En 29 år gammal doktorand från Kinas Jianshu-provinsen arresterades den 30 december 2019 för att ha säljt en VPN-tjänst som gjorde det möjligt för lokalbefolkningen att få tillgång till det globala internet.

Genom att dirigera trafiken runt Kinas så kallade 'Great Firewall' tillåter en VPN användare att ansluta till utländska, blockerade webbplatser som Facebook, Twitter och Google.

Kina driver en betydande censurinfrastruktur som kan blockera de flesta VPN: er - vilket innebär att få ett VPN att arbeta konsekvent i Kina är något mycket få VPN-leverantörer kan uppnå.

Mannen, känd under pseudonymet Gao, hävdade att hans kunder inte använde VPN-programvaran olagligt.

Medan han inte har blivit dömd, har Gao erkänt brottet och kommer troligen att stå inför både fängelsetid och ekonomiska böter, efter att ha tjänat mer än 11 ​​miljoner yuan sedan 2016 (~ 1,6 miljoner dollar).

Detta är inte första gången Kina arresterar sina medborgare över distributionen av VPN-programvara.

Det finns flera rapporter om sådana arresteringar från och med 2019: i maj fängslades en man med namnet Huang för att ha sålt tillgång till en kort videoapp med "över väggen" -funktioner. Han anklagades för brottet för att "tillhandahålla intrång och olagligt kontrollera datorinformationssystemprogram och verktyg."

Den 23 december arresterade polisen en annan man, benämnd Li, för hans engagemang i ett olicensierat kommersiellt VPN-företag. Li genomförde främst kundsupport och marknadsföring, men ansågs ändå kriminellt ansvarigt för företagets olagliga verksamhet.

Företagets ägare, med namnet Gong, arresterades tidigare i december, men Li hade lyckats undvika myndigheterna under en tid. Han fångades slutligen "agerar misstänksamt" i Dongguan Railway Station.

År 2015 hade det kinesiska kommunistpartiet (CCP) arresterat över 150 000 människor för ”internetbrott” - en kategori som omfattar mycket mer än att försöka kringgå censur - men en nedbrytning av VPN hade ännu inte börjat.

Det var först under 2017 då arresteringar för distribution av VPN blev utbredda, efter att CCP meddelade ett förbud mot alla kommersiella VPN som inte hade fått tillstånd från regeringen.

Ministeriet för industri och information släppte ett uttalande i januari 2017 och tillkännagav sin avsikt att städa upp och reglera marknaden för Internet-nätverkstjänst.

I uttalandet klagade den statliga avdelningen på den "störande utvecklingen" av informationsteknologin och molnberäkningsindustrin.

Brevet fokuserade främst på att förbättra nätverkets effektivitet och stänga utrymmet för "olaglig verksamhet."

Gränsöverskridande användning adresseras specifikt, och VPN-namn benämns som en felaktig användning av gränsöverskridande nätverk, som endast ska användas för de ändamål för vilka de är licensierade.

Storleken på Kinas nedbrytning har bara eskalerat sedan dess - med att Apple har tagit bort alla VPN-appar från sin app-butik i Kina, och de flesta VPN-tjänster utan särskild obduktionsteknologi (såväl som många med obduktionsprotokoll) har framgångsrikt blockerats.

I december 2017 fick gripandet av en man för att sälja en VPN i södra Kina betydande internationell täckning.

Wu Xiangyang hade drivit en VPN-tjänst från södra Kina från 2013 till juni 2017 och tjänade ungefär 500 000 yuan (~ 70 000 dollar) i olagliga vinster under den tiden.

Wu dömdes till 500 000 yuan - det totala värdet av hans "olagliga" intäkter - och dömdes till fem och ett halvt års fängelse.

Med Gaos vinster betydligt större än Wus är det troligt att han kommer att stå inför enorma böter och potentiellt en ännu längre fängelsestid.

Det finns åtminstone ett annat fall av fängelsestid som ges till en VPN-operatör 2017: Deng Jiewei dömdes till nio månader i fängelse i september 2017 för drift av två VPN-tjänster sedan oktober 2015.

I oktober 2018 dömdes en annan man till tre års fängelse och böter 10 000 yuan.

Dessa övertygelser har alla ägt rum enligt samma lag, som förbjuder "att tillhandahålla intrång och olagligt kontrollera datorinformationssystemprogram och -verktyg."

CCP har i allmänhet fokuserat på de som distribuerar VPN, snarare än de som använder dem, men i januari 2019 fick en man böter motsvarande $ 145 för att få tillgång till utländska, blockerade webbplatser.

Zhu Yunfeng fångades på webbplatser som Google och Twitter genom att använda Lantern, en VPN-applikation.

Yunfeng anklagades enligt lagen om allmän säkerhet från 1997, som till stor del låg ned tills den förlängdes 2017. Medan han inte mötte fängelsetid eller ett betydande böter, tyder Zhu-fallet på ett växande fokus på såväl användare som operatörer av VPN i Kina.

Regeringsgodkända VPN: er är lagliga i Kina, men de fungerar inte lika pålitligt som andra VPN: er och ökar risken för regeringsövervakning avsevärt - vilket ofta är anledningen till att användare går till ett VPN i första hand.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me