Amikor Juan Guaido egyoldalúan kijelentette magát Venezuela ideiglenes elnökének - ez az USA által támogatott lépés -, Maduro elnök kormányának válasza az internet kikapcsolójának váltása volt. Megkísérelve leválasztani azokat, akik ellenzik a kormány szabályait, Maduro blokkolta az internetes szolgáltatásokat és alkalmazásokat, beleértve a Google-t, az Instagram-ot, a Twitter-et, a Wikipedia-t és a YouTube-ot. Ez a lépés egyenesen a 21. századi elnyomó rezsimekből származik, és hasonló internetes leállásokra és zavarokra vezet Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szudánban és Zimbabwében..

Maduro részleges internetes leállítása azonban kevésbé a venezuelai lakosság cenzúrázásáról és a kritikusok hangjának elnémításáról szól. „Az elmúlt hetekben zajló internetzavarok Venezuelában a politikai ellenzéket sebészi pontossággal célozták meg” - mondta Alp Toker, a NetBlocks civil társadalmi csoport ügyvezető igazgatója, amely valós időben térképezi az internetes szabadságot..

Azt mondta a Top10VPN-nek, hogy „a műszaki adatok azt mutatják, hogy a tiltakozások és a kritikus beszédek során a venezuelai hálózatok korlátozottak, csak azért, hogy visszatérjenek, amikor a hivatalban lévő elnökség a Twitter segítségével hívja fel támogatóit a saját gyűléseire.” Ez ellentétben áll a NetBlocks által a KDK-ban, Szudánban nyomon követett leállásokkal. és Zimbabwe ugyanabban az időszakban, és Toker elmondta, hogy inkább a népet elnémította. "Úgy tűnik, hogy [Venezuelában] a fedélzetet felrakják a közvélemény elmozdításához, miközben a szokásos üzleti benyomást keltik a vállalkozásról" - fejezi be a következtetést..

A venezuelai internetes cenzúra története

Ennek egyikének sem kellene nagy meglepetésnek lennie. Végül is, 2014-ben, miután Hugo Chavez utódjaként megválasztotta a választási győzelmét, Maduro először blokkolta a Twitter és a Zello nevű kommunikációs alkalmazás hozzáférését a tiltakozás elnémítása érdekében. Ezután 2017-ben a venezuelai kormány kiadta a 2489 számú elnöki rendeletet, amely felhatalmazást adott arra, hogy megakadályozza a „destabilizációs kampányokat és torzulásokat” az „információs technológia és a kibertér felhasználásával”. Egy hónapon belül, Facebook, Instagram, Periscope, Twitter és a YouTube-ot mind a CANTV állami internetszolgáltató blokkolta.

Maduro 2018 januárjában szigorította az internet lehetőségeit, mivel a CANTV megakadályozta a Wikipedia elérését, miután Juan Guaidot Venezuela 51. elnökévé nyilvánították..

2018. júniusában a CANTV ezután sikeresen blokkolta a Tor hálózathoz való hozzáférést, amelyet anonimitás biztosítására használtak az internetfelhasználók számára. A digitális korszakban az emberi jogokért küzdő Access Now azt sugallta, hogy a „Tor fokozott használata a blokkolt tartalom eléréséhez” valószínűleg váltotta ki ezt a lépést.

Az internet irányításának legutóbbi kísérletei a venezuelai kibertér szuverenitásának kinyilvánítása révén egy olyan törvényjavaslatot jelentettek, amelyet Venezuela Bolivári Köztársaság kibertérének alkotmányos törvénye hívott fel, amely új Maduro által szponzorált hatóság felállítását jelentené a Rendőrség az online világban. Valójában egy kibertér puccs.

"Ez a javasolt törvényjavaslat, amely a maduro-rezsimnek teljes ellenőrzést ad a venezuelai internet felett, hatalommal való visszaélés és minden venezuelai joga megsértése" - mondta Dr. Andy Yen, a ProtonVPN és a ProtonMail vezérigazgatója és társalapítója a Top10VPN-nek, hozzátéve, hogy mivel egy svájci társaság, a venezuelai joghatóság nem vonatkozik a ProtonVPN-re.

