Puščanje VPN lahko vaš IP naslov in aktivnost izpostavi vsem, ki gledajo vašo povezavo. Če ne veste, kako jih zaznati, morda nikoli ne veste, da se dogajajo. Ugotovite, katera VPN puščajo in kako preizkusiti puščanje v tem celotnem priročniku za puščanje VPN.

Ilustracija dveh znakov, ki poskušajo popraviti puščajočo cev.

Številne storitve VPN, ki trdijo, da ščitijo vašo zasebnost, so pravzaprav pušča vaš IP naslov, DNS zahtevkov, in zgodovino brskanja.

Vaša VPN povezava se morda zdi varna: ni nobenih obvestil ali napak, vaš ponudnik ima strogo politiko brez beleženja, veliko pristojnost in zelo visoke hitrosti. Toda vaš ponudnik internetnih storitev, vlada in kdor koli drug, ki gleda vaš promet, še vedno vidi absolutno vse, kar počnete na spletu.

Če ne veste, kako odkriti te puščanje, ste verjetno ne bo nikoli vedel vaš VPN pušča.

Ena študija brezplačnih aplikacij VPN je pokazala, da je več kot 80% preizkušenih VPN pricurljalo IP naslov njihovih uporabnikov. Naša lastna raziskava je potrdila, da 25% najbolj priljubljenih brezplačnih aplikacij Android VPN uporabnikov ne zaščiti uporabnikov zaradi DNS in drugih puščanj.

Pri puščanju VPN ni prostora za napake: samo en puščen paket podatkov je dovolj, da razkrijete svojo identiteto in dejavnost vsem, ki si ogledujejo vašo povezavo.

Kateri VPN-ji so pravzaprav vredni vašega zaupanja?

Preizkusili smo 90 najbolj priljubljenih ponudnikov VPN na trgu. Naša raziskava je pokazala, da a veliko število VPN-jev pušča nekakšne uporabniške podatke prek DNS ali WebRTC:

 • 19% pušča uporabniške podatke v neki obliki.
 • 16% puščanje DNS zahtev.
 • 6% pušča vaš IP naslov prek WebRTC.

Puščave smo našli v kar nekaj 17 od 90 VPN-jev pregledali smo To je 18% najboljših VPN-jev na trgu. Za seznam vseh 90 VPN-jev in podatke, ki jih puščajo, si oglejte našo primerjalno tabelo puščanja VPN-ja.

Na srečo je testiranje vašega VPN na puščanje hitro in preprosto. V tem priročniku bomo razložili natančno, kaj so puščanja VPN, kako testirati VPN na puščanje in kako preprečiti uhajanje VPN v prihodnosti.

Contents

Kaj je puščanje VPN?

Puščanje VPN se pojavi, ko se pošljejo podatki, ki naj bi jih varoval vaš VPN - na primer vaš IP naslov, zahteve DNS in lokacija. zunaj šifriranega tunela VPN.

Puščanje VPN omogočajo, da vaš ponudnik internetnih storitev, vlada in katera koli druga tretja oseba, ki gleda vašo povezavo, določi vašo identiteta in dejavnost.

Ilustracija štirih vrst uhajanja VPN

Večina uporabnikov bo prenesla VPN, da zaščiti svojo spletno zasebnost in skrije svoj resnični IP naslov. Zaradi tega je puščanje VPN v osnovi neuporabno.

Tu je povzetek štirih glavnih vrst uhajanja VPN:

 • Puščanje naslova IP. Puščanje IP-ja nastane, ko vaš VPN ne prikrije osebnega naslova IP z enim od svojih. To je veliko tveganje za zasebnost, saj bo vaš ponudnik internetnih storitev in vsa spletna mesta, ki jih obiščete, lahko povezala vašo dejavnost z vašo identiteto. Za več informacij o puščanju IP preskočite na spodnji razdelek.
 • DNS pušča. VPN naj bi vaše zahteve DNS usmeril na svoje DNS strežnike. Če vaš VPN te zahteve usmeri na strežnike DNS vašega ponudnika internetnih storitev, se imenuje puščanje DNS. To izpostavi vašo brskalno dejavnost in vsa spletna mesta, ki jih obiščete pri svojem ponudniku internetnih storitev ali drugih prisluškovalcih. Več o puščanju DNS lahko izveste tukaj.
 • WebRTC pušča. WebRTC je tehnologija, ki temelji na brskalniku, ki omogoča avdio in video komunikacijo, da deluje znotraj spletnih strani. WebRTC ima pametne načine odkrivanje pravega naslova IP tudi če je VPN vklopljen. Najboljši VPN blokirajo zahteve WebRTC. Lahko pa WebRTC v celoti onemogočite na ravni brskalnika.

 • Puščanja IPv6. IPv6 je nova oblika IP naslova, ki je trenutno ne podpira večina VPN-jev. Če VPN ne podpira ali aktivno blokira IPv6, je vaš osebni naslov IPv6 lahko izpostavljen, če ste v omrežju, ki podpira IPv6. Temu pravimo puščanje IPv6, več o tem pa si lahko preberete tukaj.

Zakaj pušča moja VPN?

Večina uporabnikov želi ohraniti svojo identiteto in dejavnost zasebno, zato ponudniki VPN ustrezno tržijo. Resnica pa je, da večina protokolov VPN dejansko ni bila zasnovana s temi cilji.

Privzeto večina protokolov VPN pušča vaše poizvedbe na privzete strežnike DNS. Promet IPv4 pušča, ko je prisiljen znova povezati, običajno pa povsem pozabi na promet IPv6. Samo VPN-ji posebej razvili za odpravo teh težav vam bo nudila zaščito.

