Razumevanje, kakšne vrste podatkov zbira vaš VPN, je ključni dejavnik pri zaščiti vaše zasebnosti. Ugotovite, katerim ponudnikom lahko zaupate v tem celovitem priročniku o politikah beleženja VPN.

Ponazoritev moškega, ki ga opazuje njegova naprava

Ko brskate po internetu z VPN, zaupate svojemu ponudniku z obilico občutljivih informacij.

Ponudnik VPN lahko glede na njihovo politiko beleženja nadzira in shrani vaše IP naslov, izbira lokacije strežnika, in celo spletna mesta, ki jih obiščete. Skratka, obstaja na desetine občutljivih dnevnikov, ki jih lahko VPN zbira in deli, če je temu dolžan.

Seveda je to ključno vprašanje, če vas skrbi vaš digitalni odtis.

Dejansko smo preverili pravilnike beleženja 90 najbolj priljubljenih ponudnikov VPN na trgu. Naša raziskava je pokazala, da večina VPN-jev beleži nekatere podatke na podlagi izboljšav storitev ali odpravljanja napak:

 • 46% ohrani časovne žige povezave
 • 44% vodi dnevnike uporabe pasovne širine
 • 26% dnevnik, ki izvira z IP naslovom
 • 6% podatkov o brskanju po dnevnikih

Nekateri najbolj priljubljeni ponudniki VPN celo zbirajo spletno aktivnost svojih uporabnikov in te podatke delijo s tretjimi osebami.

Za seznam vseh 90 VPN-jev in podatkov, ki jih beležijo, si oglejte našo primerjalno tabelo pravilnikov za beleženje VPN.

Najboljši ponudniki VPN bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo zasebnost svojih uporabnikov. To pomeni biti popolnoma pregleden, kakšne vrste podatkov se zbirajo, zakaj so ti podatki potrebni in koliko časa se hranijo.


Žal je to redko.

Politike beleženja priljubljenih ponudnikov VPN so pogosto nejasne, zapletene ali zavajajoče.

Številni ponudniki lažno trdijo, da zbirajo minimalno količino podatkov ali sploh nimajo podatkov, medtem ko nekateri namerno nejasno natančno določajo vrsto podatkov, na katere se nanaša njihova politika.

Če želite dodati zmedo, so tržne izjave na spletnih straneh VPN redko natančne predstavitve dejanskih politik zasebnosti. Z več kot 300 ponudniki VPN na trgu je težko vedeti, komu verjeti.

Kako lahko torej najdete VPN, ki je pravzaprav vreden vašega zaupanja?

V tem priročniku bomo preučili peščico storitev VPN, za katere je bil preverjen pravilnik "brez dnevnikov". Zajeli bomo različne vrste dnevnikov VPN, zakaj se hranijo in kaj lahko storite, da se zaščitite.

Katere vrste podatkov beležijo VPN-ji?

Obstajajo tri vrste podatkov, ki jih lahko beleži VPN: dnevniki dejavnosti, dnevniki povezav in združeni dnevniki. Razumevanje, kakšne vrste podatkov spadajo v te kategorije, je najpomembnejše, če želite učinkovito zaščititi svojo zasebnost.

Dnevniki dejavnosti

Zbiranje podatkov o dejavnosti je najbolj invazivna vrsta beleženja: v bistvu odstrani kakršno koli prednost zasebnosti ali anonimnosti, ki si jo VPN sicer lahko privošči.

Znan tudi kot "dnevniki uporabe", to se nanaša na vse podatke, ki so izrecno povezani z vašo spletno dejavnostjo. To lahko vključuje:

 • Zgodovina brskanja
 • DNS zahtevkov
 • Obiskani URL-ji
 • Uporaba metapodatkov

Pravilnik o zasebnosti Hola VPN je dober primer beleženja dejavnosti:

Posnetek zaslona politike zasebnosti Hola VPN

Posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti Hola VPN.

Brezplačne aplikacije VPN, kot je Hola VPN, so pogosti krivci za zbiranje podatkov o dejavnostih. Ti podatki se pogosto oglašujejo ali prodajo tretjim osebam za namene oglaševanja, kar dejansko subvencionira stroške naročnine.

Nekatere VPN storitve, ki temeljijo na naročnini, kot je F-Secure Freedome, spremljajo uporabniško aktivnost, če so do posameznika sumljive ali če so k temu zakonsko prisiljene. Nekateri, kot je SkyVPN, beležijo uporabniško aktivnost v realnem času in jo nato izbrišejo, ko seja VPN konča:

Posnetek zaslona iz politike zasebnosti SkyVPN

Posnetek zaslona iz politike zasebnosti SkyVPN.

Ker se ti podatki tako hitro izbrišejo, tovrstno beleženje dejavnosti ne skrbi preveč. Kot rečeno, najbolje je, da se temu izognemo, kjer je le mogoče.

Drugi ponudniki, kot je Hide.me, zaradi konfiguracije svojega omrežja tehnično ne morejo zbirati dnevnikov dejavnosti. Z vidika zasebnosti so ti ponudniki najboljša možnost.

Ni treba posebej poudarjati, da se je treba za vsako ceno izogibati kakršnim koli podatkom o dejavnosti, ki shranjujejo VPN. Če vas skrbi beleženje dejavnosti, si oglejte najbolj priljubljene VPN-je, ki beležijo vaše podatke o dejavnosti.

