Tässä oppaassa tarkastellaan 10 maata, joissa VPN-verkot ovat laitonta tai rajoitettua, sekä 17 muuta maata, joissa on lakeja, jotka vaikuttavat merkittävästi käyttäjien digitaalisiin vapauksiin.

esimerkki maailmankartasta.

VASTUUVAPAUSLAUSEKE: Vaikka tätä opasta on tutkittu perusteellisesti, emme ole oikeusalan ammattilaisia, emmekä voi taata näiden tietojen paikkansapitävyyttä. Jos haluat selventää VPN: n laillisuutta tai minkä tahansa maan erityisiä lakeja, kysy ammatillista juridista neuvoa.

Ovatko VPN: t laillisia?

Virtuaalia yksityisiä verkkoja (VPN) on laillinen käyttää melkein kaikkialla maailmassa. Sen lisäksi, että ne suojaavat käyttäjiä valtion valvonnalta, ne auttavat myös kiertämään sensuuria, ohittamaan maantieteelliset rajoitukset ja pysymään turvassa julkisissa WiFi-verkoissa..

VPN: n käytön laillisuus riippuu maasta, jossa olet fyysisesti.

Silloinkin verkkotoimintaa koskevat lait ja rajoitukset voivat usein olla epämääräisiä tai harhaanjohtavia.

Tässä oppaassa käsitellään 27 digitaalisesti rajoitettua maata ja niiden asiaa koskevia lakeja VPN: n käytöstä, sensuurista ja valvonnasta.

Tutkimme VPN-lakeja ja rajoituksia kaikkialla maailmassa ja havaitsimme, että VPN: t ovat laillisia kaikkialla maailmassa paitsi 10 monimutkaisempaa maata.

Jos maasi ei mainita alla, VPN: t ovat siellä täysin laillisia.

Löysimme myös lakeja, jotka rajoittavat merkittävästi digitaalisia vapauksia 17 muuta maata.

Nämä maat on esitetty alla taulukoissamme VPN- ja digitaalisten oikeuksien rajoituksista, ja kunkin maan nimi linkittää perusteellisempaan analyysiin digitaalisia oikeuksia koskevista erityisistä laeista ja tapahtumista..

Tämän oppaan lukemisen lisäksi on myös järkevää tutustua maasi paikallisiin lakeihin ja Viiden silmän, Yhdeksän silmän ja 14: n silmän liittoihin.

Nämä ovat kansainvälisiä tiedonjakosopimuksia, joiden mukaan maailman tehokkaimmat maat välittävät henkilötietosi ja online-toimintasi keskenään, jopa auttaen Internetin käyttäjien syyttämisessä rajojen yli..

Jos olet Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa tai Uudessa-Seelannissa, VPN: t ovat täysin laillisia.

Näissä maissa on kuitenkin usein tunkeilevaa valvontaa ja tietojen säilyttämistä koskevia lakeja, jotka saattavat olla harkitsemisen arvoisia. Saat lisätietoja tästä VPN-lainkäyttöalueiden oppaasta.

Riippumatta sijainnistasi, VPN: n käyttö laittomiin tarkoituksiin on laitonta kaikkialla, vaikka se, mitä yhdessä maassa pidetään laitonta, voi olla laillista toisessa.

Missä VPN: t ovat laittomia tai rajoitettuja??

Kartta, josta näet, missä VPN: t ovat laitonta tai rajoitettua

Kymmenen eniten rajoitettua maata

Maa
VPN-tila
Sosiaalisen median lohkot
Sensuuri
valvonta
Valko-Venäjä laiton Kohtalainen laaja laaja
Kiina rajoitetut laaja laaja laaja
Iran rajoitetut Kohtalainen laaja laaja
Irak laiton Kohtalainen Kohtalainen vähäinen
Pohjois-Korea laiton laaja laaja laaja
Oman rajoitetut vähäinen laaja Kohtalainen
Venäjä rajoitetut Kohtalainen laaja Kohtalainen
Turkki rajoitetut Kohtalainen laaja laaja
Turkmenistan laiton laaja laaja laaja
UAE rajoitetut Kohtalainen laaja Kohtalainen

Taulukko, jossa esitetään yhteenveto VPN: n laillisuudesta ja digitaalisten oikeuksien loukkauksista kymmenessä rajoitetummassa maassa

avain: Näissä taulukoissa olevat maat on merkitty vastaavasti kullekin luokalle. Vahvin on 'laaja', jota seuraa 'kohtalainen' ja 'vähäinen'.

Esimerkiksi maassa, joka on sensuurisarakkeessa merkitty ”laajaksi”, on olemassa suuri määrä asiaan liittyviä lakeja ja käytäntöjä, kun taas ”maltilliseksi” merkityssä maassa on vain joitain. Maalla, jota kutsutaan alaikäiseksi, on vähän, mutta silti tarpeeksi, jotta se vaikuttaa kielteisesti käyttäjien oikeuksiin.

1Belarus

VPN-verkot ovat laittomia Valkovenäjällä.

Valkovenäjä on estänyt VPN: t, koska se pitää niitä menetelmänä lain heikentämiseen. Tor, joka mahdollistaa nimettömän viestinnän ja pääsyn Dark Web -verkkoon, on myös estetty Valkovenäjässä vuodesta 2016.

Helmikuussa 2015 maan viestintäministeriö antoi päätöksen nimettömiä palveluita, kuten VPN-palveluita vastaan. On kuitenkin epäselvää, kuinka paljon hallituksella on oltava hallussaan kasvavat VPN-markkinat.

Valko-Venäjällä VPN: n avulla kiinni joutuneille määrätään määrittelemätön sakko.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Tietokonekerhojen ja Internet-kahviloiden toimintaa koskevista säännöistä vuonna 2007 annettu laki tarkoittaa, että Valkovenäjän Internet-kahviloiden omistajien on turvallisuuspalvelujen noudattamiseksi pidettävä kirjaa asiakkaiden henkilöllisyydestä ja verkkohakuhistoriastaan..
 • Vuoden 2009 joukkotiedotuslaki estää kaikki kotimaiset ja kansainväliset sivustot, jotka eivät rekisteröidy Valkovenäjän tiedotusministeriöön.
 • Vuonna 2012 hallitus antoi lain, jolla rajoitetaan pääsyä ulkomaisiin verkkosivustoihin. Niille, jotka pääsevät Valkovenäjän estettyihin sivustoihin, on potentiaalinen sakko 120 dollaria. Se ei ehkä kuulosta äärimmäiseltä, mutta monille valkovenäläisille 120 dollaria on melkein puolen vuoden palkka.

Sama laki vaatii kaikkia Valkovenäjän Internet-palveluntarjoajia rekisteröimään käyttäjiä ja sensuroimaan sivustoja kansallisessa mustassa luettelossa, joka sisältää pornografisen ja “ääriliikkeen” sivustoja..

 • Valkovenäjän virkamiehet estävät nyt kuitenkin usein muita sivustoja, kuten riippumattomia uutistoimistoja, kuten Nasha Niva.
 • Vuoden 2018 muutokset joukkoviestintälakiin antoivat Valkovenäjän tiedotusministeriölle täydellisen valvonnan kaikissa verkkoresursseissa ja kehotti kaikkia sisällön omistajia tarkistamaan kunnianloukkaus tai väärät tiedot.
 • Joukkotiedotuslain muutokset estävät myös käyttäjiä osallistumasta ulkomaiseen mediaan ilman Valkovenäjän ulkoministeriön erityistä valtuutusta..

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

2China

Nainen makaa kukkia kyltissä Googlen toimistoihin Kiinassa

Kiina, 2010. Google sulkee sivustonsa maassa sensuuria koskevista kiistoista hallituksen kanssa. Luotto: Wenn Rights / Alamy

Vain hallituksen hyväksymät VPN: t ovat laillisia Kiinassa.

VPN-palveluntarjoajien on saatava Kiinan kommunistisen puolueen tiukka hyväksyntä ennen kuin he voivat toimia maassa. Tähän sisältyy usein VPN: n tarkoitusta heikentävien ehtojen, kuten lokien, hyväksyminen, mikä tekee siitä turhaa yksityisyyden suhteen..

VPN: n käyttäminen ”ilman lupaa” Kiinassa voi johtaa sakkoihin, jotka ovat jopa 15 000 yuania (noin 2200 dollaria).

Tästä huolimatta monet ihmiset haluavat edelleen käyttää VPN-verkkoja Kiinassa. Jos tämä koskee sinua, suosittelemme, että vierailet Kiinan parhaan VPN: n oppaassa .

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Freedom Housen mukaan vuoden 2015 rikoslain muutoksilla otettiin käyttöön jopa seitsemän vuoden vankeusaika niille, jotka todettiin syyllistyneen väärien tietojen levittämiseen sosiaaliseen mediaan. On epäselvää, mitä pidetään väärin informaationa, tarkoittaen, että viranomaiset voivat perustella epäreiluja pidätyksiä.
 • Terrorismin vastainen laki 2015 kieltää kiinalaisia ​​käyttäjiä levittämästä tietoja tai kuvia terroriteoista sosiaalisen median kautta. Siinä todetaan, että yrityksen työntekijöiden on poistettava terroristisisältö pidättämisen välttämiseksi, ja painostetaan yksityisiä yrityksiä luovuttamaan käyttäjätiedot Kiinan viranomaisille.
 • Vuoden 2017 kyberturvallisuuslaki vahvistaa Internet-yritysten velvollisuutta varmistaa, että käyttäjät rekisteröidään oikeilla nimillä ja että käyttäjätiedot tallennetaan maassa.
 • Kyberturvallisuuslaki vaatii kiinalaisia ​​Internet-yrityksiä auttamaan viranomaisia ​​tutkimuksissa tai vaarassa menettää lisenssinsä.
 • Kyberturvallisuuslaki vahvisti myös Kiinan kyberavaruushallinnon (CAC) roolin televiestintää ja verkkotoimintaa koskevien lakien täytäntöönpanosta vastuussa..
 • Kiinan verkkoavaruushallinto (CAC) vastaa verkkosisällön ja käyttäytymisen seurannasta ja antaa jatkuvasti uusia lakeja, jotka vaikuttavat käyttäjien verkkotoimintaan..

