“Lihat web secara peribadi kerana ia dimaksudkan untuk menjadi” – kedengarannya baik, betul?

Itulah yang Windscribe VPN menjanjikan untuk memberikan anda di laman webnya, tetapi itu bukan tugas kecil. Adakah Windscribe mempunyai apa yang diperlukan untuk menyampaikan perkhidmatan sedemikian?

Kami menguji Berlindah dengan teliti dan tidak adil untuk mengetahui:

 • Apa yang bertentangan dengan betul?
 • Adakah ia baik? Adakah ia cepat?
 • Adakah Windscribe selamat mengerikan?
 • Adakah Windscribe mempunyai suis pembunuh?

Kami menjawab semua itu, serta banyak soalan lain. Anda boleh mencari pengambilalihan yang paling penting di bawah sini, diikuti oleh ulasan penuh Windscribe kami.

Halaman ini didedikasikan untuk semakan kami mengenai aplikasikan VPN Berlesen. Anda boleh membaca ulasan kami mengenai versi percuma Windscribe di sini.

Gambaran keseluruhan

Berlebihan & Keburukan

Kebaikan

 1. Kelajuan negara sama dengan cepat
 2. Buka kunci Netflix
 3. Sangat selamat dan selamat
 4. Torrenting dibenarkan pada kebanyakan pelayan
 5. Dasar pembalakan minimum
 6. Persediaan segera pada banyak peranti popular

Keburukan

 1. Tiada sembang langsung
 2. Kelajuan global yang tidak boleh dipercayai
 3. Berasaskan di Kanada

Ringkasan Kunci Berlebihan

Kelajuan Muat Turun Teratas

Dasar Pembalakan

Kebocoran IP, DNS atau WebRTC

Bidang kuasa

Pelayan

Alamat IP

Negara

US Netflix

Torrenting

Bekerja di China

Sokongan

Harga Termurah

Laman web rasmi

63Mbps
Data Penggunaan Pelayan Anonymous
Tidak
Kanada (Ahli Lima Mata)
Tidak didedahkan
Tidak didedahkan
58
Ya
Terhad
Tidak
E-mel & Sumber Dalam Talian Sahaja
$ 4.08 / mo lebih 12 bulan
Windscribe.com

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih banyak maklumat – ditambah dengan keputusan yang mendalam daripada ujian VPN Windscribe kami yang luas.

Mengenai & Dasar Pembalakan

Siapakah yang berlebihan?

Yegor Sak dan Alex Paguis mengasaskan Windscribe pada tahun 2016 di Richmond Hill, Ontario, Kanada, di mana ia masih berdasarkan hari ini – dimiliki dan dikendalikan secara bebas. Berikut adalah video ringkas Yegor bercakap mengenai manfaat menggunakan VPN.

Kanada adalah sebahagian daripada perkongsian perkongsian data Five Eyes dan CSIS (Perkhidmatan Perisikan Keselamatan Kanada) mengumpul sejumlah data pengguna peribadi yang menakutkan untuk mengesan dan mengenal pasti orang yang berminat.

Di samping itu, Kanada mempunyai Undang-undang Hak Cipta yang sangat ketat yang memberi ISP hak untuk memonitor dan merekodkan data aktiviti pengguna sekurang-kurangnya enam bulan.

Biasanya, ini akan sangat berkaitan, tetapi kerana dasar pembalakan VPN Windscribe yang minimal (lihat di bawah), ia lebih kurang membimbangkan.

Bercerita sangat menampakkan pentingnya bidang kuasa VPN. Walaupun kami bersetuju dengan beberapa perkara yang dibangkitkan oleh Windscribe, ia masih lebih selamat untuk sebuah syarikat VPN yang berpangkalan di bidang kuasa yang tidak diwajibkan secara sah untuk menyerahkan maklumat syarikat kepada pihak berkuasa, khususnya orang asing seperti AS.

Walau bagaimanapun, Windscribe adalah perkhidmatan yang boleh dipercayai dan sekiranya penguatkuasaan undang-undang Kanada merampas mana-mana pelayan VPN Windscribe, mereka akan meninggalkan dengan tangan kosong.

