TunnelBear mungkin adalah VPN yang paling menyeronokkan di pasaran - tema beruangnya pasti akan memenangi orang, tetapi ada sesuatu yang grizzly di bawah semua kelucuan itu?

Ini adalah persoalan penting ketika datang ke perkhidmatan VPN percuma, yang sikap lalai kita ke arah tidak percaya, karena lebih sering atau tidak biaya sesuatu - biasanya privasi anda. 

Kami tidak mudah mengesankan, jadi kami meletakkan beruang di bawah mikroskop supaya kami dapat mendapatkan jawapan kepada soalan-soalan ini:

 • Adakah ia VPN yang selamat?
 • Adakah TunnelBear Free baik?
 • Apakah batasannya??
 • Dibayar vs TunnelBear Percuma?

Jika anda berminat dengan versi premium TunnelBear, kami juga menulis ulasan berasingan untuk itu, yang boleh anda baca di sini.

Sebelum kita mula, inilah pandangan pantas dan keburukan TunnelBear Free:

Gambaran keseluruhan

TunnelBear Free Pros & Keburukan

Kebaikan

 1. Muat turun tempatan yang baik
 2. Aplikasi mesra pengguna yang hebat untuk peranti popular
 3. Dasar pembalakan minimum
 4. Sambungkan dengan selamat ke 23 negara
 5. VPN membunuh suis dan perlindungan kebocoran DNS

Keburukan

 1. Cap data bulanan 500MB seberat
 2. Tiada akses kepada Netflix atau iPlayer
 3. Tiada sokongan sembang langsung

Ringkasan Utama Percuma TunnelBear

Kelajuan Muat Turun Teratas

Dasar Pembalakan

Kebocoran IP, DNS atau WebRTC

Bidang kuasa

Pelayan

Alamat IP

Negara

US Netflix

Torrenting

Bekerja di China

Sokongan

Laman web rasmi

52Mbps
Data Penggunaan Pelayan Anonymous
Tidak
Kanada (Ahli Lima Mata)
Tidak didedahkan
Tidak didedahkan
23
Tidak
Tidak terhad
Tidak boleh dipercayai
E-mel & Sumber Dalam Talian Sahaja
Tunnelbear.com

Mengenai & Dasar Pembalakan

Siapa TunnelBear Percuma?

TunnelBear secara bebas ditubuhkan pada tahun 2011, tetapi kini dimiliki oleh McAfee, sebuah gergasi perisian keselamatan Amerika yang berpangkalan di California.

TunnelBear sendiri terletak di Toronto, Kanada. Ini bermakna ia tertakluk kepada undang-undang pengawasan mengganggu dan perjanjian perkongsian perisikan dengan negara seperti AS dan UK.

Dasar menyatakan bahawa ia akan mematuhi agensi penguatkuasaan undang-undang Kanada jika dibekalkan dengan sepina, waran, atau dokumen undang-undang lain.

Tetapi adakah perkara itu sebenarnya?

Kami sama sekali tidak bimbang kerana TunnelBear Free tidak mengumpul apa-apa maklumat yang dapat mengesan kembali aktiviti dalam talian anda kepada anda.

Dasar Pembalakan

Tangkapan skrin mengenai Dasar Privasi TunnelBear IlustrasiDasar pembalakan TunnelBear boleh digunakan untuk pengguna premium dan percuma dan ia adalah salah satu dasar privasi yang jelas yang telah kita lihat setakat ini. 

TunnelBear Free cukup dekat dengan log kosong, mengumpul data yang sangat minima, termasuk lebar jalur yang digunakan, sambungan seumur hidup dan sama ada anda telah berhubung pada bulan lalu.

Metadata sambungan dasar berikut disimpan dan digunakan untuk sokongan pelanggan TunnelBear:

 • Versi OS anda
 • Versi aplikasi TunnelBear yang anda gunakan
 • Jumlah jalur lebar yang digunakan bulan ini
 • Sama ada atau tidak anda telah berhubung pada bulan lepas

Jadi, TunnelBear log beberapa data, tetapi ini tidak dapat dikenal pasti secara peribadi dan digunakan untuk tujuan penyelesaian masalah untuk memantau topi data pada pelan bebas. Dengan kata lain: selamat. 