2Priključni dnevniki

Dnevniki povezav lahko vključujejo:

 • Uporaba pasovne širine
 • Datumi in časi povezave
 • Izvirni naslov IP
 • IP-naslov strežnika VPN

Dnevniki povezav se lahko zbirajo na ravni strežnika (npr. Skupna pasovna širina strežnika) ali na ravni uporabnika (npr. Vaš izvorni naslov IP).

Ti podatki se običajno uporabljajo za optimizacijo učinkovitosti omrežja in odpravljanje vprašanj strank.

Dnevniki povezav na ravni strežnika so odličen primer zakaj ni vsa beleženje težav. Skoraj nemogoče je, da bi VPN ohranil delovanje brez kakršnega koli beleženja podatkov. Pravzaprav spremljanje in shranjevanje pravica, neopredeljivi podatki vam bodo pomagali zagotoviti najboljšo možno izkušnjo iz vašega VPN-ja.

Vendar pa shranjevanje napačno dnevniki povezav lahko ponudniku VPN omogočijo, da se ujema z vašo VPN dejavnostjo. To bi lahko uporabili za osebno identifikacijo, kar je velika težava uporabnikov, ki se zavedajo zasebnosti.

Če vas skrbi vrsta podatkov o povezavi, ki jo beleži VPN, nadaljujte z branjem, če želite natančno ugotoviti, kakšna vrsta beleženja je nesprejemljiva..

Tu je primer podrobnih dnevnikov povezav na ravni uporabnika iz pravilnika za beleženje storitve Thunder VPN:

Posnetek zaslona iz politike zasebnosti Thunder VPN

Posnetek zaslona iz politike zasebnosti Thunder VPN.

Trdi, da se ti podatki uporabljajo samo za "najboljšo možno izkušnjo" ali "izboljšanje storitev za stranke", so preprosti, vendar iz izkušenj vemo, da ta nivo podrobnosti ni potreben za vzdrževanje dobro delujočega omrežja VPN.

3Agregirani dnevniki

Nekateri najbolj priljubljeni VPN-ji na trgu zbirajo združene dnevnike. To pomeni, da ponudnik VPN zbira informacije in domnevno zagotavlja, da je anonimno in nemogoče slediti določenim uporabnikom.

Ponudnik VPN lahko zbira spletna mesta, ki jih obiščete, pasovno širino, ki jo uporabljate, ali datume in čase, ko se povežete s strežnikom VPN. Te informacije bodo nato odstranili vse identifikacijske dejavnike in jih dodali v večjo bazo podatkov.

Pomembno se je zavedati, da nekateri VPN trdijo, da ne vodijo dnevnikov, ko dejansko hranijo združene dnevnike. Pravilnik o zasebnosti družbe Anchorfree je dober primer, na kaj morate biti pozorni:

Posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti Anchorfree

Posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti družbe Anchorfree.

Na koncu bo natančna vrsta podatkov, ki se zbirajo, in učinkovitost postopka anonimizacije narekovala, ali je ta vrsta beleženja sprejemljiva ali ne. Preprosto povedano, zaupati morate, da storitev VPN učinkovito anonimizira vaše podatke.

Če gre za preskok, ki vam ni všeč, je bolje, da izberete resnično nedejavni VPN.

4Ni dnevnikov

Resnično VPN storitev ne bo zbirala ali shranjevala podatkov o dejavnosti ali povezave, ki bi jih lahko uporabili za osebno identifikacijo. Najpomembneje je, da ne bo zbiral ali hranil nobenih informacij, poslanih skozi tunel VPN.

Tako boste zagotovili, da noben uporabnik ne bo vezan na nobeno določeno dejavnost ali povezavo v omrežju VPN. Vsak uporabnik bo zaseben, anonimen in neznan celo ponudniku VPN.

Edini identifikacijski podatki, ki jih bodo imeli ta VPN, sta vaš e-poštni naslov (za registracijo računa) in obračun (v primeru, da želite vračilo). Nekateri ponudniki, kot je ExpressVPN, vam omogočajo plačilo v Bitcoin, da se v celoti izognete temu postopku.

To pomeni, da storitve VPN ni mogoče prisiliti, da da uporabniške podatke na voljo organom ali tretjim osebam, saj podatki preprosto ne obstajajo..

Zaradi tega močna politika beleženja lahko izniči vprašanje slabe pristojnosti, kot je to primer pri zasebnem dostopu do interneta.

Pomembno je upoštevati, da "no-log" ne pomeni nujno tega absolutno nobenih podatkov sploh ne hrani. Resnično »ničelne beleženja« je dejansko nemogoče izvesti, pri tem pa ohraniti močno omrežje ali uveljaviti omejitve, kot so omejitve naprav.

Večina VPN-jev bo hranila zelo osnovne podatke, kot so skupne informacije o obremenitvi strežnika (število uporabnikov ali pasovna širina, uporabljena na strežniku). To je upravičeno minimalen pristop k beleženju, ki ne vključuje popolnoma nobenih identifikacijskih informacij. To je še vedno klasificirano kot VPN brez dnevnika.

V zadnjem poglavju tega priročnika si oglejte seznam VPN-jev brez dnevnika, ki so jih preverile tretje osebe.

Kakšna vrsta beleženja je sprejemljiva?