Vuonna 2017 CAC antoi 176 uutta online-käyttäytymistä koskevaa sääntöä Kiinassa.

 • Kaikki online-toiminta, jonka nähdään olevan ristiriidassa KKP: n etujen kanssa, on todennäköisesti laitonta Kiinassa. Kiinan KKP: n laatimat sensuuria koskevat ohjeet ovat erittäin salamyhkäisiä, kun taas rikoslakia käytetään usein perustelemaan henkilöiden lähettämistä vankilaan..
 • Kiinaa pidetään laajalti valvonta- ja sensuuritekniikan johtajana, ja monet ovat huolissaan tämän tekniikan viennistä muihin maihin..

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

3Iran

Iranissa ovat laillisia vain valtion määräämät VPN: t.

Iran on estänyt valvomattomia VPN-verkkoja vuodesta 2013, kun taas pakotettuja VPN-verkkoja valvotaan tiukasti. Rangaistus sanktiottoman VPN: n käytöstä Iranissa on enintään yksi vuosi vankeutta.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2009 tietokonerikollisuuslaki rankaisee käyttäjiä vakoilusta, hakkeroinnista, piratismista ja tietojen kalastelusta ja kriminalisoi "säädytöntä sisältöä" Iranissa.
 • Sosiaalisen median viestisovellusten järjestämistä koskevissa vuoden 2017 politiikoissa ja toimissa todetaan, että ulkomaisten viestisovellusten on siirrettävä tietokeskuksensa Iranin sisällä ja noudatettava kansallista lakia..
 • Freedom House kertoi vuonna 2017, että Iranin viranomaiset estävät tällä hetkellä kymmeniä tuhansia sivustoja, joten kansalaisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää VPN: n kaltaisia ​​työkaluja pääsyn estettyyn sisältöön..

Iranin rajoitettujen sivustojen joukossa ovat ihmisoikeusryhmiin, ulkomaisiin uutispisteisiin ja poliittiseen oppositioon kuuluvia ryhmiä.

 • Kotimaiset ja ulkomaiset sivustot hinnoitellaan jopa eri tavalla, jotta käyttäjiä rohkaistaan ​​käyttämään vain valtion määräämää paikallista sisältöä. Iranin hyväksytyille sivustoille pääsy saa 50% alennuksen.
 • Viranomaiset lisäävät nyt omaa osallistumistaan ​​sensuurin kiertotyökaluihin, kuten MTProto, joka käyttää Iranin tietoliikenneministeriön teknistä infrastruktuuria.
 • Koska hallitus on osallistunut näihin sensuuria kiertäviin työkaluihin, käyttäjillä ei ole nyt mitään keinoa tietää, onko näiden sovellusten kautta lähetetty tieto turvallista vai onko Iranin hallitus tarkastelemassa ja tallentamassa sitä..
 • Iran esti kotimaisia ​​Internet-yrityksiä pitämästä kiellettyjä verkkosivustoja 8. lokakuuta 2019. Tämä tarkoittaa, että kiellettyjen verkkosivustojen on muutettava ulkomaisiin hosting-yrityksiin pysyäkseen saatavissa.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

4Iraq

VPN: t ovat laiton Irakissa.

VPN: t on kielletty Irakissa vuodesta 2014. Hallitus väittää, että tämän kiellon on tarkoitus estää terroristijärjestöjä, pääasiassa ISIS: ää, vaikuttamasta yleisöön sosiaalisen median välityksellä..

ISIS ei enää toimi Irakissa, mutta maan tiukat sensuuria koskevat lait ovat edelleen voimassa.

Irakin hallituksen virkamiehet käyttävät myös VPN-verkkoja huolimatta siitä, että "ei poikkeuksia" on virallinen sääntö.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Tietotekniikkorikoksia koskeva vuoden 2019 laki [luonnos] rankaisee Irakin verkkohallituskriitikkoja ankarilla vankeusrangaistuksilla, kuten elinkautinen vankeusrangaistus..
 • Amnesty International on kritisoinut tämän uuden lain laajaa sanamuotoa.

  Laki kieltää teot, jotka heikentävät Irakin "itsenäisyyttä, rauhaa ja poliittisia, sotilaallista turvallisuutta ja taloudellisia etuja" ja jotka voisivat helposti kattaa kaikenlaiset online-ilmaisujärjestöt, jotka eivät ole samaa mieltä.

 • Vaikka Irakissa on muutama laki, joka viittaa suoraan sensuuriin, maa suorittaa usein Internet-sammutuksia. Yksi syy, johon hallitus on yleisesti viitannut, on estää opiskelijaa huijaamasta tenttikaudella, vaikka tämä vaikuttaa epätodennäköiseltä.
 • Amnesty International kertoi vuonna 2018, että viranomaiset sulkivat Internetin Irakissa estääkseen videoita tai kuvia, jotka osoittivat valtion väkivaltaa mielenosoittajia vastaan ​​sosiaalisessa mediassa.
 • Irakin sosiaalinen media on joutunut toistuvasti estämään, kuten vuonna 2014, ja viimeksi hallituksen vastaisten mielenosoitusten aikana 2. lokakuuta 2019.
 • Irakin viranomaiset ovat asettaneet 3. lokakuuta 2019 alkaen täydellisen Internet-sammutuksen, joka vaikuttaa 75 prosenttiin maan väestöstä. Tämä johtuu hallituksen vastaisista mielenosoituksista.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

5Pohjois-Korea

VPN-verkot ovat laittomia Pohjois-Koreassa.

Mikään ulkomainen media ei ole lainkaan sallittu Pohjois-Koreassa, joten ei ole yllättävää, että VPN: t ovat laittomia. Rangaistus VPN: n käytöstä ei ole tiedossa, koska Pohjois-Korea on niin salamyhkäinen.

Myös maan internet on sensuroitu voimakkaasti, ja ulkomaalaisten diplomaattien on kielletty käyttämästä sitä.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

6Oman

Vain sulttaanin sallimat VPN: t ovat laillisia Omanissa.

Vuodesta 2010 Oman on kieltänyt kaikki VPN: t paitsi sulttaanin sallimat. Nämä poikkeukset koskevat vain yrityskäyttöä Omanissa - niitä on haettava ja lokit pidetään.

Henkilökohtaisen VPN: n käyttö on laitonta Omanissa estääkseen sensuurin kiertämisen. Yrityksestä kiertää näitä lakeja rangaistaan ​​1 300 dollarin sakolla.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2002 telelaki kieltää televiestinnän tarkkailun Omanissa, paitsi jos ”yleistä järjestystä tai moraalia tai muiden oikeuksia on loukattu”.
 • Televiestintälakien sanamuoto on laaja, mikä tarkoittaa sitä, että sitä voitaisiin käyttää oikeuttamaan viranomaisten epäreiluja pidätyksiä.
 • Samalla lailla perustettiin televiestinnän sääntelyviranomainen Omaniin. TRA on sitoutunut Omanin "telepalvelujen sääntelyyn ja ylläpitämiseen" ja telelain täytäntöönpanoon.
 • Sultan Qaboosin kritiikki on ehdottomasti kielletty Omanissa, mikä estää aidosti riippumattomien tiedotusvälineiden kehitystä.

Tiedotusvälineiden, jotka eivät ole valtion hallinnassa, tiedetään vastaanottavan rahaa Omanin hallitukselta ja harjoittavan itsesensuuria.

 • Jos myymälät eivät itsecensoi, ne ovat vaarassa estää, sulkea tai saada viranomaiset peruuttamaan lisenssinsä, kun taas toimittajat voivat asettaa syytteeseen.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

7Russia

Protestoija marssi vastaan ​​lisääntyvää Internet-sensuuria pitämällä merkki, jossa lukee: Et katkaise Internetiä.

Moskova, Venäjä. 10. maaliskuuta 2019. Protestoija marssi Internet-sensuurin lisääntymistä vastaan ​​pitämällä kylttiä, jonka lukee: "Et katkaise Internetiä". Luottamus: Elena Rostunova

Vain hallituksen hyväksymät VPN: t ovat laillisia Venäjällä.

Tämän hyväksymättömien VPN-verkkojen kieltämisen Venäjällä on tarkoitus estää pääsy "laittomaan sisältöön". Venäjän Internet-palveluntarjoajat panevat VPN-kiellon täytäntöön estämällä palveluitaan tarjoavat verkkosivustot..

Rangaistus hyväksymättömän VPN: n käytöstä Venäjällä on 300 000 ruplaa (5 100 dollaria) käyttäjälle ja 700 000 ruplaa (12 000 dollaria) palveluntarjoajalle.

Jos matkustat Venäjälle ja tarvitset VPN: ää, suosittelemme, että vierailet Venäjän parhaan VPN: n oppaassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Yarovaya-lain vuoden 2016 muutoksilla otettiin käyttöön ankarat, jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistukset terrorismin verkossa tukemisesta tai edistämisestä. Laajan sanamuodon ansiosta lakia voi käyttää väärin Venäjän virkamiehet, jotka voivat määritellä, mitä pidetään "terrorismina".
 • Yarovaya-lain mukaan online-ääri-ilmiöön kutsuminen voi purkaa sinut vankilaan jopa viiteen vuoteen, kun taas vihan yllyttäminen voi saada sinut jopa 6 vuodeksi.

