Cara terbaik untuk memasang VPN di TV anda akan berbeza-beza dari peranti ke peranti. Kami telah mengumpulkan panduan mudah, langkah demi langkah untuk setiap TV Pintar utama.

Ilustrasi VPN yang disambungkan ke TV Pintar

Terdapat banyak sebab yang anda perlukan VPN di TV pintar anda. Yang paling penting adalah membantu untuk memastikan sambungan TV anda ke internet global – yang membolehkan anda aliran kandungan dalam keselamatan dan privasi.

TV pintar adalah salah satu rangkaian peranti internet yang semakin meningkat di rumah kami yang mungkin terdedah kepada penggodam dan penjenayah. TV pintar sangat berbahaya kerana mereka duduk di ruang peribadi seperti ruang tamu dan bilik tidur dan mengandungi peralatan seperti kamera dan mikrofon yang boleh digunakan untuk menguping oleh pihak yang berniat jahat – dan juga agensi-agensi perisikan.

VPN adalah cara terbaik untuk melindungi TV anda daripada dieksploitasi dengan cara ini.

Tetapi menggunakan VPN datang dengan faedah lain juga mengatasi penapisan dan membuka kunci kandungan yang dihadkan oleh geo.

Cukup banyak setiap TV pintar boleh dihubungkan dengan VPN. Cara yang terbaik dan paling mudah untuk melakukan ini sedikit berbeza di mana TV pintar yang anda gunakan, walaupun.

Kami telah meletakkan kaedah paling mudah untuk menggunakan VPN dengan TV pintar anda di bawah, serta panduan yang mana satu akan berfungsi dengan baik dengan TV anda.

Contents

Apa yang Anda Perlu

Yang minimum anda perlu memasang VPN di TV anda ialah:

 • TV pintar. Yang paling penting, jelas. Sekiranya anda mempunyai Android TV prosesnya akan menjadi lebih mudah, tetapi mungkin dengan hampir setiap TV Smart di pasaran.
 • Langganan VPN. Tetapi pastikan ia satu daripada penyedia VPN yang dipercayai – bergantung pada kaedah yang anda gunakan mungkin juga perlu menjadi router yang serasi juga.
 • Sambungan internet. Sama ada sambungan WiFi atau ethernet akan dilakukan, tetapi mereka memerlukan kaedah yang sedikit berbeza.

Kecuali TV pintar anda adalah TV Android – yang umumnya menyokong VPN secara asli – anda juga perlu:

 • PC dengan WiFi, atau
 • Mac dengan port ethernet percuma (dan kabel), atau
 • Router yang mampu menyokong sambungan VPN

Ingat untuk memeriksa pilihan sambungan TV dan peranti anda sebelum dimulakan, mungkin Smart TV atau Mac anda memerlukan penyesuai untuk menyambung ke kabel ethernet, atau hanya boleh menggunakan sambungan WiFi.

Kaedah 1: Pasang VPN pada TV anda

Tangkapan skrin aplikasi VPN IPVanish di Gedung Google Play

Ia tidak menjadi lebih mudah daripada ini.

Jika anda mempunyai Android TV dengan akses ke Gedung Google Play:

 1. Buka Gedung Google Play di TV anda
 2. Cari apl pembekal VPN anda dan pasangnya
 3. Log masuk ke aplikasi VPN
 4. Sambungkan ke VPN anda

Sudah selesai! Semudah itu.

Kaedah 2: Sideloading a .APK

Kaedah ini paling mungkin memohon kepada anda jika anda mempunyai TV pintar yang dibina di atas Android tetapi tidak mempunyai akses ke Google Play Store penuh. Contoh yang paling biasa ialah Amazon Fire TV.

Penting: Jangan lakukan ini melainkan anda tahu anda mempunyai TV Pintar Android.

Sekiranya TV anda tidak berjalan pada Android, senario kes terbaik adalah bahawa VPN anda tidak akan berjalan dan fail itu akan mengambil ruang storan. Senario kes terburuk adalah ‘bricking’ (TV).

Anda akan memuat turun fail .APK (Android Application Package) yang mengandungi VPN ke TV anda, dan bukannya mendapatkan program dari app store.

