte personvernet ditt på nettet. Finn alt du trenger å vite om VPN-er i denne komplette guiden til virtuelle private nettverk.

Spille

Verden vokser stadig mer fiendtlig mot online-personvern. Hver gang du har tilgang til internett risikerer du å bli offer for overvåkning, sensur, datatyveri, og en rekke andre problemer.

For å gjøre saken verre sensurerer regjeringer over hele verden internett i en alarmerende hastighet, noe som hindrer vår evne til å få tilgang til informasjon og kommunisere fritt med hverandre.

Det er her en VPN kommer inn.

En VPN (Virtual Private Network) er et enkelt stykke programvare som du kan installere på nesten hvilken som helst enhet. Det vil beskytte personvernet, hjelpe deg med å holde deg trygg på nettet og gi deg ubegrenset tilgang til internett.

Det viktigste er at en VPN vil krypter dataene dine og skjul IP-adressen din ved å lage en privat tunnel gjennom internett.

En VPN lar deg:

 • Skjul IP-adressen din fra nettstedene du besøker
 • Krypter surfetrafikken din
 • Få tilgang til geografisk begrenset innhold
 • Stream eller torrent innhold fra andre land
 • Velg mellom flere private serverplasseringer
 • Beskytt dataene dine på offentlige WiFi-nettverk

Men hvordan fungerer VPN-er? Er de trygge? Og hvordan finner du riktig VPN-leverandør?


Denne omfattende guiden vil dekke alt du trenger å vite om VPN-er. Vi bryter ned den tekniske sjargongen slik at du kan bruke en VPN med sikkerhet og trygt.

Du finner ut hvordan VPN-er fungerer, hvordan du installerer en VPN, hvordan du velger en sikker VPN og mye mer.

Contents

Hva er en VPN?

Et virtuelt privat nettverk (VPN) er en programvare som brukes til å holde aktiviteten din på internett privat og sikre.

VPN oppretter en sikker tunnel mellom enheten din og en privat VPN-server før du sender trafikken videre til nettstedet eller applikasjonen du besøker..

Dette hindrer Internett-leverandører (ISP) og myndigheter fra å spore hva du gjør online. Det beskytter deg også mot hackere som ønsker å avskjære trafikken din.

En VPN holder surfeaktiviteten din privat etter kryptering Internett-trafikken din, ruting den gjennom en sikker tunnel, og maskerings din sanne IP-adresse.

VPN-er oppretter en sikker tunnel, krypterer netttrafikken din og skjuler den for snoopere og hackere.

Avhengig av hvilken VPN-leverandør du bruker, vil du kunne velge mellom flere titalls eller til og med hundrevis av VPN-serverplasser rundt om i verden..

Dette betyr at du kan lure nettsteder til å tro at du surfer, streamer eller torrent fra en bestemt by eller land.

Ved å kryptere forbindelsen din og omdirigere trafikken din via en ekstern server, kan verken Internett-leverandøren din (ISP) eller noen andre i nettverket overvåke internettaktiviteten din. Hvis noen overvåker tilkoblingen din, er de bare ubrukelige bokstaver og tall.

Dette beskytter deg fra myndighetsovervåking, sporing av nettsteder og skadelige tredjeparter som kan prøve å avskjære trafikken din.

Din IP-adressen endres og surfedataene dine blir ikke koblet til den virkelige plasseringen din, noe som gjør alt du gjør online mye mer privat.

Du trenger ikke å bytte Internett-leverandøren din til å bruke en VPN, og du trenger ikke kjøpe noe nytt utstyr som et modem eller en ruter. Installering og bruk av VPN gjøres alt på nettet et par minutter.

For mer detaljering om hvordan en VPN fungerer, kan du hoppe direkte til neste kapittel i denne guiden. Du kan også hoppe direkte til Hvordan installere en VPN.

Hvorfor trenger jeg en VPN?

Du kan stole på at et VPN forblir anonymt på nettet, opprettholder personvernet ditt, får tilgang til blokkerte innhold eller skjuler aktiviteten din. Her er de vanligste årsakene til å bruke en VPN:

1 Skjul din online aktivitet fra regjeringen eller Internett-leverandøren.

Illustrasjon som viser en uskarp mann gjemt bak et lupe.

Internett-leverandøren din (ISP) kan se alle nettsteder du besøker og vil nesten helt sikkert registrere den informasjonen.

I noen land er ISPer pålagt å samle inn og lagre brukerdata over lengre tid, og myndighetene kan få tilgang til, lagre og søke i den informasjonen.

Dette er tilfelle i USA, Storbritannia, Australia og store deler av Europa - bare for å nevne noen. Du kan lese mer om disse lovene i vår guide til VPN-jurisdiksjoner.

Fordi VPN-er krypterer internetttrafikken fra enheten din til VPN-serveren, vil ikke Internett-leverandøren din eller noen annen tredjepart kunne spionere på nettaktiviteten din.

For å lære mer om overvåkningsteknologier og spørsmålet om global masseovervåkning, besøk EFF og Privacy International. Du kan også finne en oppdatert liste over globale overvåkningsavsløringer her.

2 Skjul IP-adressen din fra nettstedene du besøker.

Illustrasjon av en dør som blir lukket.

En av de vanligste grunnene til å bruke VPN er å masker din sanne IP-adresse.

IP-adressen din er en unik numerisk adresse tildelt av Internett-leverandøren. Alt du gjør online er knyttet til IP-adressen din, så den kan brukes til å matche deg til dine online aktiviteter. De fleste nettsteder registrerer IP-adressen til de besøkende.

Annonsører kan også bruke IP-adressen din til å tjene deg målrettede annonser basert på identiteten din og søkehistorikken.

Når du kobler til en VPN-server, tar du på IP-adressen til den VPN-serveren. Alle nettsteder du besøker vil se IP-adressen til VPN-serveren i stedet for din egen.

Du kan omgå IP-adresseblokker og bla gjennom nettsteder uten at aktiviteten din blir sporet tilbake til deg som person.

3 Fjern blokkering av nettsteder og omgå geografiske begrensninger.

Illustrasjon av en kvinne som surfer over hele verden.

IP-adressen din kobler deg til din fysisk beliggenhet. Den kan brukes til å blokkere brukere i bestemte land fra å få tilgang til bestemte nettsteder.

Visse tjenester - som Netflix eller BBC iPlayer - endre bibliotekene deres avhengig av landet du besøker fra. Å bruke en VPN er den eneste pålitelige måten å omgå disse geografiske begrensningene og låse opp det ‘skjulte’ innholdet. Du kan besøke våre anbefalte VPN-er for Netflix for mer informasjon.

Enda viktigere er at VPN-er kan hjelpe deg unngå sensur ved å kryptere trafikken din og maskere din sanne IP-adresse. Hvis du vil se innhold som er låst for et annet land eller sensurert i regionen din, kan du bruke en VPN til å omgå disse begrensningene.

Å bruke en VPN kan hjelpe innbyggerne å omgå nettstedsblokker for å få tilgang til globale medier og kommunisere fritt. I land som begrenser ytringsfriheten og pressefriheten, kan en VPN hjelpe enkeltpersoner til å uttale seg mot regjeringen trygt og privat.

For mer informasjon om sensur fra myndighetene har Komiteen for å beskytte journalister (CPJ) et sikkerhetssett for journalister som gir veiledning i spørsmål som risikovurdering og digital sikkerhet.

EFF har også et utvalg av digitale sikkerhetsguider for aktivister, menneskerettighetsforkjempere og internasjonale journalister.

Du kan finne ut mer om å fjerne blokkering av nettsteder i vår dedikerte guide: Hvordan fjerne blokkering av nettsteder.

4Beskytt dataene dine på offentlige WiFi-nettverk.

Illustrasjon av en mann koblet til offentlig wifi mens han reiste.

Når du bruker den offentlige WiFi-tilkoblingen på en kafé, hotell eller flyplass, plasserer du din sensitive data i fare.

Å utnytte offentlige WiFi-nettverk for å samle inn data er enkelt og utrolig billig. Kriminelle kan dra nytte av åpne og ukrypterte nettverk for å stjele viktige data som bankinformasjon, kredittkort, bilder og annen personlig informasjon..

Hackere er i økende grad rettet mot hoteller og kjøpesentre i jakten på mål med høy verdi. En fersk Bloomberg-rapport forklarer hvordan noen kriminelle sjekker inn på hotell med det eksplisitte målet å stjele verdifulle data.

Hovedkort gir også en god oversikt over problemet med offentlige WiFi-nettverk. Dette inkluderer den populære "WiFi Pineapple" som gir nesten hvem som helst muligheten til å dra nytte av offentlige nettverk for under $ 99.

