Kajian Percuma ProtonVPN

Dari imej pusat data Switzerland bawah tanahnya kepada Laporan Ketelusan dan Waran Canary yang sentiasa dikemas kini di laman webnya, ProtonVPN pasti mahu pengguna berasa selamat menggunakan produknya.


Tetapi adakah tuntutan ProtonVPN mengenai "ketelusan," "kejujuran," dan "keselamatan pertama" ditambah? Adakah pelanggan bebas mendapatkan tahap keselamatan dan privasi dalam talian yang sama dengan pelanggan premium?

Kami telah menguji setiap aspek perkhidmatan percuma ProtonVPN untuk menjawab soalan-soalan itu, dan juga:

 • Adakah ProtonVPN Percuma selamat?
 • Adakah ProtonVPN percuma bekerja dengan Netflix?
 • Berapa cepatnya ProtonVPN Percuma?
 • Adakah ia VPN yang baik?
 • Bolehkah anda menggunakan torrent ProtonVPN Free??

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai versi ProtonVPN yang dibayar untuk anda, anda boleh membaca kajian komprehensif kami di sini.

Sebelum kita pergi ke butir-butir di sini adalah mengintip menyelinap di pro dan kontra ProtonVPN Percuma:

Gambaran keseluruhan

Pro Percuma ProtonVPN & Keburukan

Kebaikan

 1. Kelajuan muat turun yang hebat: 60Mbps (kepada pelayan VPN yang berdekatan)
 2. Dasar pembalakan minimum
 3. Suis pembunuh VPN & tiada kebocoran IP / DNS / WebRTC
 4. Bandwidth tanpa had - tiada topi data VPN
 5. Aplikasi VPN tersuai pengguna (sumber terbuka & diaudit)

Keburukan

 1. Hanya boleh mengakses tiga lokasi pelayan VPN
 2. P2P tidak dibenarkan pada mana-mana pelayan VPN percuma
 3. Tidak berfungsi dengan Netflix atau BBC iPlayer
 4. Tidak berfungsi di China

Ringkasan Kunci Percuma ProtonVPN

Kelajuan Muat Turun Teratas Dasar Pembalakan Kebocoran IP, DNS atau WebRTC Bidang kuasa Pelayan Alamat IP Negara US Netflix Torrenting Bekerja di China Sokongan Laman web rasmi
59Mbps
Data Penggunaan Pelayan Anonymous
Tidak
Switzerland (Privasi Haven)
8
Tidak didedahkan
3
Tidak
Tidak
Tidak
E-mel & Sumber Dalam Talian Sahaja
ProtonVPN.com

Selalunya VPN percuma adalah lambat, tetapi ProtonVPN terbukti sebaliknya. Sebelum kita mendedahkan sejauh mana prestasi ProtonVPN dalam ujian kelajuan kita, mari kita lihat siapa yang berada di belakang VPN dan dasar pembalakannya.

Mengenai & Dasar Pembalakan

Siapa ProtonVPN Percuma?

ProtonVPN ditubuhkan pada 2007 dan dikendalikan oleh ProtonVPN AG. Ia mempunyai hubungan rapat dengan Proton Technologies AG, syarikat yang memiliki ProtonMail perkhidmatan e-mel yang disulitkan.

ProtonVPN AG berpusat di Geneva, Switzerland, yang bermaksud penggunanya dilindungi oleh beberapa undang-undang privasi dan perlindungan data terkuat di dunia.

Dalam dasar privasinya, ProtonVPN menyatakan bahawa ia akan "mendedahkan data pengguna terhad yang kami miliki apabila diminta oleh mahkamah Switzerland" tetapi, kerana ini tidak dapat dikaitkan kembali kepada anda sebagai individu, jangan biarkan ia bimbang anda juga banyak.

Dasar Pembalakan

Dasar privasi untuk ProtonVPN Basic, Plus, dan Visionary juga terpakai kepada ProtonVPN Free, yang bagus, kerana ia hampir sama dengan tidak log seperti yang anda boleh dapatkan tanpa mengorbankan prestasi pelayan VPN.

Satu-satunya perkara yang dikumpul ProtonVPN Percuma adalah cap waktu percubaan log masuk yang berjaya terakhir anda, dan ini akan ditimpa setiap kali anda berjaya menyambung ke VPN.

