2019. december 30-án tartóztattak le egy 29 éves, Kína Jianshu tartománybeli végzős hallgatóját egy VPN-szolgáltatás eladása miatt, amely lehetővé tette a helyiek számára a globális internet elérését..

A forgalom Kína úgynevezett „nagy tűzfala” körüli irányításával a VPN lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak külföldi, blokkolt webhelyekhez, például a Facebook, a Twitter és a Google.

Kínában jelentős cenzúra-infrastruktúra működik, amely képes blokkolni a legtöbb VPN-t - azaz nagyon kevés VPN-szolgáltató képes elérni a VPN folyamatos működését Kínában..

A Gao álneven ismert ember azt állította, hogy ügyfelei nem használják illegálisan a VPN szoftvert.

Míg nem ítélték el, Gao bevallotta a bűncselekményt, és valószínűleg mind börtönidővel, mind pénzbírsággal fog szembenézni, mivel 2016 óta több mint 11 millió jüanot keresett (~ 1,6 millió dollár)..

Ez nem az első alkalom, hogy Kína letartóztatta polgárait a VPN-szoftverek terjesztése miatt.

Az ilyen letartóztatásokról csupán 2019-től számoltak be: májusban Huang nevű embert börtönbe vették azért, mert eladták a „fal fölött” képességgel rendelkező rövid videó alkalmazás hozzáférését. Feladatát azzal vádolták, hogy „betolakodást nyújtott és számítógépes információs rendszer-programokat és eszközöket illegálisan irányított”.

December 23-án a rendõrség egy másik Li nevû embert letartóztattak egy engedély nélküli kereskedelmi VPN-társaságban való részvétele miatt. Li elsősorban ügyfélszolgálatot és marketingt folytatott, mindazonáltal büntetőjogi felelősséget vállalt a vállalat jogellenes működéséért.

A cég Gong nevű tulajdonosát december elején tartóztattak le, ám Li egy ideig elkerülte a hatóságokat. Végül „gyanúsan viselkedett” a Dongguan pályaudvaron.

2015-re a Kínai Kommunista Párt (CCP) több mint 150 000 embert letartóztatott „internetes bűncselekményekért” - ez a kategória sokkal többet foglal magában, mint a cenzúra cenzúrázásának megkerülése -, de a VPN-ek elleni küzdelem még nem kezdődött el..

Csak 2017-ben kezdtek elterjedni a VPN-k terjesztése, miután a KKP betiltotta az összes olyan VPN-t, amelyek nem kaptak engedélyt a kormánytól.

Az Ipari és Informatikai Minisztérium 2017 januárjában nyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentette, hogy szándékában áll megtisztítani és szabályozni az internetes hálózati hozzáférési szolgáltatás piacát..

A nyilatkozatban a kormányzati minisztérium panaszkodott az információs technológia és a felhőalapú számítástechnika iparának „rendezetlen fejlődéséről”.

Elsődlegesen a levél a hálózat hatékonyságának javítására és az „illegális tevékenységek” körének bezárására összpontosított.

Különösen a határokon átnyúló felhasználással foglalkoznak, és a VPN-eket a határokon átnyúló hálózatok nem megfelelő használatának nevezik, amelyeket kizárólag arra a célra szabad felhasználni, amelyre engedélyezték őket..

Kína fellépésének mértéke csak azóta nőtt tovább - az Apple eltávolította az összes VPN-alkalmazást Kínában lévő üzletéből, és a VPN-szolgáltatások nagy részét speciális obfuzációs technológia nélkül (valamint sokat az obfuzációs protokollokkal) sikeresen blokkolták..

2017 decemberében egy embernek a VPN dél-kínai eladása miatt történő letartóztatása jelentős nemzetközi lefedettséget kapott.

Wu Xiangyang VPN szolgáltatást működött Kína déli részéről 2013 és 2017. június között, mintegy 500 000 jüan (~ 70 000 dollár) illegális nyereséget keresve ebben az időszakban.

Wu-ra 500 000 jüan bírságot szabtak ki - „illegális” jövedelmének teljes értéke -, és öt és fél év börtönre ítélték.

Ha Gao jövedelme lényegesen nagyobb, mint Wu-nál, akkor valószínű, hogy hatalmas bírságot fog kiszabni és potenciálisan még hosszabb börtönidőszakot fog elszenni..

Legalább egy másik eset vonatkozik börtönbüntetésre egy VPN-szolgáltató számára 2017-ben: Deng Jieweit kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték 2017. szeptemberében két VPN-szolgáltatás üzemeltetése miatt, 2015. október óta..

2018 októberében egy másik emberre három év börtönbüntetést ítéltek és 10 000 jüan bírságot szabtak ki.

Ezekre az ítéletekre ugyanazon törvény alapján került sor, amely megtiltja „betolakodást és a számítógépes információs rendszer programok és eszközök illegális ellenőrzését”.

A CCP általában a VPN-ket terjesztőkre összpontosított, nem pedig az őket használókra, ám 2019 januárjában egy embernek 145 dollár összegű pénzbírságot szabtak ki külföldi, blokkolt webhelyekhez való hozzáférésért.

Zhu Yunfeng-et a Lantern, a VPN alkalmazás segítségével elkaptak olyan webhelyekhez, mint például a Google és a Twitter.

Yunfengre az 1997. évi közbiztonsági törvény alapján sor került, amely lényegében hanyatlás volt, amíg azt 2017-ben meg nem hosszabbították. Miközben nem volt börtönidő vagy jelentős bírság, Zhu-eset azt sugallta, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek Kínában a VPN-ek felhasználóinak és üzemeltetőinek..

A kormány által jóváhagyott VPN-ek Kínában legálisak, de nem működnek olyan megbízhatóan, mint más VPN-ek, és jelentősen növelik a kormányzati megfigyelés kockázatát - ami gyakran az oka annak, hogy a felhasználók elsősorban a VPN-hez fordulnak..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me