Menyembunyikan alamat IP anda adalah cara yang mudah dan berkesan untuk membuka sekatan laman web, menstrimkan kandungan dari luar negara, dan melindungi privasi dalam talian anda. Ketahui empat cara terbaik untuk menyembunyikan alamat IP anda dalam panduan lengkap ini.

sekumpulan orang menyembunyikan wajah mereka dengan topeng

Menyembunyikan alamat IP anda adalah cara mudah untuk memastikan aktiviti internet anda kekal peribadi dan selamat. Ia juga membolehkan anda memintas sekatan geografi dan aliran kandungan dari luar negara.

Terdapat banyak sebab untuk mendapatkan alamat IP baharu:

 • Untuk melindungi privasi dalam talian anda
 • Untuk tolak blok laman web
 • Untuk buka kunci kandungan streaming
 • Untuk elakkan penapisan kerajaan
 • Untuk tolak larangan IP
 • Untuk mengelakkan iklan yang disasarkan

Anda tidak perlu kekal ubah alamat IP anda untuk mendapatkan semua manfaat ini. Ia juga mungkin – dan selalunya lebih berkesan – semata-mata bersembunyi alamat IP anda.

Menyembunyikan alamat IP anda menjadikannya kelihatan seolah-olah alamat IP anda telah berubah ketika dalam kenyataannya, alamat IP sebenar anda tidak disentuh. Menyembunyikan alamat IP anda adalah mudah dan anda boleh kembali ke alamat IP asal anda pada bila-bila masa.

Sebaliknya, mengubah alamat IP anda secara tetap rumit dan sering tidak dapat dipulihkan.

Dalam hampir semua kes, pilihan terbaik ialah menyembunyikan alamat IP anda. Ia adalah fleksibel, banyak lebih mudah, dan secara amnya lebih berkesan.

Panduan ini menerangkan empat cara mudah untuk menyembunyikan alamat IP anda. Kami kemudian akan menutup apabila anda mungkin mahu mengubah alamat IP anda dan bagaimana keadaannya dilakukan.

Contents

Apa itu Alamat IP?

Bar penyemak imbas dengan alamat IP dimasukkan

Alamat IP (Internet Protocol) anda adalah nombor unik yang diberikan kepada sambungan internet anda oleh ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) anda. Setiap peranti yang menghubungkan ke internet menerima alamat uniknya sendiri.

IP anda ialah pasport anda ke Internet. Semua yang anda lakukan dalam talian dikaitkan dengan alamat IP.

Alamat IP anda adalah berdasarkan lokasi fizikal anda. Ia berbeza-beza bergantung pada tempat anda tinggal dan penghala yang anda sambungkan, jadi alamat IP rumah anda berbeza dari alamat IP kerja anda.

Menggunakan alamat IP anda, ISP anda dapat merakam semua laman web yang anda lawati dan juga desktop atau aplikasi mudah alih anda gunakan. Begitu juga, laman web sendiri dapat melihat bahawa anda telah melawat mereka.

Anda boleh menyemak alamat IP anda dengan beberapa langkah mudah.

Alamat IP Awam vs. Private IP

Terdapat dua jenis alamat IP utama: awam dan peribadi.

Penghala internet anda diberikan unik alamat IP awam oleh ISP anda. Setiap peranti yang menghubungkan ke WiFi anda berkongsi alamat IP awam ini untuk aktiviti internet mereka. Ini bermakna bahawa telefon pintar dan komputer riba anda akan kelihatan sama dengan ISP anda jika ia disambungkan ke rangkaian yang sama.

Alamat IP awam anda ialah dibuka ke internet. Ia adalah nombor yang dipaparkan apabila anda mencari Google untuk ‘apakah alamat IP saya’ dan pengecam yang digunakan oleh laman web dan kerajaan memantau dan menapis aktiviti anda.

Oleh kerana alamat IP awam anda terikat pada lokasi fizikal anda, bersembunyi atau berubah akan membantu anda menyahpasang kandungan yang disekat geo. Sekiranya anda menyerahkan alamat IP anda dari pelayan di negara lain, laman web yang anda lawati akan menganggap anda menyambung dari lokasi tersebut.

