Kebocoran VPN boleh mendedahkan alamat IP dan aktiviti anda kepada sesiapa yang melihat sambungan anda. Kecuali anda tahu bagaimana untuk mengesannya, anda mungkin tidak tahu bahawa ia sedang berlaku. Ketahui mana VPN kebocoran dan bagaimana untuk menguji kebocoran dalam panduan lengkap ini untuk kebocoran VPN.

Ilustrasi dua watak cuba untuk memperbaiki paip yang bocor.

Banyak perkhidmatan VPN yang menuntut untuk melindungi privasi anda sebenarnya bocor alamat IP anda, Permintaan DNS, dan sejarah penyemakan imbas.

Sambungan VPN anda mungkin kelihatan selamat: tiada pemberitahuan atau ralat, pembekal anda mempunyai dasar pembalakan tidak ketat, bidang kuasa yang hebat, dan kelajuan yang sangat pantas. Tetapi ISP, kerajaan, dan orang lain yang melihat lalu lintas anda masih boleh melihat benar-benar semua yang anda lakukan secara dalam talian.

Kecuali anda tahu bagaimana untuk mengesan kebocoran ini, anda tidak mungkin pernah tahu VPN anda bocor.

Satu kajian terhadap aplikasi VPN percuma mendapati bahawa lebih daripada 80% VPN diuji membocorkan alamat IP pengguna mereka. Kajian kami sendiri telah mengesahkan bahawa 25% daripada aplikasi VPN Android yang paling popular gagal melindungi pengguna kerana DNS dan kebocoran lain.

Tiada ruang untuk kesilapan dengan kebocoran VPN: hanya satu bungkusan data yang bocor sudah cukup untuk mendedahkan identiti dan aktiviti anda kepada sesiapa yang melihat sambungan anda.

Jadi mana VPN sebenarnya bernilai kepercayaan anda?

Kami menguji 90 penyedia VPN yang paling popular di pasaran untuk kebocoran data. Kajian kami mendedahkan bahawa a sejumlah besar VPN bocor beberapa jenis data pengguna melalui DNS atau WebRTC:

 • 19% data pengguna bocor dalam beberapa bentuk.
 • Permintaan DNS kebocoran 16%.
 • 6% membocorkan alamat IP anda melalui WebRTC.

Kami mendapati kebocoran dalam sebanyak mungkin 17 daripada 90 VPN kami telah menyemak semula. Itulah 18% daripada VPN 'terbaik' di pasaran. Untuk senarai semua 90 VPN dan data yang mereka bocor, lihatlah Jadual Perbandingan Leak VPN kami.

Nasib baik, ujian VPN anda untuk kebocoran adalah cepat dan mudah. Dalam panduan ini, kami akan menerangkan dengan tepat apa kebocoran VPN, cara menguji VPN anda untuk kebocoran, dan bagaimana untuk mencegah kebocoran VPN di masa depan.

Apakah Kebocoran VPN?

Kebocoran VPN berlaku apabila data yang VPN anda seharusnya melindungi - alamat IP anda, permintaan DNS, dan lokasi, contohnya - dihantar di luar terowong VPN yang disulitkan.

Kebocoran VPN membolehkan ISP, kerajaan, dan mana-mana pihak ketiga melihat sambungan anda untuk menentukan anda identiti dan aktiviti.

Ilustrasi empat jenis kebocoran VPN

Kebanyakan pengguna akan memuat turun VPN untuk melindungi privasi dalam talian mereka dan menyembunyikan alamat IP sebenar mereka. Atas sebab ini, VPN yang bocor pada asasnya tidak berguna.

Berikut adalah ringkasan dari empat jenis utama kebocoran VPN:

 • Kebocoran Alamat IP. Kebocoran IP berlaku apabila VPN anda gagal untuk menutup alamat IP peribadi anda dengan salah satunya. Ini adalah risiko privasi yang ketara kerana ISP anda dan mana-mana laman web yang anda lawati akan dapat memautkan aktiviti anda kepada identiti anda. Untuk maklumat lanjut mengenai kebocoran IP, langkau ke bahagian di bawah.
 • Kebocoran DNS. VPN sepatutnya mengemudi permintaan DNS ke pelayan DNSnya sendiri. Jika laluan VPN anda permintaan ini ke pelayan DNS ISP anda, ia dipanggil kebocoran DNS. Ini mendedahkan aktiviti penyemakan imbas anda dan mana-mana tapak web yang anda lawati ke ISP anda atau mana-mana penyemak pendengaran lain. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kebocoran DNS di sini.
 • Kebocoran WebRTC. WebRTC adalah teknologi berasaskan pelayar yang membolehkan komunikasi audio dan video berfungsi di dalam laman web. WebRTC mempunyai cara yang bijak menemui alamat IP sebenar anda walaupun VPN sedang aktif. VPN terbaik menghalang permintaan WebRTC. Sebagai alternatif, anda boleh melumpuhkan WebRTC sepenuhnya pada tahap penyemak imbas.

 • Kebocoran IPv6. IPv6 adalah bentuk baru alamat IP yang tidak disokong oleh kebanyakan VPN. Kecuali VPN menyokong atau secara aktif menghalang IPv6, alamat IPv6 peribadi anda boleh didedahkan jika anda menggunakan rangkaian yang dibolehkan IPv6. Ini dipanggil kebocoran IPv6, dan anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya di sini.

Mengapa Kebocoran VPN Saya?

Kebanyakan pengguna ingin menyimpan identiti dan aktiviti mereka secara peribadi, jadi penyedia VPN memasarkan diri mereka dengan sewajarnya. Kebenarannya, bagaimanapun, bahawa kebanyakan protokol VPN tidak benar-benar direka dengan matlamat ini dalam fikiran.

