Nastavitev lastnega strežnika VPN je brezplačna alternativa nakupu komercialne naročnine VPN, vendar je to lahko težaven postopek. Preberite nadaljevanje, če želite izvedeti tri načine, kako narediti svoj strežnik VPN doma.

Na WiFi so povezane različne naprave

Doma lahko zgradite svoj strežnik VPN, postopek pa deluje podobno kot poslovni VPN, ki zaposlenim omogoča oddaljen in varen dostop do svojega pisarniškega omrežja..

Domači strežnik VPN vam bo omogočil varen dostop do domačega omrežja, ko niste od doma, vendar potrebuje nekaj tehničnega znanja za nastavitev.

To je lahko težaven postopek, ključnega pomena pa je, da ostajate na tekočem z varnostnimi posodobitvami ali tvegate, da bodo vaši osebni podatki in varnost postavljeni na vrsto.

Če ste začetnik VPN-ja (ali iščete zasebnost pri svojem ponudniku internetnih storitev), priporočamo, da za vsako napravo, ki jo želite zaščititi, uporabljate zaupanja vredno storitev tretje osebe s storitvami VPN po meri..

Naš seznam najboljših VPN-jev si lahko ogledate tukaj.

Dinamični strežnik domenskih imen (DDNS)

Obstajajo trije glavni načini za nastavitev lastnega strežnika VPN doma, vendar preden izberete pravega za vas, preverite, ali je vaš ponudnik internetnih storitev dodeljen statični ali dinamični javni IP naslov.

Statični IP-ji ostanejo enaki, dinamični IP-ji pa se občasno spreminjajo.

Če imate dinamičen IP naslov, je dobro, da nastavite DDNS (Dynamic System Name System). DDNS je storitev, ki preslika imena internetnih domen na naslove IP.

Preprosto povedano, vašemu spreminjajočemu se naslovu IP spomni ime domene.

DDNS je koristen, če doma postavite svoj strežnik VPN, saj vam bo rešil, da ne boste morali znova konfigurirati VPN-ja vsakič, ko se vaš javni IP-naslov spremeni.

Če želite izvedeti, kako nastaviti usmerjevalnik DDNS na usmerjevalniku, poiščite navodila na spletnem mestu ponudnika usmerjevalnika.

Zdaj si oglejmo tri načine, kako lahko doma nastavite svoj VPN:

1. Kupite usmerjevalnik z vgrajenim strežnikom VPN.

Usmerjevalnik VPN

Najlažji in najvarnejši način za ustvarjanje lastnega VPN doma je nakup usmerjevalnika, ki je priložen vgrajenim zmogljivostim strežnika VPN.

Največja slabost pri nakupu tovrstnega usmerjevalnika je cena - stanejo lahko več kot 100 dolarjev (precej velika vsota v primerjavi s standardnimi modeli, ki jih je mogoče kupiti za slabih 25 dolarjev).

To je približno enaka cena kot triletna naročnina na enega najboljših VPN-jev na trgu.

Preden kupite usmerjevalnik, se prepričajte, da podpira želeni protokol VPN. Za ravnotežje med zasebnostjo in uspešnostjo priporočamo uporabo protokola OpenVPN.

Za razliko od mnogih tretjih VPN-jev, kot je ExpressVPN, na usmerjevalniku ne morete preprosto preklapljati med različnimi protokoli VPN.

 1. Odprite želeni brskalnik.
 2. V iskalno vrstico vnesite LAN (notranji) naslov IP usmerjevalnika. Proizvajalci običajno usmerjevalnikom dajo enega od naslednjih naslovov IP: 192.168.0.1 ali 192.168.1.1. Če nobeden od teh ni IP naslov vašega usmerjevalnika, sledite tem navodilom, da ugotovite, kaj je.
 3. Vnesite uporabniško ime in geslo usmerjevalnika. Če tega še niste spremenili, bosta oba dela verjetno "skrbnika".
 4. Pojdite v Nastavitve (ali Napredne nastavitve) > Storitev VPN.
 5. Omogočite storitev VPN.
 6. Poskrbite, da boste strankam, ki uporabljajo povezavo VPN, omogočili dostop do vseh spletnih mest v internetu in domačem omrežju.
 7. Te nastavitve potrdite s klikom na 'Uporabi'.