Brez ustrezne zaščite lahko vaš VPN pušča, če:

 1. Prišlo je do prekinitve omrežne povezljivosti.
 2. Uporabljate WiFi in preklopite na drugo omrežje.
 3. Povežete se z omrežjem, ki je v celoti sposobno za IPv6.
 4. Vaše zahteve DNS so poslane izven šifriranega tunela VPN.
 5. Uporabljate storitev ali brskalnik VPN, ki ne zagotavlja ustrezne zaščite WebRTC.

Zdaj bomo podrobno opisali različne vrste puščanja VPN. Če želite izvedeti, katera VPN pušča, lahko preskočite naravnost v našo primerjalno tabelo puščanja VPN. Kako se pravilno zaščititi pred puščanjem VPN, lahko preberete v zadnjem poglavju tega priročnika.

1Kaj je puščanje naslova IP?

IP naslovi so edinstveni identifikatorji, ki so dodeljeni napravam v omrežju. Za javni internet vam ponudnik internetnih storitev omrežnemu usmerjevalniku dodeli naslov IP, s katerim se nato povežejo vse vaše naprave.

Puščanje IP se zgodi, ko vaš VPN ne uspe prikriti svojega pravega naslova z enim, zato bo vašo identiteto odprl in viden vašemu ponudniku internetnih storitev in vsem spletnim mestom, ki jih obiščete.

Diagram puščanja IP naslova

Puščanja IP-ja se pojavijo, ko se naprava, ki poganja VPN, obrne na privzeti strežnik in ne na posredniški strežnik VPN, ki naj bi bil. To pomeni, da lahko spletna mesta ali aplikacije, ki jih uporabljate, vidijo vaše dejanski naslov IP namesto tistega svojega VPN vam je dodelil.

Če vaš IP naslov pušča, potem VPN preprosto ne opravlja svojega dela. Vaša zasebnost ni zaščitena in vaša spletna lokacija ostaja enaka, zaradi česar je storitev VPN v bistvu brez vrednosti.

Če vaš VPN pušča vaš IP naslov, izberite novega ponudnika VPN. Naša najnovejša priporočila VPN najdete tukaj.

2 Kaj je puščanje DNS?

Sistem domenskih imen (DNS) je odgovoren za prevajanje URL-jev in imen domen (na primer example.com) v dejanske naslove IP, s katerimi se lahko povežete. Skratka, številčna imena spletnih strežnikov "prevede" v nepozabne besede in obratno.

Ko v brskalnik vnesete URL, da se povežete s spletnim mestom, se najprej obrnete strežnik DNS ki zahteva naslov IP tega spletnega mesta. Nato strežnik pošlje vaš brskalnik navodilo na spletno mesto, ki ga iščete.

Če niste povezani z omrežjem VPN, ta postopek izvajajo strežniki DNS vašega ponudnika internetnih storitev. To je resen problem zasebnosti. Vaše zahteve DNS so v bistvu navadni besedilni zapisi spletnih mest, ki jih obiščete Pogosteje kot ti bodo ponudniki internetnih storitev shranili te zahteve skupaj z naslovi IP.

Če živite v ZDA, se lahko vaši podatki DNS delijo s tretjimi osebami ali prodajo oglaševalskim podjetjem. V državah, kot so Združeno kraljestvo, Avstralija in deli Evrope, so ti podatki shranjena več let in jih na zahtevo deli z organi.

Ko se povežete z delujočim VPN, bo vaša naprava uporabljala strežnike DNS upravlja storitev VPN namesto vašega ponudnika internetnih storitev. Ves promet, ki prihaja iz vaše naprave, vključno z zahtevami DNS, bo preusmerjen prek omrežja VPN. To prepreči vašemu ponudniku internetnih storitev, da vidi spletna mesta, ki jih obiščete.

Ko DNS zahteva potovanje zunaj šifriranega tunela VPN namesto nezavarovanega strežnika DNS, se imenuje puščanje DNS.

DNS diagram puščanja

DNS puščanja vaše navade brskanja izpostavijo vašemu ponudniku internetnih storitev in morebitnim prisluškovalcem, kar jim omogoča beleženje spletna mesta, ki jih obiščete, datoteke, ki jih prenesete, in aplikacije, ki jih uporabljate. Vsi, ki si ogledajo vašo povezavo, bodo videli tudi lokacijo in IP naslov vašega ponudnika internetnih storitev.

Veliko VPN-jev nudi neustrezno zaščito pred puščanjem DNS. Pogosto se vaše zahteve za DNS še naprej usmerjajo po strežnikih vašega ponudnika internetnih storitev in izpostavljajo spletna mesta, ki jih obiščete.

Vaš sistem se lahko vrne na nezavarovane strežnike DNS, če je vaš VPN ročno konfiguriran, ste spremenili nastavitve računalnika ali če ponudnik VPN ne nudi ustrezne tehnične zaščite pred puščanjem.

DNS puščanje premaga predmet uporabe VPN. Vsebina vašega spletnega prometa je še vedno skrita s šifriranjem VPN-ja, vendar sta lokacija in spletna mesta, ki jih obiščete, izpostavljeni in jih najverjetneje zabeleži vaš ponudnik internetnih storitev. Za dodatne informacije lahko preskočite na Kako popraviti puščanje DNS.

3 Kaj je puščanje WebRTC?

WebRTC puščanja se pojavijo, ko vaš resnični naslov IP je izpostavljen prek funkcije brskalnika WebRTC. Te puščanje vas lahko prepoznajo, tudi če vaš VPN deluje pravilno.