Secara lalai, kebanyakan protokol VPN membocorkan pertanyaan anda ke pelayan DNS lalai. Mereka bocor lalu lintas IPv4 apabila terpaksa menyambung semula, dan mereka biasanya tidak sedar lalu lintas IPv6. Hanya VPN khusus dibangunkan untuk mengatasi masalah ini akan menawarkan perlindungan kepada anda.

Tanpa perlindungan yang betul VPN anda boleh bocor jika:

 1. Terdapat gangguan dalam sambungan rangkaian.
 2. Anda menggunakan WiFi dan beralih ke rangkaian lain.
 3. Anda menyambung ke rangkaian yang mampu IPv6 sepenuhnya.
 4. Permintaan DNS dihantar di luar terowong VPN yang disulitkan.
 5. Anda menggunakan perkhidmatan atau penyemak imbas VPN yang tidak menyediakan perlindungan WebRTC yang mencukupi.

Kami akan menutupi pelbagai jenis kebocoran VPN secara terperinci. Untuk mengetahui kebocoran VPN mana anda boleh melangkau terus ke Meja Perbandingan Leak VPN kami. Sebagai alternatif, anda boleh mengetahui cara melindungi diri anda dari kebocoran VPN dalam bab terakhir panduan ini.

1 Apa Itu Alamat IP Kebocoran?

Alamat IP adalah pengenal unik yang diberikan kepada peranti pada rangkaian. Untuk internet awam, Penyedia Perkhidmatan Internet anda (ISP) memberikan alamat IP kepada penghala rangkaian anda, yang mana semua peranti anda kemudian menyambung ke.

Kebocoran IP berlaku apabila VPN anda gagal untuk menutup alamat IP sebenar anda dengan salah satunya, meninggalkan identiti anda terbuka dan kelihatan kepada ISP anda dan semua laman web yang anda lawati.

Rajah kebocoran alamat IP

Kebocoran IP berlaku apabila peranti menjalankan kenalan VPN pelayan lalai dan bukannya pelayan VPN perantara yang sepatutnya. Ini bermakna laman web atau aplikasi yang anda gunakan dapat melihat anda alamat IP sebenar bukannya anda VPN telah memberikan anda.

Sekiranya alamat IP anda bocor maka VPN anda tidak semestinya melakukan tugasnya. Privasi anda tidak dilindungi dan lokasi dalam talian anda tetap sama, menjadikan perkhidmatan VPN pada dasarnya tidak bernilai.

Jika VPN anda membocorkan alamat IP anda, pilih pembekal VPN yang baru. Anda boleh mendapatkan cadangan VPN terkini kami di sini.

2 Apa Itu Kebocoran DNS??

Sistem Nama Domain (DNS) bertanggungjawab untuk menterjemah URL dan nama domain (seperti example.com) ke alamat IP sebenar untuk disambungkan. Ringkasnya, ia 'menerjemahkan' nama pelayan web berangka ke dalam kata-kata yang tidak dapat dilupakan, dan sebaliknya.

Apabila anda memasuki URL ke penyemak imbas anda untuk menyambung ke tapak web, anda mula-mula menghubungi pelayan DNS yang meminta alamat IP laman web tersebut. Pelayan kemudian menghantar pelayar anda 'arahan' ke laman web yang anda cari.

Jika anda tidak disambungkan ke VPN, proses ini dijalankan oleh pelayan DNS ISP anda. Ini adalah masalah serius untuk privasi. Permintaan DNS anda pada asasnya rekod teks biasa laman web yang anda lawati. Lebih sering daripada tidak, ISP akan menyimpan permintaan ini bersama-sama dengan alamat IP yang menjadikannya.

Jika anda tinggal di Amerika Syarikat, data DNS anda mungkin dikongsi dengan pihak ketiga atau dijual kepada syarikat pengiklanan. Di negara-negara seperti UK, Australia, dan sebahagian Eropah, data ini adalah disimpan selama beberapa tahun dan dikongsi dengan pihak berkuasa atas permintaan.

Apabila anda menyambung ke VPN yang berfungsi, peranti anda akan menggunakan pelayan DNS yang dikendalikan oleh perkhidmatan VPN bukannya ISP anda. Semua lalu lintas yang datang dari peranti anda, termasuk permintaan DNS anda, akan dialihkan melalui rangkaian VPN. Ini menghentikan ISP anda daripada melihat laman web yang anda lawati.

Apabila permintaan DNS bergerak di luar terowong VPN yang disulitkan ke pelayan DNS tanpa jaminan, ia dipanggil kebocoran DNS.

Rajah Leak DNS

Kebocoran DNS mendedahkan tabiat melayari anda ke ISP anda dan mana-mana penyemak pendengaran, yang membolehkan mereka log masuk laman web yang anda lawati, fail yang anda muat turun, dan juga aplikasi yang anda gunakan. Sesiapa sahaja melihat sambungan anda juga akan melihatnya lokasi dan alamat IP ISP anda.

Kebanyakan VPN menyediakan perlindungan kebocoran DNS yang tidak mencukupi. Sering kali, permintaan DNS anda terus membuat laluan melalui pelayan ISP anda, mendedahkan laman web yang anda lawati.

Sistem anda mungkin kembali kepada pelayan DNS tanpa jaminan jika VPN anda dikonfigurasikan secara manual, anda telah mengubah tetapan komputer anda, atau penyedia VPN anda tidak memberikan perlindungan teknikal yang mencukupi terhadap kebocoran.

Kebocoran DNS mengalahkan objek menggunakan VPN. Kandungan lalu lintas web anda masih tersembunyi oleh penyulitan VPN, tetapi lokasi dan tapak web yang anda lawati dibiarkan terdedah dan kemungkinan besar direkodkan oleh ISP anda. Untuk maklumat lanjut, anda boleh melangkau ke Cara Membetulkan Kebocoran DNS.

3 Apa Itu Kebocoran WebRTC?

Kebocoran WebRTC berlaku apabila anda alamat IP sebenar didedahkan melalui fungsi WebRTC penyemak imbas anda. Kebocoran ini dapat mengenal pasti anda walaupun VPN anda berfungsi dengan betul.

