V tem priročniku si ogledamo 10 držav, v katerih so VPN nezakonite ali omejene, ter 17 drugih držav z zakoni, ki pomembno vplivajo na digitalne svoboščine uporabnikov.

ponazoritev zemljevida sveta.

ODGOVORNOST: Čeprav smo ta priročnik temeljito raziskali, nismo pravni strokovnjaki in ne moremo zagotoviti, da so ti podatki točni. Če želite pojasniti zakonitost VPN ali posebne zakone katere koli države, poiščite strokovno pravno pomoč.

Ali so VPN-ji zakoniti?

Virtualna zasebna omrežja (VPN) so zakonita za uporabo skoraj povsod po svetu. Poleg tega, da uporabnike ščitijo pred vladnim nadzorom, pomagajo izogniti cenzuri, zaobiti geo-omejitve in ostati na varnem v javnih omrežjih WiFi.

Legalnost uporabe VPN bo odvisna od države, v kateri se fizično nahajate.

Tudi takrat so lahko zakoni in omejitve v zvezi s spletno dejavnostjo pogosto nejasni ali zavajajoči.

V tem priročniku smo zajeli 27 držav z največ digitalnimi omejitvami in njihove ustrezne zakone o uporabi, cenzuri in nadzoru VPN..

Raziskovali smo zakone in omejitve VPN po vsem svetu in ugotovili, da so VPN zakoniti povsod po svetu, razen v 10 bolj zapletenih držav.

Če spodaj ni navedena vaša država, so VPN-ji tam popolnoma zakoniti.


V zakonu smo našli tudi zakone, ki bistveno omejujejo digitalne svoboščine 17 drugih držav.

Te države so prikazane spodaj v naših tabelah o omejitvah VPN in digitalnih pravic, pri čemer se ime vsake države nanaša na bolj poglobljeno analizo posebnih zakonov in dogodkov v zvezi z digitalnimi pravicami.

Poleg tega, da preberete ta priročnik, je smiselno tudi seznaniti se z lokalnimi zakoni vaše države ter s petimi očmi, devetimi očmi in zavezmi 14 oči..

To so mednarodni sporazumi o izmenjavi podatkov, ki najmočnejšim državam sveta posredujejo vaše osebne podatke in spletno dejavnost med seboj, celo pomagajo pri pregonu uporabnikov interneta čezmejno.

Če ste v Veliki Britaniji, ZDA, Avstraliji, Kanadi ali Novi Zelandiji, so VPN-ji popolnoma zakoniti.

Kljub temu imajo te države pogosto vsiljive zakone o nadzoru in hrambi podatkov, ki bi jih bilo morda vredno razmisliti. Več o tem lahko izveste v našem vodniku po pristojnostih VPN.

Ne glede na vašo lokacijo je uporaba VPN-ja v nezakonite namene povsod nezakonita, čeprav je tisto, kar v eni državi velja za nezakonito, v drugi državi zakonito..

Kje so VPN-ji nezakoniti ali omejeni?

Zemljevid, ki prikazuje, kje so VPN nezakoniti ali omejeni

Top 10 najbolj omejenih držav

Država
Status VPN
Bloki družbenih medijev
Cenzura
Nadzor
Belorusija Nezakonito Zmerno Obsežno Obsežno
Kitajska Omejeno Obsežno Obsežno Obsežno
Iran Omejeno Zmerno Obsežno Obsežno
Irak Nezakonito Zmerno Zmerno Mladoletna
Severna Koreja Nezakonito Obsežno Obsežno Obsežno
Oman Omejeno Mladoletna Obsežno Zmerno
Rusija Omejeno Zmerno Obsežno Zmerno
puran Omejeno Zmerno Obsežno Obsežno
Turkmenistan Nezakonito Obsežno Obsežno Obsežno
ZAE Omejeno Zmerno Obsežno Zmerno

Tabela, ki povzema zakonitost VPN in kršitve digitalnih pravic v 10 najbolj omejenih državah

Ključ: Države v teh tabelah so za vsako kategorijo ustrezno označene, pri čemer je 'obsežna' najmočnejša, ki ji sledita 'zmerna' in 'manjša'.

Na primer, država, ki je v stolpcu za cenzuro označena kot "obsežna", ima na voljo veliko povezanih zakonov in praks, medtem ko bo država z oznako "zmerna" le nekaj. Država z oznako „mladoletna“ bo imela majhno število, vendar še vedno dovolj, da negativno vpliva na pravice uporabnikov.

1Belorusija

VPN so v Belorusiji nezakonite.

Belorusija je blokirala VPN, saj jih vidi kot način za spodkopavanje zakona. Tor, ki omogoča anonimno komunikacijo in dostop do temnega spleta, je v Belorusiji od leta 2016 tudi blokiran.

Februarja 2015 je državno ministrstvo za komunikacije posebej odločilo proti anonimnim storitvam, kot so VPN. Kljub temu ni jasno, koliko sposobnosti mora držati širi trg VPN.

V Belorusiji ni določena globa za vse, ki so jih ujeli z uporabo VPN.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Akt o pravilih o delovanju računalniških klubov in internetnih kavarn iz leta 2007 pomeni, da morajo lastniki internetnih kavarn v Belorusiji, ki izpolnjujejo varnostne storitve, voditi evidenco identitet svojih strank in zgodovino spletnega iskanja..
 • Zakon o množičnih medijih iz leta 2009 blokira vsa domača in mednarodna spletna mesta, ki se ne prijavijo na belorusko ministrstvo za informacije.
 • Leta 2012 je vlada uvedla zakon, ki omejuje dostop do tujih spletnih strani. Tistim, ki dostopajo do blokiranih spletnih mest v Belorusiji, grozi 120-odstotna globa. Morda se ne sliši ekstremno, toda za številne Beloruske je 120 dolarjev skoraj pol leta plače.

Ta isti zakon od vseh ponudnikov interneta v Belorusiji zahteva, da registrirajo uporabnike in cenzurirajo spletna mesta na nacionalnem črnem seznamu, ki vključuje spletna mesta s pornografsko in "skrajno" vsebino.

 • Vendar pa uradniki v Belorusiji zdaj pogosto blokirajo druga spletna mesta, na primer neodvisne tiskovne agencije, kot je Naša Niva.
 • Spremembe zakona o množičnih medijih iz leta 2018 so Ministrstvu za informacije v Belorusiji omogočile popoln nadzor nad vsemi spletnimi viri in vsem lastnikom vsebine naročile, naj jih preverijo zaradi obrekovanja ali lažnih informacij.
 • Spremembe zakona o množičnih medijih tudi prepovedujejo uporabnikom prispevanje v tuje medije brez posebne akreditacije s strani beloruskega ministrstva za zadeve.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

2Kitajska

Ženska položi cvetje na znak za Googlove pisarne na Kitajskem

Kitajska, 2010. Google zapira svoje spletno mesto v državi po sporih glede cenzure z vlado. Zasluge: Wenn pravice / Alamy

Na Kitajskem so zakoniti samo VPN-ji, ki jih odobri vlada.

Ponudniki VPN morajo pridobiti strogo odobritev Kitajske komunistične partije, preden lahko delujejo v državi. To pogosto vključuje strinjanje s pogoji, ki spodkopavajo namen VPN, na primer beleženje, zaradi česar ni smiselno, če gre za zasebnost.

Če uporabljate VPN brez dovoljenja na Kitajskem, lahko dobite globe do 15.000 juanov (približno 2200 dolarjev).

Mnogi ljudje kljub temu želijo uporabljati VPN na Kitajskem kljub temu. Če to velja za vas, priporočamo, da obiščete naš vodnik za najboljši VPN za Kitajsko .

Sorodni zakoni & vaje:

 • Kot poroča Freedom House, je s spremembami kazenskega zakonika iz leta 2015 uveden zaporni čas do sedem let za tiste, ki so bili spoznani za krive širjenja „dezinformacij“ na družbenih medijih. Ni jasno, kaj šteje za "dezinformacije", kar pomeni, da lahko oblasti upravičijo nepoštene aretacije.
 • Zakon o protiterorizmu iz leta 2015 kitajskim uporabnikom prepoveduje širjenje informacij ali slik o terorističnih dejanjih prek družbenih medijev. V njem piše, da morajo zaposleni v podjetju izbrisati teroristične vsebine, da se izognejo priporu, in pritiska na zasebna podjetja, da podatke o uporabnikih predajo kitajskim oblastem.
 • Zakon o kibernetski varnosti iz leta 2017 krepi obveznost internetnih podjetij, da poskrbijo, da so uporabniki registrirani pod svojim dejanskim imenom in da se podatki o uporabnikih shranjujejo v državi.
 • Zakon o kibernetski varnosti zahteva, da kitajske internetne družbe pomagajo organom pri preiskavah ali tvegajo izgubo licence.
 • Zakon o kibernetski varnosti je potrdil tudi vlogo Kitajske uprave za kibernetski prostor (CAC) kot odgovorno za izvrševanje zakonov v zvezi s telekomunikacijami in spletno dejavnostjo.
 • Kitajska uprava za kibernetski prostor (CAC) je odgovorna za spremljanje spletne vsebine in vedenja ter nenehno uvaja nove zakone, ki vplivajo na spletne aktivnosti uporabnikov.

