Usmerjevalniki VPN so lahko odlična rešitev za povezovanje več različnih naprav hkrati. Naučite se, kako nastaviti usmerjevalnik VPN za trajno zaščito VPN v tem obsežnem priročniku za usmerjevalnike VPN.

Dva znaka z uporabo usmerjevalnika VPN z več napravami.

Kaj je usmerjevalnik VPN?

Usmerjevalnik VPN je usmerjevalnik WiFi z nameščeno odjemalsko programsko opremo VPN. Usmerjevalnik šifrira ves promet, poslan ali prejet prek vašega omrežja WiFi. To pomeni, da lahko hkrati zaščitite vse svoje naprave, ne da bi na vsako posamezno napravo namestili programsko opremo VPN.

Uporaba VPN v računalniku ali pametnem telefonu bo šifrirala promet s te posamezne naprave. Usmerjevalnik VPN bo na drugi strani šifriral promet po vašem celotnem omrežju WiFi, kar bo zmanjšalo vaše možnosti, da boste kdaj ujeti brez zaščite.

To pomeni, da bodo vse naprave, povezane z vašim Wi-Fi-jem - računalniki, tablice, pametni telefoni in pametni televizorji - lahko istočasno dostopale do strežnikov vašega VPN-ja in vzdrževale varno in zasebno povezavo.

Kaj je usmerjevalnik VPN in kako delujejo?

Usmerjevalnik VPN šifrira promet vsake naprave v vašem WiFi omrežju.

Usmerjevalnike lahko kupite s predhodno nameščeno programsko opremo VPN ali pa jo namestite sami. Pomembno pa je opozoriti, da ne morejo vsi usmerjevalniki podpirati programsko opremo VPN in da ne morejo vsi ponudniki VPN delovati na usmerjevalniku. Če želite več informacij o tem, preskočite na razdelek tega vodnika o tem, kako nastaviti usmerjevalnik VPN.

V tem priročniku bodo opisane prednosti in slabosti uporabe usmerjevalnika VPN. Pojasnili bomo, na kaj morate biti pozorni in zakaj je usmerjevalnik VPN prava rešitev za vas.

Če ste se že odločili za nakup usmerjevalnika VPN in potrebujete samo pomoč pri njegovi namestitvi, preberite naš celotni vodič o namestitvi VPN-ja na vaš usmerjevalnik..

Kakšne so prednosti usmerjevalnika VPN?

Vlaganje v usmerjevalnik VPN se morda zdi velik korak, vendar lahko nudi več prednosti z vidika varnosti, zasebnosti in praktičnosti.

Ilustracija, ki prikazuje prednosti usmerjevalnika VPN.

1Avoid več omejitev naprave

Večina ponudnikov VPN ima omejitev števila naprav, ki jih lahko povežete hkrati.

Z nameščenim VPN na usmerjevalniku bo vsaka naprava, ki je povezana z vašim WiFi omrežjem, zaščitena z vašim VPN in šteje le kot ena povezava.

Ta funkcija je še posebej uporabna za igralne konzole, predstavnostne predvajalnike in naprave interneta stvari (IoT), od katerih mnoge nimajo lastne podpore za programsko opremo za odjemalce VPN.

2 Stalna zaščita VPN

Storitve VPN s pomočjo brskalnika zahtevajo, da povezavo aktivirate vsakič, ko želite začeti novo sejo. Če uporabljate usmerjevalnik VPN, vam ni treba skrbeti, da bi spet vklopili VPN.

Ko je vaš usmerjevalnik nastavljen, se vaš VPN trajno zažene, ne glede na to, katero napravo uporabljate. To močno zmanjša tveganje, da boste kdaj ujeti brez zaščite.

V zadnjih nekaj letih so nekatere države sprejele novo zakonodajo, ki prisili ponudnike internetnih storitev, da spremljajo in hranijo vašo zgodovino brskanja. To je zdaj obvezno v Združenem kraljestvu, Združenih državah Amerike, Avstraliji in v nekaterih delih Evrope.

Zaščita celotnega omrežja z usmerjevalnikom VPN je ena najboljših rešitev te težave. Ves promet v vašem omrežju bo zavarovan in šifriran med usmerjevalnikom in VPN strežnikom, tako da bo vaš ISP popolnoma brez informacij o zgodovini brskanja..

