Ebben az útmutatóban tíz országot vizsgálunk meg, ahol a VPN-ek illegálisak vagy korlátozottak, valamint 17 olyan országot, amelyek törvényei jelentősen befolyásolják a felhasználók digitális szabadságait..

a világtérkép illusztrációja.

NYILATKOZAT: Noha ezt az útmutatót alaposan kutatták, nem vagyunk jogi szakemberek, és nem tudjuk garantálni, hogy ezen információk pontosak. Ha tisztázni kívánja a VPN jogszerűségét vagy bármely ország sajátos törvényeit, kérjen szakmai jogi tanácsot.

Jogi a VPN-ek?

A virtuális magánhálózatokat (VPN-k) legálisan a világ minden táján használják. A felhasználók megóvása mellett a kormányzati megfigyeléstől is segít megkerülni a cenzúrát, megkerülni a földrajzi korlátozásokat, és biztonságban marad a nyilvános WiFi hálózatokon..

A VPN használatának jogszerűsége attól az országtól függ, ahol fizikailag tartózkodik.

Az online tevékenységgel kapcsolatos törvények és korlátozások akkor is gyakran homályosak vagy félrevezetőek.

Ebben az útmutatóban a 27 leginkább digitálisan korlátozott országot és a VPN használatára, cenzúrájára és megfigyelésére vonatkozó vonatkozó törvényeinket fedjük le.

Megvizsgáltuk a VPN-törvényeket és korlátozásokat világszerte, és megállapítottuk, hogy a VPN-ek a világ minden táján törvényesek, kivéve a 10 bonyolultabb ország.

Ha az Ön országát nem említi alább, akkor a VPN-ek teljesen legálisak.

Olyan törvényeket találtunk, amelyek jelentősen korlátozzák a digitális szabadságokat 17 másik ország.

Ezeket az országokat az alábbiakban a VPN-ről és a digitális jogok korlátozásáról szóló táblázatokban mutatjuk be, az egyes országok nevével összekapcsolva a digitális jogokkal kapcsolatos konkrét törvények és események mélyebb elemzését..

Az útmutató elolvasása mellett azért is érdemes megismerkedni országának helyi törvényeivel, valamint az Ötszem, a Kilenc Szem és a 14 Szem szövetséggel..

Ezek olyan nemzetközi adatmegosztási megállapodások, amelyek szerint a világ legerősebb nemzetei átadják a személyes adatait és az online tevékenységeiket egymás között, még az internetes felhasználók határokon átnyúló üldözésében is..

Ha az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában vagy Új-Zélandon tartózkodik, akkor a VPN-ek teljesen legálisak.

Ennek ellenére ezekben az országokban gyakran zavaró felügyeleti és adatmegőrzési törvények vannak, amelyeket érdemes megfontolni. Tudjon meg többet erről a VPN joghatóságok útmutatójában.

Tartózkodási helyétől függetlenül a VPN illegális célokra történő használata mindenhol illegális, bár az, ami az egyik országban illegálisnak tekinthető, a másikban legális lehet.

Hol vannak illegális vagy korlátozott VPN-ek??

Térkép, amelyen a VPN-ek illegálisak vagy korlátozottak

A tíz legjobban korlátozott ország

Ország
VPN állapota
Közösségi média blokkok
Cenzúra
Felügyelet
Fehéroroszország Illegális Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Kína Korlátozott Kiterjedt Kiterjedt Kiterjedt
Irán Korlátozott Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Irak Illegális Mérsékelt Mérsékelt kisebb
Észak Kórea Illegális Kiterjedt Kiterjedt Kiterjedt
Omán Korlátozott kisebb Kiterjedt Mérsékelt
Oroszország Korlátozott Mérsékelt Kiterjedt Mérsékelt
pulyka Korlátozott Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Türkmenisztán Illegális Kiterjedt Kiterjedt Kiterjedt
UAE Korlátozott Mérsékelt Kiterjedt Mérsékelt

Táblázat, amely összefoglalja a VPN jogszerűségét és a digitális jogok megsértését a tíz legszűkített országban

Kulcs: A táblázatok országai mindegyik kategóriára megfelelõen vannak megcímkézve, ahol a legerõsebb az „extenzív”, ezt követi a „közepes” és a „kisebb”.

Például egy olyan országban, amelyet a cenzúra oszlopban „kiterjedtnek” jelölnek, számos kapcsolódó törvény és gyakorlat van érvényben, míg a „mérsékelt” címkével ellátott országnak csak néhány lesz. A „kiskorú” megjelölésű országok száma alacsony lesz, ám ez mégis elegendő ahhoz, hogy negatívan befolyásolja a felhasználók jogait.

1Belarus

A VPN-k illegálisak Fehéroroszországban.

Fehéroroszország blokkolta a VPN-eket, mivel úgy véli, hogy ezek a módszer aláássák a törvényt. A Tor-ot, amely névtelen kommunikációt és hozzáférést biztosít a Sötét Webhez, 2016 óta Fehéroroszországban szintén blokkolták.

2015 februárjában az ország Kommunikációs Minisztériuma kifejezetten anonimizált szolgáltatások ellen indult, mint például a VPN-k. Nem világos azonban, hogy a kormánynak mekkora képessége van a növekvő VPN-piac korlátozására.

Meghatározatlan pénzbírság fizet mindenki számára, aki Fehéroroszországban VPN-t használ.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A számítógépes klubok és internetes kávézók működéséről szóló 2007. évi törvény értelmében a beloruszországi internetes kávézók tulajdonosai a biztonsági szolgáltatások betartása érdekében nyilvántartást vezetnek ügyfeleik személyazonosságáról és internetes keresési előzményeiről..
 • A 2009. évi tömegtájékoztatási törvény letiltja az összes olyan hazai és nemzetközi webhelyet, amelyek nem regisztrálnak a belorusz információs minisztériumon.
 • 2012-ben a kormány bevezetett egy törvényt, amely korlátozza a külföldi weboldalakhoz való hozzáférést. Azok, akik belépnek a Fehéroroszország blokkolt webhelyeire, potenciális 120 dolláros bírságot jelentenek. Lehet, hogy nem tűnik szélsőségesnek, de sok belorusz számára a 120 dollár majdnem fél év bért jelent.

Ugyanez a törvény előírja, hogy minden fehéroroszországi internetszolgáltató regisztrálja a felhasználókat és cenzúrázza a webhelyeket a nemzeti feketelistára, amely magában foglalja a pornográf és szélsőséges tartalmakat tartalmazó webhelyeket is..

 • A fehérorosz tisztviselők azonban most gyakran blokkolnak más oldalakat, például olyan független hírügynökségeket, mint a Nasha Niva.
 • A tömegtájékoztatási törvény 2018. évi módosításai teljes ellenőrzést ruháztak a fehéroroszországi információs minisztériumra az összes online erőforrás felett, és utasítják a tartalom minden tulajdonosát rágalmazás vagy hamis információ ellenőrzésére..
 • A tömegtájékoztatási törvény módosításai azt is megtiltják, hogy a beloruszországi külügyminisztérium különleges akkreditáció nélkül külföldi médiában részt vegyenek a felhasználók..

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

2China

Egy nő virágokat fektet a táblán a Google kínai irodái számára

Kína, 2010. A Google bezárja webhelyét az országban a cenzúrával és a kormánygal folytatott viták után. Hitel: Wenn Rights / Alamy

Kínában csak a kormány által jóváhagyott VPN-k vannak törvényesek.

A VPN szolgáltatóknak szigorú jóváhagyást kell szerezniük a Kínai Kommunista Párttól, mielőtt az országban működni tudnának. Ez gyakran magában foglalja olyan feltételek elfogadását, amelyek aláássák a VPN célját, mint például a naplózás, és ez értelmetlenné tesz a magánélet vonatkozásában..

A VPN „engedély nélküli” használata Kínában akár 15 000 jüan (durván 2200 dollár) bírságot eredményezhet.

Ennek ellenére sok ember továbbra is kívánja használni a VPN-eket Kínában. Ha ez vonatkozik rád, azt javasoljuk, hogy keresse fel a legjobb kínai VPN-hez vezető útmutatónkat .

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A Freedom House szerint a büntető törvénykönyv 2015. évi módosításai akár hétéves börtönidőt vezettek be azok számára, akiket „téves információ” a közösségi médiában terjesztésében bűnösnek találtak. Nem egyértelmű, hogy mit számít "félrevezető információnak", azaz a hatóságok igazolhatják a tisztességtelen letartóztatásokat.
 • A 2015. évi terrorizmusellenes törvény tiltja a kínai felhasználókat a terrorista cselekedetekről szóló információk vagy képek terjesztésével a közösségi médián keresztül. Azt állítja, hogy a társasági alkalmazottaknak a fogva tartás elkerülése érdekében törölniük kell a terrorista tartalmakat, és nyomást gyakorol a magánvállalatokra, hogy a felhasználói adatokat átadják a kínai hatóságoknak..
 • A 2017. évi kiberbiztonsági törvény megerősíti az internetes társaságok azon kötelezettségét, hogy biztosítsák a felhasználók valódi neveikkel történő regisztrálását és a felhasználói adatok országon belüli tárolását..
 • A kiberbiztonsági törvény előírja a kínai internetes társaságok számára, hogy segítsék a hatóságokat a nyomozásokban, vagy kockázatot jelentsenek az engedélyük elvesztése miatt.
 • A kiberbiztonsági törvény emellett megerősítette a Kínai Kibertér Közigazgatás (CAC) szerepét, mint a távközlésre és az online tevékenységekre vonatkozó törvények végrehajtásáért felelős felet..
 • A Kínai Kibertér-adminisztráció (CAC) felel az online tartalom és viselkedés figyelemmel kíséréséért, és folyamatosan új törvényeket vezet be, amelyek befolyásolják a felhasználók online tevékenységét.