Du kan beskytte enheten din ved å bruke en VPN, som vil kryptere Internett-trafikken din og gjøre det mye, mye vanskeligere for hackere å avskjære og stjele dataene dine.

Dessverre forblir de fleste brukere glemme de sanne farene ved åpne WiFi-nettverk. Hvis du reiser ofte og trenger å være online, er en pålitelig VPN et uvurderlig personvernverktøy.

For mer informasjon om å beskytte din offentlige WiFi-forbindelse, sjekk ut vår omfattende guide for å sikre offentlig WiFi.

5Stopp ISP-gass og torrent trygt.

Illustrasjon av en mann som fremskynder forbindelsen sin

Internett-leverandøren din overvåker nesten onlineaktiviteten din. Hvis du bor i et land uten sterke nettnøytralitetslover, kan ISP-en din til og med sakte sakte forbindelsen din når du utfører båndtvangstunge aktiviteter som å laste ned en stor fil eller torrenting. Dette kalles båndbredde gasspådrag.

VPN-kryptering kan bidra til å forhindre ISP-throttling, noe som betyr at du kan glede deg over de beste hastighetene for nedlasting, torrenting, spill og streaming - alt mens du låser opp innhold fra hele verden.

Torrenting uten VPN er også ganske risikabelt. Ikke bare er din IP-adresse synlig for jevnaldrende, din Internett-leverandør kan også se at du får tilgang til torrenting nettsteder og apper, også.

Vi godtar ikke nedlasting av opphavsrettsbeskyttet materiale, men bruk av VPN er avgjørende hvis du vil at P2P-aktivitetene dine skal holdes private. For å finne ut hvilke VPN-er vi anbefaler for torrenting, kan du lese Best VPN-er for Torrenting-guiden.

Når bør du bruke et VPN?

Vi anbefaler å bruke en VPN hele tiden for å dra nytte av kontinuerlig beskyttelse, men det er en håndfull anledninger der det er spesielt viktig å bruke en VPN.

Du bør bruke en VPN hvis:

 • Du er bekymret for ditt personvern online
 • Du er i et land som sensurerer internett
 • Du er interessert i å strømme innhold fra utlandet
 • Du bruker et offentlig WiFi-nettverk
 • Du må omgå en IP-basert nettstedsblokk
 • Du er journalist, aktivist eller varsling som arbeider med sensitiv informasjon

Graf som viser årsakene til at folk bruker et VPN.

De vanligste årsakene til å bruke VPN. Data hentet fra Global Web Indeks VPN Usage Report.

Hvordan fungerer en VPN?

En VPN oppretter en privat og kryptert internettforbindelse mellom enheten din og en privat server. Dette betyr at dataene dine ikke kan leses eller forstås av Internett-leverandøren din eller andre tredjeparter. Den private serveren sender deretter trafikken til nettstedet eller tjenesten du vil ha tilgang til.

Hvis du allerede vet hvordan en VPN fungerer, kan du hoppe direkte til neste del av denne guiden: Er VPN-er trygge?

Diagram som viser hvordan en VPN fungerer.

Slik fungerer en VPN::

 1. Du registrerer deg for din valgte VPN-tjeneste. For råd om hvilken VPN-leverandør du skal velge, hopp til delen vår om hvordan du velger den beste VPN-en.
 2. Installer VPN-programvaren på enheten din. Denne programvaren kalles a VPN-klient. Det kan være en applikasjon levert av en VPN-leverandør (som ExpressVPN eller NordVPN) eller tredjepartsprogramvare som OpenVPN eller Tunnelblick.
 3. Logg deg på VPN-klienten med kontoinformasjonen din, og velg plasseringen til en VPN-server du vil koble til.
 4. Når du klikker på "koble til" på VPN-appen, vil VPN-klienten slå opp IP-adressen til den valgte VPN-serveren.
 5. VPN-klienten initierer en forbindelse med VPN-serveren. De utveksler deretter data inkludert påloggingsinformasjon for å etablere en kryptert VPN-tunnel.

  VPN-tunnelen er en sikker kobling mellom enheten din og VPN-serveren. Kryptering av dataene dine betyr at de ikke kan leses eller forstås hvis de blir avskjørt mellom enheten og serveren.

  Utenfor observatører som din ISP kan se at data blir overført, men ikke hva disse dataene er. Du kan lese mer om VPN-kryptering i den neste delen av denne guiden.

 6. Enhetens internetttrafikk blir sendt gjennom den krypterte VPN-tunnelen til VPN-serveren.
 7. VPN-serveren dekrypterer enhetens internettrafikk og videresender den til nettstedet eller tjenesten du prøver å få tilgang til. Hvis VPN fungerer som det skal, vil nettstedet bare se IP-adressen til VPN-serveren, ikke din opprinnelige IP-adresse.

Hver VPN-tjeneste har en liste over serverplasseringer, og de beste VPN-ene lar deg velge mellom en rekke land og byer rundt om i verden.

Skjermbilde av Cyberghost VPNs serverplasseringer.

Skjermbilde av CyberGhost VPN-serverplasseringer i Windows-appen.

VPN-kryptering forklart

Kryptering er prosessen med koding data slik at bare en datamaskin med riktig ‘nøkkel’ vil kunne lese dem.

En VPN er bare like sikker som krypteringen den bruker for å beskytte dataene dine.

Med en VPN krypterer datamaskinene i hver ende av VPN-tunnelen dataene som kommer inn i tunnelen og dekrypterer den i den andre enden. En VPN trenger imidlertid mer enn bare et par nøkler for å bruke kryptering.

Det er hvor VPN-protokoller kom inn.

VPN-protokoller

VPN-protokoller viser til settet med regler og prosesser som en VPN-klient følger for å etablere en sikker forbindelse mellom enheten din og VPN-serveren. VPN-protokollen du bruker vil avgjøre hvordan den sikre tunnelen din faktisk er dannet.

Avhengig av protokollen som er i bruk, kan en VPN ha forskjellige hastigheter, muligheter eller til og med sårbarheter. De fleste VPN-leverandører vil gi deg et alternativ med hvilken protokoll du vil bruke.

Det er flere VPN-protokoller tilgjengelig, men ikke alle er trygge å bruke. Her er en tabell over de vanligste VPN-protokollene:

Tabell over VPN-krypteringsprotokoller og sikkerhetsrisikoer.

 • OpenVPN. Dette er vår foretrukne VPN-protokoll. Den er åpen kildekode, veldig sikker og operativ på nesten alle VPN-kompatible enheter. OpenVPN har blitt godt testet og er fortsatt bransjens gullstandard. Du bør bruke OpenVPN der det er tilgjengelig.
 • IKEv2 / IPSec. Brukt sammen med IPSec, er IKEv2 en nyere VPN-protokoll med lukket kildekode. Det er veldig sikkert, ganske raskt og håndterer nettverksendringer med letthet. Dette gjør den til den ideelle protokollen for mobile enheter som stadig veksler mellom WiFi og mobildata.
 • L2TP / IPSec. Denne protokollen er ganske utdatert og kommer med et par sikkerhetsfeil. Hvis det brukes med AES-chifferet, blir det generelt betraktet som trygt, men det har vært noen forslag om at protokollen er kompromittert av NSA.
 • SSTP. SSTP er en annen VPN-protokoll med lukket kildekode. Det er Microsoft-eid og basert på SSL 3.0, som er sårbar for et spesifikt MITM-angrep kalt Poodle. Selv om det ikke er bekreftet om SSTP er berørt av dette angrepet, tror vi ikke det er verdt risikoen.
 • PPTP. Du burde unngå PPTP hvis du kan. Denne utdaterte protokollen er ikke sikker å bruke og kan hackes i løpet av få minutter.
 • Wireguard. Den nyeste VPN-protokollen til dags dato, WireGuard er lovende, men er fortsatt i utvikling. Det tar sikte på å være rask, sikker og lettere implementert enn andre VPN-protokoller ved å bruke langt færre kodelinjer. Så langt har det ikke vært noen stabil 1.0-utgivelse, så WireGuard bør anses som eksperimentell inntil da.

Krypteringssifere

Sipere refererer til algoritmene som brukes til å kryptere og dekryptere data. Mens VPN-protokollen oppretter VPN-tunnelen, brukes en chiffer for å kryptere dataene som strømmer gjennom tunnelen.

Operasjonen av en chiffer avhenger vanligvis av et stykke informasjon som kalles en nøkkel. Uten kunnskap om nøkkelen er det ekstremt vanskelig - om ikke umulig - å dekryptere de resulterende dataene.

Når vi snakker om kryptering, refererer vi generelt til en blanding av chiffertype og key-lengde, som angir antall ‘biter’ i en gitt nøkkel.