Leta 2017 je CAC uvedel 176 novih pravil o spletnem vedenju na Kitajskem.

 • Vsaka spletna dejavnost, ki bi bila v nasprotju z interesom CCP, bo na Kitajskem verjetno nezakonita. Cenzurne smernice, ki jih je uvedla Kitajska KPK, so zelo tajne, medtem ko se kazenski zakonik pogosto uporablja za utemeljitev pošiljanja posameznikov v zapor.
 • Kitajska velja za vodilno na področju nadzora in cenzure, mnogi pa so zaskrbljeni zaradi izvoza te tehnologije v druge države.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

3Iran

V Iranu so zakoniti samo tisti VPN-ji, ki jih je država odobrila.

Iran od leta 2013 blokira nerazvrščene VPN, medtem ko se sankcionirani VPN močno nadzirajo. Kazen za uporabo nedovoljenega VPN v Iranu je do enega leta zapora.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o računalniških zločinih iz leta 2009 kaznuje uporabnike zaradi vohunjenja, krampanja, piratstva in lažnega predstavljanja ter kazensko širi širjenje "nespodobne vsebine" v Iranu.
 • Politike in ukrepi za leto 2017 v zvezi z organizacijo aplikacij za pošiljanje sporočil v družbenih medijih navajajo, da morajo tuje aplikacije za sporočanje preseliti svoje podatkovne centre znotraj Irana in spoštovati domačo zakonodajo..
 • Freedom House je leta 2017 poročal, da oblasti v Iranu trenutno blokirajo deset tisoč spletnih mest, državljanom pa ni preostalo drugega, kot da uporabljajo orodja, kot je VPN, za dostop do blokirane vsebine.

Med Iranom so omejena spletna mesta, ki spadajo v skupine za človekove pravice, tuje novice in politične opozicijske skupine.

 • Domača in tuja spletna mesta se celo cenovno razlikujejo, da bi uporabnike spodbudili k dostopom le do lokalne vsebine, ki jo odobri država. Tisti, ki dostopajo do odobrenih mest v Iranu, prejmejo 50% popust.
 • Organi zdaj povečujejo svoje sodelovanje z orodji za izogibanje cenzuri, kot je MTProto, ki uporablja tehnično infrastrukturo iranskega ministrstva za informacijske komunikacijske tehnologije..
 • Zaradi sodelovanja vlade s temi orodji za izogibanje cenzuri uporabniki zdaj ne vedo, ali so podatki, poslani prek teh aplikacij, varni ali jih iranska vlada pregleda in shranjuje.
 • Iran je 8. oktobra 2019. domačim internetnim podjetjem preprečil gostovanje prepovedanih spletnih strani. To pomeni, da se morajo prepovedana spletna mesta preseliti v tuje gostiteljske družbe, da bodo ostala dostopna.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

4Irak

VPN-ji so v Iraku nezakoniti.

VPN-ji so v Iraku prepovedani od leta 2014. Vlada trdi, da ta prepoved preprečuje, da bi teroristične organizacije, predvsem ISIS, vplivale na javnost prek družbenih medijev.

ISIS ne deluje več v Iraku, vendar ostajajo strogi cenzurni zakoni v državi.

Vladni uslužbenci v Iraku uporabljajo tudi VPN, čeprav je "nobena izjema" uradno pravilo.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o zločinih na področju informacijske tehnologije iz leta 2019 [osnutek] kaznuje spletne vladne kritike v Iraku s strogimi zapornimi kazni, kot je dosmrtni zapor.
 • Amnesty International je kritizirala široko besedilo tega zakona.

  Zakon prepoveduje dejanja, ki spodkopavajo iraško "neodvisnost, mir in politične, vojaške varnostne in gospodarske interese", ki bi zlahka zajela katero koli obliko spletnih izraznih organov, s katerimi se ne strinjajo.

 • Medtem ko ima Irak malo zakonov, ki se neposredno nanašajo na cenzuro, država pogosto izvaja izključitve interneta. Eden od razlogov, ki ga vlada pogosto navaja, je, da študentom prepreči goljufanje med izpitno sezono, čeprav se zdi to malo verjetno.
 • Amnesty International je leta 2018 poročal, da so oblasti v Iraku ustavile internet, da bi preprečile delitev videoposnetkov ali slik, ki kažejo nasilje države nad protestniki na družbenih medijih.
 • Družbeni mediji v Iraku se soočajo s pogostimi blokiranji, na primer leta 2014, nazadnje pa med protivladnimi protesti 2. oktobra 2019.
 • Iraške oblasti so od 3. oktobra 2019 izvedle popolno zaustavitev interneta, ki prizadene 75% prebivalstva države. To je posledica protivladnih protestov.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

5 Severna Koreja

VPN-ji so v Severni Koreji nezakoniti.

Nobeni tuji mediji v Severni Koreji sploh niso dovoljeni, zato ne preseneča, da so VPN nezakoniti. Kazen za uporabo VPN ni znana, saj je Severna Koreja tako skrivna.

Internet države je tudi močno cenzuriran, tujim diplomatom je prepovedano uporabljati.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

6Oman

V Omanu so zakoniti samo VPN-ji, ki jih dovoli Sultanat.

Oman je od leta 2010 prepovedal vse VPN, razen tistih, ki jih dovoli Sultanat. Te izjeme veljajo samo za korporativno uporabo v Omanu - plus, prijaviti jih je treba in hraniti dnevnike.

Osebna uporaba VPN je v Omanu nezakonita, da bi preprečili prizadevanja za izogibanje cenzuri. Poskus obvladovanja teh zakonov se kaznuje z globo v višini 1.300 dolarjev.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o telekomunikacijah iz leta 2002 prepoveduje nadzor telekomunikacij v Omanu, razen če je prišlo do kršitve "javnega reda ali morale ali kršitev pravic drugih."
 • Besedilo aktov o telekomunikacijah je široko, kar pomeni, da bi ga lahko uporabili za upravičevanje nepoštenih aretacij oblasti.
 • Ta isti zakon je ustanovil regulativni organ za telekomunikacije v Omanu. TRA se zavezuje k "urejanju in vzdrževanju telekomunikacijskih storitev" v Omanu in izvrševanju zakona o telekomunikacijah.
 • Kritika sultana Qaboosa je v Omanu strogo prepovedana, saj preprečuje razvoj resnično neodvisnih medijev.

Znano je, da mediji, ki jih ne vodi država, sprejemajo denar od vlade iz Omana in izvajajo samocenzuro..

 • Če prodajalne nimajo samocenzure, tvegajo, da jih bodo oblasti blokirale, zaprle ali odvzele dovoljenja, novinarji pa se lahko soočijo s pregonom.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

7Rusija

Protestnik se bori proti vse večji internetni cenzuri in drži znak, ki se glasi: ne boste izključili interneta.

Moskva, Rusija. 10. marec 2019. Protestnik se bori proti vse večji internetni cenzuri in drži znak z napisom "ne boste izključili interneta." Kredit: Elena Rostunova

V Rusiji so zakoniti samo VPN-ji, ki jih odobri vlada.

Ta prepoved nedovoljenih VPN-jev v Rusiji naj bi preprečevala dostop do "nezakonite vsebine". Ruski ponudniki internetnih storitev uveljavljajo prepoved VPN in blokirajo spletna mesta, ki ponujajo svoje storitve.

Kazen za uporabo neodobrenega VPN v Rusiji je 300.000 RUB (5.100 USD) za uporabnika in 700.000 RUB (12.000 USD) za ponudnika storitev.

Če potujete v Rusijo in morate uporabljati VPN, priporočamo, da obiščete naš vodič z najboljšim VPN za Rusijo.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Spremembe zakona Yarovaya iz leta 2016 so uvedle ostre zaporne kazni do sedem let za potrjevanje ali zagovarjanje „terorizma“ na spletu. Zaradi širokega besedila je zakon odprt za zlorabe s strani ruskih uradnikov, ki lahko določijo, kaj velja za "terorizem."
 • Po zakonu Yarovaya vas lahko spodbujanje k ekstremizmu na spletu zapusti do pet let, medtem ko vas spodbudi sovraštvo do 6 let.