  Venäjällä ”ääriliikkeisiin” sisältyy kansallisen arvon nöyryyttäminen, poikkeuksellisuuden propaganda ja terrorismin julkinen oikeuttaminen. Nämä ehdot ovat laajoja, ja Venäjän viranomaiset voivat käyttää niitä väärin.

 • Vuoden 2019 fake News -laki hyväksyttiin maaliskuussa, ja siinä kielletään väärennösten julkaiseminen verkossa digitaalisten mediapisteiden ja muiden verkkosivustojen kautta. Syyllisiksi todetut sakot voidaan sakottaa 400 000 ruplaan (6000 dollariin) saakka.
 • Roskomnadzor (Venäjän televiestinnän vahtikoira) lähettää poistopyynnöt kiinni joutuneille, jotka lähettävät vääriä uutisia verkossa. Näitä on noudatettava 'heti', yleensä 24 tunnin sisällä.
 • Vuoden 2019 Internet-loukkauksia koskevassa lakiesityksessä kielletään Putinin ja Venäjän viranomaisten loukkaaminen, samoin kuin sellaisen sisällön lähettäminen verkossa, joka osoittaa "kunnioittamatonta Venäjän federaation yhteiskuntaa, valtiota ja hallintoelimiä".
 • Rangaistus Internet-loukkauslain rikkomisesta on sakko, joka on enintään 100 000 ruplaa (1 570 dollaria) tai jopa 15 päivän vankeusrangaistus.
 • Vuoden 2019 suvereeni Internet-lakiehdotus virallisti Venäjän suunnitelman luoda kotimainen internet. Tätä on pidetty välttämättömänä turvatoimenpiteenä tapauksissa, joissa Yhdysvaltojen kaltaiset maat katkaisevat ne Internetistä.
 • Monet epäilevät, että suvereeni Internet-lakiehdotus hyväksyttiin lisäämään hallituksen kykyä tukahduttaa erimielisyydet.
 • Venäjän hallitus aikoo reitittää kaiken Internet-liikenteen kotimaan markkinoille seuraavien vuosien aikana. Jos tämä menee suunnitellusti, käyttäjillä on lisääntynyt seurannan, seurannan ja sensuurin riski, koska hallitus käyttää DPI: tä (Deep Packet Inspection). Kiinassa käytetään tällä hetkellä DPI: tä tehokkaana estovälineenä ja massan sensuurin toteuttamiseen.
 • Venäjä estää suuren määrän sivustoja, mukaan lukien viestintäsovellus Telegram. Sähköposti on estetty Venäjällä, koska yritys kieltäytyi luovuttamasta salausavaimia viranomaisille. Monet käyttäjät ympäri Venäjää ovat jatkaneet Telegramin käyttöä VPN: n avulla.
 • Poliittiset opposition sivustot, LGBTQ-sisältö ja sivustot, jotka kattavat Venäjän konfliktin Ukrainan kanssa, ovat muita esimerkkejä estettyjen sivustojen käytöstä Venäjällä.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

8Turkey

Nainen huusi megafoniin osana lehdistötiedotetta protestoidessaan Tukeyn käyttöön ottamaa sisällön suodattamista varten

Istanbul, Turkki. 15. toukokuuta 2011. Lehdistötiedote protestoitaessa vastaan ​​hallituksen päätöstä ottaa käyttöön sisällön suodatus. Luotto: Evren Kalinbacak

VPN-verkot ovat laillisia Turkissa, mutta niiden käyttöä on rajoitettu.

Turkin hallitus on rajoittanut VPN: n käyttöä vuodesta 2016 lähtien perustelemalla tukahduttamisen kansallisen turvallisuuden suojelemiseksi ja "terrorismin torjumiseksi". Tor estettiin myös Turkissa vuonna 2016 yhdessä 10 VPN-palveluntarjoajan kanssa.

Kuten Turkin vahtikoirat ovat todenneet, viranomaiset rankaisevat ja sensuroivat usein hallitusta kritisoivia ihmisiä..

Jos tarvitset VPN: tä ennen maahan käymistä, voit lukea Turkin parhaan VPN: n oppaamme.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Marraskuussa 2011 Turkin tieto- ja viestintätekniikan viranomainen (BTK) esitteli uuden Internet-suodatusjärjestelmän, ”Internetin turvallinen käyttö” -projektin. Tämä antaa Internet-tilaajille valita profiilin, jolla hän voi käyttää Internetiä.
 • Alun perin nämä profiilit olivat 'perhe-', 'vakio', 'lapsia' tai 'kotitalous'. Kuitenkin suunnitelmien alkuperäisen ilmoituksen jälkeen tapahtuneiden joukkomielenosoitusten jälkeen nämä suunnitelmat muutettiin valinnaisiksi perhe- ja lapsiprofiileiksi. Jos valitaan, nämä soveltavat automaattisesti BTK: n määrittämää sallittua luetteloa estämällä sisällön, jota hallitus ei hyväksy.
 • Vuoden 2014 muutokset valtion tiedustelupalveluun ja kansallisen tiedustelupalvelun organisaatioon antavat Turkin kansalliselle tiedustelupalvelulle oikeuden käyttää kaikkia henkilökohtaisia ​​ja liikeviestintätietoja ilman tuomioistuimen päätöstä.
 • Tiedustelupalvelulaki myöntää myös turkkilaisille edustajille koskemattomuuden syytteeseen asettamisesta, jos he tekevät työnsä aikana lainvastaista käyttäytymistä..
 • Raportointi Turkin kansallisen tiedustelupalvelun toiminnasta on myös kielletty, ja toimittajat voivat mennä vankilaan jopa yhdeksään vuoteen, jos he julkaisevat tiedustelulähteistä vuotanut materiaalia.
 • Vuoden 2016 Internetissä julkaistun sisällön sääntelylain (a.k.a Internet Act) mukaan Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Ataturkin kunnianloukkaus kielletään..
 • Internetlaki johti myös Wikipedian estämiseen vuonna 2017 estämään käyttäjiä pääsemästä sivuille, joissa vedotaan Turkin osallistumiseen Syyrian konfliktiin.
 • Sivustot ja sisältö voidaan estää Turkissa Internet-lain nojalla, jos niitä pidetään "uhkana kansalliselle turvallisuudelle". Hallitus voi tulkita sen valitsemallaan tavalla, ja sitä on käytetty sensuroimaan riippumattomia uutissivustoja..
 • Internet-laki vaatii myös Turkin isännöinti- ja käyttöpalvelujen tarjoajia pitämään kaiken tietoliikenteen jopa vuoden ajan.
 • Vuoden 2018 terrorismin vastaisessa laissa kriminalisoidaan Turkissa 'väkivaltaisten menetelmien tai uhkailun laillistaminen, kunnioittaminen tai yllyttäminen' terroristijärjestön propagandaan. Laki tukee myös pysyviä hätävaltioiden valtuuksia, kuten pidättää epäiltyjä ilmaiseksi.

  Terrorismin vastaisen lain laajaa sanamuotoa on käytetty Turkissa toimittajien ja tutkijoiden rankaisemiseksi hallituksen loukkaamisesta. Viranomaisten kritisoinnissa syyllistyneet voivat joutua jopa viiden vuoden vankeuteen.

 • Vuoden 2019 muutokset Internet-asetuksiin ovat vaatineet, että kaikki Turkin online-sisällöntuottajat Netflixistä riippumattomiin uutissivustoihin saavat lisenssin Turkin radion ja television korkeimmasta neuvostosta (RTÜK)..
 • Sisällöntuottajat, jotka eivät saa lisenssiä RTÜK: lta, estetään. Lisenssin tarjoajia seurataan ja estetään, jos he lähettävät jotain, jota hallitus ei hyväksy.
 • Sosiaalisen median sivustot, kuten Facebook, Twitter ja YouTube, ovat myös joutuneet estämään Turkin. Facebook ja Twitter vastaanottavat usein pyyntöjä poistaa sisältöä.
 • Twitter-raportit osoittavat, että Turkki on lähettänyt enemmän poistopyyntöjä kuin mikään muu maa maailmassa.
 • Turkki estää säännöllisesti LGBTQ-sivustoja ja sisältöä säädyllisyyden perusteella.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

9Turkmenistan

VPN-verkot ovat laittomia Turkmenistanissa.

Turkmenistan kielsi VPN: t vuonna 2015 sensuroida ulkomaisia ​​tiedotusvälineitä. Turkmenistanin ainoa, valtion ylläpitämä Internet-palveluntarjoaja, Turkmenet havaitsee ja estää välityspalveluiden tai VPN: ien käytön.

Turkmenistanin Internet on tarkoituksellisesti hinnoiteltu ihmisten käyttämisen estämiseksi. Kuukauden liittymä maksaa 213 dollaria 8 kt / s, mikä on enemmän kuin maan keskimääräinen kuukausipalkka..

VPN: n käyttö Turkmenistanissa voi johtaa määrittelemättömään sakkoon ja kansallisen turvallisuusministeriön pelottavaan kutsuun "ennaltaehkäisevään keskusteluun" .

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

Turkmenistanissa estetään riippumattomat uutiset ja sosiaalisen median sivustot, kuten Facebook, Twitter ja YouTube.

 • Viestisovellukset WeChat, Viber ja WhatsApp on estetty marraskuusta 2013.
 • Viranomaiset valvovat kaikkea Internet-toimintaa ja kirjeenvaihtoa Turkmenistanissa.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

10UAE

Ainoastaan ​​valtion hyväksymät VPN: t ovat laillisia.

Arabiemiirikunnat ovat sallineet vain hallituksen hyväksymät VPN: t vuodesta 2012, arabikevään aikana. Tämän tarkoituksena oli estää VoIP-palveluiden, kuten Skypen, WhatsAppin ja Facebookin, käyttöä.