2017-ben a CAC 176 új szabályt vezetett be az online magatartásra vonatkozóan Kínában.

 • Bármely online tevékenység, amelyről úgy látszik, hogy ellentétes a KKP érdekével, valószínűleg illegális lesz Kínában. A kínai KKP által kidolgozott cenzúra-iránymutatások rendkívül titkosak, miközben a büntető törvénykönyvet gyakran használják az egyének börtönbe küldésének igazolására..
 • Kínát széles körben tekintik a megfigyelési és cenzúrázó technológia vezetõjének, és sokan aggódnak e technológia más országokba történõ exportja miatt..

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

3Iran

Iránban csak az állam által szankcionált VPN-ek vannak törvényesek.

Irán 2013 óta blokkolja a nem szekcionált VPN-ket, míg a szankcionált VPN-ket szigorúan ellenőrzik. A nem szankcionált VPN használatának büntetése Iránban egy évig terjedő börtönbüntetést jelent.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2009. évi számítógépes bűncselekményekről szóló törvény bünteti a felhasználókat kémkedés, hackelés, kalózkodás és adathalász tevékenység miatt, és kriminalizálja az „obszcén tartalom” Iránban történő terjesztését..
 • A szociális média üzenetküldő alkalmazások szervezésére vonatkozó 2017. évi politikák és intézkedések előírják, hogy a külföldi üzenetküldő alkalmazásoknak adatközpontjaikat Iránon belül kell áthelyezniük, és be kell tartaniuk a nemzeti törvényeket..
 • A Freedom House 2017-ben arról számolt be, hogy az iráni hatóságok jelenleg tízezreket blokkolnak a hatóságok által, így az állampolgároknak nincs más választásuk, mint például a VPN-eszközök használata a blokkolt tartalmak elérésére..

Az iráni korlátozott helyek között szerepelnek az emberi jogi csoportok, a külföldi hírlevelek és a politikai ellenzéki csoportok.

 • A belföldi és a külföldi oldalak ára eltérő, még azért is, hogy ösztönözzék a felhasználókat az államilag szankcionált helyi tartalom elérésére. Az iráni jóváhagyott helyszínekre belépők 50% kedvezményt kapnak.
 • A hatóságok most növelik saját részvételét olyan cenzúra-kijátszási eszközökkel, mint például az MTProto, amely az iráni informatikai kommunikációs technológiai minisztérium műszaki infrastruktúráját használja.
 • Mivel a kormány bekapcsolódott ezekbe a cenzúraelkerülési eszközökbe, a felhasználóknak most nincs módjuk megtudni, hogy az ezen alkalmazásokon keresztül küldött adatok biztonságosak-e, vagy az iráni kormány megtekinti és tárolja azokat..
 • Irán blokkolta a hazai internetes vállalatokat, hogy 2019. október 8-án tárolják a tiltott webhelyeket. Ez azt jelenti, hogy a tiltott webhelyeknek külföldi tárhelyszolgáltatókhoz kell költözniük, hogy hozzáférhetővé váljanak..

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

4Iraq

A VPN-k illegálisak Irakban.

A VPN-ket 2014 óta tiltják Irakban. A kormány szerint ez a tilalom célja, hogy megakadályozza a terrorista szervezeteket, elsősorban az ISIS-t, hogy a közösségi médián keresztül befolyásolja a nyilvánosságot..

Az ISIS már nem működik Irakban, de az ország szigorú cenzúra-törvényei továbbra is fennállnak.

Az iraki kormánytisztviselők VPN-eket is használnak, annak ellenére, hogy a „kivétel nélkül” a hivatalos szabály.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Az információs technológiával kapcsolatos bűncselekményekről szóló 2019. évi törvény [tervezet] szigorú börtönbüntetésekkel, például életfogytig tartó börtönökkel bünteti az iraki online kormánykritikusokat..
 • Az Amnesty International bírálta az új törvények átfogó megfogalmazását.

  A törvény tiltja azokat az aktusokat, amelyek aláássák Irak „függetlenségét, békéjét és politikai, katonai biztonságát és gazdasági érdekeit”, amelyek könnyen felölelhetik az online kifejezési hatóságok bármely formáját, amelyek nem értenek egyet.

 • Míg Iraknak kevés olyan törvényje van, amely közvetlenül a cenzúrára utal, az ország gyakran végez internetes leállításokat. Ennek egyik oka, amelyet a kormány gyakran idéz, hogy megakadályozza a hallgatók csalását a vizsgaidőszak alatt, bár ez valószínűtlennek tűnik.
 • Az Amnesty International 2018-ban arról számolt be, hogy a hatóságok bezárták az internetet Irakban annak érdekében, hogy megakadályozzák a tüntetőkkel szemben állami erőszakot ábrázoló videókat vagy képeket a közösségi médiában..
 • Az iraki közösségi média gyakori blokkolással szembesült, például 2014-ben, és legutóbb a kormányellenes tüntetések során, 2019. október 2-án..
 • 2019. október 3-tól az iraki hatóságok teljes internet-leállítást hajtottak végre, amely az ország lakosságának 75% -át érinti. Ez a kormányellenes tüntetések eredménye.

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

5Észak-Korea

A VPN-k illegálisak Észak-Koreában.

Észak-Koreában egyáltalán nem engedélyezett külföldi média, tehát nem meglepő, hogy a VPN illegális. A VPN-használatért fizetett büntetés ismeretlen, mivel Észak-Korea annyira titkos.

Az ország internetet szintén erősen cenzúrázza, a külföldi diplomatáknak tilos azt használni.

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

6Oman

Ománban csak a Szultánság által engedélyezett VPN-k vannak érvényben.

2010 óta Omán megtiltotta az összes VPN-t, kivéve azokat, amelyeket a Szultánság megengedett. Ezek a kivételek csak az ománi vállalati használatra vonatkoznak, plusz alkalmazásokra van szükség, és a naplókat meg kell őrizni.

A személyes VPN-használat Ománban illegális, hogy megakadályozzuk a cenzúrázást. E törvények megkerülésének kísérlete 1300 dollár bírsággal büntetendő.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2002. évi távközlési törvény tiltja az ománi távközlés felügyeletét, kivéve, ha megsértették a „közrendet vagy erkölcsöt, vagy mások jogait.”
 • A távközlési törvény szövege tág, azaz felhasználható a hatóságok tisztességtelen letartóztatásainak igazolására.
 • Ugyanez a törvény hozta létre Ománban a Távközlési Szabályozó Hatóságot. A TRA elkötelezett az ománi „távközlési szolgáltatások szabályozása és fenntartása” mellett, valamint a távközlési törvény végrehajtása mellett.
 • Ománban szigorúan tilos a Qaboos szultán kritikája, megakadályozva egy valóban független média kialakulását.

A médiaközpontok, amelyek nem az állam által irányítottak, ismertek az ománi kormánytól pénzt fogadnak el és öncenzúrát gyakorolnak..

 • Ha az üzletek nem öncenzúrákba kerülnek, akkor fennáll annak a veszélye, hogy akadályozzák, bezárják vagy engedélyüket visszavonják a hatóságok, míg az újságírók büntetőeljárással szembesülhetnek..

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

7Russia

A tüntetõ az egyre növekvõ internetes cenzúra ellen lép fel, és olyan feliratot tart, amely így szól: Ön nem kapcsolja ki az internetet.

Moszkva, Oroszország. 2019. március 10. A tüntető egyre növekszik az internetes cenzúra ellen, és olyan jelzéssel rendelkezik, amelyen fel van tüntetve: „Ön nem kapcsolja ki az internetet.” Hitel: Elena Rostunova

Oroszországban csak a kormány által jóváhagyott VPN-k vannak törvényesek.

Az Oroszországban nem engedélyezett VPN-ek e tilalma állítólag megakadályozza a „jogellenes tartalmakhoz való hozzáférést”. Az orosz internetszolgáltatók érvényesítik a VPN tilalmát, blokkolva a szolgáltatásaikat kínáló webhelyeket..

Az Oroszországban nem jóváhagyott VPN használatáért a büntetés 300 000 RUB (5 100 USD) a felhasználó számára és 700 000 RUB (12 000 USD) a szolgáltató számára.

Ha Oroszországba utazik, és VPN-t kell használnia, javasoljuk, hogy keresse fel az Oroszország számára a legjobb VPN-t tartalmazó útmutatónkat.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A Yarovaya-törvény 2016. évi módosításai szigorú, akár hétéves börtönbüntetést vezettek be a „terrorizmus” online támogatása vagy támogatása érdekében. Széles körű megfogalmazása lehetővé teszi a törvény visszaélését az orosz tisztviselők számára, akik meghatározzák, hogy mi számít a terrorizmusnak.
 • A Yarovaya törvény értelmében az online szélsőségességre való felbujtás akár öt évig is tartózkodhat a börtönben, míg a gyűlölet felbujtása akár 6 évre is felveheti Önt..