Maklumat ini digunakan untuk melindungi akaun pengguna dari serangan kata laluan kekerasan kata laluan, dan juga untuk menentukan bahawa tiada siapa yang menggunakan akaun anda.

Log ProtonVPN jangan mengandungi apa-apa maklumat mengenal pasti seperti:

 • Alamat IP sebenar atau lokasi fizikal anda
 • Aplikasi dan laman web (permintaan DNS) yang anda lawati semasa bersambung

Ini bermakna tiada apa yang anda lakukan semasa bersambung dengan ProtonVPN Free boleh dikaitkan semula kepada anda.

Kelajuan & Kebolehpercayaan

Cepat cepat untuk VPN percuma

Proton VPN Free agak cepat untuk VPN percuma, dan tidak ada topi data untuk memperlahankan anda sama ada. Walau bagaimanapun, kami telah mengalami kelajuan yang lebih perlahan pada masa puncak, kerana pengguna premium diberi keutamaan.

Walaupun kehilangan kelajuan sekitar 36% menyambung ke pelayan VPN yang terdekat (UK ke Belanda) tidak begitu cepat berbanding dengan VPN berbayar teratas, ProtonVPN masih cepat untuk perkhidmatan percuma.

Keputusan kelajuan dari lokasi fizikal kami di London (sambungan fiber optik 100Mbps) ke pelayan ujian Amsterdam.

Sebelum menggunakan ProtonVPN Percuma:

 1. Muat turunMbps

  93.78

 2. Muat naikMbps

  97.77

 3. Kajian Percuma ProtonVPNPingCik

  3

Apabila disambungkan ke ProtonVPN Free:

 1. Muat turunMbps

  59.77

 2. Muat naikMbps

  59.25

 3. Kajian Percuma ProtonVPNPingCik

  22

Kelajuan muat turun tanpa ProtonVPN Percuma: 93.78Mbps

Kelajuan muat turun dengan ProtonVPN Percuma: 59.77Mbps

Rugi kelajuan muat turun kami apabila ProtonVPN Free sedang berjalan: 36%

Kelajuan berlaku apabila anda menyambung ke pelayan VPN jauh dari lokasi fizikal anda - kami mengalami penurunan sebanyak 78% yang menghubungkan dari UK ke Amerika Syarikat.

Berikut adalah kelajuan purata yang diharapkan dari UK ke pelayan VPN percuma ProtonVPN lain:

 • USA: 21Mbps (muat turun) & 15Mbps (muat naik)
 • Jepun: 19Mbps (muat turun) & 15Mbps (muat naik)

Walaupun kelajuan ProtonVPN pada pelayan berdekatan mencukupi untuk streaming dan meresap, perkhidmatan ini tidak disokong pada aplikasi percuma.

Untuk mengetahui bagaimana kami menguji kelajuan VPN, anda boleh melihat halaman Bagaimana Kami Semak halaman VPN.

Lokasi Pelayan

Terhad kepada tiga lokasi pelayan VPN

Globe dengan bendera biru3CountriesImej landskap bandar3CitiesImej penanda merah jambuNombor alamat IP yang tidak didedahkan

Versi percuma ProtonVPN hanya membolehkan anda mengakses tiga lokasi pelayan VPN yang berbeza - Jepun, Belanda, dan Amerika Syarikat.

Tangkapan skrin pada Pelayan Percuma ProtonVPN di App

Walaupun ini mungkin tidak menjadi masalah bagi pengguna yang berdekatan dengan pelayan VPN percuma, mereka di mana-mana tempat di dunia secara semula jadi akan mengalami kelajuan yang lebih perlahan apabila menggunakan ProtonVPN Free.

Terdapat sejumlah lapan pelayan VPN individu yang tersedia untuk pengguna percuma, jumlah yang sangat kecil yang juga akan memperlahankan kelajuan pada masa puncak.

Ia tidak mungkin untuk mengebor ke pelayan VPN peringkat bandar, tetapi jika anda menaik taraf langganan Premium ProtonVPN anda akan dirawat ke 11 bandar raya AS dan sejumlah 43 negara di seluruh dunia.

