UPDATE (11 Julai 2019 16:30 GMT) Dikemaskini dengan respons daripada AnchorFree Inc, dan pemaju VPN Proxy Master dan TurboVPN. Kami akan mengemas kini lagi jika mana-mana dev yang lain bertindak balas.

 • 3 Jun: Apple memperkenalkan larangan jumlah perkongsian data pihak ketiga untuk aplikasi VPN
 • 80% daripada 20 aplikasi VPN percuma di App Store kelihatan melanggar peraturan pada hari ini
 • 6 juta muat turun bulanan untuk aplikasi tidak patuh dan semua masih ada

Perubahan garis panduan mengikuti wahyu yang hampir 60% daripada VPN percuma yang paling popular adalah secara rahsia dimiliki oleh China, selalunya dengan kelemahan privasi yang serius.

Pengenalan

Pada 3 Jun, Apple mengemas kini Garis Panduan Kajian App Store, set peraturan terperinci semua pemaju iOS mesti ikut untuk memastikan apl mereka diluluskan untuk dimasukkan ke dalam App Store Apple.

Sebagai sebahagian daripada kemas kini ini, dan untuk pertama kalinya, aplikasi VPN telah dipilih sebagai kategori istimewa dengan keperluan yang lebih ketat di sekeliling perkongsian data pihak ketiga. Garis Panduan 5.4 baru sangat jelas:

Apps yang menawarkan perkhidmatan VPN tidak boleh menjual, menggunakan, atau mendedahkan kepada pihak ketiga apa-apa data untuk sebarang tujuan, dan mesti melakukan perkara ini dalam dasar privasi mereka.

Garis panduan ini menyatakan bahawa aplikasi yang tidak mematuhi kehendak penyingkiran muka dari App Store dan pengusiran dari Program Pemaju Apple.

Untuk menentukan sama ada Apple benar-benar menguatkuasakan garis panduan baru ini dan menaikkan apa yang sebelum ini menjadi standard yang sangat rendah, kami mengenal pasti 20 aplikasi VPN percuma atas muat turun bulanan semasa dan menyemak dasar privasi mereka.

Kami jumpa 16 (80%) daripada aplikasi yang dikaji untuk mempunyai dasar privasi dengan elemen yang kelihatan tidak patuh dengan Garis Panduan 5.4.

Kami juga menilai aplikasi selanjutnya sebagai tidak patuh. Ini disebabkan kurangnya keterangan substantif dalam dasar privasi yang sangat tipis, yang menjejaskan kebolehpercayaan munasabah tuntutannya untuk tidak pernah berkongsi data pengguna dengan mana-mana pihak ketiga.

Lompat terus ke penemuan app-by-app

Amalan yang muncul untuk melanggar peraturan baru Apple sebahagian besarnya jatuh ke dalam kategori berikut:

 1. Perkongsian data lokasi untuk memudahkan iklan bertarget geo
 2. "Maklumat pelawat yang tidak dapat dikenal pasti secara peribadi" untuk "pemasaran, iklan, atau kegunaan lain"
 3. Pengiklanan berdasarkan minat oleh rakan iklan pihak ketiga
 4. Pengumpulan alamat IP oleh pihak ketiga untuk "tujuan atribusi pemasaran"

Kami memberitahu penyedia VPN yang tidak patuh sebelum menerbitkan penemuan kami. Pada masa penerbitan, dua pemaju telah bertindak balas dengan mengetepikan kemas kini kepada dasar privasi mereka. Walau bagaimanapun, kami tetap tidak yakin bahawa perubahan ini dibuat dengan niat baik atau amalan perniagaan telah berubah dengan nyata. Kami telah dikaitkan dengan tangkapan skrin semua dasar privasi kerana mereka sebelum diterbitkan.

Perubahan dilakukan tidak menjejaskan penemuan utama kajian ini.

Kajian ini menggunakan aplikasi VPN percuma yang dibangunkan di Penyiasatan Pemilikan VPN Percuma baru-baru ini, yang mendapati hampir 60% VPN percuma yang paling popular diam-diam dimiliki oleh orang Cina, selalunya dengan kelemahan privasi serius.