WebRTC pomeni „Spletna komunikacija v realnem času“. Gre za skupino tehnologij, ki brskalnikom omogočajo komunicirajo neposredno med seboj brez vmesnega strežnika. To omogoča veliko večje hitrosti pri uporabi zvoka, videa in prenosa v živo v vašem brskalniku.

Dve napravi, ki komunicirata neposredno prek WebRTC, morata poznati IP naslov drugih. To pomeni, da lahko spletno mesto izkoristi funkcijo WebRTC brskalnika, da zajame vaš resnični naslov IP, kar bi lahko bil ki vas uporabljajo za identifikacijo.

Diagram puščanja WebRTC

Učinkovita skupna raba IP naj bi zagotavljala udobje in hitrost, zato WebRTC uporablja več pametnih tehnik, da ugotovi vaš resnični naslov IP in zaobide vse ovire, ki bi lahko preprečile, da bi se povezava v realnem času zgodila. Preprosto povedano, omogoča brskalnikom, da zbirajo vaš IP naslov preprosto tako, da ga preberete s svoje naprave.

Medtem ko se pogosto pogovarjajo o storitvah VPN, puščanja WebRTC v resnici niso napake znotraj vašega VPN ali brskalnika - so preprosto del zasnove vašega brskalnika..

Skratka, katero koli spletno mesto lahko izvrši nekaj ukazov Javascript, da prek spletnega brskalnika pridobi svoj resnični naslov IP, ne glede na povezavo VPN.

Chrome, Opera, Firefox, in Microsoft Edge so najbolj dovzetni za puščanje WebRTC, ker imajo funkcijo WebRTC samodejno omogočeno.

Medtem ko kakršno koli uhajanje naslova IP ogroža vašo zasebnost in anonimnost, je uhajanje WebRTC še posebej zaskrbljujoče, saj jih je tako enostavno spregledati. Poleg tega, ne more vas zaščititi vsak ponudnik VPN.

Puščanja WebRTC poudarjajo zelo pomemben koncept za tiste, ki iščejo zasebnost in anonimnost v spletu: brskalnik je ponavadi šibka povezava. Na srečo obstaja nekaj preprostih korakov, ki vas lahko zaščitijo pred to težavo.

Za več informacij o zaščiti pred puščanjem WebRTC pojdite na zadnje poglavje tega vodnika.

4Kaj je puščanje IPv6?

IPv6 pomeni „Internet Protocol Version 6“. Gre za najnovejšo različico internetnega protokola (IP) - sicer imenovanega IP naslov -, ki se uporablja za prepoznavanje in iskanje računalnikov v omrežju ter usmerjanje prometa po internetu.

IPv6 je bil zasnovan tako, da bo sčasoma nadomestil IPv4 - trenutno in najbolj razširjen standard - saj je postalo očitno, da bi bilo treba imeti veliko več naslovov, kot je na voljo naslovov IPv4.

IPv6 uporabljajo nekatera omrežja in ponudniki internetnih storitev v prehodnem obdobju iz IPv4. Če niste sprejeli ukrepov za njegovo onemogočanje, verjetno pošiljate in prejemate podatke IPv6 vsakič, ko se povežete z internetom.

IPv6 je prihodnost, vendar ga trenutno ne podpirajo vsi ponudniki VPN, zaradi česar so izpostavljeni puščanju. Veliko VPN-jev samo usmerjanje prometa IPv4 skozi šifriran tunel VPN, ki zapusti IPv6 promet popolnoma nezaščiten in poslana na odprti internet. To se imenuje puščanje IPv6.

Diagram puščanja IPv6

Puščanja IPv6 niso redka. To je resna težava, saj so naslovi IPv6 običajno specifični za napravo. Podatki IPv6 bi s potrebnim pooblastilom lahko bili vezani na vaš ponudnik internetnih storitev, ki bi jih lahko takoj uporabili za identifikacijo.

Pomembno je izbrati storitev VPN, ki ponuja IPv6 naslov, specifičen za VPN ali blokira promet IPv6 v celoti. Če promet IPv6 ni blokiran, bi moral vaš VPN zagotoviti strežnik DNS IPv6, ki je dostopen samo skozi tunel VPN.

Če želite več informacij o preprečevanju puščanja IPv6 in ugotovite, katera VPN-jev nudijo zaščito pred uhajanjem IPv6, lahko preskočite naravnost na Kako popraviti puščanje IPv6.

Kako testirati svoj VPN na puščanje

Ko nastavite aplikacijo VPN, jo je enostavno vključiti in povezati z internetom brez sporočil o napaki. Toda kako ste lahko prepričani, da se ves vaš promet dejansko preusmeri skozi šifriran tunel VPN?

Če želite izvedeti, ali vaš VPN deluje, kot mora, obstajata dve različni stopnji preizkusa tesnosti VPN:

1Basic Test puščanja VPN

Doma lahko izvedete svoj lastni osnovni test puščanja VPN. Potrebuje zelo malo tehničnega znanja in končali boste v nekaj minutah.

Če želite opraviti osnovni test za uhajanje VPN, se povežite s svojim VPN in obiščite testno spletno mesto. Tukaj preizkušate, kako deluje vaš VPN, ko je vaša internetna povezava stabilna in aktivna.

Poskusite prekiniti povezavo na različne načine, da vidite, kako se vaš ponudnik spopada s padci omrežne povezljivosti. To bo odkrilo vse očitne težave, vendar morda ne zazna vseh puščanj.