  Cara Unblock Websites: 10+ Cara Mudah untuk Akses Kandungan Terhad

Ini agak teknikal, tetapi agak mudah dilakukan apabila mengikuti panduan langkah demi langkah:

 1. Cari Kedai Apl TV Pintar anda untuk Aplikasi Pemasang Fail FX dan pasangkannyaTangkapan skrin Explorer FX
 2. Navigasi ke Tetapan > Keselamatan dan sekatan > Sumber yang tidak diketahui. Navigasi sebenar akan berubah sedikit mengikut peranti. Pada ketika ini anda akan dapat bertukar Sumber yang tidak diketahui, atau togol aplikasi tertentu. Dalam kes yang terakhir, anda perlu toggle Pemasang Fail FX ke posisi ‘On’ sekarang.Tangkapan skrin menu tetapan pintar TVTangkapan skrin Sumber yang tidak diketahui togol pada TV Smart Android
 3. Pada Mac atau PC, muat turun fail .APK pembekal VPN anda
 4. Pindah ke .APK ke pemacu denyar atau USB stickPetikan menunjukkan bagaimana untuk memindahkan fail .apk ke pemacu USB anda
 5. Masukkan pemacu USB ke dalam TV pintar anda
 6. Dalam Pemasang Fail FX, buka USB andaTangkapan skrin yang mengetengahkan lokasi pemacu USB anda di FX File Explorer
 7. Pilih .APK dan tekan PasangTangkapan skrin .apk VPN anda dalam Penjelajah Fail FX
 8. Apabila pemasangan selesai, tekan BukaTangkapan skrin dari VPN .apk yang berjaya dipasang pada TV Android

VPN anda kini dipasang dan bersedia untuk pergi.

Kaedah 3: Perkongsian Sambungan VPN dari PC anda

Untuk melakukan ini, anda perlu menetapkan PC anda sebagai penghala maya atau hotspot mudah alih, dan kemudian sambungkan TV pintar anda kepadanya seperti anda akan menggunakan rangkaian WiFi biasa.

Panduan untuk bagaimana Router Maya berfungsi

Sebelum memulakan, anda perlu memastikan komputer anda menyokong menjalankan penghala maya:

 1. Taipkan cmd ke dalam bar carian Windows
 2. Klik kanan pada Arahan prompt dan pilih Jalankan sebagai pentadbir
 3. Masukkan yang berikut: pemandu netsh wlan menunjukkan
  Tangkapan skrin arahan segera
 4. Tekan Masukkan

Jika anda melihat “Rangkaian yang disandarkan disokong: Ya”, maka komputer anda boleh menjadi hos penghala maya. Jika ia berbunyi “Tidak,” maka anda perlu mencuba kaedah lain – kemungkinan besar memasang VPN pada penghala (kaedah 5).

Jika anda menjalankan Windows 10, anda boleh menyediakan hotspot mudah alih, tetapi sistem operasi Windows yang lebih lama perlu membuat manual penghala maya secara manual.

Mula-mula, kami akan pergi menubuhkan hotspot mudah alih – anda boleh menatal ke halaman untuk arahan untuk penghala maya.

Persediaan Hotspot Mudah Alih Windows 10

 1. Pasang VPN yang anda pilih ke PC anda (jika anda terperangkap anda boleh merujuk panduan kami untuk memasang VPN pada Windows)
 2. Navigasi ke Tetapan > Rangkaian & Internet > Hotspot mudah alih, kemudian togol Hotspot mudah alih kepada PadaTangkapan skrin pada toggle hotspot mudah alih pada Windows 10
 3. Navigasi ke Tetapan > Rangkaian & Internet > Tukar pilihan penyesuai. Klik kanan pada [Nama pembekal perkhidmatan VPN] Ketik Penyesuai > Hartanah
 4. Pilih Perkongsian tab, kemudian tandakan kotak berlabel Benarkan pengguna rangkaian lain untuk menyambung melalui sambungan Internet komputer iniTangkapan skrin perkongsian rangkaian pada Windows
 5. Buka menu lungsur dan pilih hotspot yang baru anda buat dan tekan okey
 6. Sambungkan ke rangkaian baru anda dari TV pintar anda kerana anda akan menggunakan sebarang rangkaian WiFi

Sekiranya anda mahu mengakhiri hotspot mudah alih hanya pergi ke arah Tetapan > Rangkaian & Internet > Hotspot mudah alih dan putar Hotspot mudah alih togol ke Off

Persediaan Penghala Maya Windows

Jika atas apa jua sebab komputer anda tidak menyokong hotspot, kami mengesyorkan menyediakan penghala maya. Ini agak lebih rumit daripada hanya menyediakan hotspot mudah alih.

