Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kuten virtuaaliset yksityiset verkot (VPN) ovat kyberturvallisuusalan asiantuntijoiden, aktivistien, ilmiantajien, tutkintatoimittajien ja yksityisyyttä tietävien käyttäjien työkaluja..

Mutta monille Kiinassa VPN-verkot ovat osa jokapäiväistä elämää. Miljoonat käyttäjät ovat riippuvaisia ​​heistä päivittäin kiertääkseen hallituksen asettamaa lohkoa Facebookissa, YouTubessa, Twitterissä, Gmailissa, Google-haussa sekä satoja muita suosittuja verkkopalveluita ja julkaisuja, kuten New York Times..

Nämä päivät saattavat kuitenkin pian päättyä. Kiinan viranomaisten mukaan maaliskuun 2018 loppuun mennessä hallitus sulkee tai kieltää kaikki VPN-palvelut, joita sillä ei ole lupaa, mikä tarkoittaa kaikkia palveluita, joita sillä ei ole näkyvyyttä.

Vaikka tämä ei ole Kiinan hallituksen ensimmäinen VPN-palvelujen torjunta, se on ylivoimaisesti vakavin ja herättää uusia huolenaiheita maan kansalaisten yksityisyydelle..

Kiinan tiukka sensuurijärjestelmä

Kiinan tunnetuksi nimellä Suuri palomuuri, viittaus maan rajojen suojelemiseen rakennettuun historialliseen rakenteeseen, Kiinan Internet-sensuuri ja -valvonta käynnistyivät vuonna 2000 ja kehittyivät lopulta maailman edistyneimmäksi ja kattavimmaksi sensuurijärjestelmäksi..

Kiinan hallitus valvoo ja valvoo tarkasti kansalaistensa pääsyä Internetissä saatavilla olevaan loputtomaan mereen tiiviissä yhteistyössä maan suurimpien teknologia- ja teleyritysten kanssa..

Kiina ei ole ainoa maa, joka asettaa estoja ja rajoituksia Internetiin, mutta se on ylivoimaisesti kykenevin.

Kiina on maailman tehokkain sensuuri ja Internet-snoop

Osa siitä johtuu siitä, että siinä sijaitsevat suuret teknologiayritykset, kuten Baidu, Alibaba ja Tencent. Nämä yritykset tarjoavat vaihtoehtoisia palveluita korvaamaan palveluita, joita tarjoavat yritykset, kuten Google ja Facebook. Mutta heidät erottaa se, että he haluavat jakaa käyttäjiensä tiedot avoimesti hallituksen kanssa.

Vastauksena hallituksen kieltoon kiinalaiset käyttäjät ovat tulleet VPN-palveluihin, jotka auttavat kiertämään valtion sensuureja ja tarkkailijoita salaamalla Internet-liikenteen ja kanavoimalla sen välipalvelimien kautta..

VPN-palvelujen purkaminen

Kiina on ajoittain tiukennut sensuuritoimenpiteitään poliittisesti arkaluonteisissa tilanteissa ja tilanteissa.

Esimerkiksi viime heinäkuussa toisinajattelijan ja Nobelin rauhanpalkinnon voittajan Liu Xiabaon kuoleman jälkeen Kiinan hallitus ryhtyi laajaan pyrkimykseen sensuroida hänen kuolemaansa koskevia uutisia ja poistaa kiinalaisia ​​sosiaalisen median viestejä, jotka ymmärtävät Xiabaoa ja tukivat hänen aktivismiaan..

Myöhemmin lokakuussa ennen kommunistisen puolueen kokoontumista Kiina aloitti WhatsApp-sovelluksen estämisen, joka on yksi harvoista maassa tarjolla olevista ulkomaisista viestipalveluista..

Vaikka Kiina on virallisesti kieltänyt VPN: ien käytön, se on jossain määrin sallinut VPN-palveluntarjoajien toimia maan pinnalla osittain siksi, että se ei voi sulkea yrityksiään ja instituutioitaan kokonaan ulkomaailmasta..

Hyväksytyt yksityishenkilöt ja yritykset voivat saada pääsyn maailmanlaajuiseen Internetiin valtion ylläpitämien telepalvelujen, kuten China Mobilen ja China Unicomin, kautta.

Nämä palveluntarjoajat kuitenkin jakavat tietonsa Kiinan hallituksen kanssa ja antavat pääsyn vain yhteisöille, jotka ovat saaneet luvan hallitukselta.

Siksi monet käyttäjät käyttävät lisensoimattomia VPN-palveluita, joita hallitus ei hallitse.