Kako preizkusiti puščanje IP, DNS, WebRTC in IPv6

Če želite preveriti puščanje VPN:

 1. Obiščite spletno mesto za testiranje, kot je browserleaks.com, in zaženite test puščanja, ko vaš VPN ni povezan. Zapišite svoj IP naslov in naslove DNS strežnikov ponudnika internetnih storitev.
 2. Preden se povežete s strežnikom VPN, se prepričajte, da omogočite stikalo za uničenje VPN-ja. To bo preprečilo puščanje med nenadnimi odklopi VPN. V aplikaciji VPN omogočite zaščito pred uhajanjem DNS, WebRTC in IPv6.
 3. Povežite se s strežnikom VPN in osvežite testno stran za puščanje v brskalniku.
 4. Če VPN deluje, kot mora, bo prikazal drugačno številko za vaš resnični naslov IP in DNS strežnike ponudnika internetnih storitev. Bi morali biti ne more videti vašega javnega naslova IP pod "Test preizkusa tesnosti WebRTC" in ne more videti svojega prvotnega naslova IPv6.

Spodnji posnetek zaslona prikazuje preizkus tesnosti zasebnega strežnika PrivateVPN v ZDA. Rdeče puščice označujejo polja, na katera morate biti pozorni:

Posnetek zaslona preizkusa tesnosti brskalnikaleaks.com.

Posnetek zaslona browserleaks.com, ko je povezan s zasebnim strežnikom USVPN v ZDA. Nobenih puščanj ni bilo zaznanih.

Vaša VPN pušča, če:

 • Lahko vidite svoj izvorni IP naslov ali DNS strežnike.
 • Lahko vidite svojo pravo lokacijo in ne lokacijo strežnika VPN.
 • Lahko vidite svoj izvorni naslov IPv6.
 • Lahko vidite svoje javni IP naslov v razdelku »WebRTC test tesnosti«.

Pomembno je upoštevati, da lahko test za puščanje WebRTC kaže lokalni IP naslov. Te lokalne IP-je vam dodeli vaš usmerjevalnik in jih milijoni krat znova uporabijo usmerjevalniki po vsem svetu. Če ta informacija zbira tretjo osebo, je ni mogoče neposredno povezati z vami.

Če vidite a lokalni IP naslov v rezultatih testov ne pušča in tudi ne ogroža vaše zasebnosti. Če pa v razdelku WebRTC vidite svoj javni IPv4 ali IPv6 naslov, je to res puščanje WebRTC, saj so javni IP-ji zelo specifični za vas.

VPN testiranje spletnih mest

Za izvedbo osnovnega preskusa za različne vrste tesnjenja uporabite naslednja preskusna mesta:

 • BrowserLeaks (IPv6, IPv4, WebRTC, DNS in Fingerprinting brskalnika)
 • IPleak.net (IPv6, IPv4, DNS in WebRTC)
 • IPv6-test.com (IPv6 in IPv4)
 • IPx.ac (IPv6, IPv4, WebRTC, DNS in Fingerprinting brskalnika)
 • IPleak.org (IPv6, IPv4, DNS in WebRTC)

Če želite preizkusiti določeno vrsto puščanja, je tukaj tabela specifičnih testov puščanja in rezultatov, ki bi jih morali dobiti:

Test puščanja
Želeni rezultat
Preizkus IP naslova IP-naslov se spremeni, ko je povezan VPN.
IPv6 Address Test Če je priključen VPN, naslov IPv6 ni zaznan ali se IPv6 naslov spremeni.
DNS test puščanja IP-naslovi DNS strežnika se spremenijo, ko je povezan VPN.
Java test Java vtičnika ni mogoče najti.
Test WebRTC Javni IP-naslov se spremeni, ko je povezan VPN.
Panopticlick (prstni odtis brskalnika) Brskalnik ščiti pred prstnim odtisom. Če želite več informacij, glejte naš Vodnik po zasebnih brskalnikih.

Če je vaš VPN pozitiven test na puščanje in ga želite popraviti ali preprečiti, lahko preskočite naravnost v naše poglavje Kako popraviti puščanje VPN. Če imate še vedno težave, je morda čas, da izberete novega ponudnika VPN.

2 Napredni test puščanja VPN

Doma lahko izvajate naprednejše preizkuse puščanja VPN. Medtem ko vam bodo ti testi pomagali podrobneje pogledati vaš VPN promet, bodo potrebovali bistveno več tehničnega znanja.

Kako opraviti napredni test tesnosti VPN

Najboljši način za prepoznavanje puščajočega VPN je uporaba preizkusnega paketa. Ko nastavite, lahko izvedete vrsto različnih testov za zbiranje in pregled prometa VPN.

Izdelava programa za testiranje je lahko zelo zapletena in bo odvisna od operacijskega sistema, ki ga uporabljate. Na spletnih straneh, kot je GitHub, najdete brezplačna orodja za testiranje z odprto kodo.

ExpressVPN ima napreden program za testiranje, ki se uporablja za preverjanje puščanja njihovih aplikacij. Ta komplet za testiranje in navodila za hitri zagon najdete tukaj.

Posnetek zaslona paketa za testiranje tesnosti VPN ExpressVPN.

Orodja za testiranje puščanja v odprtokodnem protokolu ExpressVPN.

Po navodilih za hitri zagon ExpressVPN ali po katerem koli podobnem naj bi zanesljivo odkrili puščanje. Če niste tehnično dovolj samozavestni, da bi upoštevali njihova navodila, je smiselno izbrati ponudnika, ki ga je neodvisno pregledal in preizkusil zaupanja vredna tretja oseba.