TunnelBear juga baru-baru ini dipaparkan dalam laporan yang dijalankan oleh CDT (Pusat Demokrasi & Teknologi) pada Isyarat VPN yang boleh dipercayai.

Ia menyatakan bahawa setiap pelayan VPN mempunyai penyulitan cakera penuh, imbasan malware, dan teknik perlindungan pencerobohan, yang direka untuk melindungi privasi pengguna sebanyak mungkin. 

Ia juga mengeluarkan audit tahunan metodologi dan laporan ketelusan dan menjadikannya tersedia untuk orang ramai membaca.

Kelajuan & Kebolehpercayaan

Kelajuan prestasi yang mengejutkan

Keputusan kelajuan dari lokasi fizikal kami di London (sambungan gentian optik 100Mbps) ke pelayan ujian London.

Sebelum menggunakan TunnelBear Free:

 1. Muat turunMbps

  95

 2. Muat naikMbps

  78

 3. Tinjauan Percuma TunnelBearPingCik

  12

Apabila disambungkan ke TunnelBear Free:

 1. Muat turunMbps

  52

 2. Muat naikMbps

  45

 3. Tinjauan Percuma TunnelBearPingCik

  34

Kelajuan muat turun tanpa TunnelBear Percuma: 95Mbps

Kelajuan muat turun dengan TunnelBear Percuma: 52Mbps

Rugi kelajuan muat turun kami apabila TunnelBear Free sedang berjalan: 46%

Kelajuan TunnelBear Free adalah mengejutkan baik - hampir secepat perkhidmatan premium. Ia membolehkan penstriman bebas penimbal dan muat turun fail berganda. 

Namun, prestasi TunnelBear Free terhad kepada topi data bulanan 500MB. Ini membuat ujian sangat memakan masa, kerana kami terus mencapai had lebar jalur kami dan terpaksa membuat empat akaun yang berbeza. 

Latensi tempatan juga merupakan salah satu yang paling rendah yang kita lihat dari VPN percuma - hanya 8ms di London (di mana kita berasaskan). Walaupun, pemain yang berminat mungkin ingin mempertimbangkan alternatif yang menawarkan masa ping lebih rendah, seperti salah satu pilihan utama kami, IPVanish. 

Lokasi Pelayan

Rangkaian bersaiz yang layak untuk perkhidmatan percuma

Globe dengan bendera biru23CountriesImej landskap bandar23CitiesImej penanda merah jambuNombor alamat IP yang tidak didedahkan

Untuk perkhidmatan VPN percuma, rangkaian pelayan TunnelBear Free adalah saiz yang baik: terdapat 23 negara yang tersedia. Lokasi yang popular dilindungi, dan terdapat beberapa yang terletak di Asia dan satu di Amerika Selatan, tetapi tidak ada di Afrika. Jika anda tinggal jauh dari pelayan anda mungkin mengalami prestasi VPN yang lemah. 

Tangkapan skrin daripada Senarai Lokasi Pelayan TunnelBear

TunnelBear Free tidak mempunyai pilihan pelayan VPN peringkat bandar, tetapi ini juga berlaku dengan perkhidmatan premium.

Streaming & Torrenting

Sepenuhnya tidak berharga untuk penstriman dan penat

TunnelBear Free adalah sama sekali tidak baik untuk streaming.

Ia tidak berfungsi untuk Netflix atau BBC iPlayer, dan cap data bulanan 500MB bermakna bahawa anda tidak dapat menonton lebih daripada setengah jam kandungan video HD sama ada.

Sekiranya anda mencari akses cepat dan mudah ke tapak penstriman yang popular, anda kemungkinan besar akan mempertimbangkan pembekal yang dibayar - pilihan utama kami ialah ExpressVPN.

Torrenting

Tetapi TunnelBear Free baik untuk mengerikan? Kami boleh mengesahkan bahawa TunnelBear Free adalah VPN yang selamat yang membolehkan torrenting di semua lokasi.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memuat naik atau memuat turun banyak kandungan tanpa kehabisan data. Ini memalukan memandangkan kelajuan pelayan tempatan yang hebat dan dasar privasi yang mantap.

TunnelBear Free mempunyai suis pembunuh VPN yang akan membantu memastikan anda selamat semasa mengutuk, yang baik, sementara dasar pembalakannya bermakna aktiviti anda disimpan secara peribadi.