Blowfish-128 er for eksempel Blowfish-chifferen med en nøkkellengde på 128 biter. Generelt betyr en kort nøkkellengde dårlig sikkerhet ettersom den er mer utsatt for brudd ved brute-force-angrep.

En nøkkellengde på 256 biter er den gjeldende ‘gullstandarden’. Dette kan ikke være brute-tvunget, da det vil ta milliarder av år å løpe gjennom alle mulige kombinasjoner.

Som tilfellet er med VPN-protokoller, kan VPN-programvare bruke flere forskjellige sifre. Her er de mest populære sifrene som brukes i VPN-programvare i dag:

 • AES. Som OpenVPN er for protokoller, er AES gullstandarden for chiffer. Den brukes av den amerikanske regjeringen til konfidensielle data og anses som ekstremt sikker. Du finner ofte to nøkkellengder: AES-128 og AES-256. Begge anses for å være trygge.
 • Blowfish. Blowfish var tidligere standardkoderen som ble brukt i OpenVPN, men den er stort sett erstattet av AES nå. Blowfish anses ikke for å være så sikker som AES, og er sårbar for "bursdagsangrep".
 • Camellia. Mens Camellia er veldig lik AES når det gjelder sikkerhet og hastighet, har den i motsetning til AES ikke blitt sertifisert av National Institute of Standards and Technology (NIST). Den har ikke blitt testet så grundig som AES og brukes sjelden i VPN-programvare.

VPN-er bruker også håndtrykk og hash-godkjenninger for å sikre forbindelsen din ytterligere. Du kan lese alt om disse - og mange flere detaljer om VPN-protokoller og -sifere - i vår komplette guide til VPN-kryptering.

Er VPN-er trygge?

En pålitelig VPN er et uvurderlig første skritt for å beskytte ditt privatliv og holde deg trygg på nettet.

dessverre, ikke alle VPN-er er trygge å bruke.

Mange populære VPN-tjenester er dårlig laget, upålitelige og til og med farlige.

Feil VPN kan:

 • Logg på surfeaktiviteten din
 • Kunne ikke kryptere dataene dine
 • Del dataene dine med myndighetene
 • Lekk din identifiserende informasjon
 • Infiser enheten din med skadelig programvare
 • Det er visse viktige spørsmål du må stille for å avgjøre om en VPN er trygg eller ikke.

  Denne delen vil ta for seg potensielle farer ved VPN-programvare og forklar hvordan du kan holde deg trygg. Du kan også hoppe rett neste kapittel for å finne ut om VPN-er er lovlige, eller om du kan spores når du bruker en VPN.

  1 Gjør VPN Keep Logs?

  En illustrasjon av en hånd som stjeler filer fra en bærbar datamaskin

  Et av de viktigste aspektene ved en VPN-tjeneste er dens hogstpolitikk.

  Når du bruker en VPN, stoler du på VPN-leverandøren med all Internett-trafikken din - det inkluderer din IP adresse, alle nettsteder du besøker, de meldinger du sender, og alle dine personlig informasjon.

  Vi undersøkte 90 av de mest populære VPN-tjenestene sine loggprinsipper og fant det 26% av populære VPN-er logger din opprinnelige IP-adresse. For mer informasjon om hvilke VPN-er som holder logger, sjekk ut vår dedikerte guide til retningslinjer for logging av VPN.

  Husk å lese VPN-leverandørens personvernregler før du stoler på selskapet med dine personlige data. Hvis du oppdager at VPN registrerer din personlige IP-adresse eller aktivitetsdata, unngå at VPN for enhver pris.

  De beste VPN-ene ikke Logg:

  1. DNS-forespørsler eller nettsteder som er besøkt
  2. Din opprinnelige IP-adresse
  3. VPN-server IP-adresse
  4. Tilkoblingsstempler
  5. Individuell båndbreddebruk

  Kort sagt, a sikker VPN beskytter personvernet ditt ved ikke å registrere noen data som kan koble deg som bruker til dine online aktiviteter. Dessverre er det fortsatt noen VPN-er.

  Dette skjermbildet fra Hola VPNs personvernregler gir et godt eksempel på hva du bør unngå:

  Skjermbilde fra Hola VPNs personvernregler

  Skjermbilde fra Hola VPNs personvernregler.

  Dessverre er loggprinsippene til VPN-leverandører ofte vage og misvisende.

  Noen tilbydere falsk påstand for å samle inn en minimal datamengde, mens andre bevisst er vage om den datatypen deres policy refererer til.

  De beste VPN-leverandørene vil være helt gjennomsiktige om hvilken type data de samler inn og hvorfor disse dataene er nødvendige.

  De vil også fortelle deg om VPN deler dataene dine med tredjeparter, inkludert annonsører, offentlige etater og holdingselskaper.

  Forsikre deg om at eventuelle "no-logs" påstander du ser i annonser, er sikkerhetskopiert i VPNs personvernregler. Hvis du ikke finner informasjon om hvilke data som samles inn på VPN-leverandørens nettsted, bør du ta pengene dine et annet sted.

  2Hvor er VPN-basert?

  Hvor et VPN-selskap er basert - ellers kjent som sitt ‘jurisdiksjon'- kan ha stor innvirkning på personvernet til personopplysningene dine.

  Enkelte land er involvert i internasjonale etterretningsdelingsallianser kalt the Fem-Eyes, Ni-Eyes, og Fjorten Eyes. Når det gjelder personvern, er disse landene verst steder å basere et VPN-selskap.

  Fem-øyne-landene er OSS, Storbritannia, Canada, Australia, og New Zealand.

  Etterretningsbyråer i disse landene har makt til å tvinge organisasjoner til logg privat informasjon og dele det seg imellom. Disse loggforespørslene kan være ledsaget av en knebleordre som gjør det ulovlig for selskapet å offentliggjøre hva de er tvunget til å gjøre.

  Kart over etterretningsallianser og VPN-jurisdiksjoner.

  Det er heller ikke trygt å innlemme en VPN i et sterkt sensurert land som Kina, Russland, eller Tyrkia. Disse landene er mer sannsynlig å tvinge VPN-selskaper til å logge eller sensurere innhold som er tilgang via VPN.

  Ideelt sett bør en VPN integreres i et land med sterke personvern og nettnøytralitet lover. Jurisdiksjonen skal ikke ha noen internasjonale bånd til mer inngripende nasjoner og ingen historie med å straffeforfølge borgere basert på innholdet i deres nettleserhistorie.

  Noen av de beste VPN-jurisdiksjonene inkluderer De britiske jomfruøyene, Caymanøyene, Panama, Seychellene, og
  Sveits.

  Hvis du leter etter en pålitelig VPN basert i noen av disse landene, kan du sjekke vurderingene våre av ExpressVPN, NordVPN, PrivateVPN og Trust.Zone.

  Hvis du vil vite mer om Five-Eyes-land, VPN-jurisdiksjoner, og hvor VPN-en din er basert, kan du lese vår dedikerte guide til VPN-jurisdiksjoner.

  3How Strong Er VPNs tekniske sikkerhet?

  De sikreste VPN-tjenestene vil være åpne om de tekniske tiltakene de har på plass for å ivareta sine kunder og deres virksomhet.

  Enhver verdig VPN-tjeneste vil tilby de nyeste og sikreste nivåene på kryptering, en vid utvalg av protokoller, og en rekke avanserte sikkerhetsfunksjoner inkludert drepebrytere, delt tunneling og obfuskering.

  Du bør alltid passe på OpenVPN og IKEv2, da dette er de sikreste protokollene du kan bruke. Hvis en VPN bare tilbyr PPTP da ikke bruk det.

  Du bør også se etter sterk kryptering som AES-256. Hvis en VPN-leverandør ikke er villig til å røpe hvilken kryptering programvaren bruker, er det ikke en sikker VPN.

  Hvis du vil ha mer informasjon om VPN-kryptering, kan du lese den forrige delen av denne guiden eller gå til vår dedikerte guide til VPN-kryptering.

  4Er VPN lekker dataene dine?

  VPN-tjenester av lav kvalitet kan lekke din personlige informasjon til tredjepart uten at du engang vet det. Dette kan inkludere posisjonen din, IP-adressen din, nettstedene du har besøkt og mer.

  Det er unødvendig å si at det ikke er noe poeng i å bruke en VPN som lekker din personlige data. Selv om VPN har en null-loggpolicy, vil alle som ser på tilkoblingen din - din ISP inkludert - kunne se din identitet eller aktivitet.