Dasar Pembalakan

Bercerita log maklumat berikut:

 • Jumlah data yang dipindahkan dalam 30 hari
 • Timestamp aktiviti terakhir anda di rangkaian VPN Windscribe
 • Bilangan sambungan serentak pada akaun anda
 • Nama pengguna OpenVPN atau IKEv2 anda (sehingga hujung sesi anda)
 • Masa yang anda sambungkan (sehingga hujung sesi anda)

Windscribe mengumpul maklumat ini untuk memastikan perkhidmatan VPN berjalan lancar. Tiada apa-apa dalam data di atas yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda secara peribadi.

Ingin tahu dengan tepat mengapa Windscribe mengumpul maklumat ini? Yegor Sak telah menerbitkan penjelasan terperinci di sini untuk menunjukkan kepada anda dengan tepat apa data dikumpulkan apabila anda menggunakan aplikasi VPN Windscribe. Kami memuji pendekatan yang telus itu.

Kelajuan & Kebolehpercayaan

Mempercepat kelajuan negara sama cepat

Dalam ujian terbaru kami, kelajuan muat turun kami jatuh sebanyak lebih dari 30% apabila disambungkan ke VPN berbanding tanpa ia, yang agak cepat.

Ini bermakna bahawa Windscribe harus selesa mengendalikan apa sahaja yang anda merancang untuk melakukan dalam talian, walaupun dengan beberapa peranti yang bersambung dengan VPN sekaligus.

Walau bagaimanapun, terdapat VPN yang lebih cepat tersedia – sesetengahnya hanya memperlahankan kelajuan anda dengan sekitar 5% pada sambungan sama negara. Sekiranya anda mahukan VPN terpantas mutlak di luar sana, maka, anda harus mempertimbangkan untuk memilih satu pilihan dari pemilihan VPN terpantas.

Keputusan kelajuan dari lokasi fizikal kami di London (sambungan gentian optik 100Mbps) ke pelayan ujian London.

Sebelum menggunakan Windscribe:

 1. Muat turunMbps

  94.69

 2. Muat naikMbps

  98.64

 3. Kajian BerlebihanPingCik

  2

Apabila disambungkan ke Windscribe:

 1. Muat turunMbps

  63.6

 2. Muat naikMbps

  47.8

 3. Kajian BerlebihanPingCik

  18

Kelajuan muat turun tanpa Bercerita: 94.69Mbps

Kelajuan muat turun dengan Bercerita: 63.60Mbps

Rugi kelajuan muat turun kami apabila Windscribe sedang berjalan: 33%

Masa ping pada sambungan jarak jauh 18ms tidak terlalu mengesankan, jadi pemain mungkin ingin melihat di tempat lain, tetapi kelajuan muat naik Maksimum Windscribe sebanyak 70Mbps harus menyimpan lebih banyak Torrenters daripada berpuas hati.

Ia juga merupakan perkhidmatan VPN yang sangat boleh dipercayai – kami tidak mengalami sebarang sambungan apabila disambungkan ke pelayan Windscribe, dan kelajuan sangat konsisten dari satu ujian ke seterusnya.

Ini adalah kelajuan purata yang boleh anda harapkan apabila menyambung dari UK ke lokasi ini:

 • USA: 32Mbps (muat turun) & 32Mbps (muat naik)
 • Jerman: 62Mbps (muat turun) & 69Mbps (muat naik)
 • Singapura: 22Mbps (muat turun) & 14Mbps (muat naik)
 • Australia: 13Mbps (muat turun) & 8Mbps (muat naik)

Kami sedang menguji kelajuan menggunakan protokol OpenVPN, kerana ini tersedia secara meluas dalam perkhidmatan VPN dan dengan itu membantu kami mengekalkan tahap konsistensi yang tinggi dalam hasil kami.

Perlu diingatkan, bagaimanapun, aplikasi Windscribe lalai pada permulaan untuk IKEv2, yang diklaim sebagai protokol terbaik, sehingga anda dapat melihat kelajuan yang lebih cepat jika anda menyambungkan cara ini.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kami menguji prestasi VPN, sila lihat metodologi ujian VPN kami.

Lokasi Pelayan

110 lokasi pelayan di 58 negara

Globe dengan bendera biru58CountriesImej landskap bandar110CitiesImej penanda merah jambuNombor alamat IP yang tidak didedahkan

Rangkaian pelayan VPN Windscribe dari 58 negara adalah nombor yang sangat padat dan merangkumi hampir setiap rantau di seluruh dunia. Asia Timur sangat diwakili dengan baik, yang tidak biasa – terdapat pelayan VPN Windscribe di Jepun, Singapura, Korea Selatan, Thailand, dan banyak lagi.