VoIP-palveluiden estäminen Arabiemiirikunnissa johtui sekä taloudellisista että poliittisista syistä. Sen tarkoituksena on kannustaa paikallisia asukkaita maksamaan (melko kallis) liittymämaksu paikallisista telepalveluista, Etislat ja Du.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat voivat kuitenkin käyttää VPN-verkkoja rajoittamattomasti.

Jos VPN: tä käytetään rikoksen tekemiseen Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, käyttäjä voi joutua vankilaan tai sakkoon 150 000 AED (noin 41 000 dollaria) - 500 000 AED (noin 136 000 dollaria) välillä..

Niille, jotka tarvitsevat VPN: tä ennen matkustamista Yhdistyneisiin arabiemiirikunniin, koottiin opas parhaaseen Yhdistyneen kuningaskunnan VPN: ään.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2017 muutokset tietoverkkorikollisuuteen vuonna 2012 kieltävät kielen, joka loukkaa uskontoa, valtiota, sen hallitsijoita ja symboleja sekä online-pelaamista tai pornografiaa. Laki kriminalisoi myös Internetin käytön Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa mielenosoitusten esittämiseksi.
 • Vuoden 2017 tietoverkkorikollisuutta koskevan lain muutos kriminalisoitiin ilmaisemaan "myötätuntoa Qatarille" ja sen vankila-aika jopa 15 vuotta niille, jotka tekevät.
 • Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Internet-palveluntarjoajien on estettävä ja sensuroitava pornografista sisältöä tai valtion valtaa uhkaavaa sisältöä sekä uhkapeleihin tai terrorismiin liittyvää sisältöä.

Sosiaalisten, poliittisten tai uskonnollisten mielipiteiden lähettäminen verkkoon Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa riittää käyttäjien lähettämiseen vankilaan.

 • Myös VoIP-palvelut, kuten Skype ja WhatsApp, ovat kiellettyjä Arabiemiirikunnissa.

Takaisin rajoitetimpaan taulukkoon

Maat, joissa digitaalisten oikeuksien rajoitukset

Seuraavissa maissa on online-valvontaa ja sensuuria koskevia lakeja, jotka kannattaa harkita, jos olet huolissasi online-yksityisyydestäsi ja turvallisuudestasi.

17 maata, joilla on merkittäviä digitaalisten oikeuksien rajoituksia

Maa
VPN-tila
Sosiaalisen median lohkot
Sensuuri
valvonta
Kambodza oikeudellinen Kohtalainen laaja laaja
Kuuba oikeudellinen vähäinen laaja laaja
Egypti oikeudellinen Kohtalainen Kohtalainen Kohtalainen
Eritrea oikeudellinen Kohtalainen Kohtalainen Kohtalainen
Etiopia oikeudellinen Kohtalainen laaja Kohtalainen
Indonesia oikeudellinen Kohtalainen laaja laaja
Kazakstan oikeudellinen Kohtalainen laaja Kohtalainen
Malesia oikeudellinen Kohtalainen laaja laaja
Myanmar oikeudellinen vähäinen laaja Kohtalainen
Saudi-Arabia oikeudellinen Kohtalainen laaja laaja
Sudan oikeudellinen Kohtalainen laaja Kohtalainen
Syyria oikeudellinen vähäinen laaja laaja
Thaimaa oikeudellinen Kohtalainen laaja laaja
Uganda oikeudellinen laaja laaja Kohtalainen
Uzbekistan oikeudellinen Kohtalainen laaja laaja
Venezuela oikeudellinen Kohtalainen Kohtalainen Kohtalainen
Vietnam oikeudellinen Kohtalainen Kohtalainen Kohtalainen

Taulukko, jossa esitetään yhteenveto VPN: n laillisuudesta ja digitaalisten oikeuksien loukkauksista 17 muussa merkittävässä maassa

avain: Näissä taulukoissa olevat maat on merkitty vastaavasti kullekin luokalle. Vahvin on 'laaja', jota seuraa 'kohtalainen' ja 'vähäinen'.

Esimerkiksi maassa, joka on sensuurisarakkeessa merkitty ”laajaksi”, on olemassa suuri määrä asiaan liittyviä lakeja ja käytäntöjä, kun taas ”maltilliseksi” merkityssä maassa on vain joitain. Maalla, jota kutsutaan alaikäiseksi, on vähän, mutta silti tarpeeksi, jotta se vaikuttaa kielteisesti käyttäjien oikeuksiin.

1Cambodia

VPN-verkot ovat laillisia Kambodžassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2015 televiestintälaki kriminalisoi rikollisen toiminnan suunnittelun tai omaisuuden vahingoittamisen, rankaisemalla niitä, joiden sakot ovat enintään 40 miljoonaa KHR (8 800 dollaria) ja enintään kuusi kuukautta vankeutta..
 • Tämä laki rankaisee myös sellaisten televiestintälaitteiden käytöstä, asentamisesta tai rakentamisesta, jotka johtavat ”kansalliseen epävarmuuteen”.
 • Laki ei tarjoa selvennystä siitä, mitä pidetään ”kansallisena turvallisuutena”, ja sitä voidaan siten käyttää väärin hallituksen kriitikkojen, toimittajien tai aktivistien rankaisemiseksi..
 • Verkko- ja sosiaalisen median hallinnan julistaminen 2018 määrää kaikille Kambodzan Internet-palveluntarjoajille asentamaan valvontatekniikan.

Tämän valvontateknologian avulla viranomaiset voivat helposti estää sosiaalisen median tilit tai sivut, joita pidetään syrjivinä tai uhkaa kansallista turvallisuutta.

 • Vuoden 2018 fake News -laki kriminalisee väärien tietojen julkaisemisen verkossa ja rankaisee rikoksentekijöitä enintään kahden vuoden vankeudessa ja 1000 dollarin sakolla. Laki edellyttää myös, että verkkosivustot rekisteröidään Kambodzan tiedotusministeriöön.
 • Rikoslain 2018 muutoksilla otettiin käyttöön seuraamuksia kuninkaan loukkaamisesta lèse-majesté-lain nojalla. Jokainen henkilö tai tiedotusvälineet, joka on syyllistynyt (kuninkaan) arvoon vaikuttavan sisällön tuottamiseen tai jakamiseen, voidaan rangaista enintään viiden vuoden vankeudessa ja jopa 10 miljoonan rielin (2500 dollarin) sakolla.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

2Cuba

Turistit ja paikalliset kuubalaiset ihmiset odottavat rivissä Kuuban hallituksen ovella sisäänkäynnin kohdalla ETECSA: n teleyrityksen toimistossa.

Trinidad, Kuuba. 10. helmikuuta 2019. Turistit ja paikalliset kuubalaiset ihmiset odottavat rivillä Kuuban hallituksen ovella sisäänkäynnillä ETECSA: n teleyrityksen toimistossa. Luotto: Syksyinen taivasvalokuvaus

VPN: t ovat laillisia Kuubassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Kuuban perustuslaissa todetaan, että sananvapaus on toissijainen sosialististen ihanteiden edistämisessä. "Vallankumouksen" vastaisten mielipiteiden ilmaiseminen on kielletty.
 • Kuuban rikoslaki voi asettaa henkilöt vankilaan jopa 20 vuodeksi toiminnasta, joka uhkaa yleistä järjestystä. Sitä voidaan käyttää myös pidättämään, muuttamaan tai tutkimaan niitä, jotka ovat sosialististen normien vastaisia.
 • Vuonna 1996 annetussa asetuksessa 209 kielletään Internetin käyttö kuubalaisen yhteiskunnan moraalisten periaatteiden tai maan lakien rikkomiseen. Laissa kielletään myös sähköpostit, jotka "vaarantavat kansallisen turvallisuuden".
 • Kuuban kansallisen itsenäisyyden ja talouden suojelua koskevassa laissa 1999 kielletään sisällön tai aineiston jakelu, joka on hallituksen vastaista tai osoittaa tukevan Yhdysvaltain kauppasulkua ja tuomitsee 3–8 vuoden vankeusrangaistuksen niille, jotka tekevät.
 • Kuuba esitti vuonna 2007 päätöslauselman 127. Tämä kieltää sellaisen tiedon levittämisen, joka uhkaa kansallista turvallisuutta, sosiaalisia normeja tai yksilöiden koskemattomuutta. Se antaa myös internetin ja tiedon tarjoajille oikeuden valvoa Internetiä ja ilmoittaa rikollisesta käytöksestä viranomaisille.
 • Päätöslauselma 179, joka otettiin käyttöön vuonna 2008. Siinä vakiinnutetaan Internet-sensuurien Internet-palveluntarjoajien asema ja todetaan, että heidän on "toteutettava tarvittavat toimenpiteet estääkseen pääsy sivustoille, joiden sisältö on yhteiskunnallisten etujen, moraalin ja hyvän käytöksen vastaista; samoin kuin sellaisten sovellusten käyttö, jotka vaikuttavat valtion eheyteen tai turvallisuuteen. "

  Kuuba myönsi kansalaisilleen kodin Internet-yhteyden vain vuonna 2017 ja laati mobiilitietosuunnitelmat käyttöön vuonna 2018. Koska nämä palvelut ovat kalliita, Kuuban ainoa palveluntarjoaja, valtion omistama ETECSA, harjoittaa merkittävää sensuuria. Kuuban kommunistisen puolueen pyynnöstä ETECSA on laillisesti velvollinen estämään ja rajoittamaan pääsyä hallitukselle kriittiseen sisältöön.

 • Seuranta ja valvonta Kuubassa on levinnyttä, ja ETECSA lopettaa käyttäjien Internet-yhteyden käytön, jos he osallistuvat toimintaan, joka rikkoo hallituksen edistämiä sosiaalisia normeja..
 • Aiemmin tänä vuonna järjestetyn kansanäänestyksen aikana Kuubassa estettiin kriittisiä uutissivuja sekä maan sisällä että ulkopuolella. Tämä vähensi kansalaisten mahdollisuuksia saada puolueetonta tietoa ja auttoi Kuuban kommunistista puolueta panemaan täytäntöön kyllä-äänestyspropagandansa..

