Živimo v svetu, v katerem vlade in oglaševalci želijo pokukati v najintimnejše podrobnosti svojega življenja, od skrbi za zdravje do financ in vsega vmesnega. Še huje, nameravajo poiskati pomoč pri ponudniku internetnih storitev (ISP).

V zadnjih mesecih je ameriški kongres izglasoval razveljavitev pravil, ki zahtevajo, da ponudniki internetnih storitev pridobijo soglasje uporabnikov, preden zbirajo svoje podatke ali jih posredujejo tretjim osebam. Vlada Združenega kraljestva si prizadeva za obsežen nadzor tudi z Zakonom o preiskovalnih pooblastilih - z imenom Povelje o ostrostrelcih. Zakonodaja zahteva, da ponudniki internetnih storitev med drugim hranijo zgodovino brskanja za vsakega uporabnika v enem letu in ga v primeru potrebe izročijo vladnim agencijam.

Kako hudo je to? Zelo.

Vaš ponudnik internetnih storitev kot vrata do povezanega sveta vidi ves vaš internetni promet, vključno s spletnimi mesti, ki jih obiščete, in storitvami, ki jih uporabljate. Če te storitve niso šifrirane, bo tudi vaš ponudnik internetnih storitev lahko videl vsebino vašega prometa. Tudi če so šifrirane, beleženje prometa ustvari veliko metapodatkov, koščkov informacij, ki jih je mogoče povezati, da ustvarite digitalni odtis vaših stikov, navad, zdravstvenih razmer, političnih prepričanj, spolne usmerjenosti itd..

Poostri položaj je tudi dejstvo, da se veliko "ne tako pametnih" naprav poišče v domovih. Ti povezani pripomočki so pogosto napolnjeni z varnostnimi napakami in slabim kodiranjem, pri čemer ponudniki internetnih storitev ali kdo drug, ki morda posluša vašo povezavo, izpostavlja občutljive informacije..

Vaš ponudnik internetnih storitev že ima veliko zanimanje za zbiranje vaših podatkov, in če smo pošteni, obstaja velika verjetnost, da to počne ves čas. Dajalci internetnih storitev uporabljajo podatke potrošnikov za prikazovanje ciljanih oglasov ali za prodajo tretjim oglaševalcem. Novi ukrepi jim bodo omogočili le to, brez strahu, da bodo v prihodnosti prestopili pravne ovire in bodo odgovorni.

Medtem ko ponudniki internetnih storitev zbirajo več vaših osebnih podatkov, ne samo, da zaslužijo veliko denarja, ampak tudi vedno bolj tvegajo kibernetski napad.

Ker pa bodo ponudniki internetnih storitev postali središči tako občutljivih informacij, bodo pritegnili pozornost drugih strank, in sicer finančno motiviranih hekerjev in akterjev nacionalnih držav. Napadi proti ponudnikom internetnih storitev lahko vaše podatke dajo v roko nekaterih najbolj sovražnih akterjev na internetu.

Zadnji primer je puščanje 14 milijonov podatkov strank Verizon, vključno z imenom, številko mobilnega telefona in PIN računa. Pred tem je bil britanski ponudnik internetnih storitev TalkTalk tarča obsežne kršitve podatkov, ki je razkrila osebne podatke več kot 157.000 uporabnikov. Družba je bila pozneje obsojena z globo 400.000 funtov, ker ni zaščitila podatkov o strankah.

Vse pa ni izgubljeno. Na srečo se ljudje tako enostavno ne predajajo množičnemu zbiranju podatkov. Pred kratkim je britanska skupina za človekove pravice Liberty pridobila dovoljenje Višjega sodišča za zakonito izpodbijanje zakona o preiskovalnih pooblastilih. V ameriških skupinah za digitalne pravice, kot sta Fundacija za elektronske meje (EFF) in Ameriška unija državljanskih svoboščin (ACLU), so potekale široke kampanje za preprečevanje razveljavitve pravil o zasebnosti.

Toda zakonodaja je bila na koncu ratificirana v obeh kongresnih zbornicah in jo je podpisal predsednik. In obstaja verjetnost, da bo listina ostrostrelcev zaživela v celoti, druge države pa bodo lahko sledile njenemu vodilu.

Kljub nekaj povratnih ukrepov digitalnih pravic, bi morali potrošniki sprejeti svoje ukrepe za zaščito svoje zasebnosti.

Toda to še ne pomeni, da se boste odpovedali množičnemu nadzoru. Obstaja nekaj ukrepov, da zaščitite svojo zasebnost pred spletnimi ponudniki internetnih storitev in tako preprečite, da bi vaši osebni podatki padli v napačne roke.

  1. HTTPS: Poskusite omejiti svoj promet na spletna mesta, katerih naslov se začne s HTTPS. Ta spletna mesta šifrirajo svoj promet. Vaš ponudnik internetnih storitev bo še vedno lahko videl, katera spletna mesta obiščete, kar je še vedno dovolj, da pridobite veliko informacij o vas. Vendar ne bo vedel, na katerih straneh na teh spletnih mestih brskate, in ne bo videl vsebine, ki jo objavite na teh spletnih mestih, kot so osebni podatki, ki jih izpolnite v obrazcih. Na primer, Wikipedia se premakne na HTTPS, ki je uporabnikom omogočila prosto brskanje po spletnem mestu brez strahu pred vladnim nadzorom.
  2. VPN: Navidezna zasebna omrežja so eno najboljših orodij za izogibanje preskakovanju ponudnika internetnih storitev. Ko uporabljate VPN, je ves vaš internetni promet šifriran in tunel prek strežnikov VPN. Vse, kar lahko vidi vaš ponudnik internetnih storitev, je kup šifriranih podatkov. Ne bo vedel, katera spletna mesta obiskujete. Vendar pa morate vedeti o VPN-jih, da bodo lahko zbrali iste podatke, ki jih prikrijete od svojega ponudnika internetnih storitev, zato morate pred registracijo preučiti ozadje in verodostojnost storitve. Storitev, kot je Top10VPN (popolno razkritje: da, to smo mi)
  3. Tor: Usmerjevalnik čebule (Tor) je mreža prostovoljnih računalnikov, imenovanih vozlišč, ki so povezani in ustvarjajo anonimno omrežje. Ko uporabljate brskalnik Tor, se celoten promet šifrira in preusmeri skozi več Torovih vozlišč, preden doseže cilj. Tor je najbolj varna od treh možnosti, vendar znatno upočasni vašo internetno povezavo in obstaja veliko spletnih mest, ki blokirajo dostop iz Torovih vozlišč, saj je pogosto povezano z nezakonitimi dejavnostmi.

Ko se premikamo v obdobje, ko vse in vse ustvarja podatke, je zasebnost postala blago, ki ga morate ceniti in varovati. Naj bo prednostna naloga, da se izobraževate o grožnjah zasebnosti in zaščitite svoje podatke pred vsemi, ki jih poskušajo pridobiti brez vašega obvestila ali soglasja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me