Akibat siasatan itu, kami menyeru Apple untuk memperbaiki dasarnya untuk meningkatkan taraf aplikasi VPN.

Malangnya, selain mengumumkan garis panduan baru ini, Apple terus enggan mengakui penemuan kami. Masalah yang kami dikenalpasti dalam laporan kami berterusan, meletakkan risiko privasi sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasi ini.

Terdapat sebilangan kecil aplikasi VPN percuma yang selamat untuk digunakan, namun kami mencadangkan pengguna mengelakkan masalah yang wujud dalam model perniagaan yang disokong iklan untuk alat privasi dan anti-censorsip dan menggunakan perkhidmatan VPN berbayar yang bereputasi.

Top 20 Apps: Jadual Ringkasan

Nama Apl
Pemaju
Muat Turun (Bulanan)
Perkongsian Data pihak ketiga
Master Proksi VPN ALL Connected Co., Ltd 800K Tidak patuh
Perisai Hotspot AnchorFree, Inc. 800K Tidak patuh
VPN - Super Unlimited Proxy Melompat bergerak 800K Tidak patuh
Betternet AnchorFree, Inc. 700K Tidak patuh
TurboVPN ALL Connected Co., Ltd 600K Tidak patuh
X-VPN Percuma Connected Ltd 500K Tidak patuh
VPN 360 TouchVPN 400K Tidak patuh
Vault Proksi VPN Appsverse Inc. 400K Mematuhi
Pro VPN terjamin Contrast Media Inc 300K Tidak patuh
VPN 24 24apps GmbH 300K Tidak patuh
VPN percuma FreeVPN.org 200K Tidak patuh
SkyVPN Sentry Secure Communication 100K Mematuhi
Psiphon Psiphon, Inc. 100K Tidak patuh
TunnelBear TunnelBear, LLC 100K Mematuhi
#VPN Apalon Apps 80K Tidak patuh
VPN - Proksi VPN Terbaik Tanpa Had Melompat bergerak 80K Tidak patuh
VPN untuk iPhone Brain Craft Ltd 70K Tidak patuh
TouchVPN AnchorFree, Inc. 70K Tidak patuh
HOTSPOT VPN HotSpot VPN Ltd 70K Tidak patuh
Hexatech AnchorFree, Inc. 70K Tidak patuh

Penemuan terperinci

Master Proksi VPN & VPN Turbo

Butiran App

Pemaju: ALL Connected Co., Ltd

Master Proksi VPN:

 • 800,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • Ulasan 10.8K
 • Penyenaraian App Store

VPN Turbo:

 • 600,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.8 penilaian bintang
 • Ulasan 59.8K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

Kedua-dua aplikasi menggunakan dasar privasi yang sama pada URL yang sama

 • http://static.allconnected.co/privacy_policy.html
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Dasar privasi mungkin menyatakan bahawa kami tidak akan berkongsi pengiklan apa-apa maklumat peribadi anda atau sebarang maklumat penggunaan tanpa persetujuan terlebih dahulu, tetapi masih terdapat senarai panjang amalan perkongsian data yang dikenal pasti dengan yang paling relevan seperti berikut:

Bagaimana kita berkongsi maklumat ... Maklumat agregat. Di sisi undang-undang yang dibenarkan, kami boleh menggunakan dan berkongsi maklumat tentang pengguna dengan rakan kongsi kami dalam bentuk agregat atau tidak dikenal pasti yang tidak boleh digunakan untuk mengenal pasti anda.

Rakan Pihak Ketiga. Kami juga berkongsi maklumat tentang pengguna dengan rakan kongsi pihak ketiga untuk menerima maklumat tambahan awam yang tersedia mengenai anda.

Garis Panduan 5.4 sangat jelas bahawa tiada perkongsian data dibenarkan, yang membuat dasar ini tidak patuh.

Secara lebih mendalam, ini adalah dasar privasi yang telah bertambah baik sejak penyiasatan terdahulu kami dengan lebih terperinci, walaupun tanda tanya ke atas pemilikan China dan pemindahan data antarabangsa kekal.