Nekateri najboljši ponudniki na trgu hranijo osnovne podatke o povezavi, ki jih ni mogoče uporabiti za identifikacijo določenega posameznika. Za zakonite storitve VPN, ki so zavezane zasebnosti svojih uporabnikov, je zbiranje naslednjih informacij upravičeno:

 • Uporaba skupne pasovne širine
 • Združeni dnevniki povezav
 • Lokacija strežnika VPN
 • Podatki o nalaganju strežnika
 • Podomrežje izvornega IP naslova *

* Odlomek vašega IP naslova. To lahko uporabite za identifikacijo vašega ponudnika internetnih storitev, vendar ne osebno.

Kakšna vrsta beleženja je nesprejemljiva?

Navidezna zasebna omrežja so predvsem orodja za zasebnost. Zaradi tega obstajajo nekatere vrste podatkov, ki jih v nobenem primeru ne bi smeli zbirati. Izogibajte se kakršni koli storitvi VPN, ki beleži naslednje podatke:

 • Dejavnost brskanja
 • Izvirni naslov IP
 • IP naslov strežnika VPN, dodeljen
 • Posamezne časovne žige *
 • Posamezna uporaba pasovne širine *
 • Poizvedbe DNS

* Ta vrsta podatkov je nevarna samo, če se beleži v kombinaciji z drugimi podrobnimi podatki o povezavi.

Kateri VPN-ji vodijo dnevnike? (Preizkušeno 90+)

Slika roke, ki krade datoteke iz prenosnika

Da bi lažje osvetlili ta nejasni vidik industrije VPN, smo preverili dejstva o sečnji 90 najbolj priljubljenih storitev VPN na trgu.

Naša raziskava je pokazala, da večina VPN-jev beleži neko obliko uporabniških podatkov:

 • 46% časovnih žigov povezave dnevnika
 • 44% dnevniki uporabe pasovne širine
 • 26% shrani izvorni IP naslov
 • 6% beleži podatke o dejavnosti brskanja

Naslednje tabele navajajo vseh 90 VPN-jev in posebne vrste podatkov, ki jih beležijo. Če iščete določeno VPN, uporabite Ctrl + F da bi našli ponudnika, ki ga iščete.

Če želite preskočiti te tabele, lahko skočite naravnost do VPN-jev, ki vodijo dnevnike dejavnosti, ali pa preidete na naslednji razdelek Razlogi za beleženje VPN-ja.

Politike beleženja 1 - 15

Ime ponudnika
VPN 360
Norton Secure VPN
SkyVPN
Psifon
Astrill
Brezplačno VPNHub
F-Secure Freedome
VPN.ac
SurfEasy
Hola brezplačno VPN
VPN99
Profilirani VPN
McAfee varna povezava
Encrypt.me
Le VPN
Dejavnost brskanja

IP naslov

IP strežnika

Časovne žige povezave

Uporaba pasovne širine

Lokacija strežnika

Da * Da * Da * Da Ne Združeni Da * Ne Da * Da Da Da Da Ne Ne
Da * Da * Da * Da * Da * Da * Da Da * Da Da Da Da Da Da Da
Da Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne Ne Da Da Ne Ne Da Da
Da Ne Ne Da Da Združeni Da Da * Ne Da Da Da Da Da Da
Združeni Združeni Združeni Da Da Združeni Da Da * Združeni Da Da Da Ne Da Da
Da Ne Da * Da Ne Ne Da Ne Ne Da Da Da Ne Da Da

* Spremljanje v realnem času, izbrisano po seji VPN.

Politike beleženja 16 - 30

Ime ponudnika
Zasebni predor
Kaspersky Secure Connection
Thunder VPN
KeepSolid VPN
#VPN
Proxy Master od Hotspot-a
Glavni strežnik VPN
DotVPN
VPNBook
BitDefender VPN
SuperVPN Prosti
Betternet Free VPN
Ščit omrežne točke
Dotaknite se VPN
Snap VPN

Dejavnost brskanja

IP naslov

IP strežnika

Časovne žige povezave

Uporaba pasovne širine

Lokacija strežnika

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Združeni Združeni Združeni Da *
Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Da Ne
Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Da Da Da Da Da Da Da Da Da Ne Ne Da Da Da Da
Da Da Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da Da Da Da
Da Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Da

* Spremljanje v realnem času, izbrisano po seji VPN.

Politike beleženja 31 - 45

Ime ponudnika
Turbo VPN
Varnost Webroot WiFi
AVG Secure VPN
SkrijMyAss!
Skrij.me
BlackVPN
IVPN
Mullvad VPN
Windscribe
Hidester VPN
Varnejši VPN
Anonimni VPN
ExpressVPN
PureVPN
TigerVPN
Dejavnost brskanja

IP naslov

IP strežnika

Časovne žige povezave

Uporaba pasovne širine

Lokacija strežnika

Da * Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Da Da Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Da Da Da Da Ne Da * Da * Da * Da Da Da Da Da Da Da
Da Da Da Da Da Da * Ne Združeni Da Da Da Da Da Da Da
Da Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Da * Da Da Da Da Da Da

* Spremljanje v realnem času, izbrisano po seji VPN.

Politike beleženja 46 - 60

Ime ponudnika
Avast SecureLine
Avira Phantom
TunnelBear
ProtonVPN
Surfshark
X-VPN
AceVPN
AirVPN
Potrjeno VPN
DefenceVPN
Gos VPN
HotVPN
ZPN Prosti
NordVPN
Popolna zasebnost
Dejavnost brskanja

IP naslov

IP strežnika

Časovne žige povezave

Uporaba pasovne širine

Lokacija strežnika

Ne Ne Ne Ne Ne Združeni Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Da Da Da Da Da Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Da Da Da Ne Ne Da Da Da Da Da Da Da Da Združeni Združeni
Ne Ne Ne Ne Ne Da Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Spremljanje v realnem času, izbrisano po seji VPN.