Jika anda mencari untuk torrent dengan VPN, yang terbaik adalah untuk melawat VPN percuma kami yang terbaik untuk menyerang di sini.

Menolak penapisan

Mod GhostBear menyembunyikan penapisan, tetapi tidak di China

Sekatan keras China terhadap pembekal VPN bermaksud bahawa TunnelBear Free tidak akan berfungsi di dalam negara.

TunnelBear Free menawarkan alat pengungsian tambahan untuk membantu memintas Great Firewall (mode GhostBear), tetapi tidak dijamin berfungsi 100% masa. Ada yang mengadu bahawa ia tidak berfungsi sama sekali.

Tangkapan skrin GhostBear Mode Graphic Pada Laman Web TunnelBear

Jika anda memerlukan VPN untuk China yang pasti berfungsi, rujuk panduan kami untuk VPN Terbaik untuk China.

Namun, TunnelBear Free tetap menjadi pilihan yang baik untuk negara penapisan tinggi lain, seperti Turki dan UAE, terima kasih kepada protokol GhostBear yang direka untuk menyamarkan sambungan anda ke VPN.

Cap data, sekali lagi, adalah satu isu, tetapi ia akan melakukan tugas itu jika anda perlu mengakses laman web yang disekat dengan cepat.

Platform & Peranti

Peranti yang popular dilindungi, tetapi tiada penyelesaian manual

Apps

Logo WindowsWindowsMac LogoMacLogo iOSiOSLogo AndroidAndroidLogo LinuxLinux

VPN percuma TunnelBear boleh didapati di:

 • Windows
 • Mac
 • iOS
 • Android 

Ia juga boleh didapati, dengan beberapa konfigurasi manual, di Linux. Tidak ada jalan penyelesaian manual untuk platform lain, malangnya, termasuk penghala. 

Anda boleh menggunakan aplikasi TunnelBear Percuma pada sehingga lima peranti sekaligus. Tetapi dengan topi data 500MB itu, kami tidak akan menasihati.

Tangkapan skrin dari Laman Web TunnelBear

Sambungan Penyemak Imbas

Logo ChromeChromeLogo FirefoxFirefox

TunnelBear menawarkan sambungan proksi untuk Google Chrome, Mozilla Firefox, dan pelayar Opera.

Ini tidak memberikan tahap perlindungan yang sama seperti aplikasi tersuai lain, walaupun, kerana mereka tidak VPN penuh. Sambungan pelayar proksi TunnelBear hanya akan menyembunyikan alamat IP anda untuk mengakses kandungan yang disekat.

Penyulitan & Keselamatan

Langkah keselamatan yang sangat baik

Protokol

Penyulitan

Keselamatan

Ciri lanjutan

IKEv2 / IPSec

OpenVPN (TCP / UDP)

AES-256

Penyekatan Leak DNS

DNS pihak pertama

VPN Kill Switch

Split Tunneling

Sila lihat Glosari VPN kami jika istilah ini mengelirukan anda dan ingin mengetahui lebih lanjut.

Adakah TunnelBear Percuma selamat? Nah, ia memberikan tahap privasi yang sama seperti perkhidmatan berbayarnya, yang bagus. 

OpenVPN dan IKEv2 adalah protokol VPN yang digunakan untuk Windows dan iOS, dan OpenVPN digunakan secara eksklusif untuk MacOS dan Android. OpenVPN adalah protokol pilihan kami untuk keseimbangan prestasi dan privasi tetapi IKEv2 sangat selamat juga. 

Di samping itu, penyulitan TunnelBear Free adalah melalui cipher atas AES-256.

Kami juga benar-benar suka 'Mod Berhati-hati', versi TunnelBear Free dari suis pembunuh VPN. Ujian kami juga mengesahkan perlindungan terhadap IP dan kebocoran DNS.

Kemudahan penggunaan

Aplikasi bertema beruang yang menyeronokkan dengan tetapan lanjutan yang baik

Bagaimana untuk memasang & Sediakan TunnelBear Percuma

 • Tangkapan muat turun percuma TunnelBear dalam Kajian VPN TunnelBear Percuma kami

  Cukup klik butang yang relevan untuk mula memuat turun perisian ke peranti anda.