Nota: SEMUA Sambung dengan segera menerbitkan polisi privasi yang dikemas kini pada 11 Jun, hari selepas kami menghubungi mereka mengenai penemuan kami. Bagaimanapun, klausa-klausa yang dinyatakan di atas tetap wujud.

[Kemas kini 13 Jun] Kami menerima e-mel sopan dari peguam pemaju yang sakit untuk menekankan bahawa kerana mereka tidak mengumpulkan data senstive di tempat pertama, mereka tidak dapat berkongsi apa-apa.

Mereka juga menyatakan bahawa mereka "tidak pernah berkongsi maklumat mengenai pengguna dengan pihak ketiga di luar Polisi Privasi, Garis Panduan APPLE, undang-undang AS yang berkaitan dengan perlindungan data peribadi atau GDPR."

Mereka terus berkata, "Untuk mengelakkan diri daripada ragu-ragu, kenyataan yang dikutip dalam e-mel anda telah dipadamkan dari Dasar Privasi terkini."

Untuk memperjelaskan, apa yang telah dialih keluar ialah fasal di atas mula "Mitra Pihak Ketiga". Fasal lain masih wujud.

Walaupun data yang dikongsi mungkin tidak dapat dikenalpasti secara peribadi, memandangkan garis panduan Apple jelas menyatakan bahawa aplikasi VPN tidak boleh dikongsi apa-apa data sekalipun maka aplikasi ini kelihatan tetap tidak patuh.

Hotspot Shield Free, Betternet, TouchVPN, Hexatech

Butiran App

Pemaju: AnchorFree, Inc.

Perisai Hotspot:

 • 800,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • 97.3K ulasan
 • Penyenaraian App Store

Betternet:

 • 700,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.6 penilaian bintang
 • Ulasan 137.5K
 • Penyenaraian App Store

TouchVPN:

 • 70,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.6 penilaian bintang
 • Ulasan 7.4K
 • Penyenaraian App Store

Hexatech:

 • 70,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • Ulasan 33.5K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

Dasar-dasar privasi untuk Hotspot Shield, Betternet dan TouchVPN dihoskan secara individu tetapi substantif sama. Hexatech mengarahkan pengguna kepada dasar Betternet dan tidak mempunyai dasar sendiri.

Perisai Hotspot

 • https://www.hotspotshield.com/privacy/
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Betternet

 • https://www.betternet.co/privacy-policy
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

TouchVPN

 • https://touchvpn.net/static/privacy
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Hexatech

 • https://www.betternet.co/privacy-policy
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Fasal berikut yang muncul dalam semua dasar privasi ini, dengan nama yang berkenaan dengan aplikasi yang dirujuk, jelas melanggar Pelanggaran Garis Panduan 5.4..

Kami mungkin berkongsi lokasi umum anda. Di samping itu, pengiklan mungkin dapat mengumpul maklumat tertentu secara berasingan daripada anda atau peranti anda apabila menayangkan iklan dari aplikasi Hotspot Shield, termasuk ID pengiklanan, IMEI, alamat MAC dan pembawa wayarles anda.

Boleh dikatakan klausa tambahan di bawah ini mungkin mengelakkan daripada tidak mematuhi kerana pihak ketiga mengumpulkan data secara langsung dan bukannya diberikan kepada mereka. Kami berpendapat ia pasti menentang semangat garis panduan dan tidak mesra privasi.

Penyedia perkhidmatan kami mungkin mengumpul alamat IP untuk tujuan penyasaran pemasaran.

Secara keseluruhannya, produk AnchorFree mempunyai dasar privasi telus yang komprehensif. Ini menjadikan sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya untuk membuat keputusan termaklum mengenai peralihan privasi yang diperlukan untuk akses kepada perkhidmatan percuma yang berkualiti tinggi walaupun perkhidmatan tersebut lebih monetized daripada yang kita umum selesa dengan.

UPDATE: AnchorFree memberi respons dan bukannya memberi penjelasan tentang pengiklanan yang ditargetkan dalam aplikasinya, sebaliknya menyatakan bahawa kita "salah menafsirkan garis panduan Apple" dan bahawa Apple tidak benar-benar bermaksud larangan secara harfiah. Ini adalah tindak balas yang sangat mengecewakan berbanding dengan usaha terdahulu untuk menjadi telus.

