Selepas nama-nama besar seperti Facebook dan Snapchat dan permainan, VPN adalah aplikasi yang paling dicari di dunia. Yang paling popular telah mengumpulkan beratus-ratus juta pemasangan di antara mereka di seluruh dunia dan nampaknya terdapat sedikit kajian terhadap syarikat-syarikat yang diamanahkan dengan tanggungjawab untuk mengalihkan semua trafik internet pengguna mereka melalui pelayan mereka.

Rangkaian Persendirian VPN atau Maya menyulitkan sambungan internet pengguna dan mengalihkan lalu lintas mereka melalui pelayan jauh untuk menggantikan alamat IP mereka. Mereka digunakan terutamanya untuk menyimpan aktiviti internet secara peribadi, mengelakkan penapisan dan menggunakan WiFi awam dengan selamat.

Aplikasi VPN percuma seringkali merupakan pelabuhan pertama bagi pengguna yang mengalami penapisan atau penutupan internet. Dalam situasi ini, adalah perkara biasa bagi pengguna untuk memuat turun VPN yang pertama yang muncul dalam hasil carian, dengan mengandaikan bahawa sebilangan besar muat turun atau tempat di kedai aplikasi bermakna aplikasi selamat dan sah. Ini jauh dari kebenaran.

Oleh itu, amat penting bahawa pengguna memilih penyedia VPN dengan bijak memberikan potensi penyalahgunaan data mereka. Malangnya, kebanyakan aplikasi yang muncul dalam hasil teratas untuk carian “VPN” adalah produk percuma dari syarikat-syarikat yang tidak jelas dan sangat rahsia yang sengaja menjadikannya sangat sukar bagi pengguna untuk mengetahui apa-apa tentang mereka. [Perhatikan bahawa apabila kita merujuk kepada “percuma” dalam laporan ini kita bermaksud ‘percuma’ atau disediakan tanpa bayaran. Aplikasi ini adalah tidak Perisian “bebas” seperti dalam ertikata “kebebasan”, seperti perisian sumber terbuka].

Kami memutuskan untuk menyinari syarikat-syarikat ini untuk membantu pengguna mengelakkan secara tidak sengaja menjejaskan privasi mereka dengan menggunakan produk yang tidak boleh dipercayai. Kami mencatatkan 20 aplikasi teratas yang dipaparkan dalam hasil carian untuk “VPN” di App Store dan Play Store untuk UK dan Amerika Syarikat. Ini mengakibatkan senarai 30 aplikasi disebabkan pertindihan antara kedai dan tempatan. Lihat nota pada akhir laporan ini untuk metodologi penuh.

Siasatan kami mendapati bahawa lebih separuh daripada aplikasi VPN percuma teratas sama ada dengan pemilikan Cina atau sebenarnya berpangkalan di China, yang secara agresif mengepung perkhidmatan VPN sepanjang tahun lalu dan mengekalkan pegangan besi di internet dalam sempadannya. Tambahan pula, kami mendapati majoriti aplikasi VPN percuma mempunyai perlindungan privasi formal dan sokongan pengguna yang tidak wujud.

Apple dan Google telah mengecewakan para pengguna dengan gagal mematikan penerbit aplikasi ini dengan betul, kebanyakannya tidak mempunyai kehadiran web yang boleh dipercayai dan senarai aplikasinya yang penuh dengan maklumat salah.

Kemas kini: Sebagai tindak lanjut kepada penyiasatan ini, kami telah menerbitkan Indeks Risiko VPN Percuma. Analisis teknikal 150 aplikasi VPN percuma yang paling popular di Google Play mendedahkan kecacatan privasi yang ketara. Berdasarkan penemuan gabungan ini kami mengesyorkan para pengguna dengan kuat mempertimbangkan perkhidmatan VPN berbayar atau sekurang-kurangnya penyelidikan bebas cadangan VPN bebas.

Contents

Penemuan Utama

 • 59% aplikasi mempunyai pautan ke China (17 aplikasi)
 • 86% aplikasi mempunyai dasar privasi yang tidak boleh diterima, isu termasuk:
  • Kurangnya perincian penting di sekitar dasar pembalakan yang dapat menjejaskan orang dalam ketiadaan keselamatan palsu
  • Dasar generik tanpa istilah khusus VPN
  • Tiada polisi sama sekali
  • Menjejaki aktiviti pengguna atau berkongsi dengan pihak ketiga
  • Beberapa dasar privasi menyatakan secara jelas bahawa mereka berkongsi data dengan China
 • 55% dasar privasi dihoskan dalam fesyen amatur
  • Laman web WordPress percuma dengan iklan
  • Fail teks kosong di Pastebin
  • Fail teks pada pelayan Amazon
  • Fail teks pada URL mentah, seperti alamat IP
 • 64% aplikasi tidak mempunyai laman web yang khusus – beberapa tidak mempunyai kehadiran dalam talian di luar senarai gedung aplikasinya.
 • Sebilangan besar syarikat membuatnya sangat sukar untuk mengetahui di mana mereka berpusat dan siapa yang terlibat – untuk minoriti adalah mustahil untuk mengesan pembekal.
 • Melebihi separuh (52%) e-mel sokongan pelanggan adalah akaun peribadi, iaitu Gmail, Hotmail, Yahoo dll
 • 83% permohonan e-mel sokongan pelanggan untuk bantuan telah diabaikan

Jadual Ringkasan

Jadual di bawah menyenaraikan setiap aplikasi VPN yang diselidiki. Klik nama aplikasi untuk melompat ke penemuan terperinci. Nombor pemasangan Android adalah jumlah pemasangan di seluruh dunia, iOS dianggarkan bulanan dengan semua data dari Sensortower.

Aplikasi Memasang Android pemasangan iOS Pemilikan
TurboVPN 3M 300K Cina
Master Proksi VPN 1M 800K Cina
Snap VPN 10M N / A Cina
X-VPN 5M 600K Cina
VPN 360 1M 500K Cina
VPN – Super Unlimited Proxy N / A 400K Cina
VPN percuma oleh FreeVPN.org 500K 200K Amerika
VPN selamat 1M N / A Cina
VPN – Proksi Induk N / A 60K Cina
HotspotVPN 1M 70K Cina
SkyVPN 1M 200K Cina
Penaja VPN N / A 200K Cina
VPN untuk iPhone N / A 100K Bangladeshi
YogaVPN 5M 40K Cina
VPN Guru N / A 80K Cina
Hola 10M 60K Israel
Perisai Hotspot 50M 1M Amerika
Betternet 10M 1M Amerika
TouchVPN 10M 70K Amerika
Perisai VPN N / A 70K Cina
Master Keselamatan Proksi Wifi VPN N / A 50K Cina
Kemenangan VPN N / A 20K Cina
VPN Storm N / A 5K Belum disahkan
Pelanggan VPN Percuma SuperVPN 50M N / A Cina
VPN Swasta 10M N / A Ukraine
Thunder VPN 1M N / A HK Cina
Melon VPN 1M N / A Belum disahkan
VPN Super 5M N / A Cina
#VPN N / A 200K Amerika
Psiphon 10M 100K Kanada

VPN Master Unlimited, Turbo VPN & Snap VPN

Aliases

 • Master Proksi VPN
 • Master VPN
 • Pelayar Persendirian VPN Turbo

VPN Master Unlimited - Screenshot App Store

Pemasangan

Master VPN

 • iOS: 800,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

VPN Turbo

 • iOS: 300,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 3,000,000+ jumlah pemasangan | Penyenaraian Gedung Play

SnapVPN

 • Android: 10,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Aplikasi ini dikendalikan oleh tiga syarikat berkait rapat yang berpusat di Singapura dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

Nama syarikat: ALL Connected Co. Ltd – pemaju bernama di senarai App Store untuk kedua-dua aplikasi

Alamat Korporat: 576, Woodlands Drive 16, # 05-514, Singapura 730576

Pendaftaran Syarikat No. 201537185C

————-

Nama syarikat: Innovative Connecting Pte. Ltd – pemaju bernama di senarai Play Store dan laman web VPN Master. Penyenaraian VPN Turbo juga menghubungkan ke laman web yang sama.

Alamat Korporat: 38 Beach Road # 29-11 South Beach Tower, Singapura

Pendaftaran Syarikat No. 202312738K

————-

Nama syarikat: Lemon Clove Pte Ltd (sekretaris syarikat saham dengan Innovative Connecting Ltd dan dasar privasinya berada di domain yang sama)

Alamat Korporat: 260, Orchard Road, # 16-02, The Heeren, Singapura 238855

Pendaftaran Syarikat No. 202313499K

Siapa di belakang syarikat itu?

ALL Connected Co. Ltd

Pengarah: Chand Kumar Vishwakarma (warga negara India)

Alamat Singapura (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha: Raja Muhammad Shah Bin Abdullah (warga India)

Alamat Singapura (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

————-

Innovative Connecting Pte. Ltd

Pengarah: Chen, Danian (Cina Kebangsaan)

Alamat Singapura (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha: Yoo, Loo Ping (Warganegara Singapura)

Alamat Singapura (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Pemegang saham tunggal: Linksure Telecom Sea Holding Ltd (T18UF2859L)

Cricket Sq, Hutchins Dr, PO Box 2681, Grand Cayman, KY1-1111, Kepulauan Cayman

————-

Lemon Clove Pte Ltd

Pengarah: Li, Yang (pemegang pasport Cina)

Alamat Singapura (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha: Yoo, Loo Ping (Warganegara Singapura)

Alamat Singapura (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Pemegang Saham Tunggal: Lemon Seed Investment Ltd (T18UF3035C), Commerce House, Wickham, Cay 1, PO Box 3140, Jalan Bandar, Tortola, BVI, VG 1110

Nota mengenai struktur syarikat

Walaupun sifat sebenar hubungan antara ketiga-tiga syarikat ini masih belum disahkan, ia jelas berkaitan. SEMUA Disambung dinamakan sebagai pemaju VPN Master dan Turbo VPN di App Store, sementara Sambungan Inovatif muncul pada senarai Play Store aplikasi yang sama dan di laman web VPN Proxy Master yang menghubungkan ke kedua-dua toko dan dihubungkan dari Turbo VPN Play Simpan senarai.

Lemon Clove berkongsi setiausaha syarikat dan alamat utama dengan Inovatif Connecting.

Selain itu, dasar privasi untuk kedua-dua versi aplikasi VPN Master adalah sama tetapi dihoskan pada domain yang berbeza, salah satunya adalah pada SEMUA Sambung domain, yang lain pada domain Cloudfront generik. Dasar untuk kedua-dua versi aplikasi VPN Turbo dihoskan pada domain Cloudfront yang sama seperti VPN Master tetapi pada URL lain (lihat di bawah untuk maklumat lanjut). Begitu juga, aplikasi Snap VPN dari Lemon Clove juga berada di domain Cloudfront yang sama dan berkongsi kata-kata yang sama, termasuk taip taip yang ketara.

Lihat tangkapan skrin: tapak pemaju pautan laman web – senarai kedai mainan

Pengarah Sambung Inovatif Chen Danian (aka Danny Chen) adalah usahawan Internet Cina yang terkenal dan berpengaruh dan sebelum ini telah disenaraikan di kalangan 400 orang Cina terkaya. Beliau adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Linksure, yang berkongsi nama dengan pemegang saham tunggal Inovatif Connecting. Walaupun namanya tidak pernah dikaitkan secara umum dengan syarikat VPN ini, beliau disenaraikan sebagai pengarah mengenai Profil Perniagaan Perakaunan dan Kewartawanan Kawal Selia Singapura (ACRA) bagi entiti pemegangan saham.

Setiausaha syarikat Yoo Loo Ping untuk Lemon Clove dan Inovatif Connecting adalah pemegang pasport Cina.

SEMUA Pengarah yang disambungkan C.K Vishwakarma adalah perunding pengurusan India yang berpangkalan di Singapura yang terlibat dalam pelbagai usaha yang berkaitan dengan Internet of Things, data besar dan blockchain tanpa menyebut VPN atau privasi digital pada profilnya.

Pelaburan Benih Lemon berasaskan British Virgin Island tidak mempunyai kehadiran dalam talian melampaui penampilannya di dokumentasi pendaftaran perniagaan Lemon Clove sebagai pemegang saham tunggal dalam syarikat itu.

