29-vuotias jatko-opiskelija Kiinan Jianshun maakunnasta pidätettiin 30. joulukuuta 2019 VPN-palvelun myynnistä, joka antoi paikallisille pääsyn maailmanlaajuiseen internetiin.

Reitittämällä liikennettä Kiinan ns. Suuren palomuurin ympärille VPN antaa käyttäjille mahdollisuuden muodostaa yhteys ulkomaisiin, estettyihin verkkosivustoihin, kuten Facebook, Twitter ja Google.

Kiinassa on huomattava sensuuriinfrastruktuuri, joka pystyy estämään suurimman osan VPN-verkkoista - mikä tarkoittaa sitä, että VPN: n saaminen toimimaan johdonmukaisesti Kiinassa on jotain, jonka vain harvat VPN-palveluntarjoajat pystyvät saavuttamaan.

Mies, joka tunnetaan salanimellä Gao, väitti, että hänen asiakkaansa eivät käyttäneet VPN-ohjelmistoja laittomasti.

Vaikka Gao ei ole tuomittu, hän on tunnustanut rikoksestaan ​​ja todennäköisesti joutunut kärsimään sekä vankila- että sakkorangaistuksia, koska hän on ansainnut yli 11 miljoonaa yuania vuodesta 2016 (~ 1,6 miljoonaa dollaria)..

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kiina pidätti kansalaisensa VPN-ohjelmistojen jakelusta.

Pelkästään vuodesta 2019 lähtien on olemassa useita raportteja tällaisista pidätyksistä: Huang-niminen mies vangittiin toukokuussa myymään pääsy lyhyeen videosovellukseen, jolla oli ”seinän yli” -ominaisuudet. Häntä syytettiin rikoksesta "tunkeutumisen tarjoamisesta ja tietokonejärjestelmien ohjelmien ja työkalujen laittomasta hallinnasta".

Poliisi pidätti 23. joulukuuta toisen Li-nimisen miehen osallistumisesta luvattomaan kaupalliseen VPN-yritykseen. Li toteutti pääasiassa asiakastukea ja markkinointia, mutta oli kuitenkin rikosoikeudellisesti vastuussa yrityksen laittomasta toiminnasta.

Gong-nimisen yhtiön omistaja pidätettiin aiemmin joulukuussa, mutta Li oli onnistunut välttämään viranomaisia ​​tietyn ajan. Lopulta hänet kiinni pidettiin "epäilyttävästi" Dongguanin rautatieasemalla.

Vuoteen 2015 mennessä Kiinan kommunistinen puolue (CCP) oli pidättänyt yli 150 000 ihmistä ”Internet-rikoksista” - luokkaan, joka käsittää paljon muutakin kuin yrittämään ohittaa sensuuria - mutta VPN: n torjunta ei ollut vielä alkanut.

Vasta vuonna 2017, kun pidätykset VPN-jakelua varten yleistyivät, sen jälkeen kun keskusvastapuoli ilmoitti kieltävänsä kaikki kaupalliset VPN: t, jotka eivät olleet saaneet hallitukselta lupaa..

Teollisuus- ja tietotekniikkaministeriö julkaisi tammikuussa 2017 lausunnon, jossa se ilmoitti aikomuksestaan ​​puhdistaa ja säännellä Internet-verkkoon pääsyä palvelevia markkinoita.

Julkishallinnon yksikkö valitti lausunnossaan tietotekniikka- ja pilvipalveluteollisuuden ”epäjärjestyksellisestä kehityksestä”.

Ensisijaisesti kirje keskittyi verkon tehokkuuden parantamiseen ja "laittomien toimintojen" sulkemiseen.

Rajatylittävään käyttöön kohdistetaan erityistä huomiota, ja VPN-verkkoja kutsutaan rajat ylittävien verkkojen, joita on tarkoitus käyttää yksinomaan niihin tarkoituksiin, joihin niille on myönnetty lupa, väärinkäytöksi..

Kiinan torjunnan laajuus on vain lisääntynyt sen jälkeen - kun Apple on poistanut kaikki VPN-sovellukset Kiinan sovelluskaupastaan, ja suurin osa VPN-palveluista ilman erityistä hämärtysteknologiaa (samoin kuin monet, joilla on hämärtämisprotokollia) on estetty onnistuneesti..

Joulukuussa 2017 miehen pidätys VPN: n myynnistä Etelä-Kiinassa sai merkittävää kansainvälistä tietoa.

Wu Xiangyang oli pitänyt VPN-palvelua Etelä-Kiinasta vuosina 2013 - kesäkuu 2017, ansainnut tuona aikana noin 500 000 yuania (~ 70 000 dollaria) laittomia voittoja..

Wulle sakotettiin 500 000 yuania - hänen "laittomien" ansaintonsa kokonaisarvo - ja hänet tuomittiin viiden ja puolen vuoden vankeuteen.

Koska Gaon voitot ovat huomattavasti suuremmat kuin Wun, on todennäköistä, että hänelle maksetaan suuria sakkoja ja mahdollisesti jopa pidempi vankilajakso.

Vuoden 2017 aikana VPN-operaattorille on annettu ainakin yksi muu vankeusaika: Deng Jiewei tuomittiin yhdeksän kuukauden vankeuteen syyskuussa 2017 kahden VPN-palvelun tarjoamisesta lokakuusta 2015 lähtien..

Lokakuussa 2018 toinen mies tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen ja sakotettiin 10 000 yuanille.

Nämä tuomiot ovat kaikki tapahtuneet saman lain nojalla, joka kieltää "tunkeutumisen tarjoamisen ja tietokoneiden tietojärjestelmien ja työkalujen laittoman hallinnan".

CCP on yleensä keskittynyt VPN-verkkoja levittäviin mieluummin kuin niitä käyttäviin, mutta tammikuussa 2019 miehelle sakotettiin 145 dollaria vastaava summa ulkomaisten, estettyjen verkkosivustojen käyttämisestä.

Zhu Yunfeng sai kiinni pääsyn verkkosivustoille, kuten Google ja Twitter, käyttämällä Lanternia, VPN-sovellusta.

Yunfengiä syytettiin vuoden 1997 yleistä turvallisuutta koskevasta laista, joka oli suurelta osin vanhentunut, kunnes sen voimassaoloa jatkettiin vuonna 2017. Vaikka hän ei joutunut vankilaan tai huomattavaan sakkoon, Zhun tapaus ehdottaa, että keskitytään entistä enemmän Kiinassa olevien VPN-verkkojen käyttäjiin ja operaattoreihin..

Hallituksen hyväksymät VPN: t ovat laillisia Kiinassa, mutta ne eivät toimi yhtä luotettavasti kuin muut VPN: t, ja lisäävät huomattavasti julkisen valvonnan riskiä - mikä on usein syy siihen, että käyttäjät menevät ensin VPN: ään..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me