Tuntutan VPN Bebas Windscribe menawarkan perkhidmatan percuma “murah hati” untuk mereka “pada anggaran yang ketat”, tetapi adakah mungkin untuk menawarkan produk premium tanpa sebarang kos?

Kami meletakkan versi percuma Windscribe melalui langkah-langkahnya untuk mengetahui:

 • Kenapa tidak berlesen percuma?
 • Betapa selamatnya VPcribed Windscribe?
 • Adakah Windscribe mempunyai suis pembunuh?
 • Adakah Windscribe baik untuk torrenting?
 • Adakah Windscribe menyembunyikan IP anda?

Kami mendedahkan jawapan kepada semua ini, bersama-sama dengan banyak soalan penting lain, dalam tinjauan VPN penuh jangka panjang kami.

Kajian ini hanya untuk versi percuma dari Windscribe VPN. Anda boleh menyemak kajian kami mengenai versi penuh, Windscribe premium di sini.

Contents

Gambaran keseluruhan

Bercerita Kelebihan Percuma & Keburukan

Kebaikan

 1. Kelajuan muat turun tempatan yang boleh dipercayai
 2. Pemilihan pelayan yang baik
 3. Dasar pembalakan yang kuat
 4. Sangat mudah digunakan
 5. Tersedia pada banyak peranti

Keburukan

 1. Penggunaan data dihadkan
 2. Boleh jadi lebih baik untuk streaming

Menggariskan Ringkasan Utama Percuma

Kelajuan Muat Turun Teratas

Dasar Pembalakan

Kebocoran IP, DNS atau WebRTC

Bidang kuasa

Pelayan

Alamat IP

Negara

US Netflix

Torrenting

Bekerja di China

Sokongan

Laman web rasmi

54Mbps
Data Penggunaan Pelayan Anonymous
Tidak
Kanada (Ahli Lima Mata)
Tidak didedahkan
Tidak didedahkan
10
Tidak
Tidak terhad
Tidak boleh dipercayai
E-mel & Sumber Dalam Talian Sahaja
Windscribe.com

Teruskan membaca untuk mencari maklumat lebih lanjut tentang Windscribe Free, serta hasil ujian VPN kami yang mendalam.

Mengenai & Dasar Pembalakan

Siapa yang berangin Bebas?

Windscribe ditubuhkan pada tahun 2016 di Ontario, Kanada, dan ia masih mempunyai ibu pejabatnya di sana hari ini.

Biasanya ini jauh dari lokasi yang ideal untuk perkhidmatan VPN, kerana Kanada adalah sebahagian daripada persekutuan perkongsian data Five Eyes. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada dasar pembalakan minimum Windscribe, bagaimanapun, ini tidak menjadi masalah sama sekali.

Terdapat begitu banyak data yang dikekalkan oleh Windscribe bahawa walaupun ia terpaksa menyerahkan lognya oleh kerajaan tidak akan ada apa-apa untuk dilihat.

Dasar Pembalakan

Dasar pembalakan VPN Windscribe adalah baik, kerana ia menggariskan tanpa istilah yang tidak pasti betapa sedikitnya ia benar-benar dikumpulkan. Ia hanya mengumpul:

 • Jumlah data yang dipindahkan dalam tempoh 30 hari
 • Masa tamat sambungan VPN terakhir anda

Angka-angka ini ditetapkan semula pada permulaan setiap bulan.

Apabila anda bersambung secara aktif ke salah satu pelayan VPN Windscribe, pelayan menyimpan sementara:

 • Nama pengguna OpenVPN / IKEv2 anda
 • Masa sambungan
 • Jumlah data yang dipindahkan

Sebaik sahaja anda menamatkan sesi Windscribe anda, maklumat sambungan VPN dipadam.

Maklumat ini hanya dikumpul untuk memastikan perkhidmatan Windscribe dapat beroperasi dengan lancar dan dengan beberapa masalah yang mungkin – tidak ada yang dapat digunakan untuk mengesan aktiviti dalam talian anda kembali kepada anda.

