Du kan bruke en VPN eller en proxy for å oppheve blokkeringen av nettsteder, men du kan ikke stole på en proxy for å beskytte personvernet ditt. I denne guiden skal vi se på forskjellen mellom en VPN og en proxy-server og forklare fordeler og ulemper ved begge.

Illustrasjon av to personer som velger mellom en VPN og en proxy.

VPN-er og proxy-servere er begge gode verktøy for å skjule din IP-adresse og få tilgang til blokkerte innhold. Mange henviser til dem om hverandre, fordi de er med på å oppnå lignende mål. Måten de oppnår disse målene er imidlertid helt annerledes.

Proxy og VPN bruker begge en ekstern server for å skjule IP-adressen din og få den til å se ut som om du surfer fra et annet sted.

Mens begge verktøyene kan skjule plasseringen din, er nivået på personvern, sikkerhet, og anonymitet de tilbyr varierer vilt.

Hvis du ønsker å oppheve blokkeringen av et nettsted eller skjule din IP-adresse og bryr deg om ditt personvern og sikkerhet på nettet, må du være sikker på at du bruker det riktige verktøyet for jobben.

I denne guiden skal vi se på forskjellen mellom en proxy-server og en VPN. Vi dekker potensielle risikoer og forklarer nøyaktig når du skal bruke hvert alternativ.

For en direkte sammenligning, kan du hoppe direkte til VPN vs. Proxy-sammenligningstabellen.

Hva er en proxy, og hvordan fungerer det?

En proxy-server fungerer som en mellommann mellom deg og nettstedet du besøker.


Hvis du bruker en proxy, vil Internett-trafikken flyte via proxy-serveren på vei til webadressen du har bedt om. Proxy-serveren vil koble til nettstedet på dine vegne, hente innholdet på websiden, og videresend denne informasjonen til deg.

Diagram over hvordan en proxy-server fungerer

Hovedfordelen med å bruke en proxy er at du ikke koble deg direkte til nettstedene du besøker. Hvis de er konfigurert riktig, betyr dette at nettsteder ikke kan se din personlige IP-adresse. I stedet vil de se IP-adressen og plasseringen til proxy-serveren, og holde den virkelige plasseringen din hemmelig.

Dette betyr at du kan bruke en proxy-server som ligger i et annet land for å få tilgang til nettsteder som er geografisk begrenset. Noen fullmakter lar deg til og med velge stedet du vil koble til fra.

Dette gjør fullmakter fantastiske for enkle oppgaver som se på regionbegrensede videoer eller omgå blokker på et spesifikt nettsted.

De fleste bruker nettproxyer i nettleseren. Du angir ganske enkelt nettadressen du vil besøke, og den tar deg dit i samme nettleservindu.

En web-proxy vil:

 • Oppfør deg som mellommann mellom deg og nettstedet du besøker
 • Skjul IP-adressen din fra nettstedet du besøker
 • Omkjør geografiske begrensninger på et bestemt nettsted
 • Omkjør IP-adresseblokker på et spesifikt nettsted

Gode ​​proxy-servere kan også forbedre ytelsen ved å lagre kopier av et nettsted lokalt. Dette betyr at hvis hundre mennesker ber om det samme nettstedet samtidig, trenger proxy-serveren bare å sende en forespørsel til det nettstedet. Denne prosessen kalles proxy-hurtigbufring.

Fullmakter fungerer bare på applikasjonsnivå, noe som betyr at de bare omdirigerer trafikken fra nettleseren du bruker proxy med. Enda viktigere er flertallet av fullmektiger ikke krypter trafikken din.

Ingen kryptering betyr at du sender forespørslene dine som ren tekst. Alle som ser på vil kunne samle inn brukernavn, passord og surfeaktivitet.

Hva er forskjellen mellom en proxy og en VPN?