Politike beleženja 61 - 75

Ime ponudnika
ZoogVPN
CyberGhost
Ivacy
BolehVPN
Zaupanje.Zone
Zenmate
mySteganos Spletni ščit
AzireVPN
KaktusVPN
Celo VPN
NajhitrejeVPN
Brezplačno VPN s strani FreeVPN.org
FrootVPN
ibVPN
IPVanish
Dejavnost brskanja

IP naslov

IP strežnika

Časovne žige povezave

Uporaba pasovne širine

Lokacija strežnika

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Združeni Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Združeni Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Združeni Združeni Združeni Združeni Združeni Združeni Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Združeni Ne Združeni Združeni Združeni Združeni Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Spremljanje v realnem času, izbrisano po seji VPN.

Politike beleženja 76 - 90

Ime ponudnika
OneVPN
PersonalVPN
Zasebni dostop do interneta
ZasebnoVPN
proXPN
Gladen VPN
Močan VPN
SwitchVPN
TorGuard
VPN.ht
VPNArea
VPNSecure
VPNShazam
VyprVPN
Joga VPN
Dejavnost brskanja

IP naslov

IP strežnika

Časovne žige povezave

Uporaba pasovne širine

Lokacija strežnika

Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne

* Spremljanje v realnem času, izbrisano po seji VPN.

Priljubljeni VPN-ji, ki vodijo dnevnike dejavnosti

Naslednje storitve VPN beležijo vaše podatke zgodovino brskanja in podatki o dejavnosti. To je najbolj grozljiva oblika sečnje in se je treba za vsako ceno izogibati.

To nikakor ni izčrpen seznam vseh VPN-jev, ki vodijo dnevnike dejavnosti. Vedno osebno preverite pravilnik ponudnika, preden jim zaupate svoje podatke.

Ime ponudnika
Podatki so zabeleženi
Čas skladiščenja
Profilirani VPN
 • Naslovi strežnika DNS *
 • IP naslov*
 • Edinstveni identifikatorji naprav
 • Različica OS
 • Informacije o omrežju
 • Trajanje seje
30 dni
Hola brezplačno VPN
 • Obiskani URL-ji
 • Čas, porabljen za spletne strani
 • Datumi in časi dostopa
 • Izvirni naslov IP
 • Vrsta brskalnika
"Dokler je potrebno"
McAfee varna povezava
 • Obiskani URL-ji
 • Čas, porabljen za spletne strani
 • Časovne žige povezave
 • Izvirni naslov IP
 • Edinstven ID naprave
 • Vrsta brskalnika
 • Podatki o lokaciji
 • Podatki datotek (e-poštna sporočila, priloge itd.)
"Dokler je potrebno"
Psifon
 • Obiskane domene
 • Uporabljen VPN protokol
 • Čas seje VPN
 • Uporaba pasovne širine
 • Podatki o lokaciji
 • ISP
60 dni
VPN99
 • Obiskani URL-ji
 • Edinstven ID naprave
 • Izvirni naslov IP
 • Časovne žige povezave
 • Različica OS
 • Vrsta brskalnika
5 let

* Privzeto se zbira s funkcijo 'prijavi operativne napake' v aplikaciji.

Kakšni so razlogi za beleženje VPN?

Obstaja veliko utemeljenih razlogov, da lahko ponudnik VPN vzdržuje nekaj osnovnih dnevnikov. To lahko vključuje naslednje:

1 Omejitve pasovne širine

Brezplačni ali „freemium“ VPN-ji pogosto namestijo omejitve količine podatkov, ki jih uporabnik lahko prenese v določenem časovnem obdobju. Omejevanje obsega pasovne širine, ki ga uporablja določen račun, očitno zahteva določeno beleženje.

Čeprav ta vrsta beleženja ponavadi ni težava, če VPN trdi, da je popolnoma "nič dnevnikov", ampak tudi določa omejitve pasovne širine, je verjetno, da njihove trditve niso povsem resnične.

2 Omejitve naprav

Omejitev števila uporabljenih naprav na račun je eden najpogostejših razlogov za vzdrževanje dnevnikov. Za uveljavitev teh omejitev bo skoraj vedno potrebna nekatera oblika začasne beleženja, vsaj med vsako sejo VPN.

Način, kako vsak ponudnik uveljavlja omejitve svojih naprav, je subjektiven. Nekateri pravilniki o zasebnosti, kot so KeepSolid VPN in Windscribe, so pregledni glede beleženja števila sočasnih povezav na račun. Nasprotno pa nekateri VPN-ji brez dnevnika namestijo omejitve na napravi, ne da bi natančno pojasnili, kako.

NordVPN je odličen primer VPN-ja, ki presega kilometrino za zaščito zasebnosti uporabnikov, kljub uveljavljanju omejitev naprave. Namesto da shranjuje podatke o povezavah uporabnikov, se NordVPN za spremljanje sočasnih sej zanaša na edinstven algoritem:

»Če želite omejiti število sočasnih sej aktivnega uporabnika, algoritem ohrani njihovo uporabniško ime in časovni žig stanja zadnje seje, ko je seja aktivna. Ti podatki se izbrišejo v 15 minutah po končani seji. "

3 Virtualni zasebni strežniki

Da bi prihranili stroške, nekatere storitve VPN najamejo virtualne zasebne strežnike (VPS). Ti so bistveno cenejši od namenskih fizičnih strežnikov, zlasti v državah brez močne digitalne infrastrukture.