Maduro elnök


Maduro internetes leállítása a kritikusok hangjának elhallgatásáról szól
Fotó: Hugoshi https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu

Az emberek hangjai

Míg az egész világon a liberális rezsimek mindent megtesznek a szólásszabadság elfojtása érdekében, azok, akiknek jogait becsapják, továbbra is megtalálják a módjukat hangjuk meghallgatására. A Servicio De Informacion Publica nevű WhatsApp csoport terjeszti a venezuelai újságírók alacsony frekvenciájú hanghírleveleit, amelyeket például a Facebookon és a Twitterön keresztül is terjesztnek. A Google az Intra nevű alkalmazást kipróbálta Venezuelában, majd a tavalyi év végén világszerte kiadta. Az alkalmazás közvetlenül összekapcsolja az okostelefont a Google domain névszerverével, hogy megkerülje a cenzúrát. És természetesen az emberek VPN-ket használnak a blokkok megkerülésére.

Az Access Now jelentése szerint a helyi aktivisták a leghatékonyabb VPN-ket javasolják Venezuelában a Psiphon, a Lantern és az TunnelBear. Dr. Andy Yen azt tanácsolja, hogy tudása szerint a ProtonVPN szolgáltatás továbbra is működik. Dr. Yen azonban figyelmezteti, hogy "egyetlen VPN sem tudja megakadályozni az internet leállítását", és arra a következtetésre jut, hogy "az internet mindig hely volt az ötletek terjesztésére és a vélemény kifejtésére, és ennek ennek is meg kell maradnia."

Még a még korlátozottabb összeköttetéssel rendelkező forgatókönyvekben is - és Venezuela gyorsan halad ebbe az irányba - nem feltétlenül veszíti el az elszánt cyber-polgár. „A határon túl a CDMA, 3G és 4G kapcsolat lesz” - mondta Ian Thornton-Trump, az AmTrust International EMEA kiberbiztonsági vezetője, folytatva „Ha képes felvenni egy olyan jelzést, amelyben visszatér online.” Thornton- Trump befejezte a beszélgetésünket azzal, hogy azt állítja, hogy „az igazság az internet vállán múlik, és az internet-hozzáférést nehéz vadállatnak tudjuk teljesen ellenőrizni.” Ahol van jel, vagyis más szóval, valószínűleg van egy módja az online elérésnek..

Telefonos emberek

A venezuelai VPN-khez és a WhatsApphoz fordulnak, hogy hozzáférjenek az információkhoz

Cenzúra mint kár

John Gilmore-t, az Electronic Frontier Foundation egyik alapítóját 1993-ban idézte a Time magazin, mondván: „Az internet a cenzúrát károknak és az azt körülvevő útvonalaknak tekinti.” Megkérdeztük Kevin Curran-t, az Ulsteri Egyetem kiberbiztonsági professzorát, hogy ez az állítás továbbra is helyénvaló.

„Az Internet egy decentralizált globális hálózati hálózat, de van egy központosított központi szempont, amely a Domain Name Service (DNS) gyökérkiszolgálók” - jegyzi meg Prof. Curran.

Az internet ezen alapvető infrastruktúra-részének támadása érdekében a támadóknak egyidejűleg meg kell támadniuk a globális földrajzi összes DNS-kiszolgálót, és minden támadást addig kell fenntartani, amíg az összes DNS-kiszolgáló és a globális felső szintű tartományok gyorsítótárak nem maradnak fenn. (GTLD-k) „kiszáradtak”, ami napokon vagy akár heteken is eltarthat.

"Az internet leállításának eléréséhez tehát globálisan elosztott, nagy sávszélességű elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásra lenne szükség, amelyet soha nem látott és valószínűleg egyszerűen lehetetlen" - jelentett be a következtetésre Curran professzor. "Legalább most."

Az egész bosszantó technikai erkölcsi szempontból az az, hogy míg a kormányok megkönnyíthetik, meg fogják tenni és megkönnyítik az online életet a polgárok számára, nem tudták és nem tudták megakadályozni azokat, akik elhatároztak, hogy meghallják és meghallják. Még azok a államok is, amelyekben a legkorábban korlátozó technológiák vannak, például Kína, nem voltak képesek teljesen elnyomni a szólásszabadságot. És ha egy gazember nem az egész internet leszerelését fontolgatja az egyetértés elnémítása érdekében, vagy akár kiberháború cselekedeteként, akkor az igazat megvallva, ők nem lesznek sikeresek ebben a törekvésben. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me