Senarai pelayan bertuliskan

Seluruh Windscribe menawarkan lebih daripada 110 lokasi VPN individu, bermakna anda mendapat pilihan peringkat bandar di beberapa negara yang berbeza. Terdapat beberapa pelayan di beberapa lokasi, tetapi anda boleh memilih bandar anda di dalam:

 • Australia (Brisbane, Melbourne, Perth, Sydney)
 • Kanada (Montreal, Toronto, Vancouver)
 • Perancis (Marseilles, Paris)
 • India (Chennai, Indore, New Delhi)
 • Israel (Ashdod, Baitulmuqaddis)
 • Itali (Milan, Rom)
 • Rusia (Moscow, Saint Petersburg)
 • Sepanyol (Barcelona, ​​Madrid)
 • UK (London, Manchester)
 • US Central (Atlanta, Dallas, Louisville, New Orleans, Salt Lake City)
 • AS Timur (Boston, Charlotte, Chicago, Miami, New Jersey, New York, Philadelphia, Washington DC)
 • US West (Las Vegas, Los Angeles, Oregon, Phoenix, Portland, San Francisco, Santa Clara, Seattle)
 • Turki (Bursa, Istanbul)

Kami sedikit kecewa bahawa Windscribe enggan mendedahkan jumlah bilangan pelayan VPN individu atau alamat IP yang dikekalkan, walaupun, dan beberapa pelayannya disewa bukannya dimiliki secara terang-terangan. Kita boleh menganggap bahawa terdapat sekurang-kurangnya 110, dari setiap, walaupun.

Terdapat juga alamat IP statik kediaman yang terdapat di 13 lokasi yang berbeza, yang boleh memudahkan anda mendapatkan akses yang konsisten untuk perkhidmatan streaming (antara lain – Windscribe melakukan tugas yang baik untuk menerangkannya di sini).

Tiada IP berdedikasi walaupun, kerana itu akan merosakkan anonimiti anda.

Streaming & Torrenting

Mudah membuka kunci Netflix & cepat torrenting

Pelayan Windsflix yang berdedikasi ‘Windsflix’ bermakna bahawa Windscribe menyahbisikan Netflix di Amerika Syarikat dan UK, serta Kanada dan Jepun (dua lokasi yang kita tidak digunakan untuk melihat komitmen pembekal VPN kepada).

Kami tidak pernah mempunyai sebarang masalah dalam semua ujian kami, yang bermakna anda boleh menonton semua empat perpustakaan Netflix dalam penampan Penuh HD Penuh.

Berlangganan pelayan streaming

Proksi pelayar akan memberi anda akses kepada BBC iPlayer, tetapi VPN penuh tidak akan.

Malah pelayan berdedikasi Windscribe tidak dapat mencapai ini, yang telah lama berlaku. Baca panduan kami untuk VPN terbaik untuk BBC iPlayer untuk penyelesaian yang lebih dipercayai untuk video BBC streaming.

Pelayan Windscribe AS berfungsi dengan baik untuk akses tanpa kerumitan ke Hulu dan Amazon Prime Video, walaupun.

Torrenting

Windscribe adalah VPN yang baik untuk mengurai juga, kerana aktiviti P2P dibenarkan pada majoriti pelayan Windscribe di seluruh dunia.

Dengan dasar pembalakan yang boleh dipercayai dan keselamatan tinggi (seperti suis bunuh yang sangat penting) Bercinta tidak hanya akan melihat muat turun anda dengan cepat, tetapi selamat dan tanpa nama.

Menolak penapisan

Memberi akses ‘hit dan miss’ di China

Sukar untuk mengatakan betapa bergunanya Windscribe di China, terutama selepas tindakan keras baru kerajaan terhadap perkhidmatan VPN.

Laporan pengguna tentang seberapa baik VPN Windscribe berfungsi di China bercampur, tetapi nampaknya menggunakan protokol Stealth harus menyediakan akses yang cukup dipercayai pada kebanyakan platform.

Anda perlu pastikan anda mempunyai Windscribe sebelum dipasang pada semua peranti anda sebelum anda melakukan perjalanan, walaupun, kerana ia disekat untuk memuat turun di dalam negara.