  Oroszországban a „szélsőségesség” magában foglalja a nemzeti méltóság megalázását, a kivételes jelleg propagandaját és a terrorizmus nyilvános igazolását. Ezek a kifejezések tág és nyitott az orosz hatóságok általi visszaélésre.

 • A 2019. évi hamis hírek törvényjavaslatát márciusban fogadták el, és tiltja a „hamis hírek” online közzétételét a digitális média és más webhelyek által. A bűnösnek 400 000 rubelt (6000 dollárt) szabhat ki bírságot..
 • A Roskomnadzor (az orosz telekommunikációs őrség) eltávolítási kérelmeket küld ki azok számára, akik hamis híreket online jelentenek. Ezeket „azonnal”, általában 24 órán belül be kell tartani.
 • A 2019. évi internetes sértésekről szóló törvény tiltja Putyin és az orosz hatóságok sértését, valamint olyan tartalom közzétételét az interneten, amely „tiszteletlenségét mutatja a társadalom, az orosz föderáció államának és kormányzati szerveinek”.
 • Az internetes sértésről szóló törvény megsértése esetén büntetés 100 000 rubel (1 570 dollár) vagy 15 napos börtönbüntetés.
 • A 2019. évi szuverén internetes törvényjavaslat formálissá tette Oroszországnak a belföldi internet létrehozására irányuló terveit. Ezt szükséges biztonsági intézkedésként ábrázolták abban az esetben, ha az Egyesült Államokhoz hasonló országok levágják őket az internetről.
 • Sokan azt gyanítják, hogy a szuverén internetes törvényjavaslat azért került elfogadásra, hogy növelje a kormány azon képességét, hogy elnyomja az egyet nem értést.
 • Az orosz kormány arra törekszik, hogy az internetes forgalmat az elkövetkező néhány évben belföldön irányítsa. Ha ez a tervek szerint megy, a felhasználók fokozott kockázatot jelentenek a megfigyelés, a megfigyelés és a cenzúra miatt, mivel a kormány a mély csomag ellenőrzést (DPI) használja. A DPI-t Kína jelenleg hatékony blokkoló eszközként használja a tömegcenzúra végrehajtásához.
 • Oroszország számos webhelyet blokkol, beleértve a Telegram üzenetküldő alkalmazást. A távirat Oroszországban blokkolva van, mert a vállalat megtagadta a titkosítási kulcsok átadását a hatóságoknak. Számos oroszországi felhasználó VPN segítségével továbbra is hozzáférést kapott a Telegramhoz.
 • A politikai ellenzéki oldalak, az LGBTQ-tartalom és az Oroszország Ukrajnával való konfliktusát lefedő oldalak az oroszországi blokkolt webhelyek további példái.

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

8Turkey

Egy nő egy megafonba kiabál a sajtóközlemény részeként, amikor tiltakozik Tukey bevezetése a tartalomszűrés ellen

Isztanbul, Törökország. 2011. május 15. A sajtóközlemény a kormány által a tartalomszűrés bevezetése mellett hozott döntés ellen tiltakozik. Hitel: Evren Kalinbacak

A VPN-ek Törökországban legálisak, de használata korlátozott.

A török ​​kormány 2016 óta korlátozza a VPN használatát, indokolva a fellépést a nemzetbiztonság védelme és a „terrorizmus elleni küzdelem” szempontjából. A Tor-t 10 VPN-szolgáltatóval együtt Törökországban is blokkolták 2016-ban.

Amint a törökországi őrző kutyák megfigyelték, gyakran a kormányt kritizáló emberek büntetik és cenzúrázzák a hatóságokat.

Ha VPN-re van szüksége az ország meglátogatása előtt, elolvashatja a legjobb törökországi VPN-útmutatókat.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • 2011 novemberében a török ​​Információs és Kommunikációs Technológiai Hatóság (BTK) új internetszűrő rendszert vezetett be, a „Biztonságos internethasználat” projektet. Ez az internet-előfizetők számára választhat olyan profilokat, amelyekkel az internetet elérheti.
 • Kezdetben ezek a profilok „családi”, „általános”, „gyermekek” vagy „háztartási” profilok voltak. Azonban a tervek eredeti bejelentését követő tömeges tiltakozások után ezeket a profilokat választható „családi” és „gyermek” profilokra váltották. Ha választják, ezek automatikusan alkalmazzák a BTK által meghatározott engedélyezési listát, és blokkolják azt a tartalmat, amelyet a kormány nem hagy jóvá.
 • Az állami hírszerzési szolgálatokról szóló törvény és a Nemzeti Hírszerző Szervezet 2014. évi módosításai biztosítják a Török Nemzeti Hírszerző Ügynökség számára a személyes és üzleti kommunikációs adatok bírósági végzés nélküli hozzáférésének jogát..
 • A hírszerzési szolgálatok törvénye mentesíti a török ​​ügynököket is a vádemeléstől, ha munkájuk során jogellenes magatartást követnek el..
 • Tilos a jelentéstétel a Török Nemzeti Hírszerző Szervezet tevékenységéről is, és az újságírók akár kilenc évig börtönbe kerülhetnek, ha hírszerzési forrásokból kiszivárogtatott anyagot tesznek közzé..
 • Az interneten közzétett tartalom szabályozásáról szóló 2016. évi törvény (a.k.a az internetes törvény) tiltja a Török Köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a rágalmazását..
 • Az internetes törvény a Wikipedia 2017-es blokkolásához vezetett annak megakadályozása érdekében, hogy a felhasználók hozzáférjenek az oldalakhoz, hivatkozva Törökország részvételére a szíriai konfliktusban..
 • Az internetes törvény alapján Törökországban blokkolhatók a webhelyek és a tartalom, ha azokat „nemzetbiztonsági fenyegetésnek” tekintik. Ezt a kormány önkéntesen értelmezheti, és független híroldalak cenzúrálására használták fel..
 • Az internetes törvény előírja a törökországi host- és hozzáférési szolgáltatók számára, hogy az adatforgalmat akár egy évig megőrizzék.
 • A 2018. évi terrorizmusellenes törvény kriminalizálja Törökországban az „erőszakos módszerek vagy fenyegetések legitimálását, dicsőítését vagy felbujtását” a „terrorista szervezet propaganda” céljából. Ez a törvény a rendkívüli állam állandó hatalmait is jóváhagyja, például gyanúsítottak díjmentes őrizetbe vételét..

  A terrorizmusellenes törvény átfogó szövege Törökországban az újságírókat és az akadémikusokat a kormány megsértéséért megbüntette. A hatóságok kritizálásáért bűnösnek öt év börtönbüntetést lehet kiszabniuk.

 • Az internetes szabályozás 2019. évi módosítása megköveteli, hogy minden Törökországban működő online tartalomszolgáltató, a Netflix-től független híroldalakig, engedélyt kapjon a Törökország Rádió és Televízió Legfelsõ Tanácsától (RTÜK)..
 • Azok a tartalomszolgáltatók, amelyek nem kapnak engedélyt az RTÜK-től, blokkolva vannak. Az engedélyt nyújtó szolgáltatókat megfigyeljük és blokkoljuk, ha bármit közzéteszünk, amelyet a kormány nem hagy jóvá.
 • A közösségi média oldalai, mint például a Facebook, a Twitter és a YouTube, szintén blokkoltak Törökországban. A Facebook és a Twitter gyakran kap eltávolítási kérelmeket.
 • A Twitter jelentései azt mutatják, hogy Törökországból több eltávolítási kérelmet nyújtottak be, mint a világ bármely más országában.
 • Törökország obszccencia alapján rendszeresen blokkolja az LGBTQ webhelyeket és tartalmakat.

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

9Turkmenistan

A VPN-ek Türkmenisztánban illegálisak.

Türkmenisztán 2015-ben betiltotta a VPN-eket a külföldi média cenzúrázásához. A proxyk vagy VPN-k bármilyen használatát Türkmenisztán egyetlen állami tulajdonú ISP-je észlelte és blokkolja.

Türkmenisztán internetet szándékosan árazták fel az emberek használatának megakadályozása érdekében; havi előfizetése 213 dollárba kerül, 8 kbps-ért, ami több, mint az ország átlagos havi fizetése.

A VPN Türkmenisztánban történő használata meghatározatlan pénzbírsággal és megfélemlítő idézettel járhat a Nemzetbiztonsági Minisztériumtól „prevenciós beszélgetés” céljából. .

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

Türkmenisztánban blokkolva vannak a független hír- és közösségi média oldalak, például a Facebook, a Twitter és a YouTube.

 • A WeChat, a Viber és a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásokat 2013. november óta blokkolják.
 • A Türkmenisztánban folytatott internetes tevékenységeket és levelezést a hatóságok ellenőrzik.

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

10UAE

Az Egyesült Arab Emírségekben csak a kormány által jóváhagyott VPN-ek vannak törvényesek.

Az Egyesült Arab Emírségek csak 2012 óta, az arab tavasz alatt engedélyezték a kormány által jóváhagyott VPN-ket. Ennek célja a VoIP szolgáltatások, például a Skype, a WhatsApp és a Facebook használatának visszatartása.

A VoIP-szolgáltatások blokkolását az Egyesült Arab Emírségekben gazdasági és politikai okokból egyaránt volt. Célja, hogy ösztönözze a helyi lakosokat a (meglehetősen drága) előfizetési díj fizetésére a helyi távközlési szolgáltatásokért, az Etislat és a Du számára.

