Pravi VPN bo šifriral vaš internetni promet, skril vaš IP naslov in pomagal zaščititi vašo zasebnost v spletu. V tem celotnem priročniku o virtualnih zasebnih omrežjih najdete vse, kar morate vedeti o VPN-jih.

Predvajaj

Svet postaja vse bolj sovražen do zasebnosti na spletu. Vsakič, ko dostopate do interneta, lahko postanete žrtev nadzor, cenzura, kraje podatkov, in vrsto drugih vprašanj.

Da bi se stvari še poslabšale, vlade po vsem svetu cenzurirajo internet z zaskrbljujočo hitrostjo, ki ovirajo našo možnost dostopa do informacij in medsebojno svobodno komuniciranje..

Tu pride VPN.

VPN (Virtual Private Network) je preprost del programske opreme, ki ga lahko namestite v skoraj katero koli napravo. To bo zaščitilo vašo zasebnost, vam pomagalo ostati varen v spletu in vam omogočilo neomejen dostop do interneta.

Najpomembneje je, da bo VPN šifrirajte svoje podatke in skriti svoj IP naslov z ustvarjanjem zasebnega tunela prek interneta.

VPN omogoča:

 • Skrijte svoj IP naslov na spletnih mestih, ki jih obiščete
 • Šifrirajte svoj brskalni promet
 • Dostop do geografsko omejenih vsebin
 • Pretočna ali hudourniška vsebina iz drugih držav
 • Izbirate lahko med več zasebnimi lokacijami strežnika
 • Zaščitite svoje podatke v javnih omrežjih WiFi

Toda kako natančno delujejo VPN-ji? So na varnem? In kako najti pravega ponudnika VPN?

Ta obsežen vodnik bo zajel vse, kar morate vedeti o VPN-jih. Tehnični žargon bomo razčlenili, tako da boste lahko zaupno in varno uporabljali VPN.

Izvedeli boste, kako delujejo VPN, kako namestiti VPN, kako izbrati varen VPN in še veliko več.

Contents

Kaj je VPN?

Navidezno zasebno omrežje (VPN) je del programske opreme, ki se uporablja za ohranjanje vaše internetne dejavnosti zasebno in varno.

VPN ustvari varen predor med vašo napravo in zasebnim strežnikom VPN, preden vaš promet posreduje na spletno mesto ali aplikacijo, ki jo obiščete.

To prepreči ponudnikom internetnih storitev (ISP) in organom, da spremljajo, kaj počnete v spletu. Prav tako vas ščiti pred hekerji, ki želijo prestreči vaš promet.

VPN zasebnost vaše brskalne dejavnosti ohranja za šifriranje vaš internetni promet, usmerjanje skozi varen predor in maskiranje vaš pravi IP naslov.

VPN-ji ustvarijo varen predor, šifrirajo vaš spletni promet in ga skrijejo pred ostrostrelci in hekerji.

Odvisno od ponudnika VPN, ki ga uporabljate, boste lahko izbirali med desetimi ali celo stotimi lokacijami strežnikov VPN po vsem svetu..

To pomeni, da lahko spletna mesta zavedete, da razmišljate o tem, da brskate, pretakate ali hripate iz določenega mesta ali države.

S šifriranjem vaše povezave in preusmeritvijo prometa prek oddaljenega strežnika ne bo vaš ponudnik internetnih storitev (ISP) niti kdo drug v omrežju spremljal vaše internetne dejavnosti. Če nekdo spremlja vašo povezavo, bo videl le nekoristne črke in številke.

To vas ščiti pred vladnim nadzorom, sledenjem spletnim mestom in morebitnim zlonamernim tretjim osebam, ki bi lahko poskušale prestreči vaš promet.

Vaš IP naslov se bo spremenil vaši podatki brskanja pa ne bodo povezani z vašo resnično lokacijo, zaradi česar bo vse, kar počnete v spletu, veliko bolj zasebno.

Za uporabo VPN vam ni treba zamenjati ponudnika internetnih storitev in vam ne bo treba kupiti nobene nove opreme, kot sta modem ali usmerjevalnik. Namestitev in uporaba vašega VPN-ja je vse opravljeno prek spleta vprašanje minut.

Za več podrobnosti o delovanju VPN lahko preskočite naravnost do naslednjega poglavja tega priročnika. Prav tako lahko preskočite neposredno na Kako namestiti VPN.

Zakaj potrebujem VPN?

Zaupanje na VPN se lahko zanesete, če želite ostati anonimni v spletu, vzdrževati zasebnost, dostopati do blokirane vsebine ali skriti svojo dejavnost. Tu je najpogostejši razlog za uporabo VPN:

1Skrijte svojo spletno aktivnost pred vlado ali ponudnikom internetnih storitev.

Ilustracija prikazuje zamegljenega moškega, skritega za povečevalnim steklom.

Vaš ponudnik internetnih storitev (ISP) lahko vidi vsa spletna mesta, ki jih obiščete in gotovo bo posnel te podatke.

V nekaterih državah morajo ponudniki internetnih storitev dolgo časa zbirati in shranjevati uporabniške podatke, vlada pa lahko dostopa do teh informacij in jih shrani..

Tako je v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in večjem delu Evrope - če jih naštejem le nekaj. Več o teh zakonih si lahko preberete v našem Vodniku po pristojnosti VPN.

Ker VPN šifrirajo internetni promet iz vaše naprave na strežnik VPN, vaš ponudnik internetnih storitev ali katera koli druga tretja oseba ne bo mogla vohuniti za vašo spletno dejavnost.

Če želite izvedeti več o nadzornih tehnologijah in vprašanju globalnega množičnega nadzora, obiščite EFF in Privacy International. Posodobljen seznam razkritij globalnega nadzora lahko najdete tudi tukaj.

2Skrijte svoj IP naslov na spletnih straneh, ki jih obiščete.

Ilustracija zaprtih vrat.

Eden najpogostejših razlogov za uporabo VPN je maskirajte svoj resnični naslov IP.

Vaš IP naslov je edinstven številčni naslov, ki vam ga je dodelil ponudnik internetnih storitev. Vse, kar počnete v spletu, je povezano z vašim naslovom IP, zato ga lahko uporabite za uskladitev z vašimi spletnimi dejavnostmi. Večina spletnih strani beleži IP naslov svojih obiskovalcev.

Oglaševalci lahko uporabijo tudi vaš IP naslov ciljni oglasi na podlagi vaše identitete in zgodovine brskanja.

Ko se povežete s strežnikom VPN, boste prevzeli IP naslov tega strežnika VPN. Vsaka spletna mesta, ki jih obiščete, bodo videla IP naslov strežnika VPN, ne pa vašega.

Bloke IP-naslovov boste lahko zaobšli in brskali po spletnih mestih, ne da bi se vaša dejavnost povezala z vami kot posameznikom.

3Oblokirajte spletna mesta in obiščite geografske omejitve.

Ilustracija ženske, ki brska po svetu.

Vaš naslov IP vas povezuje z vašim fizična lokacija. Uporablja se lahko za preprečevanje dostopa do določenih spletnih mest uporabnikom v določenih državah.

Določene storitve - kot Netflix ali BBC iPlayer - spreminjajo svoje knjižnice, odvisno od države, ki jo obiskujete. Uporaba VPN je edini zanesljiv način zaobiti te geografske omejitve in odkleniti 'skrito' vsebino. Za več informacij lahko obiščete naše priporočene VPN-je za Netflix.

Še pomembneje je, da vam lahko pomagajo VPN se izogniti cenzuri s šifriranjem prometa in prikrivanjem pravega naslova IP. Če si želite ogledati vsebino, ki je zaklenjena v drugi državi ali cenzurirana v vaši regiji, lahko uporabite VPN, da zaobidete te omejitve.

Uporaba VPN lahko pomaga državljanom, da obidejo bloke spletnih mest za dostop do svetovnih medijev in svobodno komuniciranje. V državah, ki omejujejo svobodo govora in svobodo tiska, VPN lahko pomaga posameznikom, da se varno in zasebno izrečejo proti vladi..

Za več informacij o vladni cenzuri ima Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) varnostni komplet za novinarje, ki vsebuje smernice o vprašanjih, kot so ocena tveganja in digitalna varnost.

EFF ima tudi številne digitalne varnostne priročnike za aktiviste, zagovornike človekovih pravic in mednarodne novinarje.

Več o deblokiranju spletnih mest najdete v našem namenskem priročniku: Kako deblokirati spletna mesta.

4 Zaščitite svoje podatke v javnih omrežjih WiFi.

Ilustracija moškega, povezanega z javnim wifijem med potovanjem.

Ko uporabljate javno povezavo WiFi v kavarni, hotelu ali letališču, ki jo odlagate občutljivi podatki ogroženi.

Izkoriščanje javnih omrežij WiFi za zbiranje podatkov je preprosto in neverjetno poceni. Kriminalci lahko izkoristijo odprta in nešifrirana omrežja za krajo pomembnih podatkov, kot so bančni podatki, kreditne kartice, fotografije in drugi osebni podatki.

Hekerji vse pogosteje ciljajo na hotele in trgovske centre, da bi dosegli cilje visoke vrednosti. Nedavno poročilo Bloomberga pojasnjuje, kako se nekateri kriminalisti prijavijo v hotele z izrecnim ciljem, da bi ukradli dragocene podatke.

