Vi lever i en verden der regjeringer og annonsører vil undersøke de mest intime detaljene i livet ditt, fra helseproblemer til økonomi og alt derimellom. Verre er det at de har tenkt å få hjelp fra Internett-leverandøren din (ISP) til å gjøre det.

De siste månedene har den amerikanske kongressen stemt for å rulle tilbake regler som krevde ISP-er for å innhente samtykke fra brukere før de samler inn dataene sine eller delte dem med tredjeparter. Den britiske regjeringen presser også på for en massiv overvåking gjennom loven om etterforskningskrefter - som er kalt Snoopers 'Charter. Lovgivningen krever at Internett-leverandører blant annet oppbevarer ett års surfehistorikk for hver bruker og overleverer den til offentlige etater i tilfelle behov.

Hvor ille er dette? Veldig.

Som inngangsporten til den tilkoblede verdenen, får Internett-leverandøren se all Internett-trafikken, inkludert nettstedene du besøker og tjenestene du bruker. Hvis disse tjenestene ikke er kryptert, vil Internett-leverandøren din også kunne se innholdet i trafikken din. Selv om de er kryptert, genererer det å logge trafikken din mye metadata, biter av informasjon som kan kobles for å skape et digitalt fotavtrykk av kontaktene dine, vanene, helsemessige forholdene, politiske overbevisninger, seksuell legning, osv..

Forverre situasjonen er det faktum at mange "ikke-så-smarte" enheter finner veien inn i hjemmet. Disse tilkoblede dingsene er ofte spekket med sikkerhetsfeil og dårlig koding, og utsetter sensitiv informasjon for Internett-leverandører - eller andre som måtte høre på tilkoblingen din.

Internett-leverandøren din har allerede en interesse av å samle inn dataene dine, og for å være rettferdig, er det sannsynlig at det er sannsynlig at det har gjort det hele tiden. Internett-leverandører bruker forbrukerdata for å vise målrettede annonser eller for å selge dem til tredjeparts annonsører. De nye tiltakene vil bare la dem gjøre det uten frykt for å krysse juridiske barrierer i fremtiden og bli holdt til ansvar.

Etter hvert som ISP-er samler inn mer av dine personlige data, står de ikke bare til å tjene mye penger, men de blir også stadig mer utsatt for nettangrep.

Når ISP-er blir sentrene for så mye sensitiv informasjon, vil de imidlertid trekke oppmerksomheten til andre partier, nemlig økonomisk motiverte hackere og nasjonalstatlige aktører. Cyberattacks mot ISPer kan legge dataene dine i hånden til noen av de mest fiendtlige skuespillerne på internett.

Det siste eksemplet er lekkasje av 14 millioner Verizon-kunders data, inkludert navn, mobiltelefonnummer og PIN-kode for kontoen. Tidligere var den britiske ISP TalkTalk målet for et massivt datainnbrudd, som avslørte den personlige informasjonen til mer enn 157 000 brukere. Selskapet ble senere bøtelagt med 400 000 pund for å ha unnlatt å beskytte kundeinformasjon.

Alt går imidlertid ikke tapt. Heldigvis gir folk ikke så lett for massiv datainnsamling. Nylig fikk den britiske menneskerettighetsgruppen Liberty tillatelse fra High Court til lovlig å utfordre loven om etterforskningskrefter. I USAs digitale rettighetsgrupper som Electronic Frontier Foundation (EFF) og American Civil Liberties Union (ACLU) ledet omfattende kampanjer for å forhindre opphevelse av personvernregler.

Men lovgivningen ble etter hvert ratifisert i begge kongresskamrene og undertegnet av presidenten. Og det er en sjanse for at Snoopers 'Charter vil se full implementering, og at andre stater kan følge ledelsen.

Til tross for noe fightback fra digitale rettighetsgrupper, bør forbrukerne ta sine egne skritt for å beskytte deres privatliv.

Men det betyr ikke at du blir sagt opp for å gi etter for massiv overvåking. Det er noen få tiltak du kan gjøre for å beskytte ditt privatliv mot ISP-snooping-andyes for å forhindre at din personlige informasjon faller i gale hender.

  1. HTTPS: Forsøk å begrense trafikken til nettsteder som har adresse med HTTPS. Disse nettstedene krypterer trafikken deres. Internett-leverandøren din vil fortsatt kunne se hvilke nettsteder du besøker, som fortsatt er nok til å trekke mye informasjon om deg. Men den vil ikke vite hvilke sider på disse nettstedene du blar gjennom, og den vil ikke se innholdet du legger ut på disse nettstedene, for eksempel den personlige informasjonen du fyller ut skjemaer. For eksempel har Wikipedia ved å flytte til HTTPS gjort det mulig for brukere å fritt bla gjennom nettstedet uten frykt for myndighetsovervåking.
  2. VPN: Virtuelle private nettverk er et av de beste verktøyene for å omgå ISP-snooping. Når du bruker en VPN, krypteres og tunneles all Internett-trafikken din via VPN-serverne. Alt ISP-en din kan se er en haug med krypterte data. Den vil ikke vite hvilke nettsteder du besøker. En vurdering å vite om VPN-er er imidlertid at de vil være i stand til å samle den samme informasjonen du skjuler for Internett-leverandøren din, så du bør se på bakgrunnen og troverdigheten til en tjeneste før du registrerer deg. En tjeneste som Top10VPN (full avsløring: ja, det er oss)
  3. Tor: Onion Router (Tor) er et nettverk av frivillige datamaskiner, kalt noder, som er koblet til å opprette et anonymt nettverk. Når du bruker Tor-nettleseren, blir hele trafikken din kryptert og avledet gjennom flere Tor-noder før den når målet. Tor er det sikreste av de tre alternativene, men det bremser internettforbindelsen betydelig, og det er mange nettsteder som blokkerer tilgang fra Tor-noder, siden det ofte er forbundet med ulovlige aktiviteter.

Når vi beveger oss mot en tid der alt og alt produserer data, har personvern blitt en vare du bør verne og beskytte. Gjør det til en prioritering å utdanne deg om trusler mot ditt privatliv og beskytte informasjonen din fra alle som prøver å skaffe den uten ditt varsel eller samtykke.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me