WebRTC bermaksud 'Web Real-Time Communication'. Ia adalah kumpulan teknologi yang membolehkan penyemak imbas berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain tanpa pelayan perantaraan. Ini membolehkan kelajuan lebih cepat apabila menggunakan audio, video, dan strim langsung dalam penyemak imbas anda.

Dua peranti yang berkomunikasi secara langsung melalui WebRTC perlu mengetahui alamat IP masing-masing. Ini bermakna laman web boleh mengeksploitasi fungsi WebRTC penyemak imbas anda untuk menangkap alamat IP sebenar anda, yang mungkin digunakan untuk mengenal pasti anda.

Rajah Rangkuman WebRTC

Perkongsian IP yang cekap sepatutnya memberikan kemudahan dan kecepatan, sehingga WebRTC menggunakan beberapa teknik pintar untuk mengetahui alamat IP yang benar dan memintas sebarang halangan yang dapat menghalang sambungan real-time anda dari berlaku. Secara ringkasnya, ia membolehkan penyemak imbas untuk mengumpul alamat IP anda hanya dengan membacanya dari peranti anda.

Walaupun sering dibincangkan berhubung dengan perkhidmatan VPN, kebocoran WebRTC tidak benar-benar kekurangan dalam VPN atau pelayar anda - ia hanya sebahagian daripada reka bentuk penyemak imbas anda.

Singkatnya, mana-mana laman web boleh melaksanakan beberapa perintah Javascript untuk mendapatkan alamat IP sebenar anda melalui penyemak imbas web anda, tanpa mengira sambungan VPN anda.

Chrome, Opera, Firefox, dan Microsoft Edge paling mudah terdedah kepada kebocoran WebRTC kerana ia mempunyai fungsi WebRTC yang diaktifkan secara automatik.

Walaupun sebarang kebocoran alamat IP mengancam privasi dan identitas anda, kebocoran WebRTC amat membimbangkan kerana ia sangat mudah diabaikan. Sebagai tambahan, tidak setiap pembekal VPN boleh melindungi anda.

Kebocoran WebRTC menyoroti konsep yang sangat penting bagi mereka yang mencari privasi dan tidak dikenali dalam talian: pelayar biasanya pautan lemah. Nasib baik, ada beberapa langkah mudah yang dapat melindungi anda daripada masalah ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai perlindungan terhadap kebocoran WebRTC, langkau ke bab terakhir panduan ini.

4 Apa Itu Kebocoran IPv6?

IPv6 bermaksud 'Internet Protocol version 6'. Ia adalah versi Internet Protocol (IP) yang paling baru - yang dikenali sebagai alamat IP - digunakan untuk mengenal pasti dan mencari komputer pada rangkaian dan laluan laluan merentas internet.

IPv6 direka untuk akhirnya menggantikan IPv4 - standard semasa dan paling luas - kerana ia menjadi jelas bahawa alamat yang lebih banyak perlu wujud daripada terdapat alamat IPv4 yang tersedia.

IPv6 sedang digunakan oleh beberapa rangkaian dan ISP semasa tempoh peralihan dari IPv4. Kecuali anda telah mengambil langkah untuk melumpuhkannya, anda mungkin menghantar dan menerima data IPv6 setiap kali anda menyambung ke internet.

Walaupun IPv6 adalah masa depan, tidak semua penyedia VPN pada masa ini menyokongnya, yang menyebabkan mereka terdedah kepada kebocoran. Banyak VPN hanya laluan laluan IPv4 melalui terowong VPN yang disulitkan, meninggalkan lalu lintas IPv6 benar-benar tidak dilindungi dan dihantar ke internet terbuka. Ini dipanggil kebocoran IPv6.

Rajah Kebocoran IPv6

Kebocoran IPv6 tidak lazim. Ini adalah masalah yang serius, kerana alamat IPv6 biasanya bersifat peranti. Dengan kuasa yang diperlukan, data IPv6 boleh terikat dengan ISP anda, yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda.

Penting untuk memilih perkhidmatan VPN yang menyediakan Alamat IPv6 khusus VPN atau blok lalu lintas IPv6 sepenuhnya. Jika lalu lintas IPv6 tidak disekat, VPN anda harus menyediakan pelayan DNS IPv6 yang boleh diakses hanya melalui terowong VPN.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mencegah kebocoran IPv6 dan untuk mengetahui VPN yang menawarkan perlindungan kebocoran IPv6, anda boleh melangkau terus ke Cara Betulkan IPv6 Leaks.

Bagaimana Menguji VPN anda untuk Kebocoran

Sebaik sahaja anda menyediakan aplikasi VPN anda, mudah untuk menghidupkan dan menyambung ke internet tanpa sebarang mesej ralat. Tetapi bagaimana anda boleh memastikan bahawa semua lalu lintas anda sebenarnya dialihkan melalui terowong VPN yang disulitkan?

Untuk mengetahui sama ada VPN anda berfungsi sebagaimana mestinya, terdapat dua ujian kebocoran VPN yang berbeza:

Ujian Kebocoran VPN 1Basic

Anda boleh menjalankan ujian kebocoran VPN asas anda sendiri di rumah. Ia memerlukan sedikit pengetahuan teknikal dan anda akan selesai dalam beberapa minit.

Untuk menjalankan ujian asas untuk kebocoran VPN, hubungkan ke VPN anda dan lawati tapak web ujian. Di sini, anda sedang menguji untuk melihat bagaimana VPN anda beroperasi apabila sambungan internet anda stabil dan aktif.

Anda boleh cuba mengganggu sambungan anda dalam pelbagai cara untuk melihat bagaimana penyedia anda mengatasi penurunan dalam sambungan rangkaian. Ini akan mengesan sebarang isu yang jelas, tetapi ia mungkin tidak mengesan semua kebocoran.