  V Rusiji "ekstremizem" vključuje poniževanje nacionalnega dostojanstva, propagando izjemnosti in javno utemeljevanje terorizma. Ti izrazi so široki in jih ruske oblasti lahko zlorabljajo.

 • Predlog zakona o lažnih novicah za leto 2019 je bil zakon sprejet marca in prepoveduje objavljanje "lažnih novic" v spletu prek digitalnih medijev in drugih spletnih mest. Tisti, ki so spoznani za krive, se lahko kaznujejo z globo do 400.000 rubljev (6.000 USD).
 • Roskomnadzor (ruski nadzornik telekomunikacij) izda zahteve za odstranitev tistim, ki jih ujamejo objavljati lažne novice. Te se morajo držati „takoj“, običajno v 24 urah.
 • Predlog zakona o žalitvah na internetu leta 2019 prepoveduje žalitev Putina in ruskih oblasti ter objavljanje vsebin na spletu, ki kažejo "nespoštovanje družbe, države in vladnih organov ruske federacije."
 • Kazen za kršenje zakona o internetnih žalitvah je globa do 100.000 rubljev (1.570 dolarjev) ali zaporna kazen do 15 dni.
 • Državni račun za leto 2019 je formaliziral ruski načrt za ustvarjanje domačega interneta. To je bilo predstavljeno kot potreben varnostni ukrep v primeru, da jih države, kot so ZDA, prekinejo z interneta.
 • Številni sumijo, da je bil sprejet vladni zakon o internetu, da bi povečal sposobnost vlade, da bi zatirala nestrinjanje.
 • Ruska vlada želi v naslednjih nekaj letih ves internetni promet usmeriti po domače. Če bo šlo tako, kot je bilo načrtovano, bodo uporabniki zaradi večje uporabe inšpekcijskega pregleda paketov (DPI) ogroženi zaradi spremljanja, nadzora in cenzure. Kitajska DPI trenutno uporablja kot učinkovito sredstvo za preprečevanje in za množično cenzuro.
 • Rusija blokira veliko število mest, vključno z aplikacijo za sporočila Telegram. V Rusiji je Telegram blokiran, ker je družba oblasti zavrnila šifrirne ključe. Številni uporabniki po Rusiji so še naprej dostopali do Telegrama prek VPN-ja.
 • Spletna mesta politične opozicije, vsebina LGBTQ in spletna mesta, ki pokrivajo ruski konflikt z Ukrajino, so drugi primeri blokiranih spletnih mest v Rusiji.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

8 Turčija

V protestnem sporočilu, da je Tukey uvedel filtriranje vsebine, ženska zavpije v megafon

Istanbul, Turčija. 15. maj 2011. Sporočilo za javnost med protestom proti odločitvi vlade o uvedbi filtriranja vsebin. Zasluge: Evren Kalinbačak

VPN-ji so zakoniti v Turčiji, vendar je njihova uporaba omejena.

Turška vlada je od leta 2016 omejevala uporabo VPN, s čimer je opravičila zajezitev, ki je potrebna za zaščito nacionalne varnosti in "boj proti terorizmu". Tor je bil v letu 2016 blokiran tudi v Turčiji skupaj z 10 ponudniki VPN.

Kot so opazili stražarji v Turčiji, so ljudje, ki so kritični do vlade, pogosto tisti, ki so jih kaznovali in cenzurirali.

Če pred obiskom države potrebujete VPN, si lahko preberete naš vodič o najboljšem VPN za Turčijo.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Novembra 2011 je turška agencija za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (BTK) uvedla nov internetni sistem filtriranja, projekt „Varna uporaba interneta“. To omogoča internetnim naročnikom izbiro profilov za dostop do interneta.
 • V začetku so bili ti profili "družinski", "standardni", "otroški" ali "domači". Vendar pa so bili po množičnih protestih po prvotni napovedi načrtov spremenjeni v neobvezna "družinska" in "otroška" profila. Če izberejo, ti samodejno uporabijo seznam, določen z BTK, in blokirajo vsebine, ki jih vlada ne odobri.
 • Spremembe zakona o državnih obveščevalnih službah in Nacionalne obveščevalne organizacije iz leta 2014 Turški nacionalni obveščevalni agenciji omogočajo dostop do vseh osebnih in poslovnih komunikacijskih podatkov brez sodne odredbe.
 • Zakon o obveščevalnih službah prav tako turškim agentom priznava imuniteto pred kazenskim pregonom, če v času svojega dela zagrešijo nezakonito ravnanje.
 • Poročanje o ukrepih turške nacionalne obveščevalne organizacije je tudi prepovedano, novinarji pa lahko gredo v zapor do devet let, če objavijo gradivo, ki je izteklo iz obveščevalnih virov.
 • Zakon o urejanju vsebine iz leta 2016, objavljen na internetu (a.k.a Zakon o internetu), prepoveduje obrekovanje ustanovitelja Republike Turčije Mustafe Kemal Ataturk.
 • Internetni akt je leta 2017 privedel tudi do blokiranja Wikipedije, da bi uporabnikom preprečili dostop do strani, ki se sklicujejo na sodelovanje Turčije v sirskem konfliktu.
 • Spletna mesta in vsebine se lahko v Turčiji blokirajo v skladu z zakonom o internetu, če se jim šteje kot "grožnja nacionalni varnosti." To lahko vlada razlaga po svoji volji in se uporablja za cenzuriranje neodvisnih novic.
 • Internetni zakon zahteva tudi, da ponudniki gostovanja in dostopa v Turčiji ohranijo ves podatkovni promet do enega leta.
 • Zakon o protiterorizmu za leto 2018 kaznuje „legitimiranje, poveličevanje ali spodbujanje nasilnih metod ali groženj“ v Turčiji zaradi „propagande teroristične organizacije.“ Ta zakon podpira tudi stalna pooblastila držav za izredne razmere, kot je pridržanje osumljencev brez obtožbe.

  V Turčiji so uporabili široko besedilo protiterorističnega zakona za kaznovanje novinarjev in akademikov zaradi žalitve vlade. Tistim, ki so bili kritizirani zaradi oblasti, se lahko sooči do pet let zapora.

 • Spremembe internetnih predpisov za leto 2019 nalagajo zahtevo, da vsi ponudniki spletnih vsebin v Turčiji, od Netflixa do neodvisnih novic, dobijo dovoljenje turškega vrhovnega sveta za radio in televizijo (RTÜK).
 • Ponudniki vsebine, ki ne dobijo licence od obrata RTÜK, so blokirani. Ponudnike z licenco bodo spremljali in blokirali, če bodo objavljali vse, kar vlada ne odobri.
 • Spletna mesta družbenih medijev, kot so Facebook, Twitter in YouTube, so se tudi v Turčiji soočila z blokiranjem. Facebook in Twitter pogosto prejemata zahteve za odstranitev vsebine.
 • Poročila na Twitterju kažejo, da je bilo iz Turčije izdano več prošenj za odstranjevanje kot katere koli druge države na svetu.
 • Turčija redno blokira LGBTQ spletna mesta in vsebine zaradi nespodobnosti.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

9Turkmenistan

VPN-ji so v Turkmenistanu nezakoniti.

Turkmenistan je leta 2015 prepovedal VPN, da bi cenzuriral tuje medije. Vsak način uporabe posredniških strežnikov ali VPN-jev zazna in blokira edini Turkmenistanov edini, državni ISP, Turkmenet.

Internet v Turkmenistanu je namerno namenjen odvračanju ljudi od njegove uporabe, mesečna naročnina pa naj bi stala 213 dolarjev za 8Kbpsd, kar je več od povprečne mesečne plače v državi.

Uporaba VPN v Turkmenistanu lahko pri Ministrstvu za nacionalno varnost privede do nedoločene globe in zastrašujočega poziva, da se "preventivno pogovori" .

Sorodni zakoni & vaje:

V Turkmenistanu so blokirane neodvisne novice in spletna mesta v družabnih medijih, kot so Facebook, Twitter in YouTube.

 • Aplikacije za sporočila WeChat, Viber in WhatsApp so blokirane od novembra 2013.
 • Organi nadzorujejo vso internetno dejavnost in dopisovanje v Turkmenistanu.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

10UAE

V ZAE so samo zakonita VPN-ja, ki jih odobri vlada.

Združeni arabski emirati so med arabsko pomladjo dovolili VPN-je, ki jih je odobrila vlada, od leta 2012. To naj bi odvrnilo uporabo VoIP storitev, kot so Skype, WhatsApp in Facebook.

Blokiranje VoIP storitev v ZAE je bilo iz ekonomskih in političnih razlogov. Njegov cilj je spodbuditi lokalne prebivalce k plačilu (precej drage) naročnine za lokalne telekomunikacijske storitve, Etislat in Du.

Vendar lahko pravne osebe v ZAE uporabljajo neomejeno uporabo VPN-jev.