Di negara penapisan tinggi lain, seperti Arab Saudi atau Turki, Windscribe juga merupakan penyelesaian yang berkesan.

Platform & Peranti

Serasi dengan senarai panjang peranti

Apps

Logo WindowsWindowsMac LogoMacLogo iOSiOSLogo AndroidAndroidLogo LinuxLinuxLogo PenghalaPenghala

Windscribe mempunyai apl VPN tersuai untuk hampir setiap platform dan OS yang anda boleh fikirkan, dan mereka semua sangat mesra pengguna.

Aplikasi untuk Windows, MacOS, Android dan iOS semuanya tersedia, ditambah aplikasi untuk lebih banyak platform khusus seperti Linux dan Android TV juga. Terdapat panduan persediaan yang berguna untuk semua peranti ini di laman web Windscribe.

Yang penting, Windscribe membenarkan sambungan serentak yang tidak terhad, bermakna anda dan keluarga anda semua boleh menjalankan VPN pada masa yang sama.

Bagaimanapun, Windscribe tidak membenarkan berkongsi akaun anda dengan rakan-rakan (atau bahkan orang yang tidak dikenali), dan syarikat akan mengharamkan pengguna yang melanggar syarat penggunaannya.

Permainan konsol & Streaming Devices

Logo AppleTVAppleTVAmazon Fire TV LogoAmazon Fire TVLogo ChromecastChromecastLogo NintendoNintendoLogo PlayStationPlayStationRoku LogoRokuLogo XboxXbox

Anda juga boleh memasang Windscribe VPN pada penghala anda – atau membeli penghala yang telah dikonfigurasi – untuk melindungi semua peranti yang berkaitan dengan internet di rumah anda pada masa yang sama. Ini termasuk peranti seperti Apple TV, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, dan banyak lagi.

Terdapat aplikasi VPN Windscribe yang berdedikasi untuk Stick Amazon Fire TV dan Kodi, yang juga masih jarang dilihat.

Aplikasi Stick TV Kebakaran mempunyai pelbagai ciri yang baik, termasuk pelbagai pelayan VPN Windscribe dan keupayaan untuk memilih lokasi yang paling banyak digunakan, ditambah beberapa tetapan teknikal tambahan.

Sambungan Penyemak Imbas

Logo ChromeChromeLogo FirefoxFirefox

Windscribe telah memperbaharui sambungan penyemak imbas yang sangat popular (hampir 1,000,000 pemasangan), dan kami kagum dengan hasilnya.

Seperti kebanyakan sambungan penyemak imbas VPN, ini benar-benar bercakap proksi bukan VPN – tetapi Windscribe dimajukan mengenai fakta itu, yang kami sukai.

Sebagai proksi penyemak imbas, ia tidak akan sepenuhnya melindungi data anda seperti VPN penuh, dan ia hanya akan mengalihkan lalu lintas dalam pelayar anda, tetapi ia akan memalsukan lokasi anda; ada senarai panjang pelayan peringkat bandar atau negara yang ditawarkan.

Tangkapan skrin pelanjutan penyertaan Windscribe

Penambahan ini dilengkapi dengan banyak ciri penyemak imbas, seperti penghalang iklan, firewall dan alat untuk menghalang anda daripada dikesan oleh pengiklan dalam talian. Terdapat beberapa alat canggih untuk membantu anda menimbulkan lokasi GPS dan masa penyemak imbas juga.

Anda juga boleh memperuntukkan ejen pengguna secara rawak untuk menghalang pelayar anda daripada menentukan OS dan penyemak imbas yang anda gunakan.

Ini adalah alat keselamatan dan keselamatan terfokus yang mudah digunakan kerana antara muka pengguna yang ringan dan intuitif.

Terdapat juga integrasi terhad dengan apl desktop – membolehkan anda melihat status, tetapi tidak berubah, VPN peranti anda. Kami berharap Windscribe akan bergerak ke arah integrasi yang lebih lengkap pada masa akan datang.

Penyulitan & Keselamatan

Salah satu VPN paling selamat yang boleh anda pilih

Protokol

Penyulitan

Keselamatan

Ciri lanjutan

IKEv2 / IPSec

OpenVPN (TCP / UDP)

AES-256

Penyekatan Leak DNS

Penyekatan Membocorkan IPV6

Menyokong Pelabuhan TCP 443

VPN Kill Switch

Penyekat Iklan

SOCKS

Sila lihat Glosari VPN kami jika istilah ini mengelirukan anda dan ingin mengetahui lebih lanjut.