Bagaimana Ujian untuk Kebocoran IP, DNS, WebRTC, dan IPv6

Untuk menguji kebocoran VPN anda:

 1. Lawati laman web ujian seperti browserleaks.com dan jalankan ujian kebocoran bila VPN anda diputuskan. Perhatikan alamat IP anda dan alamat (es) pelayan DNS ISP anda.
 2. Sebelum anda menyambung ke pelayan VPN, pastikan untuk mengaktifkan suis pembunuh VPN. Ini akan menghalang kebocoran semasa sambungan VPN secara tiba-tiba. Dayakan perlindungan kebocoran DNS, WebRTC, dan IPv6 dalam aplikasi VPN jika mungkin.
 3. Sambung ke pelayan VPN dan muat semula halaman ujian kebocoran di pelayar anda.
 4. Jika VPN berfungsi sebagaimana mestinya, ia akan menunjukkan angka yang berbeza untuk alamat IP sebenar anda dan pelayan DNS ISP. Anda perlu tidak dapat melihat alamat IP Awam anda di bawah 'Test Leak WebRTC', dan tidak dapat melihat alamat IPv6 asal anda.

Tangkapan skrin berikut menunjukkan ujian kebocoran dari PrivateVPN Server AS. Anak panah merah menandakan bidang yang harus anda perhatikan:

Tangkapan skrin dari kebocoran browserleaks.com.

Tangkapan skrin browserleaks.com apabila disambungkan ke pelayan US PrivateVPN. Tiada kebocoran yang dikesan.

VPN anda bocor jika:

 • Anda boleh melihat alamat IP asal anda atau pelayan DNS.
 • Anda boleh melihat lokasi sebenar anda, bukan lokasi pelayan VPN anda.
 • Anda boleh melihat alamat IPv6 asal anda.
 • Anda boleh melihat anda alamat IP awam di bawah 'Test Leak WebRTC'.

Penting untuk diperhatikan bahawa ujian kebocoran WebRTC mungkin menunjukkan alamat IP tempatan. IP lokal ini diberikan kepada anda oleh penghala anda dan digunakan semula berjuta-juta kali oleh penghala di seluruh dunia. Sekiranya pihak ketiga mengumpul maklumat ini, tidak ada cara untuk menghubungkannya secara langsung kepada anda.

Jika anda melihat a alamat IP tempatan dalam keputusan ujian, ia bukan kebocoran, dan tidak menjadi ancaman terhadap privasi anda. Walau bagaimanapun, jika anda melihat IPv4 atau alamat IPv6 awam anda di bawah seksyen WebRTC, maka ini sesungguhnya kebocoran WebRTC, kerana IP awam sangat khusus kepada anda.

Laman Web Pengujian VPN

Gunakan laman ujian berikut untuk menjalankan ujian asas untuk pelbagai jenis kebocoran:

 • BrowserLeaks (IPv6, IPv4, WebRTC, DNS, dan Sidik Jari Penyemak Imbas)
 • IPleak.net (IPv6, IPv4, DNS dan WebRTC)
 • IPv6-test.com (IPv6 dan IPv4)
 • IPx.ac (IPv6, IPv4, WebRTC, DNS, dan Sidik Jari Penyemak Imbas)
 • IPleak.org (IPv6, IPv4, DNS dan WebRTC)

Sekiranya anda ingin menguji jenis kebocoran tertentu, berikut adalah jadual ujian kebocoran khusus dan hasil yang anda perlu:

Ujian Leak
Keputusan yang dikehendaki
Uji Alamat IP Perubahan alamat IP apabila VPN disambungkan.
Uji Alamat IPv6 Tiada alamat IPv6 yang dikesan, atau alamat IPv6 berubah apabila VPN disambungkan.
Ujian Leak DNS Alamat IP pelayan DNS (es) berubah apabila VPN disambungkan.
Ujian Java Tiada pemalam Java yang dijumpai.
Ujian WebRTC Alamat IP awam berubah apabila VPN disambungkan.
Panopticlick (Sidik Jari Penyemak Imbas) Pelayar melindungi dari sidik jari. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lihat Panduan kami kepada Pelayar Swasta.

Jika VPN anda telah diuji positif untuk kebocoran dan anda ingin membetulkan atau menghalangnya, anda boleh melangkau terus ke bab kami Bagaimana Membaiki Kebocoran VPN. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, mungkin masa untuk memilih pembekal VPN yang baru.

Ujian Leak VPN 2Advanced

Ia adalah mungkin untuk menjalankan ujian kebocoran VPN yang lebih maju di rumah. Walaupun ujian ini akan membantu anda melihat lebih dekat pada lalu lintas VPN anda, mereka memerlukan pengetahuan teknikal yang lebih ketara.

Bagaimana Melaksanakan Ujian Leak VPN Terperinci

Cara terbaik untuk mengenal pasti VPN yang bocor adalah menggunakan suite ujian. Sebaik sahaja anda siap, anda boleh menjalankan pelbagai ujian yang berbeza untuk mengumpul dan memeriksa lalu lintas VPN anda.

Membina suite ujian boleh agak rumit dan bergantung kepada sistem operasi yang anda gunakan. Anda boleh mencari alat ujian percuma, sumber terbuka dalam talian di laman web seperti GitHub.

ExpressVPN mempunyai suite ujian lanjutan yang digunakan untuk menyemak kebocoran aplikasi mereka. Anda boleh mencari suite ujian ini, bersama dengan panduan permulaan yang cepat, tersedia secara percuma di sini.

Tangkapan skrin suite ujian kebocoran VPV ExpressVPN.

Alat uji kebocoran VPN terbuka sumber terbuka ExpressVPN.

Berikutan panduan permulaan ExpressVPN atau yang serupa haruslah mengesan kebocoran. Jika anda tidak merasa yakin dari segi teknikal untuk mematuhi arahan mereka, adalah masuk akal untuk memilih pembekal yang telah dikaji dan diuji secara bebas oleh pihak ketiga yang dipercayai.