Če ste resno zaskrbljeni zaradi svoje zasebnosti in varnosti na spletu, je pametno zagnati nekaj naprednih testov s svojim VPN, ne pa se za odkrivanje težav zanašati samo na osnovne teste.

Kateri VPN-ji puščajo vaše podatke? (Preizkušeno 90+)

ponazoritev dveh znakov, ki popravljajo puščajoči strežnik

Testirali smo 90 najbolj priljubljenih storitev VPN za uhajanje podatkov.

Naša raziskava je pokazala, da veliko število VPN-jev prek DNS ali WebRTC pušča nekakšne uporabniške podatke:

 • 19% pušča uporabniške podatke v neki obliki.
 • 16% puščanje DNS zahtev.
 • 6% pušča vaš IP naslov prek WebRTC.

Naslednje tabele navajajo vseh 90 VPN-jev in posebne vrste podatkov, ki jih puščajo. Če iščete določeno VPN, uporabite Ctrl + F da bi našli ponudnika, ki ga iščete.

Če želite preskočiti te tabele, lahko skočite naravnost do naslednjega razdelka Kako popraviti puščanje VPN.

Preizkusi uhajanja VPN 1-15

Ime ponudnika
SkyVPN
AirVPN
VPN 360
Profilirani VPN
Celo VPN
Potrjeno VPN
Obrambni VPN
FreeVPN.org
Hidester VPN
Hola brezplačno VPN
Mullvad VPN
Glavni strežnik proxy od HotspotVPN
SuperVPN Prosti
Joga VPN
Snap VPN
Puščanje IP

DNS puščanje

WebRTC puščanja

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne Ne Ne Ne Ne

* Puščanje zaznano pri uporabi razširitve brskalnika VPN ali druge aplikacije po meri.

Preizkusi uhajanja VPN 16-30

Ime ponudnika
Psifon
ProXPN
Močan VPN
Surfshark
SwitchVPN
ThunderVPN
TouchVPN
Zaupanje.Zone
Norton Secure VPN
VPN.ac
VPN99
AceVPN
Anonimni VPN
#VPN
Astrill
Puščanje IP

DNS puščanje

WebRTC puščanja

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Da Ne Da Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da * Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Puščanje zaznano pri uporabi razširitve brskalnika VPN ali druge aplikacije po meri.

Preizkusi uhajanja VPN 31-45

Ime ponudnika
Avast SecureLine VPN
AVG Secure VPN
Avira Phantom VPN
AzireVPN
Betternet Free VPN
Bitdefender VPN
BlackVPN
BolehVPN
KaktusVPN
CyberGhost
DotVPN
Encrypt.me
ExpressVPN
F-Secure Freedome
NajhitrejeVPN
Puščanje IP

DNS puščanje

WebRTC puščanja

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Da * Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Da * Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Puščanje zaznano pri uporabi razširitve brskalnika VPN ali druge aplikacije po meri.

Preizkusi uhajanja VPN 46-60

Ime ponudnika
FrootVPN
GooseVPN
Skrij.me
SkrijMyAss!
Ščit omrežne točke
HotVPN
ibVPN
IPVanish
Ivacy
IVPN
Kaspersky Secure Connection
Le VPN
McAfee varna povezava
NordVPN
OneVPN
Puščanje IP

DNS puščanje

WebRTC puščanja

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Puščanje zaznano pri uporabi razširitve brskalnika VPN ali druge aplikacije po meri.

Preizkusi uhajanja VPN 61-75

Ime ponudnika
Popolna zasebnost
PersonalVPN
Zasebni dostop do interneta
PrivateTunnel
ZasebnoVPN
ProtonVPN
PureVPN
Varnejši VPN
Gladen VPN
mySteganos Spletni ščit
SurfEasy
TigerVPN
TorGuard
TunnelBear
TurboVPN
Puščanje IP

DNS puščanje

WebRTC puščanja

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Puščanje zaznano pri uporabi razširitve brskalnika VPN ali druge aplikacije po meri.

Preizkusi uhajanja VPN 76-90

Ime ponudnika
VPN.ht
VPNArea
VPNBook
Brezplačno VPNhub
Glavni strežnik VPN
VPNSecure
VPNShazam
KeepSolid VPN Neomejeno
VyprVPN
Varnost Webroot WiFi
Windscribe
Zenmate
ZoogVPN
X-VPN
ZPN Prosti
Puščanje IP

DNS puščanje

WebRTC puščanja

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Da Ne Da Ne Ne Ne Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da * Ne

* Puščanje zaznano pri uporabi razširitve brskalnika VPN ali druge aplikacije po meri.

Kako popraviti puščanje VPN

Ilustracija dveh znakov, ki pritrjujejo puščajočo cev

Če ste preizkusili VPN in ugotovili, da pušča vaše podatke, lahko sledite tem preprostim navodilom, da poskusite odpraviti težavo.

 • Kako popraviti puščanje naslovov IP
 • Kako popraviti puščanje DNS
 • Kako popraviti puščanje WebRTC
 • Kako popraviti puščanje IPv6

1Kako odpraviti puščanje naslovov IP

Če vaš resnični naslov IP pušča in je vaša lokacija vidna, potem VPN preprosto ne deluje. Vaša naprava se obrne na privzeti strežnik in ne na posredniški VPN strežnik, ki naj bi bil.

Na splošno je edini način, da preprečimo uhajanje IP-ja uporabite visokokakovosten VPN.