Dasar privasi

Master VPN

 • http://static.allconnected.co/privacy_policy.html
 • http://d32z5ni8t5127x.cloudfront.net/privacy_policy.html

VPN Turbo

 • http://d32z5ni8t5127x.cloudfront.net/privacy_policy_turbovpn.html

SnapVPN

 • http://d32z5ni8t5127x.cloudfront.net/privacy_policy_snapvpn.html

Nota dasar privasi

Dasar privasi untuk ketiga-tiga aplikasi adalah identik selain dari rujukan kepada nama aplikasinya.

Isu tunggal yang terbesar adalah bahawa dasar membolehkan data pengguna dipindahkan ke China.

Perniagaan kami mungkin memerlukan kami untuk memindahkan Data Peribadi anda ke negara-negara di luar Kawasan Ekonomi Eropah (“EEA”), termasuk ke negara-negara seperti Republik Rakyat China atau Singapura. Kami mengambil langkah yang sesuai untuk memastikan penerima Data Peribadi anda terikat kepada tugas kerahasiaan dan kami melaksanakan langkah-langkah seperti klausa kontrak yang standard. Salinan klausa tersebut boleh didapati dengan menghubungi Pusat Bantuan kami.

Permintaan untuk menjelaskan justifikasi untuk dasar ini bersama dengan salinan klausa kontrak yang dinyatakan di atas tidak terjawab.

Kami juga bimbang terhadap jumlah data yang dikumpulkan:

Data yang kami kumpulkan boleh termasuk versi SDK / API / JS, pelayar, penyedia perkhidmatan Internet, alamat IP, platform, cap waktu, pengecam aplikasi, versi aplikasi, saluran pengedaran aplikasi, pengecam peranti bebas, pengenal iklan iOS (IDFA), iklan Android pengenalan induk, Nombor Pengenalan Pelanggan Bergerak Antarabangsa (IMSI), alamat kad rangkaian iOS (MAC), dan kod pengenalan peranti mudah alih antarabangsa IOS (IMEI) Model peralatan, alamat e-mel, pengilang terminal, versi sistem operasi peranti terminal, sesi permulaan / masa berhenti, lokasi bahasa, zon waktu dan keadaan rangkaian (WiFi dan sebagainya), cakera keras, CPU, dan penggunaan bateri, dan lain-lain.

Hilang dari dasar adalah elemen standard yang membentuk dasar privasi VPN yang lebih tipikal, iaitu spesifikasi pengumpulan, penyimpanan dan pelupusan metadata sambungan, dan bagaimana syarikat bertindak balas terhadap notis DMCA.

Terdapat juga contoh-contoh bahasa Inggeris yang kurang baik dan kesilapan dalam dasar privasi yang sangat samar-samar, yang tidak terperinci dalam bidang utama.

Ia juga terkenal bahawa dasar privasi yang dihubungkan dari Gedung Play dihoskan pada URL yang sangat jelas.

Dasar-dasar ini jatuh jauh dari apa yang kita harapkan daripada VPN utama dan kami akan mengesyorkan pengguna mengelakkan aplikasi ini.

Kenalan sokongan pelanggan

Maklum balas sokongan pelanggan:

Perhatikan alamat Gmail, yang tidak pernah terdengar dengan syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai perkara berikut dari setiap alamat sokongan e-mel:

 • Pemindahan data ke China
 • Fasal kerahsiaan kontrak
 • Dasar metadata sambungan VPN

Kami tidak menerima respons pada masa penerbitan.

Baca ulasan penuh kami VPN Proxy Master, Turbo VPN dan Snap VPN.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

X-VPN

Aliases

VPN tanpa VPN X-VPN
X-VPN – Proksi VPN tanpa had percuma

Tangkapan Google Play X-VPN

Pemasangan

 • iOS: 600,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 5,000,000+ jumlah pemasangan | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Free Connected Limited

Alamat Korporat: Flat / Rm A40, 9 / F Menara Antarabangsa Silvercorp 707-713 Nathan Road Mongkok, Kowloon Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2553621

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah: Li, Jin (李 進)

Alamat Cina di Sichuan (diturunkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha Syarikat: Pendaftaran Tertinggi Hong Kong Terbatas

Bilik 3, 27 / F., Ho King Commercial Centre, No. 2-16 Fa Yuen Street, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 1633781

Pemegang saham tunggal: Chengdu Zhuozhuo Technology Co., Ltd. (成都 卓 拙 科技 有限公司)

Rm 016, Lantai B1, Bangunan 6, Zon D, No. 216, Jalan Selatan Selatan Century, Zon Hi-tech, Chengdu, Sichuan, China

Nota mengenai struktur syarikat

Salah satu daripada banyak syarikat aplikasi VPN percuma yang berpusat di Hong Kong dengan pemilikan China. Kedua-dua pengarah Li Jin dan pemegang saham tunggal Chengdu Zhuozhuo Technology Co berpangkalan di wilayah Sichuan China. Free Connected telah diperbadankan pada bulan Julai 2023.

Chengdu Zhuozhuo Technology Co adalah syarikat teknologi permainan.

Dasar privasi

 • https://xvpn.io/?n=best.free.xvpn.PrivacyPolicyPage

Nota dasar privasi

Dasar ini dihoskan pada domain syarikat, yang merupakan tambah nilai. Salah satu dasar privasi yang lebih profesional dan telus yang kita periksa sebagai sebahagian daripada siasatan ini tetapi masih jauh dari yang terbaik dalam kelas. Ia tidak 100% jelas dari dokumen dasar dengan tepat apakah titik data dikumpulkan untuk mengesahkan pengguna individu sebagai sebahagian daripada pembetulan metadata sambungan VPN.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Sokongan adalah pantas dan profesional dan menjelaskan dasar mengenai pembetulan metadata sambungan VPN.

Untuk maklumat anda, kami tidak mengumpul alamat IP asal pengguna dan alamat IP pelayan yang disambungkan oleh pengguna. Sistem kami memberikan setiap pengguna ID pengguna yang unik, yang untuk tujuan pengesahan (contohnya Jika pengguna membuat pembelian melalui gedung App dan tidak mempunyai akaun dengan kami, kami akan menggunakan ID pengguna untuk mengesahkan langganan dan memberikan lebih lanjut bantuan).

Setelah itu, ia berfungsi sebagai tujuan verficiation pengguna (sokongan pengguna) (sic) yang akan dianggap sebagai data akaun. Bagi semua data sambungan VPN yang lain, sistem kami akan memadam secara automatik selepas 96 jam.

Walaupun beberapa kelemahan, dasar privasi ini melebihi standard minimum yang kami harapkan untuk VPN arus perdana terima kasih kepada tahap terperinci dan ketelusan.

Baca ulasan penuh X-VPN percuma kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN 360

Aliases

 • VPN 360 Unlimited VPN Proxy

Tangkapan penyenaraian VPN 360 App Store

Pemasangan

 • iOS: 500,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

Nama syarikat: Infinity Software Co., Limited

Alamat Korporat: Rm A 20F Kiu Fu Commercial Bldg, 300 Lockhart Road, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 1621283

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah dan pemegang saham tunggal: Zhang, Rui (張銳)

Alamat Cina di Beijing (dilancarkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha Syarikat: China Kimfone Business Limited

Room 1605c, Ho King Commercial Centre, 2-16 Fa Yuen Street, Mongkok, Kowloon, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 1620332

Nota mengenai struktur syarikat:

Pengarah dan pemegang saham tunggal Zhang, Rui mempunyai 44 pengarah dalam rekod, yang mana 30 masih aktif.

Salah satu daripada banyak syarikat aplikasi VPN percuma yang berpusat di Hong Kong dengan pemilikan China. Ia telah diperbadankan pada bulan Jun 2011.

Dasar privasi

 • https://vpn360.wordpress.com/

Nota dasar privasi

Sangat luar biasa, dasar privasi dihoskan pada domain WordPress percuma yang memaparkan pengiklanan.

Dasar itu sendiri tidak mempunyai butiran penting, dengan fokus yang lebih besar pada apa yang pengguna tidak perlu lakukan semasa menggunakan perkhidmatan VPN dan bukannya pembekal VPN yang akan dilakukan untuk melindungi privasi mereka.

Satu contoh pendekatan yang ringan dan terperinci untuk privasi berikut:

Kami tidak melog masuk sebarang aktiviti pengguna (tapak dikunjungi, pemerhatian DNS, e-mel dan lain-lain). Kami hanya log masuk percubaan ke pelayan kami (untuk keselamatan dan troubleshooting). Kami tidak terlibat dalam sebarang bentuk penapisan. Kami tidak memberikan maklumat peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga. Kami tidak bekerjasama dengan apa-apa permintaan untuk maklumat melainkan jika kami diarahkan oleh mahkamah yang mempunyai bidang kuasa yang kompeten dan sebahagian besar permintaan ini tidak akan dari mahkamah yang mempunyai bidang kuasa yang cekap Kami akan melindungi anda maksima dan sistem kami adalah persediaan untuk secara automatik melakukan jadi. Terdapat beratus-ratus sebab yang baik untuk menjadi tanpa nama dan kami menghormati mereka sepenuhnya.

Walaupun menerangkan dirinya sebagai perkhidmatan tanpa log, polisi ini mempunyai jumlah pengecualian yang jelas-jelas. Sebagai contoh:

Kami akan merakam penggunaan bandwidth agregat anda untuk operasi dan sokongan pengebilan dan rangkaian;

Ia mungkin perlu untuk sementara mengekalkan data penggunaan untuk membantu dalam menyahpecutan masalah dengan perkhidmatan tersebut. Data penggunaan ini mungkin termasuk maklumat seperti tarikh dan masa log masuk anda dan alamat IP yang anda lawati [penekanan kita]. Maklumat peribadi ini tidak dikekalkan apabila penyelesaian masalah diselesaikan;

Kami boleh mengumpul dan mendedahkan maklumat peribadi, termasuk data penggunaan anda, kepada pihak berkuasa atau agensi kerajaan, termasuk agensi penguatkuasaan undang-undang, atas permintaan mereka atau mengikut perintah mahkamah, sepina atau proses undang-undang lain, jika terdapat kepercayaan yang baik bahawa pengumpulan sedemikian atau pendedahan dikehendaki oleh undang-undang;

Kami juga boleh melepaskan maklumat anda apabila kami percaya pelepasan adalah sesuai untuk mematuhi undang-undang, menguatkuasakan dasar tapak kami, atau melindungi hak kami, harta benda atau keselamatan kami atau lain-lain.

Walau bagaimanapun, maklumat pelawat yang tidak dikenal pasti dapat diberikan kepada pihak lain untuk pemasaran, pengiklanan, atau kegunaan lain.

Hilang dari dasar adalah unsur standard yang membentuk dasar privasi VPN yang lebih tipikal, iaitu spesifikasi pengumpulan, penyimpanan dan pembuangan metadata sambungan; perlindungan sekiranya pihak berkuasa mencari maklumat pengguna; atau langkah-langkah untuk memastikan bahawa data penyelesaian masalah sebenarnya dihapuskan.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Walaupun menggunakan platform sokongan pelanggan popular (Zendesk), yang secara automatik bertindak balas terhadap permintaan sokongan dan mengeluarkan tiket, Infinity Software tidak memberi respons kepada permintaan kami untuk penjelasan mengenai perkara berikut di luar pengakuan awal email kami.

 • Dasar metadata sambungan VPN
 • Bagaimana “penggunaan yang tidak adil” dipantau tanpa mengorbankan privasi
 • Dasar pemadaman untuk pembalakan data penggunaan sementara

Baca ulasan penuh VPN 360 kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN – Super Unlimited Proxy

Screenshot PRN Super Unlimited Proxy App Store

Pemasangan

iOS: 400,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan

Tanah Besar China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Jump Mobile

Alamat Korporat: 1 / F, Bangunan B2, Taman Teknologi Dongsheng, Beijing, 100190, China

Pendaftaran Syarikat No. Tidak disahkan sebagai nama syarikat bahasa Cina diperlukan.

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah: Liu Yiyi

Tiada alamat yang tersedia

Nota mengenai struktur syarikat

Terdapat sedikit maklumat mengenai syarikat ini. Walau bagaimanapun, sangat menarik bahawa sebuah syarikat VPN akan berpusat di taman teknologi Beijing berprofil tinggi, yang digambarkan sebagai “inkubator inovasi” memandangkan pengharaman agresif terhadap VPN di China pada masa ini.