Kelajuan & Kebolehpercayaan

Kelajuan tempatan mendekati 30Mbps

Walaupun kehilangan kelajuan peratusan yang tinggi, untuk perkhidmatan VPN percuma, kelajuan Windscribe masih sangat menjanjikan – walaupun mereka tidak cukup sepadan dengan versi premium Windscribe.

Persembahan Free Windscribe Free kurang konsisten ketika menyambung (dari London, UK) ke Amerika Syarikat dan Kanada, walaupun.

Keseluruhan kelajuan yang kami rakam dengan Windscribe Free adalah baik, walaupun jika kehilangan kelajuan minimum adalah asas untuk keperluan anda maka anda mungkin ingin mempertimbangkan Hotspot Shield VPN sebagai gantinya.

Keputusan kelajuan dari lokasi fizikal kami di London (sambungan gentian optik 100Mbps) ke pelayan ujian London.

Sebelum menggunakan Windscribe Free:

 1. Muat turunMbps

  98

 2. Muat naikMbps

  86

 3. Tinjauan bebas bertulisPingCik

  10

Apabila disambungkan ke Windscribe Free:

 1. Muat turunMbps

  28

 2. Muat naikMbps

  29

 3. Tinjauan bebas bertulisPingCik

  17

Kelajuan muat turun tanpa Berlangganan Bebas: 98Mbps

Kelajuan muat turun dengan Berlangganan Bebas: 28Mbps

  Kajian Rangkaian Expat saya

Rugi kelajuan muat turun kami apabila Windscribe Free sedang berjalan: 71%

Kelajuan muat naik Windscribe Free adalah, dalam kebanyakan kes, lebih cepat daripada kelajuan muat turunnya, menjadikannya pilihan yang baik untuk mengurai (menyedari topi data walaupun). Kekerapan negara sama dengan 18ms tidak sesuai untuk permainan bebas lag.

Menyambung ke Amerika Syarikat dari UK anda boleh mengharapkan kelajuan lebih dari 20Mbps, yang tidak sama sekali buruk. Kelajuan berpandukan Eropah adalah sebahagian besarnya sama dengan yang kita ukur di UK.

Syukurlah, seperti rakan sejawatnya yang dibayar, Windscribe Free adalah sangat konsisten dan kelajuan tidak cenderung untuk mengubah banyak dari satu ujian ke seterusnya. Kami juga tidak mengalami sebarang penurunan sambungan semasa ujian kami.

Kami sedang menguji kelajuan menggunakan protokol OpenVPN, kerana ini tersedia secara meluas dalam perkhidmatan VPN dan dengan itu membantu kami mengekalkan tahap konsistensi yang tinggi dalam hasil kami.

Perlu diingatkan, bagaimanapun, aplikasi Windscribe lalai pada permulaan untuk IKEv2, yang diklaim sebagai protokol terbaik, sehingga anda dapat melihat kelajuan yang lebih cepat jika anda menyambungkan cara ini.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana kami menguji prestasi VPN, sila lihat metodologi ujian VPN kami.

Lokasi Pelayan

Pelayan di 22 bandar tersebar di 10 negara

Globe dengan bendera biru10CountriesImej landskap bandar22CitiesImej penanda merah jambuNombor alamat IP yang tidak didedahkan

Memandangkan bahawa ini adalah versi percuma dari perkhidmatan VPN Windscribe premium, 10 negara pelayan yang disediakan adalah permulaan yang sangat baik, tetapi ia adalah pilihan pelayan khusus Windscribe yang benar-benar kagum dengan kami.

Sebagai contoh, lokasi ‘AS Timur’ membolehkan anda memilih antara pelayan VPN Windscribe di Chicago, New York dan Washington DC, ditambah dua di Miami.

Terdapat dua pilihan peringkat bandar di US Central (Atlanta & Dallas), US West (Los Angeles & Seattle) dan lokasi UK juga.

Bercantang Penyambungan sambungan percuma

Malangnya, Windscribe tidak mempunyai pilihan pelayan yang tersedia di Amerika Selatan, Afrika atau Australia, dan keseluruhan Asia disalurkan menerusi satu pelayan VPN di Hong Kong. Terdapat juga tidak menunjukkan betapa banyak pelayan VPN atau alamat IP yang beroperasi, yang mengecewakan.

