Tor dan VPN kedua-duanya berjanji untuk membuat anda tanpa nama dalam talian, tetapi bagaimana persendirian mereka benar-benar? Ketahui bagaimana kerja Tor, bagaimana untuk tetap selamat, dan bagaimana ia membandingkan dengan VPN dalam panduan komprehensif ini kepada Tor vs VPN.

Satu ilustrasi dua watak yang memilih antara perisai VPN dan bawang Tor.

Tor dan VPN mempunyai banyak persamaan. Kedua-duanya berjanji untuk membiarkan anda menggunakan web tanpa nama, kedua-duanya semakin popular, dan kedua-duanya sering disalahpahami.

Tetapi apa yang benar-benar memisahkan Rangkaian Tor dari perkhidmatan VPN? Adakah selamat menggunakan Penyemak Imbas Tor? Dan pilihan mana yang terbaik untuk privasi dalam talian?

Dalam panduan ini, kami akan menjawab semua soalan yang kami terima mengenai perkhidmatan Tor dan VPN. Kami akan menerangkan bagaimana mereka berfungsi, bagaimana untuk selamat mengakses Tor, dan juga kelebihan dan kekurangan kedua-duanya.

Sekiranya anda sudah mengetahui bagaimana Tor berfungsi, anda boleh melompat langsung kepada perbandingan langsung kami berbanding Tor vs VPN. Sebagai alternatif, anda boleh melangkau ke bahagian kami tentang Bagaimana Menggunakan Tor dan Bagaimana Tetap Aman Menggunakan Tor.

Apa itu Tor?

Rangkaian Tor - sering dirujuk sebagai hanya "Tor" - adalah sistem sumber terbuka bebas yang direka untuk membolehkannya komunikasi tanpa nama di web. Nama ini berasal dari nama projek asal: "Router Bawang".

Rangkaian Tor anonymizes aktiviti dalam talian anda oleh menyulitkan komunikasi anda dan melantunnya secara rawak melalui rangkaian pusat akses global, atau 'nod', yang semuanya dikendalikan oleh sukarelawan.

Cara yang paling biasa untuk menggunakan Tor adalah melalui Browser Browser. Ini adalah aplikasi berasaskan Firefox yang boleh dimuat turun dan dipasang pada komputer anda. Pelayar Tor menggunakan rangkaian Tor untuk menyembunyikan anda identiti, lokasi, dan aktiviti dalam talian dari penjejakan atau pengawasan.

Teknologi ini pada asalnya direka untuk tentera AS dan disukai oleh aktivis politik dan penyokong privasi - serta oleh beberapa watak yang lebih buruk yang ingin mengelakkan pengesanan. Ia membantu anda akses kandungan yang telah disekat oleh negara anda atau penyedia perkhidmatan internet anda (ISP).

Paling penting, ia menyembunyikan identiti anda dari kedua-dua laman web yang anda lawati dan rangkaian itu sendiri.

Untuk meringkaskan, Rangkaian Tor membolehkan anda:

 • Sembunyikan alamat IP anda dari tapak web yang anda lawati.
 • Akses 'tersembunyi' domain .onion.
 • Anjurkan aktiviti dalam talian anda.
 • Berkomunikasi secara rahsia.
 • Akses kandungan ditapis.
 • Saiz infrastruktur di sekitar Tor dan kekurangan mana-mana pihak berkuasa terpusat telah memindahkannya ke arus utama sepanjang dekad yang lalu. Walau bagaimanapun, pertukaran untuk rangkaian besar nodes yang dikendalikan oleh komuniti ini adalah sambungan yang tidak boleh dipercayai dan sering kelajuan yang sangat perlahan.

  Rangkaian Tor tetap paling aktif di Eropah dan Amerika Utara, tetapi jangkauannya semakin berkembang di seluruh dunia. Ia amat popular di negara-negara di mana komunikasi dalam talian dipantau atau ditapis dan kekurangan privasi boleh menyebabkan masa penjara.

  Penglihatan aliran data Tor di seluruh dunia, diambil dari TorFlow.

  Visualisasi aliran data global Tor, 3 hingga 6 Januari 2016 oleh TorFlow.

  Seperti yang telah berkembang, Tor telah memperoleh sokongan dan pujian daripada pelbagai organisasi kebebasan awam, termasuk Amnesty International dan Electronic Frontier Foundation (EFF).

  Tor boleh digunakan dengan pelbagai sistem operasi dan protokol, tetapi kebanyakan pengguna menjalankannya menggunakan komputer menggunakan penyemak imbas Tor. Untuk butiran tentang cara memasang dan menggunakan penyemak imbas Tor, anda boleh melangkau terus ke Bagaimana Saya Menggunakan Tor?

  Tor juga membolehkan anda mengakses beberapa laman web tidak tersenarai dengan nama domain .onion - sebahagian daripada apa yang disebut 'Web Gelap'. Yang paling terkenal di laman-laman web ini ialah pasar Silk Road yang kini ditutup, tetapi terdapat juga tapak-tapak yang kurang jahat yang beroperasi seperti cermin BBC News yang direka untuk mengalahkan penapisan.

  Tor tidak diragukan lagi alat privasi termurah di sekitar. Tetapi terdapat risiko yang wujud untuk menggunakan Tor. Sekiranya anda mengubah tabiat melayari anda, anda berisiko mendedahkan alamat IP sebenar anda atau maklumat peribadi lain yang dikenal pasti: sepenuhnya menghancurkan nama tanpa nama anda. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini di bahagian kami tentang Cara Tetap Aman Menggunakan Tor.

  Kami tidak mengizinkan menggunakan Tor (atau VPN) untuk apa-apa yang menyalahi undang-undang, dan mengesyorkan supaya anda menjauhkan diri dari Web Gelap sebagai langkah berjaga-jaga am.

  Bagaimana Kerja Kerja Tor?

  Rajah data yang melewati netork Tor

  Bagaimana data anda melalui rangkaian Tor.

  Seperti bawang, Tor mempunyai lapisan. Rangkaian Tor memantul trafik anda antara beberapa pelayan untuk menjadikan anda tanpa nama.

  Dalam seksyen ini, kita akan membincangkan dengan tepat bagaimana Tor berfungsi. Jika anda ingin melangkau bahagian ini, anda boleh melompat terus ke Tor vs. VPN: Mana yang lebih baik? atau bagaimana saya menggunakan Tor?