Dasar privasi

 • https://mobijump.wordpress.com/2023/09/18/privacy-policy/
 • https://mobijump.wordpress.com/2023/09/18/terms-of-services/

Nota dasar privasi

Syarat Perkhidmatan adalah identik dengan dokumen yang digunakan oleh VPN 360, hanya menggantikan sebutan “VPN 360” dengan “VPN”.

Dasar Privasi adalah dokumen generik ringkas (315 kata) tanpa rujukan kepada VPN.

Oleh itu, isu yang sama berlaku. Paling kritikal, tidak ada dasar terperinci mengenai pembalakan metadata, pengekalan dan penghapusan metadata – data yang berpotensi digunakan untuk mengenal pasti pengguna dalam keadaan tertentu.

  Kemas kini Penyiasatan VPN Percuma (Ogos 2023)

Kenalan sokongan pelanggan

Jump Langsung tidak menawarkan sumber sokongan sama sekali melampaui laman web baris tunggal kosong dengan e-mel ini:

Kami juga mendapati e-mel hubungan alternatif ini di tempat lain di web:

Sambutan sokongan pelanggan

Kami meminta penjelasan mengenai perkara berikut dari setiap alamat sokongan e-mel:

 • Pemindahan data ke China
 • Fasal kerahsiaan kontrak
 • Dasar metadata sambungan VPN

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN percuma oleh FreeVPN.org

FreeVPN.org tangkapan skrin Google Play

Pemasangan

 • iOS: 200,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: Jumlah pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan

California, Amerika Syarikat

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: VPN Percuma, LLC

Alamat Korporat: 1070 Grey Fox Circle, Pleasanton, California 94566

Pendaftaran Syarikat No. 201525910495

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengerusi, Ketua Pegawai Eksekutif: Andrew Foss

CFO: Timothy Bush

Nama syarikat: Rangkaian ActMobile, Inc – laman web

Alamat Korporat: 1070 Grey Fox Circle, Pleasanton, California 94566

Nota mengenai struktur syarikat

VPN percuma, LLC jelas dikaitkan dengan ActMobile Networks, Inc kerana syarikat itu dinamakan sebagai Pengurus syarikat pada Penyata Maklumat yang difailkan untuk VPN Percuma, LLC.

Kedua-dua syarikat itu berkongsi alamat California yang sama dan Pengurus Rangkaian ActMobile, Inc. Timothy Bush dinamakan sebagai ejen perkhidmatan proses pada perakuan penukaran yang difailkan pada 2016 untuk VPN Percuma, LLC.

Act Mobile tidak memberi rujukan kepada VPN Percuma oleh VPN.org Percuma di laman webnya, namun ia mempromosikan perkhidmatan lain, Dash VPN.

Malah alamat e-mel dalam dasar privasi VPN Percuma berada di domain dashoffice.com, menunjukkan bahawa mereka mungkin berkongsi sumber operasi.

Dasar privasi

 • http://freevpn.org/privacy-policy/

Nota dasar privasi

Yang paling menarik, dasar privasi telah dikemas kini terakhir pada 19 Oktober 2012, yang merupakan keabadian dalam istilah privasi digital.

Lebih teruk lagi, tidak ada dasar atau istilah privasi khusus VPN, yang bermaksud penyedia VPN ini boleh melakukan apa sahaja yang dikehendaki dengan data penggunanya.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Hanya [email protected] adalah alamat e-mel yang berfungsi, namun kami menerima sambutan separa terhadap soalan-soalan kami, iaitu seperti berikut:

 1. Apakah dasar anda mengenai pembalakan, kerana dasar tersebut tidak menyebutkan aktiviti atau dasar metadata sambungan. Mata data apa yang anda kumpulkan? Berapa lama anda menyimpannya?
 1. Mengapa tidak ada dasar khusus VPN sama sekali? Dasar privasi tampaknya berkaitan dengan laman web sahaja dan pautan ke Syarat Perkhidmatan tidak diarahkan di mana saja (http://freevpn.org/privacy-policy/#) Adakah anda dapat memberi saya polisi rasmi mengenai penggunaan perkhidmatan anda??
 1. Adakah anda memiliki pelayan VPN anda sendiri atau melayan pelayan pihak ketiga? Begitu juga, pelayan DNS? Jika anda bergantung kepada rangkaian pihak ketiga, apakah perlindungan yang ada untuk pengguna perkhidmatan anda?

Secara mengecewakan, soalan kedua dan ketiga diabaikan sepenuhnya sementara yang pertama dijawab dengan cara yang samar-samar. Kemungkinan besar kami menerima respons kalengan kerana tidak banyak e-mel yang dibaca seperti berikut:

Satu-satunya maklumat yang kami dapati / log seperti sekarang ialah jumlah data yang digunakan oleh pengguna. Tiada data lain disimpan dengan kami. Kami juga tidak mengaitkan data ke mana-mana peranti fizikal, sebaliknya menggunakan kunci yang tidak dapat dikesan dengan mudah ke peranti fizikal, menjaga perkhidmatan kami, benar-benar tanpa nama dan selamat.

Apabila disambungkan ke VPN, anda akan kekal tanpa nama di mana-mana laman web atau perkhidmatan dalam talian yang anda akses kecuali anda perlu log masuk ke akses perkhidmatan mereka. Walau bagaimanapun, penyemak imbas masih boleh menyimpan rekod aktiviti dalam talian anda & perlu dikonfigurasikan untuk tidak menjejaki aktiviti dalam talian anda.

Cache byte peranti dibuat & dikekalkan secara tempatan pada peranti anda untuk memastikan prestasi dalam talian yang optimum apabila VPN disambungkan dan mungkin memerlukan sehingga 250MB ruang pada storan peranti anda.

Memadamkan aplikasi mesti membatalkan keizinan yang diperlukan untuk mewujudkan sambungan VPN. Pada peranti Android, semua data aplikasi boleh dipadamkan dari tetapan peranti (Tetapan -> Apps – > FreeVPN -> Kosongkan Data).

Jawapannya tidak mempunyai perincian penting sekitar metadata sambungan yang diperlukan untuk dapat mempercayai perkhidmatan dengan data peribadi.

Baca VPN Percuma penuh kami dengan ulasan FreeVPN.org.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN selamat, VPN – Proksi Master & HotspotVPN

Aliases

 • Selamat VPN – Proksi VPN Percuma, Terbaik & Perisai Cepat
 • VPN – Proksi Master, VPN ماستر

Siasatan VPN Percuma: VPN selamat

Pemasangan

VPN selamat

 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

VPN – Proksi Induk

 • iOS: 60,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

HotspotVPN

 • iOS: 70,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: HiMobi Tech Ltd

Alamat Korporat: 99 Queen’s Road Central, Central, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2669400

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah dan pemegang saham tunggal: Zhu, Jianpeng (朱建朋)

Alamat kediaman Cina di Wilayah Heibei (diturunkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha Syarikat: Perunding Antarabangsa Kong Tsun Limited

137-139 Connaught Road Central, 12 / F, Tingkat 12, Bangunan San Tai, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2658066

Nota mengenai struktur syarikat

Sepasang lagi VPN yang berpangkalan di Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China melalui pemilikan syarikat utama. Sudah jelas bahawa VPN – Proksi Induk dikaitkan dengan Secure VPN sebagai pemaju tersenarai di kedai aplikasinya adalah Sapling Growth Tech, yang dinamakan dengan jelas pada dasar privasi Secure VPN.

Sapling Growth Tech tidak muncul sebagai entiti undang-undang.

Dasar privasi

VPN selamat & HotspotVPN

 • https://supermobiteam.wordpress.com/2023/06/06/privacy-policy-2/

VPN – Proksi Induk

 • https://supermobiteam.wordpress.com/2023/05/15/privacy-policy/

Nota dasar privasi

Ambil perhatian bahawa dasar privasi dihoskan pada domain WordPress percuma tanpa maklumat lain mengenai VPN atau syarikat. Untuk menambah kesan amatir, elemen teks pemegang tempat dari templat WordPress tidak disunting dan kekal dalam teks asal Cina (iaitu Ini adalah widget teks. Widget teks membolehkan anda menambah teks atau HTML ke bar sisi)

Satu polisi tunggal – bertarikh Jun 2023 – terpakai kepada SecureVPN dan HotspotVPN.

Dasar ini berkongsi sebahagian besar teks – tipo termasuk – dengan dasar aplikasi yang dikendalikan oleh SEMUA Penyambung Sambung dan Inovatif, iaitu VPN Master, TurboVPN dan SnapVPN.

Terdapat isu-isu utama dengan dasar ini yang mencadangkan data pengguna yang mengalir melalui VPN ini tidak bersifat peribadi. Yang paling mengganggu adalah:

Perniagaan kami mungkin memerlukan kami memindahkan Data Peribadi anda ke negara-negara di luar Kawasan Ekonomi Eropah (“EEA”), termasuk kepada negara-negara seperti Republik Rakyat China atau Singapura.

Hilang dari dasar adalah elemen standard yang membentuk dasar privasi VPN yang lebih tipikal, iaitu spesifikasi pengumpulan, penyimpanan dan pelupusan metadata sambungan, dan bagaimana syarikat bertindak balas terhadap notis DMCA.

Lihat penilaian kami tentang dasar privasi VPN Master untuk maklumat lengkap.

Dasar untuk VPN – Master Proxy bertarikh Mei 2015 dan tidak merujuk kepada aplikasi itu mengikut nama, sebaliknya menyatakan VPN Mudah dan HotspotVPN.

Dasar itu sendiri adalah serupa dengan VPN 360 dan mempunyai semua masalah serius yang sama. Rujuk seksyen laporan kami untuk butiran lengkap.

Kenalan sokongan pelanggan

Seperti dengan VPN, kami akan mengesyorkan pengguna mengelakkan aplikasi ini juga berdasarkan dasar-dasar yang sangat membimbangkan ini.

Sambutan sokongan pelanggan

Permintaan kami untuk penjelasan mengenai dasar-dasar metadata sambungan dan pemindahan data ke China telah diabaikan.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

SkyVPN

Aliases

 • SkyVPN-Unlimited VPN Proxy melindungi privasi
 • SkyVPN – Perisai Proksi VPN Terbaik

Penyiasatan VPN Percuma: Petunjuk skrin SkyVPN App Store

Pemasangan

 • iOS: 200,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China.

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Tengzhan Hongkong Limited (騰 展 香港 有限公司) – beroperasi sebagai Dingtone di luar China.

Alamat Korporat: Rm 2103 Futura Plaza 111 How Ming St, Kwun Tong, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2314047

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah dan pemegang saham tunggal: Anda, Xiumei (游 秀 妹)

Alamat Cina di Wilayah Guangdong (diterbitkan tetapi tersedia pada rekod awam)

Setiausaha Syarikat: Setiausaha Perakaunan Kekayaan Luar Pesisir (聚富 港 會計 秘書 有限公司)

B015, Unit 5, 27 / F., Richmond Comm. Bldg., 109 Argyle Street, Mongkok, Kln, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 1650349

Nota mengenai struktur syarikat

Struktur korporat di sini sangat legam. Syarikat di belakang SkyVPN merujuk kepada dirinya sendiri SkyVPN Inc, Secure Sentry Communications dan Dingtone.

Dingtone dinamakan, walaupun tidak jelas, sebagai “penjual” di Penyenaraian App Store (tetapi bukan senarai Play Store). Terdapat juga aplikasi tanda dagangan yang belum selesai daripada Dingtone untuk “SkyVPN”.

Ia akan menjadi sangat sukar bagi pengguna purata untuk membuat lompatan dari Dingtone ke Kumpulan Tengzhan, yang memperoleh syarikat itu pada tahun 2015, menurut dokumen pendedahan bahasa Cina ini kerana tidak ada rujukan lain dalam media bahasa Inggeris. Tengzhen Hong Kong Ltd yang diperbadankan pada Disember tahun itu dengan You Xiumie sebagai pengarah dan pemegang saham tunggal.

Sebaik sahaja anda menyedari sambungan (dan mengetahui nama syarikat induk Cina), mungkin untuk mengesahkan pemilikan jenama Dingtone – dan dengan sambungan SkyVPN.

Dasar privasi

 • http://www.skyvpn.us/privacy.html

Nota dasar privasi

Walaupun tentunya lebih profesional dalam penampilan daripada dasar kebanyakan perkhidmatan VPN yang berkaitan dengan China, kami menyatakan contoh teks yang sama dengan perkhidmatan tersebut, hingga ke pilihan perkataan yang idiosinkratik.