Matična plošča ponuja tudi dober povzetek problema z javnimi omrežji WiFi. To vključuje priljubljeni WiFi ananas, ki skoraj vsem omogoča možnost, da izkoristijo javna omrežja za manj kot 99 dolarjev.

Napravo lahko zaščitite z uporabo VPN-ja, ki bo šifriral vaš internetni promet in hekerjem veliko, veliko težje prestregel in ukradel vaše podatke.

Na žalost večina uporabnikov ne pozabi na resnične nevarnosti odprtih omrežij WiFi. Če pogosto potujete in morate ostati na spletu, je zanesljivo VPN neprecenljivo orodje za zasebnost.

Za več podrobnosti o zaščiti vaše javne povezave WiFi si oglejte naš obsežen vodnik o varovanju javne WiFi.

5 Varno zaustavite ISP zatiranje in hudournik.

Ilustracija moškega, ki pospešuje svojo povezavo

Vaš ponudnik internetnih storitev skoraj zagotovo spremlja vaše spletne aktivnosti. Če živite v državi brez močnih zakonov o nevtralnosti omrežja, lahko vaš ponudnik internetnih storitev celo namerno upočasniti vaša povezava, ko izvajate obsežne pasovne širine, kot je nalaganje velike datoteke ali hudourništvo. To se imenuje Zaustavitev pasovne širine.

Šifriranje z omrežjem VPN lahko pomaga preprečiti zatiranje ponudnika internetnih storitev, kar pomeni, da lahko uživate v najboljših hitrostih za nalaganje, hudourništvo, igre in pretakanje - ves čas odklepate vsebino z vsega sveta..

Torrenting brez VPN je tudi precej tvegan. Ne le, da je vaš IP naslov viden med vrstniki, vaš ponudnik internetnih storitev lahko vidi tudi, da dostopate do spletnih mest in programov, ki jih povzroča hudourništvo..

Ne obljubljamo, da prenašamo avtorsko zaščiteno gradivo, vendar je uporaba VPN bistvenega pomena, če želite, da se vaše dejavnosti P2P ohranjajo kot zasebne. Če želite izvedeti, katera VPN-jev priporočamo za hudourništvo, preberite naš najboljši VPN-jev za Torrenting.

Kdaj morate uporabiti VPN?

Priporočamo, da ves čas uporabljate VPN, če želite izkoristiti trajno zaščito, vendar obstaja nekaj primerov, ko je še posebej pomembno, da uporabite VPN..

Uporabite VPN, če:

 • Skrbite za svojo spletno zasebnost
 • Ste v državi, ki cenzurira internet
 • Zanima vas pretakanje vsebin iz tujine
 • Uporabljate javno omrežje WiFi
 • Morate zaobiti blok spletnih strani na osnovi IP
 • Ste novinar, aktivist ali žvižgač, ki se ukvarja z občutljivimi informacijami

Graf, ki prikazuje razloge, zakaj ljudje uporabljajo VPN.

Najpogostejši razlogi za uporabo VPN. Podatki iz poročila o uporabi VPN globalnega spletnega indeksa.

Kako deluje VPN?

VPN ustvari zasebno in šifrirano internetna povezava med napravo in zasebni strežnik. To pomeni, da vaš ponudnik internetnih storitev ali katera koli druga tretja oseba vaših podatkov ne more brati ali razumeti. Zasebni strežnik nato pošlje vaš promet na spletno mesto ali storitev, do katere želite dostopati.

Če že veste, kako deluje VPN, lahko preskočite naravnost do naslednjega razdelka tega vodnika: Ali so VPN-ji varni?

Diagram, ki prikazuje, kako deluje VPN.

Tukaj je opisano, kako deluje VPN::

 1. Prijavite se v izbrano storitev VPN. Za nasvet o izbiri ponudnika VPN preskočite na naš razdelek, kako izbrati najboljšega VPN.
 2. V napravo namestite programsko opremo VPN. Ta programska oprema se imenuje a VPN odjemalec. To je lahko aplikacija, ki jo dobavi ponudnik VPN (na primer ExpressVPN ali NordVPN) ali programska oprema drugih proizvajalcev, kot sta OpenVPN ali Tunnelblick.
 3. Prijavite se v stranko VPN s podatki o svojem računu in izberite lokacijo strežnika VPN, s katerim se želite povezati.
 4. Ko v aplikaciji VPN kliknete »poveži«, bo odjemalec VPN poiskal IP naslov vašega izbranega strežnika VPN.
 5. Odjemalec VPN začne povezavo s strežnikom VPN. Nato izmenjujejo podatke, vključno z vašimi podatki za prijavo, da bi ugotovili, kakšen je šifriran tunel VPN.

  Tunel VPN je varna povezava med vašo napravo in strežnikom VPN. Šifriranje podatkov pomeni, da ga ni mogoče prebrati ali razumeti, če je prestrežen med vašo napravo in strežnikom.

  Zunanji opazovalci, kot je vaš ponudnik internetnih storitev, lahko vidijo, da se podatki prenašajo, ne pa, kakšni so ti podatki. Več o šifriranju VPN lahko preberete v naslednjem razdelku tega priročnika.

 6. Internetni promet vaše naprave se preko šifriranega tunela VPN pošlje strežniku VPN.
 7. Strežnik VPN dešifrira internetni promet vaše naprave in ga posreduje na spletno mesto ali storitev, do katere poskušate dostopati. Če VPN deluje, kot mora, bo spletno mesto videlo le IP naslov strežnika VPN, ne vaš prvotni naslov IP.

Vsaka storitev VPN vsebuje seznam lokacij strežnikov, najboljši VPN-ji pa vam omogočajo izbiro iz številnih držav in mest po vsem svetu..

Posnetek zaslona lokacij strežnika Cyberghost VPN.

Posnetek zaslona lokacij strežnika CyberGhost VPN v aplikaciji Windows.

Pojasnjena šifriranje VPN

Šifriranje je postopek kodiranje podatke, tako da jih bo lahko prebral le računalnik s pravim 'tipko'.

VPN je varen le kot šifriranje, ki ga uporablja za zaščito vaših podatkov.

Z VPN računalniki na vsakem koncu tunela VPN šifrirajo podatke, ki vstopajo v tunel, in jih dešifrirajo na drugem koncu. Za šifriranje pa VPN potrebuje več kot le par ključev.

To je to VPN protokoli vstopi.

VPN protokoli

VPN protokoli se nanašajo na nabor pravil in procesov, ki jih sledi odjemalcu VPN, da se vzpostavi varna povezava med vašo napravo in strežnikom VPN. Protokol VPN, ki ga uporabljate, bo določil, kako je dejansko oblikovan vaš varen tunel.

Odvisno od uporabljenega protokola ima lahko VPN različne hitrosti, zmogljivosti ali celo ranljivosti. Večina ponudnikov VPN vam bo dala možnost, kateri protokol želite uporabljati.

Na voljo je več protokolov VPN, vendar niso vsi varni za uporabo. Tu je tabela najpogostejših protokolov VPN:

Tabela protokolov šifriranja VPN in njihova varnostna tveganja.

 • OpenVPN. To je naš najprimernejši protokol VPN. Je odprtokoden, zelo varen in deluje v skoraj vseh napravah, ki podpirajo VPN. OpenVPN je bil dobro preizkušen in ostaja zlati standard industrije. Uporabite OpenVPN, če je na voljo.
 • IKEv2 / IPSec. IKEv2 se poleg IPSeca uporablja za novejši protokol VPN z zaprtim izvorom. Je zelo varen, precej hiter in z lahkoto upravlja z omrežnimi spremembami. To je idealen protokol za mobilne naprave, ki nenehno preklapljajo med WiFi in mobilnimi podatki.
 • L2TP / IPSec. Ta protokol je precej zastarel in prihaja z nekaj varnostne napake. Če se uporablja s šifro AES, se na splošno šteje za varno, vendar je bilo nekaj predlogov, da je NSA protokol ogrozila..
 • SSTP. SSTP je še en protokol VPN z zaprtim izvorom. V Microsoftovi lasti in temelji na SSL 3.0, ki je občutljiv na specifični napad MITM, imenovan Poodle. Čeprav ni bilo potrjeno, če je napad napadel SSTP, ne mislimo, da je vredno tveganja.
 • PPTP. Moral bi izogibajte se PPTP če lahko. Ta zastareli protokol ni varen za uporabo in ga je mogoče v nekaj minutah zlomiti.
 • Žični ščitnik. Najnovejši protokol VPN do zdaj, WireGuard je obetaven, vendar še vedno v razvoju. Njegov cilj je hitra, varna in enostavnejša implementacija od drugih protokolov VPN z uporabo veliko manj vrst kode. Do zdaj še ni bilo stabilne različice 1.0, zato bi bilo treba WireGuard do takrat šteti za eksperimentalno.

Šifrirne šifre

Šifri se nanašajo na algoritme, ki se uporabljajo za šifriranje in dešifriranje podatkov. Medtem ko protokol VPN ustvarja tunel VPN, se šifrira podatek, ki teče skozi tunel, s šifro.

Delovanje šifre je običajno odvisno od informacij, ki se imenujejo ključ. Brez poznavanja ključa je izjemno težko - če ne celo nemogoče - dešifrirati nastale podatke.