3Izboljšana splošna varnost

Nadgradnja usmerjevalnika je dobra varnost z vidika varnosti. Bilo je več primerov, ko so oblasti in kriminalci izkoristili ranljivosti v usmerjevalnikih, da bi vohunili za ljudmi ali zbirali občutljive podatke.

Če uporabljate usmerjevalnik VPN, bodo vse naprave, povezane z Wi-Fi usmerjevalnikom vašega usmerjevalnika, prejele ugodnosti vašega VPN-ja. To pomeni, da če imate goste ali želite uporabljati več naprav hkrati, bo ves vaš promet privzeto zaščiten.

4plastne storitve VPN

Mnogo lažje je hkrati zagnati dve storitvi VPN, če uporabljate usmerjevalnik VPN. Na usmerjevalnik lahko namestite en VPN, drugega pa na namizje. Čeprav bo to zagotovo vplivalo na vašo hitrost povezave, je odličen način za povečanje zaščite, če en ponudnik VPN ogrozi puščanje ali zrušitev.

Katere so slabosti usmerjevalnika VPN?

Usmerjevalniki VPN se morda zdijo odlična rešitev za zasebnost interneta in v določeni meri so. Vendar pridejo za ceno in ne samo finančne.

Ilustracija, ki prikazuje slabosti usmerjevalnika VPN.

1Pomanjkanje prožnosti

Usmerjevalniki VPN so namenjeni zasebnosti. Ko so nastavljene, spremeniti nastavitve ni tako enostavno, kot če je programska oprema VPN nameščena na ravni naprave. Veliko težje je hitro vklopiti in izklopiti VPN ali spremeniti lokacijo strežnika.

Iz tega razloga usmerjevalniki VPN niso idealni za stvari, kot so geo-ponarejanje, anti-cenzura ali deblokiranje vsebine. Te situacije potrebujejo veliko večjo prožnost glede tega, kdaj želite vklopiti svoj VPN in kje se želite povezati.

Če želite pretakati vsebino, je morda lažje namestiti programsko opremo VPN neposredno na želeno napravo.

Mnoge storitve popolnoma blokirajo VPN, ne da bi bile pozorne, od kod izvira promet. To lahko povzroči težave, če je vaš VPN stalno aktiviran.

Morda se boste celo borili za dostop do vsebine, ki je običajno na voljo v vaši regiji. Če ste na primer v ZDA in usmerjevalnik VPN povežete s strežnikom v Veliki Britaniji, morda ne boste mogli dostopati do ameriškega Netflixa ali drugih lokalnih platform.

2Skomplicirana namestitev

Namestitev VPN-ja na domači usmerjevalnik je lahko zahtevna in dolgotrajna, še posebej za začetnike.

Večina VPN podjetij ima vaje za pomoč svojim strankam skozi postopek namestitve in mnoga od njih imajo tudi podporo za klepet v živo. Če imate težave, si oglejte naš vodič za namestitev VPN-ja na usmerjevalnik.

Druga možnost je, da preprosto kupite vnaprej konfiguriran usmerjevalnik. To je veliko lažje in zasebno brskate hitreje, vrnete pa vam nekaj sto dolarjev. Več o tej možnosti lahko izveste v naslednjem poglavju tega priročnika.

3Zmanjšani hitrosti povezave

Če ves svoj promet izvajate prek VPN-ja, bo vaša hitrost trajno nižja.

Tudi če kupite usmerjevalnik višjega cenovnega razreda, opremljen z enim najhitrejših VPN-jev na trgu, bo seveda prišlo do neke upočasnitve v primerjavi z nenadzorovano (in nezaščiteno) povezavo. To bo še posebej res, če na isti usmerjevalnik VPN povežete več naprav.

4 Varnostne šibke točke

Slaba stran uporabe VPN na ravni usmerjevalnika je, da promet med napravami in usmerjevalnikom ni šifriran.

To ni preveč težava, če poznate in zaupate vsem, ki uporabljajo domače omrežje. Vendar pa predstavlja varnostno tveganje, če bi neznanec ali tretja oseba dobila dostop.

Kako nastaviti usmerjevalnik VPN: Pre-Flashed vs. Unflashed

Če se boste odločili za vlaganje v usmerjevalnik VPN, je ena največjih odločitev, ali boste morali kupiti predhodno utripa, VPN-omogočeno, ali nesramno usmerjevalnik.