Az Egyesült Arab Emírségek vállalati szervezetek azonban korlátozás nélkül használhatják a VPN-ket.

Ha a VPN-t bűncselekmény elkövetésére használják az Egyesült Arab Emírségekben, a felhasználó börtönbüntetéssel vagy 150 000 AED (megközelítőleg 41 000 USD) és 500 000 AED (kb. 136 000 USD) közötti pénzbírsággal állhat szemben..

Azoknak, akiknek az Egyesült Arab Emírségekbe való utazás előtt szükségük van VPN-re, összeállítottuk útmutatónkat az Egyesült Arab Emírségek legjobb VPN-jéhez.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2012. évi számítógépes bűnözésről szóló törvény 2017. évi módosításai tiltják a vallást, az államot, az uralkodókat és szimbólumokat sértő nyelvet, valamint az online szerencsejátékokat vagy pornográfiát. A törvény kriminalizálja az Egyesült Arab Emírségek internetes használatát tiltakozások felhívására is.
 • A számítógépes bűnözésről szóló törvény 2017. évi módosítása kriminalizálta a „Katar iránti együttérzés” kifejezését, akár 15 éves börtön idővel azok számára, akik.
 • Az Egyesült Arab Emírségek internetszolgáltatóinak blokkolniuk és cenzúrálniuk kell a pornográfnak tekintett vagy az állam hatalmát fenyegető tartalmat, valamint a szerencsejátékokkal vagy terrorizmussal kapcsolatos tartalmakat..

A társadalmi, politikai vagy vallási vélemény online közzététele az Egyesült Arab Emírségekben elegendő a felhasználók börtönbe juttatásához.

 • Az Egyesült Arab Emírségekben a VoIP szolgáltatások, például a Skype és a WhatsApp is be vannak tiltva.

Vissza a leginkább korlátozott táblázathoz

A digitális jog korlátozásokkal rendelkező országok

A következő országok online felügyeleti és cenzúrázási törvényekkel rendelkeznek, amelyeket érdemes megfontolni, ha aggódik az online adatvédelem és biztonság miatt.

17 ország számottevõ digitális jogok korlátozásával

Ország
VPN állapota
Közösségi média blokkok
Cenzúra
Felügyelet
Kambodzsa Jogi Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Kuba Jogi kisebb Kiterjedt Kiterjedt
Egyiptom Jogi Mérsékelt Mérsékelt Mérsékelt
Eritrea Jogi Mérsékelt Mérsékelt Mérsékelt
Etiópia Jogi Mérsékelt Kiterjedt Mérsékelt
Indonézia Jogi Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Kazahsztán Jogi Mérsékelt Kiterjedt Mérsékelt
Malaysia Jogi Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Myanmar Jogi kisebb Kiterjedt Mérsékelt
Szaud-Arábia Jogi Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Szudán Jogi Mérsékelt Kiterjedt Mérsékelt
Szíria Jogi kisebb Kiterjedt Kiterjedt
Thaiföld Jogi Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Uganda Jogi Kiterjedt Kiterjedt Mérsékelt
Üzbegisztán Jogi Mérsékelt Kiterjedt Kiterjedt
Venezuela Jogi Mérsékelt Mérsékelt Mérsékelt
Vietnam Jogi Mérsékelt Mérsékelt Mérsékelt

Táblázat, amely összefoglalja a VPN jogszerűségét és a digitális jogok megsértését 17 másik figyelemre méltó országban

Kulcs: A táblázatok országai mindegyik kategóriára megfelelõen vannak megcímkézve, ahol a legerõsebb az „extenzív”, ezt követi a „közepes” és a „kisebb”.

Például egy olyan országban, amelyet a cenzúra oszlopban „kiterjedtnek” jelölnek, számos kapcsolódó törvény és gyakorlat van érvényben, míg a „mérsékelt” címkével ellátott országnak csak néhány lesz. A „kiskorú” megjelölésű országok száma alacsony lesz, ám ez mégis elegendő ahhoz, hogy negatívan befolyásolja a felhasználók jogait.

1Cambodia

A VPN-k Kambodzsában legálisak.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2015. évi távközlési törvény kriminalizálja a bűncselekmény megtervezését vagy az ingatlanok károsítását, és azokat, akik akár 40 millió KHR (8800 USD) pénzbírsággal és akár hat hónap börtönbüntetéssel büntetik..
 • Ez a törvény bünteti a távközlési berendezések használatát, telepítését vagy építését is, amely „nemzeti bizonytalansághoz” vezet.
 • A törvény nem magyarázza meg, hogy mi tekinthető „nemzeti biztonságnak”, következésképpen visszaélhetővé teheti a kormánykritikusok, újságírók vagy aktivisták szankcionálására..
 • A weboldal és a közösségi média ellenőrzésének 2018. évi kihirdetése minden Kambodzsában működő internetszolgáltató számára előírja a megfigyelési technológia telepítését.

Ez a megfigyelési technológia lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy könnyen blokkolják a közösségi média fiókokat vagy oldalakat, amelyek diszkriminatívnak vagy a nemzetbiztonságot fenyegetőnek tekintik.

 • A 2018. évi hamis hír törvény kriminalizálja a téves információk online közzétételét, és az elkövetőket akár két év börtönbüntetéssel és 1000 USD bírsággal bünteti. Ez a törvény azt is előírja, hogy a weboldalak regisztrálódjanak Kambodzsa információs minisztériumán.
 • A büntető törvénykönyv 2018. évi módosításai büntetéseket vezettek be a király sértéséért a lèse-majesté törvény alapján. Bármely olyan személy vagy média, aki „(király) méltóságát sértő tartalom előállításáért vagy megosztásáért bűnös”, akár öt év börtönbüntetéssel is büntethető, és legfeljebb 10 millió riel (2500 dollár) pénzbírsággal büntethető.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

2Cuba

A turisták és a helyi kubai emberek sorban várakoznak a kubai kormány bejáratánál az ETECSA távközlési társaságának irodájában.

Trinidad, Kuba. 2019. február 10., turisták és helyi kubai emberek sorban várakoznak a kubai kormány bejáratánál az ETECSA telekommunikációs vállalat irodájában. Hitel: őszi égbolt fotózás

A VPN-ek Kubában legálisak.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Kuba alkotmánya azt állítja, hogy a szólásszabadság másodlagos a szocialista ideálok előmozdítása szempontjából. A „forradalomkal” ellentétes nézetek kifejezése tilos.
 • A kubai büntető törvénykönyv az egyedeket akár 20 évig börtönbe is vonhatja a közrendet veszélyeztető tevékenységek miatt. Arra is fel lehet használni, hogy visszatartják, átalakítsák vagy felderítsék azokat, amelyek ellentétesek a szocialista normákkal.
 • Az 1996. évi 209. törvényerejű rendelet tiltja az internet használatát a „kubai társadalom erkölcsi elveinek vagy az ország törvényeinek” megsértésére. A törvények tiltják azokat az e-maileket is, amelyek „veszélyeztetik a nemzeti biztonságot”.
 • A Kuba nemzeti függetlenségét és gazdaságát védő 1999. évi törvény tiltja a kormány ellen ellentétes tartalom vagy anyag terjesztését, vagy pedig az USA üzleti embargójának támogatását mutatja, három-nyolc év börtönbüntetéssel azok számára, akik.
 • 2007-ben Kuba bevezette a 127. határozatot. Ez tiltja az olyan információk terjesztését, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, a társadalmi normákat vagy az egyének integritását. Ezenkívül feljogosítja az internetet és az adatszolgáltatókat arra, hogy figyelemmel kísérjék az internetet, és bármilyen bűncselekményt jelentsenek a hatóságoknak.
 • A 179. határozatot 2008-ban vezették be. Ez megszilárdítja az internetet cenzúrázó internetszolgáltatók szerepét, kijelentve, hogy „meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket annak megakadályozására, hogy hozzáférjenek olyan webhelyekhez, amelyek tartalma ellentétes a társadalmi érdekekkel, erkölcstel és jó viselkedéssel; valamint olyan alkalmazások használata, amelyek befolyásolják az állam integritását vagy biztonságát. ”

  Kuba csak az otthoni internet-hozzáférést biztosította polgárai számára 2017-ben, és 2018-ban elkészítette a mobil adatátviteli terveket. Ezen szolgáltatások költsége mellett, Kuba egyetlen szolgáltatója, az állami tulajdonban lévő ETECSA, jelentős cenzúra-ellenőrzést gyakorol. A kubai kommunista párt kérésére az ETECSA jogilag köteles blokkolni és korlátozni a kormány számára kritikus tartalmakhoz való hozzáférést..

 • A kubai megfigyelés és megfigyelés átfogó, az ETECSA célja az volt, hogy megszakítsa a felhasználók internet-hozzáférését, ha olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek sértik a kormány által támogatott társadalmi normákat..
 • Az ez év elején tartott népszavazás során Kubában blokkolták az országon belül és kívül egyaránt kritikus hírportálokat. Ez csökkentette az állampolgárok elfogulatlan információkhoz való hozzáférésének képességét, és segített a Kuba Kommunista Pártjának érvényesíteni a „igen” szavazati propagandát..

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

3Egypt

A VPN-ek törvényesek Egyiptomban.