Sekiranya anda mahukan akses ke pelayan di lokasi tersebut, ditambah dengan puluhan lagi, anda perlu meningkatkan versi premium dari VPN Windscribe.

Streaming & Torrenting

Tidak berfungsi dengan penstriman tetapi mengotorkan dibenarkan

Windscribe Free adalah VPN yang lemah untuk streaming.

Pelayan penstriman Windscribe (dikenali sebagai ‘Windflix’) dikhaskan untuk pengguna berbayar, jadi tidak hairanlah bahawa kami tidak dapat menyahsekat US Netflix dalam ujian kami.

BBC iPlayer juga sukar untuk disiarkan, dan kami tidak dapat mengaksesnya dalam ujian terbaru kami. Kami mempunyai lebih banyak nasib streaming melalui proxy pelayar Windscribe, walaupun, tetapi ini tidak menawarkan jenis keselamatan yang sama seperti VPN penuh.

Tidak ada maklumat dalam FAQs Windscribe mengenai mengakses perkhidmatan penstriman, dan tidak juga ‘Garry’ bot perbualan secara langsung sangat membantu, jadi itu adalah kes pemeriksaan semula secara berkala untuk melihat apakah keadaan berubah.

Jika penstriman sangat penting kepada anda maka anda harus benar-benar berfikir tentang menggunakan perkhidmatan VPN berbayar. Lihat VPN terbaik kami untuk streaming, atau bandingkan dengan melihat VPN terbaik keseluruhan kami, ExpressVPN.

Torrenting

Torrenting bekerja dengan baik untuk kami dalam ujian, dan nampaknya dibenarkan pada majoriti pelayan VPN Windscribe Free, yang bagus. Torrenters juga akan mendapat manfaat daripada ciri beralih membunuh Windscribe, perlindungan kebocoran DNS dan dasar privasi pepejal.

Oleh itu, tidak hairanlah, bahawa Windscribe adalah VPN percuma kegemaran kami untuk mengkritik. Cap data bulanan 10GB akan selalu menjadi faktor pembatas di sini, walaupun.

Menolak penapisan

Pilihan yang boleh dipercayai pada desktop tetapi tidak begitu mudah alih

  Kajian ZenMate

Dengan jumlah protokol VPN yang tersedia, sekurang-kurangnya di desktop, Windscribe Free harus menjadi pilihan yang boleh dipercayai untuk memintas penapisan di tempat-tempat seperti China.

Apabila kami bertanya Setuju bagaimana berkesan percaya aplikasi VPNnya boleh memintas blok penapisan, Windscribe memberitahu kami bahawa ia boleh ‘memukul-dan-terlepas’ di telefon bimbit, tetapi harus mengendalikan masalah tanpa masalah pada desktop.

Apabila kami menyemak subreddit Windscribe, ia kelihatan menjanjikan untuk pengguna di China, dengan beberapa menyatakan ia adalah perkhidmatan yang paling boleh dipercayai untuk negara di sana.

Komen mengenai subreddit Windscribe menggambarkan prestasi cemerlangnya di China

Ini bermakna versi percuma dari Windscribe juga harus menjadi penyelesaian VPN yang berkesan bagi mereka di negara penapisan tinggi lain seperti Turki, Iran, dan Arab Saudi, walaupun rangkaian pelayan yang terhad bermakna kelajuan anda mungkin akan menderita.

Platform & Peranti

Serasi dengan semua platform utama

Apps

Logo WindowsWindowsMac LogoMacLogo iOSiOSLogo AndroidAndroidLogo LinuxLinuxLogo PenghalaPenghala

Kami menguji apl VPN percuma Windscribe pada sistem dan peranti operasi kami yang lengkap, termasuk Windows, MacOS, iOS, Android dan Linux, dan secara konsisten terkesan sepanjang.

Anda juga boleh memasang Windscribe pada tahap penghala, dan tidak ada batasan pada bilangan sambungan serentak yang anda boleh, walaupun penghala memasang di rangkaian rumah anda akan mengalirkan topi data anda terlalu cepat.

