Perisai tersenyum Betternet mungkin kelihatan tidak bersalah dan mengundang, tetapi perkhidmatan VPN percuma ini benar-benar boleh dipercayai?


Menurut laman web Betternet, berjuta-juta pengguna telah melakukannya, tetapi kami tidak pernah mengambil bilangan pengguna sebagai petunjuk kualiti atau keselamatan. Sebaliknya kita mengambil perkara ke dalam tangan kita sendiri.

Kami telah menguji semua aspek perkhidmatan VPN percuma ini untuk membolehkan anda mengetahui jawapan kepada soalan terbakar anda:

 • Adakah VPN percuma Betternet selamat?
 • Betapa cepatnya?
 • Bolehkah anda menonton Netflix dengan Betternet?
 • Siapa yang berada di belakang VPN Betternet?
 • Adakah permit Free Betternet torrenting?

Kami juga telah menjawab banyak soalan penting lain, tetapi sebelum kita masuk ke dalam perut, ini adalah pecahan yang baik dan (kebanyakannya) mata buruk Betternet:

Gambaran keseluruhan

Betternet Free Pros & Keburukan

Kebaikan

 1. Aplikasi VPN tersuai sangat mudah digunakan

Keburukan

 1. Tidak mempunyai ciri keselamatan asas seperti suis pembunuh VPN
 2. Hanya satu lokasi pelayan VPN (AS)
 3. Kelajuan yang tidak boleh dipercayai
 4. Tidak boleh dipercayai untuk penstriman
 5. Kebocoran DNS, WebRTC & isu malware sebelumnya
 6. Tiada sokongan pelanggan untuk pengguna percuma

Ringkasan Utama Percuma Betternet

Kelajuan Muat Turun Teratas

Dasar Pembalakan

Kebocoran IP, DNS atau WebRTC

Bidang kuasa

Pelayan

Alamat IP

Negara

US Netflix

Torrenting

Bekerja di China

Sokongan

Laman web rasmi

7Mbps
Beberapa Log Pengguna
Ya
AS (Ahli Lima Mata)
Tidak didedahkan
Tidak didedahkan
1
Tidak
Tidak terhad
Tidak
Sumber Dalam Talian Sahaja
Betternet.co

Itulah yang kami percaya sebagai faktor yang paling penting - sekarang mari kita mulakan kajian Betternet kami dengan melihat lebih mendalam ke latar belakang syarikat dan berapa banyak ia log pengguna.

Mengenai & Dasar Pembalakan

Siapa Betternet Percuma?

Betternet (nama syarikat: Betternet LLC Inc.) adalah sebahagian daripada kumpulan Pango (dahulunya dikenali sebagai AnchorFree), yang juga memiliki pelbagai perkhidmatan VPN yang lain:

 • Hexatech
 • Perisai Hotspot
 • TouchVPN
 • VPN In Touch
 • VPN360

Semua produk VPN Pango berkongsi dasar privasi dan pembalakan yang sama, tetapi kumpulan itu tidak mempunyai lancar sepanjang beberapa tahun yang lalu.

Hotspot Shield, khususnya, telah terlibat dalam pelbagai kontroversi, termasuk tuduhan menyuntik pautan afiliasi ke dalam lalu lintas pengguna percuma, tidak mengklasifikasikan alamat IP sebagai maklumat peribadi, dan kerentanan yang membolehkan pencetus dan snoopers melihat lokasi sebenar pengguna melalui nama rangkaian WiFi mereka.

Walaupun tuduhan tersebut tidak menyebut Betternet, patut diingati bahawa Betternet menggunakan dasar privasi yang sama, teknologi protokol VPN eksklusif, dan infrastruktur sebagai Hotspot Shield.

Isu-isu ini telah diselesaikan dan dasar privasi Pango ditulis semula, tetapi ia pasti rosak kepercayaan pada syarikat pada masa itu.