Meglepő, hogy a VPN-ek legálisabbak Egyiptomban, tekintettel az internetes megfigyelés, megfigyelés és cenzúra mértékére az országban.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Az alkotmány 2013. évi módosításai kimondják, hogy a cenzúra „bármilyen módon” illegális.
 • Ennek a szabálynak azonban vannak jelentős kivételei. Ezek a kivételek magukban foglalják a „háború vagy az általános mobilizáció idején”, vagy amikor a tartalmat „erőszak felbujtására szánták”, vagy megkülönböztető jellegű. Ezen kivételek tág megfogalmazása manipulálható a kormánykritikusok megbüntetésére, korlátozva a szólásszabadságot.
 • A 2015. évi terrorizmusellenes törvény kibővíti az Egyiptomban a „terrorizmus” meghatározását a közrend fenyegetésével. Ez azt is lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy figyelemmel kísérjék az internetet és a közösségi médiát terrorista tartalmak szempontjából.

A terrorizmusellenes törvény életfogytig tartó szabadságvesztéssel vagy halálbüntetéssel bünteti azokat a csoportokat, amelyek a törvények „akadályoztatását” támogatják. Ez közvetlenül érinti az emberi jogi csoportok és aktivisták munkáját az országban. A törvény ötéves minimális börtönbüntetéssel bünteti a terrorizmus előmozdítását vagy támogatását szolgáló webhelyek létrehozását is.

 • Nem csupán, hogy a törvény halálbüntetést vezetett be azok számára, akiket láttak terrorista csoport felállításában vagy vezetésében. Ezenkívül védi azokat a tiszteket vagy katonai tagokat is, akik erőszakot alkalmaznak a civilek ellen.
 • A média- és sajtójogi 2018. évi módosítások kriminalizálták az Egyiptomból és kívülről folyó kiadványok megosztását, amennyiben azok erőszakot, rasszizmust, gyűlöletet vagy intoleranciát előmozdító anyagot tartalmaznak, vagy amely zavarja a nyilvános békét.
 • E törvény értelmében a hamis hírek terjesztése vagy az erőszak előmozdítása érdekében 5000 vagy több követővel rendelkező közösségi médiaszámlák felfüggeszthetők. Ezen számlák tulajdonosai szintén börtönbe kerülhetnek.
 • A 2018. évi számítógépes bűnözésről szóló törvény lehetővé teszi a hatóságok számára a „nemzetbiztonságot fenyegető” webhelyek törvényes blokkolását, és a tiltott webhelyeket látogató egyiptomiakat legfeljebb egy évre lehet börtönbe küldeni. A tiltott helyek alkotóit legfeljebb két évre lehet börtönbe küldeni.
 • Aggodalomra ad okot, hogy az egyiptomi számítógépes bűnözésről szóló törvény azt is előírja, hogy az internetszolgáltatók tartsák meg a felhasználói adatokat, és szükség esetén továbbítsák a hatóságoknak..
 • Az egyiptomi áprilisi alkotmányos népszavazás során a hatóságok blokkolták a Batel nevű ellenzéki petíció („érvénytelen”) oldalát. Ez bizonyítja az egyiptomi hatóságok elérhetőségét és a digitális jogok és szabadságok tiszteletben tartását.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

4Eritrea

A VPN-ek Eritreában továbbra is törvények.

A CPJ által a sajtó- és beszédkorlátozások miatt a világ legcentráltabb országává tüntették fel. Eritrea autoritárius szabálya befolyásolta a felhasználók hozzáférését és az internet használatát is..

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Eritrea városában a lakosságnak csak 1% -a fér hozzá internethez. Azoknak, akik hozzáférni akarnak az internethez, meg kell látogatniuk az internetes kávézókat, ahol kockázatot jelentenek. Az ország nem érhető el mobiltelefonokon keresztül az országban.

A CPJ idézi a Kelet- és Dél-Afrika nemzetközi IKT-politikájáról szóló együttműködési jelentést, amelyben megjegyzi, hogy az eritreai autoritárius rendszer annyira „brutális vagy parancsoló”, hogy az ország internetének további zavarása szinte szükségtelen..

 • Ennek ellenére Eritrea tett néhány lépést annak érdekében, hogy korlátozza a kilátásokhoz való hozzáférést, amelyek rossz fényt vethetnek a kormányra. Az 1996-os sajtótörvény kimondja, hogy a médiának elő kell mozdítania a „nemzeti célokat”, míg a független médiákat 2001-ben betiltották.
 • A kormány 2019. május 15-én blokkolta a közösségi médiához való hozzáférést. Ez állítólag megakadályozta az tiltakozás megszervezését az ország függetlenségének napja előtt, május 26-án..

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

5Ethiopia

A VPN-ek törvényesek Etiópiában.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2008. évi tömegtájékoztatás és az információszabadság hirdetése megerősíti a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát. Ezt azonban gyengíti azáltal, hogy durva bírságot szab ki a rágalmazásért.
 • Ezenkívül szükségtelenül bonyolulttá teszi a médiakereskedelem regisztrációjának és engedélyeztetésének folyamatát is.
 • Az olyan szervezetek, mint például a CPJ, korábban levelet írtak Etiópia miniszterelnökének, Abiy Ahmednek a tömegtájékoztatási törvény felülvizsgálatára..
 • A 2009. évi terrorizmusellenes kihirdetést a távközlési csalásról szóló 2012. évi törvény kiterjesztette az elektronikus kommunikációra.
 • Ezek a törvények bűncselekménnyé nyilvánítják az interneten tett, a terrorizmust ösztönző kommunikációt vagy nyilatkozatokat. A távközlési csalásokról szóló törvény a VoIP szolgáltatásokat is tiltja, mint például a Skype, és kötelezővé tette a felhasználók számára, hogy készülékeiket regisztrálják a kormánynál.
 • A 2016. évi számítógépes bűncselekmény kriminalizálja az online cselekedeteket, például olyan tartalom megosztását, amely „félelmet, erőszakot, káoszt vagy konfliktusokat ösztönöz az emberek között”.
 • A számítógépes bűnözésről szóló törvény bünteti a „gyulladásos tartalom” megosztását akár három év börtönre is. Jelentősen korlátozza a szólásszabadságot, mivel felhasználható a kormánykritikusok elnémítására.

Etiópia számítógépes bűncselekményeinek kihirdetése lehetővé teszi a kormány számára, hogy ellenőrizze és elfogja a digitális kommunikációt. Ez azt is előírja, hogy az internetszolgáltatók és más távközlési szolgáltatók legalább egy évig tárolják a felhasználói adatokat.

 • A gyűlöletbeszédről és a téves információkról szóló, 2019. áprilisban elfogadott törvény kriminalizálja a „gyűlöletbeszédet” és a „hamis híreket”, legfeljebb ötéves és hároméves büntetéssel..
 • A jogszabály átfogó megfogalmazása a szólásszabadság következményeire vonatkozik, mivel felhasználható a kormány és a független média kritikáinak megbüntetésére..
 • A múltban Etiópia gyakran végzett internetes leállításokat és közösségi média blokkokat. Mivel azonban Abiy Ahmed miniszterelnök hatalomra került, az ország több sajtó- és internetes szabadságot tapasztalt.
 • 2018 áprilisában a CPJ nem rögzített újságírókat arra, hogy 14 év alatt először létezzenek rács mögött, és több mint 260 webhely feloldására került sor. Etiópia korábbi médiakibocsátási tilalmát megszüntették, ami azt jelentette, hogy az újságírók visszatérhetnek száműzetésből.
 • Miközben Abiy Ahmed miniszterelnök nagyobb szabadságot adott Etiópiára, a korábbi kormányok által bevezetett elnyomó törvények továbbra is fennállnak.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

6Indonesia

Egy tiltakozó tartja a feliratot, amely felszólít az LMBT-diszkrimináció megszüntetésére a 2019. évi női március részeként.

Yogyakarta, Indonézia. 2019. március 8., az tiltakozó tartja a feliratot, amely felszólít az LMBT-diszkrimináció megszüntetésére a 2019. évi női március részeként. Hitel: Billy Hanggara

A VPN-ek Indonéziában legálisak.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2011. évi állami hírszerzési törvény tudatosan vagy gondatlanul bünteti az ország hírszerzési tevékenységeire vonatkozó bizalmas információk kiszivárgását. Az ebben bűnösnek nyilvánított személyek akár tíz évig is börtönbe kerülhetnek.

Az indonéz állami hírszerzési törvény emellett engedélyt ad a hatóságoknak minden olyan tevékenység vagy egyén „megakadályozására és / vagy leküzdésére”, amely káros a „nemzeti érdekekre vagy a nemzetbiztonságra.” Ezt a hatóságok visszaélésekre készteti. akik elítélték.

 • Az elektronikus tranzakciókról szóló 2016. évi módosítások lehetővé teszik a kormányzati ügynökségek számára, hogy blokkolják a „negatív” és / vagy a közrendet fenyegető tartalmat. A törvény gyűlöletbeszédet, rágalmazást és erőszakos cselekményeket büntetett akár négy év börtönbüntetéssel és 750 millió IDR (54 000 USD) pénzbírsággal..
 • E törvények átfogó megfogalmazása eredményeként felhasználható arra, hogy szankcionálják a felhasználókat valaki címkézésében egy olyan Facebook-üzenetben, amelyet a kormány nem ért egyet.
 • Az indonéziai ETL 2016. évi módosításai szintén megnövelték a tartalmi korlátozásokat anélkül, hogy bármiféle átláthatóságot vagy lehetőséget nyújtottak volna a webhelyek számára a fellebbezésre.
 • A terrorizmus bűncselekményeinek 2003. évi felszámolásáról szóló törvény 2018. évi módosításai. Ez a törvény feljogosítja a hatóságokat arra, hogy elfogják az online és mobil kommunikációt, amelyet terrorista cselekményben való gyanúval gyanúsított személy küld, vagy küld el neki..