Če se v ZAE uporabi zloraba VPN, se lahko uporabnik sooči z zaporom ali globo med 150.000 AED (približno 41.000 USD) in 500.000 AED (približno 136.000 USD).

Za tiste, ki potrebujejo VPN pred potovanjem v ZAE, smo sestavili naš vodič po najboljših VPN za ZAE..

Sorodni zakoni & vaje:

 • Spremembe zakona o kibernetski kriminaliteti iz leta 2012 prepovedujejo jezik, ki krši vero, državo, vladarje in simbole ter spletno igranje iger na srečo ali pornografijo. Zakon tudi kriminalizira uporabo interneta v ZAE za pozivanje k protestom.
 • Sprememba zakona o kibernetskem kriminalu iz leta 2017 kazensko izraža izraz "naklonjenost Katarju" z zaporom do 15 let za tiste, ki to storijo.
 • Ponudniki internetnih storitev v ZAE morajo blokirati in cenzurirati vsebino, ki se šteje za pornografsko ali grožnjo moči države, pa tudi vsebino, povezano z igrami na srečo ali terorizmom..

Objavljanje družbenih, političnih ali verskih mnenj prek spleta v ZAE je dovolj za pošiljanje uporabnikov v zapor.

 • VoIP storitve, kot sta Skype in WhatsApp, so v ZAE prepovedane.

Nazaj na najbolj omejeno tabelo

Države z digitalnimi pravicami

Naslednje države imajo zakone o spletnem nadzoru in cenzuri, ki jih je vredno upoštevati, če vas skrbi vaša spletna zasebnost in varnost.

17 držav z vidnimi omejitvami digitalnih pravic

Država
Status VPN
Bloki družbenih medijev
Cenzura
Nadzor
Kambodža Pravni Zmerno Obsežno Obsežno
Kuba Pravni Mladoletna Obsežno Obsežno
Egipt Pravni Zmerno Zmerno Zmerno
Eritreja Pravni Zmerno Zmerno Zmerno
Etiopija Pravni Zmerno Obsežno Zmerno
Indonezija Pravni Zmerno Obsežno Obsežno
Kazahstan Pravni Zmerno Obsežno Zmerno
Malezija Pravni Zmerno Obsežno Obsežno
Mjanmar Pravni Mladoletna Obsežno Zmerno
Savdska Arabija Pravni Zmerno Obsežno Obsežno
Sudan Pravni Zmerno Obsežno Zmerno
Sirija Pravni Mladoletna Obsežno Obsežno
Tajska Pravni Zmerno Obsežno Obsežno
Uganda Pravni Obsežno Obsežno Zmerno
Uzbekistan Pravni Zmerno Obsežno Obsežno
Venezuela Pravni Zmerno Zmerno Zmerno
Vietnam Pravni Zmerno Zmerno Zmerno

Tabela, ki povzema zakonitost VPN in kršitve digitalnih pravic v 17 drugih pomembnih državah

Ključ: Države v teh tabelah so za vsako kategorijo ustrezno označene, pri čemer je 'obsežna' najmočnejša, ki ji sledita 'zmerna' in 'manjša'.

Na primer, država, ki je v stolpcu za cenzuro označena kot "obsežna", ima na voljo veliko povezanih zakonov in praks, medtem ko bo država z oznako "zmerna" le nekaj. Država z oznako „mladoletna“ bo imela majhno število, vendar še vedno dovolj, da negativno vpliva na pravice uporabnikov.

1Kambodija

VPN-ji so zakoniti v Kambodži.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o telekomunikacijah iz leta 2015 kriminalizira načrtovanje kriminalne dejavnosti ali poškodovanje premoženja, kaznuje tiste, ki storijo denarne kazni do 40 milijonov KHR (8 800 USD) in do šest mesecev zapora.
 • Ta zakon kaznuje tudi uporabo, namestitev ali gradnjo telekomunikacijske opreme, ki vodi v "nacionalno negotovost."
 • Zakon ne ponuja nobene razjasnitve, kaj šteje za "nacionalno varnost", zato jo je mogoče zlorabiti za kaznovanje vladnih kritikov, novinarjev ali aktivistov.
 • Razglasitev leta 2018 za nadzor spletnih strani in družbenih medijev odredi vsem ponudnikom internetnih storitev v Kambodži, naj namestijo tehnologijo nadzora.

Ta tehnologija nadzora omogoča organom, da zlahka blokirajo račune na družbenih medijih ali strani, ki se jim zdijo diskriminatorne ali grozijo nacionalni varnosti.

 • Zakon o lažnih novicah iz leta 2018 kazensko navaja objavljanje dezinformacij na spletu, prekršitelje pa kaznuje z do dvema letoma zapora in globo v višini 1.000 ameriških dolarjev. Ta zakon prav tako zahteva, da se spletna mesta registrirajo pri ministrstvu za informiranje Kambodže.
 • Spremembe kazenskega zakonika iz leta 2018 so uvedle kazni za žalitev kralja po zakonu lèse-majesté. Vsaka oseba ali medijska hiša, ki je kriva za pripravo ali skupno rabo vsebin, ki "vplivajo na dostojanstvo (kralja)", se lahko kaznujejo z do petimi leti zapora in denarno kaznijo v višini do 10 milijonov riel (2.500 dolarjev.)

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

2Cuba

Turisti in lokalni kubanski prebivalci, ki čakajo v vrsti pred vrati na kubanski vladi, so nadzorovali telekomunikacijsko pisarno podjetja ETECSA.

Trinidad, Kuba. 10. februar 2019. Turisti in lokalni kubanski prebivalci, ki čakajo v vrsti na vratih kubanske vlade, so nadzirali pisarno telekomunikacijske družbe ETECSA. Zasluge: Jesenska fotografija

VPN-ji so zakoniti na Kubi.

Sorodni zakoni & vaje:

 • V sami ustavi Kube je potrjeno, da je svoboda govora drugotnega pomena za promocijo socialističnih idealov. Izražanje stališč, ki nasprotujejo "revoluciji", je prepovedano.
 • Kazenski zakonik na Kubi lahko posameznike zapusti do 20 let za dejavnosti, ki ogrožajo javni red. Uporablja se lahko tudi za pridržanje, ponovno zasnovo ali preiskovanje tistih, ki so v nasprotju s socialističnimi normami.
 • Uredba iz leta 1996 209 prepoveduje uporabo interneta za kršenje "moralnih načel kubanske družbe ali zakonov države." Zakon prepoveduje tudi e-poštna sporočila, ki "ogrožajo nacionalno varnost"
 • Zakon iz leta 1999 o zaščiti Kube o nacionalni neodvisnosti in gospodarstvu prepoveduje distribucijo vsebine ali gradiva, ki nasprotuje vladi ali kaže podporo ameriškemu embargu pri poslovnih poslih, z zaporno kazen od treh do osem let za tiste, ki to počnejo.
 • Leta 2007 je Kuba uvedla resolucijo 127. Ta prepoveduje širjenje informacij, ki ogrožajo nacionalno varnost, družbene norme ali integriteto posameznikov. Prav tako daje internet in ponudnikom podatkov pravico, da nadzorujejo internet in poročajo organom o vsakem kriminalnem vedenju.
 • Resolucija 179 je bila uvedena leta 2008. To utrjuje vlogo ponudnikov internetnih storitev, ki cenzurirajo internet, in navajajo, da morajo „sprejeti potrebne ukrepe za preprečitev dostopa do spletnih mest, katerih vsebina je v nasprotju z družbenimi interesi, moralo in dobrim vedenjem; pa tudi uporabo aplikacij, ki vplivajo na celovitost ali varnost države. "

  Kuba je svojim državljanom dovolila samo dostop do interneta v letu 2017 in uvedla mobilne podatkovne načrte za leto 2018. Ker so te storitve drage, edini ponudnik storitev na Kubi, državni ETECSA, izvaja pomemben cenzurski nadzor. Na zahtevo Komunistične partije Kube je ETECSA zakonsko zavezana, da blokira in omeji dostop do vsebin, ki so kritične do vlade.

 • Spremljanje in nadzor na Kubi je razširjen, saj je ETECSA uporabnikom omogočila, da uporabnikom prekinejo dostop do interneta, če sodelujejo v kateri koli dejavnosti, ki krši družbene norme, ki jih spodbuja vlada.
 • Med referendumom, ki je potekal v začetku letošnjega leta, so bile na Kubi blokirane kritične novice tako znotraj kot zunaj države. To je zmanjšalo možnost državljanov za dostop do nepristranskih informacij in pomagalo komunistični stranki Kube, da uveljavi svojo "da" volilno propagando.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

3Egipt

VPN-ji so zakoniti v Egiptu.

