V državah, kot sta ZDA in Velika Britanija, so navidezna zasebna omrežja (VPN) orodja strokovnjakov za kibernetsko varnost, aktivistov, prijaviteljev nepravilnosti, preiskovalnih novinarjev in zasebnikov.

Toda mnogi na Kitajskem so VPN-ji del vsakdana. Milijoni uporabnikov so vsak dan odvisni od njih, da bi obšli vladni blok na Facebooku, YouTubu, Twitterju, Gmailu, Googlovem iskanju in na stotine drugih priljubljenih spletnih storitev in publikacij, kot je New York Times.

Vendar se lahko ti dnevi kmalu končajo. Po navedbah kitajskih oblasti bo vlada do konca marca 2018 ustavila ali prepovedala vse VPN storitve, ki jih ni pooblastila, kar pomeni, da vse storitve, za katere nimajo vidnosti,.

Kitajska vlada sicer ni prvi pritisk na storitve VPN, vendar je daleč najtežji in vzbuja nove skrbi za zasebnost državljanov države.

Kitajski strog cenzurni režim

Znan kot Veliki požarni zid, sklicevanje na zgodovinsko strukturo, ki je bila zgrajena za zaščito meja države, je Kitajska internetna cenzura in nadzor začela leta 2000 in se na koncu razvila kot najbolj prefinjen in celovit sistem cenzure na svetu..

Kitajska vlada natančno nadzoruje in spremlja dostop svojih državljanov do neskončnega morja informacij, ki so na voljo na internetu, s tesnim sodelovanjem z največjimi tehnološkimi in telekomunikacijskimi podjetji v državi.

Kitajska ni edina država, ki postavlja internetne blokade in omejitve, je pa daleč najbolj sposobna.

Kitajska je najmočnejši in najučinkovitejši cenzor in zasliševalec interneta na svetu

Del tega je tudi zato, ker je v njem velika tehnološka podjetja, kot so Baidu, Alibaba in Tencent. Ta podjetja ponujajo nadomestne storitve, s katerimi nadomestijo podjetja, kot sta Google in Facebook. Kar pa jih razlikuje je njihova pripravljenost, da odkrito delijo podatke uporabnikov z vlado.

Kot odgovor na vladno prepoved so kitajski uporabniki priskočili na storitve VPN, ki pomagajo obiti vladne cenzorje in monitorje tako, da šifrirajo internetni promet in ga usmerjajo prek vmesnih strežnikov.

Pristanek storitev VPN

Kitajska je občasno poostrila svoje cenzorske ukrepe med dogodki in situacijami, ki so politično občutljive.

Na primer, lanskega julija, po smrti disidenta in dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiabaoja, se je kitajska vlada odločila za široka prizadevanja za cenzuriranje novic o njegovi smrti in brisanje objav na kitajskih družbenih medijih, ki so simpatizirali z Xiabao in podpirali njegov aktivizem.

Kasneje oktobra, pred zborom Komunistične partije, je Kitajska začela blokirati WhatsApp, eno redkih tujih storitev za sporočanje v državi.

Čeprav je Kitajska uradno prepovedala uporabo VPN-jev, je do določene mere omogočila, da ponudniki VPN delujejo na njenih tleh delno, ker svojih podjetij in institucij ne more popolnoma izključiti iz zunanjega sveta.

Pooblaščeni posamezniki in podjetja lahko dobijo dostop do svetovnega interneta prek državnih telekomunikacijskih storitev, kot sta China Mobile in China Unicom.

Vendar pa ti ponudniki svoje podatke delijo s kitajsko vlado in bodo omogočili dostop samo subjektom, ki so pridobili dovoljenje vlade.

Zato mnogi uporabniki uporabljajo nelicencirane storitve VPN, ki jih ne nadzoruje vlada.