Alamat IP peribadi, Sebaliknya, diberikan oleh penghala anda ke semua peranti di rangkaian anda. Alamat IP peribadi hanya dapat dilihat oleh pengguna lain di rangkaian dalaman, dan jarang ada yang perlu anda bimbang.

Apabila kita merujuk kepada alamat IP, biasanya kita merujuk kepada a alamat IP awam, kerana ini adalah nombor yang mengenal pasti anda dalam talian.

Cara Sembunyikan Alamat IP Anda: 4 Kaedah Mudah

Dua cara paling popular untuk menyembunyikan alamat IP anda ialah menggunakan VPN (Rangkaian Persendirian Maya) dan menggunakan pelayan proksi. Pelayar Tor menyediakan pilihan ketiga yang bagus untuk tidak dikenali, tetapi sangat lambat. Anda juga boleh menyembunyikan IP anda menggunakan rangkaian mudah alih anda.

Sebelum kita meneroka kaedah ini dengan lebih terperinci, inilah jadual yang meringkaskan kekuatan dan kelemahan mereka:

VPN
Proksi
Tor
Rangkaian Mudah Alih

Menyembunyikan IP anda Ya Ya Ya Ya
Peribadi Ya Tidak Tidak Tidak
Anonymous Tidak Tidak Ya Tidak
Selamat Ya Tidak Ya Tidak
Cepat Ya Ya Tidak Ya
Mengelakkan Geo-Blok Ya Ya Ya Tidak

1Gunakan VPN (Rangkaian Persendirian Maya)

Tangkapan skrin ekspres VPN di desktop dengan lokasi pelayan

Tangkapan skrin dari ExpressVPN dengan senarai lokasi pelayan.

Menggunakan perkhidmatan VPN adalah cara yang paling popular dan boleh dipercayai untuk menyembunyikan alamat IP anda.

Menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP anda akan:

 • Spoof lokasi anda.
 • Sulitkan trafik web anda.
 • Sembunyikan aktiviti penyemakan imbas anda.
 • Berikan penghinaan peribadi & P2P.
 • Buka sekatan kandungan geografi.

Sesetengah VPN juga akan disediakan akses internet tidak terhad di negara penapisan tinggi seperti China dan Emiriah Arab Bersatu.

Bagaimana VPN Sembunyikan Alamat IP anda?

VPN (atau Rangkaian Peribadi Maya) adalah sekeping perisian yang mengalihkan semua trafik internet anda melalui pelayan peribadi. Ia juga menyulitkan sambungan internet anda supaya ISP anda tidak dapat memantau atau menyekat aktiviti anda.

Rajah menunjukkan bagaimana pengguna menyambung ke internet menggunakan VPN

Bagaimana anda menyambung ke internet menggunakan VPN.

Penyedia VPN yang bereputasi menawarkan pelayan di beratus-ratus negara di seluruh dunia, dan setiap pelayan mempunyai alamat IP tersendiri.

Apabila anda menyambung ke pelayan VPN yang anda pilih, anda menganggap alamat IPnya untuk sesi penyemakan imbas anda. Alamat IP sebenar anda tersembunyi dan dilindungi oleh alamat IP pelayan VPN.

Anda boleh menggunakan VPN elakkan penapisan kerajaan, akses terhad perpustakaan Netflix, dan memintas blok laman web lain.

Malangnya, beberapa perkhidmatan VPN lebih dipercayai daripada yang lain. Anda perlu memastikan untuk menggunakan perkhidmatan VPN yang tidak bocor, jika tidak, alamat IP sebenar anda akan didedahkan.

Ia juga bernilai mempertimbangkan dasar pembalakan VPN pembekal dan di mana ia berdasarkan sebelum membuat pembelian.

Cadangan VPN kami untuk 2023 mengambil semua faktor ini (dan banyak lagi) untuk menentukan yang mana VPN terbaik tersedia hari ini.

2Gunakan Proksi Web

tangkapan skrin proksi web HideMyAss

Tangkapan skrin ‘HideMyAss’ proksi web.

Pelayan proksi berfungsi sebagai perantara antara anda dan laman web yang anda lawati.

Menggunakan proksi untuk menyembunyikan alamat IP anda akan:

 • Sembunyikan alamat IP anda dari laman web tertentu.
 • Bypass sekatan geografi pada halaman tertentu.
 • Bypass blok alamat IP.