Presenetljivo je, da so omrežja VPN zakonita v Egiptu, glede na obseg internetnega nadzora, nadzora in cenzure v državi.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Spremembe ustave iz leta 2013 navajajo, da je cenzura "na kakršen koli način nezakonita".
 • Vendar pa pri tem pravilu obstajajo pomembne izjeme. Te izjeme vključujejo med "vojnimi časi ali splošno mobilizacijo" ali kadar je vsebina "namenjena" spodbujanju nasilja ali je diskriminatorna. S širokim besedilom teh izjem je mogoče manipulirati tako, da kaznujejo vladne kritike in omejijo svobodo govora.
 • Zakon o terorizmu iz leta 2015 razširja opredelitev pojma terorizem v Egiptu in vključuje grozeč javni red. Organi omogočajo tudi spremljanje interneta in družbenih medijev zaradi terorističnih vsebin.

Zakon o terorizmu kaznuje skupine, ki se zavzemajo za "oviranje" zakonov z dosmrtnim zaporom ali smrtno kaznijo. To neposredno vpliva na delo skupin in aktivistov za človekove pravice v državi. Zakon kaznuje tudi ustvarjanje spletnih strani, ki spodbujajo ali podpirajo terorizem, z minimalno petletno zaporno kazen.

 • Poleg tega je zakon uvedel smrtno kazen za tiste, za katere se vidi, da ustanavljajo ali vodijo teroristično skupino. Ščiti tudi častnike ali vojaške pripadnike, ki uporabljajo silo na civiliste.
 • Spremembe zakona o medijih in tisku iz leta 2018 kriminalizirajo delitev publikacij iz Egipta in zunaj njega, ko vsebujejo gradivo, ki je pospešeno nasilje, rasizem, sovraštvo ali nestrpnost ali ki moti javni mir.
 • Po tem zakonu je mogoče račune družbenih medijev s 5000 spremljevalci ali več začasno ustaviti zaradi širjenja lažnih novic ali spodbujanja nasilja. Lastniki teh računov so prav tako zavezani, da gredo v zapor.
 • Zakon o kibernetskih kriminalitetah leta 2018 dovoljuje oblastem, da zakonito blokirajo spletna mesta, ki se jim zdijo grožnja "nacionalni varnosti", in Egipčane, ki obiskujejo prepovedana spletna mesta, lahko pošljejo v zapor do enega leta. Ustvarjalci prepovedanih spletnih mest lahko v zapor pošljejo do dve leti.
 • Zaskrbljujoče je, da egiptovski zakon o kibernetskem kriminalu od ponudnikov internetnih storitev zahteva, da se hranijo uporabniške podatke in jih po potrebi posredujejo organom..
 • Med egipčanskim ustavnim referendumom aprila so oblasti blokirale stran opozicijske peticije z imenom Batel („nična“). To dokazuje doseg egiptovskih oblasti in njihovo neupoštevanje digitalnih pravic in svoboščin.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

4Eritreja

VPN-ji so trenutno še vedno zakoniti v Eritreji.

CPJ je zaradi omejitev tiska in govora označil za najbolj cenzurirano državo na svetu, zato je avtoritarno pravilo Eritreje vplivalo tudi na uporabnikov dostop in uporabo interneta.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Le 1% prebivalstva ima v Eritreji dostop do interneta. Tisti, ki želijo dostopati do interneta, morajo obiskati internetne kavarne, kjer tvegajo, da jih bodo spremljali. Do interneta v državi ni mogoče dostopati niti prek mobilnih telefonov.

CPJ navaja poročilo kolaboracije o mednarodni politiki IKT za vzhodno in južno Afriko, v katerem je zapisano, da je avtoritarni režim v Eritreji tako "brutalen ali poveljujoč", da nadaljnje motnje v internetu države skoraj niso potrebne.

 • Kljub temu je Eritreja sprejela nekaj korakov, da bi omejila dostop do perspektiv, ki bi vlado lahko naslikale v slabi luči. Zakon o tisku iz leta 1996 določa, da morajo mediji spodbujati "nacionalne cilje", medtem ko so bili leta 2001 prepovedani vsi neodvisni mediji.
 • Vlada je 15. maja 2019. blokirala dostop do družbenih medijev. To naj bi preprečilo organiziranje protesta pred dnevom neodvisnosti države, 26. maja..

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

5Etiopija

VPN-ji so zakoniti v Etiopiji.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Z množičnimi mediji in razglasitvijo svobode informacij iz leta 2008 je potrjena svoboda izražanja in tiska. Vendar to slabi z izročitvijo ostrih glob za obrekovanje.
 • Prav tako postopek registracije in izdaje dovoljenj za medije ni nepotrebno zapleten.
 • Organizacije, kot je CPJ, so že prej pisale premieru Etiopije Abiju Ahmedu, v katerem se zavzemajo za ponovno preučitev zakona o množičnih medijih.
 • Protiteroristični razglas iz leta 2009 je bil z zakonom o prekrških v telekomunikacijah iz leta 2012 razširjen na elektronske komunikacije.
 • Ti zakoni kriminalizirajo vsa sporočila ali izjave na spletu, ki spodbujajo terorizem. Zakon o kršitvah telekomunikacijskih goljufij prepoveduje tudi storitve VoIP, kot je Skype, in uporabnike obvezno registrira, da svoje naprave opravijo pri vladi.
 • Proclamation Computer Computer Proclamation 2016 kriminalizira spletne akcije, kot je deljenje vsebine, ki "med ljudmi vzbuja strah, nasilje, kaos ali konflikt."
 • Zakon o računalniškem kriminalu kaznuje deljenje "vnetne vsebine" z do tremi leti zapora. Bistveno omejuje svobodo govora, saj jo je mogoče utišati z vladnimi kritiki.

Računalniški zločin v Etiopiji vladi omogoča spremljanje in prestrezanje digitalnih komunikacij. Poleg tega je ponudnikom internetnih storitev in drugim ponudnikom telekomunikacijskih storitev zahteval shranjevanje uporabniških podatkov vsaj eno leto.

 • Zakon o sovražnem govoru in dezinformacijah, pripravljen aprila 2019, kriminalizira "sovražni govor" in "lažne novice" s kaznimi do petih let oziroma treh let.
 • Obsežno besedilo zakonodaje zadeva posledice za svobodo govora, saj se lahko uporabi za kaznovanje kritičnih do vlade in neodvisnih medijev.
 • V preteklosti je Etiopija pogosto zaustavljala internet in blokirala družbene medije. Toda odkar je na oblast prišel premier Abiy Ahmed, je država doživela več svobode tiska in interneta.
 • Aprila 2018 CPJ ni zabeležil nobenega novinarja, ki bi bil prvič po 14 letih prvič za rešetkami, odblokiranih je bilo več kot 260 spletnih strani. Etiopija je odpravila prejšnjo prepoved medijev, kar pomeni, da so se novinarji lahko vrnili iz izgnanstva.
 • Medtem ko je premier Abiy Ahmed prinesel Etiopiji večjo svobodo, represivni zakoni, ki so bili uvedeni v prejšnjih vladah, ostajajo.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

6Indonezija

Protestnik drži znak, ki poziva k odpravi diskriminacije LGBT kot del ženskega marca 2019.

Yogyakarta, Indonezija. 8. marec 2019. Protestnik je postavil znak, s katerim poziva k odpravi diskriminacije LGBT kot del ženskega marca 2019. Zasluge: Billy Hanggara

VPN-ji so zakoniti v Indoneziji.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o državni obveščevalni službi iz leta 2011 kriminalizira zavestno ali malomarno puščanje zaupnih informacij o obveščevalnih dejavnostih države. Posamezniki, ki so bili krivi za to, lahko gredo v zapor do 10 let.

Indonezijski zakon o državni obveščevalni službi daje tudi organom dovoljenje, da "preprečijo in / ali se borijo proti" kateri koli dejavnosti ali posamezniku, ki škoduje "nacionalnim interesom ali nacionalni varnosti." obsojeni.

 • Spremembe zakona o elektronskih transakcijah iz leta 2016 vladnim agencijam dovoljujejo, da blokirajo vsebino, ki je "negativna" in / ali ogroža javni red. Zakon kaznuje sovražni govor, obrekovanje in spodbujanje nasilja na spletu z do štirimi leti zapora in globo v višini 750 milijonov IDR (54.000 USD).
 • Zaradi tega besedila tega zakona je mogoče uporabiti za kaznovanje uporabnikov za označevanje nekoga v Facebook objavi, s katero se vlada ne strinja.
 • Spremembe Indonezije ETL za leto 2016 so tudi povečale omejitve vsebine, ne da bi pri tem ponudile kakršno koli preglednost ali način za pritožbo spletnih mest.
 • 2018 Spremembe zakona o izkoreninjenju kazenskih dejanj terorizma iz leta 2003. Ta zakon daje organom pravico do prestrezanja spletnih in mobilnih komunikacij, ki jih pošlje ali kdor koli sumi v teroristično dejanje.

