Menyediakan VPN pada iPad anda adalah mudah, sama ada anda membuat keputusan menggunakan aplikasi atau menggunakan sokongan bersepadu untuk protokol terpilih. Panduan ini menerangkan cara untuk mendapatkannya dan berjalan dengan arahan, membantu langkah demi langkah.

IPad Apple menjalankan VPN

Anda mempunyai tiga pilihan ketika menyiapkan VPN pada iPad anda. Anda boleh memuat turun aplikasi tersuai pembekal anda, memasang aplikasi pihak ketiga seperti OpenVPN, atau secara alternatif membuat sambungan langsung menggunakan aplikasi Tetapan yang sudah ada pada peranti anda.

Kami bercakap dengan anda melalui semua pilihan ini dalam panduan ini. Mendapatkan penyambungan hanya mengambil masa beberapa minit, dan sebaik sahaja anda melakukannya, anda dapat melayari internet dengan selamat, tanpa perlu bimbang untuk dipantau atau dijejaki.

Apa yang Anda Perlu

Untuk menjalankan aplikasi yang kami gunakan dalam panduan ini, anda memerlukan iPad yang mampu menjalankan perisian terkini. Kami menggunakan iPad Pro yang menjalankan iOS 11.3.

Anda juga perlu menyediakan akaun dengan pembekal VPN. Anda boleh menyemak pilihan VPN kami atas untuk iPad jika anda belum memilihnya, tetapi jika anda tidak bersedia untuk membuat komitmen kepada langganan berbayar, percubaan percuma akan berfungsi dengan baik. ExpressVPN menawarkan 7 hari perkhidmatan percuma - tetapi hanya jika anda mendaftar melalui aplikasi, kerana percubaan tidak tersedia melalui laman web mereka.

Jika anda tidak pernah menggunakan VPN sebelum ini, kami akan memaklumkan anda bermula dengan "Kaedah 1", yang semudah memuat turun apl pembekal anda dari App Store. Sebaik sahaja anda yakin bahawa semuanya adalah seperti yang sepatutnya, anda boleh pergi ke Kaedah 2 dan 3, yang sedikit lebih maju. Ingat: periksa e-mel anda dan sahkan akaun VPN anda sebelum anda meneruskan panduan ini.

Kaedah 1: Aplikasi VPN

Semua penyedia VPN utama menghasilkan aplikasi mereka sendiri untuk iOS. Ini mungkin cara yang paling mudah dan paling cepat untuk mendapatkan VPN baru dan berjalan di iPad.

Kami akan menggunakan ExpressVPN untuk menunjukkan bagaimana proses penyediaan berfungsi. Jika anda menggunakan pembekal yang berbeza, anda masih akan mendapat gambaran umum tentang apa yang terlibat dari tangkapan skrin yang mengikuti. Pembekal anda boleh menawarkan lebih banyak sokongan jika anda tersekat.

Setelah anda bersambung ke VPN, sambungan itu harus tetap aktif sehingga anda mematikan atau memulakan semula iPad anda.

Adalah idea yang baik untuk mendaftar masuk Kemas kini Perisian seksyen anda Tetapan aplikasi sebelum anda bermula supaya anda mempunyai versi iOS terkini.

Untuk menyediakan VPN anda menggunakan aplikasi ExpressVPN:

 1. Buka apl VPN Ekspres pada iPad anda.
 2. Ketik Buat akaun jika anda memerlukan akaun baru. Jika tidak, ketuk Masuk dan lengkapkan borang log masuk.Halaman pendaftaran ExpressVPN
 3. Ketik Benarkan untuk membolehkan aplikasi ExpressVPN menyediakan VPN pada iPad anda. Anda perlu mengesahkannya dengan ID Sentuh atau kod laluan anda.Skrin konfigurasi iPad ExpressVPN
 4. Pada skrin Pemberitahuan, ketik Benarkan jika anda gembira untuk menerima pemberitahuan dari aplikasinya. Ini adalah pilihan.Pemberitahuan ExpressVPN iPad
 5. Jika anda gembira untuk data yang tidak dikenali untuk dihantar kepada ExpressVPN untuk analisis, ketik Benarkan.Analisis data iPad ExpressVPN

Yang melengkapkan proses persediaan untuk ExpressVPN. Anda kini akan melihat skrin sambungan utama. Aplikasi secara automatik akan memilih lokasi pelayan VPN yang terbaik; hanya ketuk butang bulat untuk menyambung.

Skrin utama iPad ExpressVPN terputus

ExpressVPN tetap bersambung semasa anda menggunakan aplikasi lain pada iPad anda. Anda akan melihat ikon VPN kecil di sebelah simbol WiFi di sebelah kiri atas skrin.