Ko govorimo o šifriranju, na splošno mislimo na mešanico vrsta šifre in dolžina ključa, ki v dani tipki označuje število 'bitov'.

Na primer, Blowfish-128 je šifra Blowfish s ključno dolžino 128 bitov. Na splošno kratka dolžina ključa pomeni slabo varnost, saj je bolj podvržena kršitvam s napadi grobih sil.

Ključna dolžina 256 bitov je trenutni "zlati standard". To ne more biti surovo, saj bi skozi vse možne kombinacije potrebovale milijarde let.

Tako kot pri protokolih VPN lahko tudi programska oprema VPN uporablja več različnih šifrantov. Tu so najbolj priljubljene šifre, ki se danes uporabljajo v programski opremi VPN:

 • AES. Tako kot OpenVPN velja za protokole, je tudi AES zlati standard za šifre. Ameriška vlada jo uporablja za zaupne podatke in velja za izjemno varno. Običajno boste našli dve ključni dolžini: AES-128 in AES-256. Oba veljata za varna.
 • Blowfish. Blowfish je bil nekdaj privzeti šifrant, ki se uporablja v OpenVPN, vendar ga je zdaj v veliki meri nadomestil AES. Blowfish se ne šteje za tako varnega kot AES in je ranljiv za 'napade rojstnega dne'.
 • Camellia. Čeprav je Camellia po varnosti in hitrosti zelo podobna AES, je za razliko od AES ni certificiral Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo (NIST). Ni bil tako temeljito preizkušen kot AES in se redko uporablja v programski opremi VPN.

VPN-ji uporabljajo tudi stiske za roke in preverjanje pristnosti hash-a za nadaljnjo zaščito vaše povezave. Vse o teh - in še veliko več podrobnosti o protokolih in šifrih VPN - si lahko preberete v našem celotnem priročniku za šifriranje VPN.

Ali so VPN-ji varni?

Zaupljiv VPN je neprecenljiv prvi korak k varovanju vaše zasebnosti in varnosti v spletu.

Na žalost, niso vsi VPN-ji varni za uporabo.

Mnoge priljubljene storitve VPN so slabo izdelane, nezanesljive in celo nevarne.

Napačen VPN lahko:

 • Zabeležite svojo dejavnost brskanja
 • Šifriranje vaših podatkov ni uspelo
 • Delite svoje podatke z organi
 • Pustite svoje identifikacijske podatke
 • Okužite svojo napravo z zlonamerno programsko opremo
 • Obstaja nekaj pomembnih vprašanj, ki jih morate zastaviti, da ugotovite, ali je VPN varen ali ne.

  Ta razdelek bo obravnaval potencialne nevarnosti programske opreme VPN in razložite, kako lahko ostanete na varnem. Naslednje poglavje lahko skočite tudi naravnost, če želite izvedeti, ali so VPN-ji zakoniti ali če jih lahko sledite, ko uporabljate VPN.

  1Spravlja dnevnike VPN?

  Slika roke, ki krade datoteke iz prenosnika

  Eden najpomembnejših vidikov storitve VPN je njen beleženje politike.

  Ko uporabljate VPN, zaupate ponudniku VPN ves svoj internetni promet - ki vključuje tudi vaš IP naslov, vse spletna mesta, ki jih obiščete, the sporočila, ki jih pošljete, in vse vaše osebni podatki.

  Preiskali smo 90 najpopularnejših pravilnikov o beleženju storitev VPN in ugotovili, da 26% priljubljenih VPN-jev beleži vaš prvotni IP-naslov. Če želite več informacij o tem, katera VPN-ja vodijo dnevnike, si oglejte naš namenski vodnik o pravilnikih za beleženje VPN.

  Ne pozabite prebrati pravilnika o zasebnosti ponudnika VPN, preden podjetju zaupate svoje osebne podatke. Če ugotovite, da VPN beleži vaš osebni IP naslov ali podatke o dejavnosti, izognite se VPN za vsako ceno.

  Najboljši VPN-ji ne dnevnik:

  1. DNS zahteve ali obiskana spletna mesta
  2. Vaš prvotni naslov IP
  3. IP-naslov strežnika VPN
  4. Časovne žige povezave
  5. Posamezna uporaba pasovne širine

  Skratka, a varno VPN ščiti vašo zasebnost, saj ne beleži nobenih podatkov, ki bi vas kot uporabnika lahko povezali z vašimi spletnimi dejavnostmi. Žal nekateri VPN-ji še vedno.

  Ta posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti Hola VPN je dober primer, čemur se morate izogniti:

  Posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti Hola VPN

  Posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti Hola VPN.

  Na žalost so politike beleženja ponudnikov VPN pogosto nejasne in zavajajoče.

  Nekateri ponudniki lažno trditev zbrati minimalno količino podatkov, drugi pa so namerno nejasni glede vrste podatkov, na katere se nanaša njihova politika.

  Najboljši ponudniki VPN bodo popolnoma pregledni, kakšne vrste podatkov zbirajo in zakaj so ti podatki potrebni.

  Povedali vam bodo tudi, če VPN deli vaše podatke s tretjimi osebami, vključno z oglaševalci, vladnimi agencijami in holdingi.

  Prepričajte se, da so vse trditve o nedelovanju, ki jih vidite v oglasih, varnostno kopirane v pravilniku o zasebnosti VPN-ja. Če ne najdete informacij o tem, kateri podatki se zbirajo na spletnem mestu ponudnika VPN, bi morali denar odnesti drugam.

  2Kje temelji na VPN?

  Kjer ima podjetje VPN, sicer znano kot „pristojnost- lahko zelo vplivajo na zasebnost vaših osebnih podatkov.

  Nekatere države so vključene v mednarodna zavezništva za izmenjavo obveščevalnih podatkov, imenovana The Petooki, Devet oči, in Štirinajst oči. Te zasebnosti so te države zasebnost najslabši mesta za ustanovitev VPN podjetja.

  Države z petimi očmi so države ZDA, UK, Kanada, Avstralija, in Nova Zelandija.

  Obveščevalne agencije v teh državah lahko prisilijo organizacije, da beleži zasebne podatke in delite med seboj. Te zahteve za beleženje lahko spremlja naročilnica, ki podjetju prepoveduje, da javno razkrije, kaj so prisiljene storiti.

  Zemljevid obveščevalnih zvez in pristojnosti VPN.

  Prav tako ni varno vključiti VPN v močno cenzurirano državo, kot je Kitajska, Rusija, ali puran. Te države bolj verjetno prisilijo podjetja VPN, da se prijavijo ali cenzurirajo vsebino, do katere dostopajo prek VPN.

  V idealnem primeru bi bilo treba VPN vgraditi v državo z močno zasebnost in nevtralnost mreže zakoni. Pristojnost ne bi smela imeti mednarodnih vezi z bolj vsiljivimi državami in zgodovine pregona državljanov glede na vsebino zgodovine brskanja..

  Nekatere izmed najboljših pristojnosti VPN vključujejo britanski Deviški otoki, Kajmanski otoki, Panama, Sejšeli, in
  Švica.

  Če iščete zaupanja vreden VPN s sedežem v kateri koli od teh držav, si oglejte naša mnenja o ExpressVPN, NordVPN, PrivateVPN in Trust.Zone.

  Če želite izvedeti več o državah s petimi očmi, pristojnostmi VPN in kje ima vaš VPN, si lahko preberete naš namenski vodnik o pristojnostih VPN.

  3Kako močna je tehnična varnost VPN-ja?

  Najvarnejše storitve VPN bodo odprte glede tehničnih ukrepov, ki jih imajo za varovanje svojih strank in poslovanja.

  Vsaka vredna storitev VPN bo ponudila najnovejše in najbolj varne ravni šifriranje, široko izbor protokolov, in vrsto napredne varnostne funkcije vključno s stikali za ubijanje, delitvijo predorov in prikrivanjem.

  Vedno bi morali paziti OpenVPN in IKEv2, saj so to najvarnejši protokoli za uporabo. Če VPN ponuja samo PPTP ne uporabljaj ga.

  Prav tako morate iskati močno šifriranje, kot je AES-256. Če ponudnik VPN ne želi razkriti, katero šifriranje uporablja programska oprema, potem ni varna VPN.

  Če želite več informacij o šifriranju VPN, preberite prejšnji razdelek tega priročnika ali obiščite naš namenski vodnik za šifriranje VPN.

  4Del VPN pušča vaše podatke?

  Nekakovostne storitve VPN lahko vaše osebne podatke prepustijo tretjim osebam, ne da bi to sploh vedeli. To lahko vključuje vašo lokacijo, vaš IP naslov, spletna mesta, ki ste jih obiskali, in še več.

  Ni treba posebej poudarjati, da nima smisla uporabljati VPN, ki pušča vaše osebne podatke. Tudi če ima VPN pravilnik o ničelnih dnevnikih, bo vsak, ki si ogleduje vašo povezavo - vključno z vašim ponudnikom internetnih storitev - lahko videl vašo identiteto ali dejavnost.