 1. Sambungkan PC anda ke internet dengan WiFi atau ethernet
 2. Pasang pilihan VPN anda
 3. Buka semula Arahan prompt
 4. Jenis: netsh wlan tetapkan mod rangkaian host = membolehkan ssid = NETWORKNAME utama = PASSWORD
  Daripada ‘NETWORKNAME’ dan ‘PASSWORD’ anda harus memasukkan nama dan kata laluan yang anda ingin gunakan untuk rangkaian baru andaTangkapan skrin arahan segera
 5. Tekan Masukkan
 6. Jenis: netsh wlan mula tuan rumah dan tekan Masukkan
 7. Seterusnya, tekan Kunci Windows + R untuk membuka Run
 8. Taipkan ncpa.cpl kemudian tekan okeyTangkapan skrin Windows Run
 9. Dalam menu Sambungan Rangkaian, klik kanan pada sambungan yang dipanggil [Nama pembekal perkhidmatan VPN] Ketik Penyesuai dan pilih Hartanah
 10. Navigasi ke Perkongsian tab, kemudian semak Benarkan pengguna rangkaian lain untuk menyambung melalui sambungan internet komputer iniTangkapan skrin perkongsian rangkaian pada Windows
 11. Pilih penghala maya baru anda dari menu lungsur turun, kemudian tekan okey
 12. Pastikan VPN anda ditetapkan untuk menggunakannya Protokol OpenVPN, kemudian sambungkan
 13. Sambungkan ke penghala maya baru anda dari TV pintar anda, sama seperti anda dengan rangkaian WiFi biasa
  Cara Dapatkan NordVPN untuk Percuma

Untuk melumpuhkan penghala maya, anda perlu memasukkan yang berikut ke dalam Prompt Perintah: netsh wlan menghentikan rangkaian host

Kaedah 4: Menghubungkan Melalui Mac

Kaedah ini harus berfungsi untuk semua pengguna Mac yang berjalan pada MacOS versi terkini, tetapi juga memerlukan penyedia VPN yang menyokong sambungan L2TP / IPSec di Mac.

Anda akan menyambung Mac anda ke internet melalui dan berkongsi sambungan dengan TV anda melalui WiFi.

Nota: Anda juga mungkin perlu membeli penyesuai untuk menyambungkan kabel ethernet terus ke Mac anda, bergantung kepada model.

Prosesnya agak mudah. Ikuti langkah berikut:

 1. Pasang VPN pada Mac anda menggunakan konfigurasi manual. Khususnya, anda perlu menggunakan L2TP / IPSec. (Kami mempunyai panduan untuk memasang VPN di Mac sekiranya anda tersekat di sini).
 2. Sambungkan ke VPN pada Mac anda
 3. Navigasi ke Keutamaan Sistem dan pilih Perkongsian
 4. Pilih Perkongsian Internet di sebelah kiri
 5. Semak Wi-Fi kotak di sebelah kanan
 6. Pilih Pilihan Wi-Fi
 7. Di dalam Keselamatan drop-down, pilih WPA2 Personal
 8. Sediakan rangkaian menggunakan Nama Rangkaian dan Kata Laluan pilihan anda (pastikan kata laluan selamat)
 9. Klik okey
 10. Kembali dalam Perkongsian tab, periksa Perkongsian Internet kotak semak
 11. Klik Mulakan

Itu sahaja. TV pintar anda kini boleh menyambung ke Mac anda seperti rangkaian WiFi biasa.

VPN anda sudah dihidupkan, jadi lalu lintas akan dilindungi.

Sekiranya anda ingin mematikan perkongsian internet, pergi semula ke Perkongsian tab dan terperinci Perkongsian Internet.

Kaedah 5: Memasang VPN pada Router Anda

Bukan sahaja ini salah satu cara bebas yang paling mudah untuk mendapatkan TV Pintar yang canggung bekerja pada VPN, ia juga membolehkan anda melindungi semua peranti di rumah anda pada masa yang sama.

Malangnya router asas yang disediakan oleh ISP umumnya tidak menyokong pemasangan VPN.

Anda mempunyai dua pilihan: sama ada membeli penghala pra-konfigurasi atau memasang perisian VPN anda pada router berasaskan DD-WRT / Tomato. Kami pergi ke pilihan ini dengan lebih terperinci dalam panduan pemasangan router VPN kami.

Sebaik sahaja anda memasang penghala anda, anda tidak perlu melakukan apa-apa daripada biasa dengan TV pintar anda. Sambungkannya ke penghala anda seperti biasa dan nikmati semua faedah VPN.

Kaedah mana yang terbaik untuk TV pintar saya?

Bagaimana saya memasang VPN pada Apple TV??