De viktigste forskjeller mellom en proxy og en VPN er:

 1. kryptering. En VPN vil kryptere trafikken din for å beskytte deg mot ISP-sporing, myndighetsovervåking og spionering på åpne nettverk. De fleste fullmektiger krypterer ikke trafikken din, så du bør ikke bruke dem til å håndtere sensitive data.
 2. Dekning. VPN-er er installert på enheten din og omdirigerer all trafikk, inkludert bakgrunnsapplikasjoner. Fullmakter omdirigerer bare trafikken til ett bestemt vindu.
 3. Pris. Det er dyrt å opprettholde et pålitelig VPN-nettverk, så en god VPN-tjeneste kommer vanligvis til en pris. Selv om gratis VPN-tjenester eksisterer, kommer de ofte med datakap, langsomme hastigheter eller påtrengende loggingsregler. Derimot er nettproxy fullstendig gratis.
 4. Sikkerhet. Både VPN-er og fullmektiger kan være farlige. En proxy eller VPN av dårlig kvalitet kan utsette deg for ondsinnede skript, malware og aggressiv annonsering. Noen fullmakter og VPN-er eksisterer til og med med det eneste målet å spore din online aktivitet. Du kan lære mer om farene ved gratis VPN-tjenester i vår gratis VPN-risikoindeks.
 5. Brukerstøtte. VPN-tjenester drives vanligvis av store selskaper med et økonomisk insentiv til å tilby den best mulig tjenesten. Av denne grunn har de en tendens til å være mer pålitelige enn fullmakter og har ofte et sterkt kundesupportsystem. Fullmakter er vanligvis mye mindre operasjoner uten reelt støttenettverk.
 6. Hastighet. Å kryptere dataene dine og omdirigere trafikken din med et VPN kan redusere tilkoblingshastigheten noe. Når det er sagt, bør de raskeste VPN-ene på markedet ha en ubetydelig innvirkning. Gode ​​fullmektiger kan noen ganger gi bedre totalytelse takket være nettcache.

VPN-er og proxy-servere varierer stort sett når det kommer til personvern, sikkerhet, og Brukerstøtte. En VPN vil kryptere all trafikk som sendes fra enheten din, mens en proxy bare viderekobler trafikken som sendes fra nettleservinduet.

En VPN oppretter en privat og sikker tunnel mellom enheten din og nettstedet eller applikasjonen du besøker.

En VPN vil omdirigere trafikken din via en privat server du velger, og deretter videre til nettstedet du vil besøke. Din IP-adressen endres og surfedataene dine blir ikke koblet til den virkelige plasseringen din, noe som gjør alt du gjør online mye mer privat.

Avhengig av VPN-leverandøren din, kan du velge mellom flere titalls eller hundrevis av VPN-serverplasseringer jorden rundt. Dette betyr at du kan lure nettsteder til å tro at du surfer fra en bestemt by eller land.

I motsetning til proxy-servere, fungerer imidlertid en VPN på enhet-nivå. Dette betyr at det vil beskytte og omdirigere all trafikken kommer fra enheten din, ikke bare trafikken fra nettleservinduet.

Enda viktigere er at en VPN krypterer internetttrafikken din og forhindrer at tredjeparter som Internett-leverandøren (ISP) overvåker surfeaktiviteten din. Det er av denne grunn at VPN-er først og fremst anses som personvernverktøy.

Derimot er proxy-servere det ikke vurdert personvernverktøy. Selv om de kan skjule IP-adressen din, krypterer de ikke trafikken din. Alle som ser på dataene dine før den når proxy-serveren - for eksempel Internett-leverandøren din - kan se nøyaktig hva du gjør.

Det er viktig å merke seg at både VPN- og proxy-leverandører kan logge brukerdata som IP-adresser, DNS-forespørsler og tidsstempler for tilkobling. Denne informasjonen kan deretter overføres til rettshåndhevingsbyråer, annonsører eller andre tredjeparter. For å holde din online aktivitet virkelig privat, må du se etter en VPN-leverandør med en streng policy for ikke-logger.

Hvilket er bedre: VPN eller Proxy?