Windscribe adalah VPN yang sangat selamat. Kami juga akan pergi untuk mengatakan ia adalah salah satu perkhidmatan VPN yang paling peribadi dan selamat di pasaran.

Windscribe disulitkan dengan cipher atas AES-256 dan menggunakan protokol VPN paling selamat, OpenVPN, jadi alamat IP anda tetap baik dan benar-benar tersembunyi sepanjang masa. Kami suka ciri ‘Firewall’ Windscribe, yang berfungsi sama dengan suis pembunuh VPN, dan anda juga dilindungi daripada kebocoran DNS dan IP semasa disambungkan.

Tangkapan skrin berikutan lulus semua IP dan ujian kebocoran DNS

Browserleaks.com dijumpai Windscribe menjadi benar-benar bebas bocor

Terdapat juga penyambungan port dan hop double – yang menjadikan sambungan Berangin anda lebih selamat dengan melantunnya di antara dua pelayan VPN yang berbeza (dengan kos kelajuan).

Windscribe juga menyediakan penghalang ad-tracker dan malware sendiri, ‘R.O.B.E.R.T’, yang disatukan ke apl VPN tersuainya. R.O.B.E.R.T. termasuk lapan senarai blok yang berbeza, menjadikannya mudah untuk menyesuaikan profil VPN anda dengan keperluan anda. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ciri ini di sini.

Kemudahan penggunaan

Persediaan cepat dan aplikasi mesra pengguna

Bagaimana untuk memasang & Sediakan Windscribe

 • Tangkapan skrin aplikasi desktop yang tersedia di laman web Windscribe

  Cukup klik butang untuk mula memuat turun perisian yang berkaitan untuk peranti anda.

 • Tangkapan skrin pilihan pemasangan untuk aplikasi Windows Windscribe

  Anda boleh memilih sama ada untuk menyesuaikan tetapan anda atau memilih ‘Pasang Ekspres’ yang secara automatik memilihnya untuk anda.

 • Tangkapan skrin wizard persediaan Windscribe

  Setelah pemasangan selesai, cukup klik selesai dan luncurkan aplikasi Windscribe untuk mula menggunakan VPN.

 • Tangkapan skrin pada skrin utama aplikasi Windows Windscribe

  Skrin utama Desktop Windscribe bertukar biru apabila anda disambungkan.

 • Tangkapan skrin dari senarai pelayan VPN Windscribe

  Sangat mudah untuk memilih pelayan mana yang hendak disambungkan, dan mereka yang bekerja dengan perkhidmatan penstriman diberi label.

 • Tangkapan Skrin dari skrin tetapan umum di app desktop Windscribe

  Skrin pilihan desktop mudah diakses dengan pelbagai pilihan.

 • Tangkapan skrin pilihan sambungan di aplikasi desktop Windscribe

  Dalam tab sambungan, anda boleh bertukar antara UDP dan TCP dan pilih port anda secara manual.

Aplikasi adat Windscribe sangat mudah digunakan, tanpa menjejaskan keperluan untuk ciri khusus yang pengguna VPN serius mencari.

Skrin utama Windscribe menjadikannya mudah di kedua-dua desktop dan mudah alih, dengan butang on / off besar dan senarai lokasi pelayan VPN. Pilihan lanjutan disembunyikan dalam menu mereka sendiri, dengan pengguna memberi amaran agar tidak menyentuh mereka “melainkan jika Anda tahu apa yang Anda lakukan,” yang kami sukai.

Mengeset tetapan privasi

Yang berkata, aplikasi desktop Windscribe berjalan lebih lama daripada yang kami mahukan, dan aplikasi mudah alih tidak mempunyai beberapa tetapan VPN canggih – sesuatu yang perlu ditingkatkan dengan pasti.

Sambungan Penyemak Imbas

Tangkapan skrin pelanjutan penyemak imbas Chrome

Sambungan penyemak imbas Windscribe adalah seperti yang mudah digunakan sebagai aplikasi utama – log masuk, pilih pelayan, dan anda bersedia untuk menyemak imbas dengan selamat.