Dengan proksi, trafik internet anda disalurkan ke pelayan proksi terlebih dahulu, bukannya melakukan perjalanan terus ke tapak web sasaran anda. Pelayan proksi kemudian melawat laman web bagi pihak anda dan meneruskan kandungannya.

Rajah bagaimana pelayan proksi berfungsi

Bagaimana anda menyambung ke internet melalui pelayan proksi.

Apabila menyemak imbas internet dengan proksi, laman web yang anda lawati akan melihat alamat IP pelayan proksi daripada anda sendiri.

Perkhidmatan proksi yang baik menawarkan a pelbagai lokasi pelayan – supaya anda boleh memilih lokasi yang tepat yang anda mahu semak imbas.

Menggunakan proksi adalah a percuma dan mudah cara untuk menyembunyikan alamat IP anda, tetapi jauh lebih selamat dan boleh dipercayai daripada menggunakan VPN. Terdapat tiga sebab utama:

 1. Pelayan proksi tidak menyulitkan lalu lintas anda. Ini bermakna ISP, kerajaan dan penggodam dapat mengintip aktiviti dalam talian anda apabila anda menggunakan proksi.
 2. Proksi web tidak boleh dipercayai. Kerana mereka bebas, pelayan proksi cenderung terlalu padat. Anda boleh menyahsekat beberapa kandungan geografi yang terhad menggunakan proksi. Tetapi akses ke tapak jalur lebar tinggi, seperti perkhidmatan penstriman video, boleh tidak boleh dipercayai.
 3. Proksi adalah khusus aplikasi. Proksi web hanya akan mengalihkan lalu lintas yang dihantar dari penyemak imbas yang anda gunakan dengan proksi. A VPN menyulitkan dan merubah semua lalu lintas web yang dihantar dari peranti anda.

Anda boleh memuat turun beberapa proksi popular sebagai pelanjutan penyemak imbas percuma. Cuma muat turun dari pelayar web anda dan tambahkannya ke tetingkap pelayar anda.

Sebagai alternatif, anda boleh melawati laman web proksi web seperti hide.me atau HideMyAss. Di sini, anda hanya masukkan URL laman web yang anda inginkan. Proksi kemudian akan melawat laman web bagi pihak anda dan memajukan kandungannya, menyembunyikan alamat IP anda dalam proses tersebut.

Sekiranya anda ingin menyahsekat satu video atau laman web tertentu maka proksi mungkin pilihan terbaik anda. Jika anda mahukan tahap keselamatan, privasi, dan kebolehpercayaan yang lebih tinggi, maka anda perlu menggunakan VPN.

Untuk mengetahui lebih lanjut, baca panduan khusus kami mengenai perbezaan antara pelayan proksi dan VPN.

3Use Browser Browser

Ikon pelayar Tor

Rangkaian Tor (atau Tdia Onion Rluar) ialah sumber terbuka, desentralisasi sistem yang dikendalikan oleh sukarelawan di seluruh dunia. Ia adalah cara yang percuma dan popular untuk pengguna sembunyikan alamat IP mereka dan kekal tanpa nama dalam talian.

Cara yang paling biasa untuk menggunakan Tor ialah melalui Browser Tor, yang berdasarkan Firefox. Tor mengenalkan penyulitan berlapis ke trafik web anda dan melantunnya melalui rangkaian pelayan global sebelum mencapai internet lebih luas.

Pada pelayan akhir dalam rangkaian – yang dikenali sebagai ‘exit node’ – lapisan akhir penyulitan dikeluarkan dan lalu lintas anda dihantar ke tapak web sasaran anda.

Pada ketika ini, aktiviti anda telah menerima alamat IP pelayan akhir ini. Ini membantu menyembunyikan identiti, lokasi, dan aktiviti dalam talian daripada penjejakan atau pengawasan.

Rangkaian data yang melalui rangkaian Tor

Bagaimana data anda melalui rangkaian Tor.