Walaupun ProtonVPN tidak mempunyai pelayan maya, ia menyewa beberapa pelayan telanjang-telus dalam rangkaiannya. ProtonVPN memajak pelayan-pelayan ini dari pusat data yang dipercayai yang membolehkan akses penuh VPN syarikat untuk memastikan dasar log minimum dikekalkan.

Streaming & Torrenting

Pilihan yang buruk untuk streaming dan peminat peminat

Versi percuma ProtonVPN tidak direka untuk menyediakan akses cepat dan mudah tanpa kerumitan ke tapak streaming yang popular. Malah, ProtonVPN Free hanya tidak berfungsi dengan Netflix atau BBC iPlayer.

Memandangkan tidak mungkin untuk menyambung ke pelayan VPN di UK, anda tidak akan dapat menonton BBC iPlayer. ProtonVPN Free tidak akan berfungsi dengan Hulu, sama ada.

Jika anda ingin menonton Netflix dan Hulu menggunakan ProtonVPN, anda perlu menaik taraf kepada langganan premium (pelan Plus dan Visionary).

Torrenting

Walaupun ProtonVPN adalah selamat dan terjamin dengan selamat untuk P2P, ia tidak menyokong torrenting pada mana-mana pelayan VPN percuma - ini adalah ciri yang diperuntukkan semata-mata untuk pelanggan berbayar (Rancangan Asas, Plus dan Visionary).

Popup amaran P2P pada aplikasi Percuma ProtonVPN

Sekiranya anda cuba untuk torrent semasa bersambung ke salah satu pelayan VPN percuma ProtonVPN, mesej amaran ini akan muncul.

Sekiranya anda memerlukan VPN percuma untuk memastikan anda selamat semasa meresap, periksa cadangan kami di sini.

Menolak penapisan

Tidak berfungsi di China

VPN percuma ProtonVPN tidak baik untuk memintas penapisan di negara-negara yang menyekat VPN, sekurang-kurangnya di China.

Bukan sahaja ProtonVPN beroperasi pada OpenVPN, protokol yang paling mudah untuk penapis Great Firewall untuk mengesan dan menyekat, pengguna percuma juga tidak mempunyai akses kepada pelayan Secure Core.

Secure Core direka bentuk untuk menyediakan lapisan tambahan pengekalan dengan mengarahkan trafik melalui pelayan VPN berbilang, tetapi walaupun itu tidak selalu cukup untuk melewati penapis China.

Jika anda memerlukan VPN yang boleh dipercayai untuk China, anda mungkin perlu membayarnya - di sini adalah cadangan utama kami.

Oleh kerana rangkaian pelayan kecil percuma ProtonVPN, ia tidak akan menjadi pilihan VPN yang baik untuk mereka di negara penapisan tinggi yang lain seperti Turki, Rusia, atau UAE.

Platform & Peranti

Apl VPN tersuai untuk platform utama & berfungsi dengan penghala

Apps

Logo WindowsWindowsMac LogoMacLogo iOSiOSLogo AndroidAndroidLogo LinuxLinuxLogo PenghalaPenghala

VPN percuma ProtonVPN boleh didapati di:

 • Microsoft Windows
 • MacOS Apple
 • Android
 • iOS

Semua aplikasi VPN adalah sumber terbuka dan telah diaudit oleh firma perunding SEC Consult, menjadikan ProtonVPN super telus.

Terdapat juga penyelesaian manual manual untuk pengguna Linux.

Tidak seperti rancangan VPN premium, pelan bebas ProtonVPN hanya membolehkan anda menyambungkan satu peranti pada satu masa.

Permainan konsol & Streaming Devices

Logo AppleTVAppleTVAmazon Fire TV LogoAmazon Fire TVLogo ChromecastChromecastLogo NintendoNintendoLogo PlayStationPlayStationRoku LogoRokuLogo XboxXbox

ProtonVPN Free tidak mempunyai sebarang aplikasi asli untuk peranti streaming atau konsol permainan, tetapi terdapat penyelesaian.

Oleh kerana pelan bebas ProtonVPN hanya membolehkan anda menggunakan perkhidmatan VPN pada satu peranti pada satu masa, memasangnya di tahap penghala adalah langkah yang baik jika anda ingin melindungi beberapa peranti, termasuk peranti penstriman seperti Stick Fire TV Amazon dan konsol permainan seperti Xbox atau PlayStation.

