В държави като САЩ и Великобритания виртуалните частни мрежи (VPN) са инструментите на експерти по киберсигурност, активисти, лица, подаващи сигнали за сигнализиране, журналисти за разследване и потребители, които знаят за поверителност.

Но за мнозина в Китай VPN-ите са част от ежедневието. Милиони потребители зависят от тях всеки ден, за да заобиколят наложеното от правителството блок във Facebook, YouTube, Twitter, Gmail, Google Търсене и стотици други популярни онлайн услуги и публикации като New York Times.

Тези дни обаче може би скоро ще свършат. Според китайските власти до края на март 2018 г. правителството ще изключи или забрани всички VPN услуги, които не е разрешило, което означава, че всички услуги, за които няма видимост,.

Въпреки че това не е първото прекъсване на VPN услугите на китайското правителство, то е далеч най-тежкото и поражда нови притеснения за поверителността на гражданите на страната.

Китайският строг цензурен режим

Известен като Голямата защитна стена, препратка към историческата структура, изградена за защита на границите на страната, китайската интернет цензура и наблюдение започна през 2000 г. и в крайна сметка се разви, за да се превърне в най-сложната и цялостна система на цензура в света.

Китайското правителство внимателно контролира и следи достъпа на своите граждани до безкрайното море от информация, достъпна в интернет, чрез тясно сътрудничество с най-големите технологични и телекомуникационни компании в страната.

Китай не е единствената държава, която задава блокове и ограничения в интернет, но е далеч най-способната.

Китай е най-мощният и ефективен цензур и интервю за интернет в света

Част от това е, защото в него се помещават големи технологични фирми като Baidu, Alibaba и Tencent. Тези компании предоставят алтернативни услуги за заместване на тези, предоставени от компании като Google и Facebook. Но това, което ги прави различни, е готовността им да споделят открито данните на своите потребители с правителството.

В отговор на забраната на правителството китайските потребители се насочиха към VPN услуги, които помагат да се заобиколи правителствените цензори и монитори, като криптират интернет трафика и го насочват чрез междинни сървъри.

Стискането на VPN услугите

Китай периодично затяга мерките си за цензура по време на събития и ситуации, които са политически чувствителни.

Например миналия юли, след смъртта на дисидент и носител на Нобелова награда за мир Лю Сяао, китайското правителство се ангажира с широко разпространени усилия за цензуриране на новините за неговата смърт и за изтриване на публикации в китайските социални медии, които симпатизират на Xiabao и подкрепят неговия активизъм.

По-късно през октомври, преди събирането на Комунистическата партия, Китай започна да блокира WhatsApp, една от малкото чуждестранни услуги за съобщения, достъпни в страната.

Докато Китай официално забрани използването на VPN, той до известна степен позволи на доставчиците на VPN да работят на негова почва частично, защото не може да изключи изцяло бизнеса и институциите си от външния свят.

Одобрените лица и фирми могат да получат достъп до глобалния интернет чрез държавни телекомуникационни услуги като China Mobile и China Unicom.

Тези доставчици обаче споделят своите данни с китайското правителство и ще предоставят достъп само на образувания, получили разрешение от правителството.

Ето защо много потребители използват нелицензирани VPN услуги, които не се контролират от правителството.

Китай отдавна си затваря очите за неофициална употреба на VPN, но сега позволява само достъп до държавни и контролирани услуги

Подобно на други интернет услуги, достъпът до VPN се колебае във времето. Миналата година доклад на Bloomberg разкри, че китайските власти са наредили на държавните далекосъобщителни фирми напълно да блокират клиентите си да използват нелицензирани VPN услуги до февруари 2018 г..

Приблизително по същото време няколко VPN услуги декларираха на своите клиенти, че ще спрат услугите си, а малко след това Китай нареди на Apple да премахне VPN приложения от китайската версия на своя App Store. Apple, която се съпротивляваше на заповедта на ФБР да помогне за заобикаляне на ключалките за сигурност на iPhone, отстъпи на исканията на Китай.

През декември мъж в Южен Китай беше глобен с 500 000 юана и осъден на пет и половина затвор за управление на нелицензирана VPN услуга.

Китайска игра с котки и мишки с VPN услуги

В допълнение към армия от специалисти, които работят за прекъсване на използването на VPN, китайското правителство има и сътрудничеството на доставчици на интернет услуги (ISP) като China Mobile, China Unicom и China Telecom.

Китайското правителство използва няколко метода за откриване на VPN трафик. Първият включва идентифициране на адресите на интернет протокола (IP) на сървърите на VPN услуги и блокиране на целия входящ и изходящ трафик.

Този метод е ефективен срещу VPN, които работят върху ограничен набор от IP адреси. Няколко VPN услуги отдават под наем допълнителни сървъри на Amazon Web Services и други обществени доставчици на облак, за да заобиколят блоковете.

Втори метод за блокиране на VPN услуги е чрез анализ на интернет трафика. Както се случва, VPN трафикът се откроява като факел в тъмнината.

Всеки компютър, който обменя постоянен поток от криптирани данни с един IP адрес, подозира, че използва VPN услуга. Интернет доставчиците са в благоприятно положение за откриване и блокиране на VPN трафик, тъй като те са вратарите към интернет.