  Det er fire typer lekkasje å være klar over:

  • IP-lekkasjer. Dette skjer når VPN-en din ikke klarer å maskere din IP adresse med en av sine egne. Dette er en betydelig personvernrisiko; Internett-leverandøren din og eventuelle nettsteder du besøker, vil kunne koble den elektroniske aktiviteten din til din sanne identitet.
  • DNS lekker. En VPN er ment å dirigere DNS-forespørslene dine til sine egne DNS-servere. Hvis VPN-en din ruter DNS-forespørsler utenfor den krypterte VPN-tunnelen til ISP-ens DNS-servere i stedet, kalles det en DNS-lekkasje. Dette utsetter din surfeaktivitet og hvilken som helst nettsteder du har besøkt til Internett-leverandøren din eller andre avlyttere.
  • WebRTC lekkasjer. WebRTC er en nettleserbasert teknologi som lar lyd- og videokommunikasjon fungere på websider. WebRTC har smarte måter å oppdage din på ekte IP-adresse selv om en VPN er på. De beste VPN-ene blokkerer WebRTC-forespørsler. Alternativt kan du deaktivere WebRTC helt på nettlesernivå.
  • IPv6 lekkasjer. IPv6 er et nytt format av IP-adresser, men ikke mange VPN-er støtter det for øyeblikket. Med mindre VPN-er støtter eller blokkerer IPv6, din personlig IPv6-adresse kan bli utsatt. Dette kalles en IPv6-lekkasje.

  Vi tester nøye hver VPN som vi gjennomgår for å finne ut om det lekker dataene dine. For mer informasjon om hvilke typer VPN-lekkasjer, hvordan du tester en VPN for lekkasjer, og hvilke VPN-er som lekker, besøk vår omfattende guide til VPN-lekkasjer.

  Slik kjører du en VPN-lekkasjetest

  Følgende trinn viser hvordan du kjører din egen VPN lekkasjetest hjemme. Det tar nesten ingen teknisk kunnskap, og du vil være ferdig om noen minutter.

  Slik kjører du en VPN-lekkasjetest:

  1. Besøk browserleaks.com og kjør en lekkasjetest når VPN-en er frakoblet. Noter ned din IP adresse og adressene til din ISPs DNS-servere.
  2. Før du kobler deg til en VPN-server, må du huske å aktivere VPN-drepsbryter. Dette vil forhindre lekkasjer under plutselige frakoblinger av VPN. Aktiver DNS, WebRTC og IPv6 lekkasjebeskyttelse i VPN-applikasjonen din hvis mulig.
  3. Koble til en VPN-server og oppdater lekkasjetestsiden i nettleseren din.
  4. Hvis VPN fungerer som det skal, vil det vise et annet tall for deg ekte IP-adresse og ISPs DNS-servere.

  Følgende skjermbilde viser en lekkasjetest av en PrivateVPN US Server. De røde pilene markerer feltene du bør være oppmerksom på:

  Skjermbilde av en lekkasjetest på browserleaks.com.

  Skjermbilde av browserleaks.com når det er koblet til en PrivateVPN US-server. Ingen lekkasjer ble påvist.

  Hvis du kan se din opprinnelig IP-adresse eller DNS-servere, VPN lekker.

  Det er noen måter å fikse disse lekkasjene på - sjekk lekkasjeguiden vår for å finne ut hvordan - men noen ganger kan det være uopprettelig på slutten. Hvis det er tilfelle, er det på tide å finne en sikrere VPN.

  5 Inneholder VPN Malware eller sporingsverktøy?

  Noen av de mest populære VPN-tjenestene på markedet er dårlig laget og noen ganger til og med farlige.

  Mens noen vil dele sensitiv informasjon eller lekker data, blir andre smittet med skadelig programvare som kan gjøre irreversibel skade på enheten din.

  Gratis VPN-er fra obskure selskaper er vanlige skyldere for å være vert for denne typen skadelig programvare.

  Vi testet de 150 mest populære gratis VPN Android-appene basert på en rekke kriterier, inkludert lekkasjer, virus og malware, overdreven tillatelse og mye mer. Kombinert har disse appene over 260 millioner nedlastinger.

  Vi fant at 18% av de gratis testede VPN-applikasjonene kom tilbake positive treff når de skannes etter virus og skadelig programvare.

  En akademisk rapport fra 2016 fant også at 38% av 283 testede Android-apper inneholdt en form for skadelig programvare, og 16% distribuerte ikke-transparente fullmakter for å manipulere HTTP-trafikk.

  Kort sagt garanterer ikke populariteten til en gratis VPN-applikasjon i Apple eller Google Play Store dets sikkerhet eller legitimitet. Du kan finne ut mer om farene ved gratis VPNS senere i denne guiden.

  For å være trygg, må du se etter kjente VPN-apper som har vært uavhengig revisjon for sikkerhetsproblemer som ExpressVPN, Surfshark og TunnelBear. Stol aldri på en VPN med dataene dine uten å undersøke omdømmet først.

  Last ned VPN-programvaren fra den valgte leverandørens offisielle VPN-nettsted eller appbutikk-side for å unngå kopikat-applikasjoner.

  Er VPN-er lovlige?

  illustrasjon av et kart over verden.

  Det er helt lovlig å bruke en VPN i de fleste land, inkludert USA, Storbritannia, Canada og det meste av Europa. Det er imidlertid viktig å merke seg at alt som er ulovlig uten VPN rester ulovlig når du bruker en.

  Selv på steder der VPN-er er lovlige, har noen land påtrengende overvåkings- og datalagringslover som kan være verdt å vurdere. Du kan lære mer om dette i vår guide til VPN-jurisdiksjoner.

  Hvor er VPNs ulovlige?

  Vi så på lovene i 195 land og fant bare fire land hvor VPN-er helt ulovlig:

  • Hviterussland. VPN-er har blitt utestengt siden februar 2015, og de som ble fanget ved bruk av en kan møte en uspesifisert bot.
  • Irak. Irak-regjeringen forbød VPN i 2014 for å stoppe terrororganisasjoner fra å påvirke publikum via sosiale medier.
  • Nord-Korea. På grunn av Nord-Koreas hemmelighetsfulle natur, er det uklart når VPN-er ble ulovlige eller hva straffen for bruk av en er.
  • Turkmenistan. VPN-er ble gjort ulovlige i 2015 og blokkeres aktivt av myndighetene. Hvis du bruker en VPN i Turkmenistan, risikerer du å få bot og "innkalling" fra departementet for nasjonal sikkerhet.

  Hvor er VPN-er begrenset?

  Det er også seks land der VPN-er høyt regulert eller begrenset. Du kan finne en fullstendig liste over land der VPN-er er ulovlige eller begrenset i tabellen nedenfor.

  Land
  VPN-status
  Sosiale medieblokker
  Sensur
  Overvåkning
  Hviterussland Ulovlig Moderat Omfattende Omfattende
  Kina begrenset Omfattende Omfattende Omfattende
  Iran begrenset Moderat Omfattende Omfattende
  Irak Ulovlig Moderat Moderat Liten
  Nord-Korea Ulovlig Omfattende Omfattende Omfattende
  Oman begrenset Liten Omfattende Moderat
  Russland begrenset Moderat Omfattende Moderat
  Tyrkia begrenset Moderat Omfattende Omfattende
  Turkmenistan Ulovlig Omfattende Omfattende Omfattende
  UAE begrenset Moderat Omfattende Moderat

  Land der VPN-er er ulovlige eller begrenset.

  Hvis landet ditt ikke er nevnt i noen av listene over, er VPN-er det helt lovlig å bruke der.

  Hvis du velger å bruke en VPN i et av landene ovenfor, er det viktig at du velger en pålitelig, pålitelig og privat VPN-tjeneste.

  For mer informasjon om få land der VPN-er er regulert eller utestengt, kan du lese vår dedikerte guide: Er VPN-er lovlige?

  Kan du spores hvis du bruker en VPN?

  Din online aktivitet vil være mye mer privat med en VPN sammenlignet med å surfe på nettet uten en. En VPN vil imidlertid ikke gjøre deg helt uidentifiserbar.

  Hvis noen var seriøse med å prøve å spore deg over Internett, ville IP-adressen din bare være ett aspekt de ville undersøke for å identifisere deg.

  Illustrasjon som viser hvordan du kan spores på nettet.

  Selv med en VPN, kan du spores gjennom:

  1. Informasjonskapsler og trackere. Nettsteder bruker informasjonskapsler for å tilpasse tjenestene sine basert på spesifikke brukere. Informasjonskapsler lagrer informasjon som du frivillig har gitt, for eksempel navn, kjønn eller beliggenhet. Dette kan brukes til å identifisere deg, selv om IP-adressen din er skjult.