Sekiranya anda serius mengambil berat tentang privasi dan keselamatan dalam talian anda, bijak untuk menjalankan beberapa ujian lanjutan dengan VPN anda dan bukan semata-mata bergantung kepada ujian asas untuk mengesan sebarang masalah.

VPN yang mana Leak Data Anda? (90+ Diuji)

ilustrasi dua aksara yang menetapkan pelayan yang bocor

Kami uji 90 perkhidmatan VPN yang paling popular untuk kebocoran data.

Kajian kami mendedahkan bahawa sejumlah besar VPN membocorkan beberapa jenis data pengguna melalui DNS atau WebRTC:

 • 19% data pengguna bocor dalam beberapa bentuk.
 • Permintaan DNS kebocoran 16%.
 • 6% membocorkan alamat IP anda melalui WebRTC.

Jadual berikut menyenaraikan semua 90 VPN dan jenis data tertentu yang mereka bocor. Jika anda mencari VPN tertentu, gunakan Ctrl + F untuk mencari pembekal yang anda cari.

Jika anda ingin melangkau jadual ini, anda boleh melompat terus ke bahagian seterusnya tentang Bagaimana Membaiki Kebocoran VPN.

Ujian Kebocoran VPN 1-15

Nama Pembekal
SkyVPN
AirVPN
VPN 360
VPN Buffered
Celo VPN
VPN yang dikonfirmasi
VPN Pertahanan
FreeVPN.org
VPN Hidester
VPN Percuma Hola
Mullvad VPN
Master Proksi oleh HotspotVPN
SuperVPN Percuma
VPN Yoga
Snap VPN
Kebocoran IP

Kebocoran DNS

Kebocoran WebRTC

Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Ya Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak

* Kebocoran dikesan semasa menggunakan sambungan penyemak imbas VPN atau aplikasi khusus lain.

Ujian Kebocoran VPN 16-30

Nama Pembekal
Psiphon
ProXPN
VPN yang kuat
Surfshark
SwitchVPN
ThunderVPN
TouchVPN
Trust.Zone
Norton Secure VPN
VPN.ac
VPN99
AceVPN
VPN tanpa nama
#VPN
Astrill
Kebocoran IP

Kebocoran DNS

Kebocoran WebRTC

Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Ya Tidak Ya Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya * Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak

* Kebocoran dikesan semasa menggunakan sambungan penyemak imbas VPN atau aplikasi khusus lain.

Ujian Kebocoran VPN 31-45

Nama Pembekal
Avast SecureLine VPN
AVG Secure VPN
VPN Avira Phantom
AzireVPN
Betternet Free VPN
VPN Bitdefender
BlackVPN
BolehVPN
CactusVPN
CyberGhost
DotVPN
Encrypt.me
ExpressVPN
F-Secure Freedome
FastestVPN
Kebocoran IP

Kebocoran DNS

Kebocoran WebRTC

Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Ya * Ya Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Ya * Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak

* Kebocoran dikesan semasa menggunakan sambungan penyemak imbas VPN atau aplikasi khusus lain.

Ujian Kebocoran VPN 46-60

Nama Pembekal
FrootVPN
GooseVPN
Hide.me
HideMyAss!
Perisai Hotspot
HotVPN
ibVPN
IPVanish
Ivacy
IVPN
Sambungan Selamat Kaspersky
VPN Le
McAfee Safe Connect
NordVPN
OneVPN
Kebocoran IP

Kebocoran DNS

Kebocoran WebRTC

Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak

* Kebocoran dikesan semasa menggunakan sambungan penyemak imbas VPN atau aplikasi khusus lain.

Ujian Kebocoran VPN 61-75

Nama Pembekal
Privasi yang sempurna
PersonalVPN
Akses Internet Persendirian
PrivateTunnel
PrivateVPN
ProtonVPN
PureVPN
SaferVPN
Slick VPN
mySteganos Online Shield
SurfEasy
TigerVPN
TorGuard
TunnelBear
TurboVPN
Kebocoran IP

Kebocoran DNS

Kebocoran WebRTC

Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Tidak Tidak Tidak
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak

* Kebocoran dikesan semasa menggunakan sambungan penyemak imbas VPN atau aplikasi khusus lain.

Ujian Kebocoran VPN 76-90

Nama Pembekal
VPN.ht
VPNArea
VPNBook
VPNhub Percuma
Master Proksi VPN
VPNSecure
VPNShazam
KeepSolid VPN Unlimited
VyprVPN
Keselamatan Webroot WiFi
Bercerita
Zenmate
ZoogVPN
X-VPN
ZPN Percuma
Kebocoran IP

Kebocoran DNS

Kebocoran WebRTC

Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak
Ya Tidak Ya Tidak Tidak Tidak Ya Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya
Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Tidak Ya * Tidak

* Kebocoran dikesan semasa menggunakan sambungan penyemak imbas VPN atau aplikasi khusus lain.

Cara Betulkan Kebocoran VPN

Ilustrasi dua watak yang menetapkan paip bocor

Jika anda telah menguji VPN anda dan mendapati bahawa ia membocorkan data anda, anda boleh mengikuti arahan mudah ini untuk mencuba dan membetulkan masalah.

 • Bagaimana untuk Membetulkan Kebocoran Alamat IP
 • Bagaimana Membaiki Kebocoran DNS
 • Bagaimana untuk Membetulkan Kebocoran WebRTC
 • Bagaimana untuk Membetulkan kebocoran IPv6

1Bagaimana Membaiki Kebocoran Alamat IP

Jika alamat IP sebenar anda bocor dan lokasi anda kelihatan maka VPN anda semata-mata tidak melakukan tugasnya. Peranti anda menghubungi pelayan lalai dan bukannya pelayan VPN perantaraan yang sepatutnya.

Secara umumnya, satu-satunya cara untuk mencegah kebocoran IP ialah gunakan VPN berkualiti tinggi.

