Ko se je Juan Guaido enostransko razglasil za začasnega predsednika Venezuele - to je podprlo ZDA - je odgovor vlade Maduroja odgovoril, da preklopi stikalo za izklop interneta. V poskusu odklopa tistih, ki nasprotujejo vladavini njegove vlade, je Maduro blokiral internetne storitve in aplikacije, vključno z Googlom, Instagramom, Twitterjem, Wikipedijo in YouTubom. Ta poteza izhaja iz knjižice zatiranja režima 21. stoletja in sledi podobnim ukinitvam in motnjam v internetu na Kitajskem, Demokratični republiki Kongo (DRK), Sudanu in Zimbabveju.

Vendar je Madurov delni izklop interneta manj pomenil cenzuriranje splošnega prebivalstva Venezuele in celo utišanje glasu njegovih kritikov. "Internetne motnje v Venezueli v zadnjih tednih so politično opozicijo usmerile s kirurško natančnostjo," pravi Alp Toker, izvršni direktor skupine NetBlocks za civilno družbo, ki v realnem času preslikava svobodo interneta.

Za Top10VPN je dejal, da "tehnični podatki kažejo, da so venezuelska omrežja med protesti in kritičnimi govori omejena, vrniti pa se bodo šele, ko sedanje predsedstvo uporablja Twitter, da pokliče podpornike na svoje shode." To je v nasprotju z ukinitvami, ki jih je NetBlocks zasledil v DR Kongo, Sudan in Zimbabveja v istem obdobju, ki sta si, kot nam je povedal Toker, prizadevala utišati širšo javnost. "Zdi se, da so ukrepi [v Venezueli] namenjeni zlaganju na krovu, da bi javno mnenje preusmerili ob hkratnem ustvarjanju zunanjega vtisa poslovanja," zaključuje.

Zgodovina venezuelske internetne cenzure

Nič od tega ne bi smelo biti veliko presenečenje. Konec koncev je Maduro leta 2014 po zmagi na volitvah kot naslednika Huga Chaveza najprej blokiral dostop do Twitterja in komunikacijske aplikacije z imenom Zello, da bi poskusil utišati protest. Nato je venezuelska vlada leta 2017 izdala nekaj imenovano predsedniško uredbo 2489, ki ji je podelila pooblastila za preprečevanje "kampanj destabilizacije in izkrivljanja" z uporabo "informacijske tehnologije in kibernetskega prostora". V roku enega meseca Facebook, Instagram, Periscope, Twitter in YouTube je blokiral državni ponudnik internetnih storitev CANTV.

Januarja 2018 je Maduro okrepil svoj splet na spletu, ko je CANTV začel blokirati dostop do Wikipedije, potem ko je Juan Guaido naveden kot 51. predsednik Venezuele.

Junija 2018 je CANTV nato uspešno blokiral dostop do omrežja Tor, ki je bilo uporabljeno za zagotavljanje anonimnosti uporabnikom interneta. Access Now, ki se bori za človekove pravice v digitalni dobi, je nakazal, da je "povečana uporaba Tor za dostop do blokirane vsebine" najverjetneje sprožilec tega koraka.

Zadnji poskusi prevzema nadzora nad internetom z razglasitvijo venezuelske kibernetske suverenosti kažejo predlog zakona, imenovan Ustavni zakon za kibernetski prostor Bolivarske republike Venezuele, ki bi videl oblikovanje novega organa, ki ga sponzorira Maduro, policija spletnega sveta. V veljavi je državni udar.

"Ta predlagani predlog zakona o Madurovem režimu za popoln nadzor nad venezuelskim internetom je zloraba moči in kršitev vseh pravic Venezuele," je za Top10VPN dejal dr. Andy Yen, izvršni direktor in soustanovitelj ProtonVPN in ProtonMail in dodal, da švicarsko podjetje, venezuelska pristojnost ne velja za ProtonVPN.