Keseluruhannya adalah lebih baik daripada VPN Master, VPN 360 dan lain-lain, dasar itu masih kurang banyak butiran penting pengguna perlu membuat keputusan untuk mempercayai perkhidmatan VPN.

Walaupun kami perhatikan dengan bantuan, tidak ada menyebut pemindahan data ke China, kami bimbang dengan kurangnya dasar yang jelas mengenai pembalakan, penyimpanan dan penghapusan metadata sambungan (seperti menyambung alamat IP, cap waktu dan lain-lain).

Kami juga mengambil berat tentang koleksi maklumat peribadi penting berikut:

Apabila anda memasang SkyVPN pada peranti anda, kami mungkin secara automatik mengumpulkan maklumat tertentu dari peranti anda, termasuk Android, iOS Apple, atau ID lain, pembuat peranti dan model, jenis dan versi penyemak imbas web mudah alih, alamat IP, alamat MAC, sistem operasi pembuat dan versi, maklumat lokasi, maklumat MCC (Kod Negara Bergerak), nama aplikasi mudah alih, senarai aplikasi mudah alih yang dipasang pada peranti anda dan data teknikal lain mengenai peranti anda.

Memandangkan kekurangan penjelasan dari syarikat (lihat di bawah) mengenai isu-isu ini, dasar privasi ini tidak memenuhi standard yang kami harapkan dalam VPN yang profesional dan boleh dipercayai.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Kami meminta penjelasan mengenai perkara berikut:

 • Dasar metadata sambungan VPN
 • Sama ada “jalur lebar agregat” merujuk kepada individu atau seluruh rangkaian? Jika ia adalah bekas, bagaimana ini terikat kepada pengguna individu?
 • Bagaimana mereka memastikan privasi pengguna tidak dikompromi dengan pengumpulan maklumat peribadi penting yang dinyatakan di atas dalam privacn yang dinyatakan di atas dalam nota dasar privasi
 • Pemilikan muktamad SkyVPN untuk mengesahkan bidang kuasa

SkyVPN tidak memberi respons kepada permintaan kami.

Baca our3A // www.top10vpn.com / ulasan / skyvpn / “>Kajian SkyVPN.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Penaja VPN

Aliases

 • Guru Proksi VPN Patron-Super

Penyiasatan VPN Percuma: Petunjuk skrin VPN Patron App Store

Pemasangan

 • iOS: 200,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: IST MEDIA Limited (易 拓 控股 (香港) 有限公司)

Alamat Korporat: Rm 603, 6 / F Hang Pont Comm Bldg, 31 Tonkin St, Cheung Sha Wan, Kowloon, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2314594

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah: Wu, Bin (吴斌)

Alamat Cina di Wilayah Hubei (redacted tetapi tersedia di rekod awam)

Setiausaha Syarikat: Pendaftaran Hongkong Kamkiu Limited (香港 金橋 商務 諮詢 有限公司)

Rm 603, 6 / F Hang Pont Comm Bldg, 31 Tonkin St, Cheung Sha Wan, Kowloon, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 1250522

Pemegang Saham Tunggal: Shenzhen Yituo Holdings Co., Ltd. (深圳 市 易 拓 控股 有限公司)

Bilik 201, Bangunan A, No Qianwan One Road, Zon Kerjasama Ekonomi Qianhai Shenzhen dan Hk, Bandar Shenzhen, China

Kod Kredit / Nombor Pendaftaran Sosial Bersepadu: 91440300349962819Y

Nota mengenai struktur syarikat

Syarikat Hong Kong ini mempunyai pautan Cina melalui pengarahnya Wu Bin dan pemegang saham tunggalnya, syarikat yang didaftarkan China Shenzhen Yituo Holdings Co. Wu Bin juga merupakan salah satu daripada tiga pemegang saham di syarikat itu dan satu-satunya orang asli di kalangan mereka.

Diperbadankan pada bulan Disember 2015, IST MEDIA memasarkan sendiri di China sebagai syarikat pengiklanan mudah alih:

IST MEDIA adalah sebuah syarikat penerbitan apl mudah alih yang membantu pelanggan domestik dan luar negara mengakses pengguna telefon bimbit global. Dan membantu pelanggan untuk mengewangkan trafik yang paling efisien. Pelanggan kami termasuk 360, Baidu, apus, solo, UC (Ali Mobile), Mico (aplikasi sosial), dan lain-lain.

Pasukan kami memberikan rakan kongsi kami dalam 12 bulan. Di dalamnya, ia telah membawa lebih daripada 100 juta pengguna global. Akses harian tertinggi untuk pengguna mudah alih mencapai 70w (global)

Ini tidak mencadangkan sebuah syarikat yang misi prinsipnya adalah untuk melindungi privasi penggunanya dan ia menjadi kebimbangan bahawa maklumat ini tidak mudah didapati kepada pengguna terkini dan berpotensi VPN Patron.

Dasar privasi

 • http://www.patronvpn.com/privacy-policy.html

Nota dasar privasi

Pembentangan lebih profesional daripada kebanyakan perkhidmatan VPN dalam laporan ini, walaupun terdapat beberapa kesilapan, dan bahasa itu mesra dan mudah difahami.

Walau bagaimanapun, kami mengambil berat tentang kekurangan sebarang butiran yang berkaitan dengan pembalakan, pengekalan dan penghapusan metadata VPN, atau bagaimana mereka bertindak balas terhadap notis hakcipta.

Kami juga tidak yakin tentang privasi alamat IP pengguna memandangkan VPN Patron menggunakannya untuk memperoleh lokasi anggaran walaupun mendakwa “penggelapan segera” berlaku.

Kami mengumpul alamat IP anda, serta-merta membongkok dan menamakannya, dan memberikan anda alamat IP maya atau proksi. Kami juga boleh menggunakan alamat IP anda untuk mendapatkan lokasi anggaran anda untuk menyediakan Perkhidmatan dengan berkesan. Sekali lagi, alamat IP sebenar anda disimpan hanya untuk tempoh sesi VPN anda dan akan dibersihkan selepas sesi anda ditutup. Kami tidak mengaitkan alamat IP sebenar anda dengan aktiviti dalam talian anda dan kami tidak menyimpan atau log alamat IP sebenar anda selepas tamat sesi anda.

Kami juga tidak selesa dengan yang berikut:

Apabila anda melancarkan Penunjuk VPN, kami juga mengumpulkan maklumat khusus peranti, seperti model perkakasan, versi sistem operasi, jenis penyemak imbas, bahasa, rangkaian wayarles dan maklumat rangkaian mudah alih. Maklumat ini tidak mengenal pasti anda, dan kami menggunakannya untuk menyediakan dan meningkatkan Perkhidmatan, dan melakukan analitik pada perkhidmatan kami.

Memandangkan kekurangan klarifikasi syarikat mengenai isu-isu ini, kami menganggap dasar privasi ini berada di bawah standard yang kami harapkan untuk perkhidmatan VPN profesional.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Mengapa anda perlu mengetahui lokasi anggaran pengguna untuk menyediakan perkhidmatan tersebut?
 • Dasar penyebaran, penyimpanan dan pemadaman metadata sambungan VPN.
 • Negara diperbadankan

Kami tidak menerima respons kepada permintaan e-mel kami pada masa penerbitan.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN untuk iPhone – Pelayan Proksi

Siasatan VPN percuma: Proksi VPN Proksi untuk tangkapan skrin iPhone App Store

Pemasangan

 • iOS: 100,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

Bangladesh

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Brain Craft Ltd

Alamat Korporat: Rumah 297, Jalan 19 / B, Mohakhali DOHS Dhaka, Bangladesh

Pendaftaran Syarikat No. C-134349

Siapa di belakang syarikat itu?

Ketua Pegawai Eksekutif: Nayeem Hassan

Nota mengenai struktur syarikat

Braincraft adalah pemaju aplikasi generik yang portfolionya termasuk: Swap Face, Refleksi Mirror, Mixer Audio, Tambahkan teks ke Foto. Ini adalah semua aplikasi asas, lontaran, yang menggariskan bahawa ini bukan syarikat yang berfokus pada privasi.

Dasar privasi

 • http://braincraftapps.com/workspace/vpn/Policy.html

Nota dasar privasi

Ini adalah dasar privasi yang mengejutkan (sekitar 250 kata-kata sahaja), yang tidak mempunyai apa-apa butiran terperinci dari penyedia VPN yang serius. Ia menunjukkan kekurangan pemahaman tentang privasi digital.

Kami tidak akan mengesyorkan sesiapa menggunakan VPN dengan dasar privasi berbentuk benang itu.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar penyebaran, penyimpanan dan pemadaman metadata sambungan VPN.
 • Dasar apabila permintaan rasmi dibuat untuk berkongsi data pengguna
 • Bagaimana mereka mengurus prestasi rangkaian mereka, kerana ini mempunyai implikasi privasi

Mereka tidak menjawab permintaan e-mel kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

YogaVPN

Screenshot Google Play YogaVPN

Pemasangan

 • iOS: 40,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 5,000,000+ jumlah pemasangan | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Teknologi Net Yolo

Alamat Korporat: Unit C, 4 / F, Bangunan Insurans China, No.48 Cameron Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2527678

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah dan pemegang saham tunggal: Dong, Hang (董 航) – pemegang pasport Cina

Alamat Cina di Guangzhou (dilancarkan tetapi tersedia di rekod awam)

Setiausaha Syarikat: Perkhidmatan Korporat Brilliant Limited (智 尚 秘書 服務 有限公司)

Unit 1104a, 11 / F Kai Tak Comm Bldg, 317-319 Des Voeux Rd Central, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2024057

Nota mengenai struktur syarikat

Satu lagi VPN berdaftar Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China melalui pengarahnya dan pemegang saham tunggal Dong Hang, yang pasport Cina dan alamat Guangzhou adalah soal rekod awam.

Ini adalah penyedia VPN yang sangat legam kerana ia telah memilih nama yang sebaliknya sewenang-wenangnya untuk senarai kedai aplikasi “Sarah Hawken” tanpa pautan jelas kepada entiti undang-undang di belakangnya. Walau bagaimanapun kami dapati pautan sokongan pelanggan pada senarai iTunes yang membawa kepada halaman mati pada domain yang masih aktif di syarikat itu.

Teknologi Yolo Net menggambarkan diri mereka sebagai “memberi tumpuan kepada pembangunan aplikasi mudah alih yang kecil dan cantik”, namun tidak menyebut YogaVPN di laman web mereka.

Dasar privasi

 • https://pastebin.com/raw/2A6vWzUU

Nota dasar privasi

Perhatikan penggunaan Pastebin untuk menganjurkan dasar privasi. Antara kegunaan sah untuk perkongsian fail teks dan kod sumber, laman web ini terkenal dengan penggodam untuk berkongsi data yang dicuri kerana tidak ada keperluan untuk pendaftaran. Mengadakan dasar privasi di sini sangat sedikit untuk menginspirasi kepercayaan dalam penyedia.

Dasar itu sendiri tidak bernilai kepada pengguna VPN – sebutan hanya VPN adalah dalam alamat e-mel YogaVPN di bahagian bawah. Tidak terdapat sebarang maklumat mengenai bagaimana privasi pengguna dilindungi dan keseluruhan dasar itu kelihatan sebagai teks boilerplate generik yang boleh digunakan untuk mana-mana laman web.

Kami akan mengesyorkan pengguna benar-benar mengelakkan menggunakan VPN dengan kekurangan tumpuan terhadap privasi dan ketelusan mengenai amalannya.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar penebangan, penyimpanan dan pemadaman data sambungan VPN.
 • Sama ada mereka mempunyai dasar privasi khusus VPN yang boleh mereka kongsi.
 • Negara penubuhan.

Kami tidak menerima respons pada masa penerbitan.