"Utripa" pomeni namestitev nove strojne programske opreme, ki je operacijski sistem usmerjevalnika, ki določa, kaj lahko in česa ne more storiti.

Ilustracija, ki prikazuje različne vrste usmerjevalnika VPN.

Tu so povzete vse tri možnosti:

 1. Nakup vnaprej utripajočega usmerjevalnika VPN. Ti usmerjevalniki imajo vnaprej nameščen VPN. Ta možnost je hitra in enostavna, običajno pa dražja.
 2. Nakup usmerjevalnika, ki podpira VPN. Ti usmerjevalniki izvorno podpirajo zmogljivosti VPN, zato vam ne bo treba nameščati nove, vdelane programske opreme, ki podpira VPN. Kljub temu boste morali še vedno namestiti svoj izbrani VPN.
 3. Flash obstoječi usmerjevalnik utripajte z vdelano programsko opremo VPN. To je najbolj zapletena možnost. Prihranite lahko pri novi strojni opremi, vendar boste morali vdelano programsko opremo VPN namestiti ročno.

Razlika med temi možnostmi je preprosta: vnaprej utripajoči usmerjevalniki že imajo nameščen VPN. Če boste usmerjevalnike razsvetlili, boste morali ročno namestiti VPN. Prva možnost vas bo navadno stala nekoliko več, vendar vam bo vse delo vzelo iz rok - samo priključite jo in pojdite.

Če imate usmerjevalnik kot del svojega internetnega paketa, verjetno ne boste mogli namestiti VPN-ja na to natančno napravo. Večina ponudnikov internetnih storitev daje svojim strankam kombinirane naprave, ki delujejo kot modem in usmerjevalnik. V tem primeru boste morali kupiti nov usmerjevalnik, ki podpira VPN, in ga povezati s svojo trenutno napravo.

Zdaj bomo podrobno opisali vsako od teh možnosti.

1Pre-Flashed usmerjevalniki

Vnaprej utripajoči usmerjevalniki so najpreprostejša možnost v skoraj vseh situacijah. Prihajajo s vnaprej nameščen VPN, vam omogoča, da se izognete zapletenemu postopku nameščanja nove programske ali programske opreme.

Nakup vnaprej utripajočega usmerjevalnika VPN običajno stane nekoliko več, vendar vam to vzame vse delo iz rok - samo ga priključite, vnesite svoje podatke za prijavo in pojdite.

Storitve, kot je FlashRouters, bodo obravnavale postopek namestitve za vas in zagotovile napravo, ki je popolna z izbrano strojno programsko opremo in storitvijo VPN. Najdete lahko tudi usmerjevalnike, ki so posebej konfigurirani za določene ponudnike VPN, kar je odlično, če imate obstoječo naročnino na VPN.

Posnetek zaslona usmerjevalnikov VPN, ki so konfigurirani za določene ponudnike VPN.

Izbor usmerjevalnikov, ki so predhodno konfigurirani za ExpressVPN.

Tako FlashRouters kot nekateri ponudniki VPN zagotavljajo tudi namenske aplikacije za poenostavitev postopka povezovanja vašega domačega omrežja z VPN. Te aplikacije ustvarijo vmesnik po meri, ki poenostavi postopek konfiguracije in vam omogoča enostavno preklapljanje med strežniki, ponudniki VPN in možnostmi konfiguracije.

Te aplikacije bodo delovale z vodilnimi modeli usmerjevalnikov, vključno z Linksys WRT32X, Netgear R6400 in Asus RT-AC5300.

Usmerjevalniki, ki podpirajo 2VPN

Vaša druga možnost je nakup novega usmerjevalnika, ki je že združljiv s programsko opremo VPN. Te naprave so priložene Vnaprej nameščena programska oprema z omogočeno VPN, omogoča vam, da konfigurirate VPN po svoji izbiri in se takoj povežete z njihovimi strežniki.

To je možnost za vas, če:

  • Kupili ste Flashrouter, ki ni bil predhodno konfiguriran s VPN strežnikom.
  • Usmerjevalnik VPN želite konfigurirati z drugim strežnikom VPN.

Če želite izvedeti, ali bo vaš trenutni usmerjevalnik deloval s programsko opremo VPN, preberite priročnik usmerjevalnika ali poiščite številko modela v spletu.