VPN - Super Unlimited Proxy & VPN - Proksi VPN Terbaik Tanpa Had

Butiran App

Pemaju: Jump Mobile

VPN - Super Unlimited Proxy:

 • 800,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.7 penilaian bintang
 • Ulasan 159.4K
 • Penyenaraian App Store

VPN - Proksi VPN Terbaik Tanpa Had:

 • 80,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.7 penilaian bintang
 • Ulasan 7K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

Dasar privasi yang sama digunakan untuk kedua-dua aplikasi dan pengguna diarahkan ke URL yang sama.

 • http://www.mobilejump.mobi/about/privacy-policy.html
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Fasal berikut nampaknya melanggar Larangan Pelarangan 5.4 untuk berkongsi apa-apa data dengan pihak ketiga:

Kami mungkin berkongsi data anda dengan syarikat affiliate MobileJump yang lain di dalam atau di luar Eropah. Kami juga mungkin berkongsi data anda dengan pihak ketiga, untuk membantu menguruskan perniagaan kami dan menyampaikan perkhidmatan.

Secara keseluruhan, Mobile Jump telah meningkatkan dasar privasinya sejak penyiasatan kami sebelum ini dengan menjadikannya lebih komprehensif - yang positif.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa isu privasi dan tanda tanya mengenai dasar ini sebagai tambahan kepada pematuhannya atau sebaliknya dengan garis panduan Apple baru. Terdapat juga soalan yang tidak dijawab mengenai syarikat itu yang berpusat di tanah besar China walaupun larangan VPN yang ketat di negara itu.

Jump Langsung tidak memberi respon kepada komunikasi kami mengenai penemuan kami atau juga memperbaharui polisi mereka.

X-VPN

Butiran App

Pemaju: Percuma Connected Ltd

 • 500,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.6 penilaian bintang
 • Ulasan 13.1K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

https://xvpn.io/?n=best.free.xvpn.PrivacyPolicyPage

Putusan: Mematuhi

Dasar privasi X-VPN tidak mengandungi unsur-unsur yang akan menyebabkan isu pematuhan dengan garis panduan baru Apple. Tidak ada isu dasar privasi yang lebih luas dengan VPN ini.

Perhatikan bahawa masih ada bendera merah yang potensial disebabkan oleh Pemilikan China syarikat (berdaftar di Hong Kong tetapi dengan pemilik yang berpusat di tanah besar China) dan kurang ketelusan korporat.

VPN 360 - Proksi VPN tanpa had

Butiran App

Pemaju: TouchVPN

 • 400,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • Ulasan 21.2K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • https://vpn360.wordpress.com/2017/01/17/privacy-policy/
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Fasal dasar privasi berikut nampaknya melanggar Garis Panduan 5.4, kerana walaupun ia mungkin tidak berkaitan dengan data yang dapat dikesan kembali kepada individu, namun demikian data pengguna:

Walau bagaimanapun, maklumat pelawat yang tidak dikenal pasti dapat diberikan kepada pihak lain untuk pemasaran, pengiklanan, atau kegunaan lain.

Kami juga akan menyenaraikan yang berikut:

Kami tidak menjual, berdagang, atau memindahkan kepada pihak luar maklumat peribadi anda. Ini tidak termasuk pihak ketiga yang dipercayai yang membantu kami dalam mengendalikan laman web kami, menjalankan perniagaan kami, atau memberi servis kepada anda, selagi pihak-pihak tersebut bersetuju untuk menyimpan maklumat ini secara sulit.

Memandangkan dasar itu dihoskan pada a domain WordPress percuma dan belum dikemas kini sejak tahun 2017 walaupun populariti aplikasi yang berkekalan, kami tidak merasakan penyedia VPN telah mencukupi untuk memperoleh tahap kepercayaan yang diperlukan untuk mengambil dasar ini pada nilai muka.

Penilaian keras ini dikompaun oleh fakta pemaju telah secara senyap-senyap menukar namanya di App Store dari Infinity Software Co., Limited kepada TouchVPN.

Sudah tentu, mungkin kebetulan bahawa nama baru ini dipaparkan dalam kedudukan menonjol pada penyenaraian App Storenya adalah sama dengan produk yang lebih mantap dan dipercayai.