Kiina katsoi kauan silmät epäviralliselta VPN-käytöltä, mutta sallii nyt vain pääsyn valtion ylläpitämiin ja valvomiin palveluihin

Kuten muutkin Internet-palvelut, VPN-verkkojen saatavuus on vaihdellut ajan myötä. Viime vuonna raportti Bloomberg paljasti, että Kiinan viranomaiset olivat määränneet valtion johtamat teleyritykset estämään asiakkaitaan täysin käyttämästä luvatonta VPN-palvelua helmikuuhun 2018 mennessä.

Samanaikaisesti useat VPN-palvelut ilmoittivat asiakkailleen lopettavansa palvelunsa, ja pian sen jälkeen Kiina määräsi Applen poistamaan VPN-sovellukset App Storen kiinalaisesta versiosta. Apple, joka oli vastustanut FBI: n määräystä auttaa iPhone-tietokoneiden turvalukkojen kiertämistä, vastasi Kiinan vaatimuksia..

Joulukuussa eteläisen Kiinan miehelle maksettiin 500 000 juanin sakko ja hänet tuomittiin viiden ja puolen vuoden vankeuteen luvattoman VPN-palvelun pitämisestä.

Kiinan kissa ja hiiri-peli VPN-palveluilla

Kiinan hallitus toimii VPN-verkkojen käytön estämiseen pyrkivän armeijan lisäksi myös Internet-palveluntarjoajien, kuten China Mobilen, China Unicomin ja China Telecomin, kanssa..

Kiinan hallitus käyttää useita menetelmiä VPN-liikenteen havaitsemiseksi. Ensimmäinen sisältää VPN-palveluiden palvelimien IP-osoitteiden tunnistamisen ja kaiken saapuvan ja lähtevän liikenteen estämisen.

Tämä menetelmä on tehokas VPN-verkkoja vastaan, jotka toimivat rajoitetulla joukolla IP-osoitteita. Useat VPN-palvelut vuokraavat ylimääräisiä palvelimia Amazon Web Services -palvelussa ja muissa julkisissa pilvipalveluntarjoajissa estääkseen blokkeja.

Toinen tapa estää VPN-palveluita on analysoida Internet-liikennettä. Kuten tapahtuu, VPN-liikenne erottuu kuin taskulamppu pimeässä.

Jokaisen tietokoneen, joka on vaihtamassa jatkuvaa salatun datan virtaa yhdellä IP-osoitteella, epäillään VPN-palvelun käyttöä. Internet-palveluntarjoajat ovat suotuisassa asemassa havaitsemaan ja estämään VPN-liikennettä, koska he ovat Internetin vartijoita.

Kiinassa VPN-palvelut, kuten VyprVPN, ExpressVPN ja NordVPN, jotka ovat edelleen käytettävissä - toistaiseksi työskentelevät uusien tekniikoiden parissa, jotta niiden käyttäjien toiminta näyttäisi sallitulta liikenteeltä..

Tähän sisältyy IP-osoitteiden vuokraus, joita käytetään myös valtion hyväksymiin palveluihin, tai VPN-liikenteen sekoittaminen näennäisliikenteen kanssa estopalveluihin.

Vaihtoehdot kouralliselle ulkomaiselle VPN: lle, joka sensuroivat edelleen sensuureja, ovat kaukana kuluttajaystävällisistä vaihtoehdoista

Tekniikkaosaavat käyttäjät ottavat asiat omiin käsiinsä ja perustavat omat VPN-palvelimet pilveen. Henkilökohtaisten VPN-verkkojen löytäminen on hallitukselle paljon vaikeampaa, mutta myös asennusprosessi on vaikeampaa ja paljon kalliimpaa.

Toinen suosittu kiertotapa Torin torjunnassa, vapaaehtoisten tietokoneiden verkossa, joka salaa ja levittää Internet-liikennettä valvonnan ja sensuurin kiertämiseksi.

Tor-liikenne on yleensä estetty Kiinassa, mutta on olemassa suhteellisen monimutkaisia ​​ratkaisuja, kuten liikenteen uudelleenohjaus Amazonin tai Microsoft Azure -pilven kautta.

Toinen menetelmä on SSH-tunnelointi, tekniikka, joka luo ad-hoc-salatun tietoliikennekanavan kahden etätietokoneen välille ja kanavoi kaiken Internet-liikenteen sen kautta.

Mitkä ovat Kiinan näkymät??

VPN-palveluntarjoajat keksivät jatkuvasti uusia menetelmiä sensuurin kiertämiseksi. Kiinan hallituksen VPN-tukkien torjuminen on kuitenkin entistä vaikeampaa ja kalliimpaa.