Ker ti usmerjevalniki že podpirajo VPN, vam ne bo treba namestiti nove strojne programske opreme ali povezati usmerjevalnika z dodatno napravo. Preprosto kupite naročnino VPN in usmerjevalnik, ki podpira VPN, sledite navodilom konfiguracije izbranega ponudnika VPN in lahko napravo nato konfigurirate na strežnik VPN.

Med priljubljene blagovne znamke, ki ponujajo usmerjevalnike, ki podpirajo VPN, so ASUS, Linksys in Netgear. Linksys WRT3200ACM in Netgear R6400 sta priljubljena modela, ki ponujata veliko vrednost za denar.

Če izberete to možnost, morate razmisliti tudi o tem, katere VPN protokole podpira usmerjevalnik in ali ga lahko po potrebi utripa nova programska oprema. Najnovejši usmerjevalniki, ki podpirajo VPN, običajno podpirajo protokol OpenVPN, kar pomeni, da lahko namestite katero koli storitev VPN, ki uporablja tudi OpenVPN. Na srečo je ta protokol standarden s katero koli vredno storitev VPN.

3 Neopazno

Če vaš usmerjevalnik trenutno ni združljiv s programsko opremo VPN, vendar je združljiv z vdelano programsko opremo VPN, ga boste morali utripati. To je daljši postopek, ki bo odvisen od vrste usmerjevalnika. Kako natančno to storite, najdete v našem vodniku za namestitev VPN-ja na usmerjevalnik.

Ročno utripanje usmerjevalnika z novo programsko opremo vam bo omogočilo namestitev programske opreme VPN po vaši izbiri. Tako lahko prihranite denar, vendar potrebujete malo tehničnega znanja.

Dve najbolj priljubljeni vrsti vdelane programske opreme usmerjevalnika VPN sta Tomato in DD-WRT. To so neodvisni odprtokodni sistemi, ki jih lahko brezplačno prenesete na spletu.

Posnetek zaslona s spletne strani programske opreme Tomato.

Paradižnik je odprtokodna vdelana programska oprema za usmerjevalnike.

Tako DD-WRT kot Tomato zagotavljata vmesnik za nadziranje pasovne širine, povečanje obsega WiFi, uporaba različnih protokolov VPN in še veliko več. Več o razlikah med temi možnostmi vdelane programske opreme po meri lahko izveste v tem članku.

Vredno je zapomniti, da utripajoča programska oprema usmerjevalnika sam ni za slabovidne. Posledica tega je lahko pokvarjen usmerjevalnik z razveljavljeno garancijo. Če želite izvedeti več, preberite naš vodič o ročni namestitvi VPN-ja na usmerjevalnik.

Specifikacije usmerjevalnika VPN

Če se odločite za nakup novega usmerjevalnika - vnaprej utripajočega, omogočenega VPN ali kako drugače - je pomembno, da natančno razumete, kaj lahko ponudi vsak model. Če že imate usmerjevalnik VPN in morate izbrati VPN, lahko preskočite naravnost na Kako izbrati VPN za svoj usmerjevalnik.

Tako kot prenosniki in pametni telefoni tudi vsak model usmerjevalnika ponuja različne zmogljivosti, ki bodo vplivale na njegovo zmogljivost. Upoštevajte naslednje specifikacije:

WiFi Standard

"WiFi standard" vsakega usmerjevalnika se prikaže kot koda na napravi, začenši z 802.11, ki ji sledi črka. Ti standardi se nanašajo na nabor protokolov, ki odločajo o delovanju vašega omrežja WiFi in se posodabljajo vsakih nekaj let.

Pri tem je res pomembno pismo, ki je prišlo za '802.11'. Starejši usmerjevalniki bodo imeli 'b' ali 'g': teh se je treba izogibati, saj njihova starost pomeni, da ne bodo zmožni najnovejših hitrosti.

Novejši modeli imajo oznako 'n', kar pomeni, da podpirajo najvišjo hitrost 300Mbps. Kar si resnično želiš, je napravo, ki podpira 802.11ac. To je najnovejši potrošniški standard, ki omogoča hitrost prenosa 1,3 Gbps.

Tudi če vaš ponudnik interneta ne ponuja tako velikih hitrosti, višja najvišja hitrost na usmerjevalniku pomeni, da bodo vse vaše naprave oddajale hitrosti, ki jih omogoča vaša povezava..