Walau bagaimanapun, kami tidak merasa yakin bahawa tidak ada penjelasan tentang bagaimana "TouchVPN" berkaitan dengan jenama sedia ada, sebutan yang tetap pada halaman dalam beberapa keadaan: untuk hak cipta, domain alamat e-mel sokongan dan dalam domain istilah perkhidmatan dan dasar privasi kedua dikebumikan dalam cetakan kecil penyenaraian kedai.

Dasar kedua ini mempunyai teks yang sama dengan dasar utama yang dipautkan dari penyenaraian App Store tetapi kali ini dihoskan pada domain platform sokongan pelanggan (Zendesk) dan telah dicipta lebih baru, kerana ia terakhir dikemas kini pada penghujung 2018.

TouchVPN / Infinity Software tidak memberi respon kepada komunikasi kami mengenai penemuan kami atau memperbaharui dasar mereka.

Vault Proksi VPN - VPN tanpa had

Butiran App

Pemaju: Appsverse Inc.

 • 400,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.6 penilaian bintang
 • Ulasan 9.2K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

https://vpn.appsverse.com/privacy.html

Putusan: Mematuhi

Dasar privasi VPN Proksi Vault tidak mengandungi unsur-unsur yang akan menyebabkan masalah pematuhan dengan garis panduan baru Apple. Tidak ada isu dasar privasi yang lebih luas dengan VPN ini.

Pro VPN terjamin

Butiran App

Pemaju: Contrast Media Inc

 • 300,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.4 penilaian bintang
 • 218 ulasan
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • https://docs.google.com/document/d/1khD3cgnx58bTCHQVRB3gFGUsWUDINa8uqBnINAOfBtw/edit
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Dasar privasi ini melanggar peraturan garis panduan yang jelas kerana ia berkongsi data lokasi dengan pengiklan (walaupun tidak lokasi khusus saat ini) dan naik ke versi berbayar produk berdasarkan penahanan data tersebut.

Apabila anda melawat aplikasi mudah alih, kami mungkin menggunakan teknologi GPS (atau teknologi serupa yang lain) untuk menentukan lokasi semasa anda untuk menentukan bandar yang anda berada di dalam dan memaparkan peta lokasi dengan iklan yang berkaitan. Sekiranya anda melanggan penggunaan pakej Premium, maka tiada maklumat tunggal akan dikongsi dengan pengiklan.

Terdapat pelanggaran yang jelas seperti yang dinyatakan dalam perkara berikut:

Kami mungkin mendedahkan Pengguna yang disediakan dan Maklumat Dikumpul Secara Automatik: .... Dengan penyedia perkhidmatan yang dipercayai kami yang bekerja bagi pihak kami, tidak mempunyai penggunaan maklumat yang kami nyatakan kepada mereka secara bebas, dan telah bersetuju untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam pernyataan privasi ini.

Selain isu ketidakpatuhan di atas, dasar ini - yang dihoskan di Google Doc awam - menimbulkan beberapa bendera merah privasi. Ia bukan sahaja log data pelayaran pengguna, yang sangat anti-privasi, tetapi juga mempunyai dasar pengekalan data yang tidak masuk akal. Ini adalah aplikasi untuk benar-benar mengelakkan dan ia tidak sepatutnya dimuat turun dalam pandangan kami.

Contrast Media Inc tidak memberi respon kepada komunikasi kami mengenai penemuan kami dan juga memperbaharui polisi mereka.

VPN 24: Hotspot VPN untuk iPhone

Butiran App

Pemaju: 24apps GmbH

 • 300,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • Ulasan 8.5K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • http://www.24apps.co/privacy-policy.html
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Terdapat dua aspek dasar ini yang bercanggah dengan Garis Panduan 5.4:

Yang pertama kelihatan jelas kerana ia menyatakan dengan jelas bahawa data pengguna dikongsi dengan pihak ketiga yang terlibat dalam "pemasaran [dan] iklan" dan syarikat lain yang berkongsi syarikat induk pemaju.

