We leven in een wereld waar overheden en adverteerders de meest intieme details van je leven willen bekijken, van je zorgen over je gezondheid tot je financiën en alles daartussenin. Erger nog, ze zijn van plan hiervoor hulp van uw internetprovider (ISP) te krijgen.

In de afgelopen maanden heeft het Amerikaanse congres gestemd om regels terug te draaien die ISP's verplichtten om toestemming van gebruikers te verkrijgen voordat hun gegevens werden verzameld of gedeeld met derden. De Britse regering dringt ook aan op een massale surveillance via de Investigatory Powers Act, ook wel het Snoopers Charter genoemd. Volgens de wetgeving moeten ISP's onder andere een browsergeschiedenis van één jaar bijhouden voor elke gebruiker en deze indien nodig overdragen aan overheidsinstanties.

Hoe erg is dit? Heel.

Als uw toegangspoort tot de verbonden wereld krijgt uw internetprovider al uw internetverkeer te zien, inclusief de websites die u bezoekt en de services die u gebruikt. Als deze services niet zijn gecodeerd, kan uw ISP ook de inhoud van uw verkeer zien. Zelfs als ze gecodeerd zijn, genereert het loggen van uw verkeer veel metadata, stukjes informatie die kunnen worden gekoppeld om een ​​digitale voetafdruk te maken van uw contacten, gewoonten, gezondheidstoestand, politieke overtuigingen, seksuele geaardheid, enz..

De situatie wordt nog verergerd door het feit dat veel "niet-zo-slimme" apparaten hun weg naar huis vinden. Deze verbonden gadgets zijn vaak bezaaid met beveiligingsbugs en slechte codering, waardoor gevoelige informatie wordt blootgesteld aan ISP's of iemand anders die mogelijk luistert via uw verbinding.

Uw ISP heeft al een gevestigde interesse in het verzamelen van uw gegevens, en om eerlijk te zijn, is er een waarschijnlijke kans dat er een waarschijnlijke kans is dat dit al de hele tijd gebeurt. ISP's gebruiken consumentengegevens om gerichte advertenties weer te geven of te verkopen aan externe adverteerders. De nieuwe maatregelen laten hen dit alleen doen zonder angst om in de toekomst juridische barrières te overschrijden en ter verantwoording te worden geroepen.

Naarmate ISP's meer van uw persoonlijke gegevens verzamelen, verdienen ze niet alleen veel geld, maar lopen ze ook steeds meer risico op cyberaanval.

Naarmate ISP's echter de centra van zoveel gevoelige informatie worden, zullen ze de aandacht van andere partijen trekken, namelijk financieel gemotiveerde hackers en actoren van nationale staten. Cyberaanvallen tegen ISP's kunnen uw gegevens in handen geven van enkele van de meest vijandige actoren op internet.

Het nieuwste voorbeeld is het lekken van 14 miljoen gegevens van Verizon-klanten, inclusief naam, mobiel nummer en account-PIN. Voorheen was de Britse ISP TalkTalk het doelwit van een enorme datalek, waardoor de persoonlijke informatie van meer dan 157.000 gebruikers werd blootgelegd. Het bedrijf kreeg later een boete van £ 400.000 omdat het de klantinformatie niet had beschermd.

Alles is echter niet verloren. Gelukkig geven mensen niet zo gemakkelijk toe aan massale gegevensverzameling. Onlangs heeft de Britse mensenrechtengroep Liberty toestemming gekregen van het High Court om de Investigatory Powers Act juridisch aan te vechten. In de VS hebben digitale rechtengroepen zoals de Electronic Frontier Foundation (EFF) en de American Civil Liberties Union (ACLU) wijdverbreide campagnes geleid om de intrekking van privacyregels te voorkomen.

Maar de wetgeving werd uiteindelijk in beide kamers van het Congres geratificeerd en ondertekend door de president. En er is een kans dat het Charter van Snoopers zijn volledige implementatie zal doormaken, en andere staten kunnen het voortouw nemen.

Ondanks enige terugslag van groepen digitale rechten, moeten consumenten hun eigen stappen zetten om hun privacy te beschermen.

Maar dat betekent niet dat je je neerlegt om toe te geven aan massale surveillance. Er zijn een paar maatregelen die u kunt nemen om uw privacy te beschermen tegen ISP-rondneuzen en ja, om te voorkomen dat uw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen.

  1. HTTPS: Probeer uw verkeer te beperken tot websites waarvan het adres begint met HTTPS. Deze websites coderen hun verkeer. Uw internetprovider kan nog steeds zien welke websites u bezoekt, wat nog steeds voldoende is om veel informatie over u af te leiden. Maar het weet niet welke pagina's op die websites u bezoekt en ziet niet de inhoud die u op die websites plaatst, zoals de persoonlijke informatie die u formulieren invult. Door de overstap naar Wikipedia konden gebruikers bijvoorbeeld vrij door de website bladeren zonder angst voor overheidstoezicht.
  2. VPN: Virtual Private Networks zijn een van de beste tools om ISP-snuffelen te omzeilen. Wanneer u een VPN gebruikt, wordt al uw internetverkeer gecodeerd en getunneld via de servers van de VPN. Het enige dat uw internetprovider kan zien, is een reeks gecodeerde gegevens. Het weet niet welke websites u bezoekt. Een overweging om te weten over VPN's is echter dat ze in staat zullen zijn om dezelfde informatie die u verbergt voor uw ISP te verzamelen, dus u moet naar de achtergrond en de geloofwaardigheid van een service kijken voordat u zich aanmeldt. Een service zoals Top10VPN (volledige openheid: ja, dat zijn wij)
  3. Tor: De Onion Router (Tor) is een netwerk van vrijwillige computers, knooppunten genaamd, die zijn gekoppeld om een ​​anoniem netwerk te creëren. Wanneer u de Tor-browser gebruikt, wordt uw hele verkeer gecodeerd en afgebogen via verschillende Tor-knooppunten voordat het zijn bestemming bereikt. Tor is de veiligste van de drie opties, maar het vertraagt ​​je internetverbinding aanzienlijk, en er zijn veel sites die de toegang van Tor-knooppunten blokkeren, omdat het vaak wordt geassocieerd met illegale activiteiten.

Terwijl we op weg zijn naar een tijdperk waarin alles en nog wat gegevens produceert, is privacy een handelsartikel geworden dat je moet koesteren en beschermen. Maak het een prioriteit om uzelf te informeren over bedreigingen voor uw privacy en uw informatie te beschermen tegen iedereen die deze zonder uw kennisgeving of toestemming probeert te verkrijgen..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me