Ne pozabite investirati v VPN, ki ponuja stikalo za odstranjevanje. Ta funkcija bo blokirala vaš internetni promet, če bo internetna povezava nenadoma padla, kar preprečuje, da bi vaš pravi naslov IP in drugi osebni podatki puščali, ko je povezava VPN prekinjena..

Funkcijo stikala za ubiranje običajno najdete v meniju z nastavitvami aplikacije VPN. Za seznam VPN-jev z kill stikali, ki ne puščajte svojih podatkov, poglejte naša priporočila na koncu tega vodnika.

2 Kako popraviti puščanje DNS

Vaš VPN lahko zaradi več razlogov pušča DNS promet. Na srečo obstaja nekaj preprostih načinov, kako odpraviti najpogostejše težave zaradi puščanja DNS.

1. Izberite zaupanja vredno storitev VPN

Najučinkovitejši način odpravljanja puščanja DNS je izbira zaupanja vreden servis VPNki vzdržuje lastne strežnike DNS brez dnevnika. VPN bi moral prisiliti ves promet, da gredo skozi te prve strežnike, ne pa prek drugih ponudnikov.

Pomembno je zapomniti, da nekateri ponudniki VPN zahtevajo, da v nastavitvah aplikacije "vklopite" funkcijo zaščite pred puščanjem DNS. To bo prisililo zahteve DNS, da gredo skozi lastne DNS strežnike VPN.

Tu so trije VPN-ji, ki uporabljajo lastne varne strežnike DNS:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • ProtonVPN

2. Konfigurirajte omrežje na zaupanja vrednem strežniku DNS

Ko se povežete z novim omrežjem, vam samodejno dodelite »privzeti« strežnik DNS za reševanje vaših zahtev DNS. Če se na VPN povežete brez ustreznih tehničnih zaščit, lahko vaše zahteve DNS zaobiti šifriran predor in naprej na privzeti strežnik, kar povzroči puščanje DNS.

Številni ponudniki VPN imajo svoje DNS strežnike, s katerimi se bodo samodejno povezali. V tem primeru bo aplikacija VPN ponavadi konfigurirana tako, da te strežnike uporablja privzeto in prisili vaše zahteve DNS skozi tunel VPN.

Vendar pa, nimajo vsi ponudniki VPN lastnih DNS strežnikov. Če ne želite zamenjati ponudnikov VPN, boste morali uporabljati zunanji strežnik DNS, kot sta Google Public DNS ali OpenDNS, da bodo vaše zahteve lahko prehajale skozi VPN, ne pa neposredno iz vašega lokalnega omrežja..

Če ne morete nastaviti svojega VPN, da se samodejno poveže s pravilnim strežnikom DNS, se boste morda morali ročno povezati s svojim želenim strežnikom DNS drugega proizvajalca. Če želite to narediti, boste morali spremeniti svoje nastavitve DNS.

Če želite spremeniti nastavitve DNS v sistemu Windows:

 1. Pojdite na nadzorno ploščo.
 2. Kliknite »Omrežje in internet«.
 3. Kliknite »Center za omrežje in skupno rabo«.
 4. Na levi plošči kliknite »Spremeni nastavitve adapterja«.
 5. Z desno miškino tipko kliknite ikono vašega omrežja in izberite »Lastnosti«.
 6. V oknu, ki se odpre, poiščite “Internet Protocol Version 4”; kliknite in nato kliknite »Lastnosti«.
 7. Kliknite »Uporaba naslednjih naslovov DNS strežnika«.

  Posnetek zaslona za nastavitve sistema Windows za spremembo privzetega strežnika DNS.

 8. Vnesite želeni naslov strežnika DNS. Za odprti DNS Google mora biti najprimernejši strežnik DNS 8.8.8.8, drugi strežnik DNS pa 8.8.4.4. Seznam alternativnih možnosti DNS najdete tukaj.

3. Posodobite svojo različico OpenVPN

Nekateri ponudniki internetnih storitev uporabljajo a pregleden proxy DNS - „posrednik“, ki zajame in preusmeri spletni promet - za zagotovitev, da se vaše zahteve pošljejo na njihove lastne strežnike.

Prozorni pooblaščenci DNS učinkovito 'prisilijo' puščanje DNS, ne da bi o tem obvestili uporabnika. Na srečo je večina spletnih mest za odkrivanje uhajanja in spletnih orodij se bo lahko identificiral pregleden proxy DNS na enak način kot običajno puščanje DNS.

Najnovejše različice protokola OpenVPN imajo preprost način za reševanje te težave:

 1. Poiščite datoteko '.ovpn' ali '.conf' za strežnik, s katerim se poskušate povezati. Te datoteke se shranijo v mape na vašem računalniku, običajno v "C: \ Program Files \ OpenVPN \". Za več informacij preberite priročnik OpenVPN.
 2. Ko jo najdete, odprite datoteko v programu za urejanje, kot je Beležnica. Na dno dodajte: »block-external-dns«.

Posodobite na najnovejšo različico OpenVPN, če še niste. Če vaš ponudnik tega ne podpira ali uporablja starejšo različico protokola, je vredno poiskati drugo storitev VPN.

Na srečo ima večina vrhunskih VPN storitev lastne rešitve za reševanje preglednih pooblaščencev. Za več podrobnosti se obrnite na storitev ponudnika za podporo ponudnika.

4. Spremenite nastavitve sistema Windows

Od uvedbe sistema Windows 8 imajo vsi sistemi Windows privzeto omogočeno funkcijo »Smart Multi-Homed Name Resolution«. Ta funkcija pošilja vaše zahteve DNS na vsak razpoložljivi strežnik DNS - tudi z VPN - in je zasnovana za izboljšanje hitrosti brskanja po spletu.