Permainan konsol & Streaming Devices

Logo AppleTVAppleTVAmazon Fire TV LogoAmazon Fire TVLogo ChromecastChromecastLogo NintendoNintendoLogo PlayStationPlayStationRoku LogoRokuLogo XboxXbox

Windscribe Free juga boleh didapati di seluruh peranti tambahan, seperti Amazon Fire TV Stick dan Apple TV, yang jarang berlaku untuk perkhidmatan VPN percuma.

Perhatikan walaupun – peranti tersebut masih akan memakan data dari elaun yang sama kerana semua peranti lain yang anda telah memasang Windscribe pada.

Sambungan Penyemak Imbas

Logo ChromeChromeLogo FirefoxFirefox

Windscribe Free shares sambungan pelayar Google Chrome dan Mozilla Firefox bersamaan dengan premiumnya. Mereka telah dikemas kini dan kami sangat suka bagaimana mereka bekerja dan merasa.

Ekstensi penyemak imbas adalah proksi, bukan VPN penuh – tetapi ini adalah praktik yang lazim dan tidak berani untuk menyembunyikannya (kami berharap yang sama dapat dikatakan dari semua penyedia VPN).

Tidak seperti VPN yang betul, proksi tidak akan melindungi sepenuhnya data anda dan hanya akan mengalihkan trafik yang melewati penyemak imbas anda. Sebaliknya ia jauh lebih baik daripada apa-apa, dan merupakan langkah berkesan untuk memalsukan lokasi anda.

Tangkapan skrin pelanjutan penyertaan Windscribe

Tambahan ini termasuk beberapa ciri yang berfokus kepada privasi, seperti penyekat iklan, firewall dan alat untuk menghalang anda daripada dikesan oleh pengiklan dalam talian, bersama-sama alat canggih untuk membantu menipu lokasi dan masa penyemak imbas anda.

Anda juga boleh memperuntukkan ejen pengguna secara rawak, yang menghalang pelayar anda daripada dapat menentukan OS dan penyemak imbas yang anda gunakan.

Semua ciri ini tersedia untuk kedua-dua akaun percuma dan berbayar – satu-satunya perbezaan adalah bilangan lokasi yang tersedia.

Kami sangat menyukai suite privasi dan keselamatan ini. Plus reka bentuk yang minimum membolehkannya berasa ringan walaupun dengan semua ciri-ciri ini.

Satu ciri yang ingin kita lihat ialah integrasi aplikasi desktop. Pada masa ini, add-on hanya membenarkan anda melihat sama ada atau tidak VPN komputer anda sedang berjalan. Semoga ini akan dinaik taraf untuk membolehkan kawalan VPN penuh dari penyemak imbas anda.

Penyulitan & Keselamatan

Sama seperti selamat seperti versi berbayar

Protokol

Penyulitan

Keselamatan

Ciri lanjutan

IKEv2 / IPSec

OpenVPN (TCP / UDP)

Proprietari

AES-256

Penyekatan Leak DNS

Penyekatan Membocorkan IPV6

Menyokong Pelabuhan TCP 443

VPN Kill Switch

Sila lihat Glosari VPN kami jika istilah ini mengelirukan anda dan ingin mengetahui lebih lanjut.

Windscribe Free membolehkan anda mengakses tetapan persis privasi yang diberikan dalam versi penuh aplikasinya, yang bermaksud anda boleh memilih daripada empat protokol VPN yang berbeza:

 • OpenVPN (kegemaran kami)
 • IKEv2
 • Stealth
 • WStunnel
  Kajian Tunnel Persendirian

Windscribe Free juga dilengkapi dengan ciri suis pembunuh VPN, melindungi anda daripada sebarang sambungan sambungan yang berpotensi, dan anda juga boleh memilih untuk menetapkan alamat IP secara manual.

Tinjauan bebas bertulis

Terdapat juga beberapa tetapan VPN canggih pada apl desktop Windscribe, dari konfigurasi proksi untuk bagaimana anda menyukai pelayan anda disusun. Ia hanya memalukan bahawa hampir semua ciri-ciri ini tidak tersedia di aplikasi mudah alih.

Tangkapan skrin hasil ujian kebocoran Windscribe di browserleaks.com

Inilah yang dilihat browserleaks.com semasa kami bersambung dengan pelayan Atlanta Windscribe Free

Kami juga menguji Windscribe Free VPN untuk IP dan kebocoran DNS dan ia diluluskan dengan warna terbang, membuktikan ia akan menjadikan anda selamat dalam talian.