Az olyan szervezetek, mint az Human Rights Watch, meghatározták, hogy az Indonézia terrorizmusjogában a „terrorizmus” széles körű meghatározását hogyan lehet visszaélni a kormánykritikusok, környezetvédelmi képviselők vagy vallási csoportok tisztességtelen megfigyelése céljából..

 • 2017-ben Indonéziában létrehoztak egy Nemzeti Kiber- és Titkosítási Ügynökséget, amelynek feladata az internet cenzúrázása a tartalom megfigyelésével és szűrésével..
 • A Kommunikációs és Információs Minisztérium (MCI) 2018 januárjában kiadta a „Cyber ​​Drone 9”, egy A.I. A tiltott tartalom automatikus szűrésére és blokkolására szolgáló rendszer.
 • A blokkolás az egyes internetszolgáltatók szoftverétől függ, ami azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók szükség esetén további webhelyeket is felvehetnek a feketelistákba. Ez tovább korlátozza az információszabadságot Indonéziában.
 • Indonézia gyakran blokkolja az LGBTQ-tartalmakat, a webhelyeket és az iszlámot sértőnek tartott tartalmakat. A Tumblr és más közösségi média oldalak tartalmi blokkokkal szembesültek, 2019 februárjában eltávolították az Instagram fiókot a meleg muszlimok küzdelmeinek ábrázolására..
 • A Reddit, a YouTube és a Vimeo teljesen le vannak tiltva Indonéziában, és néhány VPN-t szintén blokkoltak.
 • 2019. október 28-án az Indonézia Kommunikációs és Információs Minisztériuma bejelentette, hogy most korlátozza a közösségi médiát „a nyilvánosságot veszélyeztető vészhelyzetekben”. Ennek ellenére Johnny G. Plate miniszter elismerte, hogy ez sérti az emberi jogokat..

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

7Kazakhstan

A VPN-ek jelenleg is legálisak Kazahsztánban, a gyakori internetmegszakítás ellenére.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A büntető törvénykönyv 2014. évi módosításai szigorúbbak voltak a megalázásért Kazahsztánban. Szigorúbb büntetéseket vezettek be a hamis hírek terjesztéséért és az állami tisztviselők sértéséért is.
 • E módosítások eredményeként a kazahsztáni hatóságok négy újságírót kérdezték meg, mert a Forbes.kz-nél dolgoztak, amely a hatóságok szerint téves információt terjesztnek..

A törvény kibővítette a Kazahsztánban kriminalizált „társadalmi diszkrét felbujtása” fogalmát is, és elítéli az alkotmányos rend megváltoztatására vagy megdöntésére irányuló felhívásokat. Ennek eredményeként az emberi jogi csoportokat, aktivistákat és független médiaszervezeteket online magatartásuk miatt meg lehet büntetni.

 • A kazahsztáni demokratikus választással kapcsolatos 2018. évi anyagtilalom tiltja a Kazahsztán Demokratikus Kiválasztásával (DVK) kapcsolatos tartalom közzétételét vagy megosztását, beleértve a magánüzeneteket is, akiket Kazahsztánban 2018-ban terrorista csoportnak minősítettek..
 • Az internetes blokkolásáról szóló 2018. évi rendelet legalizálta a webhelyek blokkolását Kazahsztánban, annak ellenére, hogy a hatóságok évek óta ezt tették. A rendelet megengedi a hatóságoknak, hogy blokkolják a webhelyeket „sürgősségi helyzetekben”. Ez a széles terminológia felhasználható bármely olyan weboldal blokkolására, amely nincs összhangban a kormány véleményével..
 • A kazahsztáni hatóságok politikai zavargások idején gyakran végeznek internetes lezárásokat és blokkolnak webhelyeket.
 • A Facebook, a Instagram, a Telegram, a YouTube és a független média oldalak blokkolására került sor Kazahsztánban a 2019. májusban tartott ellenzéki tiltakozások során..
 • 2019 júniusában Kassym-Jomart Tokayev lett az elnök. A választások során néhány VPN-szolgáltatást blokkoltak Kazahsztánban. Ezért indokolt lehet a VPN jövőbeli blokkolása Kazahsztánban, vagy pedig a teljes tilalom.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

8Malaysia

A VPN-ek legálisak Malajziában.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Az 1997. évi számítógépes bűncselekményekről szóló törvény kriminalizálja a számítógépek feltörését vagy „visszaélésszerű használatát” Malajziában. Ezenkívül felhatalmazza a hatóságokat arra, hogy bárki eszközein átkutassanak és eszközökön átkísérjék azokat, akiknek gyanúja áll fenn ezen bűncselekmények egyikének elkövetésében.
 • Az 1998. évi kommunikációs és multimédiás törvény tiltja az online tartalom terjesztését vagy előállítását, amelyet sértőnek, fenyegetőnek, obszcénnek, hamisnak, tisztességtelennek vagy a nemzeti biztonságot fenyegetőnek látnak Malajziában..
 • A malajziai kommunikációs és multimédiás törvény lehetővé teszi a hatóságok számára a kommunikáció elfogását is, ha úgy gondolják, hogy olyan bűncselekményhez kapcsolódnak, mint például a (fent felsorolt) szolgáltatások nem megfelelő használata vagy csalás..
 • A 2012. évi biztonsági bűncselekményekről szóló (különleges intézkedésekről szóló) törvény a malajziai hatóságok számára széles körű hozzáférést biztosít az online és a mobil kommunikációhoz. Kriminalizálja az állammal szembeni viselkedést, vagy felbujtja a „terrorista” cselekedeteket.
 • Ez a törvény lehetővé teszi a rendőrök számára, hogy elhallgassák a kommunikációt, ha úgy vélik, hogy azok bűncselekménnyel kapcsolatosak.
 • Az ülésről szóló törvény 2015. évi módosításai lehetővé teszik a hatóságok számára az összes olyan elektronikus tartalom blokkolását, amely az állam ellen lázadást provokál. A kihágás elkövetői számára Malajziában a maximális börtön ideje három évről hétre nő.

2018-ban a Wan Ji Wan Hussin prédikátor 12 hónapos börtönbüntetést kapott, mert állítólag „zavaró” megjegyzéseket fűzött a Facebookon 2012-ben a Selangor szultánnal kapcsolatban..

 • A malajziai ülésrendelet problematikus, mivel felhasználható bármilyen kormányellenes retorika és érvényes kormánykritika büntetésére. A kormány által nemrégiben megvitatták a törvény felváltását, és ez növelheti a szólásszabadságot Malajziában.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

9Myanmar

A VPN-ek Mianmarban legálisak.

Noha a VPN-ek Mianmarban legálisak, az országban rossz a digitális jogok helyzete, túlságosan átfogó törvények és szigorú büntetőeljárások révén ösztönzik az öncenzúrát..

Mianmarban nincsenek adatvédelmi törvények.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2004. évi elektronikus tranzakciós törvény kriminalizálja az online magatartást, amely veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, a nyilvános békére, a gazdaságra, a kultúrára vagy az országos szolidaritásra. A törvények átfogó megfogalmazása azt jelenti, hogy felhasználható a felhasználók megbüntetésére, csak azért, hogy megosszák a tartalmat, amelyet a kormány elutasít.
 • A 2013. évi távközlési törvény kriminalizálja a rágalmazást és a téves információk szándékos terjesztését.

  2013 és 2017 decembere között a távközlési törvény alapján több mint 100 ügy került a hatóságok elé.

 • A vádlottak túlnyomó része újságírásban vagy aktivizmusban dolgozott. Az egyik személyt börtönbe küldték, hogy élőben közvetítse a fiáról készült videót, amely egy szatirikus játék, amely katonaságot kritizált.
 • A 2014. évi médiatörvény bünteti az újságírókat a mianmari politikai, faji vagy vallási konfliktusok eltúlzásában.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

10Saudi Arabia

A VPN-k Szaúd-Arábiában törvényesek annak ellenére, hogy az ország szigorú cenzúráról szóló törvényei vannak.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A kiberbűnözés elleni 2007. évi törvény tiltja az olyan anyagok küldését vagy előállítását, amelyek „sértik a közrendet, a vallási értékeket, a közerkölcsöt vagy a magánélet szentségét”. Azok, akik ezt teszik, 3 millió SAR (800,00 USD) összegű pénzbírsággal büntethetők. ) vagy akár öt évig börtönbe küldhetik.
 • A 2017. évi terrorizmusellenes törvény megtiltja az egyéneknek, hogy „társadalmi státuszukat vagy a média befolyását felhasználják a terrorizmus előmozdítására” azokkal, akik akár 15 éves börtönbüntetést is kaphatnak..
 • Ez a törvény kriminalizálja a király vagy a koronaherceg leírását oly módon, hogy megrontja a vallást vagy az igazságosságot. A bűnösnek öt-tíz év börtönbüntetéssel lehet büntetni.
 • 2017-ben a kormány sürgette Szaúd-Arábia polgárait, hogy tegyenek jelentést másoknak az államot aláásó tartalom közzétételéről. Azt mondták nekik, hogy ezt tegyék meg a Kolonna Amn („Mindannyian biztonságunk vagyunk”) alkalmazáson keresztül.
 • A VOIP-szolgáltatások legalizálása után a szaúd-arábia hatóságok 2017-ben bejelentették, hogy megkezdik az összes hívás megfigyelését és cenzúrázását..