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

3Egypt

VPN-verkot ovat laillisia Egyptissä.

On yllättävää, että VPN: t ovat laillisia Egyptissä, kun otetaan huomioon Internetin seurannan, seurannan ja sensuurin laajuus maassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2013 perustuslakimuutoksissa todetaan, että sensuuri on laitonta "millään tavalla".
 • Tästä säännöstä on kuitenkin merkittäviä poikkeuksia. Näihin poikkeuksiin sisältyy "sodan tai yleisen mobilisaation aikana" tai kun sisältö on "tarkoitettu" väkivallan yllyttämiseen tai on syrjivä. Näiden poikkeusten laajaa sanamuotoa voidaan manipuloida hallituksen kriitikkojen rankaisemiseksi rajoittaen sananvapautta.
 • Vuoden 2015 terrorismin vastainen laki laajentaa terrorismin määritelmää Egyptissä siten, että se kattaa myös uhkaavan yleisen järjestyksen. Se antaa viranomaisille myös mahdollisuuden seurata Internetiä ja sosiaalista mediaa terrorismin sisällön varalta.

Terrorismin vastainen laki rankaisee ryhmiä, jotka puolustavat lakien "estämistä" elinrankeilla tai kuolemanrangaistuksella. Tämä vaikuttaa suoraan ihmisoikeusryhmien ja aktivistien työhön maassa. Laissa rangaistaan ​​myös verkkosivustojen luomista terrorismin edistämiseksi tai tukemiseksi vähintään viiden vuoden vankeusrangaistuksella.

 • Paitsi, että laki on ottanut käyttöön kuolemanrangaistuksen niille, jotka nähdään perustavan tai johtavan terroristiryhmää. Se suojaa myös siviileihin voimaa käyttäviä upseereita tai armeijan jäseniä.
 • Vuoden 2018 tiedotusväline- ja lehdistölain muutoksista kriminalisoitiin julkaisujen jakaminen sekä Egyptistä että sen ulkopuolelta, kun ne sisältävät aineistoa, jonka katsotaan edistävän väkivaltaa, rasismia, vihaa tai suvaitsemattomuutta tai joka häiritsee yleistä rauhaa.
 • Tämän lain mukaan sosiaalisen median tilit, joilla on vähintään 5000 seuraajaa, voidaan keskeyttää väärennösten levittämisen tai väkivallan edistämisen vuoksi. Näiden tilien omistajat joutuvat myös menemään vankilaan.
 • Vuoden 2018 tietoverkkorikollisuuslaki sallii viranomaisten laillisesti estää sivustoja, joita pidetään uhkana "kansalliselle turvallisuudelle". Kiellettyjä verkkosivustoja käyvät egyptiläiset voidaan lähettää vankilaan jopa vuodeksi. Kiellettyjen sivustojen luojat voidaan lähettää vankilaan enintään kahdeksi vuodeksi.
 • Huolestuttavaa, että Egyptin verkkorikollisuuslaki edellyttää myös, että Internet-palveluntarjoajat pitävät käyttäjän tietoja yllä ja toimittavat ne viranomaisille tarvittaessa.
 • Egyptin huhtikuussa pidetyssä perustuslaillisessa kansanäänestyksessä viranomaiset estivät Batel-nimisen oppositiovetoomuksen (tyhjä) sivun. Tämä osoittaa Egyptin viranomaisten tavoitettavuuden ja heidän digitaalisten oikeuksien ja vapauksien huomiotta jättämisen.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

4Eritrea

VPN-verkot ovat edelleen laillisia Eritreassa.

Eritelmän autoritaarinen sääntö on vaikuttanut käyttäjien Internetiin pääsyyn ja käyttämiseen CPJ: n lehdistö- ja puherajoitusten takia maailman censoimimpana maana..

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vain 1 prosentilla väestöstä on Internet-yhteys Eritreassa. Niiden, jotka haluavat käyttää Internetiä, on käynti Internet-kahviloissa, joissa heidän riskiään seurataan. Internetiin ei myöskään voida päästä matkapuhelimien kautta maassa.

CPJ mainitsee Itä- ja Etelä-Afrikan kansainvälistä TVT-politiikkaa koskevan yhteistyöraportin, jossa todetaan, että Eritrean autoritaarinen hallinto on niin ”julma tai käskevä”, että maan Internetin jatkuva häiritseminen on melkein tarpeetonta.

 • Tästä huolimatta Eritrea on ryhtynyt toimiin rajoittaakseen pääsyä näkymiin, jotka saattavat maalata hallituksen huonossa valossa. Vuoden 1996 lehdistölain mukaan tiedotusvälineiden on edistettävä ”kansallisia tavoitteita”, kun taas kaikki riippumattomat tiedotusvälineet kiellettiin vuonna 2001.
 • Hallitus esti pääsyn sosiaaliseen mediaan 15. toukokuuta 2019. Tämän oli tarkoitus estää mielenosoituksen järjestäminen maan itsenäisyyspäivää, 26. toukokuuta edeltäessä..

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

5Ethiopia

VPN: t ovat laillisia Etiopiassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2008 joukkotiedotusvälineet ja tiedonvälityksen vapaus vahvistavat sanan- ja lehdistönvapauden. Se heikentää tätä kuitenkin antamalla ankaria sakkoja kunnianloukkauksesta.
 • Se tekee myös mediapisteiden rekisteröinti- ja lisenssiprosessista tarpeettoman monimutkaisen.
 • Organisaatiot, kuten CPJ, ovat aiemmin kirjoittaneet Etiopian pääministerille Abiy Ahmedille vetoomalla joukkotiedotusvälineiden lain uudelleentarkasteluun.
 • Vuoden 2009 terrorismin vastaista julistusta laajennettiin vuoden 2012 telelakilakeja koskemaan sähköiseen viestintään.
 • Nämä lait kriminalisoivat kaikki verkossa tehdyt viestit tai lausunnot terrorismin rohkaisemiseksi. Telecom-petoslaki kieltää myös Skypen kaltaiset VoIP-palvelut ja on pakottanut käyttäjiä rekisteröimään laitteitaan hallitukseen.
 • Vuoden 2016 tietokonerikollisuusjulkaisu kriminalisoi verkkotoiminnot, kuten sellaisen sisällön jakaminen, joka ”yllyttää pelkoa, väkivaltaa, kaaosta tai konflikteja ihmisten keskuudessa”.
 • Tietokonerikollisuuslaki rankaisee 'tulehduksellisen sisällön' jakamisen jopa kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Se rajoittaa huomattavasti sananvapautta, koska sitä voidaan käyttää hallituksen kriitikkojen hiljentämiseen.

Etiopian tietokonerikollisuuden julistaminen antaa hallitukselle mahdollisuuden valvoa ja siepata digitaalista viestintää. Se on myös vaatinut Internet-palveluntarjoajia ja muita telepalvelujen tarjoajia tallentamaan käyttäjätietoja vähintään vuoden ajan.

 • Vihapuhetta ja väärää tietoa koskeva laki, joka laadittiin huhtikuussa 2019, kriminalisoi 'vihapuheen' ja 'vääriä uutisia' rangaistuksilla, jotka ovat enintään viisi vuotta ja kolme vuotta..
 • Lain laaja sanamuoto koskee sananvapauden seurauksia, koska sitä voidaan rangaista hallituksen kriittisiä sekä riippumattomia tiedotusvälineitä.
 • Aikaisemmin Etiopia toteutti usein Internet-sammutuksia ja sosiaalisen median blokkeja. Pääministeri Abiy Ahmed on kuitenkin tullut valtaan, mutta maa on kokenut enemmän lehdistö- ja Internet-vapautta.
 • Huhtikuussa 2018 CPJ ei kirjannut toimittajien olevan baarien takana ensimmäistä kertaa 14 vuoden aikana, ja yli 260 verkkosivustoa avattiin. Etiopian aikaisempi tiedotusvälineiden kielto kumottiin, mikä tarkoitti toimittajien palaavan maanpakoon.
 • Pääministeri Abiy Ahmed on tuonut Etiopialle suuremman vapauden, mutta aiempien hallitusten käyttöön ottamat tukahduttavat lait ovat edelleen voimassa.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

6Indonesia

Protestoijalla on merkki, joka kehottaa lopettamaan LGBT-syrjinnän osana naisten maaliskuuta 2019.

Yogyakarta, Indonesia. 8. maaliskuuta 2019. Protestoijalla on merkki, jossa kehotetaan lopettamaan LGBT-syrjintä osana vuoden 2019 naisten maaliskuuta. Luotto: Billy Hanggara

VPN-verkot ovat laillisia Indonesiassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2011 valtion tiedustelulaki kriminalisoi maan tiedustelutoimintaan liittyvien luottamuksellisten tietojen tietoisen tai huolimattomuuden vuoksi. Tästä syylliseksi tunnistetut henkilöt voivat mennä vankilaan jopa 10 vuodeksi.

Indonesian valtion tiedustelulaki antaa viranomaisille myös luvan "estää ja / tai torjua" kaikkia toimia tai henkilöitä, jotka ovat haitallisia "kansallisille eduille tai kansalliselle turvallisuudelle". Viranomaiset voivat käyttää sitä väärin, koska sen laaja sanamuoto laillistaa väkivallan käytön tuomitut.