Proxy-servere er et flott alternativ hvis du trenger en midlertidig løsning, mens VPN-er har et bredere spekter av langsiktige personvern- og sikkerhetsapplikasjoner.

Hvis du for eksempel vil fjerne blokkeringen av Netflix, er det bedre å bruke en VPN.

Her er en rask sammenligningstabel som viser fordeler og ulemper ved hvert alternativ:

VPN sammenlignet med proxy-sammenligningstabell

I denne delen dekker vi fordeler og ulemper med proxy-servere og VPN-er i detalj. For å hoppe over disse fordeler og ulemper, kan du hoppe rett til vår oppsummering av hvilket verktøy du bør bruke.

Proxy-serverfordeler

Illustrasjon som viser fordelene med en proxy-server.

 1. Enkel oppsett. De fleste fullmakter krever veldig liten konfigurasjon. Med en proxy, angir du ganske enkelt URLen du vil besøke, og den tar deg dit i samme nettleservindu.
 2. Hastighet. Fullmakter har vanligvis veldig liten innvirkning på ytelsen fordi de ikke krypterer dataene dine. Av denne grunn er de en veldig rask måte å omgå begrensninger på spesifikke nettsteder.
 3. Skjuler IP-adressen din. Hvis den er konfigurert riktig, vil en god proxy-server skjule IP-adressen din fra nettstedet du besøker.
 4. Gratis. De fleste proxy-servere er gratis å bruke. Det er ingen båndbreddekostnader og bare litt ekstra forsinkelse.

Proxy-server Ulemper

illustrasjon som viser ulempene med en proxy-server.

 1. Hogst & Skadevare. Noen fullmakter logger brukeraktivitet og IP-adresser, mens andre tjener penger på å injisere annonser eller malware på websider. Tilsvarende vil en gjennomsiktig proxy sende serveren din IP-adresse og beliggenhet. Du kan lære mer om dette i sluttkapittelet i denne guiden.
 2. Ingen kryptering. De fleste fullmakter vil ikke kryptere dataene dine. Dette betyr at Internett-leverandøren, regjeringen eller andre som snooping i nettverket ditt kan se surfeaktiviteten din.
 3. Programspesifikke. Fullmakter er applikasjonsspesifikke: de vil bare omdirigere trafikken som sendes fra nettleservinduet du bruker.
 4. Ingen støtte. Fordi de fleste av dem er gratis å bruke, mangler fullmakter generelt de avanserte funksjonene og kundestøttenettverket til en høy kvalitet VPN.
 5. VPN fordeler

  illustrasjon som viser fordelene med en VPN vs en proxy

  1. kryptering. VPN-er beskytter personvernet ditt ved å kryptere dataene dine, noe som gjør det uleselig for Internett-leverandøren din eller noen som spionerer på nettverket ditt.
  2. Skjuler IP-adressen din. En VPN tilordner deg en ny IP-adresse på det valgte stedet. Dette lar deg omgå sensur eller geografiske begrensninger for bestemt innhold.
  3. Avanserte funksjoner. Mange VPN-er har avanserte funksjoner, inkludert ad-blockers, kill-switches og obfuscation. Disse kan ofte bidra til ytterligere å beskytte personvernet ditt.
  4. Nettverksbred beskyttelse. VPN-er krypterer og omdirigerer all trafikk som sendes til og fra enheten din, inkludert applikasjoner som kjører i bakgrunnen.
  5. Ansvarlige leverandører. De fleste VPN-er har et dedikert kundesupportsystem i tilfelle du får problemer.