Pastikan untuk melabur dalam VPN yang menawarkan suis pembunuh. Ciri ini akan menghalang trafik internet anda jika sambungan internet tiba-tiba jatuh, menghalang alamat IP sebenar anda dan data peribadi lain dari bocor sementara sambungan VPN turun.

Anda biasanya boleh mencari ciri suis pembunuh dalam menu tetapan aplikasi VPN. Untuk senarai VPN dengan suis bunuh itu jangan bocor data anda, Lihatlah cadangan kami di hujung panduan ini.

2How to Fix Leaks DNS

VPN anda boleh membocorkan trafik DNS untuk beberapa sebab. Untungnya, terdapat beberapa cara mudah untuk menyelesaikan masalah yang paling umum di sebalik kebocoran DNS.

1. Pilih Perkhidmatan VPN Dipercayai

Cara yang paling berkesan untuk membetulkan kebocoran DNS adalah memilih perkhidmatan VPN yang dipercayaie yang mengekalkan pelayan DNS sifar log sendiri. VPN harus memaksa semua trafik untuk melewati pelayan pihak pertama ini dan bukannya alternatif pihak ketiga.

Penting untuk diingat bahawa sesetengah penyedia VPN menghendaki anda 'menghidupkan' ciri perlindungan kebocoran DNS dalam tetapan aplikasinya. Ini akan memaksa permintaan DNS untuk melewati pelayan DNS VPN sendiri.

Berikut adalah tiga VPN yang menggunakan pelayan DNS mereka yang selamat:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • ProtonVPN

2. Konfigurasikan Rangkaian Anda ke Server DNS yang Dipercayai

Apabila anda menyambung ke rangkaian baru, anda secara automatik akan memberikan pelayan DNS 'default' untuk menyelesaikan permintaan DNS anda. Jika anda menyambung ke VPN tanpa perlindungan teknikal yang sesuai, permintaan DNS anda boleh memintas terowong yang disulitkan dan ke hadapan pelayan lalai, menyebabkan kebocoran DNS.

Kebanyakan penyedia VPN mempunyai pelayan DNS mereka sendiri yang akan disambungkan secara automatik. Dalam kes ini, aplikasi VPN biasanya akan dikonfigurasi untuk menggunakan pelayan ini secara lalai, memaksa permintaan DNS anda melalui terowong VPN.

Walau bagaimanapun, tidak semua penyedia VPN mempunyai pelayan DNS mereka sendiri. Jika anda tidak mahu menukar pembekal VPN, anda perlu menggunakan pelayan DNS pihak ketiga seperti Google Public DNS atau OpenDNS untuk membenarkan permintaan anda melalui VPN dan bukan langsung dari rangkaian setempat anda.

Jika anda tidak dapat menetapkan VPN anda untuk menyambung secara automatik ke pelayan DNS yang betul, anda mungkin perlu menyambung secara manual ke pelayan DNS pihak ketiga yang anda mahukan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengubah tetapan DNS anda.

Untuk menukar Tetapan DNS anda di Windows:

 1. Pergi ke panel kawalan anda.
 2. Klik "Rangkaian dan Internet".
 3. Klik "Rangkaian dan Pusat Perkongsian".
 4. Klik "Tukar Tetapan Penyesuai" di panel sebelah kiri.
 5. Klik kanan pada ikon untuk rangkaian anda dan pilih "Properties".
 6. Cari "Protokol Internet Versi 4" di tetingkap yang terbuka; klik dan kemudian klik pada "Properties".
 7. Klik "Gunakan alamat pelayan DNS yang berikut".

  Tangkapan skrin tetingkap untuk mengubah pelayan DNS lalai.

 8. Masukkan alamat pelayan DNS pilihan anda. Untuk DNS Terbuka Google, pelayan DNS pilihan ialah 8.8.8.8, sementara pelayan DNS alternatif harus 8.8.4.4. Anda boleh mencari senarai pilihan DNS alternatif di sini.

3. Kemas kini Versi OpenVPN anda

Sesetengah ISP menggunakan a proksi DNS telus - seorang 'orang tengah' yang menangkap dan mengalihkan lalu lintas web - untuk memastikan permintaan anda dihantar ke pelayan mereka sendiri.

Proksi DNS telus secara berkesan 'memaksa' kebocoran DNS tanpa memberi notifikasi kepada pengguna. Untungnya, kebanyakan laman web pengesanan kebocoran dan alat dalam talian akan dapat mengenal pasti proksi DNS telus dengan cara yang sama seperti kebocoran DNS biasa.

Versi terbaru protokol OpenVPN mempunyai kaedah mudah untuk menangani masalah ini:

 1. Cari fail '.ovpn' atau '.conf' untuk pelayan yang cuba anda sambungkan. Fail-fail ini akan disimpan dalam folder pada mesin anda, biasanya dalam 'C: \ Program Files \ OpenVPN \'. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, baca manual OpenVPN.
 2. Sebaik sahaja anda menemuinya, buka fail dalam program penyuntingan seperti Notepad. Tambah: "block-outside-dns" ke bahagian bawah.

Kemas kini ke OpenVPN versi terbaru jika anda belum lagi. Jika pembekal anda tidak menyokong ini atau menggunakan protokol versi lama, ia patut mencari perkhidmatan VPN yang berbeza.

Mujurlah, kebanyakan perkhidmatan VPN premium mempunyai penyelesaian sendiri untuk menangani proksi telus. Untuk maklumat lanjut, hubungi khidmat sokongan pelanggan pembekal anda.

4. Tukar Tetapan Windows Anda

Sejak pengenalan Windows 8, semua sistem Windows mempunyai ciri "Resolusi Nama Multi-Homest" yang didayakan secara lalai. Ciri ini menghantar permintaan DNS anda ke setiap pelayan DNS yang ada - walaupun dengan VPN - dan direka untuk meningkatkan kelajuan penyemak imbas web anda.