Sokongan pengguna

Sumber yang komprehensif tetapi tiada sembang langsung

E-mel

Sumber Dalam Talian

Ya
Ya

Sokongan pelanggan Windscribe hilang sembang langsung – ia sesuatu yang selalu kita cari dalam VPN teratas (idealnya ia akan menjadi 24 jam juga). Sebaliknya, Windscribe mempunyai panduan perpustakaan yang sangat luas dalam talian, Soalan Lazim dan juga subreddit sendiri.

Windscribe juga menyediakan penyerahan tiket sokongan dalam talian dan ejen perbualan automatik, walaupun kami akan mengesyorkan anda tidak membuang masa anda dengan yang terakhir kerana ia tidak banyak membantu sama sekali (seperti yang dilihat di bawah).

Tangkapan skrin bot bujang Windscribe

Harga & Tawaran

Cukup murah dalam pelan 12-bulan

Kupon Windscribe

Rancangan Penandaan Berlesen

Anda mempunyai dua pilihan dengan Windscribe: membayar sebulan atau bayar selama setahun. Kos $ 9.00 dalam satu bulan agak curam, tetapi ia datang ke $ 4.08 sebulan pada perjanjian 12 bulan.

Terdapat juga pilihan ‘Build-a-Plan’, yang membolehkan pengguna membeli lokasi pelayan Berlesen untuk $ 1 setiap sebulan. Ini bermakna jika anda hanya perlu mengakses satu atau dua pelayan VPN, anda boleh menyimpan kos bulanan ke hanya beberapa dolar.

Anda mendapat satu set ciri dan pelayan yang sama tanpa mengira bagaimana anda memilih untuk membayar, kerana hanya terdapat satu peringkat langganan berbayar: Windscribe Pro.

 1. Bulanan

  US $ 9 / mo

  Dibilkan $ 9.00 setiap bulan

 2. 12 bulan

  US $ 4.08 / mo

  Dibilkan $ 49.00 setiap 12 bulanDapatkan 55%

Semua rancangan mempunyai jaminan wang balik 3 hari

Pembayaran & Pilihan Pembayaran Balik

Kad kredit

PayPal

Bitcoin

Ya
Ya
Ya

Windscribe menerima pelbagai cara pembayaran biasa termasuk kad kredit dan debit yang paling popular, PayPal dan Bitcoin, serta beberapa pilihan antarabangsa melalui perkongsiannya dengan Paywall.

Tidak ada percubaan percuma seperti itu tetapi Windscribe menggalakkan pembeli berpotensi untuk memeriksa perkhidmatan VPN percuma untuk melihat apakah ia akan memenuhi keperluan mereka sebelum mendaftar ke pelan berbayar.

Sebaik sahaja anda telah mendaftar untuk langganan berbayar, tempoh bayaran balik adalah 3 hari yang sangat pelit, dan anda hanya layak jika anda menggunakan lebih daripada 10GB jalur lebar, yang tidak semuanya banyak. Windscribe juga memberikan dirinya sendiri sehingga 30 hari untuk mengembalikan wang anda ke dalam akaun anda.

Garisan bawah

Adakah Kami Mengesyorkan Berlangganan?

Hanya dengan beberapa tweak Windscribe boleh menjadi salah satu VPN terbaik di pasaran – tetapi sebagai perkara yang berdiri itu jatuh hanya pendek.

Masih VPN yang mungkin akan memelihara kebanyakan pengguna dengan sangat gembira, Windscribe tidak mempunyai kelajuan yang sangat pantas, enggan mendedahkan berapa banyak pelayan atau alamat IP yang dikekalkan, dan sokongan sembang langsungnya tidak berguna.

Alternatif untuk Windscribe

Logo NordVPN

NordVPN

Tidak mahu bimbang tentang perkiraan pelayan dan IP yang tersedia? NordVPN menyatakan semuanya jelas dan terbuka, menawarkan beribu-ribu alamat IP di lokasi di seluruh dunia. Baca ulasan NordVPN

Logo ExpressVPN

ExpressVPN

ExpressVPN mempunyai apa yang kami percaya sebagai sokongan pelanggan terbaik dalam industri VPN. Ia tersedia 24/7, dan sentiasa dikendalikan oleh kakitangan sokongan yang mesra dan berpengetahuan. Baca ulasan ExpressVPN

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me