Baca kajian semula VPN Yoga penuh kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN Guru

Aliases

 • VPN Guru – Sarjana VPN Cepat

Screenshot Guru App Store VPN

Pemasangan

 • iOS: 80,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong dengan pautan ke tanah besar China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: LionMobi Holdings Ltd

  Indeks Harga Pasaran Web Gelap (Edisi AS)

Alamat Korporat: Unit 24 Pada 6 / F, Topsail Plaza No. 11 Pada Sum Street Shatin Nt, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 2092023

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah: Lu Jin (魯錦)

Unit 24 Pada 6 / F, Topsail Plaza No. 11 Pada Sum Street Shatin Nt, Hong Kong

Zhu Jing (朱 菁)

Unit 24 Pada 6 / F, Topsail Plaza No. 11 Pada Sum Street Shatin Nt, Hong Kong

Setiausaha Syarikat: Global-fortune Irap Limited (香港 環 澤 國際 註冊 會計 專業 有限公司)

Rm B, 14 / F, Wah Hen Comm Ctr, 383 Hennessy Rd, Wanchai, Hong Kong

Pendaftaran Syarikat No. 1169967

Pemegang saham tunggal: Chengdu Lions Technology Co Ltd (成都 獅 之 吼 科技 有限公司)

No.1601, Lantai 16, Bangunan 11, No.219, Jalan Kedua Tianhua, Zon berteknologi tinggi, Chengdu, China

Kod Kredit Sosial Bersepadu: 91510100099235300A

Nota: pemegang saham tunggal dalam syarikat itu adalah syarikat China lain Sichuan Xunyou Network Technology Co., Ltd. (四川 迅 游 网络 科技 股份有限公司) dengan USCC: 915101006771884972A. Pengarah LionMobi Lu Jin adalah pemegang saham majoriti dalam syarikat ini juga.

Nota mengenai struktur syarikat

VPN Guru adalah benar-benar legap dan merupakan aplikasi yang paling sukar untuk disiasat. Nama aplikasi kedai nama “Chi Zhang” sebagai pemaju / penjual, namun ini bukan entiti undang-undang. Ia menawarkan beberapa aplikasi, termasuk aplikasi pengimbas hotspot popular WiFi Anywhere. Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai laman web dan dasar privasi dihoskan secara anonim.

Kami dapat menjejaki syarikat melalui dokumen dasar ini. Mereka dihoskan di awan pada pelayan Amazon dalam folder yang disebut “commonfiles” yang didaftarkan oleh pemaju, bersama dengan dokumen dasar untuk aplikasi lain.

Salah satunya ialah dasar privasi untuk aplikasi proksi VPN, yang mengandungi rujukan dalam istilahnya kepada “Cool Summer Dev” sebagai pemaju aplikasi.

Kami mendapati penyenaraian kedai aplikasi untuk nama pemaju ini yang dikaitkan dengan dasar privasi yang dihoskan di domain lain, baobeshuo.com, yang mengandungi alamat e-mel berikut: [email protected]. Domain LionMobi ini mendedahkan nama syarikat yang mengendalikannya menjadi LionMobi Holdings Ltd.

Sama seperti folder perkhidmatan web Amazon, domain baobeshuo.com hanya mengandungi fail teks yang berkaitan dengan pelbagai aplikasi, termasuk dasar privasi apl meditasi. Halaman ini mengandungi rujukan kepada [email protected] – e-mel sokongan untuk VPN Guru, mengesahkan hubungan antara VPN Guru dan LionMobi.

Pengesahan lanjut mengenai hubungan ini antara VPN Guru dan LionMobi boleh didapati dalam fakta bahawa seorang individu bernama Songtao Bai bekerja atau bekerja di LionMobi. Songtao Bai dinamakan di halaman penyenaraian untuk aplikasi meditasi yang juga mengandungi rujukan kepada email [email protected] sebagai kenalan.

LionMobi Holding Ltd didaftarkan di Hong Kong, namun pemegang saham tunggalnya terletak di Chengdu, China. Salah satu pengarahnya, Lu Jin adalah pemegang saham majoriti dalam syarikat China Chengdu Lions Technology Ltd.

Dasar privasi

 • https://s3.amazonaws.com/commonfile/vpn_guru/privacy_policy.html
 • https://s3.amazonaws.com/commonfile/vpn_guru/terms.html

Nota dasar privasi

Perhatikan polisi privasi yang dihoskan pada baldi Amazon S3 yang berdiri sendiri – pendekatan yang sangat kasar dan siap yang tidak mempunyai ketelusan, kerana tiada domain induk dengan maklumat mengenai syarikat.

Dasar privasi itu sendiri adalah dasar generik pemotong cookie yang berkaitan dengan laman web standard, bukannya perkhidmatan VPN, tidak menawarkan maklumat berguna untuk pengguna VPN.

Dokumen istilah sekurang-kurangnya mengandungi rujukan kepada VPN. Walau bagaimanapun, ia sangat pendek dan kurang terperinci. Ia hampir semua teks boilerplate dikongsi dengan VPN lain dalam siasatan ini, seperti VPN 360.

Oleh itu ia berkongsi isu yang sama, paling kritikal kekurangan apa-apa jenis dasar terperinci mengenai pembalakan, penyimpanan dan penyimpanan metadata sambungan.

Memandangkan dasar nipis dan kekurangan penjelasan syarikat mengenai isu-isu ini, kami menganggap dasar privasi ini jauh di bawah standard yang kami harapkan untuk perkhidmatan VPN profesional.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar penebangan, penyimpanan dan pemadaman data sambungan VPN.
 • Negara penubuhan.

Kami tidak menerima respons pada masa penerbitan.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Hola

Tangkapan skrin hola App Store

Pemasangan

 • iOS: 60,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 10,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Israel

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Hola Vpn Ltd (Hola Vivan Ltd)

Alamat Korporat: 3 Hamahshev St., Netanya 42507, Israel (POB 8025)

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengasas bersama adalah Ofer Vilenski dan Derry Shribman

Nota mengenai struktur syarikat

Hola adalah syarikat swasta VC yang disokong modal di Israel yang telah mengumpulkan sejumlah $ 24 juta dalam dua pusingan pembiayaan, yang terakhir pada bulan September 2015.

Hola adalah rangkaian VPN peer-to-peer dan telah menimbulkan kontroversi dengan model perniagaannya, yang berdasarkan jualan jalur lebar penggunanya, dan kelemahan keselamatan lain.

Dasar privasi

 • http://hola.org/legal/privacy

Nota dasar privasi

Hola VPN mungkin percuma tetapi ia datang pada kos yang sangat nyata untuk privasi pengguna dalam beberapa cara yang berbeza. Dasarnya adalah sekurang-kurangnya jelas bagaimana Hola mengompromikan privasi penggunanya.

Bendera merah pertama ialah ia sebenarnya log pengguna aktiviti serta metadata sambungan yang lebih tipikal:

Data log mungkin termasuk jenis pelayar maklumat berikut, halaman web yang anda lawati, masa yang dibelanjakan untuk halaman tersebut, masa dan tarikh akses.

Lebih buruk lagi, pengekalan data adalah mengikut budi bicara mereka.

Bendera merah seterusnya ialah, secara unik, Hola VPN adalah rangkaian P2P VPN, iaitu apabila anda menyambung ke “pelayan” AS, anda menyambung melalui alamat IP pengguna AS Hola sebenar. Pengguna lain juga akan dihalakan menerusi alamat IP anda. Ini bermakna aktiviti berpotensi jahat boleh berlaku pada IP anda dan anda tidak akan tahu.

Muat Naik, R Routing dan Caching Automatik

Perkhidmatan ini dapat meningkatkan penggunaan Internet anda, antara cara lain dengan mengalihkan semula beberapa permintaan anda melalui pengguna Hola lain (“” Nilai Tukar “”). Penggunaan percuma anda oleh Perkhidmatan akan seterusnya membolehkan peranti lain menggunakan Perkhidmatan untuk disalurkan semula melalui peranti anda. Dengan menggunakan Perkhidmatan yang anda bersetuju dengan penggunaan peranti anda dengan cara yang diterangkan dan bersetuju bahawa peranti Hola yang lain boleh menggunakan sambungan dan sumber rangkaian anda

Akhirnya, Hola VPN membuat wang dengan dasarnya membuat botnet-untuk-sewa gergasi dari penggunanya. Ini dijelaskan dalam dasar:

Bagaimana ia percuma??

Sebagai balasan penggunaan percuma Hola Free VPN Proxy, lokasi Hola Fake GPS dan Hola Video Accelerator, anda boleh menjadi rekan di rangkaian Luminati. Dengan berbuat demikian, anda bersetuju membaca dan menerima syarat perkhidmatan SLA Luminati SDK. “

Ia harus pergi tanpa mengatakan bahawa kami akan mengesyorkan untuk mengelakkan VPN ini di semua kos berdasarkan dasar privasinya.

Kenalan sokongan pelanggan

Tiada

Sambutan sokongan pelanggan

Hola tidak menawarkan sokongan pelanggan di luar sumber FAQ dalam taliannya

Baca ulasan penuh Hola Percuma kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Perisai Hotspot, Betternet & TouchVPN

Screenshot Penyenaraian App Store Hotspot Shield

Pemasangan

Perisai Hotspot

 • iOS: 1,000,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 50,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Betternet

 • iOS: 1,000,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 10,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

TouchVPN

 • iOS: 70,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 10,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

California, Amerika Syarikat

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: AnchorFree, Inc.

Alamat Korporat: 1800 Seaport Blvd, Redwood City, California, 94063, Amerika Syarikat

Pendaftaran Syarikat No. C2742634

Siapa di belakang syarikat itu?

Ketua Pegawai Eksekutif: David Gorodyansky

Setiausaha / CFO: Craig Vachon

Nota mengenai struktur syarikat

AnchorFree, Inc. boleh memiliki ketiga-tiga Hotspot Shield, Betternet dan TouchVPN, namun ia tidak terlalu telus untuk memiliki kedua-dua jenama yang terakhir, tanpa menyebutnya sama sekali di laman korporatnya.

Walau bagaimanapun, terdapat rujukan kepada AnchorFree dalam dasar privasi Betternet, sementara TouchVPN berpusat di salah satu pejabat AnchorFree di California. Terdapat juga pengumuman kunci rendah pemerolehannya pada tahun 2015.

Ketua Pegawai Eksekutif David Gorodyansky telah berkhidmat sebagai pengasas bersama dengan Eugene Malobrodsky pada tahun 2005.

AnchorFree Inc. mendapati dirinya berada di tengah-tengah kontroversi privasi pada tahun 2023 apabila Pusat Demokrasi dan Teknologi memfailkan aduan kepada Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan, mendakwa bahawa syarikat tersebut menyesatkan penggunanya mengenai isu privasi yang berkaitan dengan iklan dalam versi percuma Hotspot Shield VPN.

Walaupun AnchorFree Inc. tegas menafikan dakwaan itu, ia telah membuat peningkatan ketara ke atas dasar privasi Hotspot Shieldnya. Syarikat itu juga komited untuk menerbitkan laporan ketelusan tahunan untuk meyakinkan pengguna tentang bagaimana ia menangani permintaan data pengguna dari pihak berkuasa.

Dasar Privasi

Perisai Hotspot

 • https://www.hotspotshield.com/privacy/
 • https://www.hotspotshield.com/terms/

Betternet

 • https://www.betternet.co/privacy-policy
 • https://www.betternet.co/terms

TouchVPN

 • https://touchvpn.net/static/privacy

Nota dasar privasi

Perisai Hotspot & Betternet

Kedua-dua aplikasi berkongsi dasar yang sama, kedua-duanya dianjurkan dan diformat secara profesional, dan baru-baru ini dikemas kini pada akhir bulan Jun tahun ini, yang menghasilkan kesan pertama yang kuat.

Secara keseluruhannya dasar-dasar yang sangat baik dan mengambil rasa sakit yang hebat untuk menerangkan semuanya dengan jelas.

Keluhan kecil adalah bahawa pengguna versi percuma aplikasinya mempunyai lokasi peringkat bandar mereka dikongsi dengan pengiklan. Walau bagaimanapun, pengguna purata tidak mungkin terlalu prihatin tentang hal ini.

Apabila anda disambungkan ke Hotspot Shield VPN, pengiklan dihalang daripada melihat alamat IP anda, namun jika anda menggunakan versi perisikan Hotspot Shield, kami boleh berkongsi lokasi anggaran (bandar-peringkat) ini.

Dalam kedua-dua set istilah, ia menyatakan bahawa AnchorFree Inc bertindak balas kepada notis dakwaan pelanggaran hak cipta bahawa syarikat dengan Akta Hak Cipta Millennium Digital (seperti yang anda harapkan dari sebuah syarikat yang berpangkalan di AS) dan dalam dasar pemberitahuan DMCA, ia bercakap mengenai pemotongan mengulangi pesalah.

Terdapat percanggahan antara dasar ini dan dasar mereka yang menyatakan tidak menyimpan alamat IP pengguna yang berasal dari luar sesi.

Produk VPN kami tidak akan menyimpan atau log alamat IP anda melebihi tempoh sesi VPN anda, dan kami sentiasa memadam alamat IP anda selepas anda memutuskan sambungan dari VPN.