  VPN-ulemper

  illustrasjon som viser ulempene ved en VPN kontra en proxy

  1. Kvalitetsvariasjon. Å bruke en gratis VPN kan noen ganger være farligere enn å ikke bruke noen VPN i det hele tatt. Noen av de farligste gratis tjenestene kan samle og dele nettlesingsdataene dine eller injisere enheten din med skadelig programvare.
  2. Loggingspolicyer. Personvernet som tilbys av en VPN-tjeneste vil avhenge av deres loggpolicy. Noen VPN-er kan samle inn identifiserende informasjon som IP-adresser eller tilkoblingsstempler, som kan brukes til å identifisere brukere.
  3. Tregere hastigheter. En VPN kan redusere tilkoblingshastighetene på grunn av overhead som er introdusert av krypteringsprotokollene. Dette er ubetydelig med leverandører av høy kvalitet: jo bedre VPN-protokoll og ekstern maskinvare, desto mindre overhead er det.
  4. Dyrere. En god VPN vil koste deg et lite månedlig abonnement.

  Når bør jeg bruke en VPN eller proxy?

  Illustrasjon av en avgjørelse mellom en VPN vs en fullmektig.

  Du bør bruke en proxy hvis du trenger å skjule IP-adressen din eller raskt fjerne blokkeringen av et nettsted. Når det gjelder sensitive data og alvorlig personvern, er det imidlertid bedre å bruke en VPN.

  Når du skal bruke en proxy

  Bruk en proxy hvis du trenger å komme deg rundt på et blokkerte nettsted, og du ikke prøver å skjule dataene dine for noen. Du kan lime inn URL-en i en HTTPS-proxy og få tilgang til den siden som en engangs. De fleste av oss tåler annonser og lave hastigheter på dette grunnlaget.

  Når det er sagt, er fullmakter ofte upålitelige, mangler avanserte funksjoner, og kan til og med skade personvernet ditt. Det ville være tåpelig å bruke en gratis proxy og anta at ingen ser på hva du gjør.

  Bruk en proxy hvis:

   • Du må raskt omgå en geografisk begrensning.
   • Du er ikke bekymret for ditt personvern eller anonymitet.
   • Du overfører ikke sensitive personopplysninger.
   • Du må raskt unngå en IP-basert nettstedsblokk.

   Mens proxy-servere ikke er det beste for personvern, er de gode hvis du ikke har å gjøre med sensitive data. Populære nettproxyer inkluderer Hide.me, HideMyAss, kproxy og Whoer.

   Når du skal bruke en VPN

   Hvis du må fjerne blokkering av nettsteder med jevne mellomrom eller du er interessert i å bla gjennom privat, er en VPN veien å gå. VPN-er tilbyr en sikker, privat forbindelse med ekstra lag med beskyttelse for å holde dataene dine trygge, uavhengig av sikkerheten til nettverket du er på.

   Å bruke en VPN betyr at du kan oppheve blokkeringen av nettsteder, bruke strømmetjenester og skjule IP-adressen din uten å bli utsatt for merkelig kode, innholdsinjeksjoner eller reklame. Du vil også dra nytte av beskyttelsen av en kryptert tunnel for all Internett-trafikken.

   VPN-tjenestene som er verdt å bruke vil koste en pris, men hvis du ser alvorlig på å beskytte personvernet ditt, er det en verdig investering.

   Bruk en VPN hvis:

    • Du kobler deg til et offentlig WiFi-nettverk.
    • Du trenger en langsiktig løsning for geografiske begrensninger.
    • Du vil beskytte aktiviteten din mot ISP eller myndighetsovervåking.
    • Du vil ha en langsiktig løsning for å skjule IP-adressen din.

    Prosessen med å velge en VPN av høy kvalitet er litt mer komplisert enn å velge en gratis proxy. Hvis du vil vite nøyaktig hvilke funksjoner du skal se etter, kan du velge fra våre anbefalte VPN-tjenester eller lese den dedikerte delen i Hva er en VPN?

    Hva er typen proxy-server?

    Proxy-servere kan settes opp for å fungere på mange forskjellige måter. Det er viktig å forstå nøyaktig hvordan proxyen din fungerer for å sikre at den oppfyller dine personvern og dine behov.