Čeprav bi to lahko zmanjšalo režijske stroške ponudnika VPN, je lahko zasebnost težava.

Najemniški strežniki lahko vzdržujejo dnevnike dejavnosti, ne glede na pravilnik o beleženju podjetja VPN. Lokalne oblasti bi lahko glede na pristojnost izposojenega strežnika prisilile gostitelja strežnika, da bo zapisal ali delil te podatke.

V tem primeru je politika beleženja podjetja VPN odveč. Lokalne oblasti lahko gredo neposredno do strežnika gostitelja in poiščejo potrebne informacije.

Ta težava je bila dokazana leta 2014, ko so na Nizozemskem aretirali uporabnika EarthVPN. Kljub pravilniku o nedelovanju programa EarthVPN so ustrezni organi prisilili gostitelja virtualnega strežnika, da izroči podatke, potrebne za identifikacijo svojega osumljenega.

4 Pravne obveznosti

Nacionalne obveščevalne agencije, kot sta NSA in GCHQ, lahko prisilijo organizacije, da beležijo in delijo zasebne podatke. Glede na obseg njihovih programov za nadzor v velikem obsegu je ciljanje na določeno podjetje ali strežniško omrežje še posebej enostavno.

Te zahteve za beleženje lahko spremlja naročilnica, zaradi česar je podjetje nezakonito, da javno razkrije, kaj so prisiljeni storiti. Nekatera podjetja VPN objavljajo kanarčke za naloge, da bi se lotili te težave.

Če želite več informacij o jamskih kanarčkih in kako lokacija VPN lahko vpliva na vašo zasebnost, si lahko preberete naš Vodnik po pristojnosti VPN.

5 Optimizacija uspešnosti

Za vzdrževanje hitre, zasebne in zanesljive storitve VPN ni nujno, da se prijavi, vendar zagotovo pomaga. Osnovni podatki o povezavi lahko pomagajo pri izbiri najprimernejšega strežnika za povezavo ali dodeljevanju virov na najbolj priljubljene lokacije strežnika.

Številni ponudniki VPN optimizacijo zmogljivosti uporabljajo za utemeljitev obsežnih in invazivnih praks beleženja. Pomembno se je zavedati, da za vzdrževanje dobro delujočega omrežja VPN v večini primerov nič nad osnovnimi podatki o povezavi ni potrebno..

Težava s pravilniki beleženja VPN

Slika ženske, ki se z dežnikom ščiti pred očmi

Ne sumljive uporabnike VPN običajno zavajajo nejasne, lažne ali namerno zmedene politike beleženja, katerih namen je ustvariti privid o zasebnosti.

Če ne veste, kaj bi iskali, lahko na koncu uporabite storitev VPN, ki vas ogroža.

Če ocenjujete politiko zasebnosti VPN-ja ali vlagate v naročnino, se morate zavedati naslednjih pogostih težav.

Če ste že seznanjeni s temi težavami, lahko preskočite naravnost na Kako se zaščititi.

1False oglaševanje

Z izjemo neodvisne revizije je skoraj nemogoče resnično preveriti pravilnik za beleženje VPN, dokler ne bo prepozno.

Da bi to dokazali, obstaja več primerov domnevno ponudnikov VPN "zasebnih" ali "brez dnevnikov", ki so bili ujeti, da delijo podrobne dnevnike z organi.

Leta 2011 je londonski ponudnik VPN HideMyAss (HMA) odigral ključno vlogo pri aretaciji 23-letnega prebivalca Phoenixa Codyja Kretsingerja. Kretsinger je bil član LulzSeca, spinoffa hekerske aktivistične skupine Anonymous.

HMA je trdila, da gre za prvo zasebnost, ki uporabnikom omogoča anonimno brskanje po spletu v popolni zasebnosti:

Posnetek zaslona iz arhiva domače strani HideMyAss

Posnetek zaslona iz arhiva domače strani HideMyAss, 18. julij 2011.

FBI je izsledil kraso Kretsingerja na naslovu IP, ki je v lasti HMA, in takoj izdal sodni nalog Združenega kraljestva, ki zahteva dnevnike. HMA je upoštevala in delila dnevnike povezav, ki so na koncu identificirali Kretsingerja.

Čeprav je jasno, da nezakonitih dejavnosti v nobenem primeru ne bi smeli popuščati, je ta incident le en primer hude napake v ekosistemu VPN. Prodaja izdelka, za katerega izrecno trdi, da ščiti identiteto uporabnika, potem pa počne nasprotno, je nesporno varljiva.

HideMyAss ni edini ponudnik VPN-jev z zgodovino lažnega oglaševanja - IPVanish ima tudi težave v preteklosti, ko gre za beleženje podatkov.

Leta 2016 je IPVanish sodeloval s FBI, da bi pomagal pri kriminalistični preiskavi. Kljub politiki zasebnosti, ki je bila izrecna glede praks brez zapisovanja podatkov, je IPVanish na koncu priznal pravne zahteve in organom predložil podrobne podatke o povezavi.

Posnetek zaslona iz arhiva politike zasebnosti IPVanish

Posnetek zaslona iz arhiva politike zasebnosti IPVanish, 13. marec 2016.