 • Vuoden 2016 muutokset sähköisiin transaktiolakiin sallivat valtion virastojen estää sisällön, jota pidetään "negatiivisena" ja / tai yleisen järjestyksen uhkana. Laki rankaisee vihamielisyydestä, kunnianloukkauksesta ja väkivallan yllyttämisestä jopa neljä vuotta vankeutta ja 750 miljoonan IDR: n (54 000 dollarin) sakolla..
 • Tämän lain laajan sanamuodon seurauksena sitä voidaan käyttää rankaisemaan käyttäjiä jonkun tunnistamisesta Facebook-viestiin, jonka hallitus ei hyväksy.
 • Indonesian ETL: n vuoden 2016 muutokset lisäsivät myös sisältörajoituksia tarjoamatta avoimuutta tai tapaa verkkosivustoille valittaa.
 • Vuoden 2018 muutokset terrorismilain rikosten torjumiseen vuonna 2003. Tämä laki antaa viranomaisille oikeuden kuunnella verkko- ja matkaviestintää, jonka lähettävät tai niille, joita epäillään osallistumisesta terroritekoon.

Organisaatiot, kuten Human Rights Watch, ovat selvittäneet, kuinka Indonian terrorilaissa annettua "terrorismin" laajaa määritelmää voitaisiin käyttää väärin tutkimaan hallituksen kriitikkoja, ympäristön puolestapuhujaita tai uskonnollisia ryhmiä..

 • Vuonna 2017 Indonesiaan perustettiin kansallinen tieto- ja salausvirasto, jonka tehtävänä on sensuroida Internet seuraamalla ja suodattamalla sisältöä.
 • Viestintä- ja tiedotusministeriö (MCI) julkaisi ”Cyber ​​Drone 9” tammikuussa 2018, A.I. järjestelmä, joka on suunniteltu suodattamaan ja estämään kielletty sisältö automaattisesti.
 • Estäminen riippuu kunkin Internet-palveluntarjoajan ohjelmistosta, mikä tarkoittaa, että Internet-palveluntarjoajat voivat halutessaan lisätä uusia sivustoja mustalle listalle. Tämä rajoittaa edelleen tiedonvapautta Indonesiassa.
 • Indonesia estää usein LGBTQ-sisältöä, verkkosivustoja ja mitä tahansa islamin loukkaavaa sisältöä. Tumblr ja muut sosiaalisen median sivustot ovat joutuneet kohtaamaan sisältölohkoja. Helmikuussa 2019 poistettu Instagram-tili homojen muslimien kamppailujen kuvaamiseksi.
 • Reddit, YouTube ja Vimeo on estetty kokonaan Indonesiassa, ja myös jotkut VPN-verkot on estetty.
 • Indonesian viestintä- ja tiedotusministeriö ilmoitti 28. lokakuuta 2019 rajoittavansa sosiaalista mediaa ”yleisöä vaarantavien hätätilanteiden aikana”. Siitä huolimatta, että ministeri Johnny G. Plate myönsi tämän loukkaavan ihmisoikeuksia..

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

7Kazakhstan

VPN-verkot ovat edelleen laillisia Kazakstanissa huolimatta usein esiintyvistä Internet-häiriöistä.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2014 rikoslain muutokset lisäsivät Kazakstanissa rankaisemista rankaisemiseksi. He ottivat käyttöön myös tiukempia rangaistuksia väärennettyjen uutisten levittämisestä ja virkamiesten loukkaamisesta.
 • Näiden muutosten seurauksena Kazakstanin viranomaiset kuulustelivat neljä toimittajaa, koska he työskentelivät Forbes.kz-sivustossa, joka on viranomaisten mielestä levittävän väärää tietoa.

Laki laajensi myös Kazakstanissa kriminalisoidun sosiaalisen erimielisyyden määritelmää, jossa tuomitaan kaikki kehotukset muuttaa tai kaataa perustuslaillinen järjestys. Tämän seurauksena ihmisoikeusryhmiä, aktivisteja ja riippumattomia mediaorganisaatioita voidaan rangaista heidän verkkokäyttäytymisestään.

 • Kazakstanin demokraattiseen valintaan liittyvän vuoden 2018 materiaalikiellon perusteella on laitonta julkaista tai jakaa sisältöä, mukaan lukien yksityiset viestit, jotka liittyvät Kazakstanin demokraattiseen valintaryhmään (DVK), joka luokiteltiin Kazakstanin terroristiryhmään vuonna 2018..
 • Internetin estämisestä vuonna 2018 annettu asetus laillisti sivuston estämisen Kazakstanissa, vaikka viranomaiset olivatkin tehneet sitä vuosia. Asetuksessa viranomaiset sallivat estää verkkosivustot "hätätilanteissa". Tätä laajaa terminologiaa voidaan käyttää estämään kaikki verkkosivut, jotka eivät ole linjassa hallituksen mielipiteen kanssa..
 • Kazakstanin viranomaiset tekevät usein Internet-yhteyksiä ja estävät sivustoja poliittisten levottomuuksien aikana.
 • Facebook, Instagram, Telegram, YouTube ja riippumattomat mediasivustot estettiin Kazakstanissa toukokuussa 2019 pidettyjen opposition mielenosoitusten aikana..
 • Kesäkuussa 2019 Kassym-Jomart Tokajevista tuli presidentti. Vaalien aikana jotkut VPN-palvelut estettiin Kazakstanissa. Siksi on perusteltua epäillä tulevaa VPN: n estämistä Kazakstanissa tai täydellistä kieltoa.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

8Malaysia

VPN-verkot ovat laillisia Malesiassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 1997 tietokonerikollisuuslaki kriminalisoi tietokoneiden hakkeroinnin tai väärinkäytön Malesiassa. Se antaa viranomaisille myös oikeuden hankkia ja etsiä laitteita kaikille, joiden epäillään tehneen jommankumman näistä rikoksista.
 • Vuoden 1998 viestintä- ja multimedialaki tekee laitonta levittää tai tuottaa online-sisältöä, jonka nähdään loukkaavaa, uhkaavaa, säädytöntä, vääriä, vääriä tai kansallisen turvallisuuden uhkaa Malesiassa..
 • Malesian viestintä- ja multimedialaki sallii viranomaisten myös siepata viestinnän, jos niiden uskotaan liittyvän rikoksiin, kuten palvelujen väärään käyttöön (lueteltu edellä) tai petoksiin..
 • Vuoden 2012 turvallisuusrikoksista (erityistoimenpiteet) annettu laki myöntää Malesian viranomaisille laajamittaisen sieppaamiskyvyn verkko- ja matkaviestintään. Se kriminalisoi valtion vastaista käyttäytymistä tai yllyttää 'terroritekoihin'.
 • Tämän lain mukaan poliisit voivat myös siepata viestinnän, jos heidän uskotaan liittyvän rikolliseen toimintaan.
 • Vuoden 2015 muutokset istuntolakiin antavat viranomaisille mahdollisuuden estää kaiken sähköisen sisällön, jonka katsotaan johtavan kapinaan valtiota vastaan. Malesiassa menetetyksi syyllistyneiden enimmäiskestoaika on nyt kolme vuotta seitsemään.

Vuonna 2018 saarnaaja Wan Ji Wan Hussin sai 12 kuukauden vankeusrangaistuksen siitä, että se julkaisi Facebookissa vuonna 2012 oletettavasti ”sietäviä” ​​kommentteja Selangorin sulttaanista.

 • Malesian istuntolaki on ongelmallinen, koska sitä voidaan käyttää minkä tahansa hallituksen vastaisen retoriikan ja pätevän hallituksen kritiikin rankaisemiseen. Hallitus on kuitenkin hiljattain keskustellut lain korvaamisesta, ja se voisi lisätä sananvapautta Malesiassa.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

9Myanmar

VPN: t ovat laillisia Myanmarissa.

Vaikka VPN: t ovat laillisia Myanmarissa, maassa on huono digitaalisten oikeuksien tilanne, mikä rohkaisee itsesensuuria liian laajojen lakien ja ankarien syytteiden avulla.

Myanmarissa ei ole myöskään tietosuojalakeja.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2004 sähköinen transaktiolaki kriminalisoi verkkokäyttäytymisen, jota pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle, julkiselle rauhalle, taloudelle, kulttuurille tai kansalliselle yhteisvastuulle. Lain laaja sanamuoto tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää rankaisemaan käyttäjiä vain sisällön jakamisesta, jota hallitus ei hyväksy.
 • Vuoden 2013 telelaki kriminalisoi kunnianloukkauksen ja väärien tietojen tahallisen levittämisen.

  Vuodesta 2013 joulukuuhun 2017 yli 100 tapausta saatettiin viranomaisille televiestintälain nojalla.

 • Suurin osa syytetyistä työskenteli journalismissa tai aktivismissa. Yksi henkilö lähetettiin vankilaan suoratoistoisena videonaan pojastaan ​​satiirisessa näytelmässä, jossa arvosteltiin armeijaa.
 • Vuoden 2014 tiedotusvälinelaki rankaisee toimittajia, jotka ovat syyllistyneet Myanmarin poliittisten, rodullisten tai uskonnollisten konfliktien liioitteluun.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

10Saudi Arabia

VPN-verkot ovat laillisia Saudi-Arabiassa maan ankarista sensuurilakeista huolimatta.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2007 tietoverkkorikollisuuden vastaisessa laissa kielletään sellaisen materiaalin lähettäminen tai tuottaminen, joka vahingoittaa yleistä järjestystä, uskonnollisia arvoja, yleistä moraalia tai [tai] yksityiselämän pyhyyttä. ) tai lähetetään vankilaan enintään viiteen vuoteen.
 • Vuoden 2017 terrorismin vastainen laki kieltää yksilöitä käyttämästä "sosiaalista asemaansa tai tiedotusvälineiden vaikutusta terrorismin edistämiseen" sellaisten henkilöiden kanssa, jotka joutuvat saamaan jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen..
 • Tämä laki kriminalisoi myös kuninkaan tai kruununprinssin kuvaamisen tavalla, joka häpeättää uskontoa tai oikeudenmukaisuutta. Syyllisiksi todetut voidaan rangaista viidestä kymmeneen vankeuteen.
 • Vuonna 2017 hallitus kehotti Saudi-Arabian kansalaisia ​​ilmoittamaan muille valtiota heikentävän sisällön lähettämisestä. Heitä käskettiin tekemään tämä Kolonna Amn (“We are all security”) -sovelluksen kautta.
 • VOIP-palvelujen laillistamisen jälkeen Saudi-Arabian viranomaiset ilmoittivat vuonna 2017 aloittavansa kaikkien puhelujen tarkkailun ja sensuroinnin..