... perkongsian utama maklumat pengguna adalah dengan penyedia perkhidmatan dan rakan kongsi yang membantu kami dalam mengendalikan perkhidmatan, dengan syarikat-syarikat Kumpulan IAC lain ...

Dengan penyedia perkhidmatan dan rakan kongsi kami. Kami menggunakan pihak ketiga untuk membantu kami mengendalikan dan meningkatkan perkhidmatan kami. Pihak ketiga ini membantu kami dengan pelbagai tugas, termasuk pengendalian data dan penyelenggaraan, analisis, pemasaran, pengiklanan dan operasi keselamatan. Kami mengikuti proses pemeriksaan yang ketat sebelum melibatkan mana-mana pembekal perkhidmatan atau bekerja dengan mana-mana rakan kongsi.

Dengan syarikat-syarikat Kumpulan IAC lain ...

Kawasan yang berpotensi melanggar kedua berkaitan dengan iklan diperibadikan. Ada kemungkinan bahawa ini tidak melanggar garis panduan mengenai teknikal, iaitu berdasarkan hakikat bahawa pihak ketiga mengumpulkan data pengguna secara langsung dari dalam aplikasi itu sendiri melalui teknologi iklan tertanam, tetapi ia pasti bertentangan dengan semangat peraturan baru.

Perlu diingatkan walaupun ini adalah dasar yang sangat komprehensif dan telus, yang boleh dipuji kerana ia membolehkan pengguna yang berpotensi membuat lebih banyak pilihan mengenai privasi mereka.

24apps GmbH tidak memberi respon kepada komunikasi kami mengenai penemuan kami atau memperbaharui polisi mereka.

VPN percuma oleh FreeVPN.org

Butiran App

Pemaju: FreeVPN.org

 • 200,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.3 penilaian bintang
 • Ulasan 10.2K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • http://freevpn.org/privacy-policy/
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

FreeVPN.org boleh menyatakan bahawa mereka tidak "menjual perdagangan, atau memindahkan kepada pihak luar maklumat peribadi anda" tetapi amalan berikut yang berkaitan dengan pengiklanan akan kelihatan melanggar peraturan baru.

Apl kami mungkin termasuk rangkaian pengiklanan pihak ketiga. Rangkaian ini menentukan secara berasingan cara menggunakan maklumat anda, jadi semak dasar privasi yang dikaitkan mereka untuk mengetahui lebih lanjut.

Walau bagaimanapun, maklumat pelawat yang tidak dikenal pasti dapat diberikan kepada pihak lain untuk pemasaran, pengiklanan, atau kegunaan lain.

Dasar keseluruhannya amat kurang secara terperinci mengenai hal-hal privasi khusus VPN, seperti apa-apa jenis pembatalan atau dasar pengekalan data dan tidak boleh dianggap diterima oleh aplikasi VPN.

FreeVPN.org tidak memberi respon kepada komunikasi kami tentang penemuan kami atau juga memperbaharui polisi mereka.

SkyVPN

Butiran App

Pemaju: Sentry Secure Communication

 • 100,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.7 penilaian bintang
 • Ulasan 16K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

http://www.skyvpn.us/privacy.html

Putusan: Mematuhi

Dasar privasi SkyVPN tidak mengandungi sebarang unsur yang akan menyebabkan isu pematuhan dengan garis panduan baru Apple.

Terdapat banyak soalan untuk dijawab, dari penyiasatan kami yang terdahulu kerana sifat penyebar VPN ini yang kami rahsiakan secara rahsia oleh Tengzhan Hongkong Limited (騰 展 香港 有限公司). Ini adalah syarikat yang didaftarkan di Hong Kong yang pemegang saham tunggalnya didasarkan pada tanah besar China, di mana VPN dilarang keras.

Psiphon

Butiran App

Pemaju: Psiphon, Inc.

 • 100,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.0 penilaian bintang
 • Ulasan 3.3K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • https://psiphon.ca/en/privacy.html
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Walaupun Psiphon patut dipuji atas profesionalisme dan ketelusannya, Garis Panduan 5.4 tidak membuat peruntukan berdasarkan kepada butiran data yang dikongsi dengan pihak ketiga.