Čeprav je to očitno zaskrbljujoče, je pomembno opozoriti, da je do tega incidenta prišlo, ko je bilo podjetje pod popolnoma drugačnim lastništvom in upravljanjem. Za več informacij o tem primeru si lahko preberete naš celoten pregled IPVanish.

Verjetno je še veliko primerov domnevno »nedejavnih« VPN-jev, ki si izmenjujejo podatke z organi ali dajejo lažne trditve, o katerih preprosto nikoli ne bomo vedeli. Kot je že zdaj, je pomembno preglejte zgodovino ponudnika preden se odločite.

2Dobri dvoumnost

V idealnem svetu bi vse politike beleženja VPN jasno razložile, kateri podatki se hranijo med in po seji VPN. Na žalost se mnogi ponudniki zanašajo na dvoumnost, da bi ustvarili lažni občutek varnosti.

Večina uporabnikov se ne zaveda, da so široke fraze, kot je "no-log" niso vedno takšni, kot se zdijo. Nekateri ponudniki VPN izkoristijo dejstvo, da v celotni panogi ni standardne definicije „dnevnikov“.

Ta vrzel omogoča, da se storitve VPN izognejo izrecnemu navajanju kakšne vrste podatkov njihove navedbe "brez beleženja" se nanašajo.

Ponudnik morda upravičeno oglašuje "brez dnevnika" za podatke o dejavnosti, vendar še naprej beleži osebno prepoznavne podatke o povezavi.

Preprosto povedano, mnogi ponudniki VPN sebe označujejo kot "brez dnevnikov" samo po svojih standardih.

Medtem ko nekateri dnevniki povezav niso nujno slabi, dajanje lažnih ali nasprotujočih si trditev le dodaja zmedo in nezaupanje pri izbiri VPN-ja.

Podobno velja, da tržne trditve VPN neposredno nasprotujejo njihovi politiki zasebnosti. Običajno na svoji domači strani naredijo krepko zahtevo za „beleženje“ in nato natančno razkrijejo podatke, ki jih dejansko hranijo v svojih pogojih.

ThunderVPN je odličen primer teh taktik. Podjetje na svojem seznamu Trgovine Google Play jasno oglašuje "strog" pravilnik o nedejavnosti:

Posnetek zaslona s seznama ThunderVPN v Trgovini Google Play

Posnetek zaslona s seznama ThunderVPN v trgovini Google Play.

Toda hitro branje njegove politike o zasebnosti dokazuje, da je to popolnoma neresnično:

Posnetek zaslona iz pravilnika o zasebnosti Thunder VPN

Posnetek zaslona iz politike zasebnosti Thunder VPN.

Te prakse niso samo nepoštene, ampak so potencialno nevarne tudi za nič sumljive uporabnike VPN, ki niso v celoti prebrali pravilnika ponudnika..

Če najdete VPN, ki daje nasprotujoče si ali zavajajoče izjave o njihovih praksah beleženja, je smiselno dvakrat premisliti o njihovi zanesljivosti. V večini primerov malo verjetno, da gre za VPN, ki bi mu morali zaupati občutljive podatke.

3Postanek podrobnosti

Presenetljivo je, da manj priljubljeni ponudniki VPN sploh delujejo brez pravilnika o zasebnosti. Če na spletnem mestu ponudnika ni podatkov o zbiranju podatkov, VPN-ju ne bi smeli zaupati.

Podobno pazite na nenavadno kratke politike. Veliko ponudnikov preprosto navaja:

»Med aktivnostjo VPN ne beležimo nobene vaše dejavnosti.«

Te izjave ne pojasnjujejo ničesar o tem, kako bi lahko podatke zbirali na druge načine.

Politika zasebnosti Yoga VPN je dober primer, čemur se morate izogniti. Z dolgimi samo 371 besedami celoten dokument komaj razloži eno stvar o tem, kako deluje Yoga VPN.

Nekatere storitve so tudi zaskrbljujoče nejasne glede uveljavljanja njihovih pogojev storitve. Desetine ponudnikov se ponašajo z "no-log", hkrati pa uporabnike opozarjajo, da bodo v istem stavku "preiskovali sumljivo vedenje" ali "prepovedali nasilne uporabnike"..

Nato sledi vprašanje: če ponudnik VPN ne zabeleži vašega naslova IP ali dejavnosti, kako lahko preišče sumljivo vedenje?

Če je pravilnik za beleženje VPN-ja kratek ali nejasen, se za več podrobnosti obrnite na podporo ponudnika. Ne uporabljajte izdelkov, ki ne želijo vlagati časa, da bi bili jasni in pregledni glede svojih praks.

4Področje

Politike beleženja in pristojnosti so tesno prepletene. Medtem ko so nejasne pristojnosti lahko odlične za zasebnost, lahko povzročijo tudi težave v zvezi z odgovornostjo.

Mnogo težje je oddaljeno podjetje prevzeti odgovornost za kršenje lažnih zakonov o oglaševanju ali zavajanje kupcev. Če VPN v Panami namerno zavaja kupca v Nemčiji, tega ni mogoče storiti veliko.

Še pomembneje pa je, da bo pristojnost ponudnika VPN vplivala na njegovo pravno obveznost evidentiranja podatkov in izmenjave z organi. Storitev s sedežem v ZDA, na primer, bi lahko bila prisiljena skrbno spremljati svoje uporabnike.