Jika anda menggunakan Tor, alamat IP anda tersembunyi dan anda sedekat mungkin anda boleh menjadi tanpa nama secara online. Yang mengatakan, Tor mempunyai kelemahan:

 • Tor sangat perlahan. Pelbagai pelayan dan lapisan penyulitan bermaksud bahawa laman web sering mengambil masa lebih lama untuk memuatkan daripada biasanya.
 • Tor sering dikaitkan dengan jenayah. The anonymity yang ditawarkan oleh Tor menarik sebuah komuniti yang tidak bermoral. Contohnya, Web Gelap hanya dapat diakses melalui Tor. Oleh itu, menggunakan Tor boleh menyebabkan perhatian yang tidak diingini daripada pihak berkuasa.
 • Kesukaran memintas batasan geo. Walaupun Tor menyembunyikan alamat IP anda di belakang pelayan akhir dalam rangkaian, mengawal tempat pelayan yang terletak tidak mudah. Oleh itu, anda mungkin berjuang untuk memintas sekatan geografi tertentu.

Tor adalah yang paling berguna apabila tidak mahu dikenali dalam talian adalah yang paling penting – bagi wartawan, aktivis dan pemberi maklumat, contohnya. Bagi majoriti orang, pelayan VPN atau proksi adalah cara yang lebih cepat dan mudah untuk menyembunyikan alamat IP anda.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, kami telah mencipta panduan mendalam yang menerangkan perbezaan antara Tor dan VPN.

4Gunakan Rangkaian Mudah Alih Anda

Sekiranya anda menganggap alamat IP rangkaian rumah anda telah dikompromi atau diharamkan, anda boleh mengarahkan semua lalu lintas internet anda melalui anda rangkaian mudah alih telefon pintar. Ini akan melengkapkan anda dengan alamat IP baharu untuk sesi penyemakan imbas anda.

Untuk bertukar ke data mudah alih:

 1. Pergi ke apl tetapan telefon pintar anda.
 2. Hidupkan Hotspot peribadi.
 3. Pada peranti anda, sambungkan ke hotspot telefon pintar anda.
 4. Mula melayari menggunakan data mudah alih.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan penyelesaian ini:

 • Pembawa mudah alih anda masih dapat memantau aktiviti anda dalam talian.
 • Kerana anda memasangkan alamat IP anda dengan yang lain dari lokasi fizikal yang sangat serupa, ia tidak mungkin anda boleh menyahsekat kandungan geografi secara terhad dengan kaedah ini.
 • Kaedah ini akan menggunakan anda elaun data bulanan telefon pintar. Oleh kerana data mudah alih dapat menelan belanja banyak, patut dipertimbangkan apakah ini adalah penggunaan yang berguna dari rancangan data anda.

Adakah Mod Inkognito Sembunyikan Alamat IP anda?

Petikan skrin mod inkognito google chrome

Mod penyamaran di Google Chrome tidak menyembunyikan alamat IP anda.

Lokasi dan aktiviti dalam talian anda masih dapat dilihat sepenuhnya apabila menggunakan mod Inkognito.

Satu-satunya kelebihan Mod Inkognito atau Mod Pelayaran Persendirian Firefox ialah laman web yang anda lawati tidak disimpan dalam sejarah penyemakan imbas anda.

ISP, pihak berkuasa, dan laman web yang anda lawati masih bebas lacak dan rekod aktiviti penyemakan imbas anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai penyemakan imbas peribadi dan mod inkognito, anda boleh membaca panduan kami kepada penyemak imbas peribadi.

Cara Semak Alamat IP anda

Sebaik sahaja anda menggunakan teknik penyembunyian IP, anda boleh menguji sama ada ia berkesan semak alamat IP anda.

Untuk memeriksa alamat IP awam anda, ketik “apa ip saya” ke dalam Google dan tekan Enter.

Alamat IP awam anda akan muncul di bahagian atas halaman:

tangkapan skrin coretan carian Google untuk 'apakah alamat ip saya'

Anda boleh menyemak alamat IP anda menggunakan carian Google.

Untuk melihat lebih banyak data pengenalpastian secara peribadi yang anda dedahkan semasa menyemak imbas web, anda boleh menggunakan laman web ujian kebocoran seperti Leak Browser.

Perkhidmatan ini akan memberi anda maklumat terperinci tentang anda alamat IP, lokasi melayari, dan juga Pelayan DNS anda gunakan.