A felügyeletet tömegesen hajtják végre Szaúd-Arábiában, a kormány szerint a „nemzeti biztonság” védelmének szükségessége.

 • A Szaúd-Arábiában valószínűleg megfigyelés alatt álló politikai, társadalmi és vallási aktivisták.
 • A Szaúd-Arábiában blokkolt webhelyek közé tartoznak a kormány erkölcstelennek tekintett weboldalai, amelyek nagyrészt a pornográfia, a szerencsejátékokkal foglalkozó webhelyek, valamint a síia ideológiát népszerűsítő vagy az LGBTQ-tartalmat megosztó webhelyekre irányulnak..
 • Jamal Kashoggi újságíró hírhedt esete azt mutatja, hogy Szaúd-Arábia hatóságai mennyire hajlandóak elhallgattatni az ellenzéki szavakat. Gyilkosság emlékeztetőként szolgál Szaúd-Arábia valamennyi polgára számára, hogy mi történhet azokkal, akik az ország politikája ellen szólnak.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

11Sudan

A szudáni tiltakozás az uralkodó Átmeneti Katonai Tanács (TMC) ellen az internet teljes áramkimaradása során.

Kartúm, Szudán. 2019. június 30., szudániak tiltakoznak az uralkodó Átmeneti Katonai Tanács (TMC) ellen az internetes teljes elektromos áramkimaradás alatt. Hitel: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live News

A VPN-ek Szudánban legálisak.

Az internethez való hozzáférés Szudánban korlátozott az adatok magas ára és az ország gyenge gazdasága miatt.

2018-ban arról számoltak be, hogy az internet-hozzáférés Szudánban az átlagos felhasználók havi fizetésének csaknem felét fizeti. Ezek a magas árak akadályozzák az internet-hozzáférést a szudáni lakosság körében.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2007. évi informális bűncselekmények elleni küzdelemről szóló törvény (I.T. Crime Act) megtiltja azokat a webhelyeket, amelyek bírálják a kormányt, vagy olyan tartalmat tesznek közzé, amely rágalmazó vagy sértő az „állami erkölcsre”.
 • Ez a törvény korlátozza a szólásszabadságot, mivel lehetővé teszi a szudáni kormány számára annak cenzúrázását, ami ellentétes a párt vonalával.
 • A 2010. évi nemzetbiztonsági törvény lehetőséget ad a Nemzeti Hírszerző és Biztonsági Szolgálatnak (NISS) arra, hogy letartóztassa és cenzúrázza a kormányt kritizáló újságírókat. Ezenkívül mentességet biztosít a NISS-hez a vádemelés ellen, vagyis letartóztatások során megszabadulhat az erőszaktól.

Az Amnesty International korábban beszámolt arról, hogy a NISS hogyan alkalmazott kínzást, fogva tartást és megfélemlítést a foglyokon.

 • A kiberbűnözés elleni küzdelemről szóló 2018. évi törvény kriminalizálja a „hamis hírek” terjesztését és a külföldiek kritizálását, és megbünteti azokat, akik akár két év börtönbüntetéssel is járnak.
 • A sajtó- és kiadványtörvény 2018. évi módosításai (a.k.a médiatörvény) előírják minden újságíróra, hogy regisztráljon az újságírói tanácsban. Ezenkívül kiterjesztik a sajtó törvényeket a digitális média befolyásolására. Ez azt jelenti, hogy a főszerkesztők felelősek minden, a webhelyükön közzétett tartalomért.
 • Szudánban 2019 júliusában internetes leállás történt, amely jelentősen csökkentette az országon belüli felhasználók kommunikációs képességét. Az internet leállítását Szudán kormányos katonai tanácsa hozta létre a demokrácia előtti tiltakozások elnyomására.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

12Syria

A VPN-ek legálisak Szíriában.

A szíriai hatóságok azonban 2011-ben a Deep Packet Inspection-t (DPI) használták az OpenVPN, L2TP és IPsec VPN-protokollok blokkolására..

Ez miatt a VPN-ekre támaszkodva ezek a protokollok már nem lesznek hatékonyak az ország felhasználói számára.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2001. évi sajtótörvény tiltja a hamis hírek vagy a Szíria „nemzeti egységét” vagy nemzeti érzelmeket fenyegető hírek feladását vagy megosztását. Ez a tág terminológia felhasználható az újságírók, politikai aktivisták vagy ellenzéki csoportok megbüntetésére azért, hogy véleményüket csupán az interneten közzéteszik.
 • A szíriai médiatörvény, amelyet 2011-ben fogadtak el, kriminalizálja az olyan tartalmak közzétételét, amelyek „nemzeti egységét és nemzetbiztonságát fenyegetik”, „gyűlölet-bűncselekményeket” felbujtják, vagy az ország katonaságáról szólnak. Ezért felhasználható újságírók vagy a rendszer ellen felszólalók megbüntetésére.
 • A kiberbűnözés elleni 2012. évi törvény 2018. évi módosításai, más néven Law Nine, speciális bíróságokat hoztak létre a kommunikáció és a technológia visszaélésével kapcsolatos ügyekben..

  A 2018. évi módosítás az eredeti számítógépes bűnözés elleni törvényre épül, amely „mindenkit, aki számítógépes hálózatokon keresztül bűncselekményt ösztönöz vagy előmozdít”, legfeljebb három év börtönbüntetéssel és legfeljebb 600 dollár bírsággal bünteti..

 • A köz- vagy állami stabilitás fenyegetését a bűnözésellenes törvény is kriminalizálta.
 • Ez a törvény felhasználható mindenki megbüntetésére, aki online bírálja a szír kormányt, újságíróktól bloggerekig, és elítéltek a digitális jogok és szabadságok megsértése miatt..
 • Az internet-leállítás gyakori Szíriában, és számos webhely továbbra is blokkolt, ideértve az ellenzéki politikai pártokat és az emberi jogi szervezeteket is.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

13Thailand

Maha Vajiralongkorn thai királyt, Suthida királynőt, hercegnőket és herceget a nagy palota erkélyén látják, miközben üdvözlik a nagyközönséget.

Bangkok, Thaiföld. 2019. május 6., Maha Vajiralongkorn thai király, Suthida királynő, hercegnők és herceg láthatók a nagy palota erkélyén, amikor üdvözlik a nagyközönséget.

A VPN-ek Thaiföldön legálisak, de a kormány gyakran blokkolta őket.

Thaiföld nem az internetes szabadság barátja, az online cenzúrát tömegesen hajtják végre. A dolgok még rosszabbá tétele érdekében a hatóságok nem kínálnak átláthatóságot, amelyen a webhelyeket blokkolják, vagy miért.

A thaiföldi kormány gyakran olyan platformokat kap, mint a Facebook és a Google. A demokrácia-aktivisták, aktivisták és az ellenzéki politikai párt tagjai szintén állandó üldöztetéssel szembesülnek, hogy véleményüket online megosszák.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2007-es év & A számítógépes bűncselekményekről szóló törvény (a.k.a a számítógépes bűnözésről szóló törvény) 2017. évi módosítása felhatalmazza a hatóságokat az online tartalmak blokkolására és eltávolítására, és lehetővé teszi a felhasználói adatok keresetét.
 • Ez a törvény korlátozza a szólásszabadságot Thaiföldön is azáltal, hogy ösztönzi az olyan anyagok cenzúrázását, amelyek sértik a „közerkölcsöt”.
 • Thaiföld lèse-majestéje Thaiföld büntető törvénykönyvének egy speciális része, amely kriminalizálja a monarchia rágalmazását. A Lèse majestét egyre inkább érvényesítik Thaiföldön a 2014-es sikeres katonai puccs óta. Sokan börtönbe kerültek ennek eredményeként.
 • 18 éves börtönbüntetést ítéltek egy 61 éves férfi lèse majesté alatt, mert a Facebookon videókat tettek közzé, amelyeket a hatóságok a monarchia sértésének tartottak..

 • 2019. október 8-án a digitális gazdaságért felelős miniszter bejelentette, hogy Thaiföldön a WiFi szolgáltatásokat kínáló üzleteknek vagy kávézóknak 90 napig naplót kell vezetniük az internetes forgalomról. Ennek célja, hogy a tisztviselők hozzáférhessenek a számítógépes bűncselekményekről szóló törvény 26. cikke szerinti információkhoz.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

14Uganda

A VPN-k Ugandában legálisak.

Míg a VPN-k technikailag legálisak Ugandában, a kormány felkérte az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják őket, mivel ezeket gyakran használják az ország szociális médiaadójának megkerülésére..

Az ugandai internetszolgáltatóknak blokkolniuk kell azokat az oldalakat is, amelyeket az UCC nem regisztrált (Ugandai Kommunikációs Bizottság).

