När Juan Guaido ensidigt förklarade sig som den interimspresident i Venezuela - ett drag som stöds av USA - var svaret från president Maduros regering att slå på internetens avstängning. I ett försök att koppla bort dem som motsätter sig hans regerings styrelse blockerade Maduro internettjänster och appar inklusive Google, Instagram, Twitter, Wikipedia och YouTube. Denna rörelse kommer direkt från 21-talets förtryckande regimespelbok och följer liknande internetstängningar och störningar i Kina, Demokratiska republiken Kongo (DRK), Sudan och Zimbabwe.

Maduros delvis avstängning av internet har dock handlat mindre om att censurera den allmänna befolkningen i Venezuela och allt om att tystna hans kritiker. "Internetstörningar i Venezuela under de senaste veckorna har riktat den politiska oppositionen med kirurgisk precision", säger Alp Toker, verkställande direktör på civilsamhällets grupp NetBlocks, som kartlägger internetfrihet i realtid.

Han berättade för Top10VPN att "tekniska data visar att Venezuelas nätverk är begränsade under protester och kritiska tal, bara för att återvända när det sittande ordförandeskapet använder Twitter för att kalla anhängare till sina egna möten." Detta står i kontrast till de avstängningar som NetBlocks spårade i Demokratiska republiken Kongo, Sudan och Zimbabwe under samma period och som, enligt Toker berättade, snarare försökte tystna allmänheten. "Åtgärderna [i Venezuela] verkar handla om att stapla däcket för att förändra den allmänna opinionen och samtidigt ge det intryck av affärer som vanligt," avslutar han.

Historia med Venezuelans internetcensur

Inget av detta borde komma som någon stor överraskning. När allt kommer omkring 2014 efter sin valsejr som efterträdaren till Hugo Chavez, blockerade Maduro först åtkomst till både Twitter och en kommunikationsapp som heter Zello i ett försök att tystna protest. Sedan, 2017, utfärdades något som kallas presidentdekret 2489 av den venezuelanska regeringen som gav den befogenhet att förhindra "destabiliseringskampanjer och snedvridning" med "informationsteknologi och cyberspace." Inom en månad, Facebook, Instagram, Periscope, Twitter och YouTube blockerades alla av den statliga internetleverantören CANTV.

I januari 2018 stramade Maduro sitt grepp om internet då CANTV började blockera åtkomsten till Wikipedia efter att Juan Guaido listades som den 51: e presidenten i Venezuela.

I juni 2018 blockerade CANTV sedan framgångsrikt åtkomsten till Tor-nätverket som hade använts för att tillhandahålla anonymitet till internetanvändare. Access Now, som kämpar för mänskliga rättigheter under den digitala tidsåldern, föreslog att den "ökade användningen av Tor för att få åtkomst till blockerat innehåll" troligen var utlösaren för detta drag.

De senaste försöken att ta kontroll över internet, genom en deklaration av den venezuelanska cyberspace-suveräniteten, har sett ett lagförslag som heter den konstitutionella lagen om cyberspace i Bolivarian Republic of Venezuela, som skulle se bildandet av en ny Maduro-sponsrad myndighet för polisera onlinevärlden. I praktiken ett kupé i cyberspace.

"Detta föreslagna lagförslag för att ge Maduro-regimen full kontroll över det venezuelanska Internet är ett maktmissbruk och en kränkning av alla venezuelaners rättigheter," säger Dr. Andy Yen, VD och medgrundare av ProtonVPN och ProtonMail berättade för Top10VPN och tilllade att ett schweiziskt företag, venezuelansk jurisdiktion gäller inte ProtonVPN.

President Maduro

Maduros avstängning av internet har handlat om att tystna rösterna från hans kritiker
Fotokredit: Hugoshi https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Folkets röster

Medan illiberala regimer världen över gör sitt bästa för att kväva yttrandefriheten, fortsätter de vars rättigheter trampas att hitta sätt att höra sina röster. En WhatsApp-grupp som heter Servicio De Informacion Publica har distribuerat lågfi-ljudbulletiner från venezuelanska journalister som också distribueras via Facebook och Twitter till exempel. Google prövade en app som heter Intra i Venezuela innan de släppte den globalt i slutet av förra året. Appen ansluter smarttelefonen direkt till Googles domännamnservrar för att kringgå censur. Och naturligtvis använder människor VPN för att kringgå blocken.

Access Now rapporterar att lokala aktivister föreslår att de mest effektiva VPN: erna i Venezuela för närvarande är Psiphon, Lantern och TunnelBear. Dr. Andy Yen rekommenderar att ProtonVPN-tjänsten fortfarande fungerar efter bästa kunskap. Dr. Yen varnar emellertid att "inget VPN kan förhindra att internet stängs av" och avslutar "Internet har alltid varit en plats för att sprida idéer och uttrycka sin åsikt, och det borde vara så."

Till och med i scenarier med ännu mer begränsad anslutning - och Venezuela går snabbt i den riktningen - försvinner allt inte nödvändigtvis för den beslutsamma cybermedborgaren. "Det kommer att finnas CDMA, 3G och 4G-anslutning precis över gränsen," sa Ian Thornton-Trump, AmTrust Internationals EMEA-chef för Cyber ​​Security, fortsätter "om du kan hämta en signal är du tillbaka online." Thornton- Trump avslutade vårt samtal genom att insistera på att ”sanningen rider på axlarna på internet, och internetåtkomst är ett hårt djur att kontrollera helt.” Där det finns en signal, med andra ord, det finns förmodligen ett sätt att komma online.

Människor som använder telefoner

Venezuelanerna vänder sig till VPN och WhatsApp för att få tillgång till information

Censur som skada

John Gilmore, medstifter av Electronic Frontier Foundation, citerades av tidskriften Time 1993 för att säga ”internet tolkar censur som skada och rutter runt den.” Vi frågade Kevin Curran, professor i cybersäkerhet vid Ulster University, om detta uttalande förblir apposite idag.

"Internet är ett decentraliserat globalt nätverk av nätverk, men det finns en centraliserad kärnaspekt och det är Domain Name Service (DNS) root-servrar", konstaterar prof. Curran.

För att ett angrepp på den här kärninfrastrukturdelen av internet ska fungera, skulle angripare behöva attackera alla DNS-servrar som finns över hela världen samtidigt, och varje attack måste upprätthållas tills cacharna för alla DNS-servrar och Global Top Level Domains (GTLD) "tömd" vilket kan ta dagar eller till och med veckor.

"För att uppnå avstängningen av Internet skulle det därför krävas en globalt distribuerad högbandbredd distribuerad avslag på tjänsteanfall på en sdcale som aldrig har sett och med all sannolikhet helt enkelt omöjlig," avslutar prof. Curran. "Åtminstone för stunden."

Teknomoralen med hela detta obehagliga taget är att även om regeringar kan, vill och gör online-livet svårt för medborgarna, kan de inte och har inte lyckats förhindra de som är fast beslutna att höra och höras. Till och med stater med den mest mogna restriktiva tekniken, till exempel Kina, har inte kunnat helt undertrycka det fria yttrandet. Och skulle en rogue nation överväga att ta ner hela Internet för att tystna oliktänkande eller till och med som en handling av cyberwar, berättas sanningen att de inte kommer att bli mer framgångsrika i den strävan. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me