Valvontaa suoritetaan Saudi-Arabiassa massamittakaavassa, ja hallitus väittää sen olevan välttämätöntä "kansallisen turvallisuuden" suojelemiseksi..

 • Ne, jotka todennäköisimmin kokevat seurantaa Saudi-Arabiassa, ovat poliittiset, sosiaaliset ja uskonnolliset aktivistit.
 • Muita Saudi-Arabian estettyjä sivustoja ovat ne, jotka hallitus pitää "moraalittomina" ja jotka kohdistuvat pääosin pornografiaan, uhkapelisivustoihin ja sivustoihin, jotka edistävät shia-ideologiaa tai jakavat LGBTQ-sisältöä.
 • Toimittaja Jamal Kashoggin surullinen tapaus osoittaa, kuinka pitkälle Saudi-Arabian viranomaiset ovat halukkaita vaientamaan opposition äänet. Hänen murha muistuttaa kaikkia Saudi-Arabian kansalaisia ​​siitä, mitä voi tapahtua niille, jotka puhuvat maan politiikan vastaisesti..

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

11Sudan

Sudanin mielenosoitus hallitsevaa siirtymäkauden sotilasneuvostoa (TMC) vastaan ​​Internetin täydellisen sähkökatkon aikana.

Khartoum, Sudan. 30. kesäkuuta 2019. Sudanin mielenosoitus hallitsevaa siirtymäkauden sotilasneuvostoa (TMC) vastaan ​​Internetin täydellisen sähkökatkon aikana. Luotto: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live News

VPN-verkot ovat laillisia Sudanissa.

Internetin saatavuus Sudanissa on rajoitettu tietojen korkean hinnan ja maan heikon talouden vuoksi.

Vuonna 2018 ilmoitettiin, että internetyhteys Sudanissa maksoi lähes puolet käyttäjien keskimääräisestä kuukausipalkasta. Nämä korkeat hinnat haittaavat Sudanissa asuvien internetyhteyttä.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2007 epävirallinen rikosten torjuntalaki (I.T. Crime Act) kieltää verkkosivuja, jotka kritisoivat hallitusta tai julkaisevat julkista moraalia loukkaavaa tai loukkaavaa sisältöä..
 • Tämä laki rajoittaa sananvapautta, koska se antaa Sudanin hallitukselle mahdollisuuden sensuroida mitä tahansa puoluelinjaa vastoin.
 • Vuoden 2010 kansallinen turvallisuuslaki antaa kansalliselle tiedustelupalvelulle (NISS) mahdollisuuden pidättää ja sensuroida hallitusta kritisoivia toimittajia. Se myöntää NISSille myös koskemattomuuden syytteitä vastaan, mikä tarkoittaa, että se voi päästä eroon väkivallasta pidätyksiä tehtäessä.

Amnesty International kertoi aiemmin, kuinka NISS on käyttänyt vankien kiduttamista, pidättämistä ja pelottelua.

 • Vuoden 2018 tietoverkkorikollisuuden vastainen laki kriminalisoi väärennösten leviämisen ja ulkomaalaisten kritisoinnin, rankaisemalla niitä, jotka tekevät jopa kaksi vuotta vankeutta.
 • Vuoden 2018 muutokset lehdistö- ja julkaisulakiin (medialaki) edellyttävät kaikkien toimittajien ilmoittautumista journalismin neuvostossa. Ne myös laajentavat lehdistölakia digitaaliseen mediaan. Tämä tarkoittaa, että päätoimittajat ovat vastuussa kaikesta heidän sivustolleen julkaistavasta sisällöstä.
 • Sudan kärsi Internet-sammutuksesta heinäkuussa 2019, mikä heikentää merkittävästi maan käyttäjien kykyä kommunikoida. Sudanin hallitseva sotilasneuvosto aiheutti Internet-sammutuksen demokratiakehityksen vastaisten mielenosoitusten tukahduttamiseksi.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

12Syria

VPN: t ovat laillisia Syyriassa.

Syyrian viranomaiset käyttivät kuitenkin vuonna 2011 syvää Packet Inspection (DPI) -toimintoa OpenVPN-, L2TP- ja IPsec-VPN-protokollien estämiseen..

Tämän vuoksi näistä protokollista riippuvat VPN: t eivät ole enää tehokkaita maan käyttäjille.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2001 lehdistölaki kieltää vääriä uutisia tai uutisia, jotka uhkaavat Syyrian "kansallista yhtenäisyyttä" tai kansallista mielipidettä. Tätä laajaa terminologiaa voidaan käyttää toimittajien, poliittisten aktivistien tai oppositioryhmien rankaisemiseksi pelkästään näkemyksensä lähettämisestä verkkoon.
 • Syyrian medialaki, joka hyväksyttiin vuonna 2011, kriminalisoi sellaisen sisällön lähettämisen, joka uhkaa "kansallista yhtenäisyyttä ja kansallista turvallisuutta", yllyttää "viharikoksiin" tai on kyse maan armeijasta. Sitä voidaan siis käyttää toimittajien tai hallinnon vastapuheiden rankaisemiseen.
 • Vuoden 2018 muutoksilla tietoverkkorikollisuuden vastaiseen lakiin, joka tunnetaan myös nimellä Law Nine, perustettiin erityistuomioistuimet viestinnän ja tekniikan väärinkäyttöä koskeviin asioihin..

  Vuoden 2018 muutos perustuu alkuperäiseen tietoverkkorikollisuuden vastaiseen lakiin, jossa voidaan rangaista "ketä tahansa, joka yllyttää rikollisuutta tai edistää sitä tietoverkkojen välityksellä", enintään kolmen vuoden vankeusrangaistuksella ja enintään 600 dollarin sakolla..

 • Julkisen tai valtion vakauden uhaaminen on myös kriminalisoitu tietoverkkorikollisuuden vastaisella lailla.
 • Tätä lakia voidaan rangaista kaikille, jotka kritisoivat Syyrian hallitusta verkossa, toimittajista bloggaajiin, ja joka on tuomittu digitaalisten oikeuksien ja vapauksien loukkaamisesta..
 • Internet-sammutukset ovat yleisiä Syyriassa, ja suuri määrä sivustoja, mukaan lukien oppositiopuolueiden ja ihmisoikeusjärjestöjen, on edelleen estetty..

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

13Thailand

Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn, kuningatar Suthida, prinssit ja prinssi nähdään Suurpalatsin parvekkeella tervehdyttäessäään yleisöä.

Bangkok, Thaimaa. 6. toukokuuta 2019. Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn, kuningatar Suthida, prinssit ja prinssi nähdään Suurpalatsin parvekkeella heidän tervehdyttäessä yleisöä.

VPN-verkot ovat laillisia Thaimaassa, mutta hallitus on usein estänyt niitä.

Thaimaa ei ole Internet-vapauden ystävä, ja online-sensuuri toteutetaan massiivisesti. Asioiden vaikeuttamiseksi viranomaiset eivät tarjoa avoimuutta millä verkkosivustoilla estetään tai miksi.

Thaimaan hallitus vastaanottaa usein Facebookin ja Googlen kaltaisia ​​käyttöympäristöjä sisällön poistamiseksi. Demokraattisia aktivisteja, aktivisteja ja oppositiopuolueiden jäseniä kohdellaan myös jatkuvasti vainossaan näkemyksensä jakamisen kautta verkossa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • 2007 & Vuoden 2017 muutokset tietokoneisiin liittyvästä rikoksesta annettuun lakiin (a.k.a tietoverkkorikollisuuslaki) antavat viranomaisille valtuudet estää ja poistaa online-sisältöä ja sallivat käyttäjän tietojen haun ilman oikeuksia..
 • Tämä laki rajoittaa myös sananvapautta Thaimaassa edistämällä "julkista moraalia" loukkaavan materiaalin sensuuria.
 • Thaimaan lèse-majesté on Thaimaan rikoslain erityinen osa, joka kriminalisoi monarkian kunnianloukkauksen. Lèse majesté -tapahtumaa on pantu yhä enemmän täytäntöön Thaimaassa onnistuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen vuodesta 2014 lähtien. Monet on lähetetty vankilaan seurauksena.
 • 18-vuotinen vankeusrangaistus annettiin 61-vuotiaalle miehelle lèse majesté -pelissä videosta Facebookissa, jonka viranomaiset pitivät monarkian loukkaavana..

 • Digitaalitalousministeri ilmoitti 8. lokakuuta 2019, että Thaimaan kauppojen tai kahviloiden, jotka tarjoavat WiFi-palveluita, on pidettävä Internet-liikenteen lokia 90 päivän ajan. Tämä on niin, että virkamiehet pääsevät tietoihin tietokonerikollisuudesta annetun lain 26 §: n nojalla.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

14Uganda

VPN: t ovat laillisia Ugandassa.

Vaikka VPN: t ovat teknisesti laillisia Ugandassa, hallitus on pyytänyt Internet-palveluntarjoajia estämään ne, koska niitä käytetään usein ohittamaan maan sosiaalisen median vero..

Ugandan Internet-palveluntarjoajien on myös estettävä sivustoja, joita UCC ei ole rekisteröinyt (Uganda Communications Commission.)