  Zavedati se je treba štiri vrste puščanja:

  • Puščanje IP. To se zgodi, ko vam VPN ne prikrije vaše IP naslov z enim od svojih. To je veliko tveganje za zasebnost; vaš ponudnik internetnih storitev in vsa spletna mesta, ki jih obiščete, bodo lahko vašo spletno dejavnost povezali z resnično identiteto.
  • DNS pušča. VPN naj bi vaše zahteve DNS usmeril na svoje DNS strežnike. Če vaše VPN poti usmerjajo DNS zunaj šifriranega tunela VPN na strežnike DNS vašega ponudnika internetnih storitev, se imenuje puščanje DNS. To izpostavi vaše brskalna dejavnost in kateri koli spletna mesta, ki ste jih obiskali do vašega ponudnika internetnih storitev ali katerega koli drugega prisluškovalca.
  • WebRTC pušča. WebRTC je tehnologija, ki temelji na brskalniku, ki omogoča avdio in video komunikacijo, da deluje znotraj spletnih strani. WebRTC ima pametne načine, kako odkriti svoje resnični naslov IP tudi če je VPN vklopljen. Najboljši VPN blokirajo zahteve WebRTC. Lahko pa WebRTC v celoti onemogočite na ravni brskalnika.
  • Puščanja IPv6. IPv6 je nov format IP naslovov, vendar ga trenutno ne podpira veliko VPN-jev. Razen če VPN-ji ne podpirajo ali aktivno blokirajo IPv6, vaš osebni naslov IPv6 lahko izpostaviti. Temu pravimo puščanje IPv6.

  Strogo testiramo vsako VPN, ki jo pregledujemo, da ugotovimo, ali pušča vaše podatke. Če želite več informacij o vrstah puščanja VPN, kako preizkusiti VPN na puščanje in katere VPN-je puščajo, obiščite naš obsežen vodnik o puščanju VPN.

  Kako zagnati test tesnosti VPN

  Naslednji koraki prikazujejo, kako zagnati lastni test tesnjenja VPN doma. Potrebno je tudi brez tehničnega znanja in končali boste čez nekaj minut.

  Če želite zagnati test tesnosti VPN:

  1. Obiščite browserleaks.com in zaženite test tesnosti, ko je vaš VPN odklopljen. Zapišite svoje IP naslov in naslove vaših DNS strežniki ponudnika internetnih storitev.
  2. Preden se povežete s strežnikom VPN, se prepričajte, da omogočite VPN stikalo za uničenje. To bo preprečilo puščanje med nenadnimi odklopi VPN. V aplikaciji VPN omogočite zaščito pred uhajanjem DNS, WebRTC in IPv6.
  3. Povežite se s strežnikom VPN in osvežite testno stran za puščanje v brskalniku.
  4. Če VPN deluje, kot mora, bo pokazal drugačno vrednost za vašo resnični naslov IP in DNS strežniki ponudnika internetnih storitev.

  Spodnji posnetek zaslona prikazuje preizkus tesnosti zasebnega strežnika PrivateVPN v ZDA. Rdeče puščice označujejo polja, na katera morate biti pozorni:

  Posnetek zaslona preizkusa tesnosti brskalnikaleaks.com.

  Posnetek zaslona browserleaks.com, ko je povezan s zasebnim strežnikom USVPN v ZDA. Nobenih puščanj ni bilo zaznanih.

  Če lahko vidite svoje izvirni naslov IP ali DNS strežniki, VPN pušča.

  Obstaja nekaj načinov, kako odpraviti te puščanje - oglejte si naš vodnik za puščanje, da ugotovite, kako - vendar je včasih na vašem koncu mogoče popraviti. V tem primeru je čas, da poiščete bolj varen VPN.

  5Seži v VPN, ki vsebuje zlonamerno programsko opremo ali orodja za sledenje?

  Nekatere najbolj priljubljene storitve VPN na trgu so slabo izdelane in včasih celo nevarne.

  Medtem ko bodo nekateri delili vaše občutljive podatke ali puščali vaše podatke, so drugi okuženi z zlonamerno programsko opremo, ki lahko napravi nepopravljivo škodi..

  Brezplačni VPN-ji prikritih podjetij so pogosti krivci za gostovanje te vrste zlonamerne programske opreme.

  Testirali smo 150 najbolj priljubljenih brezplačnih aplikacij za VPN Android na podlagi številnih meril, vključno s pušča, virusi in zlonamerna programska oprema, prevelika dovoljenja in veliko več. Te aplikacije imajo skupaj več kot 260 milijonov prenosov.

  Ugotovili smo, da se je vrnilo 18% preizkušenih brezplačnih VPN aplikacij pozitivna ujemanja, ko so skenirani na viruse in zlonamerno programsko opremo.

  V študijskem poročilu za leto 2016 je bilo ugotovljeno tudi, da je 38% od 283 preizkušenih aplikacij za Android vsebovalo neko obliko zlonamerne programske opreme, 16% pa je uporabilo nepregledne proxyje za manipulacijo prometa HTTP.

  Skratka, priljubljenost brezplačne aplikacije VPN v trgovini Apple ali Google Play ne zagotavlja njene varnosti ali legitimnosti. Več o nevarnostih brezplačnega VPNS-a lahko izveste pozneje v tem priročniku.

  Če želite biti varni, pazite na že znane VPN aplikacije neodvisno revidirano za varnostne ranljivosti, kot so ExpressVPN, Surfshark in TunnelBear. Nikoli ne zaupajte VPN svojim podatkom, ne da bi najprej raziskali njegov ugled.

  Če se želite izogniti aplikacijam copycat, vedno nanesite programsko opremo VPN s svojega uradnega spletnega mesta VPN ali strani trgovine z aplikacijami.

  Ali so VPN-ji zakoniti?

  ponazoritev zemljevida sveta.

  Popolnoma zakonito je uporabljati VPN v večini držav, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom, Kanado in večino Evrope. Pomembno pa je upoštevati, da je vse, kar je brez VPN, nezakonito ostanki nezakonito pri uporabi enega.

  Tudi v krajih, kjer so VPN zakoniti, imajo nekatere države vsiljive zakone o nadzoru in hrambi podatkov, ki bi jih bilo morda vredno razmisliti. Več o tem lahko izveste v našem vodniku po pristojnostih VPN.

  Kje so nezakonite VPN?

  Ogledali smo si zakone 195 držav in našli le štiri države kjer so VPN-ji popolnoma nezakonito:

  • Belorusija. VPN-ji so prepovedani od februarja 2015, tistim, ki jih ujamejo, pa lahko grozi nedoločena globa.
  • Irak. Iraška vlada je leta 2014 prepovedala VPN, da ustavijo teroristične organizacije, da bi vplivale na javnost prek družbenih medijev.
  • Severna Koreja. Zaradi tajnosti Severne Koreje ni jasno, kdaj so VPN postali nezakoniti ali kakšna je kazen za njegovo uporabo.
  • Turkmenistan. VPN-ji so bili leta 2015 nezakoniti in jih vlada aktivno blokira. Če v Turkmenistanu uporabljate zasebno omrežje VPN, tvegate denarno kazen in „poziv“ Ministrstva za nacionalno varnost..

  Kje so omejitve VPN-jev?

  Obstaja tudi šest držav, v katerih so VPN velika urejeno ali omejeno. Celoten seznam držav, kjer so VPN nezakoniti ali omejeni, najdete v spodnji tabeli.

  Država
  Status VPN
  Bloki družbenih medijev
  Cenzura
  Nadzor
  Belorusija Nezakonito Zmerno Obsežno Obsežno
  Kitajska Omejeno Obsežno Obsežno Obsežno
  Iran Omejeno Zmerno Obsežno Obsežno
  Irak Nezakonito Zmerno Zmerno Mladoletna
  Severna Koreja Nezakonito Obsežno Obsežno Obsežno
  Oman Omejeno Mladoletna Obsežno Zmerno
  Rusija Omejeno Zmerno Obsežno Zmerno
  puran Omejeno Zmerno Obsežno Obsežno
  Turkmenistan Nezakonito Obsežno Obsežno Obsežno
  ZAE Omejeno Zmerno Obsežno Zmerno

  Države, v katerih so VPN nezakoniti ali omejeni.

  Če vaša država ni omenjena na nobenem od zgornjih seznamov, so VPN-ji popolnoma zakonita za uporabo tam.

  Če se odločite za uporabo VPN-ja v kateri koli od zgoraj naštetih držav, je nujno, da izberete zanesljivo, zaupanja vredno in zasebno VPN storitev.

  Za več informacij o nekaj državah, kjer so VPN-ji urejeni ali prepovedani, si lahko preberete naš namenski vodnik: Ali so VPN-ji zakoniti?

  Ali vas lahko spremljate, če uporabljate VPN?

  Vaša spletna dejavnost bo veliko bolj zasebno z VPN v primerjavi z brskanjem po spletu brez enega. Vendar vas VPN ne bo naredil popolnoma neznan.

  Če bi se kdo resno trudil izslediti po internetu, bi bil vaš IP naslov le en vidik, ki bi ga preiskal, da bi vas identificiral.

  Ilustracija, ki prikazuje, kako lahko sledite na spletu.

  Tudi z VPN lahko spremljate:

  1. Piškotki in sledilci. Spletne strani uporabljajo piškotke, da prilagodijo svoje storitve glede na določene uporabnike. Piškotki shranjujejo podatke, ki ste jih prostovoljno dali, kot so vaše ime, spol ali lokacija. To lahko uporabite za identifikacijo, tudi če je vaš IP naslov prikrit.