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A 2002. évi terrorizmusellenes törvény tiltja a „terrorizmust” támogató tartalom közzétételét és terjesztését.
 • E törvény széles terminológiája nyitva hagyja a visszaéléseket, mivel a „terrorizmus” úgy értelmezhető, hogy bármi, ami ellentétes a kormánygal. Azok, akik megsértik a törvényt, halállal büntetendők.
 • A kommunikációs törvény 2010. évi rendelete lehetővé teszi az ugandai hatóságok számára, hogy kémkedjék a polgári személyek, valamint a gyanúsított terroristák személyes kommunikációját.
 • A 2011. évi számítógépes visszaélésről szóló törvény kriminalizálja az „sértő kommunikációt”, valamint az elektronikus eszközök használatát „más személy békéjének, csendének vagy magánéletének jogainak megzavarására”. Ez felhasználható a kormány kritikájának céljára, és pénzbírságot vagy börtön ideje legfeljebb egy év.

A 2018. évi szociális médiaadó 2018 júliusában lépett hatályba, és naponta 200 ugandai shillingt vezetett be (5 cent) a szociális média használatáért. Ez az adó több mint 60 közösségi médiaoldalt érint, ideértve a Twitter és a Facebook oldalt is.

 • A kormány szerint a szociális média adójának oka a közszolgáltatásokhoz szükséges pénzszerzés. Museveni elnök tavaly márciusában a pénzügyminisztériumnak küldött levelében sürgette az adó bevezetését az online „pletykák” megállításának eszközeként.
 • Az cenzúra Ugandában csak növekszik, a hatóságok minden lehetőséget kihasználnak politikai ellenfelek vagy kormánykritikusok megbüntetésére.
 • Az ugandai fokozódó elnyomás példája a Bobi Wine ellenzéki parlamenti képviselő ellen a közelmúltban folytatott bírósági per. A Bobi Borot 2019. augusztus 6-án vitték a bíróságra Museveni „idegesítő” elnök vádja alatt. Ez megmutatja, hogy miként lehet a törvényeket meghajolni az ugandai politikai ellenfelek és kritikusok megbüntetésére.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

15Uzbekistan

A VPN-ek Üzbegisztánban legálisak.

Ennek ellenére az országnak még kell megtennie a digitális jogok védelmének útját.

A Skype, a WhatsApp és a Viber gyakran blokkoltak Üzbegisztánban, bár a hozzáférést 2018 májusában helyreállították..

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Üzbegisztán 2016. évi módosított büntető törvénykönyve tiltja a gyűlöletkeltő vagy a nemzetbiztonságot fenyegető tartalom megosztását. A büntető törvénykönyv homályos megfogalmazása azt jelenti, hogy a hatóságok felhasználhatják a szólásszabadság visszaszorítására és önkényes letartóztatások végrehajtására.
 • A büntető törvénykönyv 2016. évi módosítása öt évről nyolc évre terjesztette ki a börtönbüntetést azok számára, akiket a nemzetbiztonságot fenyegető tartalom közzétételének bűnösnek találtak..
 • Üzbegisztán saját állami tulajdonú telekommunikációs és internetszolgáltatója, az Uztelecom monopóliummal rendelkezik a piacon. Ez megkönnyíti a kormány számára az internetes leállítás végrehajtását vagy cenzúrázást.

A Uztelecomnak és az összes többi internetszolgáltatónak engedély megszerzéséhez telepítenie kell a megfigyelő berendezéseket a hálózatokba. Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy tömeges megfigyelést végezzen.

 • Üzbegisztán bevezette az állam által üzemeltetett keresőmotort, amely automatikusan kiszűri és elrejti azt a tartalmat, amelyet a hatóságok nem akarnak látni.
 • A kormány blokkolta az emberi jogi szervezetek, például az Amnesty International és az Human Rights Watch weboldalait. Ez azt jelenti, hogy csak olyan eszközökkel érhetők el, mint például VPN.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

16Venezuela

A venezuelai fiatalok tüntetnek a médiában alkalmazott cenzúra és az újságírók üldözése ellen.

Caracas, Venezuela. 2017. június 9., Venezuela ifjúság tünteti fel a cenzúrát a médiában és az újságírók üldözését. Hitel: EFE hírügynökség / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

A VPN-ek jelenleg Venezuelában törvényesek.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • A Resorte-ME törvény (a média felelősségvállalásáról szóló törvény) 2010. évi módosítása kriminalizálja az online üzenetek küldését, amelyek elősegítik a szorongást, zavarják a közrendet, figyelmen kívül hagyják vagy előmozdítják a törvények megsértését..
 • E törvény értelmében a webhelyek súlyos bírságot szabhatnak ki a tiltott tartalom korlátozásának vagy eltávolításának elmulasztásáért, és azokat, akik a nemzetbiztonságra fenyegetőnek tartott tartalmat közzéteszik, börtönbe lehet juttatni.
 • A venezuelai nemzetbiztonsági törvény homályosan van megfogalmazva, és tiltja az olyan magatartást, amely „magában foglalja a nemzet biztonságát és védelmét”. Ez a törvény vonatkozik mind az online tartalomra, mind az üzenetekre, és a bűnösnek ítélt börtönbe kerülhet..
 • A gyűlölet elleni 2017. évi törvény, a tolerancia és a békés egymás mellett élés miatt megtiltja a „gyűlölet vagy intolerancia” reklámozását a média számára, és lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy eltávolítsák az engedélyeket az elkövetőkből és blokkolják weboldalaikat. A gyűlölet-felbujtásban bűnösnek 10 és 20 év börtönre számíthatnak.
 • A venezuelai gyűlölet-ellenes törvény homályos megfogalmazása lehetővé teszi a hatóságok számára a visszaéléseket, akik felhasználhatják az újságírók, aktivisták és kormánykritikusok online magatartásának elítélésére.

2018 januárjában a hatóságok három, a gyűlölet-ellenes törvény alapján tizenévest fogva tartottak azért, mert szociális média hálózatokon és üzeneteken keresztül tiltakoztak a kormány tüntetéseire..

 • 2019-ben kibertér-törvényt dolgoztak ki, amely a hatóságok számára ellenőrzést biztosít a kibertér felett, és létrehoz egy testületet az ország internetének kezelésére és ellenőrzésére. A törvény megengedné a hatóságoknak, hogy megelőző intézkedéseket hozzanak a gyűlölet elleni küzdelem érdekében, ami legalizálhatja az erőszak hatóságok általi felhasználását. Azt is megköveteli a szolgáltatóktól, hogy cenzúrázzák azokat a tartalmakat, amelyeket a hatóságok nem fogadnak el.
 • Számos venezuelai aktivista aggodalmát fejezte ki a kormány általi megfigyelés és esetleges zaklatás mértéke miatt.
 • 2018-ban a venezuelai ISP CANTV megakadályozta Tor Torját az országban, amelyet sok polgár használt a cenzúra megkerülésének egyik módjaként. Ez azt jelenti, hogy a VPN-k népszerű módja az országban a webhelyek blokkolásának.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

17Vietnam

A rendőrség az utcán áll a vietnami zászló előtt.

Ho Si Minh, Vietnam. 2018. november. A rendőrség az utcán áll a vietnami zászló előtt. Hitel: StreetVJ

A VPN-ek Vietnamban legálisak.

Noha a VPN-ek Vietnamban legálisak, az ország hatóságai nyugtalanságok idején alkalmanként korlátozzák az internethez vagy a telefonhálózathoz való hozzáférést..

A közösségi médiát és a hálózatépítő webhelyeket, például a Facebookot és a LinkedIn-t szintén időszakosan blokkolták Vietnamban.

Kapcsolódó törvények & gyakorlatok:

 • Az internetes szolgáltatások és az internetes tartalom online kezeléséről, biztosításáról, használatáról és a.k.a-ról szóló 2013. évi rendelet tiltja a hírek, irodalmi művek és politikai vagy társadalmi kommentárok online megosztását..

Az internetes törvény aggodalomra ad okot az olyan szervezetek körében is, mint az Emberi Jogi Csoport és a Határok nélküli Riporterek. Mindkét csoport megállapította, hogy a törvény szelektíven alkalmazható a kormány ellen fellépő egyének megcélzására.

 • A 2015-ös & A vietnami büntető törvénykönyv 2018. évi módosításai tiltják a felforgatást és az államellenes propagandát. Következésképpen a vietnami hatóságok a büntető törvénykönyvet az online aktivisták üldözésére és börtönbe küldésére használják.
 • A 2019. évi kiberbiztonsági törvény blokkjegyzéssel jár a Vietnamban a szólásszabadságra, mivel megtiltja az állam online kritikáját.
 • A kiberbiztonsági törvény arra készteti a külföldi és a hazai internetes vállalatokat, hogy tárolja a felhasználói adatokat Vietnamban, és szükség esetén átadják a hatóságoknak. A webhelyeknek cenzúrálniuk kell a kormány által „mérgezőnek” tekintett tartalmat is.

Vissza a többi jelentős ország táblázatához

Az útmutatóban szereplő országok mind jelentősek a VPN-használat korlátozása és az egyéb digitális szabadságok vonatkozásában. Ha nem említi országát, akkor a VPN-ek ott legálisak.

Ha további információra van szüksége a VPN-ekről és azok használatáról, akkor tekintse meg a többi útmutatót az útmutatóban.

Ha megbízható VPN-t keres, itt olvashatja el a 2019. évi ajánlásainkat.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me