Betternet tidak melepaskan semua kontroversi walaupun - laporan akademik baru-baru ini mengenai VPN telah mendedahkan bahawa aplikasi Android Betternet telah penuh dengan malware dan perpustakaan pengesanan tertanam. Betternet tidak menyampaikan secara terbuka ini.

Bidang kuasa Betternet tidak membuat perkara lebih baik, sama ada.

Betternet LLC Inc. digabungkan di California, Amerika Syarikat, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan perkongsian intelijen Lima-Mata antarabangsa dan tertakluk kepada undang-undang pengawasan mengganggu.

Jika anda tidak pasti apa yang menjadikan bidang kuasa VPN yang baik, dan sama ada milik anda selamat, anda boleh membaca lebih lanjut di sini.

Dasar Pembalakan

Betternet log agak banyak maklumat tentang penggunanya:

 • Alamat IP asal - disulitkan dan dipantau hanya untuk tempoh sesi VPN, kemudian dipadamkan.
 • Lokasi geografi dan ISP anda - berasal dari alamat IP anda dan dikongsi dengan pengiklan pihak ketiga.
 • Cap waktu sambungan VPN - untuk memantau, menyokong dan mengoptimumkan perkhidmatan VPN, dan disimpan selama tiga tahun.
 • Bandwidth digunakan setiap pengguna, setiap sesi - untuk memantau, menyokong, dan mengoptimumkan perkhidmatan VPN, dan disimpan selama tiga tahun.
 • Maklumat khusus peranti - ID peranti, versi OS, dan model perkakasan. Ini tidak dikaitkan dengan aktiviti penyemakan VPN tetapi membenarkan Betternet membezakan antara pengguna yang berbeza sebagai pendaftaran tidak diperlukan.
 • Log tanpa nama bagi nama domain (bukan URL penuh) yang dikunjungi pengguna - tetapi tidak digabungkan dengan apa-apa yang mengenal pasti individu. Ini diagregatkan setiap bulan.

Walaupun ini kelihatan cukup membimbangkan pada pandangan pertama, Pango menjamin pengguna Betternet bahawa walaupun log itu tidak dapat mengaitkan sebarang aktiviti penyemakan imbas kepada pengguna VPN individu.

Dasar pembalakan Pango juga menyatakan bahawa sementara produk percuma disokong oleh iklan, mereka tidak diperibadikan berdasarkan aktiviti penyemakan VPN pengguna.

Dasar privasi menyimpulkan dengan mengatakan:

"Walaupun sebuah agensi kerajaan secara fizikal merampas salah satu pelayan VPN kami dan berjaya memecahkan penyulitan cakera pada pelayan tersebut, mereka tidak akan menemukan apa-apa log atau maklumat yang akan mendedahkan apa pengguna mana saja yang sedang melayari, melihat atau melakukan secara online melalui sambungan VPN . "

Ini bukan dasar pembalakan VPN percuma terburuk yang telah kami baca, tetapi terdapat lebih banyak pilihan peribadi yang tersedia.

Lihat senarai VPN percuma terbaik untuk perkhidmatan VPN percuma yang paling peribadi dan selamat.

Apl Android seolah-olah membenarkan pengesanan lebih banyak penggunaan, jadi kami menasihatkan untuk tidak memuat turunnya.

Apabila anda cuba menyambung ke VPN, anda harus terlebih dahulu mendayakan tetapan pada telefon anda yang membolehkan aplikasinya "memantau aplikasi lain yang anda gunakan dan seberapa sering dan mengenal pasti pembekal khidmat anda, tetapan bahasa dan data penggunaan lain."

Kelajuan & Kebolehpercayaan

Kelajuan yang tidak boleh dipercayai

Pada mulanya, kami percaya bahawa Betternet adalah salah satu VPN percuma terpantas di sekitar, tetapi kami salah.

Semasa ujian kelajuan awal kami, VPN mencapai kelajuan muat turun hampir 80Mbps - hanya penurunan 20% dari kelajuan internet biasa kami.

Itu sangat cepat memandangkan jarak dari kami (di UK) ke pelayan VPN (di Amerika Syarikat).