 • Unduh tangkapan pengesahan e-mel TunnelBear dalam TunnelBear Free VPN Review kami

  Anda perlu mengklik pautan dalam e-mel pengesahan anda sebelum anda dapat menyelesaikan proses tersebut.

 • Muat turun terma dan syarat keterlihatan dalam TunnelBear Free VPN Review kami

  Anda harus bersetuju dengan terma dan syarat TunnelBear untuk menggunakan VPN.

 • Tangkapan folder destinasi templat percuma TunnelBear dalam Kajian VPN TunnelBear Percuma kami

  Anda perlu memutuskan di mana peranti anda ingin menyimpan fail pemasangan.

 • Tangkapan skrin wizard pemasangan TunnelBear dalam Kajian VPN TunnelBear Percuma kami

  Wizard pemasangan memberikan anda petunjuk berapa lama lagi anda perlu menunggu.

 • Tangkapan log masuk percuma TunnelBear dalam Kajian VPN TunnelBear Percuma kami

  Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda dan anda bersedia untuk bersambung.

 • Tangkapan terperinci terowongBear dalam TunnelBear Percuma VPN Review kami

  Apabila anda membuka VPN buat kali pertama, TunnelBear membentangkan anda dengan beberapa petua dan petua berguna.

 • Skrin utama TunnelBear skrin terputus sambungan dalam TunnelBear Percuma VPN Review kami

  Sebelum anda menyambung, skrin utama berwarna kelabu dan meminta anda menghidupkan VPN.

 • Tangkapan skrin utama TunnelBear yang disambungkan dalam TunnelBear Percuma VPN Review kami

  Sebaik sahaja anda disambungkan, skrin mengisi warna dan anda boleh melihat baki data yang tinggal anda.

 • Tangkapan skrin keselamatan TunnelBear pada TunnelBear Free VPN Review kami

  Tetapan keselamatan cukup terhad tetapi cukup mudah untuk menghidupkan dan mematikan.

 • Unduh tangkapan skrin cepat TunnelBear dalam TunnelBear Free VPN Review kami

  Anda akan digesa setiap kali untuk tweet tentang perkhidmatan jika anda mahu menerima data tambahan 1GB.

Jika anda suka beruang, anda akan menyukai reka bentuk TunnelBear. Apa yang perlu anda lakukan ialah klik pada lokasi pelayan di peta dunia interaktif dan tunggu beruang ke terowong melalui bumi dan pop keluar di lokasi pelayan pilihan anda. Aplikasinya sangat mudah untuk dipasang dan digunakan.

Anda boleh menjejaki penggunaan bandwidth anda, yang juga sentuhan yang bagus. Kelemahan aplikasi TunnelBear Free ialah anda tidak menerima pop timbul apabila anda melebihi had anda. Ini bermakna jika anda tidak mempunyai mod Mod Kawalan, alamat IP sebenar anda akan didedahkan tanpa anda mengetahui.

Ia menyegarkan untuk melihat VPN percuma yang menawarkan tetapan lanjutan. Namun, menggeser peta dunia TunnelBear untuk mencari lokasi pelayan boleh membosankan selepas anda telah melakukannya beberapa kali.

Sokongan pengguna

Tiada sembang langsung, tetapi sokongan e-mel adalah baik

Sokongan e-mel melalui borang dalam talian

Sumber Dalam Talian

Ya
Ya

Petikan dari Halaman Bantuan TunnelBear

Sokongan pelanggan TunnelBear untuk pengguna percuma ada di sana dengan beberapa yang terbaik yang kita lihat dari perkhidmatan percuma.

Sumber dalam talian disusun dengan baik dan berusaha untuk memastikan kebolehcapaian untuk pemula. 

Walau bagaimanapun, sebagai sokongan pelanggan VPN pergi, TunnelBear agak asas dan tidak menawarkan banyak kepada pengguna berpengalaman yang ingin jawapan terperinci.

Tidak juga ada sembang langsung TunnelBear, hanya bantuan Dukungan Bears melalui e-mel. Kami mengemukakan borang dan menerima respon 24 jam kemudian, yang kemudiannya kami ingin tetapi menjawab soalan dengan baik.

Anda perlu membuat akaun untuk menghubungi sokongan, yang tidak baik untuk mereka yang mempunyai pertanyaan sebelum mendaftar. 

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me