Mana-mana komputer yang menjalankan Windows 10 atau yang lebih lama akan menerima respons daripada pelayan DNS terpantas untuk bertindak balas, tidak kira siapa yang dimiliki. Ini sangat meningkatkan kejadian kebocoran DNS.

Ciri ini merupakan sebahagian daripada sistem pengendalian Windows dan oleh itu sangat sukar untuk diubah. Sekiranya anda menggunakan Windows Home Edition, Microsoft tidak membenarkan anda mematikan ciri ini.

Jika anda menggunakan protokol OpenVPN pada Windows, anda boleh mencari plugin sumber terbuka percuma di GitHub untuk membantu menyelesaikan masalah ini.

5. Matikan Teredo

Teredo adalah satu lagi ciri terbina dalam sistem operasi Windows yang direka oleh Microsoft untuk meningkatkan keserasian IPv4 dan IPv6.

Teredo membantu IPv4 dan IPv6 bersama dengan membenarkan alamat IPv6 dihantar dan difahami pada sambungan IPv4. Walau bagaimanapun, kerana Teredo adalah protokol terowong, kadang-kadang boleh mengambil keutamaan atas terowong terenkripsi VPN anda, menyebabkan kebocoran DNS.

Teredo mudah dilumpuhkan dalam sistem pengendalian Windows. Buka command prompt dan ketik: interface netsh teredo set state disabled

Anda kemudiannya boleh menekan kekunci 'Enter' untuk melumpuhkan Teredo.

Tangkapan skrin perintah Windows untuk menyahdayakan Teredo.

Bagaimana untuk melumpuhkan Teredo pada komputer Windows.

Anda mungkin mengalami masalah sesekali dengan laman web atau pelayan tertentu apabila Teredo dilumpuhkan. Yang berkata, ia adalah pilihan yang lebih selamat untuk pengguna VPN.

3How to Fix Leak WebRTC

Kebocoran WebRTC adalah terutamanya isu pelayar. Atas sebab itu, pembetulan kebocoran WebRTC tidak semudah melanggan VPN yang baik.

Sekiranya VPN anda menawarkan ciri 'Disable WebRTC' - seperti ExpressVPN atau Privasi Sempurna - pastikan untuk membolehkannya. Ingat bahawa kebanyakan ciri menyekat WebRTC terdapat dalam Sambungan penyemak imbas VPN bukan aplikasi desktop.

Jika anda mencari kebocoran WebRTC dan VPN anda tidak menawarkan pilihan untuk menyekatnya, anda perlu melumpuhkan WebRTC dalam tetapan pelayar anda.

Pelayar tertentu seperti Google Chrome tidak akan membenarkan anda melumpuhkan WebRTC. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan penyemak imbas atau pelanjutan seperti pencegahan kebocoran WebRTC atau uBlock Origin. Ini tidak selalu 100% berkesan, jadi dengan menggunakan penyemak imbas yang membolehkan anda melumpuhkan WebRTC adalah disyorkan. Anda boleh mencari pelayar yang disyorkan untuk privasi di sini.

Google Chrome tidak memberi anda pilihan untuk melumpuhkan WebRTC. Untuk melindungi alamat IP anda daripada bocor, anda boleh menggunakan pelanjutan rasmi WebRTC Network Limiter.

Langkah-langkah untuk melumpuhkan fungsi WebRTC bergantung kepada penyemak imbas yang anda gunakan. Ikuti arahan mudah ini, atau langkahkan ke bab seterusnya tentang Cara Mencegah Kebocoran VPN.

Untuk mematikan WebRTC di Firefox:

 1. Taip kira: konfigur ke dalam bar alamat anda dan tekan 'enter'.
 2. Togol media.peerconnection.enabled ke palsu.
 3. Untuk melumpuhkan peranti media, toggle media.navigator.enabled ke palsu.
 4. Tangkapan skrin Firefox untuk mematikan WebRTC.

  Bagaimana untuk melumpuhkan WebRTC dalam penyemak imbas Firefox.

Menukar tetapan ini sepenuhnya menyahaktifkan WebRTC di Firefox, yang sepatutnya menghentikan alamat IP sebenar anda daripada bocor.

Untuk Lumpuhkan WebRTC Berani:

 1. Pergi ke Keutamaan > Perisai > Perlindungan Cap jari > dan kemudian pilih 'Sekat semua sidik jari'. Ini harus menjaga semua isu WebRTC pada versi desktop Brave.
 2. Pergi ke Keutamaan > Keselamatan > Dasar Pengendalian IP WebRTC > dan kemudian pilih 'Lumpuhkan UDP Bukan Proksi'.
Untuk Lumpuhkan WebRTC di Safari:

 1. Pergi ke Keutamaan Safari.
 2. Klik pada tab 'Lanjutan'.
 3. Tandakan kotak 'Show Develop menu dalam bar menu'.
 4. Klik pada 'mengembangkan' dalam bar menu. Di bawah pilihan 'WebRTC', centang 'Membolehkan WebRTC API Legacy'.
 5. Tangkapan skrin Safari untuk menyahdayakan WebRTC.

  Bagaimana untuk melumpuhkan WebRTC dalam pelayar Safari.

4How to Fix IPv6 Leaks

Jika pembekal VPN anda ada sokongan penuh untuk trafik IPv6, maka kebocoran IPv6 tidak seharusnya menjadi masalah. Perkhidmatan ini akan melaksanakan kod tersuai untuk menghalang lalu lintas IPv6 dari perjalanan di luar terowong VPN.

Sesetengah VPN tanpa sokongan IPv6 sebaliknya akan mempunyai pilihan blok lalu lintas IPv6. NordVPN adalah contoh penyedia popular yang melakukan ini.

Walau bagaimanapun, majoriti VPN tidak mempunyai peruntukan untuk IPv6 dan oleh itu akan selalu membocorkan lalu lintas IPv6.