    Proxy-tilkoblingsprotokoller

    Til å begynne med er det viktig å merke seg de forskjellige tilkoblingsprotokollene som en proxy-server kan bruke. Dette refererer til settet med kommandoer som er gitt mellom nettleseren din og proxy-serveren.

    Det er tre typer tilkoblingsprotokoller bak de mest brukte proxy-serverne:

    1HTTP-proxy

    En HTTP-proxy er en enkel metode for å bruke en ekstern server for å hente en webside via en ukryptert tilkobling.

    Når du bruker en HTTP-proxy, vil nettleseren din sende en GET-forespørsel til proxy-serveren, som vil videresende denne forespørselen til serveren på nettstedet du prøver å få tilgang til.

    Webserveren vil bare se proxy-tilkoblingen, og vil svare på den som om det var nettleseren din. Fullmakten vil da motta dette svaret og sende det tilbake til deg.

    Dette er en ganske transparent prosess som ikke er langt fra å kommunisere direkte med webserveren. Imidlertid er det mulig for fullmaktseieren å legge til eller endre innhold i datastrømmen. Dette betyr at du kan motta uvelkomne annonser eller malware.

    Selv om denne typen proxy vil skjule din identitet og IP fra nettstedet du besøker, vil proxyen selv se alt du gjør fordi dataene dine ikke er beskyttet av HTTPS.

    2HTTPS / SSL Proxy

    HTTPS er den sikre utvidelsen av HTTP-protokollen. Som navnet antyder, jobber HTTPS-fullmakter med HTTPS-protokollen for å sende data over internett.

    Den samme prosessen finner sted som med HTTP-proxy, men dataene mellom datamaskinen din og proxy-serveren er beskyttet av TLS-kryptering.

    Alle som har tilgang til nettverket ditt - inkludert Internett-leverandøren din - vil kunne se domenene du får tilgang til, men ikke de spesifikke nettadressene du besøker.

    Mens HTTPS-proxyer kan være nyttige, er de bare designet for å håndtere HTTP- og HTTPS-tilkoblinger, noe som gjør dem mindre funksjonelle enn en SOCKS-proxy.

    3SOCKS / SOCKS5 Proxy

    SOCKS proxy er mer fleksible enn HTTP eller HTTPS proxy. De kan håndtere rutingsdata fra en rekke forskjellige kilder, inkludert HTTP, HTTPS, SMTP (e-post) og FTP (torrenting).

    SOCKS5 er den siste versjonen av SOCKS. I motsetning til forgjengerne støtter den kryptering, og tilbyr også autentiseringsmetoder som gir et ekstra lag med sikkerhet.

    Brukernavn og passordgodkjenning er tilgjengelig med SOCKS5, samt GSS - API-godkjenning. Hvis den er konfigurert riktig, betyr dette at bare autoriserte brukere kan få tilgang til en gitt server.

    Selv om SOCKS5 er mer fleksibel og sikker enn andre typer proxy-server, krever det mye mer arbeid å konfigurere. Med mindre du er en hardcore torrent-bruker, kan det hende at tiden og bryet som kreves for å konfigurere og bruke SOCKS er overdreven sammenlignet med enkelheten til en VPN.

    Når det er sagt, tilbyr noen VPN-tjenester, inkludert privat internettilgang, IPVanish og NordVPN nå SOCKS5 proxy-servere som et alternativ for abonnentene sine. Dette gir deg luksusen av å enkelt kunne velge mellom en VPN-server eller en SOCKS5 proxy-server.

    4 Transparente fullmakter

    En transparent proxy vil fortelle destinasjonsnettstedet at det er en proxy-server. Det vil fremdeles videresende din virkelige IP-adresse, noe som betyr at nettstedet du besøker vil kunne identifisere din sanne beliggenhet.

    Gjennomsiktige fullmektiger brukes vanligvis ikke av forbrukere av denne grunn. De blir vanligvis satt på plass av biblioteker, bedrifter og skoler som bruker proxy for innholdsfiltrering eller aktivitetsovervåking. De kan også brukes på offentlig wifi for å hindre brukere i å få tilgang til innhold som vil ta for mye båndbredde.