Zdaj nastavite odjemalca VPN - to je naprava, ki jo boste uporabljali za povezavo z VPN.

 1. Prenesite konfiguracijske datoteke za odjemalce VPN (naprave, kot so Windows, MacOS in pametni telefoni) z nadzorne plošče usmerjevalnika..
 2. Odprite datoteke in jih prekopirajte (brezžično ali s kablom USB) v mapo odjemalcev VPN na napravi, ki jo želite povezati z VPN..
 3. Priključite se na VPN (stran od domačega omrežja) in preizkusite morebitne puščanje.
 4. Odpravite težave z VPN - lahko so povezane s strežnikom ali odjemalcem.

2. Pridobite usmerjevalnik, ki podpira DD-WRT, OpenWRT ali paradižnikovo programsko opremo, ali kupite eno vnaprej utripajoče.

Vdelana programska oprema, kot je DD-WRT, zamenja operacijski sistem v bliskovnem pomnilniku usmerjevalnika - postopek, imenovan "utripa". Navedene vdelane programske opreme podpirajo ustvarjanje strežnikov VPN na usmerjevalniku.

Zavedajte se, da je ta način nastavitve domačega strežnika VPN bolj tvegan, saj ima več prostora za napake in napake v primerjavi z nakupom usmerjevalnika z vgrajeno podporo VPN strežnika..

Če želite ustvariti VPN na ta način, morate najprej utripati vaš trenutni usmerjevalnik za delo s programsko opremo drugih proizvajalcev.

Po tem morate v utripajoči usmerjevalnik vnesti vrsto ukazov, da ustvarite strežnik VPN in nato konfigurirate napravo, ki jo želite uporabiti kot odjemalca VPN.

Obstaja veliko prostora za napake, kar lahko na koncu ogrozi vašo spletno varnost in zasebnost.

Ključno je, da pred bliskovnim usmerjevalnikom opravite raziskave, saj to storite na napravi, ki ne podpira, da bi strojna programska oprema lahko zlomila (ali "opeko") usmerjevalnika.

Lahko preverite, ali vaš trenutni usmerjevalnik podpira vdelano programsko opremo DD-WRT v bazi podatkov usmerjevalnikov, ki podpira DD-WRT.

Tukaj je opisano, kako nastaviti usmerjevalnik:

 1. Preverite, ali vaš usmerjevalnik podpira vdelano programsko opremo DD-WRT, OpenWRT ali Tomato. Lahko pa kupite tudi usmerjevalnike, ki so vnaprej utripani s strojno programsko opremo.
 2. Prenesite združljivo datoteko vdelane programske opreme v računalnik.
 3. Priključite usmerjevalnik v električno vtičnico, nato pa en konec ethernetnega kabla priključite v eno od vrat LAN, drugi konec pa na vrata LAN v računalniku..
 4. V računalniku odprite izbrani spletni brskalnik in vnesite notranji IP naslov vašega usmerjevalnika. Večina usmerjevalnikov je nastavljena na 192.168.1.1 ali 192.168.0.1.
 5. Prijavite se na nadzorni plošči usmerjevalnika in v meniju z nastavitvami poiščite razdelek za posodobitev ali nadgradnjo usmerjevalnika.
 6. Usmerjevalnik utripajte s strojno programsko opremo tako, da sledite navodilom za napravo, ki jih najdete na spletnem mestu ponudnika. Vsak usmerjevalnik je drugačen in napačno delovanje utripajočega procesa ga lahko zlomi.
 7. Znova zaženite nov utripalnik in se še enkrat prijavite na nadzorno ploščo.

Zdaj, ko je usmerjevalnik nastavljen s pravilno programsko opremo, lahko ustvarite strežnik VPN:

 1. Kliknite na jeziček za brezžično povezavo v spletnem vmesniku usmerjevalnika.
 2. Poiščite zavihek VPN ali meni z nastavitvami in omogočite OpenVPN.
 3. Zdaj je čas za nastavitev strežnika VPN in odjemalcev VPN. Ta korak vključuje izvajanje številnih ukazov za pravilno nastavitev VPN-ja - ni za začetnike. Močno upoštevajte podrobna navodila za izbrano vdelano programsko opremo: DD-WRT, OpenWRT ali Tomato. Celo ena napaka bi lahko opekovala vaš usmerjevalnik.

