29-годишен абитуриент от китайската провинция Джаншу беше арестуван на 30 декември 2019 г. за продажба на VPN услуга, която позволява на местните хора да имат достъп до глобалния интернет.

Чрез маршрутизиране на трафика около така наречената „голяма защитна стена“ в Китай, VPN позволява на потребителите да се свързват с чужди, блокирани уебсайтове като Facebook, Twitter и Google.

Китай работи със значителна цензурна инфраструктура, която е в състояние да блокира повечето VPN, което означава, че да накарате VPN да работи последователно в Китай е нещо, което много малко VPN доставчици са в състояние да постигнат.

Мъжът, известен с псевдонима Gao, твърдеше, че клиентите му не използват незаконно VPN софтуера.

Въпреки че не е осъден, Гао призна за престъплението и вероятно ще се сблъска както с затвора, така и с парични глоби, като е спечелил над 11 милиона юана от 2016 г. (~ 1.6 милиона долара).

Това не е първият път, когато Китай арестува гражданите си заради разпространението на VPN софтуер.

Има няколко съобщения за подобни арести само от 2019 г.: през май човек на име Хуанг беше затворен за продажба на достъп до кратко приложение за видео с възможности „над стената“. Той е обвинен в престъплението „предоставяне на проникване и незаконно контролиране на програми и инструменти на компютърната информационна система.“

На 23 декември полицията арестува друг мъж на име Ли за участието му в нелицензирана търговска VPN компания. Li извършва основно поддръжка на клиенти и маркетинг, но въпреки това не носи наказателна отговорност за незаконната дейност на компанията.

Собственикът на компанията на име Гонг бе арестуван по-рано през декември, но Ли успя да избягва властите за определен период от време. В крайна сметка той беше хванат да „действа подозрително“ в ж.п. гара в Дунгуан.

Към 2015 г. Комунистическата партия на Китай (КПК) арестува над 150 000 души за „интернет престъпления“ - категория, която обхваща много повече от опита за заобикаляне на цензурата - но преустановяване на VPN все още не е започнало.

Едва през 2017 г. арестите за разпространение на VPN стават преобладаващи, след като ЦК обяви забрана на всички търговски VPN, които не са получили разрешение от правителството.

Министерството на индустрията и информационните технологии пусна декларация през януари 2017 г., в която обяви намерението си да почисти и регулира пазара на услуги за достъп до интернет мрежа.

В изявлението правителственият отдел се оплака от „нередовното развитие“ на индустриите за информационни технологии и облачни компютри.

Основно писмото се фокусира върху подобряване на ефективността на мрежата и затваряне на обхвата за „незаконни дейности“.

Трансграничното използване е конкретно адресирано и VPN мрежите са посочени като неправилно използване на трансгранични мрежи, които трябва да се използват изключително за целите, за които са лицензирани.

Мащабът на разрушаването на Китай само ескалира оттогава - Apple премахна всички VPN приложения от своя магазин за приложения в Китай, а повечето VPN услуги без специална технология на обфуксация (както и много с протоколи за обфускуция) успешно се блокират.

През декември 2017 г. арестът на мъж за продажба на VPN в Южен Китай получи значително международно покритие.

Ву Xiangyang е управлявал VPN услуга от Южен Китай от 2013 г. до юни 2017 г., печелейки около 500 000 юана (~ 70 000 долара) от незаконни печалби през това време.

Ву беше глобен с 500 000 юана - общата стойност на неговите "незаконни" приходи, и осъден на пет години и половина в затвора.

Тъй като печалбите на Гао са значително по-големи от Ву, вероятно той ще бъде изправен пред огромни глоби и евентуално още по-дълъг период от затвора.

Има поне още един случай затворно време, което е дадено на VPN оператор през 2017 г.: Ден Джиуи е осъден на девет месеца затвор през септември 2017 г. за експлоатация на две VPN услуги от октомври 2015 г..

През октомври 2018 г. друг мъж бе осъден на три години затвор и глобен 10 000 юана.

Всички тези осъждания се извършват по един и същ закон, който забранява „предоставянето на проникване и незаконния контрол на програми и инструменти на компютърната информационна система“.

ЦКП като цяло се фокусира върху разпространяващите VPN, а не върху тези, които ги използват, но през януари 2019 г. мъж бе глобен в еквивалент 145 долара за достъп до чужди, блокирани уебсайтове.

Zhu Yunfeng беше уловен да влиза в уебсайтове като Google и Twitter чрез Lantern, VPN приложение.

Yunfeng беше обвинен съгласно Закона за обществената сигурност от 1997 г., който до голяма степен беше несъществуващ, докато не бъде удължен през 2017 г. Докато той не е бил изправен пред затвора или значителна глоба, случаят на Джу предполага нарастващ фокус върху потребителите, както и операторите на VPNs в Китай.

Утвърдените от правителството VPN са законни в Китай, но те не работят толкова надеждно, колкото другите VPN, и значително увеличават риска от държавно наблюдение - което често е причината потребителите да отиват на VPN на първо място.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me