  Inilah caranya Rangkaian Tor menyulitkan dan menamakan trafik internet anda:

  1. Sebelum menyambung ke Rangkaian Tor, Tor memilih tiga atau lebih pelayan rawak (nod) untuk disambungkan ke.
  2. Perisian Tor menyulitkan lalu lintas anda sedemikian rupa sehingga hanya nod akhir - dipanggil nod keluar - boleh menyahsulit.
  3. Perisian Tor kemudian menambah lapisan tambahan penyulitan untuk setiap node lalu lintas anda akan lewat, berakhir pada node pertama yang akan Anda sambungkan ke, yang disebut node pengawal.
  4. Pada ketika ini dalam proses lalu lintas anda dilindungi sekurang-kurangnya tiga lapisan penyulitan.
  5. Apabila komputer anda menyambung nod pengawal, nod penjaga mengetahui alamat IP anda tetapi tidak dapat melihat apa-apa mengenai lalu lintas anda (kandungan atau tujuannya).
  6. Nod pengawal menyahsulit lapisan pertama penyulitan untuk menemui nod seterusnya dalam rantai. Ia kemudiannya menghantar lalu lintas anda - masih dilindungi oleh sekurang-kurangnya dua lapisan enkripsi.
  7. Nodus seterusnya dalam rantaian ini menerima lalu lintas yang disulitkan. Ia tahu alamat IP pelayan sebelumnya dalam rangkaian tetapi tidak tahu anda alamat IP sebenar atau berapa banyak langkah yang telah berlaku dalam rantai sehingga titik ini. Nod ini membuang lapisan penyulitan untuk mendedahkan identiti pelayan seterusnya dalam rantai. Ia kemudian menghantar data anda ke hadapan.
  8. Proses ini diulang sehingga trafik anda mencapai nod keluar. Nod keluar mengecil lapisan akhir penyulitan. Ini mendedahkan trafik anda tetapi nod keluar tidak mempunyai cara untuk mengetahui siapa anda.
  9. Lalu lintas anda melengkapkan perjalanannya ke internet.

  Tidak ada peringkat dalam proses ini yang mana nod tahu kedua-duanya awak siapa dan apa yang sedang anda lakukan. Kerana setiap nod hanya mengetahui identiti pelayan langsung di sebelahnya dalam rantai, juga mustahil untuk mana-mana pelayan untuk membalikkan jurutera laluan anda melalui rangkaian bawang - walaupun ia mempunyai niat jahat.

  Untuk keselamatan tambahan, laluan anda melalui rangkaian bawang adalah secara rawak ditugaskan semula sekitar setiap sepuluh minit.

  Proses ini dirancang untuk menjadi tanpa nama, tetapi ia tidak sepenuhnya swasta. Nod keluar tidak mempunyai cara untuk mengenali siapa anda, tetapi secara teorinya dapat melihat apa yang anda lakukan. Jika anda menghantar e-mel kepada seseorang nama anda, atau alamat IP sebenar anda, anda akan melemahkan keseluruhan prosesnya.

  Tor hanya direka untuk mengendalikan lalu lintas menggunakan protokol TCP yang popular, yang mewakili majoriti lalu lintas pelayaran biasa. Menjadi terhad kepada protokol ini mewujudkan kelemahan potensi, kerana semua lalu lintas yang menggunakan UDP atau mana-mana protokol internet lain akan bergerak di luar rangkaian Tor. Trafik suara dan video biasanya dihantar menggunakan UDP.

  Adakah Tor VPN?

  Walaupun sering keliru, Tor dan VPN sebenarnya teknologi yang sangat berbeza.

  Rangkaian Peribadi Maya (VPN) adalah a dimiliki secara persendirian rangkaian pelayan yang boleh anda sambungkan untuk berbagai sebab termasuk meningkatkan keselamatan, mengelakkan penapisan, dan memasangkan alamat IP sebenar anda.

  Apabila anda menggunakan VPN, sambungan antara komputer anda dan pelayan VPN dienkripsi. Ini menghalang ISP anda atau mana-mana pihak ketiga untuk melihat aktiviti dalam talian anda.

  Walau bagaimanapun, penyedia VPN anda sentiasa mempunyai keupayaan teknikal untuk perhatikan aktiviti anda. Mereka boleh melihat dan berpotensi merakam alamat IP sebenar anda, jadi anda perlu meletakkan banyak kepercayaan pada penyedia anda.

  Inilah sebabnya mengapa begitu penting untuk mencari pembekal VPN dengan kedua-dua dasar pembalakan yang minimum dan rekod prestasi untuk mengekalkan keselamatan rangkaiannya.

  Tor, sebaliknya, adalah rangkaian komuniti dan sukarelawan dimiliki pelayan - atau 'nod'. Menggunakan rangkaian ini membolehkan anda melayari internet secara tanpa nama, tetapi tidak memberikan manfaat keselamatan yang sama seperti VPN, atau utiliti yang sama untuk mengakses kandungan yang disekat geo.

  Projek Tor, yang mengekalkan perisian penyemak imbas Tor, tidak memiliki rangkaian pelayan perisian beroperasi. Tidak seperti pelayan VPN, yang tahu siapa anda dan apa yang anda lakukan, tiada pelayan tunggal dalam Rangkaian Tor boleh mengakses kedua-dua anda identiti dan aktiviti.

  Tor mencapai ini dengan menggunakan beberapa lapisan enkripsi dan mengarahkan lalu lintas anda melalui beberapa pelayan sebelum melepaskannya ke internet yang lebih luas. Ini bermakna anda tidak perlu meletakkan kepercayaan anda kepada pembekal khidmat seperti yang anda lakukan dengan VPN, tetapi ia juga membawa kepada kelajuan melayari perlahan dan beberapa kelemahan keselamatan khusus yang anda tidak perlu bimbang dengan VPN yang dipercayai.

  Ringkasnya, VPN adalah alat untuk privasi pertama dan terpenting. Tor, sebaliknya, adalah alat untuk tidak dikenali.

  Untuk meringkaskan, VPN membenarkan anda:

  • Sembunyikan alamat IP anda dari tapak web yang anda lawati.
  • Sulitkan trafik penyemakan anda.
  • Akses laman web yang disekat geografi.
  • Pilih di antara beberapa lokasi pelayan peribadi.
  • Akses kandungan ditapis.
  • Lindungi data anda pada rangkaian WiFi awam.

  Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang VPN ada, kami telah menulis panduan komprehensif yang mengandungi semua yang anda perlu ketahui.

  Sebagai alternatif, anda boleh mencari perbandingan langsung antara perkhidmatan Tor dan VPN dalam Tor vs VPN: Mana Lebih Baik? bahagian panduan ini.

  The Onion Router vs VPN Encryption

  Tor dan VPN kedua-duanya menggunakan penyulitan untuk memberikan anda privasi tambahan dalam talian, tetapi mereka masing-masing memohon penyulitan sangat berbeza.

  Apabila anda menggunakan VPN, semua lalu lintas anda dicagarkan oleh 'terowong' penyulitan dan dihantar ke pelayan VPN tunggal yang dimiliki oleh penyedia VPN anda. Sebaik sahaja diterima, lalu lintas disahsulit dan dilepaskan ke destinasi terakhirnya.

  Kecuali terdapat alat pengungsian lanjutan yang digunakan, terowong VPN tidak akan menghentikan ISP anda daripada mengetahui anda menggunakan VPN, tetapi ia akan menghalangnya daripada melihat laman web yang anda kunjungi dan apa yang anda lakukan apabila anda sampai di sana.