Organizacije, kot je Human Rights Watch, so opredelile, kako je mogoče široko opredelitev pojma terorizem v indonezijskem zakonu o terorizmu zlorabiti za nepošteno preiskovanje vladnih kritikov, okoljskih zagovornikov ali verskih skupin.

 • V letu 2017 je bila v Indoneziji ustanovljena Nacionalna agencija za kibernetsko in šifrirno funkcijo, ki je naloge cenzure po internetu s spremljanjem in filtriranjem vsebin.
 • Ministrstvo za komuniciranje in informiranje (MCI) je januarja 2018 izdalo "Cyber ​​Drone 9", A.I. sistem, zasnovan za samodejno filtriranje in blokiranje prepovedane vsebine.
 • Blokiranje je odvisno od programske opreme vsakega ponudnika internetnih storitev, kar pomeni, da lahko ponudniki internetnih storitev dodajo dodatna mesta v črne sezname. To še dodatno omejuje svobodo obveščanja v Indoneziji.
 • Indonezija pogosto blokira vsebino LGBTQ, spletna mesta in kakršno koli vsebino, ki se ji zdi islamska. Tumblr in druga spletna mesta v družabnih medijih se soočajo z vsebinskimi bloki, z Instagram računom, ki so ga odstranili februarja 2019, za prikaz bojev gejevskih muslimanov.
 • Reddit, YouTube in Vimeo so v Indoneziji popolnoma blokirani, zato so bili blokirani tudi nekateri VPN-ji.
 • 28. oktobra 2019 je indonezijsko ministrstvo za komunikacije in informacije sporočilo, da bodo zdaj omejili socialne medije v "izrednih razmerah, ki ogrožajo javnost." To je kljub ministru Johnnyju G. Plateju, ki priznava, da to krši človekove pravice.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

7Kazahstan

VPN-ji so trenutno še vedno zakoniti v Kazahstanu, kljub pogostim motnjam v internetu.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Spremembe kazenskega zakonika iz leta 2014 so v Kazahstanu povečale kazni za obrekovanje. Uvedli so tudi strožje kazni za širjenje lažnih novic in žalitev javnih uslužbencev.
 • Kot rezultat teh sprememb so kazahstanske oblasti zaslišale štiri novinarje, ker so delali za Forbes.kz, mesto, ki ga oblasti vidijo, da širi dezinformacije.

Zakon je razširil tudi definicijo „spodbujanja družbenega neskladja“, ki je v Kazahstanu kriminalizirana in obsoja vsak poziv k spremembi ali rušenju ustavne ureditve. Zato so lahko skupine za človekove pravice, aktivisti in neodvisne medijske organizacije kaznovane zaradi svojega spletnega vedenja.

 • Prepoved gradiva v zvezi z Demokratičnim izborom Kazahstana leta 2018 prepoveduje objavljanje ali skupno rabo vsebine, vključno z zasebnimi sporočili, povezanimi z Demokratično izbiro Kazahstana (DVK), ki je leta 2018 v Kazahstanu postala uvrščena kot teroristična skupina..
 • Odlok iz leta 2018 o spletnem blokiranju je v Kazahstanu legaliziral blokado spletnih mest, čeprav so oblasti to izvajale že leta. Odlok omogoča organom, da med "izrednimi razmerami" blokirajo spletna mesta. "Ta široka terminologija se lahko uporablja za blokiranje katerega koli spletnega mesta, ki ni v skladu z mnenjem vlade.
 • Oblasti v Kazahstanu pogosto izvajajo zaustavitve interneta in blokiranje spletnih mest v času političnih nemirov.
 • Facebook, Instagram, Telegram, YouTube in neodvisna medijska mesta so bili blokirani v Kazahstanu med opozicijskimi protesti, ki so potekali maja 2019.
 • Junija 2019 je predsednik Kassym-Jomart Tokayev postal predsednik. Med temi volitvami so nekatere storitve VPN v Kazahstanu bile blokirane. Zato je smiselno sumiti na prihodnjo blokado VPN v Kazahstanu ali popolno prepoved.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

8Malezija

VPN-ji so zakoniti v Maleziji.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o računalniških zločinih iz leta 1997 kriminalizira krajo ali zlorabo računalnikov v Maleziji. Prav tako organom daje pravico, da po napravah pridobijo in poiščejo vsakogar, za katerega se sumi, da je storil katero od teh kaznivih dejanj.
 • Zakon o komunikacijah in multimediji iz leta 1998 prepoveduje nezakonito širjenje ali izdelavo vsebin na spletu, za katere velja, da so v Maleziji žaljive, grozeče, nespodobne, lažne, nespodobne ali ogrožajo nacionalno varnost..
 • Malezijski zakon o komunikacijah in multimediji omogoča tudi organom prestrezanje komunikacij, če se domneva, da so povezane s kaznivim dejanjem, kot je nepravilna uporaba storitev (zgoraj naštetih) ali goljufija.
 • Zakon o varnostnih kaznivih dejanjih (posebni ukrepi) iz leta 2012 organom v Maleziji zagotavlja široko dostopne zmogljivosti za prestrezanje spletnih in mobilnih komunikacij. Kriminalizira vedenje, ki je v nasprotju z državo ali spodbuja k terorističnim dejanjem.
 • Ta zakon tudi policistom omogoča prestrezanje komunikacij, če se verjame, da so povezane s kriminalno dejavnostjo.
 • Spremembe zakona o oživljanju iz leta 2015 oblasti omogočajo blokiranje vseh elektronskih vsebin, za katere velja, da spodbujajo upor proti državi. Najdaljši čas zapora za tiste, ki so v Maleziji krivi za rušenje, je zdaj z treh let na sedem.

Leta 2018 je pridigar Wan Ji Wan Hussin dobil 12-mesečno zaporno kazen, ker je na Facebooku leta 2012 na Facebooku objavil domnevno 'ružne' komentarje o seltanarskem sultanu..

 • Malezijski zakon o rušenju je problematičen, saj se lahko uporablja za kaznovanje kakršne koli protivladne retorike in veljavne vladne kritike. Vendar pa je o nadomestitvi akta nedavno razpravljala vlada in to bi lahko povečalo svobodo govora v Maleziji.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

9Myanmar

VPN-ji so zakoniti v Mjanmaru.

Čeprav so omrežja VPN zakonita v Mjanmaru, ima država slab digitalni zapis o pravicah, ki spodbuja samocenzuro s preobširnimi zakoni in ostrim pregonom.

V Mjanmaru tudi ni zakonov o varstvu podatkov.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o elektronskih transakcijah iz leta 2004 kriminalizira spletno vedenje, ki velja za grožnjo nacionalni varnosti, javnemu miru, gospodarstvu, kulturi ali nacionalni solidarnosti. Besedilo zakonov pomeni, da ga lahko uporabimo za kaznovanje uporabnikov samo zaradi deljenja vsebin, ki jih vlada ne sprejema.
 • Zakon o telekomunikacijah iz leta 2013 kriminalizira obrekovanje in namerno širjenje dezinformacij.

  Med letom 2013 in decembrom 2017 je bilo na podlagi zakona o telekomunikacijah na organe vloženih več kot 100 primerov.

 • Velika večina obtoženih je delala v novinarstvu ali aktivizmu. Enega posameznika so poslali v zapor zaradi prenosa video posnetka svojega sina v satirični predstavi, ki je kritizirala vojsko.
 • Zakon o novicah iz leta 2014 kaznuje novinarje, ki so v Mjanmaru spoznani za pretiravanje s političnimi, rasnimi ali verskimi konflikti.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

10Saudijska Arabija

VPN-ji so v Savdski Arabiji zakoniti kljub strogim zakonom o cenzuri.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o preprečevanju kibernetskega kriminala iz leta 2007 prepoveduje pošiljanje ali izdelavo gradiva, ki "škoduje javnemu redu, verskim vrednotam, javni morali [ali] svetosti zasebnega življenja". ) ali poslana v zapor do pet let.
 • Zakon o protiterorizmu iz leta 2017 prepoveduje posameznikom, da uporabljajo svoj "družbeni status ali vpliv medijev za spodbujanje terorizma", s tistimi, ki bi morali prejeti zaporno kazen do 15 let.
 • Ta zakon tudi kriminalizira opis kralja ali prestolonaslednika na način, ki sramoti vero ali pravičnost. Tisti, ki so spoznani za krive, se lahko kaznujejo s pet do 10 leti zapora.
 • Leta 2017 je vlada državljane Savdske Arabije pozvala, naj poročajo drugim, da objavljajo vsebine, ki ogrožajo državo. To jim je bilo rečeno prek aplikacije Kolonna Amn ("Vsi smo varnost").
 • Po legalizaciji storitev VOIP so oblasti v Savdski Arabiji leta 2017 sporočile, da bodo začele spremljati in cenzurirati vse klice.