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2002 terrorismin vastaisella lailla kielletään sisällön julkaiseminen ja levittäminen, jonka nähdään tukevan ”terrorismia”.
 • Lain laaja terminologia jättää sen väärinkäytöksi, koska ”terrorismi” voidaan tulkita tarkoittavan mitä tahansa hallituksen vastaista. Ne, jotka rikkovat lakia, rangaistavat kuolemalla.
 • Vuoden 2010 viestintälaki antaa Ugandan viranomaisille mahdollisuuden vakoilla siviilien henkilöiden sekä epäiltyjen terroristien henkilökohtaista viestintää.
 • Vuoden 2011 tietokoneiden väärinkäyttölaki kriminalisoi "loukkaavan viestinnän" sekä elektronisten laitteiden käytön yrittääkseen häiritä "toisen henkilön rauhaa, hiljaisuutta tai yksityisyyden oikeutta". Tätä voidaan käyttää hallituksen kriitikkoihin kohdistamiseen ja määrätään sakkoja tai enintään vuoden vankeusaika.

Vuoden 2018 sosiaalisen median vero tuli voimaan heinäkuussa 2018, ja se otti käyttöön 200 Ugandan šilillin päivässä (5 senttiä) veron sosiaalisen median käytöstä. Tämä vero vaikuttaa yli 60 sosiaalisen median sivustoon, mukaan lukien Twitter ja Facebook.

 • Hallituksen mukaan sosiaalisen median veron syynä on kerätä rahaa julkisiin palveluihin. Presidentti Musevenin viime vuoden maaliskuussa valtiovarainministeriölle lähettämässä kirjeessä kehotettiin kuitenkin ottamaan vero käyttöön keinona estää "juorut" verkossa.
 • Ugandan sensuuri on vain kasvussa, kun viranomaiset käyttävät kaikkia mahdollisuuksia rangaistakseen poliittisia vastustajia tai hallituksen kriitikkoja.
 • Esimerkki Ugandan lisääntyneistä sortotoimenpiteistä on äskettäinen oikeudenkäynti oikeuden oppositiojohtajaan Bobi Wineiin. Bobi Viini vietiin oikeuteen 6. elokuuta 2019 presidentin Musevenin ärsyttävän vastuulla. Tämä osoittaa, kuinka lakeja voidaan taipua Ugandan poliittisten vastustajien ja kriitikkojen rankaisemiseen.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

15Uzbekistan

VPN-verkot ovat laillisia Uzbekistanissa.

Siitä huolimatta maalla on vielä tapa päästä suojaamaan digitaalisia oikeuksia.

Skype, WhatsApp ja Viber ovat joutuneet usein estämään Uzbekistanin käytön, vaikka käyttöoikeus palautettiin toukokuussa 2018.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Uzbekistanin rikoslaki, jota muutettiin vuonna 2016, kieltää sisällön jakamisen, joka yllyttää vihaan tai jota pidetään uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Rikoslain epämääräinen sanamuoto tarkoittaa, että viranomaiset voivat käyttää sitä sananvapauden tukahduttamiseen ja mielivaltaisten pidätysten toteuttamiseen.
 • Rikoslain 2016 muutoksilla pidennettiin vankeutta viidestä kahdeksaan vuoteen kahdeksaan vuoteen kansallisille turvallisuuksille uhkaavan sisällön julkaisemisesta syytettynä..
 • Uzbekistanin omalla valtion johtamalla televiestintä- ja Internet-palveluntarjoajalla Uztelecomilla on monopoli markkinoilla. Tämän ansiosta hallituksen on helppo toteuttaa Internet-sammutus tai suorittaa sensuuri.

Uztelecomin ja kaikkien muiden Internet-palveluntarjoajien on asennettava valvontalaitteet verkkoihin lisenssin saamiseksi. Tämän ansiosta hallitus voi toteuttaa joukkovalvontaa.

 • Uzbekistan on ottanut käyttöön valtion ylläpitämän hakukoneen, joka suodattaa ja piilottaa automaattisesti sisällön, jota viranomaiset eivät halua nähdä.
 • Hallitus on estänyt ihmisoikeusjärjestöjen, kuten Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin, verkkosivustot. Tämä tarkoittaa, että niihin pääsee vain työkaluilla, kuten VPN.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

16Venezuela

Venezuelan nuoret osoittavat vastustavansa sensuuria mediassa ja toimittajien vainoa.

Caracas, Venezuela. 9. kesäkuuta 2017. Venezuelan nuoret osoittavat vastustavansa sensuuria mediassa ja toimittajien vainoa. Luotto: EFE-uutistoimisto / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

VPN-verkot ovat tällä hetkellä laillisia Venezuelassa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2010 muutokset Resorte-ME -lakiin (mediavastuulaki) kriminalisoivat online-viestien lähettämisen, jotka edistävät ahdistusta, häiritsevät yleistä järjestystä, laiminlyödä tai edistävät lakien rikkomista.
 • Tämän lain mukaan verkkosivustoille voidaan määrätä suuria sakkoja kielletyn sisällön rajoittamatta jättämisestä tai poistamisesta, ja kansalliselle turvallisuudelle uhkana pidetyn sisällön lähettäjät voivat saada vankilaan.
 • Venezuelan laki kansallisesta turvallisuudesta on muotoiltu epämääräisesti ja sillä kielletään käyttäytyminen, joka "käsittää kansakunnan turvallisuuden ja puolustuksen." Tätä lakia sovelletaan sekä online-sisältöön että viesteihin, ja syylliseksi todetut voidaan lähettää vankilaan..
 • Vuoden 2017 vihaa torjuva laki, suvaitsevaisuutta ja rauhanomaista rinnakkaiseloa kohta, kieltää "vihan tai suvaitsemattomuuden" edistämisen tiedotusvälineissä ja antaa viranomaisille mahdollisuuden poistaa rikoksentekijöiden lisenssit ja estää heidän verkkosivustonsa. Vihan yllyttämiseen syyllistyneet voivat joutua 10-20 vuoden vankeuteen.
 • Venezuelan vihan vastaisen lain epämääräinen sanamuoto jättää sen väärinkäytöksi viranomaisille, jotka voivat käyttää sitä tuomitsemaan toimittajien, aktivistien ja hallituksen kriitikkojen verkkokäyttäytymisen..

Tammikuussa 2018 viranomaiset pidättivät vihan vastaisen lain nojalla kolme nuorta viranomaisen mielenosoitusten esittämisestä sosiaalisen mediaverkon ja viestien välityksellä..

 • Vuonna 2019 laadittiin verkkoavaruudesta annettu laki, jolla viranomaiset valvottiin kyberavaruutta ja perustettiin elin hallitsemaan ja valvomaan maan internetiä. Laki sallii viranomaisten ryhtyä "ennalta ehkäiseviin toimiin" vihan torjumiseksi ", mikä voisi laillistaa viranomaisten käyttämän väkivallan. Se myös vaatii palveluntarjoajia sensuroimaan sisältöä, jota viranomaiset eivät hyväksy.
 • Lukuisat aktivistit Venezuelassa ovat ilmaisseet huolensa hallituksen seurannan laajuudesta ja mahdollisesta hakkeroinnista.
 • Vuonna 2018 Venezuelan ISP CANTV esti Torin maassa, jota monet kansalaiset käyttivät keinona kiertää sensuuria. Tämä tarkoittaa, että VPN-verkot ovat suosittu tapa kiertää sivustojen estämistä maassa.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

17Vietnam

Poliisi seisoo kadulla Vietnamin lipun edessä.

Ho Chi Minh, Vietnam. Marraskuu 2018. Poliisi seisoo kadulla Vietnamin lipun edessä. Luotto: StreetVJ

VPN-verkot ovat laillisia Vietnamissa.

Vaikka VPN: t ovat laillisia Vietnamissa, maan viranomaiset rajoittavat toisinaan pääsyä Internetiin tai puhelinverkkoihin levottomuuksien aikana..

Sosiaalinen media ja verkostoitussivustot, kuten Facebook ja LinkedIn, on myös ajoittain estetty Vietnamissa.

Asiaan liittyvät lait & käytännöt:

 • Vuoden 2013 asetus Internet-palvelujen ja Internet-sisällön hallinnasta, tarjoamisesta, käytöstä a.k.a Internet-laki kieltää uutisten, kirjallisten teosten ja poliittisten tai sosiaalisten kommenttien jakamisen verkossa.

Internetlaki on ollut huolestuttava myös ihmisoikeusryhmän ja Toimittajien ilman rajoja -järjestöjen kaltaisissa organisaatioissa. Molemmat ryhmät havaitsivat, että lakia voidaan käyttää valikoivasti kohdistamaan yksilöitä, jotka puhuvat hallitusta vastaan.

 • 2015 & Vuoden 2018 muutokset Vietnamin rikoslakiin kieltävät alistamisen ja valtioiden vastaisen propagandan. Vietnamin viranomaiset käyttävät näin ollen rikoslakia syyttääkseen online-aktivisteja ja lähettämään heidät vankilaan.
 • Vuoden 2019 kyberturvallisuuslailla on kielteisiä vaikutuksia sananvapauteen Vietnamissa, koska se kieltää valtion kritisoinnin verkossa.
 • Kyberturvallisuuslaki pakottaa ulkomaiset ja kotimaiset Internet-yritykset tallentamaan käyttäjätietoja Vietnamin sisällä ja luovuttamaan ne tarvittaessa viranomaisille. Sivustojen on myös sensuroitava sisältöä, jota hallitus pitää myrkyllisenä.

Takaisin muihin merkittävien maiden taulukkoon

Kaikki tämän oppaan maat ovat merkittäviä VPN: n käytön rajoitustensa ja muiden digitaalisten vapauksiensa suhteen. Jos maasi ei ole mainittu, VPN-verkkoja on laillista käyttää siellä.

Jos etsit lisätietoja VPN: ista ja niiden käytöstä, voit tutustua muihin resursseihimme opaskeskuksessa.

Jos etsit luotettavaa VPN: ää, voit lukea suosituksemme vuodeksi 2019 täältä.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me