Tetapi selepas satu jam atau lebih ujian, kelajuan menurun secara dramatik.

Semasa ujian kelajuan pusingan kedua kami Betternet gagal mencapai 10Mbps. Itu tidak baik sama sekali.

Keputusan kelajuan dari lokasi fizikal kami di London (sambungan gentian optik 100Mbps) ke pelayan uji AS.

Sebelum menggunakan Betternet Free:

 1. Muat turunMbps

  97.59

 2. Muat naikMbps

  90.87

 3. Kajian percuma BetternetPingCik

  3

Apabila disambungkan ke Betternet Free:

 1. Muat turunMbps

  6.71

 2. Muat naikMbps

  26.1

 3. Kajian percuma BetternetPingCik

  85

Ini membawa kita untuk percaya bahawa throttle VPN (sengaja melambatkan) kelajuan pengguna percuma. Sebenarnya terdapat butang pada aplikasi yang mengatakan 'Sambung lebih pantas', yang membawa pilihan langganan premium.

Masa muat naik dan ping adalah sama buruknya kali kedua kami diuji, jadi ini bukan pilihan VPN yang baik untuk penggemar streaming, torrenter, atau pemain.

Terdapat beberapa VPN yang memberikan kelajuan yang baik kepada pengguna percuma, seperti Hide.me, tetapi jika anda ingin kelajuan yang terbaik, anda perlu membayarnya.

Lihat VPN terpantas yang kami uji di sini.

Lokasi Pelayan

Hanya satu lokasi pelayan percuma - ia di AS

Globe dengan bendera biru1CountriesImej landskap bandar1CitiesImej penanda merah jambuNombor alamat IP yang tidak didedahkan

VPN percuma Betternet menghalang pengguna untuk hanya satu negara: AS.

Itu mungkin baik jika kandungan AS sahaja yang anda perlukan tetapi, jika tidak, anda perlu mencuba VPN lain dengan lebih banyak pilihan.

Sebagai contoh, TunnelBear mempunyai pelan percuma dengan pelayan di 22 negara - pembayar VPN berbayar cenderung menawarkan lebih banyak cara.

Perlu diketahui bahawa Betternet tidak membenarkan anda memilih negara atau bandar tertentu di AS.

Jika anda menaik taraf langganan Premium Betternet anda boleh mengakses 72 negara dan 26 bandaraya AS.

Ia berharga $ 11.99 sebulan, atau $ 2,99 sebulan jika anda melanggan pelan tahunan, dan anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut sehingga lima peranti sekaligus.

Streaming & Torrenting

Pengguna percuma tidak dapat menonton Netflix, BitTorrent disekat

Sebagai tambahan kepada kelajuan yang tidak dapat dipercayai di Betternet, aplikasi percuma tidak boleh dipercayai berfungsi dengan perkhidmatan penstriman yang popular.

Kami telah dapat menonton pertunjukan Netflix pada suatu masa, tetapi ia hampir selalu disekat, membawa mesej ralat proksi biasa:

Tangkapan skrin mesej ralat Netflix

Netflix dan tapak penstriman lain secara aktif menyekat lalu lintas VPN dan kebanyakan VPN percuma tidak meletakkan sumber daya untuk mendapatkan sekitar blok.

Tidak ada pelayan UK percuma jadi ia tidak mungkin untuk menonton BBC iPlayer, yang memerlukan alamat IP Inggeris.

Sekiranya anda memerlukan VPN untuk streaming semak panduan berdedikasi kami - anda perlu membayar perkhidmatan tersebut.

Torrenting

Walau bagaimanapun, Soalan Lazim Betternet menyatakan bahawa ia kini menyokong torrential pada peranti Windows, Mac, Android, dan iOS, itu bukan VPN yang sesuai untuk pengguna P2P.

Untuk memulakan kelajuan yang tidak boleh dipercayai dengan cepat akan menjadi masalah, terutamanya jika anda berada jauh dari pelayan VPN AS percuma.