Tu je povzetek, kako nastaviti strežnik VPN in odjemalce VPN:

 1. Spremenite nastavitve požarnega zidu, tako da vaš usmerjevalnik omogoča vhodno VPN povezavo.
 2. Ustvari certifikacijski organ. Tako boste lahko strežnik in odjemalec med seboj varno komunicirali, šifrirali internetni promet.
 3. Ustvari zasebni par strežnika in zasebni ključ.
 4. Namestite in konfigurirajte OpenVPN.
 5. Ustvarite profile strank VPN (zasebne ključe in pare potrdil) za vsako napravo, ki jo želite povezati z VPN.
 6. Izdvojite profile strank in jih uvozite svojim strankam (napravam).
 7. Konfigurirajte vsakega odjemalca s pomočjo ustvarjenih konfiguracijskih datotek.
 8. Povežite se z VPN odjemalca.
 9. Preizkusite VPN in preverite, ali vse deluje tako, kot mora biti. Sledite navodilom v našem priročniku za testiranje tesnosti.
 10. Odpravite težave in puščanje.

Če želite usmerjevalnik nastaviti tako, da deluje kot odjemalec VPN - in ne kot strežnik VPN, kot je prikazano zgoraj - preberite naš vodič "Kako namestiti VPN na usmerjevalnik".

3. Nastavite drugo napravo, ki bo strežnik VPN.

Slika osebe, ki tipka na računalniški tipkovnici

Če nimate usmerjevalnika, ki je združljiv z OpenVPN, in ga ne želite kupiti, lahko gostite strežnik VPN v drugi napravi, kot je računalnik z operacijskim sistemom Windows ali MacOS, vendar je, kot utripa usmerjevalnik, zapleten postopek.

Upoštevajte, da je treba napravo, ki se uporablja kot strežnik VPN, vedno vklopiti.

Če je naprava izklopljena (ali se zruši), se ne boste mogli povezati prek VPN-ja, kar je velik problem, če ste daleč od doma in ne morete vklopiti nazaj.

Pred izdelavo strežnika VPN morate na usmerjevalniku nastaviti posredovanje vrat, tako da bo strežnik dostopen z interneta.

Naučili vas bomo, kako nastaviti napravo Windows, pa tudi MacOS in Raspberry Pi.

Kako svoj računalnik Windows 10 spremeniti v strežnik VPN

Microsoft Windows ima vgrajeno funkcijo za gostovanje strežnikov VPN, vendar uporablja zastarel in varen VPN protokol PPTP.

Namesto tega priporočamo, da nastavite strežnik OpenVPN s programsko opremo OpenVPN.

Podrobna navodila za nastavitev strežnika OpenVPN v napravi Windows, vključno z ukazi, najdete na spletnem mestu OpenVPN.

Tu so osnove nastavitve strežnika VPN v sistemu Windows:

 1. Spremenite nastavitve požarnega zidu, da dovolite vhodne povezave in nastavite posredovanje vrat.
 2. V računalnik naložite OpenVPN za Windows.
 3. Namestite OpenVPN in zagotovite, da je v razdelku »Izberi komponente« namestitve potrjeno polje »EasyRSA«..
 4. Po pozivu namestite gonilnike TAP.
 5. Konfigurirajte EasyRSA - to je orodje, ki se uporablja za ustvarjanje potrdil, zahtevo in podpisovanje potrdil.
 6. Ustvari pooblastilo za potrdila in potrdila strežnika VPN.
 7. Izdelajte potrdila stranke - odjemalec je naprava, ki jo boste uporabili za povezavo s strežnikom VPN (npr. Vaš pametni telefon).
 8. Ustvarite konfiguracijske datoteke za strežnik VPN in odjemalce VPN.
 9. Konfigurirajte vsakega odjemalca VPN z ustvarjenimi datotekami.
 10. Povežite se s strežnikom VPN s odjemalske naprave.
 11. Kot vedno preizkusite svojo VPN na puščanje, da zagotovite, da je vaša povezava varna.

Zdaj se lahko povežete s strežnikom Windows VPN, ko ste zunaj.