Tidak mungkin untuk memasang VPN secara terus ke Apple TV anda. Ini kerana Apple sangat menyekat tentang apa yang ia membenarkan di Apple TV App Store.

Sebaliknya, kami mengesyorkan memasang VPN anda pada penghala anda (kaedah 5) – yang akan meletakkan Apple TV anda di dalam terowong VPN ‘.

Bolehkah saya Muat turun VPN ke TV Smart Samsung?

Tizen (sistem pengendalian yang digunakan pada TV Smart Samsung) tidak mempunyai sebarang aplikasi VPN asli. Ia didasarkan pada Linux, bukan Android, yang bermaksud Tizen tidak menyokong fail APK.

  Adakah Perundangan VPN? Undang-undang VPN & Penapisan di seluruh Dunia

Ini bermakna cara terbaik untuk mendapatkan VPN yang bekerja di TV Smart Samsung anda (atau mana-mana TV Smart Tizen) adalah untuk memasukkan router anda (kaedah 5).

Anda juga boleh berkongsi sambungan VPN dari Windows PC (kaedah 3) atau komputer Mac (kaedah 4).

Bagaimana saya boleh meletakkan VPN pada TV pintar LG saya?

TV Smart LG berjalan pada sistem operasi berasaskan Linux yang disebut WebOS, yang tidak mempunyai akses ke Gedung Google Play atau aplikasi VPN asli.

Penyelesaian terbaik ialah sama ada berkongsi sambungan VPN anda dari PC anda (kaedah 3) atau Mac (kaedah 4), atau untuk menetapkan VPN anda pada penghala (kaedah 5).

Bagaimana saya memasang VPN di TV Android saya?

TV Android yang paling popular termasuk:

 • Nvidia Shield TV
 • Xiaomi Mi Box
 • Sony Smart TV Bravia
 • Sharp Smart TV
 • TV Smart Philips

Pastikan TV anda berjalan pada Android sebelum meneruskan, kerana teknik ini tidak akan berfungsi dengan TV lain dan juga boleh menyebabkan kerosakan pada peranti anda.

TV Android pada umumnya sangat mudah untuk memasang VPN ke. Anda harus dapat memuat turun apl dari Google Play Store (kaedah 1).

Gagal itu, anda boleh sideload a .APK (kaedah 2) – ini hanya perlu beberapa minit.

Apakah Cara Terbaik untuk Memasang VPN di Amazon Fire TV?

Kebanyakan VPN sebenarnya mempunyai aplikasi TV Kebakaran, jadi apa yang perlu anda lakukan ialah mencari mereka di Amazon App Store.

Untuk beberapa VPN, bagaimanapun, anda perlu mencari kerja di sekeliling.

TV Kebakaran dan Stick Fire TV kedua-duanya dibina di atas Android, yang bermaksud anda boleh sideload a .APK (kaedah 2). Anda juga boleh berkongsi sambungan VPN dari Mac anda (kaedah 4), dari PC anda (kaedah 3), atau dari penghala (kaedah 5).

Sebagai alternatif, kami mempunyai panduan khusus untuk memasang VPN di Amazon Fire TV Stick dan Fire TV.

Bolehkah saya Memasang VPN pada TV Roku??

Anda tidak boleh memasang VPN secara langsung ke Roku.

Sebaliknya, anda perlu memasang VPN anda pada penghala (kaedah 5), dan hubungkan Roku anda ke penghala itu.

(Jika anda tidak mempunyai router yang serasi anda boleh cuba kaedah 3 atau 4, sebaliknya).

Untuk mendapatkan kandungan geo-terhad, anda juga perlu mengkonfigurasi Roku anda dengan akaun serantau:

 1. Navigasi ke https://owner.roku.com
 2. Pilih negara yang kandungannya ingin anda akses
 3. Masukkan kod pos / kod pos yang sah
 4. Tahan butang set semula di belakang Roku anda selama 15 saat untuk melakukan tetapan semula kilang

Bolehkah saya menggunakan VPN dengan Chromecast?

Semasa anda mengawal Chromecast anda dari telefon atau komputer, ia bersambung terus ke internet apabila anda menstrimkan kandungan (itulah sebabnya anda boleh menghidupkan telefon anda dari aliran tengah tanpa mengganggunya).

Oleh kerana tiada fungsi VPN dalaman pada Chromecast sebenar, satu-satunya pilihan anda ialah memasang VPN pada penghala (kaedah 5), yang akan menyalurkan semua peranti bersambung melalui VPN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me