Tangkapan skrin dari kebocoran browserleaks.com.

Tangkapan skrin browserleaks.com apabila disambungkan ke pelayan US PrivateVPN.

Mengapa Saya Perlu Menyembunyikan Alamat IP Saya?

Menyembunyikan alamat IP anda membantu melindungi anda privasi dan keselamatan dalam talian.

Jika dikonfigurasikan dengan betul, anda boleh memotong sekatan geografi, buka kunci kandungan tersembunyi, dan melindungi diri anda dari pengawasan dalam talian.

Seorang penunggang IP juga akan membantu untuk mengelakkan pengiklanan yang disasarkan dan manipulasi harga.

Bahagian ini akan meneroka secara terperinci mengapa anda harus mempertimbangkan menyembunyikan alamat IP anda. Sebagai alternatif, anda boleh melangkau terus ke bahagian kami tentang cara menukar alamat IP anda.

1Protek Privasi dan Keselamatan Anda

Ilustrasi menunjukkan seorang lelaki kabur yang tersembunyi di belakang kaca pembesar.

Setiap laman web yang anda lawati log alamat IP anda. Dengan maklumat ini, mereka dapat menentukan negara, bandar tempat kediaman, dan ISP.

Butiran ini boleh digabungkan dengan maklumat mengenai tabiat melayari anda – seperti berapa banyak masa yang anda habiskan pada halaman atau apa yang anda klik – untuk membina profil terperinci anda dan aktiviti dalam talian anda.

Lebih penting lagi, Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) menggunakan alamat IP anda untuk mengenal pasti dan merekodkan tingkah laku pelayaran anda.

Menggunakan alamat IP anda, ISP boleh:

 • Log aktiviti penyemakan imbas anda.
 • Sekat anda daripada melawat laman web tertentu.
 • Kongsi data anda dengan pihak ketiga dan pihak berkuasa.
 • Keluarkan kelajuan sambungan anda.

Di Amerika Syarikat, ISP secara sah dibenarkan menjual data pelayaran web anda. Dalam satu kajian baru-baru ini ia juga mendedahkan bahawa AT&T melambatkan lalu lintas pengguna ke laman web seperti Netflix dan YouTube dengan lebih daripada 70% – proses yang dikenali sebagai throttling. Menyembunyikan alamat IP anda boleh membantu mengelakkan amalan ini.

Di negara-negara seperti UK, ISP dipaksa untuk mengutip log laman web yang dilawati oleh setiap alamat IP. Log ini boleh didapati oleh pihak berkuasa apabila diminta, dan disimpan sehingga 12 bulan. Jika diminta, ISP boleh menyambung setiap alamat IP dan aktiviti yang berkaitan kepada pengguna individu.

Mujurlah, kebanyakan kaedah menyembunyikan alamat IP anda juga akan menyulitkan trafik internet anda. Ini bermakna anda boleh menyembunyikan aktiviti anda dari ISP anda dan identiti anda dari laman web yang anda lawati – menghalangnya daripada mengumpul data penyemakan imbas anda atau penapisan aktiviti anda.

2Unblock Websites

Laman web, penyedia perkhidmatan internet dan aplikasi menggunakan alamat IP anda untuk melihat lokasi anda. Mereka kemudian boleh menggunakan maklumat ini untuk menghalang pengguna di lokasi tertentu daripada melihat beberapa atau semua kandungan mereka. Ini dikenali sebagai a sekatan geografi atau geo-blok.

Tangkapan skrin mesej ralat di YouTube menjelaskan bahawa video telah disekat kerana sekatan geografi

Tangkapan skrin video YouTube disekat secara geografi.

Geo-blok dikuatkuasakan kerana beberapa sebab:

 • Untuk penapisan kerajaan.
 • Disebabkan oleh undang-undang hak cipta dan pelesenan.
 • Untuk menyimpan kos operasi.

Dalam kes yang teruk seperti di China, lebih 10,000 domain laman web disekat termasuk laman utama seperti Google dan Wikipedia. Di negara lain, pertunjukan Netflix tertentu dan video YouTube tidak boleh diakses kerana undang-undang pelesenan.