Te invazivne pristojnosti so manj problematične, če je VPN resnično brez dnevnikov. Vendar pa lahko izbira storitve zunaj teh držav nudi večjo zaščito.

Če želite izvedeti več o skupni rabi podatkov med povezavami med petimi, devetimi in štirimi očmi, preberite naš Vodnik po pristojnosti VPN.

Kako se zaščititi

Če vas skrbi, da vaša VPN morda ne bo v celoti varovala vaše zasebnosti, morate narediti nekaj korakov za nadaljnjo zaščito občutljivih podatkov.

1 Izberite VPN s preverjenim pravilnikom

Bilo je več primerov, ko so pravni primeri in dogodki v resničnem svetu preverjali pravilnik ponudnika VPN o ničelnem zapisovanju.

Storitve, kot sta ExpressVPN in zasebni dostop do interneta, so zasegli strežnike in niso mogli sodelovati zaradi pomanjkanja ohranjenih podatkov. Še več, oba ponudnika sta imela svoje pravilnike za beleženje preverijo jih tretji revizorji.

Drugi ponudniki VPN, ki so uspešno prestali neodvisno revizijo, vključujejo:

 • Skrij.me
 • IVPN
 • Mullvad VPN
 • PureVPN
 • TunnelBear
 • Surfshark
 • IPVanish
 • VyprVPN

Če vas skrbi beleženje VPN, je varneje izbrati VPN s preverjenim zapisom.

2Skombinirajte VPN s podjetjem Tor

Če ste pravilno konfigurirani, vas lahko z uporabo VPN v kombinaciji s brskalnikom Tor premaknete korak bližje anonimnosti.

Vredno je zapomniti, da je brskalnik Tor v najboljših trenutkih počasen. Če združite VPN s podjetjem Tor, boste znatno zmanjšali njegovo zmogljivost in hitrost povezave.

3plastne VPN storitve

Uporaba več VPN storitev bo hkrati dodala še en nivo zaščite vaši identiteti.

Najenostavnejši način za to je, da nastavite usmerjevalnik VPN in povežete svojo napravo. V isto napravo namestite VPN drugega ponudnika in zaženite aplikacijo. Nato boste podatke prenašali prek obeh ponudnikov hkrati.

Tako kot uporaba VPN-ja v kombinaciji s podjetjem Tor bo tudi plastenje več storitev VPN precej vplivalo na uspešnost.

4 Izberite zasebnost prijazno pristojnost

Naročnina na VPN, ki temelji zunaj ključnih držav za izmenjavo obveščevalnih podatkov, je najvarnejša možnost.

Ne pozabite, da delovanje zunaj teh invazivnih jurisdikcij ne pomeni nujno, da lahko ponudniku VPN zaupate. Podjetje VPN bi lahko še vedno sodelovalo s tujimi organi in celo zabeležilo vaše podatke, če so jim naklonjeni.

Preverjene storitve brez VPN-ja

Ilustracija moškega, ki ščiti občutljive podatke pred očmi

Že nekajkrat so pravni primeri, neodvisne revizije in resnični dogodki preverili pravilnik o beleženju ponudnika VPN.

Medtem ko vsaka od naslednjih storitev vodi omejene dnevnike povezav, ki jih ni mogoče prepoznati, za razliko od drugih VPN-jev v tem priročniku, to jasno razloži v svojih politikah zasebnosti in opravi popolno oceno tretjih oseb..

Najpomembneje je, da so ti ponudniki VPN ni ogrožala zasebnosti in anonimnosti uporabnikov ko jih organi pritisnejo na hlode.

Spodaj bomo preučili te ponudnike in natančne okoliščine, pod katerimi je bila preverjena njihova politika brez dnevnika.

1NordVPN

 • Preverjeno VPN brez dnevnika
 • Podrobna politika zasebnosti
 • S sedežem v Panami
 • Obsežna revizija tretjih oseb
 • Napredne funkcije, vključno z »Double VPN«
 • Preberite celoten pregled NordVPN

NordVPN je z več kot 12 milijoni strank eden največjih ponudnikov VPN na svetu. Sedež podjetja je v pravni pristojnosti Paname, kar pomeni, da so vaši podatki varno zunaj dosega invazivnih zakonov EU in ZDA o hrambi podatkov.

Panama od podjetij ne zahteva, da bi obdržala kakršne koli uporabniške podatke, niti ni del mednarodnih zavezništev, ki bi jo prisilili k izmenjavi obveščevalnih podatkov z drugimi državami. To pomeni, da ima NordVPN možnost, da zavrne kakršne koli zahteve za podatke tretjih oseb, tako da vaše spletne aktivnosti ni mogoče slediti nazaj..

NordVPN ne spremlja vaše dejavnosti in ne hrani nobenih uporabniških dnevnikov.

Medtem ko NordVPN beleži zbirne strežnike, te informacije nikakor niso osebno prepoznavne in pomagajo pri ohranjanju zmogljivosti v omrežju.

Leta 2018 je NordVPN opravil popolno neodvisno revizijo, s katero je preveril svoje no-log zahteve. Revizijo je opravil PricewaterhouseCoopers, ki je imel popoln dostop do strežnikov, kode, zaposlenih in podatkovnih baz podjetja..

Revizija uradno potrjena politika zapisovanja NordVPN in potrdili, da podjetje ne hrani IP naslovov, dnevnikov povezav, podatkov o prometu ali kakršnih koli informacij, povezanih z brskalno dejavnostjo.

Za več podrobnosti si oglejte naš celoten pregled NordVPN.