Secara keseluruhannya, walaupun dasar privasi tidak begitu kuat sebagai perkhidmatan VPN komersil utama, mereka mudah melepasi piawaian minimum untuk privasi dan ketelusan yang kami harapkan daripada penyedia VPN utama.

TouchVPN

Dasar ini, sebaliknya, tidak dikemas kini sejak tahun 2015 dan mengandungi rujukan yang ketinggalan zaman kepada “Northghost” sebagai penyedia VPN dan bukan TouchVPN atau AnchorFree Inc. Ia juga tidak diformat sebagai boleh dibaca sebagai dua lagi dasar, menjadikannya berasa terabaikan dan tidak meyakinkan pengguna.

Ia juga lebih sukar untuk dijumpai daripada apa yang sepatutnya sebagai pautan kepada dasar privasi di kedua-dua senarai App Store dan Play Store yang sudah lapuk dan terus ke halaman ralat.

Selain dari bendera merah berhenti merujuk kepada entiti yang tidak berfungsi, Northghost, memberikan dasar tidak sah, satu lagi isu utama adalah bahawa VPN ini log pengguna aktiviti, walaupun mereka menuntut tanpa nama.

Data Log ialah data yang direkod secara automatik oleh pelayan kami apabila anda menggunakan Perkhidmatan. Data Log mungkin termasuk maklumat mengenai peranti anda seperti alamat IP anda, jenis penyemak imbas, halaman web yang anda lawati, masa yang dihabiskan untuk halaman tersebut, waktu dan tarikh akses, pengecam unik yang dihasilkan untuk peranti anda (jika anda menggunakan Perkhidmatan dari peranti mudah alih maka pengecam itu mungkin nombor mudah alih anda). Data tersebut digunakan oleh kami dalam bentuk agregatnya dan tidak digabungkan dengan sebarang Maklumat Peribadi.

Ini tidak diketahui di kalangan perkhidmatan VPN yang bereputasi. Mengingat isu-isu lain yang kami ada dengan dasar ini, TouchVPN jatuh pendek daripada apa yang kami harapkan di kawasan ini.

Kenalan sokongan pelanggan

AnchorFree tidak menawarkan sokongan e-mel kepada pengguna versi perisikan Hotspot Shield dan Betternet.

TouchVPN hanya menawarkan [email protected] yang sudah ketinggalan zaman, yang tidak kelihatan dipantau.

Baca ulasan penuh kami mengenai Betternet Free and Hotspot Shield Free.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Perisai VPN

Aliases

 • Perisai VPN – Proksi Tanpa Had

Shield VPN - tangkapan senarai screenshot App Store

Pemasangan

 • iOS: 70,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Wuxi Jiubang Information Technology Co., Ltd. (无锡 久 邦 信息 科技 有限公司)

Alamat Korporat: 1017, Lantai 10, Bangunan A, No.599, Jianzhu West Road, Wuxi – 214000, China

Kod Kredit Sosial Bersepadu: 91320231586662561Q

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengarah Eksekutif dan pemegang saham majoriti (70%): Xue Caiqin (薛彩琴)

Pemegang saham minoriti (30%): Geng Tiantian (耿 甜甜)

Nota mengenai struktur syarikat

Sepanjang penyiasatan ini, syarikat Cina Wuxi Jiubang Information Technology Co telah berusaha untuk mengaburkan pemilikannya terhadap Shield VPN, menggantikan rujukannya pada penyenaraian App Store dengan “Flare Internet Ltd”. Ini adalah sebuah syarikat baru yang diperbadankan di UK pada 30 Julai dengan penduduk Xu Peng sebagai pengarah dan setiausahanya. Hubungan antara kedua-dua syarikat itu tidak jelas.

Kami juga menyatakan bahawa footer laman web VPN Shield telah dikemas kini kepada Flare Internet Ltd dan bukannya Luo Chengju, kerana ia telah sampai awal Oktober. Walau bagaimanapun, ia mencadangkan hak cipta Flare Internet kepada reka bentuk laman web dan tarikh kandungan dari tahun 2023, walaupun syarikat tidak ada pada ketika itu.

Perhatikan bahawa Wuxi Jiubang Technology Co Ltd merupakan transliterasi alternatif dari Chinese 无锡 久 邦 信息 科技 有限公司 kepada Wujiubang Technology Co Ltd yang diromominasi yang dipaparkan pada penyenaraian aplikasi asal.

Dasar privasi

 • https://www.freeshieldvpn.com/privacy-policy.html
 • https://www.freeshieldvpn.com/terms-of-use.html

Nota dasar privasi

Walaupun dasarnya sekurang-kurangnya dihoskan di laman web yang betul, mereka kurang ditulis (walaupun mengandungi kesilapan) dan kurang terperinci.

Walaupun dasar itu sekurang-kurangnya cuba untuk menentukan rawatannya metadata sambungan VPN, ia tidak cukup jauh dan tetap samar-samar. Dalam klausa tunggal yang merangkumi isu ini, ia menghilangkan, contohnya, untuk menyatakan berapa lama data dikekalkan:

Perisai VPN tidak mengumpul, mencatat, menyimpan, berkongsi maklumat peribadi pengguna yang boleh dikenalpasti. Perisai VPN boleh mengumpul masa sambungan kepada Perkhidmatan kami dan jumlah data yang dipindahkan setiap hari. Perisai VPN menyimpan ini untuk dapat memberikan pengalaman rangkaian terbaik kepada anda.

Kami tidak merasa yakin dengan kekurangan tanggungjawab yang diambil terhadap iklan pihak ketiga:

Pihak ketiga

Dengan menggunakan Shield VPN anda mengakui dan bersetuju bahawa Shield VPN boleh memaparkan iklan di dalam App, sebagai halaman web yang berasingan dalam penyemak imbas anda, atau dengan cara apapun yang Shield VPN mendapati sesuai. Perisai VPN boleh menggunakan perkhidmatan iklan pihak ketiga dengan terma dan syarat mereka sendiri. Dengan menggunakan Shield VPN anda juga bersetuju dengan terma dan syarat perkhidmatan pihak ketiga tersebut dan mengakui dan mematuhi bahawa Shield VPN tidak akan mengambil sebarang tanggungjawab atau liabiliti untuk kandungan yang ditunjukkan bagi pihak mereka.

Walaupun jauh lebih baik daripada banyak dasar yang diliputi dalam siasatan ini, ia masih kurang daripada apa yang kita harapkan daripada perkhidmatan VPN komersial.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar penebangan, penyimpanan dan pemadaman data sambungan VPN.
 • Negara penubuhan.

Kami tidak menerima respons pada masa penerbitan.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Master Keselamatan Proksi Wifi VPN

Screenshot proksi Keselamatan Proksi Keselamatan Master App Store VPN

Pemasangan

 • iOS: 50,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

Didaftarkan di Wyoming, Amerika Syarikat tetapi berpusat di Singapura

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Ever Fun Apps LLC

Alamat Korporat: 101 Telok Ayer Street, # 03-02, Singapura

ID pemfailan: 2023-000759613

Siapa di belakang syarikat itu?

Tidak diketahui

Nota mengenai struktur syarikat

Wyoming LLCs tidak dikehendaki memfailkan sebarang maklumat mengenal pasti secara peribadi mengenai pemilik atau pengurus. Penyedia VPN ini telah memanfaatkannya untuk menjaga rahsia struktur syarikatnya.

Apabila ditanya mengenai di mana ia berdasarkan, syarikat itu enggan mengesahkan maklumat ini.

Di luar dokumen pendaftaran negeri Wyoming, Ever Fun Apps LLC tidak mempunyai jejak dalam talian melampaui laman WordPress percuma yang sangat kurang dan menyebutkan dalam cetakan kecil laman web VPN.

Dasar privasi

 • http://vpnapponline.com/privacy-policy/

Nota dasar privasi

Hosting dasar di laman web yang betul adalah satu-satunya yang positif terhadap dokumen yang sangat mengganggu ini.

VPN ini log semua aktiviti pengguna tanpa sebarang percubaan untuk menamakan data ini sangat sensitif.

Maklumat Log: Kami juga mengumpulkan maklumat log apabila anda menggunakan laman web kami. Maklumat itu termasuk, antara lain:

– butiran mengenai cara anda menggunakan perkhidmatan kami.

– maklumat peranti, seperti jenis pelayar web dan bahasa anda.

– masa akses.

– halaman dilihat.

– Alamat IP.

– pengenal yang dikaitkan dengan kuki atau teknologi lain yang secara unik boleh mengenal pasti peranti atau pelayar anda.

– halaman yang anda lawati sebelum atau selepas menavigasi ke laman web kami

Ini benar-benar mengejutkan dan pergi sepenuhnya terhadap semangat menggunakan VPN. Ia tidak mengatakan bahawa ini jauh daripada diterima dan pengguna harus mengelakkan VPN ini di semua kos.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Negara diperbadankan
 • Perlindungan privasi yang berkaitan dengan pembalakan aktiviti
 • Dasar pengekalan data

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Kemenangan VPN

Aliases

 • Kemenangan VPN – VPN tanpa had

Tangkapan skrin kemenangan Victory VPN App Store

Pemasangan

 • iOS: 20,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

Chengdu, China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Chengdu ITiger Technology Co. Ltd (成都 以太 格 科技 有限公司)

Alamat Korporat: No.619, 27f, Shiwaitaoyuan Square, No.65 Utara Kehua Road, Daerah Wuhou, Chengdu, 610021, CHINA

Kod Kredit Sosial Bersepadu: 91510107MA6CD7J182

Siapa di belakang syarikat itu?

Pengerusi dan Pengurus Besar: He Xin (何 鑫)

Pemegang saham:

 • Beliau Xin (orang tunggal tunggal sebagai pemegang saham)
 • Kawasan Pelabuhan Berikat Ningbo Meishan Xie Win Pusat Pengurusan Pelaburan Rakan Kongsi (Perkongsian Terhad). Bilik 630, Bangunan Pejabat, No. 18, Pusat Perniagaan Meishan Avenue, Daerah Beilun, Ningbo, Zhejiang, China. USSC: 91330206MA282HCR2P

Nota mengenai struktur syarikat

Syarikat Cina ini ditubuhkan baru-baru ini pada April 2023. Ia akan menjadi sangat sukar bagi pengguna purata untuk mengetahui apa-apa tentang syarikat itu sebagai laman web korporat bahasa Inggeris tidak mempunyai maklumat sama sekali tentang syarikat itu, atau apa-apa rujukan kepada Victory VPN.

Ia tidak membantu bahawa tiada rujukan kepada nama syarikat Cina di laman web ini, yang diperlukan untuk mencari rekod awam di China. Begitu juga, hakikat bahawa nama Cina bukan terjemahan lurus atau transliterasi nama Inggeris.

Pengerusi dan Pengurus Besar He Xin adalah orang tunggal tunggal dari kedua-dua pemegang saham, yang lain adalah dana ekuiti swasta China.

Dasar privasi

 • https://s3.amazonaws.com/vpnaws3/victory/VPN_Policy_Privacy.html

Nota dasar privasi

Perhatikan bahawa dasar privasi dihoskan pada pelayan Amazon yang berdiri sendiri – pendekatan yang sangat kasar dan siap yang tidak mempunyai ketelusan, kerana tiada domain induk dengan maklumat mengenai syarikat.

Dasar privasi itu sendiri adalah dasar generik pemotong cookie yang berkaitan dengan laman web standard, bukannya perkhidmatan VPN, tidak memberikan maklumat yang berguna untuk pengguna VPN. Ia juga mengalami beberapa kesilapan.

Terdapat rujukan kepada Terma & Syarat tetapi tiada pautan aktif jadi VPN ini tidak mempunyai dasar privasi sepenuhnya.

Kenalan sokongan pelanggan

 • https://api.connectworldnet.com/support.html

Sambutan sokongan pelanggan

Borang sokongan agak tidak masuk akal kerana ia tidak mengandungi medan e-mel supaya mereka dapat menjawab pertanyaan.

Walaupun termasuk e-mel yang dikembalikan dalam teks, kami tidak menerima respons kepada pertanyaan kami tentang perlindungan privasi.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN – Storm VPN Unlimited

Aliases

 • VPN Storm

Tangkapan skrin Storm VPN App Store

Pemasangan

 • iOS: 5,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

Kemungkinan China disebabkan alamat kenalan qq.com

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: FengJie Yao

  Indeks Harga Pasaran Web Gelap (Edisi Inggeris)

Alamat Korporat: Tidak diketahui

Siapa di belakang syarikat itu?