VPN услуги като VyprVPN, ExpressVPN и NordVPN, които остават достъпни - засега - в Китай, работят върху нови техники, за да направят дейностите на своите потребители да изглеждат като разрешен трафик.

Това включва наемане на IP адреси, които също се използват за одобрени от правителството услуги или смесване на VPN трафик с манекен трафик с деблокирани услуги.

Алтернативите на шепата чуждестранни VPN, които все още превъзхождат цензорите, далеч не са удобни за потребителите възможности

Потребителите, работещи с технически технологии, поемат нещата в свои ръце и настройват свои лични VPN сървъри в облака. Намирането на лични VPN е много по-трудно за правителството, но процесът на настройка също е по-труден и много по-скъп.

Друго популярно решение срещу правителствената цензура Tor, мрежа от доброволчески компютри, които криптират и циркулират интернет трафик, за да заобиколят наблюдението и цензурата..

Трафикът на Tor обикновено е блокиран в Китай, но има сравнително сложни решения като пренасочване на трафика през Amazon или Microsoft Azure cloud.

Друг метод е SSH тунелиране, техника, която създава специален криптиран комуникационен канал между два отдалечени компютъра и каналира целия интернет трафик през него.

Каква е перспективата за Китай?

Доставчиците на VPN непрекъснато предлагат нови методи за подпомагане на заобикалянето на цензурата. Но противодействието на блока на китайското правителство за VPN става все по-трудно и скъпо.

Макар Пекин да знае, че нищо, което ще бъде напълно отрязано от интернет, няма да му позволи напълно да блокира VPN трафик, той знае, че ако повиши достатъчно разходите и бариерите, повечето потребители ще се откажат от използването на VPN услуги и само незначителни няколко, които са упорити и достатъчно находчивите ще продължат да заобикалят цензурата си.

Китайската ескалираща война за VPN услуги се случва на фона на програмата за кибер-суверенитет на президента Си Дзинпин - кампания, която следва тенденцията на по-строг контрол върху онлайн речта и гражданското общество.

Блокирането на VPN услуги също ще даде възможност на Пекин да продължи своята амбициозна и страховита програма за социална кредитна система (SCS).

Забраната за VPN е критична част от страховитата система за социално кредитиране

Предвижда се през 2020 г. SCS, който се разработва в сътрудничество с най-големите технологични фирми в страната, ще оцени всеки гражданин въз основа на всички свои онлайн дейности, включително уебсайтовете, които посещават, взаимодействието им в платформите на социалните медии, техните навици за пазаруване , техните лични разговори и кореспонденции и др.

Оценките ще определят неща, като например дали гражданинът отговаря на условията за заем, държавна работа и пътуване в чужбина. Програмата ще зависи от това китайските власти да имат пълна видимост в онлайн дейностите на гражданите на страната, особено тези, които се опитват да скрият от правителството.

Това прави забраната за VPN ключов елемент на SCS.

Последиците от натискането на Китай върху VPN услугите ще бъдат особено тежки за активисти и дисиденти, които ще се окажат с все по-ограничени средства за достъп до информация и изразяване на своите мисли и мнения.

Но ефектите ще се разширят и до обикновените граждани, които са използвали VPN за аполитични цели, като например достъп до Netflix и YouTube.

Без защитата на VPN и със сянката на правителственото наблюдение и на рейтинга на гражданската програма за рейтинг, китайските потребители ще бъдат тласнати към самоцензура, опасявайки се, че всичко, което направят, ще се отрази негативно върху достъпа им до социални и държавни услуги.

Това може да засегне хора, които имат роднини в чужди страни или чийто бизнес зависи от комуникацията с чуждестранни организации и фирми.

Тъй като всичко се канализира изключително чрез китайското правителство, потребителите могат да се откажат от много от своите дейности в името на личния живот или страх от бъдещи правителствени реакции.

Как това ще се отрази на достъпа до VPN другаде по света?

Анализаторите се опасяват, че битката на Китай за VPN услуга ще създаде опасен прецедент в целия свят.

За да бъдем справедливи, малко държави разполагат с ресурси и условия на Китай за борба срещу VPN.

Например правителствата на САЩ и Великобритания имат цялостни програми за надзор, но конституцията не им позволява да приемат мерки като тези на китайското правителство.

Въпреки това войната на Пекин за натрапване на VPN и технологии, които прикриват интернет трафика, може да даде на тези и други държави идеи за собствени програми за наблюдение и цензура..

Русия, която също прилага собствен набор от ограничения за VPN и прокси услуги, ще гледа как се разгръща забраната на Китай.

Обществото за поверителност и дигитална свобода също няма да седи бездействащо.

Защитници на поверителността и експерти, както и организации като Фондацията за електронни граници ще следят отблизо ситуацията и ще разработят инструменти и ръководства, които да помогнат на китайските граждани да запазят свободния си достъп до интернет.

Докато тази битка се води в Китай, въздействието и изходът могат да засегнат много повече нетизени в целия свят.

Снимка на Диего Хименес на Unsplash

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me