   Druga skrb so spletni sledilci ki so vdelani v oglase. Te spletne strani omogočajo prikazovanje oglasov po meri glede na vaše edinstvene navade brskanja.

  2. Fingerprint brskalnika. Vaša naprava ponuja spletnim mestom, ki jih obiščete, podrobne informacije o vašem operacijskem sistemu, brskalniku in strojni opremi. Vsoto teh informacij lahko uporabite za ustvarjanje edinstvenega "prstnega odtisa".

   Uporaba teh podatkov za prepoznavanje in sledenje uporabnikom je znana kot "prstni odtis brskalnika“. Več o varnosti brskalnika lahko izveste v našem Vodniku po zasebnih brskalnikih.

  3. Vaš ponudnik VPN. Čeprav bo uporaba VPN skrivala vaš promet od vašega ponudnika internetnih storitev, bo sam ponudnik VPN še vedno imel tehnično sposobnost za ogled vašega identiteta in dejavnost. Če vaš VPN zbira identifikacijske dnevnike in deli te podatke, bo vaša identiteta ogrožena.
  4. Puščanja IP, DNS in WebRTC. Nekvalitetni VPN lahko izpostavi vaš resnični naslov IP ali zahteve DNS, kar lahko potencialno razkrije vašo identiteto ali internetno zgodovino.
  5. Fingerprint v prometu. Vaš ISP lahko vidi vse podatkovne pakete, poslane iz vašega računalnika na strežnik VPN. Čeprav ne morejo povedati, kaj vsebujejo ti paketi ali kam so usmerjeni, je še vedno mogoče identificirati vrsto prometa (tj. Spletne strani, pretakanje, P2P itd.), Ki se pošiljajo z analizo časa in gostote vsakega paketa.
  6. Brskanje vedenja. Čeprav je vaš promet šifriran, spletna podjetja, kot sta Facebook in Google, še vedno lahko vidijo vašo spletno dejavnost. Če ste v njih prijavljeni, medtem ko brskate po spletu, VPN ne bo preprečil, da bi vas spremljal ali povezal z vašim IP-naslovom VPN.

  Kako lahko svojo aktivnost ohranjam kot zasebno?

  Če želite med uporabo VPN povečati svojo zasebnost in varnost, morate to storiti spremenite svoje navade brskanja. Izogibajte se vsakršnemu vedenju, ki bi ga gledalci lahko uporabili za sklepanje o svoji identiteti.

  Tu so najpomembnejša pravila za ohranjanje vaše zasebnosti:

  1. Izberite a zanesljiva storitev VPN ki ne vodi dnevnikov vaše dejavnosti in je testiran na puščanje. Prepričajte se, da ima VPN stikalo za prekinitev, da preprečite, da bi bila vaša identiteta izpostavljena, če vaša povezava pade.
  2. Vklopite VPN pred zagonom programa ali dostopom do spletnega mesta.
  3. Za brskanje po VPN uporabite ločen brskalnik, osredotočen na zasebnost, kot sta Firefox ali IceCat. Počistite brskalnik piškotki in predpomnilnik pred vsako sejo VPN.
  4. Razmislite o namestitvi nekaterih razširitev brskalnika, ki ščitijo zasebnost, da bi blokirali oglase in sledilne skripte. Badger zasebnosti, uBlock, Decentraleyes in NoScript so vse dobre možnosti.
  5. Izogibajte se brskanju, medtem ko ste prijavljeni v socialne medije, Google, Apple ali Microsoftov račun. Ne uporabljajte iskanja Google (DuckDuckGo je dobra alternativa).
  6. Izogibajte se uporabi preverjanja v dveh korakih za mobilne naprave, medtem ko ste povezani z VPN.
  7. Če kupujete prek spleta, uporabite kripto valute, če so na voljo. Vaša debetna kartica ali račun PayPal vas bo identificiral.
  8. Izklopite funkcijo podatkov o lokaciji vašega pametnega telefona GPS.
  9. Razmislite o uporabi brskalnika Tor, če vas izjemno skrbi anonimnost. Več o Toru si lahko preberete kasneje v tem priročniku.

  Če upoštevate vse zgoraj navedeno, vam bo uspešen dober VPN s pravilnikom o prijavi beleženja bistveno težje slediti glede na vaš spletni odtis brez enega. Zlasti vaš ponudnik internetnih storitev bo zelo težko ugotovil, katera spletna mesta ste obiskali.

  Kako izbrati VPN?

  Med VPN-ji obstaja svet razlike. Kot smo že omenili, nekateri ponudniki VPN lahko celo ogrozijo zasebnost in varnost, ki so zasnovani za zaščito.

  Brez pravih informacij je veliko uporabnikov prisiljeno, da se sami odločijo za izbiro VPN-ja. Če ste že izbrali ponudnika, lahko preskočite naravnost do naslednjega razdelka o namestitvi VPN-ja.

  Ilustracija, ki prikazuje lastnosti dobrega VPN-ja.

  Pri izbiri VPN-ja je pomembno vprašati:

  • Koliko stane?
  • Kako varno je?
  • Katere naprave podpira?
  • Kako hitro gre?
  • Ali deluje s storitvenimi storitvami?
  • Ali lahko premaga cenzuro?

  Ne pozabite, da pravi VPN za eno osebo morda ni pravi VPN za vas. Če želite na primer potovati na Kitajsko, boste potrebovali VPN z močno šifriranjem in naprednimi funkcijami, kot je zakritje. Če vas zanima predvsem pretakanje ali hudourništvo, boste potrebovali VPN z velikimi hitrostmi.

  Če želite imeti zanesljiv vsestranski VPN, preberite naša najboljša priporočila VPN za leto 2020. Če ste že izbrali ponudnika VPN, lahko preidete na naslednje poglavje o tem, kako namestiti VPN.

  Tukaj so glavni dejavniki morate izbrati ponudnika storitev VPN:

  1 Koliko stane VPN?

  Veste, koliko želite porabiti za VPN, tako da nima smisla izbrati storitve, ki bo presegla vaše možnosti.

  Kakovostna storitev VPN bo običajno stala približno 10 USD na mesec če plačujete mesečno. Če ste pripravljeni plačati predplačilo, to lahko pade na 50 USD na leto.

  Če želite uporabiti brezplačen VPN, ne pozabite prebrati, ali lahko uporabljam VPN brezplačno? razdelek kasneje v tem priročniku. Obstajajo gotovo pomanjkljivosti in nevarnosti da se morate zavedati na prostem trgu VPN.

  2Koliko je varno?

  Ko se odločite, koliko ste pripravljeni porabiti za naročnino na VPN, je nujno, da poiščete varen VPN.

  Razmislite o vseh točkah, omenjenih v varnih VPN-jih? poglavje tega priročnika. Če povzamemo, preverite, ali ima VPN:

  • Politika prijave beleženja zasebnosti & pristojnost.
  • Močni protokoli VPN & šifriranje.
  • Ni puščanja IP, DNS ali WebRTC.
  • Stikalo za uničenje VPN-ja.
  • Brez zlonamerne programske opreme.
  • Brez vsiljivih dovoljenj ali dostopa tretjih oseb.

  3Ke naprave podpirajo VPN?

  Ko vam je ostalo več varnih VPN, morate poiskati storitve, ki delujejo na napravah, ki jih želite zaščititi.

  Ali imate računalnik z operacijskim sistemom Windows ali Mac? Android ali iPhone? Ali želite pokriti pretočne naprave in konzole za igre? Koliko naprav morate pokriti?

  Izberite VPN, ki podpira naprave, ki jih morate zaščititi.

  Najlažji način uporabe VPN v računalniku, pametnem telefonu ali tabličnem računalniku je namestitev aplikacije po meri s spletnega mesta VPN. Nekateri VPN-ji ponujajo tudi aplikacije po meri za Amazon Fire TV Stick. Pomembno pa je opozoriti, da nekatere storitve omejitev števila naprav se lahko istočasno povežete z VPN.

  Če želite zaščititi katero koli napravo nad to mejo, boste morali namestiti svoj VPN na ravni usmerjevalnika, kar bo posledično šifriralo ves internetni promet iz naprav, povezanih z njim.

  4Kako hiter je VPN?

  Kot smo že omenili, VPN-ji nekoliko širijo hitrost interneta s šifriranjem in tuneliranjem, vendar so nekateri počasnejši od drugih.

  Če boste za pretakanje, hudournik ali igro uporabljali VPN, boste potrebovali hitro VPN, ki je lahko v koraku s svojimi dejavnostmi. Za več nasvetov o hitrostih VPN lahko preberete naša priporočila za najhitrejše VPN v letu 2019.

  5Kje se nahajajo strežniki VPN?

  Če želite obiti cenzuro ali geografske omejitve, se morate prepričati, ali ima VPN strežniki v državah, ki jih potrebujete. Na primer, če želite dostopati do novic samo za ZDA, boste potrebovali VPN s strežniki v ZDA.

  Če je prioriteta hitrosti, morate zagotoviti, da ima VPN strežnik v bližini vaše fizične lokacije - bližje kot so strežniki, boljše bodo vaše hitrosti.