Kako računalnik MacOS ali Raspberry Pi spremeniti v strežnik VPN

Ker MacOS izvorno ne podpira OpenVPN, boste morali za nastavitev strežnika VPN v svoji napravi uporabiti programsko opremo drugih proizvajalcev, kot sta Tunnelblick ali Homebrew..

Ko z OpenVPN nastavite Tunnelblick ali Homebrew, je enako kot nastavitev strežnika VPN v sistemu Windows.

Če iščete manj okorno napravo, ki bi jo uporabljali kot strežnik VPN, jo lahko nastavite na Raspberry Pi.

Preberite navodila za korak za korakom PiMyLifeUp o nastavitvi strežnika VPN na Raspberry Pi s pomočjo namestitvenega skripta PiVPN.

Za nastavitev strežnika VPN uporabite ponudnika računalništva v oblaku

Grafika aplikacije VPN na mobilnem telefonu

Obstaja še en način za nastavitev strežnika VPN, ki spada med konfiguracijo domačega usmerjevalnika in uporabo komercialne storitve VPN.

Če želite na ta način nastaviti VPN, boste morali izposoditi strežnik pri ponudniku računalništva v oblaku.

Navidezni zasebni strežnik (VPS) lahko najamete pri podjetjih, kot so DigitalOcean, Scaleway ali Amazon Web Services.

Za razliko od vzdrževanja strežnika VPN v vašem domu najem VPS stane denar - približno enako mesečno ceno kot kakovostna storitev VPN.

Ves svoj internetni promet morate zaupati tudi gostiteljskemu podjetju, ki lahko shrani vaše osebne podatke ali ne. Je to res bolje, kot da ga pustite pri ponudniku internetnih storitev?

Kakšna je prednost uporabe strežnika VPN v oblaku?

Čeprav ta metoda ne bo omogočila dostopa do vašega lokalnega omrežja, ko ste zunaj doma, lahko strežnik najamete v skoraj vsaki državi, ki jo želite, kar pomeni, da boste lahko dostopali do vsebine, specifične za geo iz te države..

Nastavitev strežnika VPN je podobna konfiguraciji usmerjevalnika doma, zato skrbno upoštevajte navodila na spletnem mestu vašega gostiteljskega podjetja.

Tu so navodila DigitalOcean za nastavitev strežnika OpenVPN.

Ali naj nastavim svoj lastni strežnik VPN?

Obstaja nekaj razlogov, zaradi katerih boste morda želeli nastaviti strežnik VPN doma.

Prvič, če morate imeti dostop do svojega lokalnega omrežja, ko ste zunaj ali približno, je dobra nastavitev domačega strežnika VPN doma.

Gostovanje strežnika VPN v vašem domu pomeni, da lahko dostopate do datotek iz lokalnega omrežja in pretakate Netflix ali dostopate do drugih geografsko omejenih storitev v tujini.

Če je pravilno nastavljena, vas bo povezovanje z lastnim VPN-jem med uporabo javne WiFi zaščitilo pred hekerji, ki želijo ukrasti vaše osebne podatke. VPN šifrira internetni promet med odjemalcem in strežnikom.

Prav tako veste, kdo je lastnik strežnikov, ki jih uporabljate. To bi moralo biti bolj pregledno glede podatkov in informacij, ki se beležijo in shranjujejo.

Toda nastavitev lastnega strežnika VPN doma ni vedno priporočljiva.

Slabosti pri nastavitvi lastnega strežnika VPN

Velika večina ljudi ne bi smel vzpostavili svoj strežnik VPN. Največ možnosti je, da boste bolje izkoristili zanesljivo in varno storitev VPN, kot je ExpressVPN.

Zakaj?

No, če vaša internetna povezava trpi zaradi počasne pasovne širine, ustvarjanje lastnega strežnika VPN ni vredno truda - samo še bolj upočasni storitev, vključno s prenosi.

Lastni vgrajeni VPN strežniki zahtevajo tudi natančno nastavitev in tehnično znanje, da se prepričajo, da niso izpostavljeni varnostnim napakam.

Še več, domači VPN ni spletno orodje za zasebnost - vsaj ne v celoti.