Nadzor se v Savdski Arabiji množično izvaja, pri čemer vlada trdi, da je treba zaščititi "nacionalno varnost".

 • Tisti, ki se v Savdski Arabiji najverjetneje srečujejo, so politični, družbeni in verski aktivisti.
 • Druga blokirana spletna mesta v Savdski Arabiji vključujejo tista, ki jih vlada šteje za "nemoralne", ki v veliki meri ciljajo na pornografijo, spletna mesta za igre na srečo in spletna mesta, ki promovirajo šiitsko ideologijo ali delijo LGBTQ vsebino.
 • Zloglasni primer novinarja Jamala Kashoggija dokazuje, kako daleč so oblasti v Savdski Arabiji pripravljene utišati glasove opozicije. Njegov umor vsem državljanom Savdske Arabije opominja, kaj se lahko zgodi tistim, ki govorijo proti politiki države.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

11Sudan

Sudanski protesti proti vladajočemu Prehodnemu vojaškemu svetu (TMC) med popolnim internetnim izklopom.

Kartum, Sudan. 30. junij 2019. Sudanski protesti proti vladajočemu prehodnemu vojaškemu svetu (TMC) med popolnim preklicem interneta. Zasluge: Mohamed Khidir / Xinhua / Alamy Live News

VPN-ji so zakoniti v Sudanu.

Dostop do interneta v Sudanu je omejen zaradi visoke cene podatkov in slabega gospodarstva države.

V letu 2018 so poročali, da stane dostop do interneta v Sudanu skoraj polovico povprečne mesečne plače uporabnikov. Te visoke cene so ovira za dostop do interneta za tiste, ki živijo v Sudanu.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o boju proti neupravičenim kaznivim dejanjem iz leta 2007 (I.T. zakon o kriminalu) prepoveduje spletna mesta, ki kritizirajo vlado ali objavljajo obrekovalno ali žaljivo vsebino "javnega morala".
 • Ta zakon omejuje svobodo govora, saj dovoljuje sudanski vladi, da cenzurira vse, kar je v nasprotju s strankarsko linijo.
 • Zakon o nacionalni varnosti iz leta 2010 daje Nacionalni obveščevalni in varnostni službi (NISS) možnost, da aretira in cenzurira novinarje, ki kritizirajo vlado. Prav tako NISS-u podeljuje imuniteto pred pregonom, kar pomeni, da se lahko pri aretacijah izogne ​​nasilju.

Amnesty International je pred tem poročala, kako je NISS uporabila mučenje, pridržanje in ustrahovanje zapornikov.

 • Zakon o boju proti kibernetskim zločinom iz leta 2018 kazensko širi širjenje "lažnih novic" in kritizira tujce ter kaznuje tiste, ki storijo do dve leti zapora.
 • Spremembe zakona o tisku in objavah iz leta 2018 (a.k.a zakona o medijih) od vseh novinarjev zahtevajo, da se prijavijo v svet za novinarstvo. Prav tako razširjajo zakone o tisku, da vplivajo na digitalne medije. To pomeni, da so odgovorni uredniki odgovorni za vso vsebino, objavljeno na njihovem spletnem mestu.
 • Julija 2019 je Sudan doživel izklop interneta, kar je znatno zmanjšalo zmožnost komunikacije med uporabniki v državi. Sudan je ugasnil internetni vladajoči vojni svet kot način zatiranja pro-demokratičnih protestov.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

12Syria

VPN-ji so zakoniti v Siriji.

Vendar pa so oblasti v Siriji leta 2011 s pomočjo globinskih paketnih pregledov (DPI) uporabile blokado protokolov VPN OpenVPN, L2TP in IPsec.

Zaradi tega VPN, ki temeljijo na teh protokolih, niso več učinkoviti za uporabnike v državi.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o tisku iz leta 2001 prepoveduje objavljanje ali izmenjavo lažnih novic ali novic, ki ogrožajo "nacionalno enotnost" ali nacionalne občutke Sirije. Ta široka terminologija se lahko uporablja za kaznovanje novinarjev, političnih aktivistov ali opozicijskih skupin zaradi zgolj objavljanja stališč v spletu.
 • Sirijski zakon o medijih, sprejet leta 2011, kazensko objavlja vsebine, ki ogrožajo "nacionalno enotnost in nacionalno varnost", spodbujajo "zločine iz sovraštva" ali pa so povezane z vojaško državo. Zato se lahko uporabi za kaznovanje novinarjev ali tistih, ki nastopajo proti režimu.
 • Spremembe zakona o boju proti kibernetski kriminaliteti iz leta 2018, znane tudi kot zakon devet, so ustanovile specializirana sodišča za primere v zvezi z zlorabo komunikacije in tehnologije.

  Predlog spremembe 2018 temelji na prvotnem zakonu o preprečevanju kriminala, ki lahko "vsakogar, ki spodbuja ali spodbuja kriminal prek računalniških omrežij, kaznuje z zaporom do treh let in najvišjo globo v višini 600 dolarjev.

 • Ogrožanje javne ali državne stabilnosti je kaznivo tudi z Zakonom o preprečevanju kibernetske kriminalitete.
 • Ta zakon se lahko uporablja za kaznovanje vsakogar, ki kritizira sirsko vlado na spletu, od novinarjev do blogerjev in je bil obsojen zaradi kršenja digitalnih pravic in svoboščin.
 • Zaustavitve interneta so v Siriji pogoste in veliko število mest je še vedno blokirano, vključno z opozicijskimi političnimi strankami in organizacijami za človekove pravice.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

13Tajska

Tajskega kralja Maha Vajiralongkorna, kraljico Suthido, princese in princa vidijo na balkonu Velike palače, ko pozdravljajo javnost.

Bangkok, Tajska. 6. maja 2019. Tajski kralj Maha Vajiralongkorn, kraljica Suthida, Princeses in princ so vidni na balkonu Velike palače, ko pozdravijo javnost.

VPN-ji so zakoniti na Tajskem, vendar jih vlada pogosto blokira.

Tajska ni prijatelj svobode interneta, množična spletna cenzura se izvaja. Da bi se stvari še poslabšale, oblasti ne ponujajo preglednosti o tem, katera spletna mesta so blokirana ali zakaj.

Tajske vlade, kot sta Facebook in Google, pogosto prejemajo prošnje za odstranitev vsebine. Prodemokratski aktivisti, kampanji in opozicijski člani političnih strank se prav tako nenehno preganjajo zaradi delitve svojih pogledov v spletu.

Sorodni zakoni & vaje:

 • 2007 & Spremembe zakona o zločinih, povezanih z računalnikom v letu 2017 (a.k.a Zakon o kibernetski kriminaliteti) organom omogočajo, da blokirajo in odstranjujejo spletno vsebino ter omogočajo iskanje uporabniških podatkov brez jamstva..
 • Ta zakon na Tajskem tudi omejuje svobodo govora s spodbujanjem cenzure gradiva, ki krši "javno moralo."
 • Tajski lèse-majesté je poseben odsek tajskega kazenskega zakonika, ki kriminalizira obrekovanje monarhije. Lèse majesté se na Tajskem vse bolj uveljavlja od uspešnega vojaškega udara leta 2014. Mnogi so bili zato poslani v zapor.
 • 18-letno zaporno kazen je 61-letnemu moškemu pod lèse majesté prisodil zaradi objave videoposnetkov na Facebooku, za katere oblasti menijo, da so monarhijo žaljile.

 • 8. oktobra 2019 je minister za digitalno gospodarstvo sporočil, da morajo trgovine ali kavarne na Tajskem, ki ponujajo storitve WiFi, hraniti dnevnik internetnega prometa 90 dni. To je tako, da lahko uradniki dostopajo do informacij po 26. členu zakona o računalniških zločinih.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

14Uganda

VPN-ji so zakoniti v Ugandi.

Medtem ko so VPN tehnično zakoniti v Ugandi, je vlada od ponudnikov internetnih storitev zahtevala, da jih blokirajo, saj jih pogosto uporabljajo za izogibanje davku na socialne medije v državi.

Ugandski ponudniki internetnih storitev morajo blokirati tudi spletna mesta, ki jih ne registrira UCC (Uganda Communications Commission.)