Vaikka Peking tietää, että vain Internetin katkaiseminen kokonaan estää VPN-liikennettä kokonaan, se tietää, että jos se nostaa kustannuksia ja esteitä tarpeeksi, suurin osa käyttäjistä luopuu VPN-palveluiden käytöstä ja vain harvat itsepäiset harvat ja tarpeeksi taitava jatkaa sensuurin kiertämistä.

Kiinan kärjistyvä sota VPN-palveluista tapahtuu presidentti Xi Jinpingin "kyber-suvereniteetti" -ohjelman taustalla. Kampanja seuraa suuntausta tiukempaan online-puheen ja kansalaisyhteiskunnan valvontaan..

VPN-palveluiden estäminen antaa Pekingille mahdollisuuden jatkaa kunnianhimoista ja kammottavaa sosiaaliturvajärjestelmää (SCS) koskevaa ohjelmaansa.

VPN-kielto on kriittinen osa kammottavaa uhkaavaa sosiaaliturvajärjestelmää

Yhteistyössä maan suurimpien teknologiayritysten kanssa kehitettävän SCS: n kanssa, joka otetaan käyttöön vuonna 2020, arvioidaan jokaista kansalaista kaiken heidän verkkotoimintansa perusteella, mukaan lukien vierailemat verkkosivustot, heidän vuorovaikutuksensa sosiaalisen median alustoilla, ostokset , heidän yksityisiä keskustelujaan ja kirjeenvaihtoaan ja muuta.

Arvioinnit määrittävät muun muassa sen, voidaanko kansalainen lainata, valtion työpaikkoja ja matkustaa ulkomaille. Ohjelma riippuu siitä, että Kiinan viranomaisilla on täysi näkyvyys maan kansalaisten, erityisesti niiden, jotka yrittävät piiloutua hallitukselta, verkkotoimintaan..

Tämä tekee VPN-kiellosta tärkeän osan SCS: ssä.

Kiinan VPN-palveluihin kohdistuvan purkamisen seuraukset ovat erityisen vakavat aktivisteille ja toisinajattelijoille, joilla on entistä rajoitetummat keinot saada tietoja ja ilmaista ajatuksiaan ja mielipiteitään..

Mutta vaikutukset ulottuvat myös keskimääräisiin kansalaisiin, jotka olivat käyttäneet VPN: ää apoliittisiin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi Netflixin ja YouTubeen pääsyyn.

Ilman VPN: n suojaa ja hallitusvalvonnan ja kansalaisten luokitusohjelman varjossa kiinalaisia ​​käyttäjiä siirretään itsesensuuriin, pelkäämällä, että heidän tekemänsä toimenpiteet vaikuttavat kielteisesti heidän mahdollisuuksiinsa saada sosiaalisia ja julkisia palveluita..

Tämä voi vaikuttaa ihmisiin, joilla on sukulaisia ​​ulkomailla tai joiden liiketoiminta riippuu viestinnästä ulkomaisten organisaatioiden ja yritysten kanssa.

Kun kaikki kanavoidaan yksinomaan Kiinan hallituksen kautta, käyttäjät saattavat luopua monista toimistaan ​​yksityisyyden vuoksi tai hallituksen tulevien takaiskujen pelon vuoksi..

Kuinka tämä vaikuttaa VPN: n saatavuuteen muualla maailmassa??

Analyytikot pelkäävät, että Kiinan taistelu VPN-palvelusta luo vaarallisen ennakkotapauksen ympäri maailmaa.

Ollakseni reilua, harvoilla mailla on Kiinan resurssit ja edellytykset torjua VPN-verkkoja.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksilla on molemmat kattavat valvontaohjelmat, mutta perustuslaki estää niitä toteuttamasta Kiinan hallituksen kaltaisia ​​toimenpiteitä..

Pekingin VPN: n ja Internet-liikennettä peittävien tekniikoiden pettymissota saattaa kuitenkin antaa näille ja muille valtioille ideoita omiin valvonta- ja sensuuriohjelmiinsa..

Venäjä, joka toteuttaa myös omia rajoituksiaan VPN: lle ja välityspalvelimille, tutkii Kiinan kiellon etenemistä..

Tietosuoja- ja digitaalinen vapausyhteisö eivät myöskään istu tyhjäkäynnillä.

Yksityisyyden suojan puolustajat ja asiantuntijat sekä organisaatiot, kuten Electronic Frontier Foundation, seuraavat tiiviisti tilannetta ja kehittävät työkaluja ja oppaita auttaakseen Kiinan kansalaisia ​​ylläpitämään vapaata Internetin käyttöä.

Vaikka tätä taistelua käydään Kiinassa, sen vaikutukset ja lopputulos saattavat vaikuttaa moniin muihin netizeniin ympäri maailmaa.

Kuva Diego Jimenez on Unsplash

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me