Kedua, dasar pembalakan Betternet dan kekurangan suis membunuh VPN tidak menjadikannya VPN paling selamat untuk merosakkan.

Jika P2P adalah keutamaan anda, lihat panduan berikut yang telah kami tulis:

 • VPN Terbaik untuk Torrenting
 • VPN Percuma Terbaik untuk Torrenting

Menolak penapisan

Tidak baik untuk China atau negara penapisan tinggi lain

Sekiranya anda memerlukan VPN untuk memintas penapisan di China, Betternet pasti tidak menjadi pilihan pertama anda (atau bahkan ke-20 ...).

Sebagai pengguna percuma, anda hanya boleh menyambung ke pelayan VPN di AS, yang akan membawa kelajuan anda ke berhenti.

Betternet tidak datang dengan sebarang alat penggumpalan tambahan untuk mengatasi blok Firewall Cina yang agresif, sama ada, jadi anda mungkin tidak akan dapat menyambung.

Kebanyakan VPN percuma tidak sesuai untuk bekerja di China, atau negara penapisan tinggi lain seperti Iran dan UAE.

Anda boleh mengetahui VPN yang berfungsi di China di sini.

Platform & Peranti

Desktop asas & aplikasi mudah alih, dan sambungan penyemak imbas

Apps

Logo WindowsWindowsMac LogoMacLogo iOSiOSLogo AndroidAndroid

Betternet dilengkapi dengan aplikasi VPN khusus untuk:

 • Microsoft Windows
 • MacOS Apple
 • Android
 • iOS

Anda tidak boleh menggunakannya sebagai Linux, router, atau mana-mana peranti lain seperti konsol permainan atau kotak streaming (seperti Amazon Fire TV).

Betternet tidak membenarkan konfigurasi manual, sama ada aplikasi siap sedia adalah semua yang anda dapat.

Sambungan Penyemak Imbas

Logo ChromeChrome

Betternet datang dengan sambungan penyemak imbas untuk Google Chrome, tetapi tidak ada tambahan yang tersedia untuk Mozilla Firefox, Safari, atau Opera.

Walaupun sambungan Chrome tidak menyulitkan lalu lintas penyemak imbas, anda harus mengambil perhatian bahawa semua aplikasi lain di luar pelayar web anda akan ditinggalkan tanpa perlindungan.

Tidak seperti aplikasi VPN desktop dan mudah alih utama, sambungan penyemak imbas datang membolehkan anda menyambung ke pelayan di beberapa negara:

 • Kanada
 • Jerman
 • Belanda
 • Rusia

Tetapi jangan tergesa-gesa untuk memuat turun sambungan Chrome kerana itu.

Kami mendapati ia menderita dua jenis kelemahan keselamatan: Kebocoran WebRTC dan kebocoran DNS.

Tangkapan skrin hasil ujian kebocoran Betternet

Kami berhubung dengan pelayan di Belanda, tetapi sambungan penyemak imbas Chrome Betternet membocorkan permintaan WebRTC dan DNS.

Kebocoran WebRTC mendedahkan alamat IP sebenar anda, dan kebocoran DNS bermaksud bahawa ISP anda (dan sesiapa yang menghidu lalu lintas antara anda dan penyedia DNS) dapat melihat semua laman web yang anda lawati.

Tidak baik.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kebocoran VPN, anda boleh membaca panduan lengkap kami di sini.

Penyulitan & Keselamatan

Protokol proprietari dan tiada suis membunuh VPN

Protokol

Penyulitan

Keselamatan

Ciri lanjutan

Proprietari

AES-128

AES-256

Sila lihat Glosari VPN kami jika istilah ini mengelirukan anda dan ingin mengetahui lebih lanjut.

Oleh kerana Betternet adalah sebahagian daripada kumpulan Pango, ia menggunakan protokol VPN proprietari yang sama seperti yang lain dari VPN dalam kumpulan: Catapult Hydra.

Tidak ada maklumat teknikal mengenai protokol ini, walaupun.

