Olyan világban élünk, ahol a kormányok és a hirdetők szeretnének belemerülni életed legmeghittségesebb részébe, egészségi aggodalmaitól kezdve a pénzügyeikig és mindazok között. Sőt, ami még rosszabb, segítséget kívánnak kérni az internetszolgáltatójától (ISP).

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok Kongresszusa megszavazta azon szabályok visszavonását, amelyek előírják az internetszolgáltatók számára a felhasználók hozzájárulásának megszerzését, mielőtt adataikat gyűjtik vagy harmadik felekkel megosztják. Az Egyesült Királyság kormánya szintén törekszik a nyomozási hatalomról szóló törvény által a Snoopers Charta elnevezésű hatalmas felügyeletre. A jogszabályok előírják az internetszolgáltatók számára, hogy többek között egyéves értékű böngészési előzményeket tartsanak fenn minden felhasználó számára, és szükség esetén átadják a kormányzati ügynökségeknek..

Milyen rossz ez? Nagyon.

A csatlakoztatott világ átjárójaként az internetszolgáltató megnézheti az összes internetes forgalmat, ideértve a meglátogatott webhelyeket és a használt szolgáltatásokat is. Ha ezeket a szolgáltatásokat nem titkosítja, akkor az internetszolgáltató is látni tudja a forgalom tartalmát. Még ha titkosítva is van, a forgalom naplózása sok metaadatot és információs biteket generál, amelyek összekapcsolhatók a kapcsolatok, szokások, egészségi állapotok, politikai meggyőződés, szexuális irányultság stb. Digitális lábnyomának létrehozásához..

A helyzet súlyosbító tényezője az a tény, hogy sok „nem olyan okos” eszköz találja útját otthonokba. Ezeket a csatlakoztatott eszközöket gyakran biztonsági hibák és rossz kódolás jellemzik, és érzékeny információkat tesznek közzé az internetszolgáltatóknak - vagy bárki másnak, aki esetleg hallgatja az Ön kapcsolatát..

Internetszolgáltatójának már megvan az érdeke az adatgyűjtés iránt, és hogy igazságos legyen, valószínűsíthető, hogy valószínűleg esélye van arra, hogy ezt egész idő alatt megteszi. Az internetszolgáltatók a fogyasztói adatokat felhasználják célzott hirdetések megjelenítésére vagy harmadik fél hirdetők számára történő eladására. Az új intézkedések csak annyit engednek nekik megtenni, hogy attól tartanak, hogy a jövőben átlépnek a jogi akadályokon és elszámoltathatók.

Mivel az internetszolgáltatók több személyes adatot gyűjtnek, nemcsak sok pénzt keresnek, hanem egyre inkább veszélybe kerülnek a kibertámadás során..

Mivel azonban az internetszolgáltatók annyira érzékeny információk központjává válnak, felhívják más felek, nevezetesen pénzügyi indíttatású hackerek és a nemzetállami szereplők figyelmét. Az internetszolgáltatókkal szembeni cyberatámadások az adatokat az interneten a leginkább ellenséges szereplők kezébe vihetik.

A legfrissebb példa a 14 millió Verizon-ügyfél adatainak kiszivárgása, beleértve a nevet, a mobiltelefonszámot és a fiók PIN-kódját. Korábban a brit ISP TalkTalk súlyos adatsértés volt a célpontja, amely több mint 157 000 felhasználó személyes adatait fedte fel. A társaságot később 400 000 font bírsággal büntették az ügyfelek adatainak védelme elmulasztása miatt.

Minden azonban nem veszik el. Szerencsére az emberek nem engedik ilyen egyszerűen a hatalmas adatgyűjtést. Nemrégiben a brit Liberty emberi jogi csoport engedélyt kapott a Legfelsőbb Bíróságtól a nyomozati törvény törvényes megtámadására. Az Egyesült Államokban a digitális jogokkal foglalkozó csoportokban, mint például az Electronic Frontier Foundation (EFF) és az American Civil Liberties Union (ACLU) széles körű kampányokat vezettek a magánélet védelmére vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezésének megakadályozására.

De a törvényt végül mindkét kongresszusi kamara ratifikálta, és az elnök írta alá. És van esély arra, hogy a Snoopers Charta teljes végrehajtását látja el, és más államok követhetik az irányítást.

A digitális jogokkal foglalkozó csoportok némi visszaszorítása ellenére a fogyasztóknak maguknak kell megtenniük magánéletük védelmét.

De ez nem azt jelenti, hogy lemondják, hogy engedje magát a hatalmas megfigyelésnek. Néhány intézkedést hozhat magánéletének védelme érdekében az internetszolgáltató szimatolása ellen, hogy megakadályozzák személyes adatainak rossz kezekbe kerülését..

  1. HTTPS: Próbálja meg korlátozni a forgalmat olyan webhelyekre, amelyek címe HTTPS-vel kezdődik. Ezek a webhelyek titkosítják a forgalmat. Internetszolgáltatója továbbra is látni fogja a meglátogatott webhelyeket, ami még mindig elegendő ahhoz, hogy rengeteg információt levonjon rólad. De nem fogja tudni, hogy az Ön által böngészett webhelyek melyik oldalán jelenik meg, és nem fogja látni azt a tartalmat, amelyet Ön e webhelyekre küld, például a személyes információkat, amelyeket kitölti az űrlapokon. A Wikipedia például a HTTPS-hez költözve lehetővé tette a felhasználók számára, hogy szabadon böngészhessék a weboldalt, anélkül hogy félnének a kormányzati megfigyeléstől.
  2. VPN: A virtuális magánhálózatok az egyik legjobb eszköz az ISP szippantásának megkerülésére. VPN használatakor az összes internetes forgalom titkosítva és a VPN szerverein keresztül alagútban van. Az internetszolgáltató csak egy csomó titkosított adatot lát. Nem fogja tudni, melyik webhelyet látogat meg. A VPN-kel kapcsolatos tudnivalók azonban az, hogy képesek lesznek gyűjteni ugyanazt az információt, amelyet rejtenek az internetszolgáltatójától, ezért regisztráció előtt meg kell vizsgálnia a szolgáltatás hátterét és hitelességét. Egy olyan szolgáltatás, mint a Top10VPN (teljes nyilvánosságra hozatal: igen, ez mi vagyunk)
  3. Tor: Az Onion Router (Tor) egy önkéntes számítógépek, csomópontoknak nevezett hálózata, amelyek anonim hálózat létrehozásához kapcsolódnak. A Tor böngésző használatakor a teljes forgalom titkosítva és több Tor csomóponton keresztül elhajlik, mielőtt elérnék a rendeltetési helyet. A Tor a legbiztonságosabb a három lehetőség közül, de ez jelentősen lelassítja az internetkapcsolatot, és számos webhely blokkolja a hozzáférést a Tor-csomópontokból, mivel gyakran illegális tevékenységekkel jár.

Ahogy egy olyan korszak felé haladunk, ahol bármi és minden adatot termel, a magánélet olyan árucikkré vált, amelyet érdemes ápolni és megvédenie. Prioritássá tegye magának az ön magánéletét fenyegető veszélyeket, és megvédje adatait mindenkitől, aki az értesítés vagy beleegyezés nélkül megpróbálja szerezni..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me