Windscribe juga baru-baru ini mengumumkan pengenalan ad-tracker dan penghalang malware baru, yang dikenali sebagai R.O.B.E.R.T, yang boleh didapati di kedua aplikasi percuma dan berbayar. Ini berbeza dengan yang ditawarkan oleh perkhidmatan VPN yang lain kerana ia mengandungi lapan blok senarai individu serta ciri senarai putih tersuai. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai R.O.B.E.R.T. di sini.

Kemudahan penggunaan

Moden dan mudah digunakan

Bagaimana untuk memasang & Sediakan Berlesen Percuma

 • Tangkapan skrin pada butang muat turun apl tersuai di laman web Windscribe

  Apabila anda tidak memuat turun di telefon bimbit, ini adalah pilihan yang akan anda sampaikan di laman web Windscribe – hanya pilih OS pilihan anda.

 • Tangkapan skrin wizard pemasangan untuk aplikasi Windows Windscribe Free

  Sebaik sahaja anda menjalankan fail persediaan anda diberi dua pilihan untuk pemasangan – ‘Express Install’ akan menjadi baik untuk kebanyakan pengguna.

 • Tangkapan skrin tetingkap persediaan yang lengkap untuk aplikasi Windows Windscribe Free

  Beberapa saat kemudian pemasangan anda akan dilakukan – itu mudah.

 • Tangkapan skrin utama aplikasi Windows Windscribe Free

  Skrin yang anda bentangkan ketika bootlah Windscribe Free – yang sama seperti pada versi premium. Sama ada pilih pelayan dari drop down atau hanya klik butang kuasa untuk segera terhubung.

 • Tangkapan skrin dari senarai pelayan Windscribe Free

  Senarai pelayan yang diperluas. Bendera dengan ikon bintang pada mereka dikhaskan untuk membayar pengguna. Anda boleh mengetuk mana-mana negara untuk melihat senarai pelayan tingkat bandar – walaupun hanya ada satu.

 • Tangkapan skrin menu tetapan di aplikasi desktop Windscribe Free

  Terdapat banyak pilihan lanjutan untuk pengguna yang suka bermain-main dengan tetapan – walaupun ia tidak begitu menarik seperti menu utamanya.

 • Tangkapan skrin mengenai aplikasi Windscribe Free seperti apabila ia disambungkan

  Apabila anda menyambungkan skrin utama menyala biru dan butang kuasa berubah ke kedudukan ‘Pada’. Anda juga boleh menukar suis bunuh dari sini, yang Windscribe memanggil ‘Firewall’.

Terlepas dari platform, aplikasi VPN percuma Windscribe kelihatan sama seperti versi premium. Ini bermakna anda mendapat pengalaman pengguna yang mudah, intuitif dan licik.

Tidak ada iklan, sama ada yang menghembuskan nafas udara segar di dunia VPN percuma.

Windscribe membentangkan anda dengan rangkaian pelayan VPN dan butang kuasa: hanya pilih lokasi anda, matikannya dan anda sudah siap dan berjalan dalam beberapa saat.

Sokongan pengguna

Sumber dalam talian yang berguna tetapi tiada sembang langsung

Sokongan e-mel melalui borang dalam talian

Sumber Dalam Talian

Ya
Ya

Windscribe tidak mempunyai sokongan sembang secara langsung, yang mengecewakan untuk pembekal VPN saiznya. Perkara yang paling dekat dengan sokongan chat perbualan ialah bot perbualan automatik – yang terbukti tidak berguna ketika kami bertanya soalan itu, dan hanya mengarahkan kami untuk menghantar tiket sokongan supaya kami dapat ‘berbicara dengan manusia’.

Nasib baik terdapat pelbagai panduan bantuan berguna dan FAQ dalam talian, dan anda boleh menghantar tiket sokongan jika anda masih tidak dapat mencari apa yang anda perlukan. Kami juga mendapati subreddit Windscribe sangat berguna, meminta pertanyaan kami yang lebih spesifik secara terperinci.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me