   Et annet bekymringspunkt er nett trackere som er innebygd i annonser. Disse lar nettsteder tilby tilpassede annonser i henhold til dine unike surfevaner.

  2. Nettleser fingeravtrykk. Enheten din gir nettstedene du besøker detaljert informasjon om operativsystemet, nettleseren og maskinvaren. Summen av denne informasjonen kan brukes til å lage et unikt "fingeravtrykk".

   Bruken av disse dataene for å identifisere og spore brukere er kjent som "nettleser fingeravtrykk”. Du kan lære mer om nettlesersikkerhet i vår guide til private nettlesere.

  3. VPN-leverandøren din. Selv om bruk av VPN vil skjule trafikken din fra Internett-leverandøren din, vil VPN-leverandøren selv fortsatt ha den tekniske muligheten til å se din identitet og aktivitet. Hvis VPN-en din samler inn identifiserende logger og deler denne informasjonen, blir identiteten din kompromittert.
  4. IP-, DNS- og WebRTC-lekkasjer. En VPN av dårlig kvalitet kan eksponere din sanne IP-adresse eller dine DNS-forespørsler, og potensielt avsløre identiteten din eller internettloggen din.
  5. Trafikk fingeravtrykk. Internett-leverandøren din kan se alle datapakkene som er sendt fra datamaskinen din til VPN-serveren. Selv om de ikke kan fortelle hva disse pakkene inneholder eller hvor de er på vei, er det fortsatt mulig å identifisere typen trafikk (dvs. websider, streaming, P2P, etc.) som sendes ved å analysere tidspunktet og tettheten til hver pakke..
  6. Bla gjennom oppførsel. Selv om trafikken din er kryptert, kan internettselskaper som Facebook og Google fortsatt se aktiviteten din på nettet. Hvis du er logget på disse mens du surfer på nettet, vil en VPN ikke forhindre dem i å overvåke deg eller knytte deg til VPN IP-adressen din.

  Hvordan kan jeg holde aktiviteten min privat?

  For å maksimere personvernet og sikkerheten din mens du bruker et VPN, må du gjøre det endre nettlesevanene dine. Unngå atferd som en tilskuer kan bruke for å utlede identiteten din.

  Her er de viktigste reglene for å opprettholde personvernet ditt:

  1. Velg en pålitelig VPN-tjeneste som ikke fører logger over aktiviteten din og har blitt testet for lekkasjer. Forsikre deg om at VPN-en har en drepebryter for å forhindre at identiteten din blir utsatt hvis forbindelsen din faller.
  2. Slå på VPN før du starter et program eller åpner et nettsted.
  3. Bruk en egen, personvernfokusert nettleser som Firefox eller IceCat for all VPN-surfing. Fjern nettleserens kjeks og cache før hver VPN-økt.
  4. Vurder å installere noen personvernbeskyttende nettleserutvidelser for å hjelpe til med å blokkere annonser og sporingsskript. Privacy Badger, uBlock, Decentraleyes og NoScript er alle gode alternativer.
  5. Unngå å surfe mens du er logget på et sosialt medie-, Google-, Apple- eller Microsoft-konto. Ikke bruk Google-søk (DuckDuckGo er et godt alternativ).
  6. Unngå å bruke mobil 2-trinns bekreftelse mens du er koblet til VPN.
  7. Hvis du foretar kjøp på nettet, kan du bruke cryptocurrency der det er tilgjengelig. Debetkortet ditt eller PayPal-kontoen din vil identifisere deg.
  8. Slå av smarttelefonens GPS-posisjonsdata-funksjonalitet.
  9. Vurder å bruke Tor-nettleseren hvis du er ekstremt bekymret for anonymitet. Du kan lese mer om Tor senere i denne guiden.

  Hvis du husker alt dette ovenfor, vil en god VPN med en personvernvennlig loggpolicy gjøre deg betydelig vanskeligere å spore versus ditt fotavtrykk online. Spesielt din leverandør vil finne det veldig vanskelig å finne ut hvilke nettsteder du har besøkt.

  Hvordan velger jeg VPN?

  Det er en verden av forskjell mellom VPN-er. Som vi har nevnt, kan noen VPN-leverandører til og med sette personvernet og sikkerheten de er designet for å beskytte, i fare.

  Uten riktig informasjon, er mange brukere tvunget til å ta sitt valg av VPN uten mye klarhet. Hvis du allerede har valgt leverandøren din, kan du hoppe direkte til neste seksjon om hvordan du installerer en VPN.

  Illustrasjon som viser funksjonene til en god VPN.

  Når du velger VPN, er det viktig å spørre:

  • Hvor mye koster det?
  • Hvor trygt er det?
  • Hvilke enheter støtter den?
  • Hvor raskt er det?
  • Fungerer det med strømmetjenester?
  • Kan det slå sensur?

  Husk at riktig VPN for en person kanskje ikke er riktig VPN for deg. Hvis du ønsker å reise til Kina, for eksempel, trenger du en VPN med sterk kryptering og avanserte funksjoner som tilsløring. Hvis du først og fremst er opptatt av streaming eller torrenting, trenger du imidlertid en VPN med raske hastigheter.

  Hvis du vil ha en pålitelig allround VPN, kan du lese de beste VPN-anbefalingene for 2020. Hvis du allerede har valgt en VPN-leverandør, kan du hoppe til neste kapittel om hvordan du installerer en VPN.

  Her er hovedfaktorer du må tenke på når du velger en VPN-tjenesteleverandør:

  1 Hvor mye koster VPN?

  Du vet hvor mye du vil bruke på et VPN, så det er ikke noe poeng i å velge en tjeneste som er langt utenfor dine midler.

  En høy kvalitet VPN-tjeneste vil vanligvis koste rundt $ 10 per måned hvis du betaler på månedlig basis. Dette kan falle til så lite som $ 50 per år hvis du er villig til å betale på forhånd.

  Hvis du trenger å bruke et gratis VPN, må du huske å lese Kan jeg bruke et VPN gratis? delen senere i denne guiden. Det er visse ulemper og farer som du må være klar over i det gratis VPN-markedet.

  2Hvordan er det??

  Når du har bestemt deg for hvor mye du er villig til å bruke på et VPN-abonnement, er det viktig at du finner en sikker VPN.

  Vurdere alle punktene som er nevnt i Er VPN-er trygge? kapittel i denne guiden. Oppsummert, sjekk at VPN-en har:

  • En personvernvennlig loggføringspolicy & jurisdiksjon.
  • Sterke VPN-protokoller & kryptering.
  • Ingen IP-, DNS- eller WebRTC-lekkasjer.
  • En VPN-drepsbryter.
  • Ingen skadelig programvare.
  • Ingen påtrengende tillatelser eller tredjeparts tilgang.

  3 Hvilke enheter støtter VPN?

  Nå som du sitter igjen med flere sikre VPN-er, må du finne tjenestene som fungerer på enhetene du vil beskytte.

  Har du en Windows- eller Mac-datamaskin? En Android eller iPhone? Ønsker du å dekke strømmenheter og spillkonsoller? Hvor mange enheter trenger du å dekke?

  Sørg for å velge et VPN som støtter enhetene du trenger å beskytte.

  Den enkleste måten å bruke en VPN på datamaskinen, smarttelefonen eller nettbrettet er å installere en tilpasset app fra VPNs nettsted. Noen VPN-er tilbyr også tilpassede apper for Amazon Fire TV Stick. Det er imidlertid viktig å merke seg at noen tjenester har en begrense antall enheter Du kan koble til VPN samtidig.

  Hvis du vil beskytte enheter over denne grensen, må du installere VPN på ruternivå, som igjen vil kryptere all Internett-trafikk fra enhetene som er koblet til den.

  4 Hvor raskt er VPN?

  Som vi allerede har nevnt, senker VPN-er internetthastigheter noe gjennom kryptering og tunneling, men noen er tregere enn andre.

  Hvis du bruker en VPN for å streame, torrent eller spill, trenger du en rask VPN som kan følge med på aktivitetene dine. For mer råd om VPN-hastigheter kan du lese anbefalingene våre for de raskeste VPN-ene i 2019.

  5Hvor er VPN-serverne plassert?

  Hvis du ønsker å omgå sensur eller geografiske begrensninger, må du forsikre deg om at VPN-en har det servere som er lokalisert i de landene du trenger. Hvis du for eksempel vil ha tilgang til nyhetsinnhold som bare er i USA, trenger du en VPN med servere i USA.

  På samme måte, hvis hastighet er en prioritet, må du sørge for at VPN-en har server i nærheten av din fysiske beliggenhet - jo nærmere serverne er, jo bedre blir hastighetene dine.