  Sebaliknya, 'Rangkaian Bawang' Tor menggunakan beberapa lapisan penyulitan, yang masing-masing hanya boleh didekripsi oleh pelayan secara rawak. Pelayan ini tidak tergolong dalam Tor, tetapi dimiliki dan diselenggarakan oleh sukarelawan.

  ISP anda mungkin dapat memberitahu bahawa anda menggunakan Tor, tetapi lapisan penyulitan awal akan menghalang mereka daripada melihat di mana anda melayari.

  Walaupun anda perlu mempunyai kepercayaan yang sangat kuat dalam penyedia VPN anda, Tor telah dibina untuk menghapuskan keperluan untuk mempercayai mana-mana pengendali pelayan individu.

  Dari segi kekuatan penyulitan, sesetengah VPN bergantung pada protokol penyulitan yang lemah dan lapuk seperti PPTP, yang boleh dipecahkan oleh kuasa brute dalam masa 24 jam.

  Yang mengatakan, VPN berkualiti tinggi menggunakan protokol yang lebih selamat seperti IKEv2 / IPSec dan OpenVPN. Protokol ini beroperasi dengan ciphers enkripsi yang selamat seperti AES-256 dan RSA-1024, tidak ada satu pun yang telah dipecahkan. Dengan teknologi pengkomputeran semasa, ia akan mengambil masa yang lebih lama daripada kehidupan alam semesta untuk mencapai matlamat ini.

  Tor menggunakan kombinasi ciphers selamat yang sama. Yang mengatakan, tahap enkripsi tinggi yang digunakan oleh Tor dikeluarkan di nod keluar, yang bermaksud aktiviti penyemakan imbas anda akan didedahkan. Walau pun tiada kebocoran, bagaimanapun, adalah mustahil untuk menghubungkan aktiviti ini dengan identiti anda. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kebocoran ini dalam Apakah Penggunaan Aman Tor? seksyen.

  Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai protokol penyulitan VPN dan ciphers dalam Panduan kami untuk Penyulitan VPN.

  Yang Betul: Tor atau VPN?

  Perbezaan terbesar antara Tor dan VPN ialah Tor wujud untuk dicapai tidak mahu dikenali, manakala VPN mempunyai rangkaian yang lebih luas privasi dan keselamatan aplikasi.

  Berikut adalah jadual perbandingan cepat yang menunjukkan kebaikan dan keburukan setiap alat:

  Jadual yang membandingkan VPN dan Tor.

  Tor vs meja perbandingan VPN.

  Terdapat faedah dan kelemahan untuk setiap rangkaian, dan aktiviti tertentu akan lebih sesuai dengan yang lain.

  Dalam bahagian ini, kami akan merangkumi kelebihan dan kekurangan Tor dan VPN secara terperinci. Untuk melangkaui kelebihan dan kekurangan ini, anda boleh melompat langsung ke ringkasan alat yang anda gunakan.

  Kelebihan Tor

  Ilustrasi menunjukkan kelebihan Tor

  1. Rangkaian terdesentralisasi. Kerana Tor terdiri daripada rangkaian diedarkan beribu-ribu pelayan di seluruh dunia - tanpa ibu pejabat, pejabat, atau pelayan pusat - sangat sukar bagi mana-mana kerajaan atau organisasi untuk menutupnya.

   Sesiapa yang ingin mengambil Tor turun harus pergi selepas setiap pelayan individu. Ini juga bermakna bahawa tiada titik terpusat bagi seorang pelakon yang jahat untuk menyerang. Terdapat juga tiada pelayan pusat yang boleh disita untuk melihat log penggunaan.

  2. Lengkap tanpa nama. Kaedah penghalaan yang digunakan oleh Tor menghalang sebarang persatuan yang ditarik di antara alamat IP sebenar anda dan aktiviti dalam talian anda. Node pertama yang anda sambungkan (nod pengawal) akan mengetahui alamat IP anda tetapi tidak dapat melihat apa-apa mengenai aktiviti anda.

   Tiada simpulan berikutnya akan dapat melihat alamat IP sebenar anda, dan tidak akan ada laman web yang anda sambungkan. Tor juga mengubah laluan anda melalui rangkaiannya setiap sepuluh minit, sementara VPN mengekalkan sambungan pelayan tunggal selama tempoh sambungan anda.

  3. Sempadan sempadan. Tor mampu melangkau sekatan geografi dengan mengarahkan trafik anda ke nod di negara lain. Kandungan web yang sebelum ini tidak dapat diakses di lokasi anda boleh diakses dengan pelayar Tor menggunakan rangkaian Tor. Ini kerana setiap laman web yang anda lawati melihat alamat IP nod keluar, bukan IP sebenar anda, dan menggunakannya untuk menentukan lokasi anda.

   Walau bagaimanapun, laluan yang anda jalankan melalui rangkaian Tor adalah secara rawak. Walaupun mungkin, memilih lokasi pelayan tertentu untuk 'spoof' sangat sukar. Gabungan kerumitan teknikal dan kelajuan perlahan menjadikan Tor pilihan yang salah untuk video streaming geo-disekat.

  4. Percuma. Anda tidak perlu membayar Tor. Perisian dan rangkaian adalah percuma dan sumber terbuka, dikendalikan oleh sukarelawan dan badan amal di seluruh dunia. Tidak seperti beberapa VPN percuma, tidak ada iklan dan anda tidak perlu bimbang tentang risiko Tor sendiri log dan menjual data anda.

  Kelemahan Tor

  Ilustrasi menunjukkan kelemahan Tor

  1. Sangat perlahan. Tor sangat perlahan berbanding dengan VPN. Data dalam rangkaian Tor dihalakan melalui pelbagai nod rawak dan tersebar luas, masing-masing dengan jalur lebar yang berbeza, dan banyak kali disulitkan dan didekripsi. Anda berada di rahmat nod yang paling lambat di laluan anda.

   Ini bermakna Tor bukan pilihan yang baik untuk menonton video streaming berkualiti tinggi, perkongsian fail P2P, atau apa-apa lagi yang memerlukan sambungan berkelajuan tinggi.

   Torrenting khususnya tidak digalakkan kerana ia mendedahkan alamat IP sebenar anda. Ia juga meletakkan banyak ketegangan di rangkaian, melambatkan sambungan orang lain.

  2. Keserasian yang tidak baik. Anda hanya boleh mengakses rangkaian Tor dengan menggunakan penyemak imbas Tor atau aplikasi dengan akses Tor terbina dalam. Jika anda mahu menggunakan pelayar atau aplikasi lain, anda tidak akan dilindungi oleh Tor.

   Terdapat aplikasi untuk Android tetapi tiada pelayar Tor untuk iOS, bermakna anda tidak boleh menggunakannya di iPhone atau iPad anda.