Satu-satunya cara untuk membuka sekatan laman web ini ialah untuk menjadikannya seolah-olah anda menyambung dari negara yang berbeza. Anda boleh melakukan ini dengan menyembunyikan alamat IP anda dan menggantinya dengan alamat dari negara pilihan anda.

ISP dan laman web juga boleh senarai hitam alamat IP untuk sebarang sebab. Biasanya, itu kerana pengguna telah melanggar peraturan tapak web, tetapi pentadbir laman web mempunyai kuasa untuk mengharamkan IP setiap kali mereka mahu.

Untuk mendapatkan semula akses ke laman web yang mengharamkan IP anda, anda perlu menyembunyikan atau menukar alamat IP anda. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai laman web sekatan membuka kunci, anda boleh membaca panduan kami yang berdedikasi: Cara Membuka Laman Web.

3Prevent Targeted Advertising

Laman web dan pengiklan menggunakan lokasi dan maklumat peribadi anda menargetkan anda dengan iklan yang diperibadikan.

Walaupun kita diberitahu bahawa ia adalah untuk faedah kita, ia sering berlaku memaksimumkan keuntungan mereka.

Alamat IP anda juga akan digunakan oleh syarikat penerbangan dan peruncit dalam talian lain mengembung harga berdasarkan lokasi anda. Bergantung pada tempat anda tinggal, anda mungkin akan menunjukkan harga yang jauh lebih mahal daripada biasa.

Menyembunyikan alamat IP anda akan membantu anda mengembalikan privasi anda dari syarikat pengiklanan dan mengambil kesempatan daripada harga yang lebih murah.

Bagaimana Tukar Alamat IP anda

Mengubah alamat IP anda – bertentangan dengan sekadar menyembunyikannya – melibatkan membuat perubahan kekal pada IP sebenar peranti anda.

Secara umumnya, menukar alamat IP anda adalah lebih sukar daripada menyembunyikannya.

Mengubah alamat IP anda juga kurang berkesan. Anda tidak boleh memintas penapisan atau sekatan geografi dengan perubahan IP kerana alamat baru anda akan berada di sekitar lokasi fizikal yang sama seperti dahulu.

Perubahan IP akan membolehkan anda mengatasi beberapa masalah biasa, seperti larangan IP peribadi dan muat turun kuota pada rangkaian P2P. Yang berkata, ini juga boleh diatasi dengan menyembunyikan alamat IP anda juga.

Berikut ialah jadual yang membandingkan masa untuk menukar alamat IP anda dan bila untuk menyembunyikannya:

Tukar Alamat IP
Sembunyikan Alamat IP

Meningkatkan Privasi Tidak Ya
Lengkapkan Geo-Blocks Tidak Ya
Elakkan Penapisan Kerajaan Tidak Ya
Bypass Banning IP Ya Ya
Mengelak ISP Snooping Tidak Ya
Betulkan Masalah Sambungan Ya Tidak

Sebelum anda mempertimbangkan menukar alamat IP anda, penting untuk dicatat bahawa terdapat dua jenis alamat IP yang berbeza yang diberikan oleh ISP:

 1. IP Statik. Alamat IP tetap yang kekal terikat pada rangkaian atau tapak web anda. IP Statik tetap sama selagi anda kekal dengan pembekal khidmat.
 2. IP Dinamik. Alamat IP yang berubah dari masa ke masa. IP Dinamik berubah apabila anda memutuskan sambungan dari internet dan kemudian menyambung semula. Mereka juga akan berubah secara berkala pada selang masa yang dipilih oleh ISP.

Alamat IP Dinamik kini jauh lebih biasa daripada IP Statik, kerana ia membenarkan ISP untuk menggunakan semula dan mengitar semula IP mereka yang tidak aktif.

Mengapa Saya Perlu Tukar Alamat IP saya?

Kebanyakan pengguna melihat untuk mengubah alamat IP mereka untuk sebab-sebab yang semata-mata teknikal, sering dilakukan masalah sambungan. Ini termasuk:

 • Alamat IP tidak sah. Seorang pengguna mungkin telah diberikan IP statik yang tidak berada dalam julat berangka yang sesuai.
 • Menginginkan alamat IP tertentu. Pengguna yang mengalami masalah dengan IP dinamik atau memerlukan akses jarak jauh yang boleh dipercayai ke penghala mereka mungkin mahu memilih IP statik mereka sendiri.
 • Penghala yang rosak. Penghala rumah yang rosak mungkin mula memberikan alamat IP persendirian yang sama ke berbilang peranti pada satu rangkaian.
 • Penghala baru. Apabila memasang penghala baharu, rangkaian tempatan mungkin perlu dikonfigurasi agar sesuai dengan julat lalai alamat IP router.