Oleh itu, berikut adalah pelanggaran peraturan yang jelas:

Apabila berkongsi dengan pihak ketiga, Psiphon hanya menyediakan statistik kasar-agregat domain. Kami tidak pernah berkongsi maklumat setiap sesi atau maklumat lain yang mungkin mengenal pasti.

Perkongsian ini biasanya dilakukan dengan perkhidmatan atau organisasi yang kami bekerjasama - sebagaimana yang kami lakukan dengan DW beberapa tahun yang lalu. Statistik ini membantu kami dan mereka menjawab soalan seperti, "berapa bait yang dipindahkan melalui Psiphon untuk DW.com kepada semua pengguna di Iran pada bulan April?"

Sekali lagi, kami secara khusus tidak memberikan maklumat terperinci atau berpotensi untuk mengenal pasti pengguna kepada rakan kongsi atau mana-mana pihak ketiga yang lain.

Semasa sebahagian daripada siasatan terdahulu kami, tidak ada bendera merah yang signifikan untuk Psiphon.

Psiphon, Inc. tidak memberi respon terhadap komunikasi kami mengenai penemuan kami atau memperbaharui polisi mereka.

VPN TunnelBear & Proksi WiFi

Butiran App

Pemaju: TunnelBear, LLC

 • 100,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.6 penilaian bintang
 • Ulasan 27.2K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

https://www.tunnelbear.com/privacy-policy

Putusan: Mematuhi

Dasar privasi TunnelBear tidak mengandungi unsur-unsur yang akan menyebabkan isu pematuhan dengan garis panduan baru Apple. Tidak ada isu yang lebih luas dengan dasar perkhidmatan atau ketelusan korporat yang kami temukan.

#VPN

Butiran App

Pemaju: Apalon Apps

 • 80,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • Ulasan 18.3K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • http://www.apalon.com/vpn/privacy_policy.html
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

#VPN nampaknya melanggar Panduan 5.4 melalui perkongsian data lokasi dengan pihak ketiga untuk pengiklanan.

Apabila kami mengumpul data geolokasi yang tepat (tertakluk kepada persetujuan anda) (yang mungkin melalui rangkaian rangkaian sistem, Wi-Fi, Sistem Posisi Global (GPS) dan / atau Bluetooth peranti), kami berbuat demikian untuk memberikan anda lokasi kami- produk dan perkhidmatan yang berkaitan, sebagai contoh memberikan anda ramalan dan amaran cuaca untuk lokasi anda, dan juga untuk memudahkan, mengukur, atau menyokong iklan oleh pihak ketiga (melalui apl atau aplikasi pihak ketiga) yang mungkin berkaitan dengan lokasi anda lebih masa.

Secara keseluruhannya, pandangan kami sebelum ini mengenai dasar privasi #VPN, kerana ia niat baik tetapi cacat, masih berdiri.

Apalon Apps tidak memberi respons kepada komunikasi kami mengenai penemuan kami atau memperbaharui dasar mereka.

VPN untuk iPhone

Butiran App

Pemaju: Brain Craft Ltd

 • 70,000 pemasangan bulanan baru
 • Penilaian 4.5 bintang
 • Ulasan 18.3K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • http://braincraftapps.com/workspace/vpn/Policy.html
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Brain Craft bergegas melalui dasar privasi yang dikemas kini hari selepas kami menghubungi mereka untuk memberitahu mereka penemuan kami.

Bandingkan dasar asal dengan versi yang dikemaskini dan perbezaannya begitu tegas bahawa sukar untuk mengambil serius tuntutan pemaju bahawa mereka telah mengubah dasar sebelum kami menghubungi mereka. Tarikh kemas kini mengenai dasar baru itu satu hari kemudian daripada tarikh e-mel kami juga mencadangkan sebaliknya.

Dasar asal adalah hampir 250 perkataan dan tidak mempunyai sebarang perincian substantif untuk membuat cadangan tuntutannya tidak berkongsi data. Atas sebab ini, kami menganggapnya tidak mematuhi walaupun tidak ada pengakuan perkongsian data, semata-mata disebabkan oleh kekurangan penjelasan mengenai bagaimana cara perniagaan mereka membolehkan mereka membuat tuntutan sedemikian.