Ker šifrira samo internetni promet med odjemalcem VPN in strežnikom VPN (domačim usmerjevalnikom ali računalnikom), bo vaš ponudnik internetnih storitev - in kateri koli tretji udeleženec, ki ima dostop do podatkov, ki jih vaš ISP zbira - še vedno lahko videl vse, kar počnete v spletu.

V nasprotju s tem bodo storitve najvišje ravni VPN zaščitile vašo spletno zasebnost in bodo samodejno posodobljene z najnovejšimi varnostnimi popravki.

Najboljši VPN-ji ne zbirajo nobenih vaših osebnih podatkov.

Ponudniki VPN imajo pogosto strežnike VPN na več deset lokacijah po vsem svetu, za razliko od domačega VPN, ki vam dodeli samo naslov IP vašega domačega omrežja.

S komercialno storitvijo VPN se lahko povežete s strežniki po vsem svetu, da bi dostopali do geo-omejene vsebine.

Uporaba gotovih (komercialnih) strežnikov VPN omogoča pretakanje, hranjenje in brskanje po zasebnosti brez napora.

Z uporabo storitve VPN tretje osebe boste najverjetneje dosegli boljše hitrosti kot tudi samostojen strežnik.

Ali lahko nastavite svoj strežnik VPN?

Usmerjevalnik na mizi

Da in ne - odvisno je od nastavitve strežnika VPN.

Če želite na usmerjevalnik postaviti domači strežnik VPN, boste morda morali kupiti novo strojno opremo, če vaš trenutni usmerjevalnik ne podpira OpenVPN.

Usmerjevalniki z vgrajenimi zmogljivostmi strežnika VPN lahko stanejo več kot 100 dolarjev.

Podobna zgodba je za strežnike v oblaku. Plačati boste morali mesečne stroške, če jih boste najeli pri ponudniku drugih ponudnikov.

Če pa želite namestiti strežnik VPN na usmerjevalnik ali napravo, ki jo že imate, na primer računalnik z Windows, je to popolnoma zastonj.

Če doma ne uporabljate strežnika VPN - to je precej težaven postopek - in ne želite porabiti denarja za komercialni VPN, si oglejte naše najboljše brezplačne storitve VPN.

VPN strežnik proti odjemalcu VPN: kakšna je razlika?

Ponazoritev internetnega prometa prek strežnika VPN

V tem priročniku smo govorili o nastavitvi strežnika VPN, dotaknili pa smo se tudi VPN odjemalcev.

Kakšna je razlika med obema?

Za ustvarjanje šifriranega tunela VPN sta potrebna strežnik VPN in odjemalec VPN.

Strežnik VPN je na enem koncu tunela, odjemalec VPN pa na drugem.

Odjemalec VPN vzpostavi povezavo s strežnikom VPN in se potrdi, preden mu je omogočen dostop do virtualnega zasebnega omrežja.

Medtem ko strežniki VPN lahko sprejmejo povezave z več odjemalcev, lahko VPN odjemalec vzpostavi povezavo samo z enim strežnikom hkrati.

Na napravo, ki jo želite povezati s strežnikom VPN, namestite odjemalsko programsko opremo VPN.

Na primer na pametnem telefonu Android, ki ga želite varno uporabljati na javnem WiFi, ko ste zunaj in okoli.

Internetni promet z odjemalčeve naprave VPN (npr. Pametni telefon Android) se skozi šifrirani tunel VPN usmeri na strežnik VPN, ne glede na to, ali gre za strežnik, ki ste ga nastavili doma, ali tisti, ki pripada ponudniku storitev VPN..

Strežnik VPN omogoča gostovanje in dostavo storitve VPN, poleg tega pa maskira IP-naslov odjemalca VPN z enim od svojih.

Če se torej povežete s strežnikom VPN, ki se nahaja v vašem domu, bo vaša spletna dejavnost povezana z javnim IP naslovom vašega domačega omrežja, čeprav sami tam niste fizično nameščeni.

V tem priročniku smo vam pokazali, kako nastaviti strežnik VPN doma, če pa potrebujete pomoč pri nastavitvi naprave kot odjemalca VPN, si oglejte naslednja navodila za namestitev:

 • Microsoft Windows
 • Apple MacOS
 • Android
 • iOS
 • Amazon Fire TV Stick
 • Apple TV
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me