    Proxy Server-konfigurasjoner

    Proxy-servere kan konfigurere disse protokollene på forskjellige forskjellige måter. Hver av disse konfigurasjonene tilbyr en betydelig annen opplevelse når det gjelder personvern og sikkerhet.

    1Privat og dedikert proxy

    EN privat proxy-server kan bare brukes av en person om gangen. En dedikert proxy er ganske enkelt en privat proxy med en angitt IP-adresse som aldri endres. Hovedmålet med disse verktøyene er å skjule din personlige IP-adresse.

    Fordi de bare kan brukes av en part, kommer både private og dedikerte proxy-servere vanligvis til en pris.

    2Delt og offentlig fullmakt

    EN delt fullmektig er en samling av private proxy-IP-adresser som flere kan bruke samtidig. Dette er et billigere alternativ til en privat proxy fordi kostnadene vanligvis deles mellom et antall brukere.

    Offentlige fullmektiger brukes også av flere mennesker, men de er gratis å bruke og mye mindre sikre. Disse fullmaktene har noen store sikkerhetsrisikoer. For det første deler du en tjeneste med et ubegrenset antall fremmede, hvorav noen kan bruke tjenesten til å utføre ulovlig aktivitet.

    Eieren av den offentlige fullmektigen kan også lett misbruke dataene til brukerne som kobler seg til den. De kunne selge den til annonsører, eller til og med overføre den til myndighetene.

    WebProxy

    Kort sagt, har du ingen anelse om hva som kan skje med dataene dine når de når proxyserveren. Av denne grunn er det best å unngå offentlige fullmektiger.

    3Web Proxy

    Nettproxyer lar deg bruke et nettleserbasert skjema for å navigere til en blokkert webside eller skjule IP-en fra et nettsted. Mange av disse tjenestene er også offentlige fullmektiger.

    Et eksempel på en web-proxy kan sees nedenfor. Dette spesielle eksemplet er hostet av Hide.me og lar brukere velge stedet for proxy-serveren før de ruter dataene gjennom den.

    Proxy vs. VPN: Hva er forskjellen?

    Skjermbilde fra Hide.me sin proxy-tjeneste.

    Ulempen med denne typen proxy er brukervennlighet. Sider som er gjengitt via nettproxy, vises noen ganger mangelfulle eller mangler original funksjonalitet. Fordi de er gratis og delt, vil du nesten helt sikkert bli rammet med lave hastigheter og reklame når du bruker proxy-tjenester.

    Disse fullmaktene kan være nyttige når du besøker et blokkert nettsted som ikke inneholder sensitive data. De gir imidlertid lignende risikoer som en offentlig fullmektig, og deres generelle funksjonalitet er dårlig.

    4 Resten av boliger og datasentre

    En fullmektig bruker en IP-adresse levert av en Internett-leverandør (ISP), ikke et datasenter. Disse adressene er knyttet til en faktisk fysisk enhet som en mobiltelefon eller stasjonær datamaskin.

    Når du bruker en proxy for bolig, kan ikke nettstedet du kobler til, fortelle at du bruker en proxy, fordi det ser ut som om du kobler til via en normal IP. Sikkerhetssystemer vil vanligvis sette mer tillit til IP-er til bolig fordi de bare er tilordnet reelle boligadresser.

    Datasenterfullmakter gir derimot private IP-adresser som kommer fra et tredjepartsselskap og ikke er tilknyttet en Internett-leverandør (ISP).

    Datacenter-IP-er er ofte lettere å anskaffe enn bolig-IP-er. IP-adressene i et datasenter har også en tendens til å være veldig like (f.eks. At hver IP-adresse går opp i stigende rekkefølge). Av denne grunn er det ofte mer åpenbart at de blir brukt som proxy, noe som kan føre til blokkering.

    Brayan Jackson
    Brayan Jackson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me