Vsak računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 ali novejšim bo sprejel odgovor najhitrejšega strežnika DNS, da se odzove, ne glede na to, komu pripada. To močno poveča pogostost puščanja DNS.

Ta funkcija je sestavni del operacijskega sistema Windows in jo je zato zelo težko spremeniti. Če uporabljate domačo različico sistema Windows, Microsoft preprosto ne dovoljuje, da bi to funkcijo izklopili.

Če uporabljate protokol OpenVPN v operacijskem sistemu Windows, lahko v GitHubu najdete brezplačen odprtokodni vtičnik, ki vam bo pomagal rešiti to težavo.

5. Onemogoči Teredo

Teredo je še ena vgrajena funkcija operacijskih sistemov Windows, ki jih je Microsoft zasnoval za izboljšanje združljivosti IPv4 in IPv6.

Teredo pomaga IPv4 in IPv6 sobivati, tako da omogočata prenos in razumevanje naslovov IPv6 na povezavah IPv4. Ker pa je Teredo protokol za tuneliranje, ima včasih prednost pred šifriranim tunelom vašega VPN, kar povzroči uhajanje DNS.

Teredo je enostavno onemogočen v operacijskem sistemu Windows. Odprite ukazni poziv in vtipkajte: stanje netsh vmesnika teredo set onemogočeno

Nato lahko pritisnete tipko 'Enter', da onemogočite Teredo.

Posnetek zaslona za ukaz Windows za onemogočanje Tereda.

Kako onemogočiti Teredo v računalniku z operacijskim sistemom Windows.

Če je program Teredo onemogočen, se lahko na določenih spletnih mestih ali strežnikih pojavijo občasne težave. Kljub temu je za uporabnike VPN veliko varnejša izbira.

3Kako odpraviti puščanje WebRTC

Puščanja WebRTC so predvsem težava brskalnika. Zato odpravljanje puščanja WebRTC ni tako preprosto, kot samo naročanje na dobro VPN.

Če vaš VPN ponuja funkcijo "Onemogoči WebRTC" - na primer ExpressVPN ali Popolna zasebnost -, jo ne pozabite omogočiti. Ne pozabite, da je večina funkcij za blokiranje WebRTC na voljo v Razširitve brskalnika VPN namesto namizne aplikacije.

Če ugotovite puščanje WebRTC in vaš VPN ne ponuja možnosti za njegovo blokiranje, boste morali v nastavitvah brskalnika onemogočiti WebRTC.

Nekateri brskalniki, kot je Google Chrome, vam ne bodo mogli onemogočiti WebRTC. V tem primeru boste morali uporabiti dodatek ali razširitev brskalnika, na primer preprečevanje puščanja WebRTC ali uBlock Origin. Te niso vedno stoodstotno učinkoviti, zato priporočamo uporabo brskalnika, ki omogoča onemogočanje WebRTC-ja. Naše priporočene brskalnike za zasebnost najdete tukaj.

Google Chrome vam ne daje možnosti, da onemogočite WebRTC. Če želite zaščititi vaš IP naslov pred puščanjem, lahko uporabite uradno razširitev WebRTC Network Limiter.

Koraki za onemogočanje funkcije WebRTC bodo odvisni od brskalnika, ki ga uporabljate. Sledite tem preprostim navodilom ali preskočite na naslednje poglavje o preprečevanju puščanja VPN.

Onemogočanje WebRTC v Firefoxu:

 1. Vnesite približno: konfigurirajte v svojo naslovno vrstico in pritisnite "enter".
 2. Preklopi media.peerconnection.enabled na false.
 3. Če želite onemogočiti predstavnostne naprave, preklopite media.navigator.enabled na false.
 4. Posnetek zaslona nastavitev Firefoxa za onemogočanje WebRTC.

  Kako onemogočiti WebRTC v brskalniku Firefox.

Če spremenite te nastavitve, WebRTC v Firefoxu popolnoma onemogoči, kar bi moralo preprečiti puščanje vašega resničnega naslova IP.

Onemogočanje WebRTC-a v Hrabri:

 1. Pojdite na Nastavitve > Ščiti > Zaščita s prstnimi odtisi > in nato izberite »Blokiraj vse prstne odtise«. To bi moralo poskrbeti za vse težave WebRTC na namiznih različicah Brave.
 2. Pojdite na Nastavitve > Varnost > Pravilnik o ravnanju z IPR WebRTC > in nato izberite »Onemogoči ne-proxied UDP«.
Onemogočanje WebRTC v Safariju:

 1. Pojdite na nastavitve Safarija.
 2. Kliknite kartico »Napredno«.
 3. Potrdite polje »Prikaži meni za razvoj v menijski vrstici«.
 4. V menijski vrstici kliknite 'razvijaj'. Pod možnostjo 'WebRTC', počistite polje »Omogoči Legacy WebRTC API«.
 5. Posnetek zaslona nastavitev Safarija za onemogočanje WebRTC.

  Kako onemogočiti WebRTC v brskalniku Safari.

4 Kako popraviti puščanje IPv6

Če ima ponudnik VPN-ja polna podpora za promet IPv6 potem puščanje IPv6 ne bi smelo biti težava. V teh storitvah bodo implementirane kode po meri, da preprečijo promet IPv6 zunaj tunela VPN.

Nekateri VPN-ji brez podpore IPv6 bodo imeli možnost, da blokira promet IPv6. NordVPN je primer priljubljenega ponudnika, ki to počne.