  Oglejte si spletno mesto svojega izbranega ponudnika VPN ali naše ocene, če želite izvedeti, kje se nahajajo strežniki vašega VPN.

  6 Deluje s storitvami pretakanja in hranjenja?

  Če nameravate pretakati storitve, kot je Netflix ali uporabljati svoj VPN, za torrenting, boste potrebovali VPN, ki brez težav deluje pri vsaki storitvi.

  Izberite VPN za svoje posebne potrebe. Vsak VPN, ki deluje z Netflixom, deluje tudi na primer s Hulu ali BBC iPlayerjem. Podobno VPN-ji, prijazni do pretoka, ne dovoljujejo prometa P2P.

  Oglejte si razdelke za pretakanje in hudourništvo v tem priročniku, če želite izvedeti več.

  7 Deluje v državah z visoko cenzuro?

  Če živite v državi ali potujete v močno cenzurirano državo, ki aktivno blokira promet VPN, boste morali izbrati storitev VPN, ki uporablja posebne tehnike, s katerimi boste lahko obiskali cenzorje.

  Tem posebnim tehnikam pravimo prikrito orodje. Včasih jih imenujejo tudi »prikrite« protokole.

  Orodja za sesutje običajno premeščajo VPN promet, tako da je videti kot HTTPS promet, kar otežuje zaznavanje.

  Če VPN ne bo prišel s temi orodji, verjetno ne bo deloval na Kitajskem in ne bi smel biti vaša prva izbira za druge države z visoko cenzuro, kot sta Iran ali ZAE..

  Če iščete VPN, ki uporablja orodja za prikrivanje, so ExpressVPN, StrongVPN in VyprVPN vse dobre možnosti.

  Sprejemam svojo odločitev

  Kakovostni VPN bo ponudil velike hitrosti, napredne funkcije in nikoli ne bo beležil, delil ali prodajal vaših podatkov brez ustrezne pravne podlage. Ne pozabite raziskati VPN-jev tehnična varnost, poslovni model, pristojnost, in politika zasebnosti. Če ponudnik VPN ne more odgovoriti na vsa ta vprašanja, mu ne smete zaupati.

  Raziščite ugled ponudnika in nikoli ne uporabljajte VPN-ja, s katerim niste popolnoma zadovoljni. Če ste resnično zaskrbljeni zaradi varnosti, učinkovitosti in zasebnosti, bi morali uporabljati naročniško VPN, ki je bilo neodvisno preizkušeno in dobro pregledano.

  Kako namestim VPN?

  Obstaja veliko različnih načinov za namestitev VPN-ja v napravo, postopek pa se bo razlikoval odvisno od vrste naprave. Daleč najpreprostejši in najpogostejši način je prenos aplikacije po meri neposredno pri ponudniku storitev VPN.

  Večina komercialnih VPN-jev, na katere se lahko naročite, je namenjena aplikacijam po meri Windows, MacOS, Android, in iOS, nekateri pa nudijo tudi domače aplikacije za usmerjevalnike in pretočne naprave, kot je Amazon Fire TV Stick.

  Če želite namestiti VPN s pomočjo aplikacije po meri:

  1. Kupite naročnino VPN na spletnem mestu ponudnika in preverite svoj račun po e-pošti. Kot primer bomo uporabili NordVPN.
   Posnetek zaslona možnosti naročnine NordVPN.
  2. Prenesite programsko opremo za VPN s spletnega mesta ponudnika VPN ali kliknite v trgovino Google Play ali Apple App Store za naprave Android in iOS. Kliknite na navodila za namestitev in se strinjate s pogoji storitve.
   Posnetek zaslona za prenos zaslona NordVPN.
  3. Prijavite se v aplikacijo VPN s pomočjo poverilnic računa.
   Posnetek zaslona za prijavo zaslona NordVPN.
  4. Pojdite v meni z nastavitvami VPN in omogočite stikalo za uničenje VPN in blokiranje puščanja, če je na voljo. Izberite protokol VPN po vaši izbiri. Raje imamo OpenVPN.
   Posnetek zaslona v meniju z nastavitvami NordVPN.
  5. Vrnite se na glavni zaslon aplikacije in izberite lokacijo strežnika VPN s seznama lokacij.
   Posnetek zaslona seznama strežnikov NordVPN.
  6. Kliknite na povežite gumb. Zdaj boste povezani s strežnikom VPN na izbrani lokaciji.
   Posnetek zaslona povezave NordVPN.

  Pomembno je upoštevati, da vse storitve VPN nimajo aplikacij po meri za vsako napravo. Kljub temu boste morda še vedno lahko uporabljali svoj VPN na drugačni napravi, če vaš VPN podpira ročna konfiguracija.

  Ročna konfiguracija je lahko zapleten postopek, vendar če sledite navodilom na spletnem mestu ponudnika VPN, ne bi smeli imeti težav s konfiguracijo naprave.

  Večina naprav ima integrirana podpora VPN, kar pomeni, da morate na vgrajeni odjemalec naložiti konfiguracijske datoteke storitve VPN. Odjemalca običajno najdete v omrežnih nastavitvah.

  Če želite uporabljati OpenVPN, boste morali naložiti aplikacijo drugega proizvajalca - na primer odjemalsko programsko opremo OpenVPN - in nato naložiti konfiguracijske datoteke storitve VPN.

  Podrobnejša navodila smo vključili v naslednje priročnike:

  • Kako namestiti VPN v Windows
  • Kako namestiti VPN na Mac
  • Kako namestiti VPN v Android
  • Kako namestiti VPN na iPhone & iPad
  • Kako namestiti VPN na Fire TV Stick
  • Kako namestiti VPN na Apple TV

  Doma lahko nastavite svoj strežnik VPN, vendar je to zapleten postopek z veliko prostora za napake. Domači VPN strežniki niso idealni za dostop do omejene vsebine ali za vašo spletno zasebnost, saj lahko vaš ISP še vedno beleži spletne aktivnosti.

  Če želite vedeti, kako zgraditi lasten strežnik VPN doma, si oglejte naš vodič za nastavitev lastnega strežnika VPN.

  Ali lahko uporabim VPN brezplačno?

  Na trgu je veliko brezplačnih VPN-jev, vendar jih je večina omejeno v najboljšem primeru in nevarno v najslabšem primeru.

  Če se odločite za brezplačno VPN, bodite pozorni na:

  • Mesečne omejitve podatkov.
  • Omejena izbira strežnika.
  • Počasne hitrosti.
  • Zloraba vaših osebnih podatkov.
  • Brez tehnologije, ki bi zaobšla cenzuro.
  • Brez strežnikov za odklepanje pretočnih storitev.

  Pravi stroški brezplačnih VPN-jev

  Storitve VPN lahko prikažejo vaše podatke na nepričakovane načine. Razviti in uporabljati zanesljiv VPN je drago in številne poceni ali brezplačne storitve se odločijo za subvencioniranje cene naročnine z dohodkom iz drugih kanalov.

  Če za svojo storitev VPN sploh ne plačujete, je verjetno, da obstaja kakšna oblika Zbiranje podatkov, deljenje, ali prodaja se pojavlja, da pokrije stroške izdelka. Mnoge od teh brezplačnih storitev se tudi močno zanašajo oglaševanje, kar je manj kot idealno za zasebnost.

  Opravili smo veliko raziskav o brezplačnih VPN-jih in odkrili številne moteče napake v zasebnosti.

  Naše preiskave so pokazale, da imajo nekatere najbolj priljubljene brezplačne VPN-je na trgu tajne povezave do celinske Kitajske, medtem ko ima 85% najbolj priljubljenih brezplačnih aplikacij Android VPN prevelika dovoljenja s potencialom za zlorabe zasebnosti.

  Ilustracija, ki prikazuje nevarnosti brezplačnih VPN-jev.

  Viri: 1 Poročilo o globalnem mobilnem omrežju VPN, 2 raziskovanje brezplačnih aplikacij VPN, 3 indeks tveganja brezplačnega VPN: Aplikacije za Android

  Tudi branje pravilnikov o zasebnosti večine brezplačnih VPN ne ponuja upanja. Nekaj ​​brezplačnih VPN-jev, kot je HolaVPN, beležite vse, kar počnete prek spleta.

  Ni treba posebej poudarjati, da nobeno od teh odkritij ne daje zelo pozitivnih pogledov na brezplačne VPN. Če se odločite za brezplačno storitev VPN, Nadaljuj previdno.

  Če želite več informacij o nevarnosti brezplačnih VPN-jev, si lahko preberete našo brezplačno raziskovanje aplikacij VPN ali indeks brezplačnega VPN-ja.

  Če si ne morete privoščiti ali preprosto ne želite porabiti denarja za VPN, smo sestavili tudi seznam najvarnejših brezplačnih storitev VPN, ki so trenutno na voljo.

  VPN-ji "freemium"

  Na splošno so "Freemium" VPN-ji varnejši od popolnoma brezplačnih storitev. Ti ponudniki VPN bodo ponudili brezplačno preskusno različico oz omejena storitev kot tudi veliko bolj razširjena plačana različica.

  Freemium VPN-ji zaslužijo svoj denar prek plačanega izdelka, kar jim omogoča omejeno brezplačno storitev. Ponudniki VPN, ki ponujajo izdelke „freemium“, vključujejo Windscribe, ProtonVPN in Tunnelbear.