Frekvenčni pasovi

Večina usmerjevalnikov bo ponujala brezžični frekvenčni pas 2,4GHz ali 5GHz. Ta številka predstavlja hitrost, s katero pošiljajo in sprejemajo podatke naprave, povezane v vaše omrežje.

Glavna razlika med tema dvema frekvencama bo območje povezave in hitrost, ki ju zagotavlja vsak pas. Preprosto povedano, 2,4 GHz ponuja počasnejše hitrosti na večjih razdaljah, medtem 5GHz ponuja hitrejše hitrosti na krajših razdaljah.

Še vedno boste omejeni s skupno hitrostjo širokopasovnih povezav, ne glede na to, kateri pas uporabljate. Kljub temu bo 5GHz to širokopasovno povezavo verjetno hitreje kot 2,4GHz.

Omeniti velja, da lahko frekvenca 2,4 GHz vpliva tudi na motnje, če je v omrežju veliko naprav. To je zato, ker je tam manj naprav, ki lahko uporabljajo 5GHz, kar povzroča prenatrpanost pasu 2,4GHz. Več o brezžičnih frekvencah lahko izveste v tem članku.

Največja hitrost

Standard in frekvenca WiFi nista edina dejavnika, ki določata hitrost usmerjevalnika.

Pogosteje kot usmerjevalnik bo največjo hitrost izrazil naravnost. Tukaj ni treba vzeti nič tehničnega - poiščite najvišje možno število znotraj vašega cenovnega razreda. Če želite izvedeti več o hitrosti brezžičnega usmerjevalnika, preberite ta uporabni priročnik.

Število vrat

Samo zato, ker je vaš usmerjevalnik brezžičen, še ne pomeni, da še vedno ne morete na spletu po staromodnem načinu.

Večina usmerjevalnikov VPN bo opremljena z ethernetnimi vrati za žične povezave. To je najlažji način za zagotovitev hitrosti in zanesljivosti - če ne vedno najbolj priročen.

Običajno imajo tudi vrata ali dva USB. S temi lahko pretvorite drugače ožičen tiskalnik v WiFi ali priključite zunanjo pomnilniško napravo in ustvarite skupni omrežni pogon.

Koliko stane usmerjevalnik VPN?

Kot vsak pripomoček se tudi cena VPN usmerjevalnikov lahko razlikuje glede na vaše potrebe. Vedno obstajajo možnosti za napredne uporabnike in strokovnjake, vendar priporočamo, da izberete možnost, ki ustreza velikosti in zahtevam vašega omrežja.

Upoštevajte, da so VPN usmerjevalniki, ki so v osnovi napredni kosi opreme v primerjavi s standardnimi WiFi usmerjevalniki, dražji od prodaje. The najcenejše možnosti bodo stale približno 130 dolarjev, medtem modeli višjega cenovnega razreda lahko stanejo več kot 500 dolarjev.

Ko kupite usmerjevalnik VPN, je cena mesečne naročnine VPN zelo primerna, tudi če uporabljate vodilnega ponudnika, kot sta NordVPN ali zasebni dostop do interneta. To je majhna cena za plačilo miru.

Kako izbrati VPN za svoj usmerjevalnik

Ponazoritev usmerjevalnika VPN z različnimi ponudniki VPN.

Tudi če kupite vnaprej konfiguriran usmerjevalnik, boste še vedno morali kupiti naročnino VPN.

Ko se odločite, kako nastaviti usmerjevalnik VPN, se boste morali odločiti, katerega ponudnika VPN nameravate uporabljati. Če že plačujete naročnino za VPN, imate nekaj korakov naprej. Če ne, boste morali opraviti nekaj raziskav.

Priljubljene VPN, kot sta ExpressVPN ali NordVPN, je mogoče enostavno namestiti na usmerjevalnike Tomato ali DD-WRT. Drugi ponudniki, kot sta TunnelBear ali Hotspot Shield, niso tako preprosti. Pred nakupom naročnine vedno preverite, ali storitev VPN podpira povezave usmerjevalnika.

Ko preverite, ali vaš ponudnik VPN podpira povezave usmerjevalnika, je vredno poskrbeti, da je preostala storitev na pragu.