  Sjekk nettstedet til din valgte VPN-leverandør eller våre anmeldelser for å finne ut hvor VPN-serverne dine ligger.

  6 Fungerer det med strømming og torrenteringstjenester?

  Hvis du planlegger å streame tjenester som Netflix eller bruke VPN-en til torrenting, trenger du en VPN som fungerer enkelt med hver tjeneste.

  Du bør velge et VPN for dine spesielle behov. Ikke alle VPN som jobber med Netflix fungerer for eksempel også med Hulu eller BBC iPlayer. Tilsvarende tillater ikke streaming-vennlige VPN-er alltid P2P-trafikk.

  Ta en titt på streaming- og torrenting-seksjonene i denne guiden for å finne ut mer.

  7 Fungerer det i høysensurland?

  Hvis du bor i eller reiser til et sterkt sensurert land som aktivt blokkerer VPN-trafikk, må du velge en VPN-tjeneste som bruker spesielle teknikker for å komme seg rundt sensurene.

  Vi kaller disse spesielle teknikkene tilsløring verktøy. Noen ganger blir de også kalt ‘stealth’-protokoller.

  Tilsløringsverktøy klør generelt VPN-trafikk slik at den ser ut som HTTPS-trafikk, noe som gjør det vanskeligere å oppdage.

  Hvis VPN ikke følger med disse verktøyene, er det lite sannsynlig at det fungerer i Kina, og det burde ikke være ditt førstevalg for andre høyt sensurland som Iran eller UAE.

  Hvis du leter etter en VPN som bruker tilsløringsverktøy, er ExpressVPN, StrongVPN og VyprVPN alle gode alternativer.

  Ta din beslutning

  En høy kvalitet VPN vil tilby gode hastigheter, avanserte funksjoner, og vil aldri registrere, dele eller selge dataene dine uten riktig juridisk grunnlag. Sørg for å undersøke VPN-er teknisk sikkerhet, forretningsmodell, jurisdiksjon, og personvern. Hvis VPN-leverandøren ikke kan svare på alle disse spørsmålene, bør du ikke stole på det.

  Undersøk leverandørens omdømme, og bruk aldri et VPN du ikke er helt fornøyd med. Hvis du virkelig er opptatt av sikkerhet, ytelse og personvern, bør du bruke et abonnementsbasert VPN som er uavhengig testet og gjennomgått.

  Hvordan installerer jeg en VPN?

  Det er mange forskjellige måter å installere en VPN på enheten din på, og prosessen vil variere avhengig av type enhet det gjelder. Den klart enkleste og vanligste metoden er å laste ned en tilpasset app direkte fra VPN-tjenesteleverandøren.

  De fleste kommersielle VPN-er som du kan abonnere på, kommer med tilpassede apper for Windows, Mac os, Android, og iOS, men noen tilbyr også innfødte apper for rutere og strømmenheter som Amazon Fire TV Stick også.

  Slik installerer du et VPN ved hjelp av en tilpasset app:

  1. Kjøp et VPN-abonnement fra leverandørens nettsted og bekreft kontoen din via e-post. Vi bruker NordVPN som et eksempel.
   Skjermbilde av NordVPN abonnementsalternativer.
  2. Last ned VPN-programvaren fra VPN-leverandørens nettsted, eller klikk deg videre til Google Play Store eller Apple App Store for Android og iOS-enheter. Klikk gjennom installasjonsmeldingene og godta vilkårene for bruk.
   Skjermbilde av NordVPNs nedlastingsskjerm.
  3. Logg deg på VPN-appen med brukeropplysningene dine.
   Skjermbilde av NordVPNs innloggingsskjerm.
  4. Gå til VPN-innstillingsmenyen og aktiver VPN-drepebryteren og lekkasjeblokkering hvis tilgjengelig. Velg VPN-protokollen du velger. Vi foretrekker OpenVPN.
   Skjermbilde av NordVPNs innstillingsmeny.
  5. Gå tilbake til appens hovedskjerm og Velg en VPN-serverplassering fra stedslisten.
   Skjermbilde av NordVPNs serverliste.
  6. Klikk på koble knapp. Du vil nå være koblet til en VPN-server på det valgte stedet.
   Skjermbilde av NordVPN tilkoblet.

  Det er viktig å merke seg at ikke alle VPN-tjenester leveres med tilpassede apper for hver enhet. Imidlertid kan det hende du fortsatt kan bruke VPN på en forskjellsenhet hvis VPN-en støtter manuell konfigurasjon.

  Manuell konfigurasjon kan være en komplisert prosess, men hvis du følger instruksjonene gitt på VPN-leverandørens nettsted, bør du ikke ha noe problem med å konfigurere enheten.

  De fleste enheter har integrert VPN-støtte, noe som betyr at alt du trenger å gjøre er å laste opp VPN-tjenestens konfigurasjonsfiler til den innebygde klienten. Du kan vanligvis finne klienten innenfor nettverksinnstillinger.

  Hvis du ønsker å bruke OpenVPN, må du laste ned en tredjepartsapp - som OpenVPNs klientprogramvare - og deretter laste opp VPN-tjenestens konfigurasjonsfiler.

  Vi har tatt med mer detaljerte instruksjoner i følgende guider:

  • Slik installerer du en VPN på Windows
  • Slik installerer du en VPN på Mac
  • Slik installerer du en VPN på Android
  • Hvordan installere en VPN på iPhone & iPad
  • Slik installerer du en VPN på Fire TV Stick
  • Slik installerer du en VPN på Apple TV

  Det er mulig å sette opp din egen VPN-server hjemme, men det er en komplisert prosess med mye rom for feil. Hjemmelagde VPN-servere er ikke ideelle for tilgang til begrenset innhold eller for ditt online personvern, ettersom Internett-leverandøren din fortsatt kan logge dine online aktiviteter.

  Hvis du vil vite hvordan du bygger din egen VPN-server hjemme, sjekk guiden vår for å sette opp din egen VPN-server.

  Kan jeg bruke et VPN gratis?

  Det er mange gratis VPN-er på markedet, men de fleste er det begrenset i beste fall farlig i verste fall.

  Hvis du bestemmer deg for å bruke en gratis VPN, må du se etter:

  • Månedlige datakap.
  • Begrenset servervalg.
  • Sakte hastigheter.
  • Misbruk av dine personopplysninger.
  • Ingen teknologi for å omgå sensur.
  • Ingen servere for å låse opp strømmetjenester.

  Den sanne prisen for gratis VPN-er

  VPN-tjenester kan tjene penger på dataene dine på uventede måter. Det er dyrt å utvikle og drifte en pålitelig VPN, og mange lave kostnader eller gratis tjenester velger å subsidiere abonnementsprisen med inntekter fra andre kanaler..

  Hvis du ikke betaler for VPN-tjenesten din i det hele tatt, er det sannsynligvis en eller annen form for datainnsamling, deling, eller salg oppstår for å dekke kostnadene for produktet. Mange av disse gratis tjenestene er også veldig avhengige av reklame, noe som er mindre enn ideelt for privatliv.

  Vi har forsket mye på gratis VPN-er og har oppdaget en rekke forstyrrende personvernfeil.

  Våre undersøkelser har avslørt at noen av de mest populære gratis VPN-ene på markedet har hemmelige koblinger til fastlands-Kina, mens 85% av de mest populære gratis VPN-appene for Android-apper overdreven tillatelse med potensiale for overgrep mot personvern.

  Illustrasjon som viser farene ved gratis VPN-er.

  Kilder: 1 Global Mobile VPN-rapport, 2 gratis VPN-appundersøkelser, 3 gratis VPN-risikoindeks: Android-apper

  Å lese personvernreglene for de fleste gratis VPN-er gir ikke håp. Noen gratis VPN-er, som HolaVPN, logg alt du gjør på nettet.

  Unødvendig å si at ingen av disse funnene gir et veldig positivt syn på gratis VPN-er. Hvis du bestemmer deg for å bruke en gratis VPN-tjeneste, Fortsett forsiktig.

  For mer informasjon om farene ved gratis VPN-er, kan du lese vår gratis VPN-appundersøkelse eller gratis VPN-risikoindeks.

  Hvis du ikke har råd eller bare ikke vil bruke penger på et VPN, har vi også satt sammen en liste over de tryggeste gratis VPN-tjenestene som er tilgjengelige for øyeblikket.

  ‘Freemium’ VPN-er

  Generelt er ‘Freemium’ VPN-er sikrere enn helt gratis tjenester. Disse VPN-leverandørene vil tilby en gratis prøveperiode eller begrenset tjeneste samt en mye mer ekspansiv betalt versjon.