Kitajska je dolgo zatiskala oči pred neuradno uporabo VPN, vendar zdaj dovoljuje le dostop do državnih in nadzorovanih storitev

Kot druge internetne storitve je tudi dostop do VPN-jev sčasoma nihal. Lani poročilo s Bloomberg razkrili, da so kitajske oblasti naročile državnim telekomunikacijskim podjetjem, da do februarja 2018 svojim strankam v celoti blokirajo uporabo nelicenciranih storitev VPN.

Približno v istem času je več storitev VPN svojim strankam sporočilo, da bodo ustavile svoje storitve, kmalu zatem pa je Kitajska Apple naročila, naj odstrani aplikacije VPN iz kitajske različice App Store. Apple, ki se je uprl ukazu FBI-ja, da bi pomagal obiti varnostne ključavnice iPhonov, je popustil zahtevam Kitajske.

Decembra so moškega na južnem Kitajskem kaznovali z denarno kaznijo v višini 500.000 juanov in obsodili na pet let in pol zapora zaradi vodenja nelicencirane storitve VPN.

Kitajska igra mačk in mišk s storitvami VPN

Kitajska vlada poleg vojske specialistov, ki preprečuje uporabo VPN-jev, sodeluje tudi s ponudniki internetnih storitev, kot so China Mobile, China Unicom in China Telecom.

Kitajska vlada uporablja več metod za zaznavanje prometa VPN. Prva vključuje identifikacijo naslovov internetnega protokola (IP) strežnikov storitev VPN in blokiranje vsega dohodnega in odhodnega prometa.

Ta metoda je učinkovita proti VPN-jem, ki delujejo na omejenem naboru naslovov IP. Več storitev VPN najame dodatne strežnike v spletnih storitvah Amazon in drugih javnih ponudnikih oblakov, da bi zaobšli bloke.

Druga metoda za blokiranje storitev VPN je analiza internetnega prometa. Kot se zgodi, promet VPN izstopa kot bakla v temi.

Vsak računalnik, ki izmenjuje stalen tok šifriranih podatkov z enim samim naslovom IP, se sumi, da uporablja storitev VPN. Dajalci internetnih storitev so v ugodnem položaju za zaznavanje in blokiranje prometa VPN, saj so skrbniki za internet.

Storitve VPN, kot so VyprVPN, ExpressVPN in NordVPN, ki so za zdaj še vedno dostopne na Kitajskem, delajo na novih tehnikah, s katerimi bodo dejavnosti njihovih uporabnikov izgledale kot dovoljen promet.

To vključuje izposojo naslovov IP, ki se uporabljajo tudi za storitve, ki jih je odobrila vlada, ali mešanje VPN prometa z navideznim prometom na deblokirane storitve.

Alternativa peščici tujih VPN-jev, ki še vedno prekašajo cenzorje, še zdaleč ni uporabnikom prijazna možnost

Uporabniki, ki znajo dobro vedeti, jemljejo zadeve v svoje roke in v oblaku postavljajo svoje osebne strežnike VPN. Iskanje zasebnih VPN-jev je za vlado veliko težje, vendar je postopek nastavitve tudi težji in veliko dražji.

Še eno priljubljeno rešitev proti vladni cenzuri Tor, mreža prostovoljnih računalnikov, ki šifrirajo in krožijo internetni promet, da bi se izognili nadzoru in cenzuri.

Promet Tor je na Kitajskem na splošno blokiran, vendar obstajajo razmeroma zapletene rešitve, kot je preusmeritev prometa skozi oblak Amazon ali Microsoft Azure.

Druga metoda je tuneliranje SSH, tehnika, ki ustvarja ad-hoc šifriran komunikacijski kanal med dvema oddaljenima računalnikoma in kanali ves internetni promet prek njega.

Kakšni so obeti za Kitajsko?

Ponudniki VPN nenehno predstavljajo nove metode za pomoč pri izogibanju cenzure. Toda boj proti bloku kitajske vlade na VPN postaja vse težje in dražje.