Upoštevajte naslednja merila:

 • Hitrost povezave
 • Spletna podpora
 • Politika beleženja
 • Lokacije strežnika

Začnite z raziskavo ponudnikovih hitrosti povezave in podpornega omrežja. Vaš VPN bo poskrbel za vse, od pretakanja do igranja iger - pogosto na več napravah hkrati - zato je pomembno, da izberete ponudnika, ki ponuja uspešnost, ki jo potrebujete. Prav tako bo močna spletna podpora pomagala skrbeti za vsa vprašanja, ki jih imate z namestitvijo.

Nato si je treba vzeti čas za natančno razumevanje, katere podatke beleži vaš ponudnik VPN in koliko časa jih hrani. Nekatere politike beleženja VPN so lahko zavajajoče, zato je vredno v celoti prebrati njihovo politiko zasebnosti.

Na koncu preverite seznam lokacij strežnika ponudnika VPN. Pomembno je, da se lahko povežete z potrebnimi lokacijami. Če se trudite poiskati te podatke ali nimate časa, da bi sami raziskovali to raziskavo, si lahko preberete naše preglede najboljših VPN-jev leta 2020.

Izbira VPN-ja za vnaprej utripajoči usmerjevalnik

Presenetljivo veliko ponudnikov velikih imen ponuja svoje VPN-je na predhodno utripajočih usmerjevalnikih. Priljubljene možnosti vključujejo:

 • ExpressVPN
 • SkrijMyAss
 • IPVanish
 • NordVPN
 • Zasebni dostop do interneta
 • PureVPN
 • Varnejši VPN
 • Windscribe
 • Cyberghost
 • Skrij.me
 • IVPN
 • Popolna zasebnost
 • Zasebni VPN
 • ProtonVPN
 • VPNArea
 • VyprVPN

Poglobljene preglede vseh teh VPN storitev - vključno s podatki o njihovih pravilnikih beleženja, lokacijah strežnikov in največjih hitrostih - najdete v našem razdelku o pregledih VPN..

Če imate obstoječo naročnino na katero koli od teh storitev, ste že v prednosti. Vse, kar morate storiti, ko kupite in priključite predhodno utripajoči usmerjevalnik, je prijava na vaš račun.

Če bi raje uporabili drugega ponudnika, to ni problem. Programska oprema DD-WRT vam omogoča, da ročno konfigurirate skoraj katerikoli VPN, ki uporablja OpenVPN ali PPTP protokole. To pomeni, da če kupite usmerjevalnik od storitve, kot je FlashRouters, vendar ne želite uporabljati enega od VPN-jev, ki so navedeni v njegovi aplikaciji, lahko namesto njega namestite drugega..

Ne pozabite, da boste morali v tej situaciji ročno konfigurirati VPN in ne boste mogli uporabljati nobene dodatne funkcije aplikacije, kot je spreminjanje lokacije strežnika ali vklop in izklop VPN-ja. Če želite več informacij o ročni konfiguraciji usmerjevalnika VPN, preberite naš vodič za namestitev usmerjevalnika VPN.

Izbira VPN-ja za usmerjevalnik, ki podpira VPN

Če vaš ponudnik VPN ne ponuja vnaprej utripajočega usmerjevalnika, je to v redu. Prepričajte se, da VPN podpira OpenVPN in nato kupite usmerjevalnik s strojno programsko opremo, ki podpira tudi isti protokol. Nato ga lahko sami nastavite od tam.

Omeniti velja, da bodo nekatere storitve VPN delovale samo z določenimi modeli usmerjevalnikov. Obiščite spletno mesto izbranega ponudnika ali se za več podrobnosti obrnite na njegovo službo za podporo.

Nekateri ponudniki VPN ponujajo poenostavljen postopek namestitve z enostavnimi vodniki po spletu. NordVPN ima na primer podrobne vadnice usmerjevalnika za vsak usmerjevalnik in vdelano programsko opremo, ki jo podpirajo.

Če je vaš usmerjevalnik že združljiv z vašim VPN, morate le prijaviti in konfigurirati, da se poveže s strežniki ponudnika VPN. Za podrobnejša navodila o tem preberite naš Vodnik za namestitev usmerjevalnika VPN.

Ali so usmerjevalniki VPN vredni?

Izbira namestitve usmerjevalnika VPN je lahko velik korak, če ste navajeni na preproste aplikacije ali VPN-je, ki temeljijo na brskalniku. Če imate veliko naprav in vam je resnično mar za zasebnost domačega omrežja, bi to lahko bila prava izbira za vas.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me