Tidak diketahui

Nota mengenai struktur syarikat

FengJie Yao adalah hantu tanpa kehadiran dalam talian yang tidak dapat dikesan di luar halaman Facebook peribadi yang tidak masuk akal yang dihubungkan dari senarai App Store untuk VPN Storm.

Ia tidak bertanggungjawab terhadap Apple untuk membenarkan aplikasinya daripada entiti legap seperti itu.

Dasar privasi

Tiada

Nota dasar privasi

Hebatnya, tidak ada dokumen undang-undang yang diterbitkan untuk VPN ini. Ia harus pergi tanpa mengatakan bahawa tidak ada orang yang harus menggunakan aplikasi ini kerana ia berdiri.

Kenalan sokongan pelanggan

[email protected]

Sambutan sokongan pelanggan

Kami tidak menerima sebarang respons terhadap permintaan kami untuk melihat sebarang dokumentasi dasar privasi.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Pelanggan VPN Percuma SuperVPN

Tangkapan skrin penyenaraian Google VPN SuperVPN Percuma

Pemasangan

 • Android: 50,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Singapura dengan pautan ke China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: SuperSoft Tech

Alamat Korporat: 15 Lower Kent Ridge Rd, Singapura 119077

Siapa di belakang syarikat itu?

Pemaju: Zheng Jinrong (郑金荣)

Nota mengenai struktur syarikat

SuperSoft Tech tidak mempunyai laman web atau tidak didaftarkan di Singapura walaupun alamatnya diterbitkan pada senarai Play Store (yang sebenarnya adalah sebahagian daripada kampus Universiti Nasional Singapura dan mungkin palsu).

Walau bagaimanapun, bukan sahaja URL penyenaraian merujuk kepada nama Zheng https://play.google.com/store/apps/details?hl=ms&id = com.jrzheng.supervpnfree tetapi carian terhadap alamat e-mel [email protected] membawa kepada halaman penyenaraian bahasa Cina untuk aplikasi yang merujuk nama penuh Zheng.

Halaman lain untuk SuperVPN menyenaraikan alamat Beijing, yang nampaknya hotel 7days Inn – berpotensi lagi alamat palsu.

Walaupun ia tidak disahkan di mana Zheng, yang telah menerbitkan beberapa aplikasi, telah dimasukkan, secara baki, berdasarkan pada di atas, kemungkinan bahawa terdapat sambungan China.

Dasar privasi

 • http://50.116.2.183/assets/privacy.html

Nota dasar privasi

Dasar itu sendiri dihoskan pada URL yang tidak mesra pengguna yang tidak mengilhami kepercayaan.

Dasar itu sendiri begitu singkat dan tidak mempunyai maklumat penting yang mendekatkannya dengan tidak bernilai. Ia ditulis dalam bahasa Inggeris yang sangat miskin dan kadang-kadang tidak masuk akal dan tidak mempunyai apa-apa terperinci sama sekali tentang bagaimana privasi pengguna dijaga.

Dasar yang amat amat amat sesuai dengan standard minimum yang kami harapkan daripada produk profesional.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar penebangan, penyimpanan dan pemadaman data sambungan VPN.
 • Negara diperbadankan
 • Dasar pengekalan data pada fasal berikut: “Satu-satunya perkara yang kita memantau jika IP yang anda gunakan untuk memasukkan pelayan kami tidak disenaraihitamkan dalam pangkalan data Black yang dihormati, seperti spamhaus.org.

Kami tidak menerima respons pada masa penerbitan.

Baca ulasan SuperVPN penuh kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN Swasta

Screenshot Google Play peribadi Google VPN

Pemasangan

 • Android: 10,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Ukraine

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: VPN Persendirian

Alamat Korporat: Ukraine, Dnipro Hlinky Street, 12

Siapa di belakang syarikat itu?

Vladyslav Minaev memfailkan permohonan tanda dagangan untuk “VPN Swasta” terhadap alamat Dnipro yang sama pada senarai Play Store. Kami juga menerima surat-menyurat e-mel dari seseorang dengan nama yang sama.

Nota mengenai struktur syarikat

Minaev memberitahu kami bahawa VPN Private sengaja mengaburi butiran syarikat Ukraine untuk tujuan keselamatan.

Dasar privasi

 • https://vpnprivate.net/privacy

Nota dasar privasi

Walaupun dasar itu sekurang-kurangnya dihoskan pada laman web asas, ia sangat singkat dan kurang terperinci. Tidak ada detail yang cukup mengenai pembalakan, pengekalan dan penghapusan metadata sambungan VPN untuk meyakinkan pengguna yang berpotensi.

Berikut adalah perkara biasa untuk diluluskan:

Aplikasi ini boleh mengumpulkan maklumat tentang tempoh masa sambungan ke pelayan kami dan jumlah data yang dipindahkan setiap hari dengan tujuan tunggal untuk menyediakan anda dengan pengalaman rangkaian hebat kami.

Dengan bimbang, terdapat sedikit lagi perincian dasar di atas, yang bermaksud ini adalah satu lagi VPN percuma dengan perlindungan privasi yang substandard.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar metadata sambungan VPN
 • Negara diperbadankan
 • Nama syarikat rasmi

Vladylsav Minaev memberi respon atas nama VPN Private dalam tempoh 24 jam dengan berikut:

 1. Kami mengumpul: masa sambungan, lebar jalur, kelajuan.

1.1 Kami mengesahkan bahawa maklumat ini dikumpul secara anonim dan tidak dalam apa-apa cara terikat kepada pengguna individu.

 1. VPN Private terletak di Ukraine.

2.1 Untuk tujuan keselamatan, kami tidak berkongsi maklumat tentang syarikat itu sendiri, kerana kurang diketahui tentang syarikat, semakin banyak pengguna kami dilindungi.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Thunder VPN

Aliases

 • Thunder VPN – Proksi VPN Yang Cepat, Tak Sah, Bebas

Screenshot Google Play Thunder VPN

Pemasangan

 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Hong Kong

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Makmal Isyarat

Alamat Korporat: 1000 S. Fremont Ave. Bldg. A1, Alhambra Arkansas 91803 AS

Siapa di belakang syarikat itu?

Tidak diketahui

Nota mengenai struktur syarikat

Syarikat itu mengesahkan bahawa alamat AS hanya untuk tujuan pembayaran dan Makmal Isyarat adalah “pemaju bebas dari Hong Kong”.

Walau bagaimanapun, tiada syarikat yang dipanggil Signal Lab atau serupa yang kini berdaftar di Hong Kong.

Dasar privasi

 • https://thunder.free-signal.com/Terms%20of%20Service.html

Nota dasar privasi

Dihoskan di laman web Thunder VPN yang sangat asas, dasar privasi ini generik dan tidak mempunyai perincian kritikal di sekitar dasar penyebaran, pengekalan dan pemetaan metadata VPN. Pengumpulan data kelihatannya luas tetapi belum ada perincian mengenai perlindungan privasi yang anda harapkan.

Di samping itu, apabila anda menggunakan aplikasi kami, kami boleh mengumpul maklumat berikut: alamat IP, pembekal perkhidmatan Internet, versi OS, bahasa peranti, pengenal pasti aplikasi, versi aplikasinya, pengenal pasti bebas, pengenal pasti iklan, menyebarkan [sic] pengilang dan model, alamat e-mel, zon waktu dan keadaan rangkaian (WiFi dan sebagainya), masa apabila disambungkan kepada perkhidmatan kami, pilihan lokasi pelayan, dan jumlah data yang dipindahkan setiap hari, dan sebagainya. Kami menyimpannya untuk menjadi dapat memberikan pengalaman rangkaian terbaik kepada anda. Kami menganalisis maklumat ini secara generik dan menyimpan data yang selamat.

Kami juga akan mengharapkan lebih daripada empat perenggan mengenai privasi untuk mendekati keperluan dasar dasar privasi.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Dasar pembalakan aktiviti pengguna
 • Dasar pembalakan metadata sambungan VPN
 • Negara diperbadankan

Makmal Isyarat menjawab dalam tempoh 24 jam dengan perkara berikut:

Kami tidak log aktiviti peribadi seperti trafik data pengguna atau sejarah penyemakan imbas.

Untuk meningkatkan mutu perkhidmatan kami, apabila pengguna menyambung ke VPN, kami akan log IP pengguna, IP pelayan sasaran, tempoh sambungan, byte yang digunakan, dan lain-lain, dan menyimpannya selama satu bulan untuk analisis. Data sesi hanya akan disimpan di pelayan kami dan tidak akan dikongsi dengan mana-mana pihak ketiga.

Di samping itu, aplikasi kami menggunakan SDK statistik pihak ketiga seperti Flurry untuk membantu kami meningkatkan aplikasi. SDK ini akan mengumpulkan beberapa maklumat biasa, seperti versi sistem telefon bimbit, bahasa, versi aplikasi, model peranti, dan lain-lain, tidak mengandungi maklumat mengenal pasti secara peribadi.

Alamat AS yang kami sediakan adalah untuk tujuan pembayaran. Kami bukan sebuah syarikat yang berdaftar di Amerika Syarikat.

Sebagai tindak balas kepada e-mel susulan kami mengenai negara penubuhan, Makmal Isyarat menjawab:

“Kami adalah pemaju bebas dari Hong Kong.”

Baca ulasan penuh Thunder VPN kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Melon VPN

Aliases

 • Melon VPN – Percuma tanpa had & Proksi Keselamatan Segera

Screenshot Melon VPN Melon Google Play asal

Pemasangan

 • Android: 1,000,000+ pemasangan total | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Belum disahkan

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Studio Keselamatan Buah (Proksi & Komunikasi) (kini dijenamakan semula sebagai Proxy Vpn Percuma)

Alamat Korporat: Belum disahkan walaupun ada menyebut San Jose, CA pada Penyenaraian Main

Pendaftaran Syarikat No. Tidak diketahui

Siapa di belakang syarikat itu?

Tidak diketahui

Nota mengenai struktur syarikat:

Studio Keselamatan Buah-buahan melancarkan Melon VPN di bawah nama syarikat baru “Free Vpn Proxy” pada 11 Oktober 2023. Versi cached Google dari penyenaraian Melon VPN Play Store asal menunjukkan bahawa mereka adalah aplikasi yang sama berdasarkan tangkapan skrin UI yang tersendiri.

Sebelum melancarkan semula, jumlah pemasangan dipasang pada 1,000,000+ 200,000 pemasangan baru sebulan. Ia telah ditetapkan semula kepada 10,000.

Nama syarikat tidak mempunyai jejak atau ciri dalam talian dalam pangkalan data syarikat berdaftar, menunjukkan bahawa mereka bukan entiti undang-undang.

Kami menyatakan bahawa penyenaraian itu memaparkan alamat palsu kerana kod zip 15235 tidak sepadan dengan San Jose, CA. Ia menarik bahawa Google membenarkan jenis ketidaktepatan ini pada penyenaraian.

Dasar privasi

 • Penyenaraian asal: https://pastebin.com/raw/N4g1aZLP
 • Penyenaraian baru: http://melonvpn.co.in/

Nota dasar privasi

Pautan dasar privasi baru dipecahkan dan menjana ralat penyemak imbas kerana domain tidak wujud. Oleh itu, VPN ini tidak mempunyai dasar privasi yang sah.

Dasar privasi asal dihoskan pada Pastebin dan masih hidup, walaupun tidak lagi dikaitkan dengan dari Google Play. Antara kegunaan sah untuk perkongsian fail teks dan kod sumber, laman web ini terkenal dengan penggodam untuk berkongsi data yang dicuri kerana tidak ada keperluan untuk pendaftaran. Mengadakan dasar privasi di sini sangat sedikit untuk menginspirasi kepercayaan dalam penyedia.

Dasar itu sendiri tidak bernilai kepada pengguna VPN – sebutan hanya VPN adalah dalam alamat e-mel vpn.melon di bahagian bawah. Tidak terdapat sebarang maklumat tentang bagaimana privasi pengguna dilindungi dan keseluruhan dasar nampaknya adalah teks boilerplate generik yang boleh digunakan untuk mana-mana laman web (dan juga digunakan oleh YogaVPN sebagai contoh)

Kami akan mengesyorkan pengguna benar-benar mengelakkan menggunakan VPN ini yang entah bagaimana berjaya menghilangkan perlindungan privasi yang kurang dari sebelumnya.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Negara diperbadankan
 • Dasar privasi khusus VPN

Kami tidak menerima sebarang maklumbalas dari mana-mana alamat.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

VPN Super

Aliases

 • Super VPN – Proksi Percuma Terbaik

Screenshot VPN Google Play Super Play

Pemasangan

 • Android: 5,000,000+ jumlah pemasangan | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

China

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: SuperVPN Inc / cheng cheng

Alamat Korporat: Alamat kediaman Guangzhou, China [redacted]

Siapa di belakang syarikat itu?