Soalan-soalan Lazim yang ada beberapa cara untuk meyakinkan kami bahawa Catapult Hydra tidak menjejaskan keselamatan:

"Penting untuk diperhatikan bahawa protokol proprietari kami hanya tertumpu kepada prestasi pengangkutan data VPN, sementara menggunakan penyulitan standard dengan rahsia ke hadapan yang sempurna."

Betternet menggunakan ceser AES-128 dan AES-256 untuk menyulitkan trafik, yang mana kedua dianggap terbaik dalam perniagaan.

Tetapi itulah di mana akhir positif.

Tidak ada tambahan keselamatan yang disertakan - bahkan tidak ada suis pembunuh VPN untuk melindungi data anda sekiranya berlaku penurunan mendadak dalam sambungan VPN. Kami menganggap membunuh suis untuk menjadi penting.

Tangkapan skrin menu tetapan Betternet

Kemudian terdapat malware yang ditemui oleh penyelidik dalam apl Android (kami bercakap tentang perkara ini dalam bahagian 'Who Is Betternet?').

Kami juga mendapati sesuatu yang aneh apabila kami melihat sekeliling aplikasi Betternet.

Terdapat ciri yang dipanggil 'Mencegah kebocoran IP' dalam menu tetapan, yang dihidupkan secara lalai.

Memandangkan titik VPN adalah untuk menutup alamat IP sebenar anda dan menghalang data peribadi anda daripada didedahkan, kami tidak melihat mengapa ini adalah ciri yang diperlukan.

Tetapi jangan, dalam keadaan apa pun, matikannya, kerana apabila anda melakukan Betternet mendedahkan permintaan DNS anda kepada ISP anda. Apabila ia diaktifkan, kami tidak mengalami kebocoran.

Tangkapan skrin hasil ujian kebocoran Betternet

Berikut ialah keputusan ujian kebocoran Betternet apabila disambungkan ke pelayan AS. Tiada kebocoran.

Betternet tidak termasuk daftar putih domain supaya anda boleh memilih laman web pilih di luar terowong VPN, tetapi ini tidak membuat kekurangan alat keselamatan dasar.

Kemudahan penggunaan

Cepat dan mudah dipasang, apl yang sangat mudah

Bagaimana untuk memasang & Mengeset Betternet Percuma

 • Tangkapan skrin muat turun Betternet

  Pergi ke laman web Betternet dan klik 'Dapatkan Betternet Now' untuk memuat turun perisian.

 • Tangkapan skrin penyihir pemasangan Betternet

  Baca Syarat Perkhidmatan Betternet dan klik 'Pasang' untuk memasang perisian.

 • Tangkapan skrin wizard pemasangan Betternet

  Klik 'Selesaikan' untuk menyelesaikan proses pemasangan. Tidak perlu log masuk ke aplikasinya.

 • Tangkapan skrin Betternet apabila disambungkan

  Inilah skrin utama apabila Betternet VPN disambungkan. Ia sangat mudah dengan maklumat yang minimum mengenai sambungan anda.

 • Tangkapan skrin dari senarai lokasi maya Betternet dalam aplikasinya

  Apabila anda mengklik 'Pilih Lokasi Maya', anda dapat melihat senarai banyak lokasi pelayan. Tiada satu pun daripada ini tersedia untuk pengguna percuma dan jika anda mengklik pada salah satu daripada mereka Betternet akan meminta anda untuk menaik taraf ke pelan Premium.

 • Tangkapan skrin menu tetapan Betternet

  Menu tetapan Betternet sangat terhad. Pastikan untuk memastikan ciri 'Mencegah IP bocor' diaktifkan.

Aplikasi VPN khusus Betternet untuk peranti desktop dan mudah alih sangat mudah dipasang dan digunakan.

Ia adalah kes memuat turun fail yang relevan dari laman web, mengklik beberapa petunjuk pemasangan, dan memukul 'Sambung'.

Tidak ada sebarang tetapan untuk dimainkan.