  Freemium VPN-er tjener pengene sine gjennom det betalte produktet, som lar dem tilby en begrenset gratis tjeneste. VPN-leverandører som tilbyr ‘freemium’ produkter inkluderer Windscribe, ProtonVPN og Tunnelbear.

  Freemium VPN-er pleier å:

  • Tvungen månedlige datakap.
  • Begrens valg av serverplassering.
  • Gasshastigheter.
  • Støtter ikke strømmetjenester som Netflix.
  • Forby all P2P-trafikk.

  Skjermbilde av ProtonVPNs 'freemium' produkt.

  Skjermbilde av ProtonVPNs ‘freemium’ VPN.

  Hvor mye koster en VPN?

  VPN-abonnement varierer betydelig i pris, og prisen på en VPN-tjeneste tilsvarer ikke nødvendigvis kvaliteten den gir.

  VPN-selskaper pleier å tilby rabatter for lengre abonnement. En måneds tjeneste kan koste 10 dollar, men hvis du registrerer deg for et års abonnement, kan du få 60% av den månedlige prisen.

  Vær oppmerksom på at du vanligvis må betale hele abonnementskostnaden på forhånd, noe som kan gjøre at det føles dyrt og kanskje ikke passer til alle budsjetter.

  Generelt sett pleier billigere VPN å være rundt 6-8 dollar i måneden og dyrere rundt 12-15 dollar i måneden.

  Vanlige spørsmål om VPN: Ofte stilte spørsmål

  Nå som vi har dekket det grunnleggende, vil de følgende kapitlene svare på de vanligste spørsmålene vi får om bruk av VPN. Hvis du allerede har et spørsmål i bakhodet, kan du hoppe til kapittelet som er mest relevant for deg:

  • Kan jeg bruke en VPN for Torrenting?
  • Kan jeg bruke en VPN for å se Netflix?
  • Trenger jeg en VPN på telefonen min?
  • Er en VPN bedre enn en proxy?
  • Er Tor det samme som en VPN?
  • Gjør VPN-bremser Internett?

  Gjør VPN-bremser Internett?

  Alle VPN-er vil redusere internetthastighetene dine til en viss grad. Med de aller beste VPN-ene vil imidlertid denne effekten være ubetydelig.

  I utgangspunktet fungerer en VPN ved å avlede webtrafikken din via sine egne servere. Akkurat som på en hvilken som helst reise, reduserer avledninger det - og det er nettopp det som skjer med internetthastighetene dine når du bruker VPN.

  Kryptering kan også legge til tiden det tar å laste nettsteder eller laste ned filer, også. Jo sterkere kryptering, desto lengre er forsinkelsen.

  Slik maksimerer du VPN-hastighetene:

  1. Velg en VPN-server nær ditt fysiske sted.

   Jo nærmere VPN-serveren du velger å koble til, desto mindre vil den påvirke internetthastigheten din. Dette er grunnen til at det er viktig å sjekke hele listen over serverplasseringer levert av en VPN-leverandør før du registrerer deg.

  2. Velg en VPN-server med lavest belastning.

   Noen VPN-apper viser deg hvor opptatt en server bruker en prosentvis "belastning". Jo høyere serverbelastning, jo flere brukere koblet til den serveren. En overbelastet server vil gi lavere hastigheter.

  3. Endre VPN-protokollen.

   Noen ganger kan det å endre VPN-protokollen i bruk øke hastighetene du opplever. Prøv å bytte mellom OpenVPN TCP og UDP, eller bruk IKEv2, en spesiell rask protokoll. Ikke kompromiss med sikkerhet. Mens svakere protokoller og chiffer har en tendens til å være raskere, setter de din online sikkerhet og personvern i fare.

  Til slutt, hvis du bruker en treg VPN, er det ikke mye du kan gjøre for å få fart på tingene. Hvis hastighet er en prioritet, må du huske å se på anbefalingene våre for de raskeste VPN-ene i 2020.

  Business vs Personal VPN: Hva er forskjellen?

  Du har kanskje hørt om VPN-er i forbindelse med arbeidsplassen. Det er to hovedtyper av VPN-tjenester: virksomhet (eller bedriftens) VPN-er og personlig (eller forbruker) VPN-er.

  Selv om teknologien er veldig lik, er grunnen til at du bruker en VPN-virksomhet ganske annerledes enn hvordan du bruker en personlig VPN utenom arbeidet..

  Forretnings-VPN-er gir de ansatte tilgang til kontornettverket eksternt og sikkert. Dette gjør at ansatte får tilgang til nettverksmapper, skrivere, intranettsteder, servere og databaser fra utenfor kontoret.

  Internett-trafikken din er kryptert mellom brukerens enhet og VPN-serveren på kontoret, noe som forhindrer tredjeparter i å avskjære trafikken.

  Internett-trafikken er imidlertid fortsatt underlagt selskapets policy, noe som betyr at sjefen din fremdeles kan se hva du gjør på nettet, selv om du ikke er fysisk på kontoret.

  På den annen side er personlige VPN-er - de vi tester og gjennomgår - litt forskjellige.

  Personlige VPN-er brukes vanligvis av enkeltpersoner som ikke trenger fjerntilgang til filer i et hjemmenettverk eller arbeidsnettverk. De brukes vanligvis av personlige personvern og sikkerhetsgrunner, og for å omgå geo-blokker på nettet.

  I motsetning til forretnings-VPN-er, kan du bruke en personlig VPN for å få tilgang til innhold fra hundrevis av forskjellige land ved å bruke et basseng med forskjellige IP-adresser.

  Trafikken din er fremdeles kryptert og - hvis du bruker en pålitelig VPN-tjeneste - er det ingen som kan lese internettrafikken din. Du vil imidlertid ikke kunne få tilgang til nettverksspesifikke filer eksternt.

  Du finner ingen bedrifts-VPN-anmeldelser på dette nettstedet - vi vurderer bare forbruker-VPN-er.

  Kan jeg bruke en VPN for Torrenting?

  Ja du kan og bør bruk en VPN for torrenting.

  Når du torrent IP-adressen din er synlig til andre jevnaldrende. Internett-leverandøren din kan også spore hva du gjør på nettet, blokkere nettsteder for torrenting og fildeling og til og med stryke hastighetene dine.

  Å bruke en VPN holder torrenting aktiviteter privat og forhindrer ISP forsinkelser og sensur.

  Ikke alle VPN-er tillater P2P-trafikk. Noen har nulltoleranse for torrenting, og andre setter begrensninger på visse VPN-servere. Hvis du trenger å bruke en VPN for torrenting, kan du lese VPN-anbefalingene våre for torrenting.

  Det er verdt å merke seg at noen brukere kan strømme via Kodi, en gratis og åpen kildekode mediaspillerapplikasjon. De samme VPN-ene vi har anbefalt for å torrentere er også gode valg for å beskytte Kodi-trafikk.

  Du finner alt du trenger å vite i vår guide for hvordan du installerer en VPN på Kodi.

  Kan jeg bruke en VPN for å se Netflix?

  bilde av en telefon på et bord som laster Netflix

  I tillegg til alle fordelene med personvern og sikkerhet, lar VPN deg også låse opp begrenset streaminginnhold. Det inkluderer Netflix.

  Når du bruker en VPN, antar du IP-adressen og plasseringen til VPN-serveren du er koblet til. Dette lar deg se innhold fra det landet eller regionen.

  Med Netflix spesielt er det ikke alltid så enkelt som å koble til en annen VPN-server og få øyeblikkelig tilgang til alle favorittprogrammene dine.

  Det er fordi Netflix aktivt blokkerer VPN IP-adresser. Teknisk sett er det i strid med Netflix sine vilkår og betingelser for å se innhold utenfor "landet der du har opprettet kontoen din".

  Brukere er ment å få tilgang til Netflix "bare på geografiske steder der vi tilbyr [tjenesten] -tjenesten og har lisensiert slikt innhold."

  Skjermbilde av Netflix sine vilkår for bruk
  Heldigvis er det flere VPN-er av kvalitet som omgå denne blokken og Fjern blokkering av Netflix, slik at du kan se innhold fra biblioteker over hele verden. Disse VPN-tjenestene jobber hardt for å få frem nye IP-adresser så snart Netflix blokkerer tidligere IP-adresser.

  En VPN lar deg imidlertid ikke se Netflix gratis - du må fremdeles betale for et abonnement for å få tilgang til strømmetjenesten. Det er den samme situasjonen for andre populære strømmetjenester som Hulu og BBC iPlayer.

  Kort sagt, ved å bruke en VPN med Netflix vil du kunne:

  • Strøm trygt og sikkert.
  • Lås opp innhold fra andre geografiske regioner.