Skrin utama iPad ExpressVPN disambungkan

Kaedah 2: OpenVPN Connect

OpenVPN Connect adalah aplikasi VPN sumber terbuka pihak ketiga. Anda boleh menggunakannya dan bukan memuat turun apl pembekal anda jika anda lebih suka menggunakan perisian sumber terbuka.

Apl pihak ketiga ini akan disambungkan ke rangkaian pelayan penyedia anda melalui protokol OpenVPN sahaja, menggunakan kelayakan yang dibekalkan oleh pembekal anda. Serta protokol dan aplikasi kedua-duanya menjadi sumber terbuka, aplikasi ini lebih banyak dikonfigurasikan daripada banyak aplikasi pihak pertama.

Versi OpenVPN Connect yang paling terkini kadang-kadang menghasilkan a arahan serpihan kesilapan. Kami telah menyertakan penyelesaian untuk ini di bawah, jika anda menghadapi masalah.

Mencari Fail .ovpn Anda

Apabila anda mula-mula membuka aplikasi OpenVPN Connect, anda akan melihat senarai kaedah import yang berbeza untuk mendapatkan profil sambungan .ovpn. Ini adalah fail yang mengandungi semua maklumat sambungan untuk pelayan, dan anda boleh memasang beberapa jika anda mahu.

Cara paling mudah untuk mengimport fail adalah untuk memuat turunnya di komputer desktop dan menghantar e-mel kepada diri sendiri. Untuk ini berfungsi, anda perlu mempunyai akaun e-mel yang berfungsi dalam aplikasi Mel pada iPad anda.

Mengirim dan menerima profil .ovpn melalui e-mel bukanlah kaedah yang paling selamat, tetapi ia adalah yang paling mudah, jadi kaedah yang akan kita gunakan dalam panduan pemula ini. Jika anda sensitif keselamatan, kami mengesyorkan agar anda menyiasat pilihan lain, seperti menggunakan storan awan seperti Dropbox atau Google Drive. Jika anda berada di Mac, anda boleh menggunakan Airdrop.

Menggunakan OpenVPN Connect pada iPad

Proses ini adalah cara paling mudah untuk mendapatkan fail tanpa terlalu banyak kerumitan. Kami menggunakan VPN Express untuk menunjukkan proses ini, bermula pada komputer desktop, dan kemudian kembali ke iPad:

  1. Pada komputer anda, log masuk ke laman web ExpressVPN.
  2. Klik hijau Sediakan ExpressVPN butang.
  3. Klik Tunjukkan peranti lain, kemudian tatal ke bawah dan ketuk Config Manual.
  4. Klik biru OpenVPN butang untuk menunjukkan tetapan yang anda perlukan.
  5. Muat turun sekurang-kurangnya satu profil konfigurasi OpenVPN ke komputer anda. Sekiranya keraguan, muat turun secara geografi berdekatan dengan lokasi semasa anda.
  6. Emailkan fail itu kepada diri sendiri, atau simpan dalam draf.

Pada ketika ini, anda harus mengekalkan halaman tersebut dalam penyemak imbas anda. Juga, semak bahawa anda boleh melihat e-mel dalam aplikasi Mel pada iPad anda sebelum meneruskan:

  1. Pada iPad anda, buka aplikasi Mel.
  2. Cari mesej yang mengandungi fail yang anda e-mel kepada diri sendiri. Ketik lampiran.
  3. IPad anda akan memaparkan pilihan aplikasi yang boleh membuka fail. Terletak Salin ke OpenVPN, dan ketuknya.
  4. Aplikasi OpenVPN Connect terbuka, dan profil dipaparkan ke bahagian bawah skrin. Semak bahawa butiran sepadan dengan pelayan yang anda mahu tambah, kemudian ketik ikon tambah hijau untuk menambah profil ke aplikasinya.Persediaan OpenVPN iPad Terbuka
  5. Dalam pop timbul yang muncul, ketik Benarkan.Konfigurasi OpenVPN iPad ExpressVPN
  6. Gunakan ID Sentuh untuk mengesahkan.

  OpenVPN Connect kini membuka profil dan menjemput anda untuk menyesuaikan butiran sambungan. ID pengguna dan kata laluan yang anda perlukan di sini tidak sama dengan nama pengguna dan kata laluan anda untuk laman web ExpressVPN. Anda akan mendapati mereka selepas log masuk, pada Sediakan ExpressVPN - Tunjukkan peranti lain - Konfigurasi manual halaman.