Predsednik Maduro

Madurovo zaustavitev interneta že skoraj utiša glas njegovih kritikov
Fotograf: Hugoshi https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Glasovi ljudi

Medtem ko se neliberalni režimi po vsem svetu trudijo, da bi zadušili svobodo govora, tisti, katerih pravice so poteptane, še naprej iščejo načine, kako slišati njihove glasove. Skupina WhatsApp z imenom Servicio De Informacion Publica je distribuirala nizko-fi zvočne biltene venezuelskih novinarjev, ki se na primer distribuirajo tudi prek Facebooka in Twitterja. Google je preizkusil aplikacijo Intra v Venezueli, preden jo je konec lanskega leta izdal po vsem svetu. Aplikacija pametni telefon poveže neposredno z Googlovimi strežniki domenskih imen, da zaobide cenzuro. In seveda ljudje uporabljajo VPN, da bi obšli bloke.

Access Now poroča, da lokalni aktivisti predlagajo, da so trenutno najbolj učinkovita VPN v Venezueli Psiphon, Lantern in TunnelBear. Dr. Andy Yen svetuje, da po njegovih besedah ​​storitev ProtonVPN še vedno deluje. Dr Yen pa opozarja, da "noben VPN ne more preprečiti izklopa interneta" in zaključuje, "da je internet vedno kraj za širjenje idej in izražanje svojega mnenja, in tako mora ostati."

Tudi v scenarijih s še bolj omejeno povezanostjo - in Venezuela hitro napreduje v tej smeri - vse to ni nujno izgubljeno za odločnega kibernetskega državljana. "Tam bo čez mejo vzpostavljena povezava CDMA, 3G in 4G," nam je dejal Ian Thornton-Trump, vodja kibernetske varnosti AmTrust International, ki nadaljuje, "če lahko prevzamete signal, da ste spet na spletu." Thornton- Trump je najin pogovor zaključil z vztrajanjem, da "resnica raste na plečih interneta in dostop do interneta je težko zver, ki ga je mogoče popolnoma nadzorovati." Kjer je signal, z drugimi besedami, verjetno obstaja način, da se povežete s spletom.

Ljudje, ki uporabljajo telefone

Venezuelani se za dostop do informacij obrnejo na VPN in WhatsApp

Cenzura kot škoda

John Gilmore, soustanovitelj Fundacije Electronic Frontier, je leta 1993 navajala revija Time, ki pravi, da "internet cenzuro razlaga kot škodo in poti okoli nje." Kevina Currana, profesorja kibernetske varnosti na univerzi Ulster, smo vprašali, ali je ta izjava ostaja nasproten še danes.

"Internet je decentralizirano globalno omrežje omrežij, vendar obstaja en centraliziran jedrni vidik in to so korenski strežniki DNS)," ugotavlja Curran.

Da bi napad na ta osrednji infrastrukturni del interneta deloval, bi morali napadalci hkrati napadati vse strežnike DNS, ki se nahajajo po vsem svetu, in vsak napad bi morali vzdrževati do predpomnilnikov vseh DNS strežnikov in globalnih domen najvišjega nivoja. (GTLD) "odcejene", kar lahko traja dneve ali celo tedne.

"Za dosego izklopa interneta bi bil torej potreben globalno porazdeljen napad široke pasovne storitve za zavrnitev storitve na sdcale, ki ni bil nikoli viden in po vsej verjetnosti preprosto nemogoč," zaključuje prof. Curran. "Vsaj za zdaj."

Tehno-moral v vsem tem neokusnem mnenju je, da čeprav vlade lahko, bodo in resnično otežujejo spletno življenje državljanom, ne morejo in niso uspele preprečiti tistih, ki so odločeni slišati in slišati. Tudi državam z najbolj zrelo omejevalno tehnologijo, kot je Kitajska, ni bilo mogoče popolnoma zatirati prostega govora. In če lopovski narod razmisli o tem, da bi vzel celoten internet, da bi utišal nestrinjanje ali celo kot kibernetsko dejanje, bi bilo treba povedati resnico, da pri tem prizadevanju ne bo več uspešen.. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me