Belum disahkan tetapi ia kelihatan sebagai pemaju Cina bebas

Nota mengenai struktur syarikat

Alamat Singapura pada penyenaraian Google Play sebenarnya adalah asrama pekerja asing, bangunan yang terkenal dengan keadaan hidup yang buruk dan tidak mungkin HQ korporat.

Kami mencatatkan URL senarai Play Store yang dirujuk cheng cheng dan carian mendedahkan senarai pihak ketiga untuk Super VPN yang masih tersenarai sebagai cheng cheng sebagai pemaju.

Salah satu penyenaraian ini membawa kami ke tapak pemaju lama, yang kemudiannya membawa kita ke halaman berbahasa Cina yang memaparkan alamat Guangzhou. Walau bagaimanapun, kami telah memutuskan untuk tidak melakukan apa yang mungkin pemaju bebas di China memandangkan status undang-undang semasa VPN di negara ini.

Dasar privasi

 • http://45.33.44.78/privacy.html

Nota dasar privasi

Perhatikan bahawa dasar dihoskan pada URL alamat IP yang melalui LINODE perkhidmatan awan supaya tidak dapat dikesan.

Dasar itu sendiri adalah pendek dan tidak jelas samar-samar:

Kami akan merakam beberapa data penggunaan untuk menangani aduan DMCA. Data penggunaan ini mungkin termasuk maklumat seperti tarikh dan masa log masuk dan jalur lebar penggunaan anda.

Kami akan merakam maklumat aplikasi anda yang dipasang, hanya untuk menangani aduan DMCA. Sekiranya kami menerima aduan DCMA, kami akan menganalisis maklumat aplikasi terpasang penyalahguna supaya kami dapat menyekat semua aplikasi yang boleh menyebabkan aduan DMCA.

Sifat-sifat klausa terbuka ini menetapkan loceng penggera kerana potensi penyalahgunaan. Sebenarnya, dasar itu jauh lebih jauh daripada yang dibincangkan. Oleh itu, kami menyarankan agar tidak menggunakan VPN dengan polisi sedemikian.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Perhatikan alamat Gmail peribadi, yang tidak pernah terdengar untuk syarikat profesional.

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Negara diperbadankan
 • Dasar privasi khusus VPN

Kami tidak menerima respons kerana alamat e-mel dilumpuhkan mengikut Gmail.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

#VPN

Aliases

 • #VPN – Keselamatan Hotspot Wi-Fi

Tangkapan skrin #VPN App Store

Pemasangan

 • iOS: 200,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store

Di mana ia berasaskan?

California, Amerika Syarikat

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Apalon Apps – dimiliki oleh IAC Search & Media, Inc.

Alamat Korporat: 555 12th Street, Suite 500, Oakland, CA 94607, Amerika Syarikat

Pendaftaran Syarikat No. C2163946

Siapa di belakang syarikat itu?

Ketua Pegawai Eksekutif: Adam Roston

Setiausaha Syarikat: Adam Agensky

Nota mengenai struktur syarikat

Apl Apalon berasaskan di Belarus tetapi dimiliki oleh IAC, gergasi AS yang memiliki Tinder, Vimeo, Ask.com dan banyak jenama lain.

Ini bermakna pengguna #VPN berada di bawah bidang kuasa Amerika Syarikat, yang dianggap sangat privasi-tidak mesra.

Dasar privasi

 • https://www.apalon.com/privacy_policy.html

Nota dasar privasi

Dasar privasi #VPN ditulis secara profesional dan dihoskan. Dasar itu sendiri adalah niat baik dan telus tetapi mempunyai kelemahan.

 • Dasar ini pelbagai guna kerana ia merangkumi semua aplikasi yang diterbitkan oleh Apalon, jadi tidak 100% jelas apa yang terpakai kepada VPN, walaupun istilah khusus VPN ditandai dengan jelas.
 • Tidak cukup kejelasan mengenai pembalakan metadata sambungan
 • Mereka berkongsi data agregat / hashed dengan pengiklan
 • Apalon menggunakan penyedia VPN pihak ketiga tetapi tidak mengenal pasti mereka (iaitu mereka tidak mempunyai pelayan mereka sendiri).

Walaupun ragu-ragu ini, dasar ini memenuhi keperluan minimum memandangkan tahap terperinci dan ketelusan yang membenarkan pengguna membuat pilihan yang berpengetahuan.

Kenalan sokongan pelanggan

 • https://www.apalon.com/#contact_us

Sambutan sokongan pelanggan

Kami kecewa kerana kurangnya sokongan e-mel memandangkan tahap sokongan yang dimiliki pemaju. Kami juga sangat terkejut apabila tidak menerima sebarang pertanyaan mengenai pertanyaan kami tentang dasar DMCA melalui borang hubungan.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Psiphon

Aliases

 • Psiphon Pro – VPN Kebebasan Internet

Psiphon tangkapan senarai gedung App Store

Pemasangan

 • iOS: 100,000 pemasangan bulanan baru | Penyenaraian App Store
 • Android: 10,000,000+ total installs | Penyenaraian Gedung Play

Di mana ia berasaskan?

Kanada

Butiran syarikat penuh

nama syarikat: Psiphon Inc.

Alamat Korporat: alamat di Toronto, Kanada (dilancarkan tetapi tersedia di rekod awam)

Pendaftaran Syarikat No. 1727343

Siapa di belakang syarikat itu?

Presiden: Michael Hull (penduduk Kanada)

Alamat berdaftar: alamat di Toronto, Kanada (dilancarkan tetapi tersedia di rekod awam)

Nota mengenai struktur syarikat:

Syarikat Kanada swasta yang diperbadankan pada Februari 2007.

Dasar privasi

 • https://psiphon.ca/en/privacy.html

Nota dasar privasi

Dasar privasi ini dihoskan secara profesional dan ditulis dengan baik dalam bahasa Inggeris dengan maklumat konteks berguna untuk membantu pengguna memahami dasar tersebut.

Walaupun dasar ini secara keseluruhannya kukuh, kami mempunyai beberapa kebimbangan. Kami tidak sepenuhnya selesa dengan pembalakan nama domain walaupun dengan langkah-langkah yang diambil untuk menyahitkan maklumat ini daripada individu.

Psiphon tidak memeriksa atau merekodkan URL penuh (hanya nama domain), dan tidak lagi memeriksa data anda. Psiphon tidak mengubah data anda kerana ia melalui VPN.

Walaupun data kasar ini sukar untuk dihubungkan kembali kepada anda, kerana kami segera menukar alamat IP anda kepada info geografi dan kemudian membuang IP. Tidak ada maklumat mengenal pasti lain yang disimpan.

Kami juga tidak selesa dengan apa yang kelihatan sebagai model perniagaan berdasarkan penjualan data tingkah laku pengguna – walaupun ia diagregatkan, seperti yang dituntut.

Kami mengumpul data berikut untuk mengetahui sejauh mana Psiphon bekerja, tapak apa yang popular, dan strategi penyebaran apa yang berkesan. Maklumat ini dikongsi dengan rakan kongsi kami supaya mereka dapat melihat, sebagai contoh, berapa kerap laman web mereka dilawati melalui Psiphon dan dari negara mana.

 • Bilangan permintaan e-mel untuk pautan muat turun pelanggan
 • Bilangan peningkatan
 • Berapa kerap setiap protokol digunakan, dan kod ralat selepas kegagalan
 • Berapa kerap pelayan baru ditemui
 • Kiraan sesi dan tempoh sesi
 • Jumlah bait yang dipindahkan dan bait yang dipindahkan untuk beberapa domain tertentu
 • Platform klien (senarai sistem operasi yang mudah dipakai; mis., Bukan ejen pengguna pelayar terperinci)

Walau bagaimanapun, kami memberi kredit untuk ketelusan di sini kerana ia membolehkan pengguna memutuskan sama ada mereka gembira dengan pengumpulan data agregat ini sebagai balasan untuk produk percuma.

Kenalan sokongan pelanggan

Sambutan sokongan pelanggan

Kami meminta penjelasan mengenai isu-isu berikut:

 • Sama ada mereka mengendalikan pelayan DNS dan VPN mereka sendiri
 • Maklumat lanjut mengenai perkongsian data dengan rakan kongsi
 • Dasar pemberitahuan DMCA

Kami tidak menerima respons pada masa penerbitan.

Kemas kini 11/21/18: kami menerima komunikasi daripada Psiphon berikutan penerbitan, menjawab soalan kami. Maklum balas adalah seperti berikut:

 • “Tidak, kami tidak mengendalikan DNS kami sendiri tetapi ya kami mengendalikan pelayan VPN kami sendiri, dan kami mempunyai dasar keselamatan operasi dan dasar privasi yang ada, kami juga mempunyai ulasan keselamatan pihak ke-3 dan ujian penunjuk yang dilakukan secara tetap untuk memastikan keselamatan itu (anda boleh lihat penilaian keselamatan terbaru kami di blog kami di sini). “
 • “Meskipun kami tidak menganggap DMCA secara langsung diterapkan kepada Psiphon (karena kami bukan AS dan tidak ada kemampuan untuk memposting secara langsung pada platform kami), kami tidak dapat meneruskan aduan DMCA kepada pengguna kami walaupun kami menerima apa pun, karena kami tidak mempunyai akaun pengguna dan tidak log alamat IP pengguna kami. “
 • Psiphon membantah bahawa mereka menjual data tingkah laku menggunakan agregat. Kami telah meminta penjelasan lanjut tentang isu ini dan akan mengemas kini laporan ini lagi seperti yang diperlukan.

Baca kajian Psiphon penuh kami.

Kembali ke jadual ringkasan VPN

Metodologi

Kami mencatatkan 20 aplikasi teratas yang dipaparkan dalam hasil carian untuk “VPN” di App Store dan Play Store untuk UK dan Amerika Syarikat. Kedai aplikasi menyesuaikan hasil carian mereka berdasarkan lokasi, bermakna kita boleh mempunyai sehingga 80 aplikasi yang membentuk empat senarai 20. Kami mengecualikan sebilangan kecil aplikasi berbayar yang muncul dalam hasil carian ini, menggantikannya dengan aplikasi seterusnya dalam hasil carian.

Memandangkan terdapat pertindihan yang ketara antara set hasil carian ini (iaitu setiap apl muncul antara satu hingga empat kali) dan kerana kami dikecualikan apl berbayar, jumlah bilangan apl individu yang terdapat dalam set hasil carian ini ialah 30.

Kami menyiasat perkara berikut: pemilikan syarikat, negara pemerbadanan, lokasi ibu pejabat korporat, dasar privasi dan sokongan pelanggan. Semua maklumat syarikat telah disahkan melalui rekod dari pangkalan pendaftaran pendaftaran syarikat yang sesuai. Nombor pemasangan apl diambil dari Sensortower.com. Dasar privasi dan e-mel sokongan pelanggan telah diambil dari pautan pada senarai gedung aplikasinya. Kami menghantar e-mel sokongan pelanggan dari alamat rasmi kami top10vpn.com dan tidak menyembunyikan identiti sebenar kami.

Kami mengalihkan butiran alamat penuh individu untuk mengelakkan sebarang akibat yang berpotensi terhadap individu tersebut. Alamat penuh terkandung dalam dokumentasi sokongan yang tersedia atas permintaan.

Tentang kita

Top10VPN.com adalah laman web kajian VPN terbesar di dunia. Kami mengesyorkan perkhidmatan VPN terbaik untuk membantu melindungi privasi pengguna dalam talian. Kami juga bertujuan untuk mendidik orang ramai mengenai risiko privasi dan keselamatan siber digital melalui sumber dan penyelidikan dalam talian percuma kami.

Untuk lebih banyak maklumat privasi dan penyelidikan keselamatan asal, perhatikan Laporan Global VPN Mobile kami, Indeks Harga Pasaran Web Gelap 2023, Indeks Risiko VPN Percuma atau Penyiasatan VPN Percuma kami yang dikemas kini (2023).

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me