Dasar baru ini mungkin merupakan peningkatan yang besar terhadap apa yang telah digantikan dan oleh itu, kini muncul mematuhi Pedoman 5.4.

Walau bagaimanapun, dasar ini masih jauh lebih pendek daripada contoh amalan terbaik dan terus membuat tuntutan privasi data yang memerlukan pengesahan yang lebih baik sebelum kami boleh mengesyorkan aplikasi ini dengan hati nurani yang baik.

HOTSPOT VPN: HotSpot tanpa had

Butiran App

Pemaju: HotSpot VPN Ltd

 • 70,000 pemasangan bulanan baru
 • 4.7 penilaian bintang
 • Ulasan 3.3K
 • Penyenaraian App Store

Dasar Privasi:

 • https://vpn-configuration.com/privacy
 • Muat turun versi Dasar Privasi pada masa penerbitan

Putusan: Tidak patuh

Dasar privasi untuk HOTSPOT VPN yang tidak dikehendaki (yang tidak ada kaitan dengan Hotspot Shield atau AnchorFree) memaparkan klausa perkongsian data yang sangat luas yang melanggar Garis Panduan 5.4:

VPN Hotspot boleh mendedahkan maklumat yang dikumpul secara automatik dan agregat bukan peribadi kepada pihak ketiga yang berminat untuk membantu pihak-pihak berkenaan memahami penggunaan, tontonan dan corak demografi untuk program, kandungan, perkhidmatan, iklan, promosi, dan / atau fungsi tertentu pada Perkhidmatan.

Pemaju memberikan kemudahan yang signifikan bukan hanya dengan siapa ia boleh berkongsi data pengguna tetapi juga untuk tujuan apa. Istilah "penggunaan" dan "tontonan" benar-benar menonjol sebagai menyediakan ruang untuk aktiviti peramban pembalakan, yang sangat berkaitan dan pelanggaran yang jelas terhadap peraturan baru.

Pemaju ini adalah satu lagi yang secara senyap-senyap menukar namanya sejak kita mendedahkannya sebagai memiliki pemilikan tanah besar China walaupun didaftarkan di Hong Kong bersama dengan dasar privasi yang mengejutkan. Dahulu dikenali sebagai HiMobi Tech Ltd, nama ini telah hilang sejak penyenaraian App Store.

Dasar privasi terus mempunyai masalah yang sangat serius yang harus mengecualikannya dari App Store, seperti mendedahkan alamat IP sebenar pengguna.

"Seperti yang diterangkan dalam Syarat kami, kami tidak boleh memberikan Alamat IP maya untuk setiap laman web yang anda lawati dan laman web pihak ketiga mungkin menerima alamat IP asal anda ketika anda melawati laman web tersebut."

HOTSPOT VPN Ltd tidak memberi respon terhadap komunikasi kami mengenai penemuan kami dan juga memperbaharui polisi mereka.

Metodologi

Kami mengenal pasti 20 aplikasi VPN percuma di kawasan Amerika Syarikat Apple App Store dengan jumlah muat turun bulanan, menggunakan data bulan yang paling baru tersedia di Sensortower. Kami menyemak dasar privasi yang kini dipautkan dari penyenaraian App Store masing-masing aplikasi, mengenal pasti semua unsur yang melanggar pedoman 5.4 (Aplikasi VPN) dalam Garis Panduan Semula App Store Apple. Kami memaklumkan semua penyedia VPN dinilai sebagai "tidak mematuhi" penemuan itu.

Tentang kita

Top10VPN.com adalah laman web kajian VPN terkemuka. Kami mengesyorkan perkhidmatan VPN terbaik untuk membantu melindungi privasi pengguna dalam talian. Kami juga bertujuan untuk mendidik orang ramai mengenai risiko privasi dan keselamatan siber digital melalui sumber dan penyelidikan dalam talian percuma kami.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai isu keselamatan dan privasi, lihatlah Laporan Global VPN Mudah Alih kami serta risalah-risalah lain kami yang lain: Indeks Risiko VPN Percuma (Android), Penyiasatan Pemilikan VPN Percuma dan Penyiasatan Blok Web ISP UK.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me