  Freemium VPNs ponavadi:

  • Uveljavite omejitve mesečnih podatkov.
  • Omejite izbiro lokacije strežnika.
  • Hitrosti plinov.
  • Ne podpira storitev pretakanja, kot je Netflix.
  • Prepovedati ves P2P promet.

  Posnetek zaslona izdelka „freemium“ ProtonVPN.

  Posnetek zaslona VPN za prostostoječe zasebne protokole ProtonVPN.

  Koliko stane VPN?

  Naročnine na VPN se precej razlikujejo po ceni, cena storitve VPN pa ni nujno enaka ravni kakovosti, ki jo zagotavlja.

  VPN podjetja ponavadi ponujajo popuste za daljše naročnine. Mesečna storitev lahko stane 10 dolarjev, če pa se naročite na naročnino na leto, boste morda dobili 60% popusta na mesečno ceno.

  Vedite, da morate običajno vnaprej plačati celotne stroške naročnine, kar lahko počuti drago in morda ne bo ustrezalo vsem proračunom..

  Na splošno velja, da so cenejše VPN ponavadi okrog 6-8 dolarjev na mesec in dražje okoli 12-15 dolarjev na mesec.

  Pogosta vprašanja o VPN: Pogosto zastavljena vprašanja

  Zdaj, ko smo obravnavali osnove, bodo naslednja poglavja odgovorila na najpogostejša vprašanja, ki jih dobimo o uporabi VPN. Če že imate vprašanje v mislih, lahko preskočite na poglavje, ki je za vas najpomembnejše:

  • Ali lahko uporabim VPN za hudourništvo?
  • Ali lahko uporabim VPN za gledanje Netflixa?
  • Ali potrebujem VPN na svojem telefonu?
  • Je VPN boljši od proxyja?
  • Je Tor enako kot VPN?
  • Ali VPNs upočasnjujejo internet?

  Ali VPNs upočasnjujejo internet?

  Vsi VPN-ji bodo do neke mere upočasnili vaše hitrosti interneta. Pri najboljših VPN-jih pa bo ta vpliv zanemarljiv.

  V osnovi VPN deluje tako, da vaš spletni promet preusmeri prek lastnih strežnikov. Kot vsako potovanje, tudi preusmeritve upočasnjujejo - in ravno to se zgodi z vašimi hitrostmi interneta pri uporabi VPN.

  Šifriranje lahko doda tudi čas, potreben za nalaganje spletnih mest ali nalaganje datotek. Močnejša je šifriranje, daljša je zamuda.

  Če želite maksimirati hitrosti VPN:

  1. Izberite strežnik VPN blizu vaše fizične lokacije.

   Bližje ko je VPN strežnik, ki se ga želite povezati, manj vpliva na vašo hitrost interneta. Zato je pomembno, da pred prijavo preverite celoten seznam lokacij strežnikov, ki jih ponuja ponudnik VPN.

  2. Izberite strežnik VPN z najnižjo obremenitvijo.

   Nekatere aplikacije VPN prikazujejo, kako zaseden strežnik uporablja odstotek "obremenitev". Večja kot je obremenitev strežnika, več uporabnikov je povezanih s tem strežnikom. Prezaseden strežnik bo zagotavljal počasnejše hitrosti.

  3. Spremenite protokol VPN.

   Včasih spreminjanje protokola VPN, ki ga uporabljate, lahko poveča hitrost, ki jo doživite. Poskusite preklopiti med OpenVPN TCP in UDP ali z uporabo IKEv2, določenega hitrega protokola. Vendar ne kompromitirajte varnosti. Medtem ko so šibkejši protokoli in šifri hitrejši, ogrožajo vašo spletno varnost in zasebnost.

  Če na koncu uporabljate počasno VPN, ne morete veliko storiti za pospešitev stvari. Če je hitrost prednostna naloga, si oglejte naša priporočila za najhitrejša VPN-ja do leta 2020.

  Poslovanje v primerjavi z osebnim VPN: Kakšna je razlika?

  Morda ste že slišali za VPN v kontekstu delovnega mesta. Obstajata dve glavni vrsti storitev VPN: posel (ali podjetja) VPN in osebno (ali potrošniške) VPN.

  Čeprav je tehnologija zelo podobna, je razlog, da uporabljate poslovni VPN, precej drugačen od tega, kako bi osebni VPN uporabljali zunaj dela.

  Poslovni VPN-ji omogočajo zaposlenim dostop do pisarniškega omrežja na daljavo in varno. To omogoča zaposlenim dostop do mrežnih map, tiskalnikov, intranetnih mest, strežnikov in baz podatkov zunaj pisarne.

  Vaš internetni promet je šifriran med uporabnikovo napravo in strežnikom VPN v pisarni, kar tretjim osebam preprečuje prestrezanje prometa.

  Vendar je vaš internetni promet še vedno podvržen politiki vašega podjetja, kar pomeni, da vaš šef morda še vedno vidi, kaj počnete v spletu, čeprav fizično niste v pisarni.

  Po drugi strani se osebni VPN-ji - tisti, ki jih testiramo in pregledamo - nekoliko razlikujejo.

  Osebne VPN-je običajno uporabljajo posamezniki, ki ne potrebujejo oddaljenega dostopa do datotek v domačem ali delovnem omrežju. Običajno se uporabljajo zaradi osebne zasebnosti in varnostnih razlogov ter za obhod spletnih blokov.

  Za razliko od poslovnih VPN-jev lahko z osebnim VPN-jem dostopate do vsebin iz več sto različnih držav z uporabo različnih IP naslovov.

  Vaš promet je še vedno šifriran in - če uporabljate zaupanja vredno storitev VPN - nihče ne more prebrati vašega internetnega prometa. Vendar ne boste mogli dostopati do datotek, povezanih z omrežjem, na daljavo.

  Na tem spletnem mestu ne boste našli nobenih mnenj o VPN podjetij - pregledamo samo potrošniške VPN.

  Ali lahko uporabim VPN za hudourništvo?

  Ja, ti lahko in naj bi uporabite VPN za hudourništvo.

  Ko hudournik vaš IP naslov je viden drugim vrstnikom. Vaš ponudnik internetnih storitev lahko prav tako spremlja, kaj počnete v spletu, blokira torrenting in spletna mesta za skupno rabo datotek in celo duši hitrost.

  Z uporabo VPN-ja ohranjate svoje mučilne aktivnosti zasebno in preprečuje ISP upočasni in cenzura.

  Vendar pa vsi VPN-ji ne dovoljujejo prometa P2P. Nekateri imajo ničelno toleranco do hudourništva, drugi pa postavljajo omejitve za določene strežnike VPN. Če morate za torrenting uporabiti VPN, preberite naša priporočila VPN za hudourništvo.

  Velja opozoriti, da lahko nekateri uporabniki hrepenijo prek Kodija, brezplačnega in odprtokodnega programa za predvajalnike medijev. Ista VPN-ja, ki jih priporočamo za hudournike, so tudi odlična izbira za zaščito prometa Kodi.

  V našem vodniku boste našli vse, kar morate vedeti, kako namestiti VPN na Kodi.

  Ali lahko uporabim VPN za gledanje Netflixa?

  fotografija telefona na mizi, ki nalaga Netflix

  Poleg vseh njihovih prednosti zasebnosti in varnosti VPN-ji omogočajo tudi odklepanje vsebin z omejenim pretokom. To vključuje Netflix.

  Ko uporabljate VPN, prevzamete naslov IP in lokacijo strežnika VPN, s katerim ste povezani. To vam omogoča ogled vsebine iz te države ali regije.

  Zlasti z Netflixom ni vedno tako preprosto, kot je povezava z drugim strežnikom VPN in dostop do takojšnjega dostopa do vseh vaših najljubših oddaj.

  Zato Netflix aktivno blokira IP-naslove VPN. Tehnično gledano je v skladu z določili in pogoji Netflixa, da si ogledate vsebino zunaj "države, v kateri ste ustanovili svoj račun".

  Uporabniki naj bi dostopali do Netflixa "le na geografskih lokacijah, kjer ponujamo [in] storitev in imajo takšno vsebino licencirano."

  Posnetek zaslonskih pogojev storitve Netflix
  Na srečo obstaja več kakovostnih VPN-jev mimo tega bloka in odblokirajte Netflix, omogoča gledanje vsebine iz knjižnic po vsem svetu. Te storitve VPN se zelo trudijo, da prikažejo nove naslove IP takoj, ko Netflix blokira prejšnje naslove IP.

  VPN vam ne dovoljuje brezplačnega gledanja Netflixa - za dostop do storitve pretakanja boste še vedno morali plačati naročnino. Enako je tudi z drugimi priljubljenimi storitvami za pretakanje, kot sta Hulu in BBC iPlayer.

  Skratka, uporaba VPN z Netflixom vam bo omogočila:

  • Varno in varno predvajajte.
  • Odkleni vsebino iz drugih geografskih regij.

  Redno testiramo VPN-je na našem spletnem mestu, da preverimo, ali sodelujejo z najbolj priljubljenimi storitvenimi storitvami ali ne.