  Malangnya, bertukar antara aplikasi pada iPad akan menghapus medan ID Pengguna dan kata laluan dalam OpenVPN Connect. Kami mendapati pilihan terbaik adalah menaipnya secara manual:

  1. Salin ID Pengguna anda dari tapak ExpressVPN ke dalam medan ID Pengguna dalam aplikasi ExpressVPN. Ulangi proses dengan kata laluan anda.
  2. Jika anda mahu, ketik Simpan slider untuk menyimpan maklumat anda.

  Anda kini boleh menyambung ke VPN yang anda pilih.

  Skrin bersambung terbuka OpenVPN iPad

  Bagaimana Menyelesaikan Ralat Arahan Fragment dalam OpenVPN Connect

  Dalam ujian, kami mendapati bahawa OpenVPN Connect kadang-kadang melaporkan ralat serpihan dan tidak akan menyambung. Ini bukan unik kepada iOS. Ia berlaku pada peranti lain juga.

  Sekiranya anda melihat ralat ini, anda perlu mengedit fail .ovpn yang anda muat turun dari pembekal anda. Pada komputer anda, buka fail dalam editor teks dan padamkan baris yang mengandungi perkataan "fragmen".

  Kesalahan pecahan OpenVPN iPadVVN

Kaedah 3: Tetapan Manual

Anda boleh menyambung ke penyedia VPN tanpa menggunakan aplikasi, yang merupakan cara terbaik untuk meneruskan jika anda ingin menyimpan ruang storan berharga pada iPad anda.

Kami akan menyediakan ExpressVPN secara manual menggunakan L2TP dalam contoh ini.

Sebelum anda memulakan, log masuk ke akaun ExpressVPN anda dan navigasi ke Sediakan ExpressVPN - Tunjukkan peranti lain - Konfigurasi manual halaman. Ketik PPTP & L2TP-IPSec untuk mendedahkan butiran sambungan anda.

Berhati-hati walaupun anda akan terhad kepada menggunakan protokol L2TP / IPSec dan akan terlepas fungsi tambahan - seperti pembunuh matikan - anda dapat dengan menggunakan aplikasi.

Pilih pelayan yang ingin anda sediakan, kemudian lanjutkan seperti berikut:

 1. Dalam anda Tetapan aplikasi, ketik Ketua, kemudian VPN.Penyediaan ExpressVPN iPad L2TP
 2. Ketik Tambah Konfigurasi VPN... untuk mendedahkan skrin sambungan.Konfigurasi VPN ExpressVPN iPad L2TP
 3. Di dalam Taipkan kotak, ketik dan pilih L2TP.
 4. Isi butiran sambungan menggunakan maklumat yang diberikan dalam akaun ExpressVPN anda, yang telah anda buka:
  • Penerangan: Mana-mana nama.
  • Pelayan: Salin dan tampal (atau taipkan) alamat pelayan untuk pelayan yang anda ingin sediakan terlebih dahulu.
  • Akaun: Nama pengguna yang disediakan pada PPTP & L2TP-IPSec halaman dalam akaun ExpressVPN anda. Jangan taip nama pengguna masuk anda di sini; ini tidak akan berfungsi.
  • RSA SecurID: Dimatikan
  • Kata laluan: Kata laluan yang disediakan dalam akaun anda untuk PPTP & Sambungan L2TP-IPSec. Ini tidak sama dengan kata laluan masuk anda.
  • Rahsia: Taip '12345678' (tanpa petikan)
  • Hantar Semua Lalu Lintas: Dihidupkan.
 5. Ketik Selesai.Skrin bersambung dengan iPad ExpressVPN L2TP

Untuk menyambung ke pelayan VPN, aktifkan suis Status ke posisi di atas dan tunggu selama 5-10 saat. Anda akan melihat perubahan Status kepada Terhubung, dan ikon VPN kecil akan muncul di bahagian kiri atas paparan iPad anda.

Perlu Bantuan Lebih Lanjut?

Arahan ini harus berfungsi pada kebanyakan iPads yang menjalankan perisian terkini. Sekiranya anda menghadapi masalah:

 • Cuba aplikasi yang berbeza. Kami mengesyorkan bahawa anda pada mulanya menggunakan aplikasi pembekal anda untuk mengesahkan bahawa akaun anda disediakan dengan betul.
 • Cuba pelayan yang berbeza. Anda boleh menyediakan seberapa banyak yang anda suka jika anda menggunakan OpenVPN Connect atau konfigurasi manual, dan sebaiknya bermula dengan yang berdekatan dengan anda untuk menguji tetapan anda sebelum menambah pelayan di tempat yang jauh.

Untuk panduan lanjut, hubungi pembekal VPN anda. Kebanyakan mempunyai panduan yang disesuaikan dengan tetapan mereka sendiri, dan mereka akan dapat membantu anda dengan apa-apa mesej ralat yang anda lihat apabila anda menyambung ke VPN anda pada iPad anda.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me