Čeprav Peking ve, da mu nič manj kot popolno odstranjevanje interneta ne bo omogočilo popolnega blokiranja prometa VPN, ve, da bo večina uporabnikov obupala z uporabo storitev VPN, če bo dovolj zvišala stroške in ovire, in le redki tisti, ki so trmasti in dovolj pametni bodo še naprej zaobšli svojo cenzuro.

Kitajska eskalirana vojna služb VPN se dogaja na ozadju programa kibernetske suverenosti predsednika Xija Jinpinga, ki sledi trendu poostrenega nadzora spletnega govora in civilne družbe.

Blokiranje VPN storitev bo tudi omogočilo Pekingu, da nadaljuje z ambicioznim in grozljivim programom sistema socialnih posojil (SCS).

Prepoved VPN je ključni del grozljivega sistema socialnih kreditov

Po napovedih leta 2020 bo SCS, ki se razvija v sodelovanju z največjimi tehnološkimi podjetji v državi, ocenil vsakega državljana na podlagi vseh njihovih spletnih dejavnosti, vključno s spletnimi mesti, ki jih obiščejo, njihovimi interakcijami na platformah družbenih medijev, nakupovalnimi navadami , njihovi zasebni pogovori in dopisovanja in še več.

Ocene bodo določile stvari, kot so, ali je državljan upravičen do posojila, vladnih delovnih mest in potovanja v tujino. Program bo odvisen od tega, da bodo kitajske oblasti imele popolno vpogled v spletne dejavnosti državljanov države, zlasti tiste, ki jih poskušajo skriti pred vlado.

Zaradi tega je prepoved VPN ključni element SCS.

Posledice kitajskega krčenja storitev VPN bodo še posebej hude za aktiviste in disidente, ki se bodo znašli z vse bolj omejenimi sredstvi za dostop do informacij in izražanje svojih misli in mnenj.

Toda učinki se bodo razširili tudi na povprečne državljane, ki so VPN uporabljali v apolitične namene, na primer za dostop do Netflix in YouTube.

Brez zaščite VPN in s senco vladnega nadzora in programa za ocenjevanje državljanov se bodo kitajski uporabniki potisnili k samocenzuri, saj se bojijo, da bi karkoli naredili negativno vplivalo na njihov dostop do socialnih in vladnih storitev.

To lahko vpliva na ljudi, ki imajo sorodnike v tujih državah ali katerih poslovanje je odvisno od komunikacije s tujimi organizacijami in podjetji.

Ker se vse usmerja izključno prek kitajske vlade, bi lahko uporabniki zaradi svojih zasebnosti ali strahu pred prihodnjimi vladnimi napakami opustili številne svoje dejavnosti..

Kako bo to vplivalo na dostop do VPN drugje po svetu?

Analitiki se bojijo, da bo kitajski boj na VPN storil nevaren precedens po vsem svetu.

Če bi bilo pošteno, ima malo držav na voljo Kitajsko sredstva in pogoje za boj proti VPN-jem.

Na primer, ameriška in britanska vlada imata obsežne programe nadzora, vendar ustava preprečuje, da bi sprejemali ukrepe, kot so kitajske vlade.

Vendar pa bo Pekingova vojna zatiranja VPN in tehnologij, ki prikrivajo internetni promet, tem in drugim državam lahko dala ideje za lastne programe nadzora in cenzure..

Rusija, ki prav tako izvaja svoj nabor omejitev VPN in proxy storitev, bo gledala, kako se prepoveduje Kitajska.

Tudi skupnost zasebnosti in digitalne svobode ne bosta sedeli brez zadržkov.

Zagovorniki zasebnosti in strokovnjaki ter organizacije, kot je Fundacija Electronic Frontier, bodo natančno spremljali situacijo in razvili orodja in vodnike, s katerimi bodo kitajskim državljanom pomagali ohraniti svoj prosti dostop do interneta.

Medtem ko se ta bitka vodi na Kitajskem, bi vpliv in rezultat lahko vplivali na veliko več netizanov po vsem svetu.

Fotografijo Diego Jimenez na Unsplash

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me