Večina VPN-jev pa sploh ne bo imela nobenih določb za IPv6 in bo zato vedno uhajal promet IPv6.

Če vaš VPN ne podpira prometa IPv6 in vam ne daje možnosti, da bi ga popolnoma blokirali, lahko onemogočite IPv6 na ravni usmerjevalnika ali OS:

Onemogočanje IPv6 v sistemu Windows 10:

 1. Odprite »Center za omrežje in skupno rabo« v nastavitvah računalnika.
 2. Izberite »Spremeni nastavitve adapterja«.
 3. Z desno tipko miške kliknite prvo povezavo lokalnega območja, ki jo vidite v tem oknu, in kliknite »Lastnosti«.
 4. V razdelku »Splošno« počistite možnost »Internet Protocol Version 6 (IPv6)«.
 5. Uporabite te spremembe in ponovite za vse preostale omrežne povezave.
 6. Znova zaženite računalnik, da bodo te spremembe začele veljati.

Tukaj lahko izveste, kako onemogočiti IPv6 v starejših različicah sistema Windows tukaj.

Onemogočanje IPv6 v operacijskem sistemu Mac OS:

 1. Odprite sistemske nastavitve in kliknite »Omrežje«.
 2. Izberite aktivno omrežje WiFi ali Ethernet in kliknite »Napredno«.
 3. Izberite zavihek TCP / IP.
 4. Preklopite meni »Konfiguriraj IPv6« in ga nastavi na »Izklopljeno«.
 5. Kliknite »V redu«, da uporabite te spremembe in znova zaženite računalnik.

Kateri VPN podpirajo IPv6?

Nekateri ponudniki VPN preprečujejo uhajanje IPv6 tako, da v celoti blokirajo promet IPv6. Tej vključujejo:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • Cyberghost
 • Zasebni dostop do interneta

Medtem ko nekateri VPN blokirajo promet IPv6, drugi nudijo popolno podporo IPv6 tako, da uporabnikom dodelijo naslov IPv4 in IPv6. Tej vključujejo:

 • Popolna zasebnost
 • Mullvad VPN

Kako preprečiti uhajanje VPN

Ko ste preizkusili svoj VPN in odpravili morebitne puščanje, je smiselno sprejeti nekaj korakov za zmanjšanje možnosti za uhajanje podatkov v prihodnosti..

Za začetek se prepričajte, da ste upoštevali vse ustrezne korake, opisane v poglavju Kako popraviti puščanje VPN. To vključuje preverjanje, ali vaš VPN blokira ali podpira promet IPv6, onemogoči Smart Multi-Homed Resolution Name in Teredo in po potrebi spremeni vaše nastavitve na neodvisni DNS strežnik.

Potem razmislite o naslednjih korakih za zmanjšanje možnosti uhajanja VPN:

1 Blokirajte promet, ki ni VPN

Nekateri odjemalci VPN vključujejo funkcijo samodejnega blokiranja prometa, ki potuje zunaj tunela VPN - pogosto ga imenujemo vezava IP. Če ima ponudnik to možnost, jo ne pozabite omogočiti.

Lahko pa konfigurirate tudi požarni zid tako, da dovoljuje samo promet, ki ga pošilja in prejema prek vaše VPN. Navodila za požarni zid Windows najdete tukaj, za Mac pa tukaj.

2 Vložite v programsko opremo za nadzor VPN

Programska oprema za spremljanje VPN vam omogoča vpogled v omrežni promet v realnem času. To pomeni, da lahko preverite sumljiv promet in preverite, ali je zahteva DNS poslana na napačen strežnik. Nekatere različice ponujajo tudi orodja za samodejno reševanje puščanj DNS.

Ta programska oprema je redko brezplačna, zato bo poleg obstoječe naročnine na VPN dodala dodatne stroške. Primeri programske opreme za spremljanje VPN vključujejo omrežje PRTG Network Monitor in Opsview Monitor.

3 Preklopite na ponudnika VPN

Popoln VPN bo imel Združljivost IPv6, DNS zaščita pred uhajanjem, the najnovejša različica OpenVPN in zmožnost zaobiti pregledne proxy DNS.

A VPN switch-switch je še en kritični del vaše stranke VPN. Nenehno bo spremljal vašo omrežno povezavo in poskrbel, da vaš pravi IP naslov ni nikoli izpostavljen v primeru prekinitve povezave.

Če se pri trenutnem ponudniku nenehno spopadate s podatki, razmislite o naročilu na boljšo storitev VPN.

Preverjene storitve, ki ne puščajo VPN

Vlaganje v zanesljiv in kakovosten VPN je najpreprostejša in najpomembnejša odločitev, ki jo lahko sprejmete, če vas skrbijo uhajanja podatkov. Če iščete vsestranski premium VPN, najdete naša zadnja priporočila VPN tukaj.

Naslednje storitve VPN vas bodo zanesljivo zaščitile pred puščanjem v vsakem primeru. To vključuje ponovne povezave in prekinitve, pregledne DNS proxy, omrežja z omogočanjem IPv6 in zrušitve VPN.

 • ExpressVPN. Ponuja vrsto nastavitev zaščite pred uhajanjem in širok izbor aplikacij za različne naprave. Če je pravilno konfiguriran, ExpressVPN blokira ves promet IPv6.
 • Mullvad VPN. MullvadVPN ponuja napredne nastavitve zaščite pred uhajanjem skupaj s popolno podporo IPv6.

Ne glede na izbrano VPN, je smiselno redno testirati ponudnika na puščanje in druge težave, zlasti po kakršnih koli posodobitvah.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me