Anda boleh mencari senarai lengkap model penghala yang serasi di bahagian sokongan laman web ProtonVPN.

Sekiranya anda pengguna pengguna Fire TV, kami cadangkan anda melihat aplikasi Firestick VPN percuma ini, untuk persediaan yang lebih mudah dan cepat.

Sambungan Penyemak Imbas

ProtonVPN tidak menyediakan sambungan pelayar untuk pengguna percuma atau berbayar. Jika anda mencari VPN percuma dengan sambungan pelayar, lihat Windscribe.

Penyulitan & Keselamatan

Versi percuma menawarkan keselamatan yang mantap sama seperti VPN premium

Protokol Penyulitan Keselamatan Ciri lanjutan

IKEv2 / IPSec

OpenVPN (TCP / UDP)

AES-256

Penyekatan Leak DNS

Penyekatan Membocorkan IPV6

VPN Kill Switch

Split Tunneling

Sila lihat Glosari VPN kami jika istilah ini mengelirukan anda dan ingin mengetahui lebih lanjut.

Pengguna ProtonVPN mendapat manfaat percuma dari segi keselamatan yang sama dengan pelanggan VPN premiumnya, menjadikannya salah satu VPN percuma paling selamat di sekitar.

Tangkapan skrin dari Menu Tetapan Percuma ProtonVPN di App

Aplikasi desktop berjalan secara eksklusif pada OpenVPN, protokol VPN yang paling selamat, supaya anda dapat memastikan bahawa maklumat peribadi anda akan dilindungi. Penyulitan adalah melalui cipher atas AES-256. Aplikasi Android memberikan pilihan untuk berhubung dengan sama ada OpenVPN atau IKEv2, yang juga sangat selamat, sementara aplikasi iOS adalah IKEv2 sahaja.

Ciri suis VPN membunuh adalah sangat penting, kerana ia menghalang alamat IP sebenar anda daripada didedahkan dalam kes penurunan sambungan yang tidak dijangka. Terowong Split juga tersedia, yang membolehkan pengguna untuk mengecualikan beberapa lalu lintas internet dari terowong VPN.

ProtonVPN Free juga melindungi anda daripada kebocoran DNS dan IPv6, seperti yang disahkan oleh ujian kebocoran bebas kami.

Tangkapan skrin hasil ujian bocor pada browserleaks.com

Buang keputusan ujian pada browserleaks.com semasa disambungkan ke pelayan AS percuma ProtonVPN. Kami menguji dari UK.

Malangnya, terdapat segelintir ciri yang terhad kepada pengguna berbayar, seperti pelayan Secure Core ProtonVPN, yang meningkatkan privasi dengan mengarahkan lalu lintas melalui pelayan VPN berbilang. ProtonVPN Free juga tidak mempunyai pelayan yang dioptimumkan untuk digunakan dengan Tor.

Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu pembekal percuma yang paling selamat (dan selamat) yang telah kita lihat.

Kemudahan penggunaan

Penyediaan mudah & aplikasi adat intuitif

Bagaimana untuk memasang & Sediakan ProtonVPN Percuma

 • Tangkapan skrin mengenai ciri-ciri Rancangan Percuma ProtonVPN

  Di laman web ProtonVPN, anda boleh melihat perbezaan antara pelan VPN percuma dan setiap pelan berbayar.

 • Tangkapan skrin ProtonVPN Percuma Muat turun

  Anda perlu menyediakan alamat e-mel anda sebelum anda boleh mula menggunakan VPN.

 • Tangkapan skrin dari ProtonVPN Pengesahan E-mel Percuma

  ProtonVPN menghantar kod pengesahan ke alamat e-mel anda supaya anda dapat mengesahkan akaun VPN anda.

 • Tangkapan skrin dari Wizard Persediaan Percuma ProtonVPN

  Sebaik sahaja anda telah memuat turun fail VPN, wizard pemasangan akan membimbing anda melalui proses persediaan VPN.

 • Tangkapan skrin dari ProtonVPN Masuk Aplikasi Desktop Percuma

  Sebelum anda menggunakan apl VPN untuk kali pertama, anda akan diminta untuk memasuki butiran log masuk untuk akaun yang anda buat.