Senarai lokasi maya sedikit mengelirukan kerana pengguna bebas tidak dapat menggunakan mana-mana dari mereka. Jika anda mengklik pada satu, aplikasinya akan meminta anda menaik taraf ke pelan berbayar.

Dalam menu tetapan, anda boleh memilih untuk 'menyambung semula secara automatik' atau hanya menyambung di 'hotspot WiFi tidak selamat'.

Terdapat juga tetapan 'Mencegah kebocoran IP', yang kami cadangkan anda meninggalkan untuk alasan yang jelas.

Sambungan Penyemak Imbas

Tangkapan skrin penyemak imbas Betternet

Sambungan penyemak imbas Betternet untuk Google Chrome adalah mudah untuk disediakan.

Cukup klik ke Kedai Web Chrome dari laman web Betternet dan klik 'Tambahkan ke Chrome' di sebelah kanan bahagian atas halaman.

Anda perlu menerima kebenaran sebelum anda boleh menambah pelanjutan pada penyemak imbas anda.

Pelanjutan Betternet sama mudahnya digunakan sebagai aplikasi desktop. Terdapat butang sambung dan senarai lokasi pelayan untuk dipilih - itu cukup banyak.

Semua itu berkata, kami jangan cadangkan memuat turun sambungan kerana ia melumpuhkan WebRTC dan permintaan DNS, meletakkan data peribadi anda berisiko.

Sokongan pengguna

Beberapa Soalan Lazim di laman web, tiada sokongan e-mel

Sumber Dalam Talian

Ya

Betternet tidak menyediakan sebarang sokongan pelanggan untuk pengguna bebas di luar Pusat Bantuan, yang merangkumi beberapa soalan asas dan petua penyelesaian masalah.

Ia teratur dengan baik, dengan bahagian untuk setiap peranti yang disokong, tetapi beberapa Soalan Lazim sudah lapuk dan memaparkan maklumat yang salah.

Walaupun Soalan Lazim di laman web menunjukkan bahawa pengguna bebas hanya memperoleh 500MB data percuma setiap hari, ini sebenarnya tidak sepertinya berlaku. Kami menggunakan Betternet untuk pelbagai ujian kelajuan, ujian aliran, dan banyak lagi tanpa memukul topi.

Jika anda cuba menghantar e-mel sokongan tanpa langganan premium, anda akan menerima jawapan pendek yang mengatakan: "Maaf tapi kami tidak dapat menjawab secara peribadi."

Jika anda bergelut dengan apa-apa masalah, anda cukup banyak sendiri.

Garisan bawah

Adakah Kami Mengesyorkan Betternet Free?

Tidak sama sekali. Betternet bukanlah perkhidmatan VPN yang sangat selamat atau swasta, apalagi yang boleh dipercayai.

Kelajuan kami telah dipintas dalam masa penggunaan, dan anda hanya boleh menyambung ke satu lokasi pelayan (AS).

Sambungan penyemak imbas Betternet untuk Google Chrome sangat buruk, menderita bukan sahaja kebocoran DNS, tetapi kebocoran WebRTC juga. Ia pasti satu untuk dielakkan.

Alternatif untuk Betternet Free

Landskap logo ProtonVPN

ProtonVPN Percuma

Jika anda mencari VPN percuma yang lain dengan data tanpa had, ProtonVPN adalah pilihan yang hebat. Ia selamat, selamat, dan peribadi. Terdapat tiga lokasi untuk dipilih dan kelajuannya juga cepat. Baca ulasan ProtonVPN Percuma

Berlangganan Logo Percuma

Berlangganan percuma

Sedangkan Windscribe memaksimumkan data pengguna percuma kepada 10GB sebulan, ia menyediakan pelayan di 10 negara yang berbeza, dan membolehkan anda mengebor ke paras kota di beberapa mereka juga. Anda juga boleh menggunakan Windscribe Free untuk melindungi lalu lintas P2P dengan selamat dan selamat. Baca ulasan Windscribe Percuma

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me