2ExpressVPN

 • Dnevniki o povezavi, ki jih ni mogoče prepoznati
 • TrustedServer System
 • S sedežem na Britanskih Deviških otokih
 • Obsežna revizija tretjih oseb
 • Preverjanje v resničnem življenju
 • Preberite celoten pregled ExpressVPN

ExpressVPN upravlja Express VPN International Ltd., podjetje s sedežem na Britanskih Deviških otokih.

Britanski Deviški otoki imajo popolno suverenost nad lastnimi predpisi o podatkih in so zato odlična izbira lokacije za zasebno naravnano VPN storitev.

Čeprav lahko tuje vlade še vedno zahtevajo informacije, je ExpressVPN jasno povedal, da teh zahtev nikoli ne bo privolil in še pomembneje, da nima osebnih podatkov, ki bi jih lahko delili.

Edine informacije, ki jih ExpressVPN hrani, so lokacija vašega izbranega strežnika VPN, datum povezave in skupna količina prenesenih podatkov..

Čeprav se to zdi obsežnejše, kot je potrebno, je najpomembnejši dejavnik ta, da teh podatkov nikoli ne morete uporabiti za identifikacijo vas ali vaše dejavnosti.

To so preizkusili decembra 2017, ko je preiskava umora Andreja Karlova postavila politiko beleženja podjetja v središče pozornosti.

Turške oblasti so poskušale ExpressVPN prisiliti, da zagotovi podatke o strankah in zasegle enega od lokalnih strežnikov podjetja. Oblasti niso mogle pridobiti nobenih informacij, ker podatkov preprosto ni bilo.

ExpressVPN je kasneje o zadevi izdal izjavo:

"Kot smo turškim oblastem povedali januarja 2017, ExpressVPN nima in še nikoli ni imel nobenih dnevnikov o povezavi s strankami, ki bi nam omogočili, da vemo, katera stranka uporablja posebne IP-je, ki so jih navedli preiskovalci.

Poleg tega v zadevnem času nismo mogli videti, kateri uporabniki so dostopali do Gmaila ali Facebooka, saj ne vodimo dnevnikov dejavnosti. "

Vsak strežnik v omrežju ExpressVPN je bil nadgrajen tudi za delovanje v načinu RAM-diska. To je z vidika zasebnosti in varnosti pomembno izboljšanje, odpravljanje potrebe po tradicionalnih trdih diskih in zagotavljanje, da se ob vsaki izklopu in vklopu strežnika vse informacije obrišejo.

Podjetje je tudi neodvisno revidiralo podjetje PricewaterhouseCoopers, ki je potrdilo svoje trditve o nedelovanju in zaščito zasebnosti. Če želite izvedeti več, preberite celoten pregled ExpressVPN.

3Zasebni dostop do interneta

 • Zero-Logs VPN
 • Redna poročila o preglednosti
 • S sedežem na Britanskih Deviških otokih
 • Obsežno preverjanje v resničnem življenju
 • Neverjetno hitri hitrosti
 • Preberite si celoten pregled zasebnega dostopa do interneta

Zasebni dostop do interneta (PIA) je neverjetno hiter VPN s sedežem v ZDA. Čeprav je njegova pristojnost daleč od idealne, je bila njena stava glede sečnje večkrat neodvisno preverjena.

PIA ne ohranja nobenih dnevnikov VPN. Storitev lahko uporabljate s popolnim zaupanjem, da vaših podatkov ne spremljate in ne hranite, niti da jih ne morete izslediti nazaj. Poleg tega podjetje redno objavlja popolna poročila o preglednosti, ki jih lahko preberete tukaj.

Zasebni dostop do interneta je edinstven po tem, da je bila njegova politika beleženja ob dveh priložnostih zunanje preverjena.

Leta 2016 je FBI priznal PIA v povezavi z uporabnikom, za katerega se sumi, da je grozil z bombo. Čeprav so se spopadale z uradnimi zahtevami po dnevnikih, služba VPN preprosto ni imela nobenih podatkov, kot je opisano v uradnih sodnih dokumentih.

PIA je bila v drugem primeru od junija 2018 ponovno vložena sodna prijava za dokazovanje. Družba še enkrat ni imela razpoložljivih dnevnikov..

Na podlagi teh dveh primerov je varno razmisliti o zasebnem dostopu do interneta s preverjenim ponudnikom VPN brez dnevnika.

Za več informacij preberite celoten pregled zasebnega dostopa do interneta.

Ne bojte se postavljati vprašanja

Dnevniki VPN niso vedno slaba stvar. Končno je njihov pomen odvisen od stopnje anonimnosti, ki jo želite doseči.

Glavno vprašanje pa je široko pomanjkanje poštenost in preglednost. Upravičeni ponudnik VPN vas bo brez dvoma pustil v varne roke.

Če vidite, da zahtevki na domači strani ponudnika niso v skladu z njegovo politiko zasebnosti, denar odnesite drugam. Če je nekaj videti dvoumno ali sumljivo, ne oklevajte in se obrnite na podporo ponudnika.

Ključno je, da natančno razumete, kako lahko storitve VPN manipulirajo s svojo politiko. Ko boste dobro razumeli, lahko poiščete poštene ponudnike in sprejmete dodatne varnostne ukrepe, če potrebujete višjo raven anonimnosti.

Glede na vašo zasebnost je vaša pravica, da kot uporabnik pričakujete vsaj preglednost.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me