 • Tangkapan skrin ProtonVPN Skrin Utama Apl Percuma Desktop

  Kami suka jumlah terperinci pada skrin utama aplikasi VPN tetapi peta dunia yang besar kelihatan sedikit tidak perlu.

 • Tangkapan skrin pada ProtonVPN Percuma Desktop App Connected

  Mampu melihat beban pelayan VPN sangat berguna apabila memilih lokasi.

 • Tangkapan skrin dari ProtonVPN Profil Sambungan Percuma

  Anda boleh membuat profil sambungan supaya anda tidak perlu memilih pelayan VPN tertentu setiap kali.

 • Tangkapan skrin pada Tetapan Apl Desktop Percuma ProtonVPN

  Tetapan VPN adalah lebih baik daripada yang kita lihat dari penyedia percuma lain dan datang dengan maklumat kontekstual yang berguna.

Mendapatkan dan menjalankan dengan ProtonVPN Free sangat mudah dan hanya akan membawa anda beberapa minit dari awal hingga akhir.

Sebaik sahaja dimuat turun, aplikasi percuma ProtonVPN adalah seperti yang mudah digunakan sebagai aplikasi premiumnya, dengan lokasi pelayan yang lebih sedikit perbezaan yang hanya ketara.

Tidak seperti banyak VPN percuma, yang dilengkapi dengan topi data yang ketat, ProtonVPN memberikan pengguna percuma jalur lebar tanpa had.

Kami tidak digunakan untuk melihat apa-apa pilihan dikonfigurasikan dari VPN percuma, jadi ia membuat perubahan yang menyegarkan untuk dapat mengkonfigurasi ciri suis pembunuh VPN, perlindungan kebocoran DNS dan togol antara protokol UDP dan TCP.

Maklumat kontekstual boleh didapati di sebelah kebanyakan tetapan ini, yang akan sangat berguna untuk pemula VPN.

Sokongan pengguna

Banyak sumber dalam talian & sokongan sembang langsung secara berselang-seli

E-mel Sumber Dalam Talian
Ya
Ya

Sokongan pelanggan ProtonVPN Percuma jauh lebih baik daripada yang ditawarkan oleh kebanyakan pembekal percuma kami yang lain, tetapi ia tidak mendapat patch pada perkhidmatan premium kerana tiada sembang langsung.

Terdapat pusat sokongan dalam talian yang akan meliputi pertanyaan dan isu penyelesaian masalah VPN asas (gunakan bar carian untuk mengemudi), dan terdapat juga panduan pemasangan langkah demi langkah untuk semua peranti yang disokong, termasuk yang perlu dikonfigurasi secara manual.

ProtonVPN mempunyai sokongan e-mel juga dan ia membantu, jika agak perlahan, menjadikannya agak mudah untuk mendapatkan bantuan yang anda perlukan.

Garisan bawah

Adakah Kami Mengesyorkan ProtonVPN Percuma?

Sekiranya anda mencari VPN percuma, kami pasti mencadangkan ProtonVPN. Ia sangat selamat digunakan, semua aplikasi adalah sumber terbuka, dan ia datang dengan data tanpa had, yang bermaksud bahawa anda boleh melindungi seberapa banyak atau sedikit aktiviti dalam talian anda yang anda inginkan.

Terdapat beberapa kelemahan, seperti had tiga lokasi pelayan dan kekurangan streaming dan sokongan P2P, tetapi ProtonVPN harus menjadi pilihan utama bagi mereka yang mencari tahap privasi yang tinggi tanpa membelanjakan satu sen.

Alternatif untuk ProtonVPN Percuma

Logo Percuma TunnelBear

TunnelBear Percuma

Perkhidmatan VPN percuma TunnelBear membolehkan anda memilih antara 23 lokasi pelayan, yang paling murah hati yang kami lihat untuk perkhidmatan percuma. Ia selamat, terjamin, dan mudah digunakan juga. Baca ulasan TunnelBear Percuma

Berlangganan Logo Percuma

Berlangganan percuma

Tidak ada VPN percuma yang boleh dipercayai dengan Netflix, tetapi Windscribe adalah pilihan yang baik jika anda memerlukan VPN percuma untuk mengkritik. Ia melindungi lalu lintas P2P dengan suis pembunuh VPN dan perlindungan kebocoran DNS. Baca ulasan Windscribe Percuma

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

2 + 6 =

map