   Terdapat beberapa kaedah penghalaan routing yang lebih maju melalui rangkaian, seperti program 'Torifying' atau menjalankan 'VPN over Tor'. Ini adalah kedua-dua proses yang rumit, walaupun, risiko yang membocorkan jati diri anda jika tidak dilaksanakan dengan betul.

  3. Tiada sokongan pelanggan. Sebagai rangkaian The Tor yang dikendalikan oleh rangkaian sukarelawan, tidak ada pembiayaan langsung untuk membayar untuk mengekalkan dan menaik taraf rangkaian secara keseluruhan. Sesetengah pelayan di rangkaian lama dan lambat, dan tidak ada pasukan sokongan pusat untuk berpaling jika anda menghadapi masalah.

   Walau bagaimanapun, terdapat peminat komuniti yang aktif yang mungkin bersedia membantu jika anda mendapati diri anda terjebak - jangan mengharapkan chat langsung.

  4. Perhatian yang tidak diingini. Seperti yang anda sudah tahu, Tor mempunyai reputasi untuk menarik orang-orang yang sangat berminat untuk mengelakkan pengesanan. Ini termasuk wartawan dan pemberi maklumat - tetapi juga penjenayah.

   ISP anda dapat melihat bahawa anda menggunakan Tor walaupun mereka tidak tahu apa yang anda lakukan. Atas sebab ini, penggunaan Tor secara kerap mungkin memberi anda pengawasan.

   Anda juga boleh mendapatkan banyak masalah di Web Gelap (.onion sites), yang hanya dapat diakses melalui penyemak imbas Tor. Ini adalah, lebih kerap daripada tidak, tempat berbahaya untuk menjadi.

  5. Kerumitan. Tidak seperti VPN, anda tidak boleh 'menghidupkan' penyemak imbas Tor dan menyembunyikan alamat IP anda. Jika anda tidak mengkonfigurasi pelayar anda dengan betul dan mengubah suai tabl latar anda, sangat mudah untuk mendedahkan IP sebenar anda dan dengan itu identiti hidup anda.

   Torrenting over Tor, membuka dokumen yang diunduh melalui Tor, atau menggunakan Windows hanyalah beberapa contoh kegiatan yang dapat mendedahkan IP anda. Untuk maklumat lanjut, baca bab tentang Cara Tetap Aman Menggunakan Tor.

  6. Nodus keluar berniat jahat. Walaupun lalu lintas anda disulitkan untuk sebahagian besar perjalanannya melalui rangkaian Tor, ia terdedah apabila ia melalui nod akhir - dipanggil nod keluar.

   Ini bermakna bahawa nod keluar mempunyai keupayaan untuk mengintip aktiviti anda, sama seperti ISP jika anda tidak menggunakan Tor atau VPN.

   Sesiapa sahaja boleh menetapkan nod keluar untuk mengintip pengguna, termasuk kerajaan dan penjenayah. Untuk maklumat lanjut mengenai nod keluar berniat jahat, anda boleh melangkau ke bab seterusnya: Adakah Selamat Tor?

  7. Kurang ketepatan. Seperti yang telah kita sebutkan, Tor boleh digunakan untuk memintas batasan geografi pada kandungan, tetapi ia adalah cara yang sangat tidak cekap untuk memalsu lokasi tertentu. Di samping itu, kelajuan perlahan boleh membuat media geografi terhad streaming hampir tidak mungkin.

  Kelebihan VPN

  Ilustrasi menunjukkan kelebihan VPN berbanding Tor.

  1. Lebih cepat. Menggunakan VPN hampir selalu lebih cepat daripada Tor. Dengan VPN, data yang disulitkan anda pergi terus ke satu pelayan VPN dan kemudian ke destinasi anda. Dengan Tor ia bergerak di antara tiga pelayan tersebar di seluruh dunia.

   Atas sebab ini, anda akan melihat hanya tetes kecil dalam kelajuan apabila menyambung ke pelayan VPN yang berdekatan. Dalam kes khusus tertentu - seperti di mana ISP anda mempercepatkan sambungan anda ke laman tertentu - anda mungkin melihat sedikit peningkatan dalam kelajuan.

  2. Sokongan pengguna. Perkhidmatan VPN disediakan oleh syarikat yang berdedikasi. Orang yang boleh dipercayai mempunyai infrastruktur yang boleh meminta pertolongan atau dipertanggungjawabkan apabila keadaan menjadi salah.

   Langganan VPN membayar penyelenggaraan rangkaian dan, dalam beberapa kes, pasukan sokongan pelanggan yang besar. Ini bermakna anda boleh mengenali yang baik dari yang buruk, tidak seperti nod keluar Tor yang jahat, yang anda tidak dapat melihat datang.

  3. Ciri lanjutan. VPN berkualiti tinggi dilengkapi dengan ciri-ciri canggih yang direka untuk membantu melindungi privasi anda.

   Ini termasuk suis bunuh untuk memotong sambungan internet anda secara automatik jika anda memutuskan sambungan dari VPN, perlindungan kebocoran untuk mengelakkan kebocoran IP atau DNS, teknologi pemfokusan untuk pemencilan penapisan, pelayan pakar untuk penstriman atau penindasan, dan banyak lagi.

  4. Spoofing lokasi mudah. Menggunakan VPN adalah cara paling berkesan untuk mengakses laman web yang terhad secara geografi. Kebanyakan penyedia VPN menawarkan pelayan di berpuluh-puluh lokasi di seluruh dunia, membolehkan anda memilih lokasi pilihan anda.

   Walaupun mungkin ada kawalan ke atas lokasi nod keluar anda di Tor, itu tidak mudah atau boleh dipercayai. Dengan VPN, memilih lokasi semudah memilih dari senarai.

   Oleh kerana sambungan VPN jauh lebih cepat, mereka sangat sesuai untuk streaming media dari negara lain atau perkongsian fail P2P.

  5. Kemudahan penggunaan. Teknologi di belakang VPN mungkin rumit, tetapi mereka biasanya sangat mudah untuk memasang dan mengendalikan.

   Dalam kebanyakan kes anda hanya memuat turun fail pemasangan dan kemudian ikuti arahan skrin. Sering kali, anda juga boleh menetapkan VPN anda untuk menyambung secara automatik apabila anda boot peranti anda.

  6. Keserasian luas. Perkhidmatan VPN terbaik serasi dengan hampir semua peranti yang mungkin anda sambungkan ke internet. Sebaliknya, Tor hanya boleh didapati di desktop atau Android.

   Cukup banyak semua penyedia VPN mempunyai apl desktop dan mudah alih serta sambungan penyemak imbas. Sesetengah pembekal juga menawarkan perisian yang berjalan di penghala rumah anda, melindungi semua peranti internet anda yang terhubung sekaligus dan melindungi privasi anda secara kekal.

  7. Perlindungan seluruh rangkaian. Tor hanya melindungi lalu lintas dari dalam pelayar Tor itu sendiri. VPN akan mengubah dan menyulitkan semua lalu lintas anda, termasuk sebarang aplikasi latar belakang.