  Če iščete zasebno omrežje VPN za pretakanje, se prepričajte, da imate tistega, ki deluje z vašimi najljubšimi storitvami. Tu so naša priporočila:

  • Najboljši skupni VPN za pretakanje
  • Najboljši VPN za Netflix
  • Najboljši VPN za BBC iPlayer

  Ali potrebujem VPN na svojem telefonu?

  Če vas skrbi varovanje zasebnosti, potrebujete VPN na svojem pametnem telefonu. Uporaba VPN v telefonu je prav tako nujna kot zaščita namiznega računalnika, bodisi doma bodisi na poti.

  Pravzaprav svetovno povpraševanje po mobilnih aplikacijah VPN hitro raste. Število naloženih mobilnih VPN-jev po vsem svetu se je dve leti zapored povečalo za več kot 50%. Med letoma 2018 in 2019 nad 480 milijonov mobilnih aplikacij VPN so bili preneseni.

  VPN pomaga preprečiti hekerjem, da bi ukradli vaše zasebne podatke v javnih omrežjih. Prav tako prepreči vaš ponudnik internetnih storitev, da na svojem pametnem telefonu ne beleži spletnih mest, ki jih obiščete.

  Povedano, pazite, da je zelo težko narediti vaš pametni telefon popolnoma anonimen. Verjetno ste med uporabo vedno prijavljeni v račun za Apple ali Google, kar zagotavlja konkretno povezavo z vašo identiteto, ko uporabljate druge aplikacije in storitve.

  Če morate za svoj pametni telefon izbrati VPN, si oglejte naslednje priročnike, ki smo jih pripravili:

  • Najboljši VPN za Android
  • Najboljši VPN za iOS

  Te VPN aplikacije lahko uporabljate tudi na tablicah Android in iOS.

  Ali lahko uporabljam VPN brez WiFi?

  Dokler je vaša naprava povezana z internetom, lahko uporabite VPN. To pomeni, da se lahko povežete s VPN, ko ste v povezavi 3G ali 4G.

  Z varnostnega vidika potreba po tem ni tako velika, vendar nikoli ne morete biti preveč varni. Uporaba VPN z mobilnimi podatki vam bo še vedno omogočala, da zakrijete svojo lokacijo in skrijete spletno aktivnost pred mobilnim operaterjem.

  Je VPN boljši od proxyja?

  VPN in proxy strežniki lahko pomagajo skriti vaš IP naslov in dostop do vsebine z omejenim dostopom.

  Medtem ko vas oba orodja povezujete z oddaljenim strežnikom in skrivate svojo lokacijo, raven zasebnost, varnost, in anonimnost ponujajo divje.

  Glavna prednost uporabe proxy strežnika je, da vi ne povezujte se neposredno s spletnimi mesti, ki jih obiščete. Proxy strežnik se bo v vašem imenu povezal s spletnim mestom, narisal vsebino spletne strani in vam nato te podatke posredoval..

  Če ste pravilno konfigurirani, to pomeni, da spletna mesta ne bodo mogla videti vašega osebnega naslova IP. Namesto tega bodo videli IP naslov in lokacijo proxy strežnika, vaši resnični lokaciji pa bodo ostali skrivni.

  Proxyji so pogosto nezanesljivi, nimajo naprednih funkcij in lahko celo škodijo vaši zasebnosti.

  Proxy strežniki so ne velja za orodja za zasebnost. Vaš IP naslov lahko prikrije, vendar večina ne šifrira prometa. Kdor si ogleduje vaše podatke, preden pride do strežnika proxy - na primer vašega ponudnika internetnih storitev - lahko natančno vidi, kaj počnete.

  Uporabite strežnik proxy, če:

  • Hitro morate zaobiti geografsko omejitev.
  • Ne skrbi vas zasebnost ali anonimnost.
  • Ne prenašate občutljivih osebnih podatkov.
  • Hitro se morate izogniti spletnemu bloku, ki temelji na IP.

  Navidezna zasebna omrežja (VPN) na drugi strani ustvarijo šifriran in varen predor med vašo napravo in spletnim mestom ali aplikacijo, ki jo obiskujete. Vaš spletni promet bo preusmerjen na zasebni strežnik po vaši izbiri in nato na spletno mesto ali aplikacijo, ki jo želite obiskati.

  VPN bo zaščitil in preusmeril ves promet, ki prihaja iz vaše naprave, ne le prometa, ki prihaja iz okna brskalnika.

  Še pomembneje pa je, da bo tudi VPN šifrira vaš internetni promet in preprečite, da bi tretje osebe vohunile za vašo brskalniško dejavnost. Zaradi tega se upoštevajo VPN-ji orodja za varovanje zasebnosti v prvi vrsti.

  Če morate hitro zaobiti blok vsebine in ne poskušate skriti svojih podatkov pred nikomer, lahko URL prilepite v proxy HTTPS in do te strani dostopate kot enkratni.

  Povedano je, da so pooblaščenci pogosto nezanesljivi, brez naprednih funkcij in lahko celo škodijo vaši zasebnosti. Neumno bi bilo uporabljati brezplačni proxy in domnevati, da nihče ne gleda, kaj počnete.

  Čeprav niso najboljši za zasebnost, so odlični, če se ne ukvarjate z občutljivimi podatki. Priljubljeni spletni posredniki vključujejo Hide.me, HideMyAss, kproxy in Whoer.

  Več o prednostih in slabostih proxy strežnikov si lahko preberete v našem priročniku: Proxy vs. VPN: Kakšna je razlika?

  Je Tor enako kot VPN?

  Tor in VPN ponujata zasebno brskanje, vendar niso enaki.

  Omrežje Tor - ki ga pogosto imenujejo samo "Tor" - je brezplačen, odprtokodni sistem, zasnovan tako, da omogoča anonimno komunikacijo po spletu.

  Mreža Tor anonimizira vaše spletne aktivnosti tako, da šifrira vaše komunikacije in jih naključno premetava prek globalne mreže dostopnih točk ali "vozlišč", ki jih vsi vzdržujejo prostovoljci.

  Najpogostejši način uporabe Tor je prek brskalnika Tor. To je brezplačna aplikacija, ki temelji na Firefoxu, ki jo je mogoče prenesti in namestiti v računalnik.

  posnetek zaslona brskalnika tor.

  Posnetek zaslona iz brskalnika Tor.

  Za razliko od večine VPN storitev, ki jih morate plačati, je Tor prost in odprtokodno, brez osrednje oblasti.

  Tor uporabljajo novinarje, aktiviste in kampanjo kot orodje za zasebnost. Tor uporabnikom omogoča tudi dostop do delov spleta, ki jih indeks ne iskani - to imenujemo globoki splet. Globok splet je znan po svojih .onion spletnih mestih.

  Skratka, mreža Tor vam omogoča:

  • Skrijte svoj IP naslov na spletnih mestih, ki jih obiščete.
  • Dostop do "skritih" domen .onion.
  • Anonimirajte svojo spletno dejavnost.
  • Komunicirajte zaupno.

  Medtem ko še vedno obstajajo upravičeni razlogi za uporabo Tor, priporočamo uporabo VPN-ja v večini primerov. To je razlog:

  1. Tor je počasen. Podatki v omrežju Tor se preusmerijo skozi več naključnih vozlišč in jih večkrat šifrirajo in dešifrirajo. To pomeni, da je Tor zelo, zelo počasen. Tor ni dobra izbira za ogled visokokakovostnih pretočnih videoposnetkov, skupne rabe datotek P2P ali česar koli drugega, za kar je potrebna hitra povezava.
  2. Tor ščiti samo promet spletnega brskalnika. Brez ročne konfiguracije Tor zaščiti le promet v brskalniku Tor. Zaradi tega je promet vseh drugih aplikacij in storitev izpostavljen. Nasprotno pa VPN-ji preusmerijo in šifrirajo ves promet vaše naprave.
  3. Kompleksnost. Za razliko od VPN-ja, brskalnika Tor ne morete samo "vklopiti" in skriti svojega naslova IP. Če brskalnika ne konfigurirate pravilno in ne spremenite svojih navad brskanja, je neverjetno enostavno razkriti svoj pravi IP naslov.
  4. Neželena pozornost. Kot morda že veste, ima Tor znan sloves, da privablja tiste, ki se zelo radi izognejo odkrivanju. To vključuje novinarje in žvižgače - pa tudi kriminalce. Vaš ponudnik internetnih storitev lahko vidi, da uporabljate Tor, tudi če ne vedo, kaj počnete. Zaradi tega vas pogosta uporaba Tor lahko označi za nadzor.

  Če želite izvedeti več o tem, kako biti na Toru varen, preberite naš vodnik Tor proti VPN.

  Ali so VPN-ji vredni?

  Dober VPN je treba razumeti kot vredno naložbo v vašo varnost, zasebnost in svobodo - da preprečite drago izgubo podatkov, odprete svoje možnosti brskanja in zaščitite svojo pravico do zasebnosti.

  Vsak VPN, ki je bil pregledan na našem spletnem mestu, temeljito preizkusimo in poskrbimo, da bomo posodabljali svoja priporočila, da boste lahko sprejemali premišljeno odločitev. Če želite več informacij o našem postopku pregledovanja, si lahko preberete vse o tem, kako pregledamo VPN-e tukaj.

  Brayan Jackson
  Brayan Jackson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me