Bagaimana Tukar Alamat IP Awam Anda

Penghala di atas meja

Mengubah alamat IP awam jauh lebih sukar daripada menukar alamat IP peribadi.

Ini kerana pengguna mempunyai kawalan yang sangat sedikit IP awam mereka. ISP memiliki semua IP awam dan hanya menyewakannya kepada pengguna internet.

IP awam anda bukan milik anda dan oleh itu boleh menjadi sangat sukar untuk berubah.

Terdapat tiga pilihan utama jika anda mahu ubah alamat IP awam anda:

 • Mulakan semula penghala WiFi anda.
 • Hubungi ISP anda.
 • Sambung ke WiFi Awam.

Kaedah yang digunakan bergantung kepada sama ada IP anda statik atau dinamik, dan sama ada anda selepas a Pembaikan segera atau a penyelesaian jangka panjang.

1Restart Router WiFi anda

Jika ISP anda memberikan anda a IP dinamik, anda sepatutnya dapat menukar alamat IP awam anda dengan hanya memulakan semula penghala WiFi anda.

Mujurlah, kebanyakan rangkaian rumah diberikan IP dinamik pada masa kini.

Isu utama dengan kaedah ini adalah bahawa pelayan DHCP, yang mengeluarkan alamat IP dinamik, biasanya cuba mengingat peranti di bawah bidang kuasanya dan memberikan mereka alamat IP yang sama bila mungkin.

Untuk menukar IP awam anda, anda perlu memulakan semula penghala anda beberapa kali. Jika itu tidak berfungsi, cubalah berikannya dimatikan semalaman (selama kira-kira 8 jam) dan menghidupkan semula pada waktu pagi.

2Call ISP anda

Jika anda telah diberikan a alamat IP statik, anda perlu menghubungi ISP anda untuk mengubahnya.

Kebanyakan ISP membenarkan anda minta alamat IP awam yang baru melalui telefon atau di laman web mereka, tetapi mereka sering mengenakan bayaran untuk keistimewaan.

Penyelesaian ini tidak terhad kepada individu dengan IP statik, sama ada. Sekiranya anda mempunyai IP dinamik, anda juga boleh meminta satu statik baru dari ISP anda.

Anda mungkin mahu melakukan ini jika anda berulang kali isu yang berpengalaman dengan tugasan IP dinamik anda atau jika anda inginkan khusus, alamat IP kekal.

Perlu diingat bahawa alamat IP statik datang dengan beberapa risiko keselamatan. Anda perlu mempertimbangkan perkara ini sebelum meminta yang baru.

3Sambungkan ke WiFi Awam

Cara paling mudah untuk menukar alamat IP awam anda ialah menukar lokasi fizikal anda.

Ingat, alamat IP awam bukan khusus peranti – IP anda di tempat kerja akan berbeza dengan IP anda di rumah.

Menuju dan menyambung ke WiFi awam, seperti di kedai kopi, akan Sementara ubah alamat IP anda.

Kaedah ini adalah a Pembaikan segera bukan apa-apa jenis penyelesaian yang tepat, tetapi ia akan berfungsi jika anda hanya ingin menukar alamat IP anda buat sementara waktu.

Yang berkata, menggunakan WiFi awam boleh meletakkan data peribadi anda berisiko. Sekiranya anda perlu menggunakan rangkaian terbuka, pastikan anda mematuhi tip keselamatan WiFi awam kami.

Bagaimana Tukar Alamat IP Peribadi Anda

pekerja mainan melakukan pembinaan pada penghala wifi

Pengguna mempunyai kawalan yang lebih besar terhadap alamat IP peribadi mereka daripada yang mereka lakukan dengan IP awam mereka. Walau bagaimanapun, menukar IP peribadi anda boleh menjadi prosedur teknikal yang agak.