  Kekurangan VPN

  Ilustrasi menunjukkan keburukan VPN vs Tor.

  1. Amalan pembalakan. Perkhidmatan VPN mungkin melindungi data anda dari ISP anda, tetapi anda perlu mempercayai penyedia VPN anda. Tidak seperti Tor, yang benar-benar berpusat, anda mempercayai data anda sepenuhnya dengan satu syarikat kerana anda menggunakan perisian dan pelayannya.

   Sesetengah penyedia menyimpan log aktiviti atau data sambungan anda. Ini boleh digunakan sendiri, atau kerana ia dipaksa oleh pihak berkuasa. Data ini boleh disimpan untuk hari, bulan, atau bahkan tahun.

   Sesetengah perkhidmatan secara palsu mengiklankan "zero-logs" dasar. Sekiranya log masih wujud, terdapat potensi untuk menggunakan maklumat ini terhadap anda, dan terdapat batas kepada apa yang dapat dilakukan oleh VPN untuk melindungi anda. Inilah sebabnya mengapa penting untuk memilih pembekal yang tidak menyimpan sebarang log peribadi yang dikenalpasti.

   Malah VPN dengan dasar pembalakan tidak memiliki keupayaan teknikal untuk menyimpan log. Audit luar pergi beberapa cara untuk menjamin syarikat VPN sebenarnya melakukan apa yang dikatakannya - tetapi ia tidak dapat menjamin syarikat akan terus melakukan ini di masa depan.

   Nod keluar pintu mungkin dapat melihat dan log aktiviti anda, tetapi mereka tidak tahu identiti sebenar anda. Dengan VPN, anda perlu hidup dengan pengetahuan bahawa identiti dan aktiviti anda berada di tangan penyedia VPN anda.

  2. Lebih mahal. Terdapat VPN percuma, tetapi hampir semua VPN bernilai caj garam mereka langganan sejenis.

   Penyelenggaraan rangkaian dan pembangunan perisian memerlukan wang. Jika anda tidak membayar VPN dengan wang tunai, anda membayarnya dengan iklan atau data pengguna. Banyak VPN percuma termasuk adware.

   Jika anda mesti pergi dengan VPN percuma, kami cadangkan memilih sesuatu dari senarai VPN percuma terbaik untuk mengelakkan penyedia yang tidak selamat.

  3. Pecah sambungan. Untuk tetap dilindungi, perisian VPN pada peranti anda mesti berfungsi dengan betul. Sekiranya perisian tersebut mengalami kemalangan untuk apa-apa sebab, terdapat risiko bahawa data yang dihantar ke dan dari komputer anda dapat bocor. Ini benar-benar akan menjejaskan keterlibatan anda dan meninggalkan anda terdedah kepada mata pihak ketiga.

   Kebanyakan VPN termasuk suis membunuh untuk melindungi isu ini. Ini adalah ciri yang memotong sambungan internet anda sepenuhnya jika VPN pernah kehilangan sambungan. Kami sangat mengesyorkan menggunakan VPN dengan suis bunuh.

  4. Variasi Kualiti. VPN adalah syarikat swasta. Akibatnya, mereka datang dalam spektrum kualiti dan kepercayaan. Untuk komunikasi anda supaya selamat, penyulitan yang digunakan oleh perkhidmatan VPN mesti tidak dapat dipecahkan, dan sambungan sepenuhnya bebas dari kebocoran.

   Hampir semua keburukan VPN berbanding dengan Tor boleh diimbangi oleh penyedia yang boleh dipercayai.

   VPN terbaik menggunakan penyulitan bit AES-256, tetapi beberapa perkhidmatan peringkat bawah menggunakan algoritma yang lemah seperti PPTP dan Blowfish. Lihat dengan teliti spesifikasi apabila memilih langganan VPN, atau pilih daripada penyedia VPN yang disyorkan.

  Yang Harus Anda Gunakan: Tor atau VPN?

  Ilustrasi menunjukkan dua tangan memilih antara perisai Tor dan perisai VPN.

  Alat privasi terbaik akan berubah bergantung pada situasi anda. Berikut adalah beberapa petua konkrit apabila terbaik untuk menggunakan VPN atau Tor.

  Apabila Anda Harus Menggunakan VPN

  VPN yang baik akan menjadi penyelesaian terbaik untuk kebanyakan orang kerana ia mengimbangi privasi, keselamatan dan kebolehgunaan. Ia juga lebih cenderung untuk bocor kerana ia melindungi semua trafik internet anda (bukan hanya trafik dari penyemak imbas anda).

  Di samping itu, VPN tidak memerlukan pemahaman teknikal yang sama untuk mengelakkan perkara yang salah.

  Selagi penyedia VPN yang boleh dipercayai, sifar digunakan, VPN menawarkan penyelesaian privasi yang sangat selamat dengan sangat baik prestasi dan fleksibiliti apabila dibandingkan dengan Tor.

  Kamu patut gunakan VPN jika anda adalah:

  • Prihatin terutamanya mengenai privasi anda.
  • Perjalanan ke negara yang sangat ditapis.
  • Menyambung ke rangkaian WiFi awam.
  • Membuat pembelian dalam talian.
  • Menghidupkan atau meretas media.
  • Mengakses kandungan yang dihadkan oleh geografi.

  Apabila Anda Harus Menggunakan Tor

  Kekuatan terbesar Tor adalah bahawa ia menghilangkan keperluan bagi anda untuk menaruh kepercayaan anda kepada syarikat VPN swasta. Dua kelemahan terbesar - kekurangan keselamatan dan kelajuan yang sangat perlahan - menjadikannya a pilihan yang buruk untuk banyak aktiviti popular, seperti perkongsian fail, streaming, atau transaksi beli-belah.

  Terdapat situasi di mana kami akan mengesyorkan memilih Tor melalui VPN. Khususnya, Tor adalah pilihan terbaik untuk tidak dikenali - tetapi hanya jika anda bersedia mengorbankan keselamatan dan privasi untuk mencapainya. Aktiviti anda akan terbuka untuk dilihat oleh orang lain, tetapi tidak mungkin untuk dihubungkan kembali kepada anda.

  Keperibadian jenis ini sememangnya hanya diperlukan untuk orang-orang seperti pemberi maklumat dan wartawan, yang mahu mesej mereka dilihat tetapi perlu mengekalkan rahsia asalnya. Sekiranya anda membuat keputusan untuk menggunakan Tor, pastikan anda membaca bab tentang Bagaimana Tetap Menjaga Menggunakan Tor.

  Kamu patut gunakan Tor jika anda adalah:

  • Prihatin terutamanya dengan tanpa nama yang lengkap.
  • Tidak mampu VPN yang boleh dipercayai.
  • Prihatin dengan mengakses laman web 'tersembunyi' dengan domain .onion.
  • Ingin melepaskan maklumat sensitif misalnya. anda seorang wartawan, aktivis, atau pemberi maklumat.

  Adakah Tor Safe to Use?