Jika VPN anda tidak menyokong lalu lintas IPv6 dan tidak memberi anda pilihan untuk menyekatnya sepenuhnya, anda boleh melumpuhkan IPv6 pada tahap penghala atau OS:

Untuk Lumpuhkan IPv6 pada Windows 10:

 1. Buka 'Pusat Rangkaian dan Perkongsian' dari tetapan komputer anda.
 2. Pilih 'Tukar Tetapan Penyesuai'.
 3. Klik kanan pada sambungan kawasan tempatan pertama yang anda lihat dalam tetingkap ini, dan klik 'Properties'.
 4. Di bawah 'Umum', hapus tanda pilihan 'Internet Protocol versi 6 (IPv6)'.
 5. Terapkan perubahan ini dan ulangi sambungan mana-mana rangkaian yang lain.
 6. Reboot komputer anda untuk melaksanakan perubahan ini.

Anda boleh mengetahui bagaimana untuk melumpuhkan IPv6 pada versi Windows terdahulu.

Untuk Lumpuhkan IPv6 pada Mac OS:

 1. Buka pilihan sistem anda dan klik pada 'Rangkaian'.
 2. Pilih rangkaian WiFi atau Ethernet aktif anda dan klik 'Advanced'.
 3. Pilih tab 'TCP / IP'.
 4. Togol menu 'Konfigurasi IPv6' dan tetapkannya ke 'Tak aktif'.
 5. Klik pada 'OK' untuk memohon perubahan ini dan mulakan semula komputer anda.

VPN Yang Menyokong IPv6?

Sesetengah pembekal VPN menghalang kebocoran IPv6 dengan menyekat lalu lintas IPv6 sama sekali. Ini termasuk:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • Cyberghost
 • Akses Internet Persendirian

Walaupun sesetengah VPN menghalang lalu lintas IPv6, yang lain memberikan sokongan IPv6 lengkap dengan memberikan pengguna alamat IPv4 dan IPv6. Ini termasuk:

 • Privasi yang sempurna
 • Mullvad VPN

Bagaimana untuk Mencegah Kebocoran VPN

Sebaik sahaja anda telah menguji VPN anda dan menetapkan sebarang kebocoran yang mungkin anda dapati, ada baiknya mengambil beberapa langkah untuk meminimumkan peluang anda untuk membocorkan data pada masa hadapan.

Untuk memulakan, pastikan anda mengikuti mana-mana langkah yang berkaitan yang digariskan dalam Cara Membetulkan Kebocoran VPN. Ini termasuk memastikan blok VPN atau menyokong trafik IPv6, melumpuhkan Resolusi Nama Multi-Homestead dan Teredo, dan jika perlu, menukar tetapan anda ke pelayan DNS bebas.

Selepas itu, pertimbangkan langkah berikut untuk mengurangkan peluang kebocoran VPN:

1 Sekat Trafik Bukan-VPN

Sesetengah klien VPN termasuk ciri untuk secara automatik menghalang mana-mana lalu lintas yang bergerak di luar terowong VPN - sering dipanggil IP-mengikat. Sekiranya pembekal anda mempunyai pilihan ini, pastikan untuk membolehkannya.

Sebagai alternatif, anda boleh mengkonfigurasi firewall anda untuk hanya membenarkan lalu lintas yang dihantar dan diterima melalui VPN anda. Anda boleh mendapatkan arahan untuk Windows Firewall di sini, dan untuk Mac di sini.

2 Melabur dalam Perisian Pemantauan VPN

Perisian pengawasan VPN membolehkan anda memeriksa lalu lintas rangkaian anda dalam masa nyata. Ini bermakna anda boleh menyemak trafik yang mencurigakan dan melihat apakah permintaan DNS dihantar ke pelayan yang salah. Beberapa variasi juga menawarkan alat untuk menyelesaikan kebocoran DNS secara automatik.

Perisian ini jarang percuma, jadi akan menambah perbelanjaan tambahan di atas langganan VPN anda yang sedia ada. Contoh perisian pemantauan VPN termasuk Monitor Rangkaian PRTG dan Monitor Opsview.

3Switch Penyedia VPN anda

VPN yang sempurna akan ada Keserasian IPv6, Perlindungan kebocoran DNS, yang versi terkini OpenVPN dan keupayaan untuk memintas proksi DNS telus.

A Pembunuh suis VPN adalah bahagian kritikal lain dari klien VPN anda. Ia akan sentiasa memantau sambungan rangkaian anda dan memastikan bahawa alamat IP sebenar anda tidak pernah didedahkan sekiranya terdapat sambungan yang dijatuhkan.

Jika anda secara konsisten menderita kebocoran data dengan pembekal semasa anda, pertimbangkan melanggan perkhidmatan VPN yang lebih baik.

Perkhidmatan VPN No-Leak yang Disahkan

Melabur dalam VPN yang boleh dipercayai dan berkualiti tinggi adalah keputusan paling mudah dan paling penting yang boleh anda buat jika anda bimbang tentang kebocoran data. Sekiranya anda mencari VPN premium semua pusingan, anda boleh mendapatkan saranan VPN terbaru kami di sini.

Perkhidmatan VPN berikut pasti akan melindungi anda daripada kebocoran dalam setiap senario. Ini termasuk penyambungan semula dan gangguan, proksi DNS telus, rangkaian yang dibolehkan IPv6 dan kemalangan VPN.

 • ExpressVPN. Menyediakan pelbagai tetapan perlindungan kebocoran dan pelbagai aplikasi untuk pelbagai peranti. Apabila dikonfigurasi dengan betul, ExpressVPN menghalang semua lalu lintas IPv6.
 • Mullvad VPN. MullvadVPN menawarkan tetapan perlindungan kebocoran yang lebih maju bersama-sama dengan sokongan penuh IPv6.

Mana-mana VPN yang anda pilih, adalah wajar untuk selalu menguji pembekal anda untuk kebocoran dan isu-isu lain, terutamanya selepas sebarang kemas kini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me