  Vi tester VPN-er regelmessig på nettstedet vårt for å sjekke om de jobber med de mest populære strømmetjenestene eller ikke.

  Hvis du leter etter en VPN for streaming, må du huske å få en som fungerer med favorittjenestene dine. Her er anbefalingene våre:

  • Beste generelle VPN for streaming
  • Beste VPN for Netflix
  • Beste VPN for BBC iPlayer

  Trenger jeg en VPN på telefonen min?

  Hvis du er opptatt av å beskytte personvernet ditt, gjør du det trenger en VPN på smarttelefonen. Å bruke en VPN på telefonen er like viktig som å beskytte din stasjonære datamaskin, enten du er hjemme eller er på farten.

  Faktisk vokser den globale etterspørselen etter mobile VPN-applikasjoner raskt. Antallet mobile VPN-er lastet ned over hele verden har økt med over 50% to år på rad. Mellom 2018 og 2019, over 480 millioner mobile VPN-apper ble lastet ned.

  En VPN hjelper til med å forhindre at hackere stjeler din private informasjon i offentlige nettverk. Det hindrer også leverandøren din fra å føre logger over nettsteder du besøker på smarttelefonen.

  Når det er sagt, pass på at det er veldig vanskelig å gjøre smarttelefonen din helt anonym. Du er sannsynligvis alltid logget på Apple- eller Google-kontoen din mens du bruker den, noe som gir en konkret forbindelse til identiteten din når du bruker andre apper og tjenester.

  Hvis du trenger å velge et VPN for smarttelefonen, kan du sjekke følgende guider vi har satt sammen:

  • Beste VPN for Android
  • Beste VPN for iOS

  Du kan også bruke disse VPN-appene på Android og iOS-nettbrett.

  Kan jeg bruke en VPN uten WiFi?

  Så lenge enheten din er koblet til internett, kan du bruke en VPN. Det betyr at du kan koble til et VPN når du er på en 3G- eller 4G-tilkobling.

  Fra et sikkerhetsperspektiv er ikke behovet for det så stort, men du kan aldri være for sikker. Hvis du bruker en VPN med mobildata, vil du fremdeles kunne forfalse plasseringen din og skjule aktiviteten din på nettet for din mobiloperatør.

  Er en VPN bedre enn en proxy?

  VPN-er og proxy-servere kan begge bidra til å skjule din IP-adresse og få tilgang til begrenset innhold.

  Mens begge verktøyene kobler deg til en ekstern server og skjuler posisjonen din, er nivået på personvern, sikkerhet, og anonymitet de tilbyr varierer vilt.

  Hovedfordelen med å bruke en proxy-server er at du ikke koble deg direkte til nettstedene du besøker. Proxy-serveren vil koble seg til nettstedet på dine vegne, hente innholdet på websiden og deretter videresende denne informasjonen til deg.

  Hvis de er konfigurert riktig, betyr dette at nettstedene ikke kan se din personlige IP-adresse. I stedet vil de se IP-adressen og plasseringen til proxy-serveren, og holde den virkelige plasseringen din hemmelig.

  Fullmakter er ofte upålitelige, mangler avanserte funksjoner, og kan til og med skade personvernet ditt.

  Proxy-servere er ikke vurdert personvernverktøy. Selv om de kan skjule IP-adressen din, krypterer de fleste ikke trafikken din. Alle som ser på dataene dine før den når proxy-serveren - for eksempel Internett-leverandøren din - kan se nøyaktig hva du gjør.

  Du bør bruke en proxy hvis:

  • Du må raskt omgå en geografisk begrensning.
  • Du er ikke bekymret for ditt personvern eller anonymitet.
  • Du overfører ikke sensitive personopplysninger.
  • Du må raskt unngå en IP-basert nettstedsblokk.

  Virtuelle private nettverk (VPN) lager derimot en kryptert og sikker tunnel mellom enheten din og nettstedet eller applikasjonen du besøker. Webtrafikken din blir dirigert til en privat server du velger, og deretter videre til nettstedet eller appen du vil besøke.

  En VPN vil beskytte og omdirigere all trafikken som kommer fra enheten din, ikke bare trafikken som kommer fra nettleservinduet.

  Enda viktigere, en VPN vil det også krypterer internetttrafikken din og forhindre at tredjeparter spionerer på nettleseraktiviteten din. Det er av denne grunn VPN-er blir vurdert personvernverktøy først og fremst.

  Hvis du raskt trenger å komme deg rundt en innholdsblokk og ikke prøver å skjule dataene dine for noen, kan du lime inn URL-en i en HTTPS-proxy og få tilgang til den siden som en engangs.

  Når det er sagt, er fullmakter ofte upålitelige, mangler avanserte funksjoner, og kan til og med skade personvernet ditt. Det ville være tåpelig å bruke en gratis proxy og anta at ingen ser på hva du gjør.

  Selv om de ikke er best for personvern, er de gode hvis du ikke har å gjøre med sensitive data. Populære nettproxyer inkluderer Hide.me, HideMyAss, kproxy og Whoer.

  Du kan lære mer om fordeler og ulemper med proxy-servere i vår guide: Proxy vs. VPN: Hva er forskjellen?

  Er Tor det samme som en VPN?

  Tor og VPN tilbyr begge private surfing, men de er ikke de samme.

  Tor Network - ofte referert til som bare “Tor” - er et gratis open source-system designet for å muliggjøre anonym kommunikasjon på nettet.

  Tor-nettverket anonymiserer din online aktivitet ved å kryptere kommunikasjonen din og sprille dem tilfeldig gjennom et globalt nettverk av tilgangspunkter, eller ‘noder’, som alle opprettholdes av frivillige.

  Den vanligste måten å bruke Tor på er gjennom Tor-nettleseren. Dette er et gratis, Firefox-basert program som kan lastes ned og installeres på datamaskinen din.

  skjermbilde av tor-nettleseren.

  Skjermbilde hentet fra Tor Browser.

  I motsetning til de fleste VPN-tjenester, som du må betale for, er Tor det gratis og åpen kilde, uten sentral autoritet.

  Tor brukes av journalister, aktivister og kampanjer som et personvernverktøy. Tor lar også brukere få tilgang til deler av nettet som ikke er indeksert av søkemotorer - dette kalles deep web. Den dype nettet er kjent for sine .onion-nettsteder.

  Kort sagt, Tor Network lar deg:

  • Skjul IP-adressen din fra nettstedene du besøker.
  • Få tilgang til "skjulte" .onionsdomener.
  • Anonym aktiviteten din på nettet.
  • Kommuniser konfidensielt.

  Selv om det fremdeles er legitime grunner til å bruke Tor, vi anbefaler å bruke en VPN i de fleste tilfeller. Her er grunnen til:

  1. Tor er treg. Data i Tor-nettverket føres gjennom flere tilfeldige noder og krypteres og dekrypteres flere ganger. Dette betyr at Tor er veldig, veldig treg. Tor er ikke et godt valg for å se på streamingvideoer av høy kvalitet, P2P-fildeling eller noe annet som krever høyhastighetsforbindelse.
  2. Tor beskytter bare nettlesertrafikk. Uten manuell konfigurasjon beskytter Tor bare trafikken i Tor-nettleseren. Det gjør trafikk fra alle andre applikasjoner og tjenester eksponert. Derimot omdirigerer og krypterer VPN-er all trafikk på enheten din.
  3. kompleksitet. I motsetning til med en VPN, kan du ikke bare "slå på" Tor-nettleseren og skjule IP-adressen din. Hvis du ikke konfigurerer nettleseren riktig og endrer nettleservanene dine, er det utrolig enkelt å avsløre den sanne IP-adressen din.
  4. Uønsket oppmerksomhet. Som du kanskje allerede vet, har Tor et rykte for å tiltrekke seg de som er veldig opptatt av å unngå oppdagelse. Dette inkluderer journalister og varslere - men også kriminelle. Internett-leverandøren din kan se at du bruker Tor, selv om de ikke vet hva du gjør. Av denne grunn kan hyppig bruk av Tor potensielt markere deg for overvåking.

  Hvis du vil finne ut mer om hvordan du kan være trygg på Tor, kan du lese vår guide til Tor mot VPN.

  Er VPN-er verdt det?

  En god VPN bør sees på som en verdig investering i din sikkerhet, personvern og frihet - for å forhindre kostbart tap av data, åpne dine surfemuligheter og beskytte din rett til personvern.

  Vi tester hver VPN som er gjennomgått på nettstedet vårt grundig og sørger for å holde anbefalingene våre oppdaterte slik at du kan ta en informert beslutning. For mer informasjon om vurderingsprosessen vår, kan du lese alt om hvordan vi gjennomgår VPN-er her.

  Brayan Jackson
  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me