  Projek Tor wujud untuk membantu menyelesaikan masalah kepercayaan dalam talian. Tetapi anda boleh benar-benar mempercayai Rangkaian Tor?

  Ini adalah soalan yang sah, tetapi yang belum mempunyai jawapan yang pasti. Walau bagaimanapun, ada, beberapa kelemahan yang diketahui dan disyaki dalam reka bentuk Tor.

  Adakah Tor dikompromikan?

  Suspek bahawa FBI dan agensi-agensi kerajaan Amerika Syarikat yang lain boleh menodenkan pengguna Tor selama bertahun-tahun. Sudah tentu, mereka telah meletakkan sumber daya untuk mencapai keupayaan ini. Hakikat bahawa Tor masih banyak dibiayai oleh kerajaan AS adalah rahsia yang sangat buruk.

  Suspek sedemikian nampaknya telah disahkan dalam kes mahkamah 2017, tetapi FBI akhirnya enggan memberi keterangan atau mendedahkan sebarang kerentanan Tor yang berpotensi, benar-benar menggugat kes itu.

  Penyelidik di Columbia University juga telah membangunkan serangan yang membolehkan mereka berpura-pura de-anonymize sehingga 81% pengguna Tor.

  Sekiranya agensi perisikan mendedahkan kerumitan Tor secara terbuka, pengguna biasa akan dikumpulkan dari platform. Oleh itu, adalah mustahil untuk menggunakan platform pengawasan, dan mudah untuk mengenal pasti apa-apa lalu lintas yang tersisa sebagai negara yang bergabung.

  Kerana ini, sebarang keupayaan untuk menstimoni pengguna Tor kekal belum disahkan, sama seperti mekanisme yang boleh dilakukannya atau skala yang mana ia boleh dilancarkan.

  Lebih pasti lagi ialah fakta bahawa Tor dikandung dan dibangunkan oleh Tentera Laut AS. Ini tidak semestinya masalahnya sendiri, tetapi kerjasama yang berterusan antara pemaju Tor dan kerajaan AS - yang dikenal pasti oleh Yasher Levine dalam bukunya Surveillance Valley - lebih peduli.

  Beberapa e-mel antara pemaju Tor dan agensi-agensi kerajaan AS telah diumumkan pada tahun-tahun kebelakangan ini. Berikut adalah contoh di mana seorang pengasas bersama Tor membincangkan kerjasama dengan Jabatan Kehakiman, termasuk merujuk kepada pemasangan "backdoors":

  Tangkapan skrin e-mel yang dihantar oleh Roger Dingledine, pengasas bersama Tor.

  Tangkapan skrin e-mel yang dihantar oleh Roger Dingledine, pengasas bersama Tor.

  Anda dapat melihat lebih banyak korespondensi ini, bersama dengan beberapa pertukaran lain antara pemaju Tor dan agensi perisikan AS, di sini.

  Adakah Tor Hukum?

  Ia adalah undang-undang untuk menggunakan Tor. Yang mengatakan, sesetengah laman web yang boleh diakses melalui rangkaian Tor adalah popular di kalangan penjenayah dan menganjurkan kandungan haram. Walaupun Tor adalah sah untuk digunakan, penggunaan kerap boleh menandakan anda untuk pengawasan.

  Kerentanan Windows

  Windows tidak dibina tanpa nama. Walaupun anda berhati-hati dan hanya mengakses internet dari dalam pelayar Tor, sistem operasi menghantar maklumat kembali ke Microsoft secara lalai, yang boleh menyebabkan identiti anda diturunkan. Ia dianggap lebih selamat dan lebih dipercayai untuk menjalankan Tor di Linux apabila mungkin.

  Ekor dan Whonix adalah kedua-dua varian Linux popular yang telah dibina untuk digunakan dengan Tor, tetapi anda boleh menjalankan Tor dengan selamat pada mana-mana versi praktikal sistem operasi Linux.

  IP & Kebocoran DNS

  Apabila digunakan dengan betul Tor jangan bocor maklumat IP atau DNS anda. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakannya seperti penyemak imbas biasa, hampir pasti akan menyebabkan kebocoran DNS atau IP.

  Jika anda ingin mengelakkan kebocoran IP dan DNS apabila menggunakan Tor, anda perlu elakkan:

  • Menggunakan sambungan penyemak imbas.
  • Memuat turun dan membuka fail.
  • Memuat turun fail torrent.
  • Mendayakan JavaScript.

  Semua aktiviti ini berpotensi untuk mengarahkan lalu lintas di luar penyemak imbas Tor atau menyimpan maklumat yang boleh menodai nama anda walaupun dalam pelayar Tor.

  Satu lagi kesilapan yang biasa adalah mengakses laman HTTP. Ini tidak akan secara langsung mendedahkan alamat IP anda, tetapi membuat anda lebih mudah terjejas terhadap pengawasan, dan menambah risiko kepada salah satu tingkah laku di atas. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai cara menggunakan Tor dengan selamat di bab seterusnya panduan ini.

  Nod keluar berniat jahat

  Satu cara di mana Tor pasti telah dikompromi adalah melalui nod keluar yang berniat jahat.

  Walaupun lalu lintas anda disulitkan untuk sebahagian besar perjalanannya melalui rangkaian Tor, ia adalah terdedah apabila ia melalui nod akhir - dipanggil nod keluar.

  Ini bermakna bahawa nod keluar mempunyai keupayaan untuk lihat aktiviti anda, sama seperti ISP jika anda tidak menggunakan Tor atau VPN. Ini tidak semestinya menjejaskan ketidaksamaan anda, walaupun, sebagai nod keluar tidak mempunyai cara untuk melihat alamat IP sebenar anda.

  Sekiranya anda mengakses akaun e-mel atau halaman Facebook yang dikaitkan dengan identiti kehidupan sebenar anda, ini boleh diperhatikan dan menjejaskan ketiadaan anonim anda.

  Sesiapa sahaja boleh mengendalikan nod keluar. Mereka telah diketahui digunakan untuk pengawasan oleh penjenayah dan juga untuk mengendalikan serangan orang-dalam-tengah.

  Sesetengah skeptis yang sihat dapat membuat anda selamat di sini, dan adalah bijak untuk selalu menganggap bahawa seseorang sedang menonton anda.

  Bolehkah Tor Be Traced?

  Jika anda berhati-hati dan Tor dikonfigurasi dengan betul maka tidak, anda tidak dapat dikesan.

  Sebaik sahaja aktiviti anda meninggalkan rangkaian Tor itu tidak disulitkan. Ini bermakna kerajaan anda atau pihak ketiga lain boleh melihatnya, tetapi mereka tidak akan dapat memberitahu siapa anda kecuali aktiviti penyemakan imbas anda membolehkan mereka tahu.

  Adalah lebih baik untuk diandaikan aktiviti anda sentiasa dapat dilihat, tetapi penonton ada tidak tahu siapa anda. Selagi anda tidak melakukan apa-apa untuk mengenal pasti diri anda (seperti melawat mana-mana akaun peribadi, atau membenarkan Tor bocor), aktiviti anda tidak dapat dikesan kembali kepada anda melalui rangkaian Tor.