Sorodni zakoni & vaje:

 • Zakon o protiterorizmu iz leta 2002 prepoveduje objavljanje in širjenje vsebine, podprte s „terorizmom“.
 • Široka terminologija tega zakona dopušča možnost zlorabe, saj lahko "terorizem" razlaga tako, da pomeni karkoli, kar nasprotuje vladi. Tisti, ki kršijo zakon, se kaznujejo s smrtjo.
 • Zakon o uredbah o komunikacijah iz leta 2010 omogoča ugandskim oblastem, da vohunijo za osebno komunikacijo civilistov in tudi osumljenih teroristov.
 • Zakon o računalniški zlorabi iz leta 2011 kaznuje "žaljivo komunikacijo" in uporabo elektronskih naprav za poskus "motenja miru, tišine ali pravice do zasebnosti druge osebe." To je mogoče uporabiti za usmerjanje vladnih kritik in izreče denarno kazen ali zaporni čas do enega leta.

Davek na socialne medije 2018 je začel veljati julija 2018 in je za uporabo socialnih medijev uvedel davek v 200 ugandskih šilingov na dan (5 centov). Več kot 60 spletnih mest družbenih medijev je prizadetih zaradi tega davka, vključno s Twitterjem in Facebookom.

 • Vlada trdi, da je razlog za davek na socialne medije zbiranje denarja za javne storitve. Vendar pa je pismo Museveni, ki ga je marca lani na finančno ministrstvo poslal finančnemu ministrstvu, pozval k uvedbi davka kot sredstva za zaustavitev "tračev" na spletu.
 • Cenzura v Ugandi narašča, saj oblasti izkoriščajo vsako priložnost za kaznovanje političnih nasprotnikov ali vladnih kritikov.
 • Primer vse večje represije v Ugandi je nedavno sodno sojenje proti poslancu opozicije Bobi Wineu. Bobi Wine je bil priveden na sodišče 6. avgusta 2019 pod obtožbo "nadležnega" predsednika Musevenija. To kaže, kako je mogoče sprejeti zakone za kaznovanje političnih nasprotnikov in kritikov v Ugandi.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

15Uzbekistan

VPN-ji so zakoniti v Uzbekistanu.

Kljub temu ima država še vedno možnost, da zaščiti digitalne pravice.

Skype, WhatsApp in Viber so se v Uzbekistanu srečevali s pogostimi blokiranji, čeprav je bil dostop 2018 obnovljen.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Uzbekistanski kazenski zakonik, spremenjen leta 2016, prepoveduje skupno rabo vsebine, ki spodbuja sovraštvo ali velja za grožnjo nacionalni varnosti. Nejasno besedilo kazenskega zakonika pomeni, da ga lahko oblasti uporabljajo za zatiranje svobode govora in izvajanje samovoljnih aretacij.
 • Spremembe kazenskega zakonika iz leta 2016 so za tiste, ki so spoznane za krive objave vsebin, ki ogrožajo nacionalno varnost, podaljšale zaporno kazen s petih na osem let.
 • Uzbekistanski državni ponudnik telekomunikacijskih in internetnih storitev, Uztelecom, ima monopol na trgu. To vladi olajša izvajanje internetnega izklopa ali izvajanje cenzure.

Za pridobitev licence mora Uztelecom in vsi drugi ponudniki internetnih storitev namestiti nadzorno opremo v omrežja. To vladi omogoča množični nadzor.

 • Uzbekistan je predstavil državni iskalnik, ki samodejno filtrira in skriva vsebino, za katero oblasti ne želijo biti vidne.
 • Vlada je blokirala spletna mesta organizacij za človekove pravice, kot sta Amnesty International in Human Rights Watch. To pomeni, da je do njih mogoče dostopati le z uporabo orodij, kot je VPN.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

16Venezuela

Mladi v Venezueli demonstrirajo proti cenzuri v medijih in preganjanju novinarjev.

Caracas, Venezuela. 9. junij 2017. Mladi v Venezueli demonstrirajo proti cenzuri v medijih in preganjanju novinarjev. Zasluge: Novinarska agencija EFE / Miguel Gutierrez / Alamy Live News

VPN-ji so trenutno zakoniti v Venezueli.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Spremembe zakona o Resorte-ME iz leta 2010 (zakon o medijski odgovornosti) kriminalizirajo pošiljanje spletnih sporočil, ki spodbujajo tesnobo, motijo ​​javni red, ne upoštevajo ali spodbujajo kršitev zakonov.
 • V skladu s tem zakonom so spletna mesta lahko strogo kaznovana, če ne omejijo ali odstranijo prepovedane vsebine, osebe, ki objavljajo vsebino, ki je ogrožena nacionalna varnost, pa lahko pošljejo v zapor.
 • Venezuelov zakon o nacionalni varnosti je nejasno opredeljen in prepoveduje vedenje, ki "vključuje [varnost] in obrambo naroda." Ta zakon velja tako za spletno vsebino kot sporočila, tiste, ki so spoznani za krive, pa lahko pošljejo v zapor..
 • Zakon iz leta 2017 proti sovraštvu zaradi strpnosti in mirnega sobivanja prepoveduje promocijo "sovraštva ali nestrpnosti" s strani medijev in omogoča organom, da odvzamejo licence kršiteljem in blokirajo njihova spletna mesta. Tisti, ki so spoznani za krive, da spodbujajo sovraštvo, se lahko soočijo z 10 do 20 leti zapora.
 • Nejasno besedilo venezuelskega zakona o boju proti sovraštvu pušča možnost zlorabe oblasti, ki ga lahko uporabijo za obsodbo spletnega vedenja novinarjev, aktivistov in vladnih kritikov.

Januarja 2018 so oblasti pridržale tri najstnike v skladu z zakonom o boju proti sovraštvu zaradi pozivanja k vladnim protestom prek družbenih omrežij in sporočil.

 • Leta 2019 je bil pripravljen zakon o kibernetskem prostoru, ki organom zagotavlja nadzor nad kibernetskim prostorom in ustanavlja organ za upravljanje in nadzor nad internetom v državi. Zakon bi organom omogočil, da sprejmejo "preventivne ukrepe" za "boj proti sovraštvu", kar bi lahko legaliziralo uporabo nasilja s strani oblasti. Od ponudnikov storitev zahteva tudi, da cenzurirajo vsebino, ki jo oblasti ne sprejemajo.
 • Številni aktivisti v Venezueli so izrazili zaskrbljenost nad obsegom nadzora in morebitnim hekerskim napadom s strani vlade.
 • Leta 2018 je venezuelski ISP CANTV v državi blokiral Tor, ki so ga številni državljani uporabljali kot način za izogibanje cenzuri. To pomeni, da so VPN priljubljeni načini za preprečevanje blokiranja spletnih mest v državi.

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

17Vietnam

Policija stoji na ulici pred vietnamsko zastavo.

Ho Ši Min, Vietnam. November 2018. Policija stoji na ulici pred vietnamsko zastavo. Zasluge: StreetVJ

VPN-ji so zakoniti v Vietnamu.

Čeprav so omrežja VPN zakonita v Vietnamu, oblasti v državi v času nemirov občasno omejijo dostop do interneta ali telefonskih omrežij..

V Vietnamu so občasno blokirani tudi družbeni mediji in spletna mesta, kot sta Facebook in LinkedIn.

Sorodni zakoni & vaje:

 • Uredba iz leta 2013 o upravljanju, zagotavljanju, uporabi internetnih storitev in internetnih vsebin na spletu a.k.a Zakon o internetu prepoveduje deljenje novic, literarnih del ter političnih ali družbenih komentarjev na spletu.

Zakon o internetu je bil zaskrbljujoč tudi med organizacijami, kot so Skupina za človekove pravice in Reporterji brez meja. Obe skupini sta ugotovili, da se zakon lahko selektivno uporablja za ciljanje na posameznike, ki govorijo proti vladi.

 • 2015 & Spremembe leta 2018 k Vietnamu o kazenskem zakoniku prepovedujejo subverzijo in protidržavno propagando. Kazenske zakonike oblasti v Vietnamu zato uporabljajo za pregon spletnih aktivistov in pošiljanje v zapor.
 • Zakon o kibernetski varnosti iz leta 2019 blokira posledice svobode govora v Vietnamu, saj prepoveduje kritiziranje države na spletu.
 • Zakon o kibernetski varnosti prisili tuja kot tudi domača internetna podjetja, da hranijo uporabniške podatke v Vietnamu in jih po potrebi predložijo oblastem. Spletna mesta morajo tudi cenzurirati vsebino, ki jo vlada oceni kot "strupeno".

Nazaj na tabelo drugih pomembnih držav

Države v tem priročniku so pomembne zaradi omejitev uporabe VPN in drugih digitalnih svoboščin. Če se vaša država ne omenja, so VPN-ji zakoniti za uporabo tam.

Če iščete več informacij o VPN-jih in njihovi uporabi, si oglejte druge vire v našem vodniku vozlišču.

Če iščete zanesljiv VPN, lahko naša priporočila za leto 2019 preberete tukaj.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me