Untungnya, ada satu cara mudah mengubah IP peribadi anda yang boleh anda coba terlebih dahulu.

Jika anda tidak mempunyai keutamaan mengenai alamat IP peribadi anda – anda hanya mahu yang baru – anda boleh cuba memulakan semula penghala WiFi anda. Sebaik sahaja ia boot kembali, ia harus secara rawak menugaskan semula semua peranti di rangkaian anda alamat IP peribadi yang baru.

Bagaimanapun, mulakan semula penghala anda tidak akan membantu jika anda ingin membetulkan router yang salah atau memilih alamat IP tertentu.

Jika menghidupkan semula penghala WiFi anda tidak berfungsi, anda boleh menggunakan arahan mudah berikut untuk menukar alamat IP peribadi pada peranti pilihan anda.

Terlepas dari sistem yang anda gunakan, kami sarankan menyimpan konvensyen penomoran alamat IP peribadi baru anda yang serupa dengan yang sudah digunakan. Hanya pilih nombor anda sendiri antara 0 dan 255 untuk tiga digit terakhir.

Router yang berbeza menetapkan julat yang berbeza, jadi pilih nombor yang lebih kecil untuk berada di sebelah yang selamat.

Untuk Tukar Alamat IP Swasta Anda di Windows 10:

 1. Buka Panel Kawalan. Klik butang Mula di sebelah kiri bawah skrin. Taipkan ‘panel kawalan’ dan pilih Panel Kawalan dari hasilnya.
 2. Pilih Rangkaian dan Internet dan kemudian Rangkaian dan Pusat Perkongsian.
 3. Dari menu kiri, pilih Tukar Tetapan Penyesuai.
 4. tangkapan skrin rangkaian dan pusat perkongsian pada Windows 10

 5. Pilih awak punya sambungan internet utama (WiFi atau Ethernet) dan klik pada Hartanah tab.
 6. Cari Versi Protokol Internet (TCP / IPv4) dalam senarai. Klik, kemudian klik Hartanah.
 7. screenshot sifat sambungan internet pada Windows 10

 8. Pastikan yang Gunakan alamat IP berikut tab dipilih dan kemudian masukkan alamat IP peribadi yang anda mahu.

Untuk Tukar Alamat IP Peribadi Anda di MacOS:

 1. Navigasi ke Keutamaan Sistem menggunakan Logo Apple di sudut kiri atas skrin dan klik dua kali Rangkaian tab.
 2. Pilih anda sambungan internet (WiFi atau Ethernet) dari menu kiri dan kemudian klik maju tab di sudut kanan bawah.
 3. Beralih ke TCP / IP tab.
 4. Dari menu lungsur di sebelah Konfigurasi IPv4, pilih Menggunakan DHCP dengan alamat manual.
 5. tangkapan skrin TCP / IP pada MacOS

 6. Masukkan alamat IP peribadi pilihan anda ke dalam kotak input yang muncul di sebelah Alamat IPv4 dan klik okey.

Untuk Tukar Alamat IP Peribadi Anda di iPhone:

 1. Buka apl Tetapan dan pilih WiFi.
 2. Pilih mini (i) bersebelahan dengan rangkaian pilihan anda.
 3. tangkapan skrin tetapan wifi pada iPhone

 4. Ketik Konfigurasikan IP dan kemudian Manual pilihan.
 5. Masukkan alamat IP peribadi yang anda inginkan ke dalam Kotak alamat IP. Anda juga mungkin perlu menaip nombor Subnet Masker dan Router yang sedia ada (yang boleh didapati di skrin sebelumnya).
 6. tangkapan skrin tetapan tatarajah ipv4 pada iPhone

Untuk Tukar Alamat IP Peribadi Anda di Android:

 1. Buka Tetapan, ketik Sambungan dan kemudian WiFi.
 2. Tekan pada rangkaian yang anda gunakan dan pilih Advanced.
 3. Menggunakan Tetapan IP menu jatuh turun, ketik Statik.
 4. tangkapan skrin tetapan lanjutan pada Android

 5. Masukkan alamat IP peribadi yang anda mahu ke dalam kotak di bawah alamat IP.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Cara Tetap Aman di WiFi Awam: 4+ Tips Keselamatan Penting