  Bagaimana saya menggunakan Tor?

  Jika anda telah memutuskan untuk menggunakan Tor, anda boleh mengikuti langkah-langkah mudah ini untuk memasang Penyemak Imbas Tor pada komputer atau mudah alih anda. Sekiranya anda telah memasang Browser Tor, anda boleh melompat ke bab seterusnya tentang Cara Tetap Menggunakan Tor.

  Cara Pasang Penyemak Imbas Tor pada Komputer Anda

  Pelayar Tor akan berfungsi untuk mana-mana sahaja Windows, Linux atau MacOS komputer, dan mudah dipasang.

  Untuk memasang Penyemak Imbas Tor pada komputer anda:

  1. Navigasi ke laman muat turun laman web Tor Project.

   Oleh kerana ISP atau pentadbir rangkaian anda pasti mengawasi tabiat melayari anda, anda mungkin ingin mempunyai VPN aktif apabila anda melawat laman web Tor.

   Ini mungkin terdengar paranoid, tetapi ada contoh kehidupan sebenar orang yang mengenali diri mereka dengan cara ini. Pada tahun 2013, seorang pelajar Harvard yang menghantar ancaman bom palsu melalui Tor untuk mengelakkan peperiksaan telah dikenal pasti menggunakan log sambungan WiFi universiti. Pelajar itu dipilih kerana dia adalah satu-satunya pengguna yang telah mengakses Tor di rangkaian kampus.

  2. Pilih pilihan sistem pengendalian anda:

   Tangkapan skrin muat turun pelayar Tor

  3. Satu fail exe akan memuat turun: bukanya.
  4. Pilih bahasa anda dari menu lungsur:

   Tangkapan skrin bahasa Tor pilih tetingkap pemasangan.

  5. Kecuali anda mencari persediaan lanjutan, tekan sambungkan:
   Tangkapan skrin pemasangan Tor
  6. Tor akan secara automatik menetapkan sendiri.

   Tangkapan skrin pelayar dipasang

  Setelah anda memuat turun fail, anda tidak perlu memasang apa-apa lagi. Tor adalah sepenuhnya mandiri - anda juga boleh menjalankannya dari pemacu ibu jari USB.

  Hanya aktiviti anda dari dalam pelayar akan dialihkan melalui Tor, walaupun. Apa-apa jua di luar - termasuk e-mel yang dihantar dari aplikasi berasingan seperti Outlook - akan didedahkan kepada pengawasan.

  Cara Pasang Penyemak Imbas Tor di Bergerak

  Terdapat aplikasi penyemak imbas Tor yang tersedia untuk peranti Android dan dikekalkan oleh Projek Penjaga. Ia mudah untuk memuat turun dan digunakan, tetapi batasan yang sama digunakan seperti ketika anda menggunakan penyemak imbas di desktop: hanya apa yang anda lakukan dalam penyemak imbas akan tetap tanpa nama secara online.

  Sekiranya anda ingin melangkau bahagian ini, anda boleh melompat terus ke Cara Tetap Menggunakan Safe Tor.

  Untuk memasang Pelayar Tor pada peranti Android anda:

  1. Tekan pasang pada halaman Gedung Google Play.
  2. Tekan sambungkan untuk mengakses Rangkaian Tor. Ini akan mengambil masa beberapa minit untuk memuatkan.
  3. Kitaran melalui mesej selamat datang.
  4. Anda kini bersedia menggunakan Penyemak Imbas Tor pada telefon bimbit. Klik pada bar alamat di bahagian atas untuk memasuki tapak web yang anda ingin lawati.

  Malangnya, disebabkan aplikasi App Store yang sangat terhad di Apple, kini tidak ada aplikasi untuk iOS dan tidak mungkin pada masa akan datang. Ini bermakna anda tidak akan dapat menggunakan Tor pada iPhone atau iPad.

  Aplikasi Tor-Enabled yang lain

  Kami telah disebutkan sebelumnya bahawa Tor boleh mengendalikan semua lalu lintas yang menggunakan protokol TCP. Walaupun ini benar, tidak mudah untuk mendapatkan banyak aplikasi untuk berfungsi hanya dengan TCP.

  Sebarang maklumat yang tidak dihantar melalui TCP akan lalai ke luar rangkaian Tor. Ini akan menyebabkan kebocoran DNS, WebRTC atau IP, mendedahkan identiti dan aktiviti anda kepada mana-mana penonton.

  Tor menawarkan panduan mendalam untuk aplikasi 'Torifying', yang kami hanya mencadangkan untuk pengguna yang lebih maju.

  Variasi Linux Tail laluan semua aktiviti melalui rangkaian Tor secara lalai. Ia dilengkapi dengan beberapa aplikasi pra-pasang dan pra-konfigurasi dan secara automatik memotong apa-apa lalu lintas bukan Tor untuk mengelakkan kebocoran.

  Ini adalah persediaan yang berkesan tetapi ia tidak akan serasi dengan banyak aplikasi popular - jangan berharap menggunakan YouTube, Facebook Messenger, atau Spotify dari desktop anda.

  Malangnya, majoriti aplikasi Voice-over-IP (VoIP) bergantung pada protokol UDP. Kerana Tor kini tidak serasi dengan protokol ini, tidak mungkin menggunakan aplikasi sembang video seperti Skype melalui rangkaian Tor.

  Cara Tetap Aman Menggunakan Tor

  Kebanyakan risiko yang berkaitan dengan Tor boleh diselesaikan oleh mengubah tingkah laku anda apabila anda melayari internet.

  Sekiranya anda menggunakan Tor seperti pelayar biasa, hampir pasti akan menyebabkan kebocoran DNS atau IP.

  Ingat: hanya lalu lintas web anda dilindungi apabila anda menggunakan penyemak imbas Tor. Aplikasi lain, seperti e-mel atau pelayar lain, tidak disalurkan melalui rangkaian.

  Kami mengesyorkan agar anda membaca senarai masalah semasa yang diketahui dengan Tor sebelum menggunakan pelayar untuk kali pertama.

  Tiga risiko terbesar apabila menggunakan Tor ialah:

  • Dikesan atau dialami serangan lelaki-dalam-tengah dari nod keluar yang berniat jahat.
  • Kemalangan membocorkan trafik bukan Tor dan mendedahkan identiti sejati anda.
  • Sekiranya tidak mendedahkan identiti anda ke laman web yang anda lawati.

  Langkah berjaga-jaga yang paling penting yang perlu anda ambil ialah:

  • Mengelakkan tingkah laku yang mungkin mengakibatkan kebocoran maklumat teknikal.
  • Mengelakkan tingkah laku yang mungkin digunakan oleh pengguna untuk membuat identiti anda.

  Mengelakkan kebocoran secara amnya memerlukan anda hanya menggunakan trafik TCP dan melekat pada pelayar Tor itu sendiri. Terdapat juga kelemahan tertentu yang diketahui, seperti JavaScript atau BitTorrent, kedua-duanya boleh membocorkan alamat IP anda.

  Mencegah orang yang tidak memahami diri daripada membuat identiti anda menghendaki anda mengelakkan daripada mengakses sebarang maklumat yang berkaitan dengan identiti anda, seperti yang dinamakan akaun emel atau akaun mukabuku.

  Cara terbaik untuk mengelakkan serangan menengah adalah dengan hanya menggunakan sambungan HTTPS yang disulitkan.

  Cara Tetap Anonymous Menggunakan Tor

  Berikut adalah peraturan yang paling penting untuk kekal selamat di Tor:

  1. Jangan gunakan pengesahan 2 langkah mudah alih.
  2. Jangan hantar akaun peribadi anda.
  3. Elakkan mengendalikan akaun yang sama di dalam dan di luar Tor.
  4. Hanya akses laman web yang disulitkan HTTPS yang selamat.
  5. Padamkan cookie dan data tapak web tempatan selepas setiap sesi melayari.
  6. Jangan gunakan Google (DuckDuckGo adalah alternatif yang baik).
  7. Jangan bersambung ke pelayan jauh yang sama dengan dan tanpa pelayar Tor serentak.
  8. Elakkan torrenting (ia melambatkan rangkaian) - dan BitTorrent terutamanya.
  9. Bagaimana Menggunakan VPN Dengan Tor

   Adakah lebih selamat menggunakan kedua-dua VPN dan Tor pada masa yang sama?

   Kadang-kadang.

   Terdapat dua cara menggunakan Tor dan VPN bersama-sama: Tor atas VPN dan VPN over Tor. Mereka berdua mempunyai beberapa kelebihan unik serta beberapa kelemahan yang cukup besar, yang akan kita pelajari dalam bahagian ini.

   Tor Lebih VPN

   Rajah menunjukkan Tor berjalan melalui VPN.
   'Tor over VPN' adalah apabila anda menyambung ke VPN anda sebelum anda menjalankan Penyemak Imbas Tor. Inilah cara yang paling biasa untuk menggabungkan Tor dengan VPN.

   Ia mudah dilakukan: hanya menyambung ke VPN anda kemudian melancarkan pelayar Tor dari desktop atau telefon pintar anda.

   VPN anda akan bertindak seperti nod tambahan sebelum rangkaian Tor.

   Apabila anda menggabungkan Tor dengan VPN dengan cara ini:

   1. ISP dan operator rangkaian anda tidak akan mengetahui bahawa anda disambungkan ke rangkaian Tor.
   2. Nod masuk rangkaian Tor tidak akan melihat alamat IP sebenar anda.
   3. Pembekal VPN anda tidak dapat melihat lalu lintas anda.

   Ini berguna terutamanya jika anda tidak mahu pentadbir rangkaian mengetahui bahawa anda sedang menyambung ke Tor, atau jika penyedia VPN anda mempunyai dasar pembalakan yang invasif atau kabur.

   Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa:

   1. Pembekal VPN anda akan melihat alamat IP sebenar anda.
   2. Penyedia VPN anda juga akan dapat melihat bahawa anda disambungkan ke rangkaian Tor.
   3. Nodus keluar Tor - termasuk nod keluar berniat jahat - masih dapat melihat lalu lintas anda.

   Sesetengah perkhidmatan VPN, termasuk NordVPN dan ProtonVPN, mempunyai pelayan khusus untuk trafik Tor.

   VPN Over Tor

   R Rajah yang menunjukkan menjalankan VPN over Tor.
   Pilihan ini berfungsi sebaliknya: menyambung ke rangkaian Tor sebelum menggunakan VPN anda.

   Ini secara teknikal mungkin, tetapi tidak mudah. Anda akan memerlukan sokongan Tor yang jelas dari penyedia VPN anda. Pada masa ini, sangat sedikit VPN menawarkan sokongan untuk berjalan melalui Tor dengan cara ini.

   Secara teori, kaedah ini mempunyai empat kelebihan utama:

   1. Semua trafik VPN anda melalui rangkaian Tor, bukan hanya pelayaran web anda. Ini memberikan perlindungan privasi dua kali ganda, tidak kira apa yang anda lakukan dalam talian.
   2. Di samping manfaat Tor, anda juga mendapat ciri-ciri canggih VPN anda. Ini termasuk keupayaan untuk menukar pelayan untuk kelajuan yang lebih baik atau menggunakan suis bunuh untuk mengelakkan kebocoran alamat IP yang tidak diingini.
   3. Sekiranya anda perlu menggunakan sumber daya.onion yang boleh anda perolehi melalui penyemak imbas alternatif (bukan hanya penyemak imbas Tor) melalui VPN anda.
   4. Nod keluar Tor tidak lagi dapat melihat lalu lintas anda.

   Walaupun kaedah ini menghapuskan bahaya yang berkaitan dengan nod keluar yang berniat jahat, ia juga menjejaskan salah satu tujuan utama menggunakan Tor. Pihak ketiga - pembekal VPN anda - akan mempunyai akses kepada kedua-dua anda identiti dan aktiviti.

   Bagi kebanyakan pengguna kaedah ini adalah pembaziran sumber. Menggunakan VPN over Tor membolehkan akses penyedia anda mendapat maklumat yang sama seperti menggunakan VPN sahaja, hanya dengan kelambatan tambahan dan ketidakselesaan rangkaian Tor.

   Terdapat beberapa yang lain kelemahan utama patut disebut apabila anda menggunakan penyedia VPN yang menawarkan pilihan Tor spesifik:

   1. Pilihan pembekal VPN anda akan dihadkan.
   2. Anda akan mengalami hit besar untuk kelajuan sambungan anda. Menggunakan VPN ke atas Tor boleh menjadikan VPN lamban lebih banyak lagi tugas untuk digunakan.
   3. Menyulitkan data dengan VPN dan kemudian menyulitkannya semula dengan Tor berlebihan yang tidak akan meningkatkan privasi anda dengan ketara.
   4. Menggunakan VPN melalui Tor biasanya memerlukan konfigurasi tambahan. Anda mungkin perlu memasang klien tertentu, memuat turun fail sambungan tertentu, atau menukar tetapan anda - semuanya memerlukan masa, pengetahuan teknikal, dan kesabaran.

   VPN dan pelayar Tor kedua meningkatkan privasi anda secara bebas antara satu sama lain. Anda boleh menyambung ke VPN anda dan kemudian gunakan Pelayar Tor jika anda benar-benar prihatin, tetapi menggabungkan kedua-dua adalah berlebihan untuk kebanyakan orang.

   Anda lebih baik menggunakan Tor jika anda memerlukan tanpa nama yang tidak lengkap dalam keadaan yang melampau. Sekiranya privasi internet sahaja yang anda cari, pilih VPN.

   Brayan Jackson
   Brayan Jackson Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me